Bosanci su 50% Iliri

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Shoshana

#26 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

majnejmiz wrote:Pa pogledao sam, i opet mi ništa nije jasno. Lijepo ti čovjek navodi primjere (heeej!), dakle dokaze u prilog studije, a ti pucaš floskule tipa "jao pa znate, to vam i nije baš tako jednostavno, to vam je nauka, ima tu još mnogo toga, ali to vam i nije baš nauka, kako bih vam kazala, ne znam ni sama, al sam sigurna da niste u pravu". :shock:

De se bona, malo, bona, ovaj, kako da vi rečem, bona, presaberiTE... :D
E, pa sad, ako tebi nije jasna razlika izmedju lingvisticke srodnosti i etnicke srodnosti - ja ti pomoci ne mogu.... dzaba ti citanje :oops:
Leonid Breznjev

#27 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Leonid Breznjev »

majnejmiz wrote:Pa pogledao sam, i opet mi ništa nije jasno. Lijepo ti čovjek navodi primjere (heeej!), dakle dokaze u prilog studije, a ti pucaš floskule tipa "jao pa znate, to vam i nije baš tako jednostavno, to vam je nauka, ima tu još mnogo toga, ali to vam i nije baš nauka, kako bih vam kazala, ne znam ni sama, al sam sigurna da niste u pravu". :shock:

De se bona, malo, bona, ovaj, kako da vi rečem, bona, presaberiTE... :D
presaberi se i ti, nemoj da budes presabran.. :wink:
tranquil

#28 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by tranquil »

Možda sam laik ali neka mi neko objasni, kada neko uzme moju DNK, kako zna da je 50% mog genetskog materijala Ilir, x posto neko drugi, treći itd. Kako se to mjeri, ko daje referencu za poređenje? Da li su to arheološki ostaci starih naroda, i ako jesu, ko je njih proglasio za "čistokrvne Ilire, Germane, Slavene" itd., ako smo mi već toliki mješanci zar nam neka logika ne govori da su možda i oni to bili?

Još bih jednom izrazio gađenje zbog tzv. nezavisnih istraživanja čija svrha nije ništa drugo nego da se dokaže kako je "neki narod stariji od drugog" i da "više polaže pravo na neku zemlju od drugog". Kao ljubitelj historije stvarno bih volio da se više sazna o migracijama naroda, ali to definitivno nije bila svrha niti jednog od ovih istraživanja, i iako sam željan znanja, kada vidim u koje svrhe se koriste ta istraživanja, radije bih volio živjeti u mraku neznanja do kraja života.
Van Halen

#29 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Van Halen »

Ne može niko odrediti da tvoja DNK ima malo ilirskog, malo slavneskog i sl. Uzima se uzorak od više stotina ljudi. Svaki čovjek ima karakterističnu DNK. Ta karakteristika se sadržava u Y hromozomu, koji se prenosi iz generacije na generaciju, i ne mijenja se kroz vijekove. Na osnovu Y hromozoma se određuje genska pripadnost. Tvoj Y hromozom ima samo jedan karakterističan haplotip, a nemaš malo od ovog malo od onog. Sad, saberu se svi haplotipovi od svih ispitanika i vidi se koji dominira u grupi. Ako imaš grupu ispitanika od 100 ljudi, a navodi se da ima 50% ilirskog haplotipa, onda je logično da u toj grupi 50 ljudi imaju takav Y hromozom koji je karakteristično ilirski, ostalih 20 npr: slavenski, 10 npr: keltski i da ne nabrajam dalje.
Jara

#30 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Jara »

Van Halen wrote: Uzima se uzorak od više stotina ljudi.
Znači, stanari jedne zgrade reprezentativan uzorak? :-) Ili učenici jedne škole? :D
Niko ne odgovori na pitanja u mom prethodnom postu na ovoj temi...
BetonBosne

#31 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Da procenat prelazi na 110% je meni isto bilo cudno, zato sam trazio odgovor od igenea.com, na koji jos cekam, skini taj pdf file sto sam postavio na rapidshare, pa ces se uvjeriti da zbir bas izlazi na 110%, znaci nije do mene. Ali sam istovremeno na njihovoj stranici dosao do podataka podjeljenih na haplogrupe, evo i za Bosnu i Hercegovinu, posebno.

Y-Haplogruppen in Bosnien

I2A 44 % (Iliri)
R1A 30 % (Slaveni)
E1B1B 15 %
R1B 6 %
J2 5 %

Y-Haplogruppen in Herzegowina

I2A 66 %
R1A 15 %
E1B1B 10 %
R1B 5 %
J2 4 %

Jara wrote:@BetonBosne - ima li tvoj izvor odgovore na ova pitanja( ako ima, napiši ih, pliiiz):

Kolika je kritična masa "uzoraka" da bi se moglo doći do ovakvih zaključaka? Broj uzoraka?
Kako, gdje i kada je to ustanovljeno za bh. pučanstvo? Odakle "materijal za testiranje"?
( Da nije na osnovu DNA analize rodbine koja traži svoje nestale? Ili na osnovu "materijala" iz naših zdravstvenih ustanova? )

Negdje sam na stranici http://www.igenea.com, naletio da imaju nesto preko 230.000 uzoraka, vjerovatno is svih zemalja, sto je sasvim dovoljno, jer oni tvrde da je to najveca baza na svijetu, znaci procentualno se nece mnogo mjenati, neki procenat gore/dole. Sljedeca dva pitanja cu ti odgovoriti kad dobijem tacan odgovor od igenea, da nebih ovdje pisao neke gluposti. Al postavicu jedan ineteresantan odgovor na slicno pitanje.

Zuverlässigkeit der Daten
Die Bestimmung Ihrer genetischen Herkunft, also Ihrer Haplogruppe und Ihres Urvolks, basiert auf der wissenschaftlichen Analyse in den Bereichen Genetik und Anthropologie. Bestimmte Mutationen oder Marker definieren die verschiedenen Bevölkerungen. Dies ermöglicht es uns mit der Erstellung Ihres DNA-Profils zu erkennen, zu welchem Volk Sie gehören. Jede neue wissenschaftliche Erkenntnis in diesen Bereichen ergänzt die vorhandenen Daten, so dass wir Sie immer auf dem neusten Stand der Wissenschaft halten.

Pouzdanost podataka
Utvrđivanje vaše genetske pozadine, znaci vasu haplogrupu i vas pranarod, na temelju znanstvenih analiza u oblasti genetike i antropologije. Određene mutacije ili markeri definiraju različite populacije. To nam omogućuje da kreiramo saš DNK profil i reći kom narodu pripadate. Svaka nova znanstvena saznanja u tim područjima nadopunjuju postojeći podaci, tako da možemo uvijek imati najnovije stanje znanosti.

Fazon je da su njihove analize priznate od svih EU-zemalja, al ocigledno ih kod nas nece prihvatiti, jer im se ne podudaraju s istorijom :D
tataratira

#32 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by tataratira »

sa ovih 110% zayebo si i Harisa
BetonBosne

#33 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

tataratira wrote:sa ovih 110% zayebo si i Harisa
Skini bolan sebi taj pdf file sa rapidshare s prve stranice, pa onda pricaj dalje.
Shoshana

#34 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

BetonBosne wrote:Fazon je da su njihove analize priznate od svih EU-zemalja, al ocigledno ih kod nas nece prihvatiti, jer im se ne podudaraju s istorijom :D
Nisu problem njihove analize... Problem su njihove interpretacije dobivenih podaka... Ovo gore sto si napisao
I2A 44 %
R1A 30 %
E1B1B 15 %
R1B 6 %
J2 5 %
je vjerovatno tako... Ali kada mi diplomirani biolog daje sebi za pravo da iza ovih procenata stavi rijeci "Iliri, Germani, Kelti i ini" ne zna covjek bil' se smij'o il' bi plak'o :roll:
BetonBosne

#35 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Shoshana wrote:
BetonBosne wrote:Fazon je da su njihove analize priznate od svih EU-zemalja, al ocigledno ih kod nas nece prihvatiti, jer im se ne podudaraju s istorijom :D
Nisu problem njihove analize... Problem su njihove interpretacije dobivenih podaka... Ovo gore sto si napisao
I2A 44 %
R1A 30 %
E1B1B 15 %
R1B 6 %
J2 5 %
je vjerovatno tako... Ali kada mi diplomirani biolog daje sebi za pravo da iza ovih procenata stavi rijeci "Iliri, Germani, Kelti i ini" ne zna covjek bil' se smij'o il' bi plak'o :roll:
Nije to nikakv bilog stavio nego ja, iz tog razloga jer ta haplogrupa ustvarnosti predstavlja taj odredjeni narod. Pozabavi se malo vise s ovom materijom i shvatices kako se se ustvarnosti udvrdjuje porijeklo.
Shoshana

#36 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

Veoma dobro shvatam kako se Y-kromozom i mitohondrijal DNA prenose :D

Oni ti jedino mogu reci da ti i tvoj komsija imate zajednickog pretka. Uz malo srece, mogu ti reci i kada je (vise-manje) taj predak zivio....I takodje da taj isti predak ima najvise potomaka u toj i toj geografskoj regiji. A nema nimalo u nekoj drugoj. Ali da ti na osnovu genetskih markera kaze da ti je predak bio Kelt ili German (nazivi koji nemaju apsolutno nikakve veze sa danasnjim poimanjem rijeci 'narod') je krajnje neozbiljno...
BetonBosne

#37 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Shoshana wrote:Veoma dobro shvatam kako se Y-kromozom i mitohondrijal DNA prenose :D

Oni ti jedino mogu reci da ti i tvoj komsija imate zajednickog pretka. Uz malo srece, mogu ti reci i kada je (vise-manje) taj predak zivio....I takodje da taj isti predak ima najvise potomaka u toj i toj geografskoj regiji. A nema nimalo u nekoj drugoj. Ali da ti na osnovu genetskih markera kaze da ti je predak bio Kelt ili German (nazivi koji nemaju apsolutno nikakve veze sa danasnjim poimanjem rijeci 'narod') je krajnje neozbiljno...
Mogu ti samo preporuciti da se malo dublje pozabavis s ovom temom ne samo povrsinski, iz tog razloga jer se igenea ne bavi iskljucivo samo DNA analizom nego i antropologijom (naukom koja se bavi izucavanjem covjecanstva), i iz toga oni svoje rezultate prezentiraju. Al sto to danas mnogima ne ide uz prilog jer imaju svoju izkrivljenu istoriju, to je licni problem. Ja ovde samo iznosim naucne dokaze koji su nepobivi bilo kakvim istorijskim lazima, o Bosnjacima tj. kako su godinama diskriminirani od strane Srba i Hrvata, kako su to ustvarnosti poturceni Srbi ili pak Hrvati. Dokazano je naucno da nisu, da su ustvarnosti 50% starosjedioci ovih podrucja i da su kao i svaki drugi narodi na svijetu ponesto izmjesani s drugima, u ovom slucaju s slavenima samo 15%, toliko o poturicama.
Jara

#38 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Jara »

@BetonBosne,
mozda 40% a ne 50% ( zbog onog 110%). Ma nije to relevantan dokaz...i valjda se tu ne govori o Bošnjacima nego o Bosancima i Hercegovcima...a pola ih nisu Bošnjaci, to znaš...Meščini da ispituju samo DNA muškaraca, je l' tako?
E jedva čekam da ti odgovore koliko su nam zemljaka "provjerili" :D ...i gdje...i "okle" im materijal... :D
BetonBosne

#39 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Jara wrote:@BetonBosne,
mozda 40% a ne 50% ( zbog onog 110%). Ma nije to relevantan dokaz...i valjda se tu ne govori o Bošnjacima nego o Bosancima i Hercegovcima...a pola ih nisu Bošnjaci, to znaš...Meščini da ispituju samo DNA muškaraca, je l' tako?
E jedva čekam da ti odgovore koliko su nam zemljaka "provjerili" :D ...i gdje...i "okle" im materijal... :D
Prijatelju to je sasvim nevazno dali misle Bosnjake ili Bosance generalno. Jer onda bukvalno po toj analizi su onda i bh hrvati i bh srbi 50% Iliri, sto znaci da i oni imaju samo 15% slavensko porijeklo to ti kaze samo koliko su bosnjaci poturceni srbi ili hrvati. Ne sumnjam ja da postoji srodnost medju nama, ali ne kao sto je do juce tvrdjena od srbskih i hrvatskih nacionalista, ispada samo da smo svi prihvatili drugacije vjere u odredjeno vrijeme, al da nitko nije ni od koga postao, vec suprotno da smo cak 50% jedan narod tj. Iliri
N Hasovic

#40 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by N Hasovic »

BetonBosne wrote:
Jara wrote:@BetonBosne,
Prijatelju to je sasvim nevazno dali misle Bosnjake ili Bosance generalno. Jer onda bukvalno po toj analizi su onda i bh hrvati i bh srbi 50% Iliri, sto znaci da i oni imaju samo 15% slavensko porijeklo to ti kaze samo koliko su bosnjaci poturceni srbi ili hrvati. Ne sumnjam ja da postoji srodnost medju nama, ali ne kao sto je do juce tvrdjena od srbskih i hrvatskih nacionalista, ispada samo da smo svi prihvatili drugacije vjere u odredjeno vrijeme, al da nitko nije ni od koga postao, vec suprotno da smo cak 50% jedan narod tj. Iliri
Mozemo mi malo blize korjenu otici sa ovim, jer iliri kao norvedjani npr su korjenski Evropski narod.
Bosnjaci imaju 48% L2 ili L korjen sto samo Norvedjani, Swedjani i Njemci imaju u tolikoj kolicini tacno, a Srbi i Hrvati toga imaju manje isto kao sto to imaju recimo Bugari ili Rusi itd. Znaci jasno je da su Bosnjaci korjenski narod iz Bosne a ostali su izgleda efektirani Bosnjackim korjenima dok Bosnjaci nisu.
majnejmiz

#41 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by majnejmiz »

Shoshana wrote:
I2A 44 %
R1A 30 %
E1B1B 15 %
R1B 6 %
J2 5 %

Pa to što ti gledaš je na str.32, a taj dipl.biolog ti je samo pomogao da se lakše snađeš pa je na str.63 "preveo" haplogrupe u ono što uistinu znače - narode:

Image

MAJKO VIDI NAS, TO SMO MI, TVOJI ILIRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII :D Fakat, predugo su nas držali u mraku "slavenstva" - pa pogledajte rezultat za Rusiju: ni u njoj slaveni nisu većina! :dance:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#42 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Nosferatu »

Dzaba ti je biti 50% Ilir kad si 99% Shimpanza.
kekec

#43 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by kekec »

Iliri u:
- Hrvatskoj ....................... 34 %
- BiH (vise u H nego u B)....... 50 %
- Srbija i CG (vise u CG) ....... 21 %
- Albanija ..........................30 %
- Makedonija .....................10 %
Interesantno, ali ocekivano s obzirom da je u ono vrijeme covjek naseljavao predjele koji su mu omogucavali zivot (voda, sume i obradive povrsine).
Jedino mi malo cudni ovi podaci za Albaniju. Oni se slomise dokazujuci da su potomci Ilira, a rezultati pokazuju drugo.
Ipak, mozda i nije cudno, ako se zna da je Risan (CrnaGora) bio kraljevski grad, grad kraljice Teute.
Y-Haplogruppen in Herzegowina
I2A 66 %
Znao sam ja da mi je Teuta daleki predak, pra,pra,....baba!
Odavno mi je simpaticna (a narocito njeno, jos neotkriveno blago) :-D
paratrooper

#44 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by paratrooper »

sve je to krasno ali i dalje ostaje da gospoda iliri nakon rostilijada smece ostavljaju drugim da cisti.
paratrooper

#45 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by paratrooper »

Luke Perry wrote:Da smo sve samo ne Slaveni. Teoreticari zaboravljaju jednu stvar. Sve i da nismo Slaveni cinjenica je da su Slaveni kulturno superiorniji jer smo od njih primili jezik. :-) Pa vi i dalje lupajte :lol:
ma ne bi se reklo da su superiorniji vec samo da su poslednji stigli na balkan i zbog toga ostavili jaci uticaj.
StLouis

#46 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by StLouis »

Nosferatu wrote:Dzaba ti je biti 50% Ilir kad si 99% Shimpanza.

Image

dje si brate :D
cyprus

#47 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by cyprus »

Pietje_Bel wrote:
50% Iliri
4% Tracani
20% Germani
6% Huni
15% Slaveni
15% Kelti
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vidi stvarno ukupno 110%! :D

HAHAHAHHA

jao brukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...cccc

:dance: :dance: :dance:
Ma haj što je 110%, nego gdje su Turci :shock: :D :D
Vares City

#48 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Vares City »

BetonBosne wrote:Da su danasnji Bosanci 50% Iliri, dosao sam do podataka od DNA genanaloskog instituta igenea, koji se iskljucivo putem DNA analize bave porijeklom naroda.

Zanimljivo je jos sto kazu za nas:
Bosnien und Herzegowina gelten als der wahre Ursprung der Illyrer. Kelten waren auch hier
ansässig, aber die Illyrer dominierten zahlenmässig. In den Bergen befanden sich auch
andere Stämme wie der der Liburner oder der Delmaten. Im 9 Jh. kam das Volk der
Skordisker aus Serbien an, dieser Stamm hatte illyrische, keltische und dakische Vorfahren.
Durch die Völkerwanderung erreichten auch die Germanen, vor allem die Westgoten, dieses
Gebiet. Bosnien wurde von sehr vielen Völkern bedroht, neben den Germanen waren die
Hunnen, die Wandalen, die Alanen, die Gepiden und die Awaren ein ständiges
Unsicherheitsfaktor. Im 7.Jh. kamen die Slawen ein, die sich in grosser Zahl vermehrten.

Bosna i Hercegovina se smatra istinskim porijeklom Ilira. Kelti su takodjer ovdje bili stanovnici, ali Iliri
dominiraju brojcano. U planinama su bili i drugi narodi kao Liburner i Delmati. U 9 vjeku dodjose Skordiski
iz srbije, ovo pleme je imalo ilirsko, keltsko i dracansko/tracansko porijeklo.
Kroz migracije dodjose zatim Germani, ponajprije Zapadni goti, na ova podrucja. Bosna je bila napadana od mnogih naroda, pored Germana su bili Huni, Vandali, Alani, Gepidi i Avari stalni nesigurnosni faktor. u 7.vijeku su dosli Slaveni, koji su se u velikom broju razmnozili.

50% Iliri
4% Tracani
20% Germani
6% Huni
15% Slaveni
15% Kelti

http://rapidshare.com/files/155313223/W ... v.pdf.html

Ovdje mozete skinudi pdf file, od http://www.igenea.com koji sam ja dobio putem maila, naravno mozete i od njih to zatraziti, tu su sve evropske zemlje navedene i podjeljene na haplogrupe i pranarode. Sve na njemackom, kome bude potreban prevod, potrudicu se naravno da to uradim.

Sehr interessant!!!!

I naravno porazavajuce ako je suditi po rezultatima analize!!!

Nedo mi Bog,GLUHO BILO!!!

Jest,prvi covjek se zvao Ademi,a zena HAVAI!!!!!
Locked