Bosanci su 50% Iliri

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
BetonBosne

#1 Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Da su danasnji Bosanci 50% Iliri, dosao sam do podataka od DNA genanaloskog instituta igenea, koji se iskljucivo putem DNA analize bave porijeklom naroda.

Zanimljivo je jos sto kazu za nas:
Bosnien und Herzegowina gelten als der wahre Ursprung der Illyrer. Kelten waren auch hier
ansässig, aber die Illyrer dominierten zahlenmässig. In den Bergen befanden sich auch
andere Stämme wie der der Liburner oder der Delmaten. Im 9 Jh. kam das Volk der
Skordisker aus Serbien an, dieser Stamm hatte illyrische, keltische und dakische Vorfahren.
Durch die Völkerwanderung erreichten auch die Germanen, vor allem die Westgoten, dieses
Gebiet. Bosnien wurde von sehr vielen Völkern bedroht, neben den Germanen waren die
Hunnen, die Wandalen, die Alanen, die Gepiden und die Awaren ein ständiges
Unsicherheitsfaktor. Im 7.Jh. kamen die Slawen ein, die sich in grosser Zahl vermehrten.

Bosna i Hercegovina se smatra istinskim porijeklom Ilira. Kelti su takodjer ovdje bili stanovnici, ali Iliri
dominiraju brojcano. U planinama su bili i drugi narodi kao Liburner i Delmati. U 9 vjeku dodjose Skordiski
iz srbije, ovo pleme je imalo ilirsko, keltsko i dracansko/tracansko porijeklo.
Kroz migracije dodjose zatim Germani, ponajprije Zapadni goti, na ova podrucja. Bosna je bila napadana od mnogih naroda, pored Germana su bili Huni, Vandali, Alani, Gepidi i Avari stalni nesigurnosni faktor. u 7.vijeku su dosli Slaveni, koji su se u velikom broju razmnozili.

50% Iliri
4% Tracani
20% Germani
6% Huni
15% Slaveni
15% Kelti

http://rapidshare.com/files/155313223/W ... v.pdf.html

Ovdje mozete skinudi pdf file, od http://www.igenea.com koji sam ja dobio putem maila, naravno mozete i od njih to zatraziti, tu su sve evropske zemlje navedene i podjeljene na haplogrupe i pranarode. Sve na njemackom, kome bude potreban prevod, potrudicu se naravno da to uradim.
sheilak

#2 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by sheilak »

Hvala za link :thumbup:

Interesantno - vise smo Germani nego Slaveni? Keltsko i slavensko porijeklo procentualno izjednaceno?
Leonid Breznjev

#3 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Leonid Breznjev »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... i&start=75

nemojte samo da vam i ova tema zavrsi kao ova sto je vec zakljucasmo.. :)
BetonBosne

#4 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

To je i meni jako zanimljivo bilo, uglavnom na to "slavensko" porijeklo koje nam se natura godinama.
BetonBosne

#5 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by BetonBosne »

Arslan wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... i&start=75

nemojte samo da vam i ova tema zavrsi kao ova sto je vec zakljucasmo.. :)
Novi sam na forumu i stvarno nisam vidio da je postojala slicna tema, nego su podatci stvarno zanimljivi, koje dokazuje DNA.
Nemam namjeru nikog uvrijediti, mislim relativno ineligentnom covjeku, je dovoljno da shvati sada i tu misterioznu istoriju Bosanaca. Da do nedavne teorije Srba i Hrvata o porijeklu Bosnjaka pa cak i svog sopstvenog porijekla padaju u vodu, je posljedica svih lazi i izmisljotina.
M-16

#6 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by M-16 »

BetonBosne wrote:Bosna je bila napadana od mnogih naroda, pored Germana su bili Huni, Vandali, Alani, Gepidi i Avari stalni nesigurnosni faktor. u 7.vijeku su dosli Slaveni, koji su se u velikom broju razmnozili.
Eto, sad je sve jasno...ja tipujem da smi mi ovi :D
Luke Perry

#7 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Luke Perry »

Da smo sve samo ne Slaveni. Teoreticari zaboravljaju jednu stvar. Sve i da nismo Slaveni cinjenica je da su Slaveni kulturno superiorniji jer smo od njih primili jezik. :-) Pa vi i dalje lupajte :lol:
Jara

#8 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Jara »

@BetonBosne - ima li tvoj izvor odgovore na ova pitanja( ako ima, napiši ih, pliiiz):

Kolika je kritična masa "uzoraka" da bi se moglo doći do ovakvih zaključaka? Broj uzoraka?
Kako, gdje i kada je to ustanovljeno za bh. pučanstvo? Odakle "materijal za testiranje"?
( Da nije na osnovu DNA analize rodbine koja traži svoje nestale? Ili na osnovu "materijala" iz naših zdravstvenih ustanova? )
shuriken

#9 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by shuriken »

nije nikom cudno da ima ukupno 110% ?
Duhovni Vođa

#10 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Duhovni Vođa »

shuriken wrote:nije nikom cudno da ima ukupno 110% ?

ma mi smo ti čudo bolan :D
bach

#11 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by bach »

Da naziv teme ima smisla utvrdit će se lako, ako pogledamo imena i prezimena u Albaniji i KOd nas,

Toska - Toskić

Daka - Dakić

Drina - Drino Drinić itd

Upoznao samjednom prelijepu Albanku i dok sam joj objašnjavao šta u lijepj Bosni ima, začudila se kako u Bosni ima rijeka Drina. To je inače i ime njene majke.

I Veliki mali Srbin Karađorđe u stvari je nosio jedno nama poznato prezime: Keljmendi.

I ova imena su albanskog porijekla:

Šešelj, Rađa, Rađo, Rađenović, Guzina, Hubijar, Hubabić, Drkenda, Hadrović, Adrović, Kulović, Kulo, Kulić, Balaban, Baloban, Kalaba.

Sva ova prezimena ili ponešto iskrivljena možete naći i u Albaniji.

Razmislite šta znače imena Trebević, Ukrina, Neretva, sana, Stavnja. Misoča, Prača Igman, Lašva u našem jeziku. Ne znače ništa. Slavennski nazivi su po nekoj osobini mjesta.

Bjelašnica, Treskavica, Krivaja, Bijela, Zelengora. - NPR.
Majjah

#12 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Majjah »

Luke Perry wrote:Da smo sve samo ne Slaveni. Teoreticari zaboravljaju jednu stvar. Sve i da nismo Slaveni cinjenica je da su Slaveni kulturno superiorniji jer smo od njih primili jezik. :-) Pa vi i dalje lupajte :lol:

U tome i jest poenta, mene ova tematika odavno interesuje, jos od vremena kad sam se po beogradcafeu svadjao sa okorjelim srBskim Istoricarima, koji su smatrali da su i Darwinove kornjace sa Galapagosa ustvari kornjacizirani Srbi :D :D
Nikad mi nije bilo jasno u izucavanju Historije ovih prostora, sta se desilo sa Ilirima i ostalim narodima koji su ovdje zivjeli prije dolaska tih hordi sa istoka?? Danas se to i pomocu ovakvih testova da lako provjeriti, i dolazi se do zakljucka koji je i najlogicniji, Slaveni su bili ratoborniji i bolje organizovani, to im je omogucilo da nametnu svoju kulturu i jezik!
zemo_online

#13 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by zemo_online »

jesu li bosanci indoevropskog porijekla?
bach

#14 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by bach »

test01 wrote:jesu li bosanci indoevropskog porijekla?
Jesu.

Ima dosta običnih riječi u našem jeziku koje možeš naći i u drugim jezicima.

Tipa

Sestra Sister
Brat Bruder Brother

Matet ( majka) Po latinski Majka znači iskon, prapočetak.

Mlijeko, Milch,

Jabuka, Slovenački Jabolka, njemački Apfel Eng Apple

Sedlo, Saddle
Mrkovići Murky po englesiki

Jesen staronjemački Aisenn

Ovo riječi nisu tuđice one su naše riječi.

Znači da su ovi narodi bili jedan narod.

Evo Porodica moje majke je za vrijeme turaka doselila sa bliskog istoka, porodica moje nane sa mamne strane ima prezime sa korijenim kao što je Materazzi u Italiji, imam Tursko prezime, mada moji potiču iz Crne Gore.

Pitanje porijekla nije jednostavno.

Za ljubitelje FK Sarajevo:

U italiji postoji prezime Alaimo - svaka sličnost sa stvarnim golmanima je sasvim namjerna.
tovarish

#15 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by tovarish »

bach wrote:Da naziv teme ima smisla utvrdit će se lako, ako pogledamo imena i prezimena u Albaniji i KOd nas,

Toska - Toskić

Daka - Dakić

Drina - Drino Drinić itd

Upoznao samjednom prelijepu Albanku i dok sam joj objašnjavao šta u lijepj Bosni ima, začudila se kako u Bosni ima rijeka Drina. To je inače i ime njene majke.

I Veliki mali Srbin Karađorđe u stvari je nosio jedno nama poznato prezime: Keljmendi.

I ova imena su albanskog porijekla:

Šešelj, Rađa, Rađo, Rađenović, Guzina, Hubijar, Hubabić, Drkenda, Hadrović, Adrović, Kulović, Kulo, Kulić, Balaban, Baloban, Kalaba.

Sva ova prezimena ili ponešto iskrivljena možete naći i u Albaniji.

Razmislite šta znače imena Trebević, Ukrina,Neretva, sana, Stavnja. Misoča, Prača Igman, Lašva u našem jeziku. Ne znače ništa. Slavennski nazivi su po nekoj osobini mjesta.

Bjelašnica, Treskavica, Krivaja, Bijela, Zelengora. - NPR.
Sana na latinskom jeziku znači zdrava i rijeci su ime dali Rimljani jer su vjerovali da ima ljekovita svojstva.
Pietje_Bel

#16 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Pietje_Bel »

50% Iliri
4% Tracani
20% Germani
6% Huni
15% Slaveni
15% Kelti
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vidi stvarno ukupno 110%! :D

HAHAHAHHA

jao brukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...cccc

:dance: :dance: :dance:
Shoshana

#17 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

Qq, opet o krvnim zrncima :shock: Zar protekle dvadesetitri teme nisu bile dovoljne????

@Bach, ovo sto ti navodis se moze uzeti kao argumenat u raspravi da je nas jezik tzv indoevropski jezik, ali niposto da je nas narod (pa ma sta to bilo) indoevropski narod. Prihvatas zastarjele miskoncepcije bez analitickog pristupa, sto za ovu vrstu nauke nikako nije dobro.
Jazz_Junkie

#18 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Jazz_Junkie »

Jao ozbiljne nauke. :lol:
Van Halen

#19 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Van Halen »

Sve na stranu, ali mislim da je čovjek našao samo potvrdu onoga što se već unazad nekoliko godina uveliko govori. Prije se mislilo da smo svi dominantno Slaveni, a niko nije ni pitao odakle je toliko ljudi tamne kose i tamnije puti ,kada se za Slavene zna da su većinom svijetlije kose i puti. Najnovija genetička istraživanja pokazuju da ljudi u BiH imaju dominantan haplotip I2a, koji je karakterističan za starosjedilačko ilirsko stanovništvo. Slično je i sa Dalmacijom i Crnom gorom. Za mene je novina jedino to da u ovom slučaju keltske i germanske DNK ima više nego slavenske. Ne bih se baš kladio u to, ali možda i jeste istina.
majnejmiz

#20 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by majnejmiz »

Ma na stranu ta omaška u zbiru procenata, ali Hrvati i Bošnjaci su sve u svemu najviše (preko polovice) NEslaveni na Balkanu. Osim toga i jedni i drugi su najviše Iliri na Balkanu. To smo nekako i osjećali (nije krv voda :D ), a ovo je baš lijepa potvrda da je zapravo riječ o jednom te istom narodu. :thumbup:

Džaba vam sve, (prekodrinski) čergari... Ni lafo "smotani" Alija kog pustiste iz hapsane nije vam mogao pomoći. :lol:
Shoshana

#21 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

:D :D

Brojanje krvnih zrnaca u svrhu proucavanja migracije populacije kroz istoriju, jeste ozbiljna nauka. No neozbiljno se koristi te se na vecini studija humaniore smatra necistom... Ja se apsolutno s time slazem... Ne zelim da znam kada je i kako doslo do genetske promjene koja je izazvala 'biijelu kozu' niti zasto je ta bjelina postala tako popularna da se tako brzo prosirila... Mislim, ja bih jako voljela da znam i rado sam procitala clanak kada je objavljen, ali ako ce to otkrice izazvati nove rasisticke pokrete sa uporistem u dokazu da je 'bijela koza' izasla iz Afrike, a ne nastala prilagodjavanjem novim klimatskim uslovima - onda bas i ne zelim takvu nauku. To ti ga dodje kao nuklearna energija. Izvanredna nauka, zanimljiva rjesenja, ali ne valjaju korisnici, jebi ga, pa ne valja ni nuklearna energija.

O ovome, kao nauci se moze itekako raspravljati, ali izvlaciti ove 'dokaze (ili lingvisticke 'dokaze' - na sta sam ja reagovala, a sto zaista jeste nauka, i to ozbiljna) u svrhu dokazivanja da je 'narod' ovo ili ono, je ... ili besmisleno - pa je glupo, ili je smisleno - pa je politicka malverzacija.
Last edited by Shoshana on 19/10/2008 18:47, edited 1 time in total.
Shoshana

#22 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

oups :oops:
majnejmiz

#23 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by majnejmiz »

hmm... i što je spisateljica htjela reći? (češ, češ)
Shoshana

#24 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by Shoshana »

majnejmiz wrote:hmm... i što je spisateljica htjela reći? (češ, češ)
Ono sto je rekla.... Sta ti nije jasno?

Pogledaj moj prethodni post, pa post iza njega i samo ce ti se kazati :D
majnejmiz

#25 Re: Bosanci su 50% Iliri

Post by majnejmiz »

Pa pogledao sam, i opet mi ništa nije jasno. Lijepo ti čovjek navodi primjere (heeej!), dakle dokaze u prilog studije, a ti pucaš floskule tipa "jao pa znate, to vam i nije baš tako jednostavno, to vam je nauka, ima tu još mnogo toga, ali to vam i nije baš nauka, kako bih vam kazala, ne znam ni sama, al sam sigurna da niste u pravu". :shock:

De se bona, malo, bona, ovaj, kako da vi rečem, bona, presaberiTE... :D
Locked