Bobovac postaje oltar domovine Hrvatima BiH ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

RPM

Post by RPM »

seas of cheese wrote: zaboravi dobricu decko, idi na department za slavistiku ili eastern european studies na bilo koji respektovani univerzitet u svijetu (oxford, cambridge, yale, hrvard, stanford, sorbone...), i nadji mi katedru za bosanski jezik ili za bosansku istoriju - ne postoji.

falsifikovana istorija nepostojeceg naroda nepostojeceg jezika ne priznaje se nigdje osim na sarajevskom univerzitetu - cija diploma, naravno, nigdje nije priznata.

zna se zasto.
... ma barem je bill gates prihvatio bosanski ... :D ... bosna je u svjetskim razmjerama beznacajna zemlja kao i hrvatska i srbija (barem toga svi trebaju biti svjesni) i uglavnom se izucava kao dio grupe juznoslavenskih naroda.

... nego zasto britannica ne spominje kraj bitke na kosovu i koje je krilo ostalo ne pobijedjeno ... vjerovatno su kao izvor crpili podatke san-a :D
boba80

Post by boba80 »

Katarina Vukcic-Kosaca

Birth: 1424
Death: Oct. 25, 1478

Bosnia Monarch. The last queen of Bosnia, she was born in Blagaj Buna,(near to present day Mostar), and died in Rome, Italy. She was raised in the Bogomil faith, and remained as such until her marriage on May 26,1446 to King Stepan Tomas of Bosnia, an illegitimate son of King Tvrtko II, last of the Kotramanic line. King Stjepan Tomas died in 1461. They had two children, a boy named Sigismund, and a girl named Kattarina. In accordance with a series of agreements prior to the marriage of Queen Katarina and King Stjepan Tomas, an illegitimate son of Stepan Tomas' namely Stjepan Tomasevic was the next king. He was the son of Stjepan Tomas by a prior relationship which was annulled by Pope Eugene IV, prior to the marriage of Katarina and Stjepan Tomas. Because Stejpan Tomasevic wanted good relations with Herzog Stjepan Kosaca,one of the most most powerful noblemen of Bosnia-Herzegovina of those times, he immediately confirmed Queen Katarina as Queen Mother. All of the 14th century was a turbulent time for Bosnia, mainly because of incursions by the Ottoman Turks under Mehmet II. Because under Stjepan Tomasevic Bosnia ceased paying tributes to the Turks, the Turks invaded. Jace fell in July of 1463, and King Stjepan Tomasevic was beheaded. The children of Queen Katarina and King Stjepan Tomas then fell into captivity. . At that time Sigismund was 14 years old, and Katarina was 10 years of age. They were taken to Constantinople and were converted to the Muslim religion. Queen Katarina only escaped captivity because she was at the time visiting her brother, Vladislav, who was by then the ruler in Herzegovina. He helped her make her way to the free city of Dubrovnik, where she stayed a time. From Dubrovnik, she and her faithful lady-waiting, Pavka Mirkovic went to Rome. In Rome, Pope Paul II welcomed her and she lived reasonable comfort. Her time was spent attempting to ransom her children, attempting to aid efforts to free Bosnia from foreign rule, or doing good works. She was a Franciscan Tertiary. Four days before her death she sent for one of the Croatian monks in the St. Jerome monastery and dictated her will to him. She willed Bosnia to the Holy See in the event that her children were never recovered and never reconverted to Catholicism. The children were never recovered. They grew up in Turkey, the son became governor of Karas, the daughter was married to a man who later was Sultan. Pope Paul II beatified Queen Katarina. Until the beatification of Ivan Merz, she was the only Bosnian beatified. To this day, Bosnians regard her as a role model for women. To this day women from Kraljeva Sutjeska wear black scarves, even at weddings, in memory of Queen Katarina. She and her faithful lady in waiting, Pavka Mirkovic are both buried in Aracoeli church, in Rome. There are full sized relief statues of them over the graves, and a memorial stone for Queen Katarina. Her grave is under the present location of the altar. There are two extant portraits of her, one in the Capitol Museum in Rome, done when she was relatively young, one portrays her in maturity. Both are attributed to Bellini, who interestingly enough painted Sultan Mehmet II from life as well. Queen Katarina is portrayed on stamps issued by the Croatian government, and by the Bosnian government.

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... cic-Kosaca&
Qwert

Post by Qwert »

Ocito da svaki narod prisvaja sebi djelic istorije koji mu trenutno pase :-)

Nekima se istorija u srednjem vijeku zavrsila a nekim tek tada pocela. :D
manijak1

Post by manijak1 »

Logično je jedino to da knjiga nema veze sa Mikom Tripalom i Savkom Dapčević - Kučar jel tako nekako ????? :D :D
Ti ćeš sada dodati nema veze s njima ali ima sa tim "velikoustaškim " projektom ili već ima i ona gospođa iz Slobinog kabineta što je zaglavila 55-e pa utrla put Dobrici da se osili ............i šta se na kraju balade desilo ?????????
Sve ovo nema veze sa Bobovcem već sa tvojom željom da uništiš sve što je oznaka bosanske državnosti i suvereniteta :D :D ali......slabo ti ide.
Skljoco

Post by Skljoco »

RPM wrote:
seas of cheese wrote: ama kakav bobovac, o cemu pricas, to je obicno smetiliste. i moldavija i somalija i tunguzija ima vece dvore i kraljevske gradove...
... srednjevjekovna bosna je imala 99 gradova, i prva kovala svoj novac od svih juznoslavenskih drzava ... bosanski gradovi su bili skromni kao i njeni stanovnici bosanki krstjani, minimalisti koji su prezirali ovozemaljsko materijalno sto je posljedica samog heretickog ucenja.

... btw. seas of cheese jel' to najbolje sto znas? ... :lol:
-----------------------------------------------------
Moram intervenisati,
Bosna nikad nije bila juznoslavenska drzava .
beer

Post by beer »

Kardinal Puljic svojata kraljicu mozda zato sto srednje bosanski Hrvati su jedini koji vjekovima odaju pocast toj kraljici. Cak i danas zene srednje bosne nose crne marame u znak zalosti za kraljicom , kraljica Katarina je ja mislim cak i svetac u katolika.
livadic

Post by livadic »

nije lako biti pravovjerni bosnjo ... :cry:

ali ... :D ... smislice bosnjacki institut vec nesto ... ;) ...

:D

zato i postoji ... :( ... zar ne ... :o

;)
pitt

Post by pitt »

Jel to sef tek sad ledja okrenuo? :D
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Čuo sam da dobro plaćaju :D inovjernike.
I bogumile ako ih ima , patarene posebno :D .
Što vi sjebete svaku temu ? Profesore ?
S tim Institutom ? Zbog Semezdina ? :D
livadic

Post by livadic »

Jel to sef tek sad ledja okrenuo?

--------------------

nije ... :shock:

... ja sam njemu ... :skoljka: ... !!!

;)

Čuo sam da dobro plaćaju inovjernike.
I bogumile ako ih ima , patarene posebno .
Što vi sjebete svaku temu ? Profesore ?
S tim Institutom ? Zbog Semezdina ?

----------------------------

volim pve vruce teme ... :D ... !!!

;)

kolega ... :D ... po starom dobrom obicaju ... :oops:

... neopredjeljen ... ;) ... !!!

;)
pitt

Post by pitt »

ja sam njemu ...
Auuu sto rizikujes :lol: :D
manijak1

Post by manijak1 »

kolega ... ... po starom dobrom obicaju ...

... neopredjeljen ... ... !!!
I vi po običaju nejasno :D prosti.
winetou

Post by winetou »

Čuj oltar domovine, jao koji naziv. :lol:
kako sam čuo onaj oltar domovine :lol: u Zagrebu se urušio pa treba naći novi, ali za razliku od Zagreba u Bobovcu su stvarno stolovali kraljevi :D
manijak1

Post by manijak1 »

Niko da kaže da su se molili za domovinu koju Profesor i ekipa preziru :D ili on vidi iza kulisa te molitve šejtana za naivne Bošnjane ?????? :D :D
livadic

Post by livadic »

Niko da kaže da su se molili za domovinu koju Profesor i ekipa preziru ili on vidi iza kulisa te molitve šejtana za naivne Bošnjane ??????

---------------

u duhu pravog dzeme bonda 0007 ... :shock:

... djelimicno ispravan zakljucak ... :oops:

;)

dobri bosnjani ne preziru svoju domovinu ... :(

... oni samo preziru okupatore
... :x

makar i islamski bili ... :oops:

;)

livadic

Post by livadic »

Auuu sto rizikujes

------------------------

napad hrabrosti ponedjeljkom ... :shock:

naucio od prijatelja horny*ja ... 8)

;)

dariosa

Post by dariosa »

Vi stvarno ne mozete a da ne minirate gotovo svaku temu...

Ne mogu da vjerujem da je uopste potrebno diskutovati o tome cija je kraljica Katarina? Zasto gubiti vrijeme i energiju na nesto sto je svakome i malo pametnom i obrazovanom, a nacionalno nezadojenom i nezatucanom, 100% jasno? Zasto diskutovati o necemu o cemu se misljenja ozbiljnih povjesnicara uopste ne razilaze?

Ja u ovom slucaju ne krivim Puljica, vec vise krivim Cerica i politiku SDA i Islamske Zajednice a ustvari krivim i SDP, SBIH... i ostale stranke i organizacije koje se nisu pojavile na ovoj manifestaciji, ustvari koje nisu ucestvovale u samom organizovanju manifestacije.

Cinjenica da jedino katolici slave kraljicu Katarinu je jedan veliki apsurd danasnje BiH. Pitanje je kako ga otkloniti? To bi mogao biti jedan ogroman korak naprijed...
ulicar

#68 Re: Bobovac postaje oltar domovine Hrvatima BiH ???

Post by ulicar »

http://www.rastko.org.yu/istorija/zfajf ... anici.html interesantno stivo za procitati posebno jer se nalazi na Rastko.org.yu (za sve koji neznaju ko je Rastko, ucite :) ) Ova knjiga (jer je ovo u stvari elektronska verzija papirnate knjige) pokazuje (od prve stranice) kako je Bosna zasebna drzava i kako pocesto ratuje sa Srbijom, kako je na kraju Bosna zauzela Srbiju i kako je prakticno pred osmansku invaziju Srbija bila pokraina Bosne, a ne obratno. Bosanski Kralj je vladao Srbijom, a Srpski Despot je bio ispod Bosanskog Kralja :) Zanimljivo :)

Veoma malo je posveceno Katarini, ali ima nesto.
RPM wrote:Više stotina vjernika, vojnika, policajaca, političara te kulturnih i javnih djelatnika, okupili su se jučer na starom gradu Bobovcu, gdje se obilježava 526. obljetnica od smrti posljednje bosanske kraljice Katarine...

U svojoj nadahnutoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je važnost ovog mjesta u povijesti Hrvata, te se još jednom zauzeo za mir i toleranciju među svim narodima, ali se malo kritički osvrnuo i na jedinstvo hrvatskog naroda u BiH.

http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=12644

... sama kraljica Katarina je bila odgojena kao patarenka. Prije vjencanja presla je na katolicku vjeru i vjencala se sa Stjepanom Tomasem po katolickom obredu. Vjencanje je obavljeno po svoj prilici na Uzasasce na 26. maja/svibnja 1446. ... najglavnija oporucna odluka kraljice Katarine, kao zakonite predstavnice bosanskog kraljevstva, odnosi se upravo na kraljevinu Bosnu: ostavila je Svetoj stolici, ako se njezina djeca ne povrate na katolicku vjeru.

(Izvor: Bazilije Pandzic, "Bosanska Kraljica Katarina" Hrvatski Kalendar 1978 Str. 179-184)

... elem ne kontam (ma kontam ba) ... srednjevjekovna bosna bastini bosansko krstjanstvo a ne hrvatstvo, bastiniti katolicanstvo ne znaci hrvatstvo, primiti katolicanstvo ne znaci primiti hrvatstvo, cemu i do kada svojatanje (povjesti) bosne od strane onih koji su se dobrovoljno odrekli i odricu bosanstva ???
Prenj

Post by Prenj »

seas of cheese wrote:a evo kako katolicka enciklopedija tvrdi da u bosni odvajkada zive etnicki srbi (ili samo 98%).
Kakve sad to veze ima sa temom?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

beer wrote:Kardinal Puljic svojata kraljicu mozda zato sto srednje bosanski Hrvati su jedini koji vjekovima odaju pocast toj kraljici. Cak i danas zene srednje bosne nose crne marame u znak zalosti za kraljicom , kraljica Katarina je ja mislim cak i svetac u katolika.
Samo mala ispravka, marama koju nose je u znak zalosti za kraljicom Jelenom :D inace je sve ostalo tacno, jedino Sokci (tako sami sebe nazivaju bosanski Hrvati Sredisnje Bosne zato bez napada!!) i dan danas imaju i neke obicaje vezane za bosansku ROYAL porodicu :D
jos uvijek tetoviraju kraljevske simbole :D na rukama...
Fair Life

Post by Fair Life »

Prenj wrote:
seas of cheese wrote:a evo kako katolicka enciklopedija tvrdi da u bosni odvajkada zive etnicki srbi (ili samo 98%).
Opsjednutost statistikom, cini mi se. I to onim dijelom gdje procenti odgovaraju njegovim zeljama.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Fair Life wrote:
Prenj wrote:
Opsjednutost statistikom, cini mi se. I to onim dijelom gdje procenti odgovaraju njegovim zeljama.
Mislim da je u pitanju cisto visak vremena i visak energije koja se trosi na izvakane nacio-fellacio teme :D
Image
Radite jutarnju gimnastiku !!!!

Bas me interesuje ko je od vas (koji ste u BiH trenutno) i kad bio na Bobovcu zadnji put???
livadic

Post by livadic »

dariosa wrote:Vi stvarno ne mozete a da ne minirate gotovo svaku temu...

Ja u ovom slucaju ne krivim Puljica, vec vise krivim Cerica i politiku SDA i Islamske Zajednice a ustvari krivim i SDP, SBIH... i ostale stranke i organizacije koje se nisu pojavile na ovoj manifestaciji, ustvari koje nisu ucestvovale u samom organizovanju manifestacije.
ocekivati od velikog imama ... :oops:

da velica cafirsku kraljicu ... :-)

... samo ukazuje na elementarno nepoznavanje problematike ... :shock:

ipak je parastos velicanstvenom sulji ... 8-)

... od milja nazvanom *donosilac islama* ... :oops:

... znatno izgledniji ... ;) ... !!!

zivi bili pa vidjeli ... :oops:

;)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

livadic wrote:
dariosa wrote:Vi stvarno ne mozete a da ne minirate gotovo svaku temu...

ocekivati od velikog imama ... :oops:

da velica cafirsku kraljicu ... :-)

... samo ukazuje na elementarno nepoznavanje problematike ... :shock:

ipak je parastos velicanstvenom sulji ... 8-)

... od milja nazvanom *donosilac islama* ... :oops:

... znatno izgledniji ... ;) ... !!!

zivi bili pa vidjeli ... :oops:

;)
ImageLivadicu, nemoj zakuhavat!!!!!!!!!
livadic

Post by livadic »

Livadicu, nemoj zakuhavat!!!!!!!!!

-------------------------

rahmeta mi dedinog ... :shock: