Bobovac postaje oltar domovine Hrvatima BiH ???
-
RPM
#1 Bobovac postaje oltar domovine Hrvatima BiH ???
Više stotina vjernika, vojnika, policajaca, političara te kulturnih i javnih djelatnika, okupili su se jučer na starom gradu Bobovcu, gdje se obilježava 526. obljetnica od smrti posljednje bosanske kraljice Katarine...
U svojoj nadahnutoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je važnost ovog mjesta u povijesti Hrvata, te se još jednom zauzeo za mir i toleranciju među svim narodima, ali se malo kritički osvrnuo i na jedinstvo hrvatskog naroda u BiH.
http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=12644
... sama kraljica Katarina je bila odgojena kao patarenka. Prije vjencanja presla je na katolicku vjeru i vjencala se sa Stjepanom Tomasem po katolickom obredu. Vjencanje je obavljeno po svoj prilici na Uzasasce na 26. maja/svibnja 1446. ... najglavnija oporucna odluka kraljice Katarine, kao zakonite predstavnice bosanskog kraljevstva, odnosi se upravo na kraljevinu Bosnu: ostavila je Svetoj stolici, ako se njezina djeca ne povrate na katolicku vjeru.
(Izvor: Bazilije Pandzic, "Bosanska Kraljica Katarina" Hrvatski Kalendar 1978 Str. 179-184)
... elem ne kontam (ma kontam ba) ... srednjevjekovna bosna bastini bosansko krstjanstvo a ne hrvatstvo, bastiniti katolicanstvo ne znaci hrvatstvo, primiti katolicanstvo ne znaci primiti hrvatstvo, cemu i do kada svojatanje (povjesti) bosne od strane onih koji su se dobrovoljno odrekli i odricu bosanstva ???
U svojoj nadahnutoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je važnost ovog mjesta u povijesti Hrvata, te se još jednom zauzeo za mir i toleranciju među svim narodima, ali se malo kritički osvrnuo i na jedinstvo hrvatskog naroda u BiH.
http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=12644
... sama kraljica Katarina je bila odgojena kao patarenka. Prije vjencanja presla je na katolicku vjeru i vjencala se sa Stjepanom Tomasem po katolickom obredu. Vjencanje je obavljeno po svoj prilici na Uzasasce na 26. maja/svibnja 1446. ... najglavnija oporucna odluka kraljice Katarine, kao zakonite predstavnice bosanskog kraljevstva, odnosi se upravo na kraljevinu Bosnu: ostavila je Svetoj stolici, ako se njezina djeca ne povrate na katolicku vjeru.
(Izvor: Bazilije Pandzic, "Bosanska Kraljica Katarina" Hrvatski Kalendar 1978 Str. 179-184)
... elem ne kontam (ma kontam ba) ... srednjevjekovna bosna bastini bosansko krstjanstvo a ne hrvatstvo, bastiniti katolicanstvo ne znaci hrvatstvo, primiti katolicanstvo ne znaci primiti hrvatstvo, cemu i do kada svojatanje (povjesti) bosne od strane onih koji su se dobrovoljno odrekli i odricu bosanstva ???
-
dariosa
RPM, veoma interesantna obzervacija. Najzaloznije je u mom misljenju sto Bosnjaci i Srbi ne prisustvuju ovom dogadjaju. Dali smo se odrekli nase posljednje kraljice samo zbog religije koju je primila?
Meni je kao Bosancu katoliku tuzno gledati da kraljicu Katarinu "svojataju" samo BH Hrvati. U mom misljenju, manifestaciji je trebao prisustvovati i Ceric i Tihic i Paravac... i hiljade drugih ljudi iz cijele drzave.
RPM, upravu si kad kazes da "srednjevjekovna bosna bastini bosansko krstjanstvo a ne hrvatstvo, bastiniti katolicanstvo ne znaci hrvatstvo, primiti katolicanstvo ne znaci primiti hrvatstvo, cemu i do kada svojatanje (povjesti) bosne od strane onih koji su se dobrovoljno odrekli i odricu bosanstva ???" ...ali se pitaj zasto je to tako? Zasto se niko iz druga dva naroda "ne bori" za kraljicu? Zasto Tihic nije prisustvovao ceremoniji? Zasto Ceric i drugi Bosnjacki lideri nisu prisustvovali? Pa zar ima ista oko cega se mozemo "vezati" ako ne oko srednjovjekovne Bosne. Zasto npr. ne bi trazili da se Katarinin grob prebaci u Bobovac? Zasto da se npr. na Bobovcu svake godine ne organizuju masovne manifestacije koje bi obiljezavale Bosansku suverenost, toleranciju, otvorenost... Zasto npr. ne bi obnovili taj isti Bobovac pa da donesemo zakon da je za svaku skolu u BiH obavezno da vode djake na ekskurziju na Bobovac bar jednom godisnje....
Meni je kao Bosancu katoliku tuzno gledati da kraljicu Katarinu "svojataju" samo BH Hrvati. U mom misljenju, manifestaciji je trebao prisustvovati i Ceric i Tihic i Paravac... i hiljade drugih ljudi iz cijele drzave.
RPM, upravu si kad kazes da "srednjevjekovna bosna bastini bosansko krstjanstvo a ne hrvatstvo, bastiniti katolicanstvo ne znaci hrvatstvo, primiti katolicanstvo ne znaci primiti hrvatstvo, cemu i do kada svojatanje (povjesti) bosne od strane onih koji su se dobrovoljno odrekli i odricu bosanstva ???" ...ali se pitaj zasto je to tako? Zasto se niko iz druga dva naroda "ne bori" za kraljicu? Zasto Tihic nije prisustvovao ceremoniji? Zasto Ceric i drugi Bosnjacki lideri nisu prisustvovali? Pa zar ima ista oko cega se mozemo "vezati" ako ne oko srednjovjekovne Bosne. Zasto npr. ne bi trazili da se Katarinin grob prebaci u Bobovac? Zasto da se npr. na Bobovcu svake godine ne organizuju masovne manifestacije koje bi obiljezavale Bosansku suverenost, toleranciju, otvorenost... Zasto npr. ne bi obnovili taj isti Bobovac pa da donesemo zakon da je za svaku skolu u BiH obavezno da vode djake na ekskurziju na Bobovac bar jednom godisnje....
- pitt
I mene cudi samo kako to da nisu i ostali priletili da svojataju nesretnu kraljicu nasu
Obicno lesinari ne propustaju da uberu politicke poene bilo gdje
Umjesto tih novopecenih obiljezavanja ( i izgradnje novih bogomolja) pametnije bi im bilo da uloze novac u obnovu kraljevskog grada, franjevacke biblioteke u Fojnici, stecaka i sl 
-
dariosa
Zalosno je npr. i to sto se nigdje niti u jednom jedinom dokumentu za kraljicu Katarinu ne veze Hrvatstvo niti se ona spominje da ima ikakve veze sa Hrvatstvom a danas je "novi interpretatori" smatraju Hrvatskom kraljicom koja je vladala Bosnom. Pa sami proces kroatizacije je u BiH poceo prije stotinjak godina, nekih 400 godina poslije Katarinine smrti...
Da je npr. primila pravoslavlje, danas bi bila Srpska kraljica, a da je kojim slucajem primila Islam bila Bosnjacka kraljica. Koji apsurd, koji govori i o apsurdu o postojanju 3 nacije u BiH.
Da je npr. primila pravoslavlje, danas bi bila Srpska kraljica, a da je kojim slucajem primila Islam bila Bosnjacka kraljica. Koji apsurd, koji govori i o apsurdu o postojanju 3 nacije u BiH.
- pitt
ma nema tu logike nikakve. Ko se prvi sjeti i prisvoji njegova je. Ostali lesinari se usute i zale sto se nisu ranije sjetili. Umjesto da se sve reklamira kao bosansko imas 3 razlicita svijeta
Torglava azdaja kojoj svaka glava svoju politiku vodi a tijelo (citaj narod) ko jebe 
-
dariosa
Trebali su npr. poslije Puljiceve molitve za Katarinu da organizuju zajednicki iftar za sve prisutne... To bi bio extra dobar potez.
Pitt. ne mislim da su se tu trebali pojaviti samo politicari (za njih ne mislim da bi ubrali poene jer u situaciji kakva jeste nemislim da je za Bosnjacke i Srpske politicare oportuno da se pojava na skupu gdje je glavna licnost kardinal Puljic i koji se na neki nacin veze sa drugom religijom), mislim da se i narod trebao pojaviti. Trebalo nas je doci milion, ko Srba na Kosovo prije rata. Da se ja pitam, ja bi od ovoga napravio centralnu manifestaciju i to na drzavnom nivou. Ovaj dan bi proglasio za nacionalni praznik na nivou drzave, ne bi se radilo, TV bi po cijeli dan prikazivao emisije i programe o kraljicinom zivotu, o srednjovjekovnoj Bosni, operu o kraljicinom zivotu...
Pitt. ne mislim da su se tu trebali pojaviti samo politicari (za njih ne mislim da bi ubrali poene jer u situaciji kakva jeste nemislim da je za Bosnjacke i Srpske politicare oportuno da se pojava na skupu gdje je glavna licnost kardinal Puljic i koji se na neki nacin veze sa drugom religijom), mislim da se i narod trebao pojaviti. Trebalo nas je doci milion, ko Srba na Kosovo prije rata. Da se ja pitam, ja bi od ovoga napravio centralnu manifestaciju i to na drzavnom nivou. Ovaj dan bi proglasio za nacionalni praznik na nivou drzave, ne bi se radilo, TV bi po cijeli dan prikazivao emisije i programe o kraljicinom zivotu, o srednjovjekovnoj Bosni, operu o kraljicinom zivotu...
- Fair Life
Dariosa, Dariosa... Ne budi naivan. Pa zar za one koji su odgovorni da bilo sta ucine po pitanju ocuvanja BiH istorija ne pocinje od 1992. godine, dakle godine pocetka totalne razgradnje. Ne ocekuj od predstavnika onih koji danas sjede u vrhu nikakvu podrsku bilo cemu sto simbolizira zajednistvo naroda na ovim prostorima (pa makar u davnoj proslosti) , jer konacan cilj je destrukcija BiH, a ne njeno ocuvanje.dariosa wrote:...Da se ja pitam, ja bi od ovoga napravio centralnu manifestaciju i to na drzavnom nivou. Ovaj dan bi proglasio za nacionalni praznik na nivou drzave, ne bi se radilo, TV bi po cijeli dan prikazivao emisije i programe o kraljicinom zivotu, o srednjovjekovnoj Bosni, operu o kraljicinom zivotu...
Privilegiju zajednistva su upravljaci narodne svijesti uzurpirali samo za sebe jer na njoj debelo zaradjuje.
Divide et impera.
-
RPM
dariosa ... meni se nekako cini da je glavni razlog zasto svi predstavnici bh naroda nisu dosli (ni predstavnici medjunarodne zajednice) je vjestacki strah od 'jugoslavizacije' bosne i hercegovine, stvaranja nove bosanske nacije ... sama kraljica katarina predstavlja ono sto je bosansko, zajednicko i biti zajedno pod tom idejom ne ide bas lako na ovim prostorima posebno jer se tu sukobljavaju tri historiografije koje su u sluzbi politike destruktivne po samu bh.
... s druge strane imputiranje da je bobovac hrvatski stolni grad je sama po sebi neozbiljna iz prostog razloga sto su sam grad branili bosanski krstjani ne bh hrvati koji u tom smislu tada nisu egzistirali, a sam akt kardinala Pujlica je vise u sluzbi politike negoli do istinske potrebe za sirenjem ideje bosanstva ciji simbol bobovac i jeste
... nedvojbeno je jasno da tek onda kada se na bobovcu pojave ljudi koji ispred svega stavljaju grb, zastavu (ma kakva ona bila) i ime bosne i hercegovine bez obzira na vjeroispovjest i nacionalne korijene moze se govoriti o zajednistvu.
... mozda svi cekaju neki sveopsti koncenzus da se jasnije odrede prema srednjevjekovnoj bosni sto je moguce tek kad se oslobodimo strahova i uticaja sa strane.
... s druge strane imputiranje da je bobovac hrvatski stolni grad je sama po sebi neozbiljna iz prostog razloga sto su sam grad branili bosanski krstjani ne bh hrvati koji u tom smislu tada nisu egzistirali, a sam akt kardinala Pujlica je vise u sluzbi politike negoli do istinske potrebe za sirenjem ideje bosanstva ciji simbol bobovac i jeste
... nedvojbeno je jasno da tek onda kada se na bobovcu pojave ljudi koji ispred svega stavljaju grb, zastavu (ma kakva ona bila) i ime bosne i hercegovine bez obzira na vjeroispovjest i nacionalne korijene moze se govoriti o zajednistvu.
... mozda svi cekaju neki sveopsti koncenzus da se jasnije odrede prema srednjevjekovnoj bosni sto je moguce tek kad se oslobodimo strahova i uticaja sa strane.
-
violentjack
Ali prije toga prekrizi Hrvate u Bosnjaka pa nek su katolici i imas moj glas
..a to je veliko kad imas moj glas
..a to je veliko kad imas moj glas
-
vodolija_33
svaka čast na ovom i ostalim komentarima!!! Nemam šta reći! Daj Bože da tako svi razmišljamo, sve bi bilo drugačije.dariosa wrote:RPM, veoma interesantna obzervacija. Najzaloznije je u mom misljenju sto Bosnjaci i Srbi ne prisustvuju ovom dogadjaju. Dali smo se odrekli nase posljednje kraljice samo zbog religije koju je primila?
- DiplomataSaSela
#16 w
Pa prvo mislim da nisu otisli jer su znali zasto je Puljic tamo otisao.Zbog politike a ne zbog bosanske kraljice,a drugo pa 99% posto u sadasnjoj vlasti i ne razumije znacaj kraljice Katarine za bosansku istoriju.Pa ne mozes ni ocekivat da se tamo neko pojavi.Ostaje nam da se nadamo da ce nekad neko od njih skontat vaznost tog mjesta za povijest Bosne a ne za povijest Hrvata kako kaze kardinal.
A na zalost kardinala Katarina i hrvatsvo nemaju bas puno zajednickog
- vedderedi
Ma sta vam je, sve je to politika.
Kraljica Katarina kada je umrla ostavila je Bosnu u oporuci papi, tako da se u Vatikanu (a ocigledno i Vrhbosanskoj nadbiskupiji) Bosna smatra papskom drzavom. Sve je ovo HDZ politika koju provodi nas kardinal Puljic, licemjer jedan, sjetite ga se samo u ratu, kada je imao skroz drugacije rezonovanje. On i Ceric mogu ruku pod ruku.
Kraljica Katarina kada je umrla ostavila je Bosnu u oporuci papi, tako da se u Vatikanu (a ocigledno i Vrhbosanskoj nadbiskupiji) Bosna smatra papskom drzavom. Sve je ovo HDZ politika koju provodi nas kardinal Puljic, licemjer jedan, sjetite ga se samo u ratu, kada je imao skroz drugacije rezonovanje. On i Ceric mogu ruku pod ruku.
-
Prenj
Naravno da ce 'ostaviti Bosnu papi' kada je od njihovog novca zivjela nakon sto je otisla iz Bosne.vedderedi wrote:Ma sta vam je, sve je to politika.
Ali na racun takvog vrlo upitnog testamenta sada svojatati i Bobovac i srednjovjekovnu Bosansku drzavu, ...
Sramota
-
vodolija_33
#19 Re: w
Zna to naš "uzoriti kardinal" vrlo dobro, ali koristi priliku da Katerinu prisvoji i proglasi za hrvatsku kraljicu, kako je i uradio.DiplomataSaSela wrote:Pa prvo mislim da nisu otisli jer su znali zasto je Puljic tamo otisao.Zbog politike a ne zbog bosanske kraljice,a drugo pa 99% posto u sadasnjoj vlasti i ne razumije znacaj kraljice Katarine za bosansku istoriju.Pa ne mozes ni ocekivat da se tamo neko pojavi.Ostaje nam da se nadamo da ce nekad neko od njih skontat vaznost tog mjesta za povijest Bosne a ne za povijest Hrvata kako kaze kardinal.
Postavlja se pitanje, koliko je onda Hrvatska imala kraljeva i kraljica u isto vrijeme!? Ako su bosanski kralj i kraljica bili i njihovi vladari, znači li to da je RH dio Bosne!? Jesu li onda oni Bosanci? Znaju li to hrvati?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#20 Re: w
svi sve znaju, ali je sramotno da ni Kardinal, koji je svojata, ni vlast na bilo kojem nivou, ama bas niko ne vodi racuna o tom mjestu... ne znam ko je od vas zadnji put bio na Bobovcu, ali sramotno je kako se malo radi na ocuvanju svega sto jos uvijek postoji....fra Miso je jedan od rijetkih koji nesto radi na tome...al ne moze on sam...sramotno je doci, svojatati i onda se (s oprostenjem) popishati na sve to i otici u svoju Rezidenciju....a Nase Dvore ostaviti na izvolte vremenu i leshinarima.....vodolija_33 wrote:
Zna to naš "uzoriti kardinal" vrlo dobro, ali koristi priliku da Katerinu prisvoji i proglasi za hrvatsku kraljicu, kako je i uradio.
Postavlja se pitanje, koliko je onda Hrvatska imala kraljeva i kraljica u isto vrijeme!? Ako su bosanski kralj i kraljica bili i njihovi vladari, znači li to da je RH dio Bosne!? Jesu li onda oni Bosanci? Znaju li to hrvati?
-
livadi©
ne dramatizujte ...

veliki imam ce odrzati parastos sulji osvajacu ...
pa ce svi obiljeziti isti dogadjaj ...
+
... iz razlicitih perspektiva ...

pa ce svi obiljeziti isti dogadjaj ...
... iz razlicitih perspektiva ...
-
vodolija_33
livadi© wrote:ne dramatizujte ...![]()
pa ce svi obiljeziti isti dogadjaj ...+
![]()
... iz razlicitih perspektiva ...![]()

-
Skljoco
Ma kakva da je povjest je povjest i ona nas uci da je prvi hrvatski kralj bio Bosanac Tvrtko a posljednji hrvatski kralj bio je Srbin Karadjordjevic .
Ebi te je , povjest je povjest ma kakva ona bila !
---------------------------------------------
Kraljica Katarina bila je Bosanka i bosanska kraljica ali su je i Hrvati prihvatali kao svoju . Drzava Hrvatska nije imala svojih kraljeva tj.
nije postojao Kralj Hrvat .
---------------------------
Meni nesmeta da i danas Hrvati smatraju bosansku kraljicu Katarinu i svojom kraljicom .
Hrvatska je mladja drzava od Bosne i Bosna treba da pomogne svog mladjeg susjeda , u svakom pogledu !
Ebi te je , povjest je povjest ma kakva ona bila !
---------------------------------------------
Kraljica Katarina bila je Bosanka i bosanska kraljica ali su je i Hrvati prihvatali kao svoju . Drzava Hrvatska nije imala svojih kraljeva tj.
nije postojao Kralj Hrvat .
---------------------------
Meni nesmeta da i danas Hrvati smatraju bosansku kraljicu Katarinu i svojom kraljicom .
Hrvatska je mladja drzava od Bosne i Bosna treba da pomogne svog mladjeg susjeda , u svakom pogledu !
-
Skljoco
#24 Re: w
-----------------------------------------------------------------------------mIRCerka wrote:svi sve znaju, ali je sramotno da ni Kardinal, koji je svojata, ni vlast na bilo kojem nivou, ama bas niko ne vodi racuna o tom mjestu... ne znam ko je od vas zadnji put bio na Bobovcu, ali sramotno je kako se malo radi na ocuvanju svega sto jos uvijek postoji....fra Miso je jedan od rijetkih koji nesto radi na tome...al ne moze on sam...sramotno je doci, svojatati i onda se (s oprostenjem) popishati na sve to i otici u svoju Rezidenciju....a Nase Dvore ostaviti na izvolte vremenu i leshinarima.....vodolija_33 wrote:
Zna to naš "uzoriti kardinal" vrlo dobro, ali koristi priliku da Katerinu prisvoji i proglasi za hrvatsku kraljicu, kako je i uradio.
O stonom kraljevskom bosanskohercegovackom gradu pisao sam godinama na web sajtu bosnia-ba i taj grad za mene je bio i ostao grad koji oslikava sliku stanja u BiH tj. on odslikava da BiH nije jos slobodna drzava i niko i netreba da ocekuje od Srba, Hrvata i Bosnjaka da nesto urade u gradu koji je simbol drzavnosti drzave kojom vladaju .
Oni nit zele ovu drzavu nit zele bilo kakve simbole koji su silnol drzavnosti drzave koju zele rasturiti.
-----------------------------------------
Posto je Bobovac stoni bosanskohercegovacki kraljevski grad i posto je u fazi priprema za osnivanje Demokratske stranke Bosanskohercegovackog Naroda ja cu predloziti i nastojati da se osnivacka skupstina Demokratske stranke BH Naroda odrzi na samom izvoristu BH drzavnosti , u Bobovcu .
-
Prenj
#25 Re: w
Dubravko Lovrenovic je, dok je bio ministar kulture, uspio iskopati nesto para za ciscenje okoline Bobovca.mIRCerka wrote: svi sve znaju, ali je sramotno da ni Kardinal, koji je svojata, ni vlast na bilo kojem nivou, ama bas niko ne vodi racuna o tom mjestu... ne znam ko je od vas zadnji put bio na Bobovcu, ali sramotno je kako se malo radi na ocuvanju svega sto jos uvijek postoji....fra Miso je jedan od rijetkih koji nesto radi na tome...al ne moze on sam...sramotno je doci, svojatati i onda se (s oprostenjem) popishati na sve to i otici u svoju Rezidenciju....a Nase Dvore ostaviti na izvolte vremenu i leshinarima.....