BMW 320d E46
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
junior3
#201 Re: BMW 320d E46
Jbga, znaš i sam kako je kad' ti se auto sviđa. 
-
NediM17
#202 Re: BMW 320d E46
Mozda i mozes zavrsiti preticanje do 4.000 obrtaja ako je neki motor sa 8 ventila koji dosta nize ima max obrtni moment. "Moderni" 16v atmo. benzinci se vrte prilicno visoko i prilicno visoko imaju max obrtni momenat. Vozim SX4 1.6VVT sa 120ks, i znas sta cu ti reci, ti kazes da zavrsis preticanje na 4.000rpm, a ovaj Suzuki nece da prica o preticanju bez tih obrtaja (max. o. momenat na 4400rpm), a zavrsis ga otprilike oko blokade ako hoces da to preticanje bude efikasno.citroen xm wrote:Kakvo šaltanje i nabijanje u crveno. Sem jednog dizela, cijelu vozačku karijeru vozim atmosferske benzince(pričam o vlastitim autima, ne tuđim).
Ok, treba nabiti obrtaje, ali nije to ni blizu crvenog polja. Imam obrtomjer, ali naučio sam da šaltam po zvuku i to je obično 2500 obrtaja. Kada pretičem obrtaji se naravno povećaju jer ga uvijek ubacim bar stepen ispod pri početku preticanja. Neka skoče i na 4000, to je ipak daleko od crvenog polja. E sad, možeš ti i do crvenog nabijati obrtaje, ali to nije vožnja već klasično iživljavanje.
A recimo imam drugi auto je Cee'd 1.6 CRDi, 5ks manje, ista zapremina, bilo gdje da se ova dva auta zaganjaju, CRDi ce ga ubiti i imati opet potrosnju od nekih 6 litara, a Suzukija ako ces ganjat i vrtit, ode hladno na 12+l/100km.
Dakle i ja pricam ne o tudjim nego o svojim autima i krajnje sam objektivan. Zapravo sve bez turba je govno. U firmi imam Insigniu 2.0 T, e to je vec druga prica i ljepota za voziti, ali je opet potrosnja daleko od skromne, medjutim halal bilo kada posteno ide.
-
citroen xm
#203 Re: BMW 320d E46
Pazi, ni 16V motori nisu svi isti i ne razvijaju svi snagu na istom broju obrtaja.
Što se tiče poređenja, pa atmosferski benzinci i turbo dizelaši nove generacije nisu nikako za poređenje. Taj obrtni momenat na niskim obrtajima kod TD motora je doveo do toga da su ljudi zaboravili šaltati. Ono, "pukneš" ga u četvrtu i "goni".
Ja volim atmo benzinca i meni je uživanje voziti ga u paru sa manuelnim mjenjačem. Baš i to nabijanje obrtaja i taj zvuk su mi jedna od najboljih stvari. Nemam ništa ni protiv drugih motora, ali glupo je reći da nešto ne valja u poređenju sa drugim ili recimo da je uživanje voziti dizela, a nije benzinca. To sve zavisi od osobe do osobe, meni je uvijek veće uživanje voziti benzinca i to baš atmosferskog. Po meni su dizelaši i njihov način rada više za žene i penzionere(za prve da im se ne ugasi, a za druge da mogu voziti u jednom stepenu prenosa non stop).
Što se tiče poređenja, pa atmosferski benzinci i turbo dizelaši nove generacije nisu nikako za poređenje. Taj obrtni momenat na niskim obrtajima kod TD motora je doveo do toga da su ljudi zaboravili šaltati. Ono, "pukneš" ga u četvrtu i "goni".
Ja volim atmo benzinca i meni je uživanje voziti ga u paru sa manuelnim mjenjačem. Baš i to nabijanje obrtaja i taj zvuk su mi jedna od najboljih stvari. Nemam ništa ni protiv drugih motora, ali glupo je reći da nešto ne valja u poređenju sa drugim ili recimo da je uživanje voziti dizela, a nije benzinca. To sve zavisi od osobe do osobe, meni je uvijek veće uživanje voziti benzinca i to baš atmosferskog. Po meni su dizelaši i njihov način rada više za žene i penzionere(za prve da im se ne ugasi, a za druge da mogu voziti u jednom stepenu prenosa non stop).
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#204 Re: BMW 320d E46
bili su 320d sa M47TU motorom i 5 brzina sve do oktobra 2003.
do tad je 6 brzina bila doplata, nakon oktobra standardno su imali 6 brzina
330d su svi do oktobra bili 184PS sa starim motorom iz petice, i 5 brzina mjenjačem
poslije oktobra 204PS, 6 brzina
do tad je 6 brzina bila doplata, nakon oktobra standardno su imali 6 brzina
330d su svi do oktobra bili 184PS sa starim motorom iz petice, i 5 brzina mjenjačem
poslije oktobra 204PS, 6 brzina
-
NediM17
#205 Re: BMW 320d E46
Ovdje se upravo i porede atmo benzinci sa CR dizelasima.citroen xm wrote:Pazi, ni 16V motori nisu svi isti i ne razvijaju svi snagu na istom broju obrtaja.
Neko je pitao po cemu je dizel bolji, rekao sam po svemu osim po eventualnim kvarovima koji mogu biti veoma skupi, i i dalje stojim iza toga.
To puknes ga u cetvrtu (i petu) i "goni" upravo i jeste najveca prednost, zato i volim dizele, i kada hoces preteci samo gas do poda, on ode. Benzinca vrati dvije brzine nize, vrti ga, ode potrosnja i opet nije to, to.
Mogu shvatiti da to neko voli atmo. benzince, i to postujem. Ima motora koji imaju bas zvuk boli glava (recimo Alfini boxeri), ali jednostavno moje je misljenje da to jako brzo prestane biti zanimljivo ako svakodnevno vozis neku turu otvorenom cestom gdje ima dosta preticanja, ne da postane nezanimljivo, nego cak krene dobro da umara covjeka.
-
citroen xm
#206 Re: BMW 320d E46
To zabi ga u četvrtu je negativna navika vozača dizela i ne može ta turbina uvijek iščupati. Kad ga majstor zaguši ni turbina mu ne daje toliko zraka. Treba znati voziti. Ja sa atmo benzincem pri početku preticanja u 95% slučajeva vratim za stepen niže i preteknem bez problema. Takođe mana vozača TD auta je što se puno oslanjaju na turbo pa sebe i ostale dovode u nezgodnu situaciju.
- insomnia78
#207 Re: BMW 320d E46
Pa niti se napravi nesto aman preticanja dnevno niti se svako preticanje obavi iz cuga pa da mozes samo gas do poda
I sa dizelom kad naletis na kamion moraces presaltati u nizu dok ne dodjes u priliku za preticanje u 90% slucajeva
I sa dizelom kad naletis na kamion moraces presaltati u nizu dok ne dodjes u priliku za preticanje u 90% slucajeva
-
junior3
#208 Re: BMW 320d E46
Niste vi vidjeli šta je zajebano preticanje, golf 3 sdi i šleper ispred, stari moj to je ruski rulet. 
-
NediM17
#209 Re: BMW 320d E46
A kako to treba voziti, 80km/h trecoj, da se turbina ne ucadi? Smijesno. Nekad ga na autoputu izubijam, i nikad nikakvih problema.citroen xm wrote:To zabi ga u četvrtu je negativna navika vozača dizela i ne može ta turbina uvijek iščupati. Kad ga majstor zaguši ni turbina mu ne daje toliko zraka. Treba znati voziti. Ja sa atmo benzincem pri početku preticanja u 95% slučajeva vratim za stepen niže i preteknem bez problema. Takođe mana vozača TD auta je što se puno oslanjaju na turbo pa sebe i ostale dovode u nezgodnu situaciju.
Naravno, svaki vozac sta god vozio treba poznavati mogucnosti svog automobila, i ne pocinjati preticanje ako nije siguran da to moze bezbjedno izvrsiti, bez obzira sta vozi. A ja naravno jako dobro znam sta moj automobil moze, na kojim obrtajima turbina pocinje posteno puniti, i nikada mi se nije desilo da ugrozim ni sebe ni druge ucesnike u saobracaju pri preticanju.
- basicm
#210 Re: BMW 320d E46
Postojali su auti i prije ceed-a, i to cak dobri!
Sevap ljudima dati krug-dva u jacem benzincu, da im zivot dobije boje.
Sevap ljudima dati krug-dva u jacem benzincu, da im zivot dobije boje.
-
lavic
#211 Re: BMW 320d E46
Svi e46 od 6/2002 imaju 6 brzina.samsung456 wrote:Ima.. E46 2.0 dizel redizajn od 150 ks postoji sa 6 brzina, isto kao i 3.0 dizel redizajn od 204ks.Optimist wrote:Mozda grijesim, ali ne znam da i jedan dizel e46 ima mjenjac sa 6 brzina. Cak sam gledao i 330d i u njemu takodje 5+Rjunior3 wrote:Uh druže nez šta da ti kažem za ova dva auta. Prvi ima 5+R to odma otpada, a drugi 2001 i ima motor od 110kw, zar nisu ti motori od 2002 god krenuli da se ubacuju? A i ova rora nazadrekao bih da je silovan.
Izgledaju fino nema govora.
-
ado-šampion
#212 Re: BMW 320d E46
Pa ja sam napisao rijeci hvale. Evo ti jos. To je najbolje vozacko auto koje sam u zivotu vozio. U Pitanju je bio 330xd 2001. godiste. Osjecaj koji ja imam pri voznji takvog auta, kao uostalom svih BMWa koje sam vozio, osim onih ogromnih (recimo X5 me nije dojmio), ne moze se porediti ni s jednim drugim autom, od pozicije sjedenja i samih sjedista, do pozicije za volanom, komandi, mjenjaca, volana, pa onda vuce, kako auto ko bolid ulazi u krvine, kako je izolovan i izradjen ko tenk, i kako uz sve to ipak ima dobru udobnost, unatoc ko kamen tvrdom sportskom ovjesu i niskoprofilnim gumama.junior3 wrote:Meni je smiješno što sam zapeo za auto k'o majmun, a nijedna riječ hvale.![]()
Ne treba čitati ove forume majke mi.
Sto se tice auta ko auta tu nema dvoje. Dvojba je samo da ih je vecina uvezenih grobovi i sto je to auto kao novo bilo jako skupo i za te pare koje ti gledas tesko da moze dobar. Druga stvar, dzaba svi superlativi, opet cu radije dati svoje pare za nepremium 2009. nego premium 2003-2004, pa makar on bio i BMW. Pisao sam vec da se ne ponavljam.
-
lavic
#213 Re: BMW 320d E46
Ako te je strah dizela, ja bih onda uzeo 318i FL, motor je 2.0 valvetronik, 143 konja, fino to ide a ne trosi puno, vrlo blizu je potrosnja 320d.junior3 wrote:Jbga, znaš i sam kako je kad' ti se auto sviđa.
-
junior3
#214 Re: BMW 320d E46
Znam ja Ado šta ti pričaš, ali ovdje kod nas je vecina oko 10k i manje, slabo koji preko a ja da ga uvezem trenutno ne mogu. Ovog što ću gledati cijeni nešto preko 10.ado-šampion wrote:Pa ja sam napisao rijeci hvale. Evo ti jos. To je najbolje vozacko auto koje sam u zivotu vozio. U Pitanju je bio 330xd 2001. godiste. Osjecaj koji ja imam pri voznji takvog auta, kao uostalom svih BMWa koje sam vozio, osim onih ogromnih (recimo X5 me nije dojmio), ne moze se porediti ni s jednim drugim autom, od pozicije sjedenja i samih sjedista, do pozicije za volanom, komandi, mjenjaca, volana, pa onda vuce, kako auto ko bolid ulazi u krvine, kako je izolovan i izradjen ko tenk, i kako uz sve to ipak ima dobru udobnost, unatoc ko kamen tvrdom sportskom ovjesu i niskoprofilnim gumama.junior3 wrote:Meni je smiješno što sam zapeo za auto k'o majmun, a nijedna riječ hvale.![]()
Sto se tice auta ko auta tu nema dvoje. Dvojba je samo da ih je vecina uvezenih grobovi i sto je to auto kao novo bilo jako skupo i za te pare koje ti gledas tesko da moze dobar. Druga stvar, dzaba svi superlativi, opet cu radije dati svoje pare za nepremium 2009. nego premium 2003-2004, pa makar on bio i BMW. Pisao sam vec da se ne ponavljam.
@lavic ne bih benzinca jbga.
-
lavic
#215 Re: BMW 320d E46
@junior3, ako ti je problem potrosnja, da znas da dizel po Sa trosi 9-9.5, a na otvorenom 6-6.5 litara, tako da bajke 6 po gradu i 4 na otvorenom zaboravi. A ovaj 318i je moj drug sa posla vozio i on je za l1-1.5 litar vise trosio.junior3 wrote:Znam ja Ado šta ti pričaš, ali ovdje kod nas je vecina oko 10k i manje, slabo koji preko a ja da ga uvezem trenutno ne mogu. Ovog što ću gledati cijeni nešto preko 10.ado-šampion wrote:Pa ja sam napisao rijeci hvale. Evo ti jos. To je najbolje vozacko auto koje sam u zivotu vozio. U Pitanju je bio 330xd 2001. godiste. Osjecaj koji ja imam pri voznji takvog auta, kao uostalom svih BMWa koje sam vozio, osim onih ogromnih (recimo X5 me nije dojmio), ne moze se porediti ni s jednim drugim autom, od pozicije sjedenja i samih sjedista, do pozicije za volanom, komandi, mjenjaca, volana, pa onda vuce, kako auto ko bolid ulazi u krvine, kako je izolovan i izradjen ko tenk, i kako uz sve to ipak ima dobru udobnost, unatoc ko kamen tvrdom sportskom ovjesu i niskoprofilnim gumama.junior3 wrote:Meni je smiješno što sam zapeo za auto k'o majmun, a nijedna riječ hvale.![]()
@lavic ne bih benzinca jbga.
-
junior3
#216 Re: BMW 320d E46
Pa dobro i nije neka razlika ako je tako, samo mene opet vise privlaci 320d.
- ranger
#217 Re: BMW 320d E46
moj po bordu trosi 6,3, a najvise ikad mi je trosio 6,8.
nek bord laze 1-1.5l eto saberi, uglavnom gradska voznja...
318i u FL varijanti nije neka sreca, al eto, bolje mozda i on nego razjeban 320d
318i u FL varijanti nije neka sreca, al eto, bolje mozda i on nego razjeban 320d
- insomnia78
#218 Re: BMW 320d E46
Istina, imam ja 318ci, tu je to sa potrosnjomlavic wrote:@junior3, ako ti je problem potrosnja, da znas da dizel po Sa trosi 9-9.5, a na otvorenom 6-6.5 litara, tako da bajke 6 po gradu i 4 na otvorenom zaboravi. A ovaj 318i je moj drug sa posla vozio i on je za l1-1.5 litar vise trosio.
-
lavic
#219 Re: BMW 320d E46
Ja sa rezervoarom po gradu prodje oko 650 KM, pa ti sracunaj, u ostalom upalila mi se lampica jucer pa cu danas otic nasut pun pa cu napisati.ranger wrote:moj po bordu trosi 6,3, a najvise ikad mi je trosio 6,8.
318i su imali problema sa bobinama ali su ih mjenjali bespatno jer su imale fabricku gresku, za ostale eventualne probleme ne znam u normalnom koristenju.
- ranger
#220 Re: BMW 320d E46
i meni malo nerealno djeluje, al opet nerealno mi djeluje da bc laze 3l? jebem li ga...lavic wrote:Ja sa rezervoarom po gradu prodje oko 650 KM, pa ti sracunaj, u ostalom upalila mi se lampica jucer pa cu danas otic nasut pun pa cu napisati.ranger wrote:moj po bordu trosi 6,3, a najvise ikad mi je trosio 6,8.
318i su imali problema sa bobinama ali su ih mjenjali bespatno jer su imale fabricku gresku, za ostale eventualne probleme ne znam u normalnom koristenju.
-
junior3
#221 Re: BMW 320d E46
Komedija ziva, ovog pogledam ako nije ok, odustajem od bmwA, vracam se trazenju vectre.
- basicm
#222 Re: BMW 320d E46
http://www.olx.ba/artikal/15622409/bmw- ... -njemacka/
nema neku opremu, malo packica unutra, ali moglo i se pogledati.
nema neku opremu, malo packica unutra, ali moglo i se pogledati.
- ranger
#223 Re: BMW 320d E46
haha bolan bolan, ne radi se ovdje o bmw-u nego o opstem lopovluku koji vlada trzistem polovnih auta u BiH, bilo da se radi o pezou, mercedesu il fiatu...junior3 wrote:Komedija ziva, ovog pogledam ako nije ok, odustajem od bmwA, vracam se trazenju vectre.
ne znam koliko trazis bmw-a ali ja sam trazio nekih 3mjeseca, obisao placeva i placeva... 2 auta su mi pobjegla ono sto se kaze "iz ruke"... moze se nac, samo treba vremena, pa ko voli nek izvoli.
- Bakir1
#224 Re: BMW 320d E46
http://www.olx.ba/artikal/17492367/bmw- ... w-2003god/
za auto ne znam ali trgovca znam, sto ti kaze za auto da je i jest i cijena se da korigovati
za auto ne znam ali trgovca znam, sto ti kaze za auto da je i jest i cijena se da korigovati
- ranger
#225 Re: BMW 320d E46
meni ovaj opticki izgleda ok... a i kilometraza mu realnija od svih...
http://www.olx.ba/artikal/16616094/bmw- ... gistrovan/
http://www.olx.ba/artikal/16616094/bmw- ... gistrovan/