Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH
- max_power
HV i Bobetko su usli u opstinu Trebinje iz pravca Dubrovnika, i tu stali a HOS mislim da nije micao dalje od Stoca jer da bi iz tog pravca dosli do Trebinja morali su proci kroz Ljubinje i Popovo polje a to podrucje su drzali Srbi cijelo vrijeme. ne samo to nego je tu bio skoncentrisan pun q dobro naoruzanih rezervista iz Srbije i Crne gore s podrskom artiljerije i avijacije bivse JNA i nema teorije da bi Kraljevic sa njegovih par hiljada vojnika mogao proci... 
-
zavrzlama
Neznam generalno sta je bila ideologija Hosovaca..koliko su ljudstva brojali i ko ih je finansirao..znam samo ovu pricu koju mi je ispricalo par pripadnika HOS-a..
HOS je bio vojska koju je Osnovao Paraga..oni su se pretezno borili u Slavoniji..Osijek,Vukovar itd..nakon pada Vukovara i potpisivanja primirja u Hrvatskoj izmedju Hrvatske/RSK/UN-a...vecina tih momaka je neslagajuci se sa politikom Tudjmana i sa prestankom doliva financijskih sredstava(jer su oni obicno bili elitne i interventske formacije..IDV,IDC itd) vecina ih se uputila u BIH gdje su birali lokacije po n jihovoj volji i nisu bili pod direktnom komandom ni ARBIH ni HVO-a....obicno su njihove jedinice vrsile diverzantska dejstva i bili su u labavom odnosu sa lokalnim komandama ARBIH i HVO-a...nakon odluke Tudjmana da izazove sukob ARBIH i HVO jer se uklapalo u DEAL sa Milosevicem ,HOS-ovci su izgubili komunikaciju sa Hrvatskom,cime im je sprijecen dotok naoruzanja i MTS-a..jedan dio njih hrvtaske nacionalnosti odlazi u HVO..jedni u ARBIH..i tako do kraja 95-e su potpuno isceznuli kao neka bitnija vojna formacija....a znatan broj HOS-a su bili i Bosanci koji su radili u Hrvatskoj.....
HOS je bio vojska koju je Osnovao Paraga..oni su se pretezno borili u Slavoniji..Osijek,Vukovar itd..nakon pada Vukovara i potpisivanja primirja u Hrvatskoj izmedju Hrvatske/RSK/UN-a...vecina tih momaka je neslagajuci se sa politikom Tudjmana i sa prestankom doliva financijskih sredstava(jer su oni obicno bili elitne i interventske formacije..IDV,IDC itd) vecina ih se uputila u BIH gdje su birali lokacije po n jihovoj volji i nisu bili pod direktnom komandom ni ARBIH ni HVO-a....obicno su njihove jedinice vrsile diverzantska dejstva i bili su u labavom odnosu sa lokalnim komandama ARBIH i HVO-a...nakon odluke Tudjmana da izazove sukob ARBIH i HVO jer se uklapalo u DEAL sa Milosevicem ,HOS-ovci su izgubili komunikaciju sa Hrvatskom,cime im je sprijecen dotok naoruzanja i MTS-a..jedan dio njih hrvtaske nacionalnosti odlazi u HVO..jedni u ARBIH..i tako do kraja 95-e su potpuno isceznuli kao neka bitnija vojna formacija....a znatan broj HOS-a su bili i Bosanci koji su radili u Hrvatskoj.....
Last edited by zavrzlama on 10/08/2007 19:53, edited 1 time in total.
- stranac2
avaz-istina wrote:a jest bio jak, imao 8 vojnika i kad su ubijenio kod citluka, to je bio kraj te "jake" vojske.stranac2 wrote:Blaz je bio za bilo koju opciju u kojoj Bosnjaci i Hrvati nece ratovati ,,,nije bio ni protiv Srba apriori ...HOS je u pocetku sigurno okupljao sve i svasta al je neposerdno prije njegove smrti izrastao u jednu normalnu jaku vojnu snagu , zato je Blaz i smaknut ...tko ga je znao zna da je bio dingospo pravi ai ovi momci sto izginuse s njim su bili ne momci nego momcine rahmet/pokoj im dusi..i na kraju HOS jeste bio dosao do table Trebinje (pa sada prosudite jel to bio grad il nije ...
bajke o prodoru hos-a u trebinje su samo bajke.
HV i HVO su radile taj posao, i uglavnom se radilo o trgovini teritorijem.
dobro care ako je tebi 21 godina i pises o stvarima koje ne poznajes nije meni
Prava je steta sto je Kraljevic bio istinski pozitivna osoba a o tome narod nema pojma nego o njemu pisu polupismeni i neupoznati novinarcici a politicari iz raznoraznih razloga ne pricaju o njemu ..
-
basta sljezove boje
nece ni bivsi HOS-ovci javno da pricaju o Kraljevicu, diskusije prekidaju rijecima "Nekoga cete povuci za jezik, pa ce se izlanuti". Kraljevic je previse bio Bosanac i Hercegovac da bi odgovarao pizza boyustranac2 wrote:avaz-istina wrote:a jest bio jak, imao 8 vojnika i kad su ubijenio kod citluka, to je bio kraj te "jake" vojske.stranac2 wrote:Blaz je bio za bilo koju opciju u kojoj Bosnjaci i Hrvati nece ratovati ,,,nije bio ni protiv Srba apriori ...HOS je u pocetku sigurno okupljao sve i svasta al je neposerdno prije njegove smrti izrastao u jednu normalnu jaku vojnu snagu , zato je Blaz i smaknut ...tko ga je znao zna da je bio dingospo pravi ai ovi momci sto izginuse s njim su bili ne momci nego momcine rahmet/pokoj im dusi..i na kraju HOS jeste bio dosao do table Trebinje (pa sada prosudite jel to bio grad il nije ...
bajke o prodoru hos-a u trebinje su samo bajke.
HV i HVO su radile taj posao, i uglavnom se radilo o trgovini teritorijem.
dobro care ako je tebi 21 godina i pises o stvarima koje ne poznajes nije meni![]()
![]()
..neke stvari nisu za interneta a mogao bi ti malo i argumentovati ....a prica Trebinje je istinita i tamo se doslo vojno i na svoju ruku al se povuklo iz politickih razloga..
Prava je steta sto je Kraljevic bio istinski pozitivna osoba a o tome narod nema pojma nego o njemu pisu polupismeni i neupoznati novinarcici a politicari iz raznoraznih razloga ne pricaju o njemu ..
- Fratris
Svi su naravno generali poslije bitke i svi znaju koje bi poteze povukli nakon sto partija saha zavrsi.
A o HOS-u cu samo reci dvije stvari. Prvo, oni su prvi stali u obranu ove zemlje. Dok je HDZ sjedio u Grudama i planirao podjelu zemlje, a SDA sjedio u Sarajevo i jebo nas u zdrav mozak pricama kako rata nece biti, oni su se digli na noge. HOS je mozda bio malan i kratkotrajan, ali ono sto su napravili je neproporcionalno njihovoj velicini. Igrali su vaznu ulogu u vecini akcija u ljeto '92 kojim su linije stabilizirane i kojim je sprijecen potpun kolaps BiH.
Drugo, jebe se meni kakva su politicka uvjerenja HOSovaca, bilo vodja ili obicnih vojnika. Sam Blaz Kraljevic je cesto govorio da je on vojnik ne politicar, i da mu je cilj osloboditi Bosnu, a da onda politicari mogu odluciti kakva ce ta Bosna biti. Sto je u to vrijeme bio rijedak nacin razmisljanja, jer cim se gore navedena fronta ustalila, odmah je pocela raspodijela potencijalnog plijena. Rat nije bio ni blizu dobijen a i HDZ i SDA su vec cistke pravili da ne bi nedaj boze, netko drugi po zavrsetku rata imao makar komad vlasti. Bojiste prvo, politika drugo je bio princip vrlo rijetkih, najcesce je bilo obrnuto.
Usput, evo jedne slike iz "sretnijih" vremena. Ljeto '92, negdje kod Vrapcica. 3 vojnika, tri vojske, zajedno. HVO, ABiH, HOS.

A o HOS-u cu samo reci dvije stvari. Prvo, oni su prvi stali u obranu ove zemlje. Dok je HDZ sjedio u Grudama i planirao podjelu zemlje, a SDA sjedio u Sarajevo i jebo nas u zdrav mozak pricama kako rata nece biti, oni su se digli na noge. HOS je mozda bio malan i kratkotrajan, ali ono sto su napravili je neproporcionalno njihovoj velicini. Igrali su vaznu ulogu u vecini akcija u ljeto '92 kojim su linije stabilizirane i kojim je sprijecen potpun kolaps BiH.
Drugo, jebe se meni kakva su politicka uvjerenja HOSovaca, bilo vodja ili obicnih vojnika. Sam Blaz Kraljevic je cesto govorio da je on vojnik ne politicar, i da mu je cilj osloboditi Bosnu, a da onda politicari mogu odluciti kakva ce ta Bosna biti. Sto je u to vrijeme bio rijedak nacin razmisljanja, jer cim se gore navedena fronta ustalila, odmah je pocela raspodijela potencijalnog plijena. Rat nije bio ni blizu dobijen a i HDZ i SDA su vec cistke pravili da ne bi nedaj boze, netko drugi po zavrsetku rata imao makar komad vlasti. Bojiste prvo, politika drugo je bio princip vrlo rijetkih, najcesce je bilo obrnuto.
Usput, evo jedne slike iz "sretnijih" vremena. Ljeto '92, negdje kod Vrapcica. 3 vojnika, tri vojske, zajedno. HVO, ABiH, HOS.

-
in33sa
Kraljevic Bosanac i Hercegovac?
Je, koliko i Pavelic.
Dakle, da sumiramo, Kraljevic je bio ustaski emigrant koji je dosao u rodnu Hercegovinu i pod parolama "Bog i Hrvati, Za Dom spremni, na ljutu ranu ljutu travu, Hrvatska do Drine, hrvatski barjak na Romaniji, evo zore evo dana evo Jure i Bobana" borio se za cjelovitu i neovisnu BiH.
Hajde, volim SF zanr.
Ta budala i HOS (sve sa ustaskim oznakama) skupa sa njim, to je najveca antipropaganda svih snaga koje su se borile protiv velikosrpske hegemonije. HOS, mudzahedini, i slicne paravojne formacije, savrsen dokaz Milosevicevoj propagandnoj masineriji da se radi o vjerskom i gradjanskom ratu.
Mislite malo o tome.
Je, koliko i Pavelic.
Dakle, da sumiramo, Kraljevic je bio ustaski emigrant koji je dosao u rodnu Hercegovinu i pod parolama "Bog i Hrvati, Za Dom spremni, na ljutu ranu ljutu travu, Hrvatska do Drine, hrvatski barjak na Romaniji, evo zore evo dana evo Jure i Bobana" borio se za cjelovitu i neovisnu BiH.
Hajde, volim SF zanr.
Ta budala i HOS (sve sa ustaskim oznakama) skupa sa njim, to je najveca antipropaganda svih snaga koje su se borile protiv velikosrpske hegemonije. HOS, mudzahedini, i slicne paravojne formacije, savrsen dokaz Milosevicevoj propagandnoj masineriji da se radi o vjerskom i gradjanskom ratu.
Mislite malo o tome.
- Citizen-X
Da raznih paravojnih formacija nije bilo ne bi vala mnogi od nas ovdje mogli piskarat kojesta po forumu, a vjerovatno bi se ovaj forum zvao
bigserbia-x.com! Jedina regularna vojna formacija koja je postojala naoruzala je do zuba jednu politicko-agresorsku opciju sa ciljem da se izvrsi (c)etnicko ciscenje!
Koja je nas to regularna vojna formacija mogla izvuci kad su nas u krevetima probudili turirani tenkovi i bukvalno (iz licnog iskustva) borbeni avioni!
Ne laprdaj!
bigserbia-x.com! Jedina regularna vojna formacija koja je postojala naoruzala je do zuba jednu politicko-agresorsku opciju sa ciljem da se izvrsi (c)etnicko ciscenje!
Koja je nas to regularna vojna formacija mogla izvuci kad su nas u krevetima probudili turirani tenkovi i bukvalno (iz licnog iskustva) borbeni avioni!
Ne laprdaj!
- suncokret13
tacnoFratris wrote:Nisam 100% siguran, ali po uniformama bih rekao da s lijeva na desno ide HVO, ABiH, HOS.sulesavic wrote:Koji je koji?
-
basta sljezove boje
Nijaz Batlak i Alija Siljak su 1991. bili u istocnoj Bosni, ali im je SDA zahvalila i odlucila da sama organizira otpor. Kako je sve zavrsilo je dobro poznatoin33sa wrote:Kraljevic Bosanac i Hercegovac?
Je, koliko i Pavelic.
Hajde, volim SF zanr.
Mislite malo o tome.
- cyprus
Meni nije jasno zašto se sve, pa tako i HOS, nastoji okarakterizirati kao crno-bijelo. Vidim ljepo su se formirali tabori, od koji jedan govori sve najgore o HOS-u, a drugi da je HOS cvjeće, kao da su pokupili svu dobrotu svijeta.
Koliko sam ja uspio skontat istina je ovakva: HOS jeste formacija koja je stala u odbranu BiH, međutim to ne poništava činjenicu da je HOS ideološki jako blizak ustaštvu.
Koliko sam ja uspio skontat istina je ovakva: HOS jeste formacija koja je stala u odbranu BiH, međutim to ne poništava činjenicu da je HOS ideološki jako blizak ustaštvu.
- Fratris
Ja nisam primjetio da iko ovdje opovrgava da je HOS bio oruzano krilo HSP-a, ili da iko opovrgava da je HSP bila zestoko pro-ustaska stranka. I upravo kao sto ti kazes, nije sve crno-bijelo.cyprus wrote: Koliko sam ja uspio skontat istina je ovakva: HOS jeste formacija koja je stala u odbranu BiH, međutim to ne poništava činjenicu da je HOS ideološki jako blizak ustaštvu.
A ne znam tko normalan u ratu brine o tome za koga frajer do tebe u rovu glasa.
-
leonard
bosmen wrote:Mislim da i ovo nekima moze pomoci da vide za koga i za sta se borio Blaž
PROGLAS
1. Poručujemo svim građanima BH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića.
2. Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani.
3. Nema podijele BH. Možemo i hoćemo sačuvati BH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica Hrvatskog i Muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati odnosno odvoditi Hrvate i Muslimane BH u propast.
4. Bosnu i Hercegovinu štiti i štiti će HOSi TO BH. Bosna i Hercegovina je razrušena, narod je raseljen, ali pobjeda je naša. Pozivamo HVO da se stavi pod našu komandu, tj. pod komandu HOS-a, te da u suradniji s TO BH oslobodimo BH na sreću svnaroda. Izbacimo ljude mračne prošlosti i sumnjive sadašnjosti iz sastava obrambenih postrojbi BH. Pošaljimo ih njihovim kućama i držimo na oku, radi se o našoj sudbini. Imamo priliku, ali samo jednu.
BOG I HRVATI ZA DOM SPREMNI!
Zapovijednik ratnog
stožera HOSa Hercegovine
pukovnik
Blaž Kraljević "Ero"
Ljubuški, 9. svibnja 1992.
Ovo je paradoks!! Kako je moguce da citat (gore) moze biti prihvacen u pozitivnom kontekstu, a Thompson--koji ima istovjetne nazore i nastupe--je tretiran kao "Ustasa"?
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Mora da je taj Naletic Tuta bio veliki Bosanski patriota, rodjen i odrastao u BiH dosao ovdje - iz pobuda patriotskih, pa ubi' takvog jednog ustasu Kraljevica, u hrabroj sacekusi.
O covjeku ponekad govore - i oni koje ima za neprijatelje.
Blaz Kraljevic samo - da je imao za neprijatelje - i cetnike i ustase HDZ-ovacke, koji prodase svoju drzavicu i pola naroda dozvolise iz Bosne da se protjera i rastjera kud i kamo - samo da bude HZ HB i da jednom i Capljina i Stolac budu Dalmacija valjda. Dakle - samo to da je oko vrata nosio - morao je biti covjek, u kojem ima nesto, neke kvalitete.
Zbog toga svega, ja samo znam jedno.
Blaz ako je bio ustasa - znao je i svoje prioritete. Ako je i bio ustasa - NHD kao geografska cijelina - nije fasitoidna ideja. Ko god pogleda mapu - ako ima dva grama mozga uvidjece da ne moze BiH zivijeti nezavisno od RH kao ni RH da moze egzistirati negirajuci BiH. U Daytonu je cak to i ozvaniceno gdje je - Hrvatska sklopila konfederaciju s BiH - kao preduslov Federacije Hrvata i Bosnjaka u BiH a luka Ploce je stavljena na koristenje BiH. Dakle - imao je i Blaz i Paraga - odredjenih i klikera. To sto je mudri komunjarski disident, general s Bleiburga, bio mudriji, i sto nije pravio razlike izmedju cetnika, Blaza Kraljevica, HOS, HSP-a, Parage, Mostarca ne-hrvata na Heliodromu ili dijece u kucama spaljenim od strane "kaznjenicke bojne" - za Tudjamana su oni svi - bili isti. HDZ - je bio Hrvatska. A svi drugi - neprijatelji i oni koji zele zlo - svom Hrvatskom. Na kraju se je ispostavilo - da je pristup HDZ-a u BiH - Hrvate doveo u poziciju gdje danas ne znaju da li su vise konstitutivni ili su manjina. I to najvise - radi svoje - politike, radi promjene vlasti u RH gdje vise ne vedre ni oblace Hercegovci i radi tri ogranaka HDZ-a, nijeda od kojih nije sposoban pobjediti Bosnjake koji biraju - Hrvatskog clana predsjednistva. Sta i kud dalje?
Ja samo znam da na dan kad je umro Blaz - u BiH se je rat produzio a ishod istog vise nikada nije moga biti isti. To je kasnije dokazano, i do dana danasnjeg potvrdjeno. Da je s Blazom umrla i BiH. Od tri vojske - dvije postadose - stranacke, i treca u procesu - preobrazbe. Tu je i bio kraj bilo cemu cistom, i usli smo u dane - sto prljavije to bolje jarane, opleti samo i ne gledaj - jer sila boga ne moli.
O covjeku ponekad govore - i oni koje ima za neprijatelje.
Blaz Kraljevic samo - da je imao za neprijatelje - i cetnike i ustase HDZ-ovacke, koji prodase svoju drzavicu i pola naroda dozvolise iz Bosne da se protjera i rastjera kud i kamo - samo da bude HZ HB i da jednom i Capljina i Stolac budu Dalmacija valjda. Dakle - samo to da je oko vrata nosio - morao je biti covjek, u kojem ima nesto, neke kvalitete.
Zbog toga svega, ja samo znam jedno.
Blaz ako je bio ustasa - znao je i svoje prioritete. Ako je i bio ustasa - NHD kao geografska cijelina - nije fasitoidna ideja. Ko god pogleda mapu - ako ima dva grama mozga uvidjece da ne moze BiH zivijeti nezavisno od RH kao ni RH da moze egzistirati negirajuci BiH. U Daytonu je cak to i ozvaniceno gdje je - Hrvatska sklopila konfederaciju s BiH - kao preduslov Federacije Hrvata i Bosnjaka u BiH a luka Ploce je stavljena na koristenje BiH. Dakle - imao je i Blaz i Paraga - odredjenih i klikera. To sto je mudri komunjarski disident, general s Bleiburga, bio mudriji, i sto nije pravio razlike izmedju cetnika, Blaza Kraljevica, HOS, HSP-a, Parage, Mostarca ne-hrvata na Heliodromu ili dijece u kucama spaljenim od strane "kaznjenicke bojne" - za Tudjamana su oni svi - bili isti. HDZ - je bio Hrvatska. A svi drugi - neprijatelji i oni koji zele zlo - svom Hrvatskom. Na kraju se je ispostavilo - da je pristup HDZ-a u BiH - Hrvate doveo u poziciju gdje danas ne znaju da li su vise konstitutivni ili su manjina. I to najvise - radi svoje - politike, radi promjene vlasti u RH gdje vise ne vedre ni oblace Hercegovci i radi tri ogranaka HDZ-a, nijeda od kojih nije sposoban pobjediti Bosnjake koji biraju - Hrvatskog clana predsjednistva. Sta i kud dalje?
Ja samo znam da na dan kad je umro Blaz - u BiH se je rat produzio a ishod istog vise nikada nije moga biti isti. To je kasnije dokazano, i do dana danasnjeg potvrdjeno. Da je s Blazom umrla i BiH. Od tri vojske - dvije postadose - stranacke, i treca u procesu - preobrazbe. Tu je i bio kraj bilo cemu cistom, i usli smo u dane - sto prljavije to bolje jarane, opleti samo i ne gledaj - jer sila boga ne moli.
- Fair Life
Spomen ploca Blazu Kraljevicu i njegovoj pobijenoj pratnjiNosferatu wrote:...

- Prozor
Slava i RahmetFair Life wrote:Spomen ploca Blazu Kraljevicu i njegovoj pobijenoj pratnjiNosferatu wrote:...
- Fair Life
Ma sta ko mislio o Blazu...
Blaz je bio veliki Bosanac... toliko veliki da je svima smetao.
Bas nesto kao sto se i danas desava... deklarisanim Bosancima.
Nije li simptomaticno da su se na svim stranama ustranu gurali oni koji su
se pokusavali boriti za 'cjelovitu' BiH?
U to ratno vrijeme... neki su uklanjani dekretom, neki metkom...
Jasno je to vama...

Blaz je bio veliki Bosanac... toliko veliki da je svima smetao.
Bas nesto kao sto se i danas desava... deklarisanim Bosancima.
Nije li simptomaticno da su se na svim stranama ustranu gurali oni koji su
se pokusavali boriti za 'cjelovitu' BiH?
U to ratno vrijeme... neki su uklanjani dekretom, neki metkom...
Jasno je to vama...

http://www.moja-domovina.de/bih_hrvatsk ... ki_rat.htmBlaž Kraljević (Lisice kraj Ljubuškog, 17. rujna 1947. - Kruševo, 9. kolovoza 1992.), zapovjednik HOS-a u BiH, general Armije RBiH. Nakon izbijanja sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, iz Australije gdje je bio aktivan u hrvatskoj patriotskoj emigraciji, vraća se s ostalim članovima već formiranog HOS-a, organizira obranu Bosne i Hercegovine i stavlja se pod zapovjedništvo Predsjedništva RBiH. Inače, Blaž Kraljević je trebao sudjelovati u Bugojanskoj grupi 1972., ali u toj namjeri bio je spriječen od australske tajne policije ASIO. Rat u Hrvatskoj, te kasnije u Bosni i Hercegovni bio je trenutak istine za Blaža Kraljevića, koji se istaknuo kao darovit i pošten vojni zapovjednik koji je postigao mnoge uspjehe u Hercegovini i ostao bez moralnih mrlja u biografiji patriote: pomogao je u oslobađanju Mostara skupa s HVO i Armijom RBiH, zatim osvaja Stolac i počinje zauzimati položaje oko Trebinja, najvećeg četničkog uporišta u istočnoj Hercegovini.
-
Radoje B.
Ne znam puno o covjeku, ali ono bog i hrvati i za dom spremni mi ne odise bas nesto bosanstvom. A otkad je to plus biti u bugojanskoj grupi, kojoj je cilj bio da nam sjebe zemlju, i to bas u bih. Ali ako su ga njegovi ubili, onda mozda i nije bio tako los.
- Ahmmed
A da li treba reći da su zlatnog ljiljana, pokojnog Čedu Domuza, ubili njegovi? I hoćemo li, tom logikom, zaključiti da naš heroj Čedo, nije bio loš.....Radoje B. wrote:Ne znam puno o covjeku, ali ono bog i hrvati i za dom spremni mi ne odise bas nesto bosanstvom. A otkad je to plus biti u bugojanskoj grupi, kojoj je cilj bio da nam sjebe zemlju, i to bas u bih. Ali ako su ga njegovi ubili, onda mozda i nije bio tako los.
-
Radoje B.
Ubila ga je tvrda linija protiv koje je vjerovatno bio. Poredio sam slucaj sa onim reihl kihr-om , kojeg smatram herojem. Slava mu. Za cedu nisam cuo. Ce proguglam sad.Ahmmed wrote:A da li treba reći da su zlatnog ljiljana, pokojnog Čedu Domuza, ubili njegovi? I hoćemo li, tom logikom, zaključiti da naš heroj Čedo, nije bio loš.....Radoje B. wrote:Ne znam puno o covjeku, ali ono bog i hrvati i za dom spremni mi ne odise bas nesto bosanstvom. A otkad je to plus biti u bugojanskoj grupi, kojoj je cilj bio da nam sjebe zemlju, i to bas u bih. Ali ako su ga njegovi ubili, onda mozda i nije bio tako los.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Necemo.Ahmmed wrote:A da li treba reći da su zlatnog ljiljana, pokojnog Čedu Domuza, ubili njegovi? I hoćemo li, tom logikom, zaključiti da naš heroj Čedo, nije bio loš.....Radoje B. wrote:Ne znam puno o covjeku, ali ono bog i hrvati i za dom spremni mi ne odise bas nesto bosanstvom. A otkad je to plus biti u bugojanskoj grupi, kojoj je cilj bio da nam sjebe zemlju, i to bas u bih. Ali ako su ga njegovi ubili, onda mozda i nije bio tako los.
Zakljucicemo da su Radoju ustase razvalile Jugoslaviju, njih 19 1972 godine.
I ne samo to. Medju tih 19 - nije bilo samo navodno jednog. A taj jedan nije mogao biti niko drugi do Blaz Kraljevic. Ni pored 20 godina vremena koliko je imala i Juga - da nadje Blaza jer je bio malo opasniji - ako je clan Bugojanske grupe - od Arutkovica primjera samo radi - nisu urodile plodom. Ali ljepo je sljepo vjerovati kao poslusni lovacki gonic svim mitovima medijskim - u kojima je jasno sto Blaz nije nikome trebao pa cemo da ga bachimo na otpad i deponiju istorije. Stoga - ne vjerujem u price o Bugojanskoj grupi i o tome kako neko nije dosao - jer ga je sprijecila Australija i njihova tajna sluzba. Ukoliko me sjecanje ne vara u tom istom Sidneju - su ustase i manjim djelom cetnici, kao i u Chicagu postali renomirani gradjani barem do te neke 1972-ge godine, stoga - koje bio bio je, izmisljati dodatne spiskove, i govoriti o tome kako je Australija nekog sprijecila nakon sto je dozvolila da sve te ustase emigriraju kod njih, i opet - i ako je nekog zaustavila - da nije informirala Udbu - ni o cemu tome, sve mi to lici samo na jednu veliku medijsku brain-washiranu patku.
Ne posmenu Radojle da je kao odgovor na upad ustaske grupe na podrucje Bosne 1972 godine formirana grupa specijalne policije Republickog MUP - poznata pod nazivom Bosna ili kasnije - Vikicevci. Kao sto ne spomenu protiv koga su se ti isti borili onda ne 3 dana vec tri godine i ne sa 30.000 teritorijalaca protiv 19 ljudi vec goloruki kontra oruzija i JNA i TO popljackanog iz svih mogucih skladista plus pijanih Vikend Cetnika i Safari Pravoslavnih Krusadera od Rusije do Rumunije i Grcke.
Blaza Kraljevica - su ubile ustase jer nije bio dovoljno ustasa - onim komunjarama koji su promjenili svoj stav, izvukli crne kosulje i sahe s tavana i podruma (a neki ih nisu imali - uopste) - i poceli se busati u prsa, pod Tudjamnovskom retorikom. Blaz Kraljevic je bio pravi ustasa. A 90% samo-prozvanih iz svih krajeva pa i Hercegovine su - lazne ustase. Tj. rezimske ustase, iskalkluirane, iz interesa, bez ikakvog osjecanja za bilo koga i sta drugo Hrvatsko - jer njima nije niko Hrvat kao oni, niti iko drugi moze biti Hrvatom vise od njih. Tako da - su oni umislili kako su - prvi esalon i ustavstine i veliko Hrvatstvine - a da su drugi samo - oni koji mogu da sljede ili da budu - kontra Hrvatskih interesa tj. "kontra nas samih jer mi smo vlast, mi smo Hrvat, mi smo Hrvatska". Takvi ozalostise prvo, svoj narod u Bosni - s raznim Dzokerima i Kiseljackim KOS-ovcima, a onda i one na koje su cetnici nagrnuli jer im nisu htjeli sluziti vojsku koja je planirala presjeci i onih 25km koliko je dijelilo Hrvatsku od postanka - Dalmacije i Slavonije a tim i takvima oni postadose saveznici u BiH. Kasnije i sami cetnici docekase da komunjare postadose veci cetnici od njih samih (Milosevic, Seselj, pa i profesorsko-doktorski trio - Karadzic, Plavsic, Koljevic i djeneral JNA - Mladic).
Prave ustase i lazne ustase se nikad i nisu mogle. Iz razloga sto lazne ustase su dugo, dugo i bili komunisticki rezim koji je tlacio upravo one - koji jesu bili ustase od kojih nisu svi - koljaci iz Jasenovca i Srbo-mrzitelji - neki su i Hrvatski nacionalisti - kojima je u interesu bilo da imaju svoju drzavu i da je ni sa kim drugim ne djele. I zbog toga - su znali ustaski fejkeri sta o njima misle, oni koji su pobjegli u emigraciju ali nisu htjeli da kompromituju svoj stav o nezavisnoj Hrvatskoj kao i postojanju legitimnog zahtjeva i zelje da Hrvatska kao takva nije pod dominacijom i upravom Srbije, Srba i Srboskog kralja Petra jer tako hoce neki nakurnjak s Ruskog dvora. Medjutim - docekali su prave ustase, da ovi laznjaci, fejkeri, govornici i drugi - postanu veci nacionalisti, borci, dusebriznici, zasluznici a sve to iz Banski dvora gdje su devizama tutkali zestoke momke da pokrecu akcije sacekusa - Blaza Kraljevica ili klanje i paljenje sela i zaseoka po Bosni, "bez voznog reda" i ni iz kakve potrebe osim samo da nas sto prije dovedu na dno pakla u kojem za bilo kojeg Hrvata oni ce predstavljati jednu i jedinu - opstu slamu spasenja - ili ga nece biti - tj. ubice ga neko vise radi fejkera ustaskih i radi politike Banskih dvora, nego radi ustasa iz Drugog, te ustasa po emigraciji i ustasa globalno i lokalno, kako god. Pa dobismo ono sto nismo nikada - 1941-1945. da napomenem ustase nisu nigdje napravile ni Ahmice, ni Stupni Dol, ni Heliodrom, niti su protjerali Stolac, Capljinu, Mostar, niti su po Livnu prijetili drugima. Ustasama zna se koje bio - neprijatelj i s kim su vodili rat. Cak i kao pokret - nastale su u fasistickoj Italiji, kao reciprocitet rojalistima i cetnicima koji su - krenuli od ustavne i parlamenatarne monrahije da prave Srbiju prije 1389 i to - na 10 puta sirem teritoriju - s Januaroskom diktaturom - kojom je opet kumovao Balija jedan - Mehmed Spaho - i njegovi JMO-ovci. Dakle - ustasluk kao reakcija - je rekacija na akciju. I kao pokret - ustastvo je mnogo vise i mnogo jace supresirano i za vrijeme - Juge. Ustaske emigrante su zasigurno mnogo vise i duze i istrajnije ganjali - nego cetnike jer je to bio dokaz velikog Tileta - da on ne gleda svoje i da su njemu Srbi jednako dragi kao i drugi, u toj veliko Srpskoj Jugoslaviji, samo dok Tile - otuputuje na Hajj.
I pita neko - zasto npr. jedan Tomson kad kaze za dom spremni je ustasa a Blaz Kraljevic nije. Samo pogresna je to konstatacija. Tomson je taj - koji je iz Cavoglave kesirao svoju ustasluk pa je danas idolizirani dio odredjenog segmenta drustva, dok je Blaz Kraljevic docekao da ga ubiju - radi onog sto je bio i to ne od 1991 godine vec mnogo duze i to upravo ovi "Cavoglavci" - od kojih sam ja veci ustasa. I ko sto - se Selam Alejkum naziva pravom samo vjerniku muslimanu a ne kojekakvim - "vjernicima" rezimskih i M-92, te od Bajrama do Bajrama, tako me ne cudi kad pravi ustasa se pozdravlja na nacin na koji mu kodeks nalaze - al' kao takav- nije otvorio logore u koje ce trpati muslimane i Srbe i mjesance, i cigane i Jevreje i nije stvorio neki HVO koji je smijesna marioneta Hrvatske Vojske i ciji principijelni angazman od 1992 do 1994-te je bio - da u Hrvatski narod uvali HDZ, i da onda HDZ uvali u fotelje i da onda oni u tim foteljama, i iz tih stabova sjede i naprduju kao veliki. Stoga - ustase se dijele dvojako. Na ustase koje su pomogle od samog pocetka pokretu otopra u BiH - a takvih je bilo na raznim polozajima, merdijanima, geografskim i rezimskih pozicijama, i njima ne treba zaboraviti, do ustasa profila Mate Boban, Vlah, i Gojko Susak, menadzer KFC-a iz Kanade, ministar 'obrane. Ti - i takvi kao ti - su bili ustase samo po jednom, a to je - da su mrzili komunizam i bilo koju koa i sve tekovine istog plus na to staviti - da im njihov narod nije bio bitan - jer da jest nebi izdali - Posavinu niti bi npr. u Bihacu 5 atentata izvrsili na komadnata HVO koji nije htjeo nominalno da se podredti HZ HB-u, a danas zivi u Belgiji. Ti i takvi ne samo da su - unistavali Bosnu vec i one ustase - kojima njihova vizura svijeta i nacina na koji treba voditi rat - a koji bi se sveo na ovo - uvijek s najjacim protiv najslabijih - i u Bosni 1992-1994, i u RH kad nakon 5 godina docekas da 4 miliona ljudi plus 300.000 muslimana nagrne na par 100.000 Srba - koje protjerase jer su bili ono sto su nama Zapadno Hercegovci, pa i dan danas - oni bi da su ustase. Ne - mnogi od njih nisu ustase - vec cetnici. To je mnogima - iznenadjenje - jer odakle su ustase ako nisu - iz Zapadne Hercegovine - ali - postavlja se pitanje i odakle su - Hrvati koji su najslicniji Srbima. Iz Hercegovine. Ko je autohtono stanovnistvo veceg djela iste - Vlasi. Ko su Kosace? Srpske Vojvode. Sta je Hum, Zahumlje, Travunija, - jesu li ovo djelovi Hrvatske ili Sprske vojvodine koje su - upravljale pod ovom ili onom zastavom zavisno od toga za kojeg su se vladara vezali. Cak i to ime - Hercegovina - se je uvalilo u naziv zemlje - zbog Rizvanbegovica i pasaluka Hercegovackog - koji je - ozivljen samo da bi eto - bezi postali i pase, 400 godina nakon sto je Srbskog Vojvodu Herzega - njegov sin koji je presao na Islam - porazio vojno i uzeo mu prijestol. Po dolasku svaba - u toj Hercegovini je bio - kljucni ustanak - protiv Turaka - pa da bi ih sto ekspeditivnije otjerali - preuzeta je i zemlja - dva ujedinjena pasaluka jednog ejaleta od 400 godina (Bosna) a jednog od 40 (Svapska Vojvodina). Jedna je 360 godina bila Sandzak - kao Sandzak u Srbiji sto je - i imao je taj status, opet ta ista Hercegovina. U njoj su 2 godine prije - Kosova polja kod Bilece - Turci po prvi put porazeni, od Vlatka Vukovica Kosace. Taj je isti - Srbin dakle - kasnije - nosio 6 ljiljana na Kosovu polju - i bio ljevo krilo koje je prvo i palo pod Turcima. Na kraju svega toga - mogu da zakljucima da su Hercegovci zaista u velikoj mjeri - jedan narod koji nije nijedan od ova tri tj, Vlasi, podjeljeni vjerom. I da ovakve vizura najmanje - odgovara fejkerima ustasama - jer oni bi najradije - da pricaju o Tomislavu krunisanom u Hercegovini. 900 i neke. Skrecem sad pricu na drugi kolosjek - al' Hercegovina je Hrvatska koliko je Amerika Indijanska DANAS, i koliko pravo Izrel je imao na Palestinu 1945-te.
Zbog toga - ne plasim se nigdje nikad - ni pravih ustasa ni cetnika ni mujjahida. Ne moramo se slagati - ali znam o svakom ponaosob sta mi zeli i sta cini. Ima svoj stav, koji je dozivotno, i u prkos svemu i svacemu. A prorpije mene a ni sebe da i meni i njemu bude bolje ga nece promjeniti. Ali one - koji su medjutim velika vecina sve i jednog segmenta naroda naseg - ako ne i vise - iz kategorije prelivode i kategorije - nula karaktera, i moze mu svasta na obraz - dakle one sto mrze sve sto su kao oni od juce, i one koji bi - da su oni nosioci svih svijesti i pravde na ovom svijetu - tih se plasim. Jer njima je konstatna osobina - da govore jedno, rade drugo, a misle trece. S takvima - mozes samo nastradati i najebati pa cak i ako si i cetnik i ustasa i mujjahid - al' ne fejker vec pravi jer prvo jutro kad nadzivis svoju korisnost - zakucace ti neko da te ubije, otjera ili pomete na marginu, s koje ces biti socijalni slucaj i dozivotni luzer. Sto znaci da ima i gore - od cetnika i od ustase i od mujjahida. A to je sposobnost da budes sve troje od ovog i opet od svih bolji po prici, a gori na djelima.
-
Radoje B.
Po cemu samo to zakljuci, ne znam. Rekao sam htjeli da razvale ne radoju nego i mehi i anti. Puno ti jarane napisa nabrzaka, citava istorija. Ja sto sam mogao izvuci iz ovoga je da imaju dobri ustase i cetnici i oni "turbo", oni su izgleda zajebani.
-
excactus
Davno je skontano da je NDH do Drine ili konfederacija RH i BiH najbolja opcija za BiH i za cijeli region ali se zna kome to nije u interesu. Da je Blaz i njemu slicni ostao u zivotu velikosrpski komunisti i lopovi koji su sada na vlasti ne bi imali sanse ni politicki ni vojno da se tome usprotive. Neka je Blazu i svima koji su zivot dali za ovu ideju Slava i Rahmet.