Salonski Kriticar wrote:Potpisujem sve sto je Franci napisao.
Sto se Milana, Ivana i Muje tice, ako vecina tako misli, hajde da to i kazemo i formuliramo kao politiku. Da ne lazemo vise i sebe i druge da smo za zajednicku i suverenu BiH, vec da pristanemo na 24% i uzivamo sami i razvijamo odnose sa Palestincima, Malezijcima, Turcima i ostalom muslimanskom bracom.
Evropljani i komsije nas ionako ne vole i samo cekaju da nas kolju, ili makar posmatraju kako nas kolju. (Ovo mi isto lici na srpsku politiku i kolektivnu paranoju)
Ja jesam za zjednicku i multietnicku BiH, ali sa normalnim ljudima drugih pripadnosti. A ti su manjina.
I ja bih pristao da sami razvijamo odnose sa drugim musl. ali ne na 24%.
Jer u tih 24% smo zlocinima, mrznjom i nesposobnoscu nasi "begova, aga" sbijeni. Tako da iduci rat ce nas jos lakse
moci poubijati.
A sad za bitku.
Kad se ta bitka odvijala, na Bosanskoj (Bosnjackoj) strani je bio samo jedan narod Bosanski (Bosnjacki). Nije bilo 3 naroda. Bolje receno seljaci, kmetovi, sta kod. Isto su i kod Turaka tako bili. Sta sacinjava vojsku nego ljudi. A sad zsto idu u rat to je drugo. Jedni su da osvoje i da dobiju blago, drugi da se odbrane.
Tada nije postajala nacija. Sta je briga nekog kmeta je li mu gazda Turak ili Bosanac, pogotovo ako mu Turak manji porez nametne.
Problem je sto nasi susjedi nece da nas vide kao ravnopravne, ali samo zbog vjere. Nego jednostavno da nije postojala ta Bosna.
Da oni priznaju da su tadasnji preci zajedno ginuli(poginuli) na Kosovu. I da nema veze koja je vjera sada, onda bi mi bio drazi Milan i Ivan od Turka i Malezijca. A ovako
Sta imamo od proslosti sto smo se borili protiv Turaka samo su ginuli. Pametni je bilo da smo stali na stranu Turaka kao njihovi vazali i zajedno na Bec.
Interesantno da Austrija i dalje obiljezava pobjedu nad Turcima kod Beca. Ima tu neka mrznja prema Islamu.
Isto tako mozemo gledati sta bi bilo da u Spanijij nisu pobjedili krscani.
Sve zavisi sa kojeg stanovista covjek gleda.
Meni ne pada na pamet u danasnjem dobi da smatram Turke kao neprijatelje. Jer oni licno nisu mi nista lose ucinili.
Kao sto Borcanin rece, Irancani, Pakistanci, itd... su na pomagali kad niko nije zelio. Tako da ja u USA i Evropu imam povjerenja, kao u sunce da nece veceras zaci.
Eh, sad da nisu dosli na Balkan, da su se bolje brinuli za Bosnu, da nas nisu prepustili Austriji, da nisu dali neovisnosti srbiji, da nisu gubili ratove protiv rusa, da su ostali jaki,
da nisu nastanjili srbe po Bosni, da nisu poubijali Bosansko plemstvo (a ostavili srpsko), da ovo da ono, da niej zauzet Bagdad od Mongola, da Umayyad kalifat nije pao, itd....
Kao ljubitelj historije, interesanto je ova bitka, ali ne moze se povezivati sa sadasnjoscu.