Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dark Emperor

#26 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

Salonski Kriticar wrote:Borcanin (a on nije jedini) otvoreno govori da mu je blizi musliman iz Malezije od Milana i Ivana iz njegovog haustora.

Na takvim osnovama, ova nasa drzava moze samo dalje da se razgradjuje, a nikako ujedinjuje.

To je zalosno.
Znas sta je jos zalosnije. Do malo unazad su nam bili, blizi Milan i Ivan, pa su nas odjednom fino u vecernjim satima odvodili i :?: :?: :?: :?: .

Meni nije Malezijac pobio 63 clana blize familije, nego bivse komsije. I ja nisam i dan danas protjeran iz svoje drzave zbog Malezijca ili Turcina, nego zbog Milana pa i Ivana.
Tacticus

#27 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Tacticus »

borcanin wrote:@tacticus - Nije fazon u negiranju porijekla, svak ima pravo da odlucuje ko je i sta je. Nego je fazon u tome da je muslimanu vjerska pripadnost bitnija od nacionalne. Sada kada bi se hilafet uspostavio i zahvatao podrucje gdje ja zivim, vrlo rado bih se odrekao nacije jer je nacija izmisljen pojam iz kojeg se radja mrznja,nacizam i ostalo. iz vjere potice prijateljstvo i poistovjecivanje sa Turcima, Perzijancima, Arapima i ostalim muslimanima. Islam kao vjera nije kao neke, i on ne poznaje nacije, ne razlikuje ljude po nacionalnoj i rasnoj pripadnosti. Musliman moze biti svaki covjek svake nacije i rase to sigurno znas. Tako i Bosnjaci vecinom muslimani se ne mogu porediti sa ostalim narodima na ovom prostoru, jer je muslimanu islam iznad drzave i iznad nacije. Bitka na Kosovu, za mene predstavlja pobjedu moje vjere na ovom prostoru i nijedan musliman Bosnjak je ne treba shvacati kao poraz, hvala Bogu pa su Turci pobijedili i osvojili Bosnu opet kazem. Odvojiti Bosnjaka od Turcina je isto kao odvojiti Srbina iz BiH od Srbina iz Srbije, Hrvata iz Hrvatske i iz BiH... Ne znam sto se forsira da su turci okupatori, hajde malo odvajajte Srbe(kako ih neko naziva Bosnjaci pravoslavne vjeroispovjesti) od Srba iz Srbije i Hrvate(bosnjake katolike) od onih drugih,,,, pa da vidis negodovanja brale.
izvini, ali upravo je to negiranje nacije, a nemoj se voditi idealistickim idejama, nije osmansko carstvo doslo u BiH radi sirenja islama nego radi ovozemaljske pohlepe i zelje za moci
ako zelis gledati osvajanja radi sirenja vjere to je daleko vise bilo arapsko osvajanje, mada ni ono nije bilo liseno pohlepe i zelje za moci
kazes da muslimanu treba biti vjera iznad nacije, pa zasto ti onda potenciras turke i zasto se onda turci nisu vodili veoma dugo tim idealom, nego su u periodu od 1990 do 2010 kada je palestinski narod najvise stradao imao najvecu trgovinsku razmjenu sa izraelom ili jos bolje sem male mlake podrske tokom rata gdje su to oni bili i molim te nemoj mi pricati o oruziju (a i to je bilo sitno) koje su nam dali jer su ga oni naplatili od saudijaca, kuvajcana i katara ili gdje su te investicije koje je turska uradila u BiH
takodjer bi volio da mi objasnis koju to ja imam vezu sa turcima preciznije anadolcima
a usput trebao bi znati da osmansko carstvo i turska nisu ista stvar jer osmansko carstvo je postalo ono sto jeste jer je u vladajucu strukturu inkoporiralo strance, tj. ne turke i kicma te iste osmanske vojske su bili janicari a koji su bili balkanci (bosanci, bugari, srbi, grci, ...)
Last edited by Tacticus on 27/08/2012 22:28, edited 1 time in total.
zambaklija

#28 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by zambaklija »

Salonski Kriticar wrote:Borcanin (a on nije jedini) otvoreno govori da mu je blizi musliman iz Malezije od Milana i Ivana iz njegovog haustora.

Na takvim osnovama, ova nasa drzava moze samo dalje da se razgradjuje, a nikako ujedinjuje.

To je zalosno.
boga mi meni nije :run:
Kolovrat

#29 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Kolovrat »

Dark Emperor wrote:

To je zalosno.
Znas sta je jos zalosnije. Do malo unazad su nam bili, blizi Milan i Ivan, pa su nas odjednom fino u vecernjim satima odvodili i :?: :?: :?: :?: .

Meni nije Malezijac pobio 63 clana blize familije, nego bivse komsije. I ja nisam i dan danas protjeran iz svoje drzave zbog Malezijca ili Turcina, nego zbog Milana pa i Ivana.
Ivan i Milan su bili baš poput Borcanina, jer su mu bili bliži katolici, odnosno pravoslavci iz Srbije i Hrvatske, nego Mujo iz njegovog haustora.

Ovdje trebamo konačno da progledamo i vidimo da je RELIGIJA ta koja nam ovdje probleme stvara. Koja nas razdvaja, odvaja, čini život nemogućim...
borcanin

#30 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by borcanin »

Dark Emperor wrote:

To je zalosno.

Ma dobro, ne treba nikoga tjerati i ubjedjivati ko je kome blizi, ali ja pouzdano znam da kada zagusti, ovima sto misle da su im Milan i Ivan blizi nebi trebalo dozvoliti povratak i oni nista drugaciji nisu od Milana i Ivana. A ovo sto kazes za Malezijca, meni su Malezijci i Kuvajcani slali pomoc kada je trebalo, kada su me Milan a kasnije i Ivan pokusavali ubiti... I ovo sto pisu i propagiraju, to je dobro,,, dobro je da se vidi u kolikoj su mjeri isprani mozgovi Bosnjaka,, a donedavno su ih gadjali granatama sa odgodjenim dejstvom u sklonistima gdje su bile samo zene i djeca.
borcanin

#31 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by borcanin »

Kolovrat wrote:
Dark Emperor wrote:

To je zalosno.

Ivan i Milan su bili baš poput Borcanina, jer su mu bili bliži katolici, odnosno pravoslavci iz Srbije i Hrvatske, nego Mujo iz njegovog haustora.

Ovdje trebamo konačno da progledamo i vidimo da je RELIGIJA ta koja nam ovdje probleme stvara. Koja nas razdvaja, odvaja, čini život nemogućim...
Ja bas mislim da je nacija ta koja razdvaja, a vjera je ono sto smeta u Evropi, tacnije moja vjera... A ako smeta ja bih sad trebao poklepit usi i poklonit se pred velicanstvenim covjekom Titom i partijom i danasnjim slicnim partijama i ostalim???? zna se kome se musliman klanja !!! Svak ima pravo izbora sta ce mu biti iznad, vjera ili nacija,, ko misli da to moze na silu nekom oduzeti, Boga mi grdno grijesi. E da, ubrzo predvidjam podjelu i na toj osnovi u Bosnjaka, i bolje je tako, bolje je da se dijeli nego da se steta drugom cini.
Kolovrat

#32 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Kolovrat »

S starom u nove pobjede?

Vrhbosna, 27.08.2012.
Članovi pokreta Praskozorje su danas, 27.08.2012. godine, tačno 624. godine od bitke kod Bileće u više gradova u BiH, plakatima i dijeljenjem info materijala građanima obnovili sjećanje na ovu zaboravljenu bitku koja bi nam danas mogla postati uzor.

Image

Image

Iako se bitka odigrala daleke 1388. godine, svijest o njoj trebala bi nam biti putokaz za budućnost. Naime, svijest o postojanju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka prije Osmanlija, kao i borba Bošnjaka za Bosnu, protiv zajedničkog neprijatelja - vojske koja je došla sa ciljem osvajanja i pokoravanja slobodne Bosanske države, danas nam treba pružiti uvid u to ko smo, za šta smo se nekad borili, te šta smo nekad bili.

Izgradnja svijesti o zajedničkoj historiji, te kontinuitetu početni je korak u prevladavanju šovinističkih podijela naroda Bosne i Hercegovine i prevazilaženju nametnutih identiteta koja su dovela do "postojanja" tri naroda u Bosni i Hercegovini.
Religijska identifikacija, a sa tim paralelno i identifikacija za strane države, bile one susjedne ili ne, mora prestati. Egzistencija i budućnost svih nas kao individua omeđena je granicama Bosne i Hercegovine i te činjenice trebamo biti svjesni.

Image

Dakle, potenciranje zajedničke historije naroda u Bosni i Hercegovini, pomaže višestruko, ne samo razumiti sadašnjost i kreirati idealnu budućnost, već i srušiti šovinističke mitove o tri podjeljena naroda u Bosni i Hercegovini.

Forsiranje lažnih i tuđih historija u obrazovnom sistemu, ili eliminacija određenih dijelova historije Bosne i Hercegovine radi šovinističkih i kvazi-nacionalo religijskih propagandi o porijeklu i politici, a kroz to i demagogija o postojanju tri zasebna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihova stroga identifikacija sa religijskim opredjeljenjem, te radikalno uplitanje religije u društvene i javne sfere – najveće su opasnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu budućnost i opstanak.

Sadržaj info letaka možete pročitati - http://praskozorje.weebly.com/uploads/4 ... o_2012.doc.
Poster u punoj rezoluciji možete skinuti - http://praskozorje.weebly.com/uploads/4 ... steri3.jpg.
Više o bitci kod Bileće - ohttp://praskozorje.weebly.com/bitka.html.

IZVOR - http://praskozorje.weebly.com/s-starom- ... bjede.html
alchak.ba

#33 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by alchak.ba »

Bosnjama nikad iz guzice u glavu.
Dark Emperor

#34 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

Malo skrecemo sa teme ali samo jos ovo da napisem.
Neznam Borcanina, ali cisto sumljam da je on ili bilo koji drugi "Mujo" vise volio Malezijca ili Turcina od Milana i Ivana, prije rata. Ako nista nije ih smatrao nepozeljnim u svom "hustoru".
Mujo i Milan zajedno cuvaju haustor od "nekoga" :?: , (oruzje je naravno samo kod Milana bilo) jedne veceri kaze Milan, "nemoras ti vise Mujo da silazis da cuvas". I za par dana odvedu Muju u sportsku dvoranu na "ispitivanje".
Nigdje tu nije bilo Malezijaca, ali je bilo brace iz srbije.
Nisu svi Milani i Ivani bili isti, to moramo priznati, ali sta reci kad je drugih 95% bilo :evil: zadojeno mrznjom.

Nemozes pojednaciti MIlana i Ivana sa Mujom. Nije isto sto je Muji drazi Malez. Oni ga nisu ubijali.
I tacno da je ovdje (citav zapadni svijet) religija problem, ali nije svaka religija problem, samo odredjena religija jeste.
Sav ova mrznja i zlocini prema jednoj religiji je imalo samo kontra efekat. Stvorilo je jos vise vjernika (kakvih takvih), izgradilo jos vise dzamija i gdje ih nije bilo.

A sad za daleku proslost, ja se ne stidim da mi je pra....pra..djed bio "vlah" ili sta vec. prije 1870,1880tih samo mogu da nagadjam gdje su preci bili. Mozda bi bilo najbolje da su pobjedili jos takvih bitaka i da je Bosna opstala kao krscanska. Danas nebi imali ratove. Turci jesu osvajaci ali su bili i graditelji. Pa i Austrija je palila po Bosni (Eugen Savojski), da bi poslije gradila.
Problem nije u Turcima, nego u nama. Mi (preci) nisu iskoristili polozaj u Osmanskom carstvu dobiju svoj indetite.
Kako su Truci pobijedili, kao i danas, zavadili nas. Dali Herzogu dio zemlje i dobi smo Herzegovinu.
Kapetan Gradascevic izgubio opet zbog podjeljenosti i sitnih interesa.
Zadnji rat, jedino su Bosnjaci ratovali protiv samih sebe.
Znaci mi moramo da se ujedinimo i stavimo na stranu licni interes(bar malo), da bi mogli napredovati.
Eto uzmi poslije rata donacije, mogli su se autoputevi izgraditi od Bihaca do Gorazda, neka i uzmu kajmak ovi na vrhu, to svugdje u svijetu rade, ali neka ostave mlijeko za ostale.

Dosta skreno sam previse.
Last edited by Dark Emperor on 28/08/2012 10:19, edited 1 time in total.
taxi_driver

#35 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by taxi_driver »

po Borcaninu ispada da su se muslimani u zadnjem ratu borili za islam i ovo malo avlije. Kakva drzava i kakva multietnicnost. Nema gdje drugo to nauciti negood vjerskih poglavara.I onda se cudimo sto se kaze sehid umjesto poginuli borac. Od danas vise necu ni dodiku ni covicu nista da zamjeram. Vidi se da sve tri strane na svoj mlin vodu nose. I da se bas u nicemu ne razlikuju.
Dark Emperor

#36 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

taxi_driver wrote:po Borcaninu ispada da su se muslimani u zadnjem ratu borili za islam i ovo malo avlije. Kakva drzava i kakva multietnicnost. Nema gdje drugo to nauciti negood vjerskih poglavara.I onda se cudimo sto se kaze sehid umjesto poginuli borac. Od danas vise necu ni dodiku ni covicu nista da zamjeram. Vidi se da sve tri strane na svoj mlin vodu nose. I da se bas u nicemu ne razlikuju.
Moji nisu ginuli na Igmanu, Treskavici i Sarajevu za Islam, ali su napadani zbog pripadnosti Islamu. I to cak prije, za vrijeme Mladih Muslimana.
Ja opet ne krivim Srbe i Hrvate sto nas zele pobiti, ali krivim nas sto nemozemo da se organizujemo i ujedinimo.
NIje vazno jeli se ide u dzamiju ili ne, ili ko je kakav vjernik. Vazno je raditi za veci cilj.
taxi_driver

#37 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by taxi_driver »

Dark Emperor wrote:
taxi_driver wrote:po Borcaninu ispada da su se muslimani u zadnjem ratu borili za islam i ovo malo avlije. Kakva drzava i kakva multietnicnost. Nema gdje drugo to nauciti negood vjerskih poglavara.I onda se cudimo sto se kaze sehid umjesto poginuli borac. Od danas vise necu ni dodiku ni covicu nista da zamjeram. Vidi se da sve tri strane na svoj mlin vodu nose. I da se bas u nicemu ne razlikuju.
Moji nisu ginuli na Igmanu, Treskavici i Sarajevu za Islam, ali su napadani zbog pripadnosti Islamu. I to cak prije, za vrijeme Mladih Muslimana.
Ja opet ne krivim Srbe i Hrvate sto nas zele pobiti, ali krivim nas sto nemozemo da se organizujemo i ujedinimo.
NIje vazno jeli se ide u dzamiju ili ne, ili ko je kakav vjernik. Vazno je raditi za veci cilj.

Nisu ginuli ali ako su poginuli onda su sehidi.Nisam cuo da se iko pobunio protiv tog naziva.
Dark Emperor

#38 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

taxi_driver wrote:
Dark Emperor wrote:

Nisu ginuli ali ako su poginuli onda su sehidi.Nisam cuo da se iko pobunio protiv tog naziva.
Dobro sad, sta je gramaticki ispravno, neznam. Zelio sam reci u smislu, ljudi su ginuli sirom Bosne.
Oni koji su poginuli 92, su bili poginuli borci, pa je valjda nekad poslije promijenjeno na sehidi.
Ali ni sehid nije pogresno. Jer da nisu bili muslimani, nebi morali braniti svoje zivote.
Znaci neprijatelj nam je indirektno ili cak direktno nametnuo to sehidi.
Previse skrecemo od Bilece. Islamizacija ABiH vec je druga tema. Ali mogu reci sa ponosom da rahmetli amidza koji je poginuo na Igmanu bio dobio zlatnog liljana, ali da je drzao jezik za zubima i da se nije bunio protiv odredjenih promjena u ABiH.
Last edited by Dark Emperor on 28/08/2012 14:23, edited 1 time in total.
borcanin

#39 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by borcanin »

Dark Emperor wrote:
U pravu si ovo sve, mada je bilo bruku onih koji su se borili za islam, a i ovi sto nisu direktno jesu indirektno..... Da ljudi znaju koji ljudi su najvise pomagali ARBIH u ratu sa svojim donacijama, kupovinama oruzja i svega ostalog, znali bi da se islam nikako ne moze odvojiti od odbrane RBIH i armije, patriotske lige i ostalog... Moze svak sada lupetati, dao mi je Milan dao mi je ovaj onaj, najvise pomoci su davali muslimani koji su izbjegli iz BiH ranije i oni koji nikad Bosnjaka ocima vidjeli nisu a slali su pomoc. Sama cinjenica da jedna Palestina a znate u kakvoj je situaciji slala pomoc MUSLIMANIMA da naglasim, u BiH. Brzo ces se uvjeriti da ta multietnicnost ne postoji, postoji u Sarajevu i jos nekoliko mjesta, ali brate to su Srbi i Hrvati koji su ostali sa nama a nisu se 92 izvukli i stana i preselili na brdo za haubicu,,, ovdje se nesto nazor hoce isposlovat, ne ide to tako. E da, ima veci cilj od drzave i nacije i to puno veci.
sheiitan 666

#40 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by sheiitan 666 »

Dajte ljudi molim vas...iz bosnjacke sam porodice, da ne bude zablude, ali ovo nacosko nafuravanje na Srednji vijek se ne razlikuje ni milimetar od nacoskih mitova drugih naroda, uzmimo kao primjer Srbe i njihov Kosovski mit.
Jedan od dokaza naše zajedničke slavne historije svakako je bitka kod Bileće koja se dogodila 27.08.1388. godine. Nažalost, zbog već pomenutih ideja, prije svega instaliranju lažnih teorija i šovinističkih i kvazi- nacionalno religijskih propagandi vezanih za porijeklo naroda Bosne i Hercegovine, a prožetih preko politike i religijskog opredjenjenja, pranjem mozga, ova bitka se, s jedne strane nastoji skriti, kao nešto loše i stidno, gotovo štetno i sramno, dok istovremeno druga strana to prikrivanje koristi za nametanje svoje demagogije i mitologiziranju ove bitke kao historijski u mitski događaj.

Stvarni značaj ove bitke za Bosnu i Hercegovinu i njen narod je nemjerljiv. Sjećanje na nju, u prošlosti potvrđujemo naše porijeklo i naš kontinuitet, slavu i hrabrost, a u sadašnjosti budimo stare plamene nekadašnje slave, naroda i domovinskog osjećaja, te gradimo pravu sliku historije, gdje vidimo ko su naša prava braća (oni koji su stajali pod istom zastavom, braneći svoju zemlju protiv zajedičkog neprijatelja – okupatora i tiranina).
Sorry, namjera ti je ok, i ovome koji pise jer forsira neku vrstu gradjanske svijesti kod ljudi, sto je kod nas dobrim dijelom = identifikacija s BiH i = distanciranje od te neke bosnjacke naklonosti prema Turcima, pa tako i osmanskoj vladavini (sta ce nam to, Evropljani smo valjda), ali ova vrsta mitolosko nacionalnog pristupa vodi u corsokak dugorocno jer ne bazira na cinjenicama...jer bazira na romantiziranoj predstavi o nekoj vrsti narodnog identiteta u Srednjem vijeku. A sve to bi trebalo da sluzi kao podloga, mitoloska, za kojekakvo nacionalno bosanstvo kojeg, na stetu svih ljudi koji zive u BiH, jednostavno nikad nece biti. Imao sam priliku citati nekog nacionalistickog kretena i njegove zajebancije na fejsbuku, neki "Bosansko kraljevstvo" lik...ukinuo mi je mogucnost komentiranja gluposti koje postavlja (toliko o utemeljenosti nacoskog nafuravanja u smislu "zastava ARBiH koje se vijore iznad glava srednjovjekovnih plemenitih bosanskih vitezova"...)

Bitnost za dasnjicu: Da li se zajednickoj privrzenosti naroda, i uopsteno ljudi prema BiH, moze pridonositi time sto se kopira 1:1 maltene srpska srednjovjekovna zajebancijska glupost i prenosi samo na BiH u kojoj zive vec dva naroda s vec jasno razvijenim, vlastitim srednjovjekovnim zajebancijama i glupostima koje su spremni braniti do posljednjeg? A izmedju svega toga Bosnjo, koji bi ha malo Anatolac da bude, ha malo Bosnjak i Bosanac s tekbirom na usnama, ha malo brat talibanski po sherijatskoj zajebanciji, ha malo srednjovjekovni bosanski vitez i sve to skupa.

De...
Salonski Kriticar

#41 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Salonski Kriticar »

Potpisujem sve sto je Franci napisao.

Sto se Milana, Ivana i Muje tice, ako vecina tako misli, hajde da to i kazemo i formuliramo kao politiku. Da ne lazemo vise i sebe i druge da smo za zajednicku i suverenu BiH, vec da pristanemo na 24% i uzivamo sami i razvijamo odnose sa Palestincima, Malezijcima, Turcima i ostalom muslimanskom bracom.

Evropljani i komsije nas ionako ne vole i samo cekaju da nas kolju, ili makar posmatraju kako nas kolju. (Ovo mi isto lici na srpsku politiku i kolektivnu paranoju)
sheiitan 666

#42 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by sheiitan 666 »

borcanin wrote:
Seawolf wrote:
Smail Aga wrote:Nijedan narod u BiH,nema i ne njeguje prakticno nikakvu povezanost sa srednjevjekovnim kraljevstvom.
To je utopija.
Srbi prihvataju bosansko srednjovjekovlje kao drugorazrednu srpsku drzavu i ne grade na tome odnos prema modernoj BiH.
Hrvati tu i tamo,samo manjina njih,u Srednjoj Bosni,povezuje malo svoj identitet sa srednjevjekovnom Bosnom ali i njima je Hrvatska domovina.
Bosnjaci,oni ne prihvataju srednjevjekovnu Bosnu nikako,nego slave okupatore. Bosnjacima je neprihvatljivo da je Kosovo ,njihova bitka,gdje su izgubili Drzavu. Bosnjak nikada djetetu nece dati ime Vlatko ili Tvrtko.
Ne kazem da ne bi valjalo prihvatanje zajednicke historije,to je lijepa ideja ali je utopijska I kvota da ta ideja nema sanse je 1,000001.
Znaci ,bitnost za danasnjicu je 0,0.
Prođe tek nešto više od tri sata, a već pade potvrda za dio ovoga što si napisao.
Bosnjak sam, Otomansko carstvo ne smatram okupatorom. Moji su na kosovu pobijedili a ne izgubili. Nikada djetetu necu dati ime Vlatko ili Tvrtko. Protiv toga sam da ja zarad neke imaginacije kao sto je drzava ili nacija mijenjam svoju vjeru, svoj umet, svoju historiju. Na nisanima mojih rahmetli predaka su natpisi na perzijskom jeziku i to je ono sto sam svojim ocima vidio, ono sto nije imaginacija i niko od njih se nije zvao Tvrtko ili Vlatko, dakle za to ne postoje pisani dokazi. Ja nikada necu prihvatiti da mi neko oduzima moju historiju i da mi svoju podmece.... Ako bi u buducnosti i postojala takva ideja, znajte da bi moralo doci do podjele Bosnjaka na ove koji misle kao ja i one koji misle suprotno... Ideja jeste utopijska, to si dobro rekao.

Koliko god meni da strana bila ta tvoja vrsta identifikacije, uopsteno mislim na kolektivnu identifikaciju jer tezim da budem "svoj coek", tj. individualista, ali ovo sto ti pises je blize "istini", hocu reci cinjenicnom stanju, nego ova srednjovjekovna furka. Bosnjaci, a mislim na bosanske muslimane i one muslimane stokavskog narijecja koji zive u CG, Srbiji (uglavnom Sandzak) i sire, nastaju, pocinju nastajati kao etnicki kolektiv konverzijom na islam. Islam je ono sto ih razlikuje od drugih "stokavaca", dok je stokavsko narijecje, tj. ovaj nas jedan jezik s 4 naziva, ono sto ih diferencira naspram drugih muslimana zemaljske planete. Tako da su ta dva faktora bitna i bez jednog od ta dva faktora - a neki bi htjeli da bosnjacku naciju uzdignu na neki nivo van kulturoloske dimenzije, na pricu o "porijeklu krvi" i "Bosnjanstvo" u Srednjem vijeku - nema ni Bosnjaka. Kratko i jasno. Sve drugo su prazne floskule i samo dokaz za to da bosnjacki nation building jos nije priveden kraju u potpunosti. A kad se drugi, nadam se, razviju dalje i sociolosko evolucijski odbace nacionalne granice i identifikacije, Bosnjaci ce - s zakasnjenjem, kao i obicno, mozda tek znati sta i ko su tacno.
Dark Emperor

#43 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

Salonski Kriticar wrote:Potpisujem sve sto je Franci napisao.

Sto se Milana, Ivana i Muje tice, ako vecina tako misli, hajde da to i kazemo i formuliramo kao politiku. Da ne lazemo vise i sebe i druge da smo za zajednicku i suverenu BiH, vec da pristanemo na 24% i uzivamo sami i razvijamo odnose sa Palestincima, Malezijcima, Turcima i ostalom muslimanskom bracom.

Evropljani i komsije nas ionako ne vole i samo cekaju da nas kolju, ili makar posmatraju kako nas kolju. (Ovo mi isto lici na srpsku politiku i kolektivnu paranoju)
Ja jesam za zjednicku i multietnicku BiH, ali sa normalnim ljudima drugih pripadnosti. A ti su manjina.
I ja bih pristao da sami razvijamo odnose sa drugim musl. ali ne na 24%.
Jer u tih 24% smo zlocinima, mrznjom i nesposobnoscu nasi "begova, aga" sbijeni. Tako da iduci rat ce nas jos lakse
moci poubijati.

A sad za bitku.
Kad se ta bitka odvijala, na Bosanskoj (Bosnjackoj) strani je bio samo jedan narod Bosanski (Bosnjacki). Nije bilo 3 naroda. Bolje receno seljaci, kmetovi, sta kod. Isto su i kod Turaka tako bili. Sta sacinjava vojsku nego ljudi. A sad zsto idu u rat to je drugo. Jedni su da osvoje i da dobiju blago, drugi da se odbrane.
Tada nije postajala nacija. Sta je briga nekog kmeta je li mu gazda Turak ili Bosanac, pogotovo ako mu Turak manji porez nametne.

Problem je sto nasi susjedi nece da nas vide kao ravnopravne, ali samo zbog vjere. Nego jednostavno da nije postojala ta Bosna.
Da oni priznaju da su tadasnji preci zajedno ginuli(poginuli) na Kosovu. I da nema veze koja je vjera sada, onda bi mi bio drazi Milan i Ivan od Turka i Malezijca. A ovako :run:
Sta imamo od proslosti sto smo se borili protiv Turaka samo su ginuli. Pametni je bilo da smo stali na stranu Turaka kao njihovi vazali i zajedno na Bec.
Interesantno da Austrija i dalje obiljezava pobjedu nad Turcima kod Beca. Ima tu neka mrznja prema Islamu.
Isto tako mozemo gledati sta bi bilo da u Spanijij nisu pobjedili krscani.
Sve zavisi sa kojeg stanovista covjek gleda.

Meni ne pada na pamet u danasnjem dobi da smatram Turke kao neprijatelje. Jer oni licno nisu mi nista lose ucinili.
Kao sto Borcanin rece, Irancani, Pakistanci, itd... su na pomagali kad niko nije zelio. Tako da ja u USA i Evropu imam povjerenja, kao u sunce da nece veceras zaci.
Eh, sad da nisu dosli na Balkan, da su se bolje brinuli za Bosnu, da nas nisu prepustili Austriji, da nisu dali neovisnosti srbiji, da nisu gubili ratove protiv rusa, da su ostali jaki, da nisu nastanjili srbe po Bosni, da nisu poubijali Bosansko plemstvo (a ostavili srpsko), da ovo da ono, da niej zauzet Bagdad od Mongola, da Umayyad kalifat nije pao, itd....

Kao ljubitelj historije, interesanto je ova bitka, ali ne moze se povezivati sa sadasnjoscu.
Last edited by Dark Emperor on 28/08/2012 14:22, edited 1 time in total.
sheiitan 666

#44 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by sheiitan 666 »

Jarane, haj na stranu to sto si napisao - vidim ja da od Bosne nema nista, ali nemoj, molim te ko boga, vise pisati "htjeo". To me danas vec par puta tako iznerviralo...
Dark Emperor

#45 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

franci wrote:Jarane, haj na stranu to sto si napisao - vidim ja da od Bosne nema nista, ali nemoj, molim te ko boga, vise pisati "htjeo". To me danas vec par puta tako iznerviralo...
Hvala na sugestiji :-D. Je li sad uredu? Promijenio sam u zelio. Je li sam trebao napisati "htijo"?
Nema potrebe za nerviranje. Pisanje na Bosanskom/Srpskom/Hrvatskom mi nije jaca strana.

A od Bosne ima i tekako svasta. Mozda si me pogresno shvatio ali ja sam za Bosnu, bez vaznosti ko kojoj religiji pripada.
sheiitan 666

#46 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by sheiitan 666 »

Ma nema jarane, nema. Toliko se razlikuje ovo sto ti pises od onog sto o tome misli jedan Ivo ili Milorad iz Bosne, pa i ovaj lik s turbanom na avataru koji nije ni Srbin, ni Hrvat, tako da ... tesko...vrlo tesko, barem ako cemo o nekoj duhovnoj nadgradnji drustva, kolektiva, koja je pozeljna kao integralni faktor.

A ovo drugo, ma nista, zajebi, ali "htio" bez J ;)
Dark Emperor

#47 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by Dark Emperor »

Ehh, vidis bio sam "htio" stavio, ali mi nekako sturo. Sto bi nadrealisti rekli, peh mi ono ž.

Problem je sto narodi kod nas nece da prihvate druge vjere. Ali to je druga tema, vjera i nacija nasih prostora.
sheiitan 666

#48 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by sheiitan 666 »

Ma nije frka, nisam skonto da si dijete koje je odraslo vani - mene su otjerali kad sam na svu srecu imao vec 13 godina. Jos si dobar.
kaplar13

#49 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by kaplar13 »

borcanin wrote:
irac300 wrote:
borcanin wrote:@Smail aga - Ne pricam perzijski ali moji preci jesu i pisali su perzijskim i skolovaniji su bili tada, nego u kraljevini SHS i u AU kada im je zemlja i polozaj otiman i otet, pa su jedni od njih morali i odseliti da to ne bi trpili, naravno u Tursku. Ja govorim samo o onome sto znam, za 6-7 koljena unazad se zna mezar svakog od mojih predaka, tako da ja ne vjerujem u tu bosancicu, kazem mozda je i bila ali to je vec pojam mozda. Kod mene ce uvijek biti izrazenija pripadnost muslimanskom Muhamedovom s.a.w.s. umetu nego Bosanskom Bosnjackom, kako hoces, i ne znam koji je problem u tome,, cesto to ljudi shvate kao "stid od porijekla" itd. Porijeklo imam i u tom kontekstu ga smatram istinitim samo ako ima usmena predaja ili nisan ili tako nesto. Kada ljudi shvate da ima ljudi kojima je vjera bitnija od nacije, nece biti problema za shvatanje takvih stvari kao sto je davanje imena, boj na kosovu itd itd.

P.S. Eto i taj Smail Aga Cengic rahmet mu dusi, ako na njeg mislis je smatrao vjeru ispred nacije.
Onda se nemoj smatrat' Bošnjakom i Bosancem, nego običnim vjerskim fanatikom bez osjećaja za domovinu i svoj narod. Ti ne vjeruješ u bosančicu??? De života ti objasni šta ti to znači??? Nema se tu šta vjerovati ili nevjerovati, bosančica je ćirilično pismo nastalo na području srednjovjekovne Bosne. Većina povelja bosanskih banova i kraljeva su uz latinski, pisane i na toj bosančici (u koju ti ne vjeruješ). Ma kad takve kao ti čujem, nažalost, počesto i gledam, nemam ja šta zamjerit ni Srbinu ni Hrvatu koji žele razj.ebat' ovo malo države što imamo!!!
E cuj vjerski fanatik :shock: ma nema smisla, opet kazem, neke se stvari moraju shvatit da bi se moglo diskutovat,, koji bosnjak hoce, nek slavi vidovdan, nek ode na gazimestan, ali on kao takav ce krsiti svoju historiju i vjeru, nek daje imena djeci vlatko,tvrtko ovaj onaj, nek zivi utopiju, ne kontam onda zasto se moralo izlaziti iz jugoslavije i proljevati ovolika krv. Takav covjek nije Bosnjak, to ce svak razuman skontat.

Pa tokmake jedan ko ti govori da ostavis vjeru,klanjaj moli ali sto ces dati tudjinu da ti gace kroji,ili zelis da ti kcerka sa 9 god.sjedi nekom doli perzijancu u krilu...zakon velis i nestidis se
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Bitka kod Bileće 27.08.1388.-2012. - bitnost za dašnjicu

Post by japin_mutapi »

Kolovrat wrote:
Dark Emperor wrote:

To je zalosno.

hočeš reči da se odreknemo religije pa če nas milan i ivan prihvatiti i neče nas odvoditi u kasnim nočnim satima u nepoznatom pravcu gdje nam se gubi svaki trag
ili da se vratimo srednji vijek i obnovimo bosansko kraljevstvo uvjereni da povratku u prošlost leži napredak u budučnosti
ili misliš ako se bošnjaci odreknu islama i osmanskog kulturnog naslijeđa (koji su u velikoj mjeri oblikovali današnju bošnjačku naciju) da če biti prihvačeni i ostavljeni na miru od komšija i susjeda
ili možda samo onako pričaš bez smisla i svrhe ponavljajuči fraze i izraze bez imalo želje da shvatiš i prihvatiš nekoga ko ima drugačije mišljenje
Post Reply