Vrlo prosto. Za razliku od hdz biskupi gledaju malo dalje tj. nisu se odrekli svojeg posjeda sirom bih, dok, hdz iskljucivo djeluje na prostoru gdje su vecina hrvati...ostatak ih vrlo malo interesuje, vazno je zaokruziti trenutno.dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce.
cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
Biskupska konferencija: Četiri regije umjesto entiteta
-
Qwert
-
zzzzz
Ja bih da naglasim razliku u odnosu katolicke i pravoslavne crkve prema osamostaljenju drzava u regionu.dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce.
cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
Samim tim sto u Sarajevu imamo Kardinala govori dovoljno o odnosu katolicke crkve prema nezavisnosti BiH.
SPC je imala sukobe sa makedonskom i u danasnje vrijeme i sa crnogorskom pravoslavnom crkvom jer im negiraju pravo na autokefalnost. Ne treba ni razmisljati o tome da bi pravoslavna crkva bila spremna imenovati patrijarha za BiH ili Hrvatsku jer sama ideja o Velikoj Srbiji zivi dok su svi pravoslavci pod kapom beogradskog patrijarha.
Mozda crkvi pridajem prevelik znacaj ali od nje je i potekla ideja "svi pravoslavci su Srbi" a poslije "svi Srbi u jednoj drzavi", jos u vrijeme Save.
-
dariosa
i jos dodaj tome da u bosni postoji bosanska katolicka crkva a ne postoji bosanska pravoslavna crkva neko srpska. to je ogromna razlika.zzzzz wrote:Ja bih da naglasim razliku u odnosu katolicke i pravoslavne crkve prema osamostaljenju drzava u regionu.dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce.
Samim tim sto u Sarajevu imamo Kardinala govori dovoljno o odnosu katolicke crkve prema nezavisnosti BiH.
SPC je imala sukobe sa makedonskom i u danasnje vrijeme i sa crnogorskom pravoslavnom crkvom jer im negiraju pravo na autokefalnost. Ne treba ni razmisljati o tome da bi pravoslavna crkva bila spremna imenovati patrijarha za BiH ili Hrvatsku jer sama ideja o Velikoj Srbiji zivi dok su svi pravoslavci pod kapom beogradskog patrijarha.
Mozda crkvi pridajem prevelik znacaj ali od nje je i potekla ideja "svi pravoslavci su Srbi" a poslije "svi Srbi u jednoj drzavi", jos u vrijeme Save.
"srbi svi i svuda" je ideja koju je pogurao vuk karadzic a kasnije prihvatile vecina politickih opcija pocevsi sa garasaninom...
-
Panasonic
Svaki narod imamo minimum 30% udjela u vlasti?? Jesu li oni normalni.Kao jedan od modela ponuđen je ustroj četiri kantona odnosno regije: Sarajevski, Banjolučki, Mostarski i Tuzlanski kanton gdje bi svaki narod imao minimum 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda
Nazor hoce da se izjednace sa ostalim narodima u BiH. Ako npr. u tom Tuzlanskom kantonu ima (lupam) 5% Hrvata, onda nema teorije da oni cine 30% vlasti.
Udjel u vlasti se treba racunati tako da s obzirom koliko odredjenog naroda ima u BiH, toliki dobiju i dio kolaca. Npr. u Svicarskoj je 65% Nijemaca i 10% Italijana. Ti Italijani nikad nisu izjednaceni brojem politicara i udjelom u vlasti kao Nijemci, nema teorije. Jednaka prava mogu imati, ali ne i jednak udjel u vlasti, a to je ono sto Hrvati zele.
Znaci, ako ima 5% Hrvata u nekoj od pomenutih regija onda na 100 politicara mora doci 5 Hrvata, a ne 30! Jednostavno i logicno.
Cuj ovo sad......čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda
Pa naravno da vecina preglasava. Tako je uvijek bilo. Ponavljam, konstitutivnost je nesto drugo. (ali kad se i konstitutivnost gleda, onda i Bosnjaci i Srbi s obzirom da ih je vise imaju pravo imati i vise politicara i veci udjel u vlasti!!)
-
Skljoco
------------------sve ce doci na svoje wrote:Kao prvo i posljednje ,
Nije tacno da su Hrvati izglasali Nezavisnost !
Prejeducirati da su to Hrvati a ne Bosanci nije bas odgovorno od autora gornjeg priloga .
Ko tvrdi da su to bili Hrvati ?
-------------------------------------------------------------------------------------
Nije sije nego vrat.
Bosanci su Hrvati,Srbi,Muslimani i ostali koji zive u BIH.
A onim zlonamjernim i sto vade rijeci iz konteksta je sledeci oblik.
Bosanci i Hercegovci su Hrvati,srbi,Muslimani(bosnjaci) i ostali.
Nisam zlonamnjeran nit sam vadio rijeci iz konteksta jer mi se tvoj komentar veoma svidio al mi je zasmetalo to sta uglavnom svi mi veoma olako odredjujemo drugima njihove nacionalne identitete .
Jebi ga , ja sam pripadnik nacijije drzave BiH pa sam zbog toga bosanskohercegovac ali ko mene jebe jer mi to moje osnovno ljudsko i gradjansko pravo oduze "bosnjacki" Sabor i odredi mi da sam "Bosnjak" a ja to NISAM ni sad , nit sam kad bio a nit cu biti . Al kako rekod , Ko mene jebe i moja najosnovnija prava !
Tako jer i sam onima koji izglasase Nezavisnost koja je u stvar bila samo pravna formalnost koja je bila potrebna u tom satom trenutku .
Oprosti mi ako sam te povrijedio jer nije mi bila namjera . Jedino sam zelio da svi mi budemo malo opreznije djeljeci i odredjujuci drugima njihove pripadnosti po vjerskoj " liniji " .
Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi nasa drzava to je veoma , veoma bitno pa sam sa svojom replikom jedino zelio da stavim akcenat na taj problem.
Eto , jos jednom oprosti ali ti tvrdim da si me pogresno razumio .
-
Prenj
Panasonic wrote:Svaki narod imamo minimum 30% udjela u vlasti?? Jesu li oni normalni.Kao jedan od modela ponuđen je ustroj četiri kantona odnosno regije: Sarajevski, Banjolučki, Mostarski i Tuzlanski kanton gdje bi svaki narod imao minimum 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda
Nazor hoce da se izjednace sa ostalim narodima u BiH. Ako npr. u tom Tuzlanskom kantonu ima (lupam) 5% Hrvata, onda nema teorije da oni cine 30% vlasti.
Udjel u vlasti se treba racunati tako da s obzirom koliko odredjenog naroda ima u BiH, toliki dobiju i dio kolaca. Npr. u Svicarskoj je 65% Nijemaca i 10% Italijana. Ti Italijani nikad nisu izjednaceni brojem politicara i udjelom u vlasti kao Nijemci, nema teorije. Jednaka prava mogu imati, ali ne i jednak udjel u vlasti, a to je ono sto Hrvati zele.
Znaci, ako ima 5% Hrvata u nekoj od pomenutih regija onda na 100 politicara mora doci 5 Hrvata, a ne 30! Jednostavno i logicno.
Cuj ovo sad......čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda
Pa naravno da vecina preglasava. Tako je uvijek bilo. Ponavljam, konstitutivnost je nesto drugo. (ali kad se i konstitutivnost gleda, onda i Bosnjaci i Srbi s obzirom da ih je vise imaju pravo imati i vise politicara i veci udjel u vlasti!!)
Zanimljivo je da su istu logiku imali i Srbi krajem osamdesetih i da je takva logika i bila glavni krivac razbijanja Jugoslavije.
-
St.Germain
odlicno rjesenje, ali bit ce ih sest najvjerovatnije, da li u skorijoj ili daljoj buducnost i to slijedece: Zapadna Bosna, Krajina, istocna Bosna, Srednja Bosna, Sarajevo i Hercegovina. . Btw, autor sam podforuma bh regije i navedeni gradovi ce najvjerovatnije biti administrativni centri. Nisam gledo u grah, nego to bi bila najlogicnija i u ovakvoj politickoj situaciji najrazumnija podjela i bila bi odlican kompromis za sve gradjane BIH
-
St.Germain
ovo je mapa za reformu nadleznosti zajednickih policijskih snaga ako me logika i engleski jos dobro sluzi
nece biti toliko regija 100%
opstinama ce se dati vece ovlasti, ali BIH se nece cjepkati na toliko regija
nece biti toliko regija 100%
opstinama ce se dati vece ovlasti, ali BIH se nece cjepkati na toliko regija
- dizZaster
Vjerske zajednice su dio sistema države BiHMr_M wrote:Smatram da se nijedna rekigijska zajednica nema pravo da se petlja u politiku. Kako bi bilo da je na zasjedanju sinoda SPC ili na zasjedanju islamske zajednice u BiH donesen neki predlog o ustavu. Mislim da ne bi bilo u redu.
Vjerske zajednice imaju pravo da iznesu stav o promjeni ustava države
BiH
-
Harrys
To moze samo u teokratskim drzavama.dizZaster wrote:vjerske zajednice se moraju baviti sa zˇivotnim (drzˇavnim), politicˇkim pitanjima svojih vjernika!!Harrys wrote:Bez obzira dali su prijedlozi pozitvni ili ne,nije na vjerskim zajednicama da se bave drzavnim pitanjima.
U drzavama koje su organizovane na demokratskom principu,dobro se zna sta je zadatak drzavnih organa a sta vjerskih zajednica.
- manijak1
Na papiru jeste takoU drzavama koje su organizovane na demokratskom principu,dobro se zna sta je zadatak drzavnih organa a sta vjerskih zajednica.
Pogledajte u budućnosti ....... Poljsku .........nakon smjene predsjednika ništa neće biti više odvojeno .......slušaće se riječ Vatikana.
-
Harrys
Cak i ako se to desi,to je negativno,put u nazad i bice problem Poljske.manijak1 wrote:Na papiru jeste takoU drzavama koje su organizovane na demokratskom principu,dobro se zna sta je zadatak drzavnih organa a sta vjerskih zajednica.i kod nas ............ali u stvarnosti sve te aktivnosti i jednih i drugih se preplic´u.
Pogledajte u buduc´nosti ....... Poljsku .........nakon smjene predsjednika nisˇta nec´e biti visˇe odvojeno .......slusˇac´e se rijecˇ Vatikana.
Plus,Poljska je jednokonfesionalna,a kod nas se radi o tri konfesije.
Ne zaboravi onu narodnu,gdje je puno baba,kilava su djeca.
- manijak1
i naveo primjer Poljske koja i pored toga što je ( kako da kažem sretnaU drzavama koje su organizovane na demokratskom principu,dobro se zna sta je zadatak drzavnih organa a sta vjerskih zajednica.
Eto ...........neka njima .........vjernika
- manijak1
-
sve ce doci na svoje
------------------------------------------------------------------------------------Skljoco wrote:------------------sve ce doci na svoje wrote:Kao prvo i posljednje ,
Nije tacno da su Hrvati izglasali Nezavisnost !
Prejeducirati da su to Hrvati a ne Bosanci nije bas odgovorno od autora gornjeg priloga .
Ko tvrdi da su to bili Hrvati ?
-------------------------------------------------------------------------------------
Nije sije nego vrat.
Bosanci su Hrvati,Srbi,Muslimani i ostali koji zive u BIH.
A onim zlonamjernim i sto vade rijeci iz konteksta je sledeci oblik.
Bosanci i Hercegovci su Hrvati,srbi,Muslimani(bosnjaci) i ostali.
Nisam zlonamnjeran nit sam vadio rijeci iz konteksta jer mi se tvoj komentar veoma svidio al mi je zasmetalo to sta uglavnom svi mi veoma olako odredjujemo drugima njihove nacionalne identitete .
Jebi ga , ja sam pripadnik nacijije drzave BiH pa sam zbog toga bosanskohercegovac ali ko mene jebe jer mi to moje osnovno ljudsko i gradjansko pravo oduze "bosnjacki" Sabor i odredi mi da sam "Bosnjak" a ja to NISAM ni sad , nit sam kad bio a nit cu biti . Al kako rekod , Ko mene jebe i moja najosnovnija prava !
Tako jer i sam onima koji izglasase Nezavisnost koja je u stvar bila samo pravna formalnost koja je bila potrebna u tom satom trenutku .
Oprosti mi ako sam te povrijedio jer nije mi bila namjera . Jedino sam zelio da svi mi budemo malo opreznije djeljeci i odredjujuci drugima njihove pripadnosti po vjerskoj " liniji " .
Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi nasa drzava to je veoma , veoma bitno pa sam sa svojom replikom jedino zelio da stavim akcenat na taj problem.
Eto , jos jednom oprosti ali ti tvrdim da si me pogresno razumio .
sve je u redu Skljoco.
Ponekad svi mi se pogresno izrazimo pa dajemo prostora za sumnje u napisano.
Ako si primijetio moji postovi su prilicno dugi pa se lako moze prepoznat poenta istog.
Pozdrav.