Biskupska konferencija: Četiri regije umjesto entiteta

dariosa

#1 Biskupska konferencija: Četiri regije umjesto entiteta

Post by dariosa »

evo su i biskupi izasli sa novim prijedlogom ustavnog rijesenja BiH i moram reci da mi se mnogo vise svidja od ostalih prijedloga koji cirkulisu u javnosti.

sad jos treba da se islamska zajednica, pravoslavna crkva i jevrejska zajednica izjasne pa da vidimo da li mozda vjerske zajednice mogu da se dogovore kad politicari vec ne mogu.

iznenadjen sam da se prijedlog biskupa razlikuje od poruka koje dolaze iz neuma sa sastanaka vise manje HDZa... biskupi, za razliku od tzv. politickih predstavnika hrvata ne zagovaraju treci entitet.

--------------------------------------------------------------------------------

SARAJEVO - Biskupi Bosne i Hercegovine izradili su vlastiti prijedlog političkih i ustavnih promjena koje bi bilo potrebno provesti u našoj zemlji da bi se uspostavila jednakopravnost i otklonile nepravde nastale prihvaćanjem Daytonskog sporazuma.

Dokument pod nazivom "Prijedlog biskupa BiH za društveno-pravno uređenje BiH" usvojen je na 35. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH a njegova je bit uspostava četiri funkcionalna kantona umjesto sadašnjih eniteta.

Dokument je novinarima u subotu u Sarajevu predstavio kardinal Vinko Puljić, nabiskup vrhbosanski.

On je istaknuo kako je dokument već proslijeđen Svetoj stolici od koje se također očekuje da podupre zalaganja bosanskohercegovačkih biskupa za uspostavu pune jednakopravnosti svih naroda i pojedinaca u njihovoj zemlji.

"Nema pravnog ustrojstva dok se nepravda ne ospori", kazao je kardinal Puljić.

Prijedlog biskupa BiH koji je iznesen na tri stranice u uvodnom dijelu konstatira kako je Daytonski sporazum uveo nepravednu podjelu zemlje na dva entiteta koja je de facto ozakonila pravo jačega a ne zakon pravde što je opet rezultiralo nefunkcionalnošću i neodrživošću države.

Krajnji ishod je da je BiH danas u dubljoj političko-socijaloj krizi nego što je bila u vrijeme kada je Dayton potpisan, drže biskupi.

Oni također podsjećaju kako su Hrvati najveće žrtve rata - prognano ih je 67 posto a prijeratnim domovima vratilo se tek 13 posto - te da im se mora zajamčiti izjednačenost u pravima i dužnostima s druga dva naroda.

"U BiH se brani i opstaje ili pak definitivno pada načelo multidržava", konstatiraju biskupi te sugeriraju kako je za Hrvate kao i za sve druge najprikladnije ustrojiti BiH kao jedinstvenu, cjelovitu i decentraliziranu državu bez sadašnje entitetske podjele.

Decentralizacija bi se provela prema općinskoj i prema regionalnoj razini vlasti pri čemu bi u općinama ona funkcionirala na načelu "jedan čovjek, jedan glas" dok bi se na višim razinama ustanovili mehanizmi koji bi jamčili minimalnu zastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda.

Kao jedan od modela ponuđen je ustroj četiri kantona odnosno regije: Sarajevski, Banjolučki, Mostarski i Tuzlanski kanton gdje bi svaki narod imao minimum 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti čime bi se ujedno izbjegla mogućnost preglasavanja prestavnika bilo kojeg naroda.

Biskupi BiH cjelokupnoj javnosti ali i međunarodnoj zajednici uputili su poziv na poduzimanje hrabrog i nužnog koraka kako bi se ispravio "neravedni mir te pokazalo političku volju nužnu za što brže izmjene Ustava".

Komentirajući činjenicu da se prijedlg biskupa BiH znatno razlikuje od sugestija međunarodne zajednice koja ne želi dovoditi u pitanje opstanak Republike Srpske, kardinal Puljić je izjavio kako svi u BiH "moraju misliti iz svoje kuće a ne iz Washingtona ili Bruxellesa".

Stajalište o nužnosti dubokih političkih promjena u BiH još je jednom potkrijepio podacima o tome što se zbilo s katolicima u toj zemlji tijekom rata.

Od predratnih 830 tisuća, u BiH je sada ostalo tek 466 tisuća katolika.

Od oko 222 tisuće katolika koliko ih je prije rata živjelo na teritoriju koji je sada u sastavu Republike Srpske, na tom ih je području danas tek 12 tisuća.

29.10.2005.
Pincom.info / Hina
dariosa

Post by dariosa »

evo je i alternativni visoki predstavnik progovorio... konacno da cujemo i njegovo misljenje.

--------------------------------------------------------------------------------
Alternativni visoki predstavnik Josip Pejaković smatra da su izjave o neophodnosti uspostave trećeg entiteta, koje su se mogle čuti od pojedinaca na znanstvenom skupu "Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH" ...

...održanom u Neumu, kontraproduktivne. Pejaković tvrdi da stalno inzistiranje na trećem entitetu nikome u BiH ne donosi dobro.

"Evidentno je da ni sadašnja duboka podijeljenost države ne vodi napretku, a daljnja rascjepkanost bila bi pogubna", kazao je Pejaković i dodao da oni koji inzistiraju na trećem entitetu samo pokušavaju zaobići suštinska pitanja čije bi rješavanje zaista pomoglo bh. građanima.
Skljoco

Post by Skljoco »

Fina tema za fine diskusije ali ... Kako da repliciram kad me vec u startu sasjece podatak i cinjenica da su taj prijedlog izlozili Biskupi koji su pripadnici nacije i naroda Republike Hrvatske tj. Koji NISU pripadnici nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine ?
Kako da diskutujem o prijedlogu nekih Francuza kako se treba ustrojiti njemacka drzava ?
Sory !
dariosa

Post by dariosa »

Skljoco wrote:Fina tema za fine diskusije ali ... Kako da repliciram kad me vec u startu sasjece podatak i cinjenica da su taj prijedlog izlozili Biskupi koji su pripadnici nacije i naroda Republike Hrvatske tj. Koji NISU pripadnici nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine ?
Kako da diskutujem o prijedlogu nekih Francuza kako se treba ustrojiti njemacka drzava ?
Sory !
slazem se skljoco.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Ovaj put Škljoco nisi u pravu .........osim ako ne smatraš da religija i njeni :D službenici :D ne bi trebali da imaju sa politikom :D puno ali........ :D :D tako je bilo samo u komunizmu ; u "demokratiji " :D je već malo drugojačije :D .
Međutim ......ovo je samo prijedlog :D :D a mi svaki prijedlog shvatamo kao neku prijetnju nečim :D umjesto da se usredsredimo na predloženo :oops:
ticoroman

Post by ticoroman »

Jos samo cekamo da se drustva ribara, sumara i rudara oglase. Pa cemo onda usaglasiti stavove, i vidjeti sta dalje.

Ovdje se ne zna ko pije a ko placa, svak svoje prijedloge vadi iz dzepa. :roll:
danas

Post by danas »

manijak1 wrote: Međutim ......ovo je samo prijedlog :D :D a mi svaki prijedlog shvatamo kao neku prijetnju nečim :D umjesto da se usredsredimo na predloženo :oops:
cuvaj se danajaca i kad darove nose... :oops: :oops: :oops: :roll:
Skljoco

Post by Skljoco »

manijak1 wrote::oops: :D Ovaj put Škljoco nisi u pravu .........osim ako ne smatraš da religija i njeni :D službenici :D ne bi trebali da imaju sa politikom :D puno ali........ :D :D tako je bilo samo u komunizmu ; u "demokratiji " :D je već malo drugojačije :D .
Međutim ......ovo je samo prijedlog :D :D a mi svaki prijedlog shvatamo kao neku prijetnju nečim :D umjesto da se usredsredimo na predloženo :oops:
---------------
Znas sta manijace 1( jedan ) ,
Evo , apriore se slazem sa svakim prijedlogom onih Biskupa , Hodza , Popova , Svecenika i svih ostalih vjerskih sluzbenika a koji su pripadnici nacije i naroda drzave BiH ! Odmah sve potpisujem !
Last edited by Skljoco on 29/10/2005 17:37, edited 1 time in total.
dariosa

Post by dariosa »

ticoroman wrote:Jos samo cekamo da se drustva ribara, sumara i rudara oglase. Pa cemo onda usaglasiti stavove, i vidjeti sta dalje.

Ovdje se ne zna ko pije a ko placa, svak svoje prijedloge vadi iz dzepa. :roll:
sumari su vec izasli sa prijedlogom od 4 regije i sumari iz oba entiteta su usaglasili stavove. ribari ne mogu da se dogovore oko doline neretve a kazu da je i gornji tok miljacke problem.
Toozla

Post by Toozla »

danas wrote:
manijak1 wrote: Međutim ......ovo je samo prijedlog :D :D a mi svaki prijedlog shvatamo kao neku prijetnju nečim :D umjesto da se usredsredimo na predloženo :oops:
.....sto.... :shock: .....jel' zato sto nisu pripadnici nacije i naroda BIH..... :D :D :D
danas

Post by danas »

Toozla wrote:
danas wrote:
.....sto.... :shock: .....jel' zato sto nisu pripadnici nacije i naroda BIH..... :D :D :D
ovo je ipak bio cinican komentar... :-)

sa druge strane, ako trazimo od reisa i ostalih vjerskih sluzbenika da ne palamude o politici, drzavnom uredjenju i slicno (vec da se bave duhovnim zivotom svojih vjernika)... onda po istom principu ocekujem da se i kardinali i popovi okanu politike... nek idu i krste djecu, drze mise, oprastaju grijehove i sta sve vec ne rade... ili ustavne promjene i slicne "sitnice" (bez obzira slazem li se ja licno sa predlozenim ili ne) spadaju takodje u njihov poslovni domen?
Skljoco

Post by Skljoco »

Hajd da malo pogledamo cinjenicama u oci pa da vidimo kako bi ovo izgledalo ,
Imami IZ iz BiH uputili MZ prijedlog o novom ustrojstvu Republike Hrvatske sa zeljom da se najzad uspostavi ravnopravnost Bosanaca sa Hrvatima na pravednijoj osnovi .
Taj prijedlog je vec proslijedjen u Teheran ili u Rijad !
Sic !
Ha ... ?
dariosa

Post by dariosa »

slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce.

cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
danas

Post by danas »

dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce. .
sto prije se odvoji religija od drzave, i vjerske zajednice od "svojih" partija, svima ce nam biti bolje...
dariosa wrote: cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
interesantno je to. sta ti mislis? zasto je to tako?
Skljoco

Post by Skljoco »

dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce.

cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
--------------
Nije mi jasno ZASTO je to nemoguce ?
Pa u danasnjoj BiH je najprece da su ti Biskupi objasnili svom puku Zasto je Hrvat Hrvat pa tek onda isli sa "mjesanjem" u unutrasnje stvari drzave cijem nacionalnom i narodnom identitetu NE pripadaju !
Skljoco

Post by Skljoco »

Ma mjesamo ribe i zabe ... nije problem sto su Biskupi iznijeli prijedlog koji je veoma dobar vec je problem sto su ti Biskupi Hrvati tj. sto su oni pripadnici nacije i naroda Republike Hrvatske !
Tu je "crna tacka" svih problema u BiH a koju iz dana u dan podgrijavaju Srbija , Hrvatska i Turska !
Jebi ga ... to je to !
dariosa

Post by dariosa »

danas wrote:
dariosa wrote:slazem se u vezi ne mjesanja, ali svi znamo da je u danasnjoj BiH to ne moguce. .
sto prije se odvoji religija od drzave, i vjerske zajednice od "svojih" partija, svima ce nam biti bolje...
dariosa wrote: cudi me da niko ne komentarise razlicite stavove crkve i HDZa po pitanju ustavnih rijesenja za BiH. to je meni strasno interesantno.
interesantno je to. sta ti mislis? zasto je to tako?
slazem se 100000000% da se religija MORA odvojiti od drzave, ali isto je tako cinjenica da ce nam imami i popovi jos dugo odlucivati o politici isto kao sto su nam prije stotinjak godina odlucili o naciji ili kao sto nam vec 15 godina drze nacionalne stranke na vlasti. ljudi na selima i u manjim mjestima na vjerske lidere gledaju kao na najvece moguce autoritete po svim pitanjima ukljucujuci i politicka.

ne znam ni ja. nemam odgovora. moguce da su na ovakav stav uticali i bosanski franjevci tako da se nasao neki kompromis. moguce da su svjestni da je treci entitet nemoguc pa traze neka druga rijesenja. ne znam, samo predpostavljam.
dariosa

Post by dariosa »

Skljoco wrote:Ma mjesamo ribe i zabe ... nije problem sto su Biskupi iznijeli prijedlog koji je veoma dobar vec je problem sto su ti Biskupi Hrvati tj. sto su oni pripadnici nacije i naroda Republike Hrvatske !
Tu je "crna tacka" svih problema u BiH a koju iz dana u dan podgrijavaju Srbija , Hrvatska i Turska !
Jebi ga ... to je to !
bravo skljoco.
sekiracija

Post by sekiracija »

Dok god bude ovaca bit ce i cobana(popova)koji brinu o svom stadu.
Manijakov me komantar zbunio,no nije mi jasno gdje on to sebe uspio zbuniti.
Skljoco ono empirisko objasnjenje mi se svidjelo :D NEKIMA DOISTA TREBA CRTATI A NE PISATI.
Nego da prokomerntarisem sam prijedlog.
Gospodo mantijasi,pedofili postedite nas vase ljubavi i brige,jer nasa krv prsti sa lovorove grancice kojom mase vas namjesnik SVETE STOLICE :x
Skljoco

Post by Skljoco »

dariosa wrote:
Skljoco wrote:Ma mjesamo ribe i zabe ... nije problem sto su Biskupi iznijeli prijedlog koji je veoma dobar vec je problem sto su ti Biskupi Hrvati tj. sto su oni pripadnici nacije i naroda Republike Hrvatske !
Jebi ga ... to je to !
bravo skljoco.
----------------
Moje stovanje i Hvala ,
p.s. I uvik sam veoma cinio tvoje misljenje :lol:
sve ce doci na svoje

Post by sve ce doci na svoje »

Hajdemo malo stati na loptu.

Ovaj prijedlog nije los ,a to sto dolazi iz susjedne drzave od crkvenih sluzbenika je dokaz da su ti isti i podstakli sve ovo sto se desavalo u BIH.

Pitamo se odkud njima pravo da se mijesaju u unutrasnje stvari BIH ,i trebaju da se mijesaju da isprave ono sto su prouzrokovali.

Jaci je njihov uticaj (Rim-Papa) nego li i jednog politicara u BIH.
Ako su ljudi uvidjeli da je napravljena greska tokom rata i dejtonskim sporazumom,zasto da ih ne pustimo da se pokaju i poprave isto.
Nemojmo zaboraviti nema BIH bez jakog Bosanskog fronta gdje ce biti ukljucene sve snage koje podrzavaju BIH.

Zato svaka dobronamjerna inicijativa i pomoc je dobrodosla.
Mi Bosanci i Hercegovci nemamo sta izgubiti jer smo dotakli dno pa svaka promjena moze biti na bolje.

!990 godine da su BIH hrvati slijedili BIH srbe nikad BIH nebi bila medunarodno priznata zemlja jer su ti glasovi na referendumu o nezavisnosti BIH bili kljucni od strane hrvata u BIH.

A to stio ih je Tudzman izigrao je druga stvar,sad se ta nepravda ispravlja i ovaj prijedlog od strane katolickih sluzbenika treba pozdraviti a ne odmah prihvatati sa predrasudama i rezervama.

Mislim da je ovo pocetak slamanja blentiteta i postavljanje BIH na sopstvene noge.
sekiracija

Post by sekiracija »

Sve ce to doci na svoje :D hhoce- ali kad odu OKUPATORI :lol:
sve ce doci na svoje

sekiracija wrote:Sve ce to doci na svoje :D hhoce- ali kad odu OKUPATORI :lol:

Okupatorima nema vece kazne od toga da zive u zemlji koji nisu uspjeli da okupiraju.
Pobjeci njima iz BIH je nagrada spram ostati u njoj.
Skljoco

Post by Skljoco »

sve ce doci na svoje wrote:Hajdemo malo stati na loptu.

Ovaj prijedlog nije los ,a to sto dolazi iz susjedne drzave od crkvenih sluzbenika je dokaz da su ti isti i podstakli sve ovo sto se desavalo u BIH.

Pitamo se odkud njima pravo da se mijesaju u unutrasnje stvari BIH ,i trebaju da se mijesaju da isprave ono sto su prouzrokovali.

Jaci je njihov uticaj (Rim-Papa) nego li i jednog politicara u BIH.
Ako su ljudi uvidjeli da je napravljena greska tokom rata i dejtonskim sporazumom,zasto da ih ne pustimo da se pokaju i poprave isto.
Nemojmo zaboraviti nema BIH bez jakog Bosanskog fronta gdje ce biti ukljucene sve snage koje podrzavaju BIH.

Zato svaka dobronamjerna inicijativa i pomoc je dobrodosla.
Mi Bosanci i Hercegovci nemamo sta izgubiti jer smo dotakli dno pa svaka promjena moze biti na bolje.

!990 godine da su BIH hrvati slijedili BIH srbe nikad BIH nebi bila medunarodno priznata zemlja jer su ti glasovi na referendumu o nezavisnosti BIH bili kljucni od strane hrvata u BIH.

A to stio ih je Tudzman izigrao je druga stvar,sad se ta nepravda ispravlja i ovaj prijedlog od strane katolickih sluzbenika treba pozdraviti a ne odmah prihvatati sa predrasudama i rezervama.

Mislim da je ovo pocetak slamanja blentiteta i postavljanje BIH na sopstvene noge.
----------------------------------
Kao prvo i posljednje ,
Nije tacno da su Hrvati izglasali Nezavisnost !
Prejeducirati da su to Hrvati a ne Bosanci nije bas odgovorno od autora gornjeg priloga .
Ko tvrdi da su to bili Hrvati ?
sve ce doci na svoje

Kao prvo i posljednje ,
Nije tacno da su Hrvati izglasali Nezavisnost !
Prejeducirati da su to Hrvati a ne Bosanci nije bas odgovorno od autora gornjeg priloga .
Ko tvrdi da su to bili Hrvati ?
-------------------------------------------------------------------------------------

Nije sije nego vrat.

Bosanci su Hrvati,Srbi,Muslimani i ostali koji zive u BIH.

A onim zlonamjernim i sto vade rijeci iz konteksta je sledeci oblik.

Bosanci i Hercegovci su Hrvati,srbi,Muslimani(bosnjaci) i ostali.
Post Reply