Pitaj ga da predlozi neki konkretan prijedlog moguceg djelovanja. Evo ja sam na ovoj temi kolegu essexa pitao sta konkretno predlaze i odmah je poceo ignorisati temu.nokia6170 wrote:Kako se vise ne umorite od ovih supljih trolanja.
Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
- 1gorstak
#126 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
-
CiroK
#127 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Zao mi je. Pokusaj diskreditacije na tackama i zapetama nije ti uspio.nokia6170 wrote:Ovaj strucnjak sto ti je pisao ovaj text bi trebao da zna da se svjetski sud zove Medjunarodni sud pravde i da nije sudio za agresiju i genocid, vec samo za genocid, jer je 1996. godine taj isti sud donio presudu kojom se proglasio nadleznim samo za postupanje po Konvenciji o sprijecavanju i kaznjavanju zlocina genocida.CiroK wrote:Ops. Dupli post. Izvinjavam se!
Nacitao sam se ja ovakvih strucnjaka poprilicno. Blage oni veze nemaju o medjunarodnom pravu....a o njihovim strucnim referencama da i ne govorim.
Kako se vise ne umorite od ovih supljih trolanja.
Pa sami sebi skacete u stomak...te tuzba BiH je legalna, pa se pozivate na presudu Medj. suda pravde, pa onda dodjemo do zakljucka da ni sama tuzba nije legalna jer je prekrsen ustav rbih kod podnosenja, pa hajmo onda ponistiti tuzbu, ali cek malo, pa po toj ilegalnoj tuzbi je medj. sud pravde onda donio i ilegalnu presudu, pa onda mozemo reci da genocida nije ni bilo, jer je tuzba ilegalna, presuda ilegalna i bla bla bla.
Jel "vi" primijecujete koliko ste neprincipijelni i dosadni?
Tuzba je legalna jer ju je ICJ preuzeo i po njoj donio presudu. Tuzba je podnesena za agresiju i genocid ali ju je vas Tihic osunetio samo za genocid, plus sabotirao dokaze, plus nije trazio odstetu. Ipak i tako osunecena Tuzba rezultirala je presudum da su institucije ilegalne, samozvane genocidne tvorevine pocinile genocid. Da to je bila presuda, ali na zalost vasi ljudi Tihic, Silajdzic i Lagumdzija ne samo da nisu htjeli da postupe po toj presudi, vec su cak takve institucije legalizovali u Parlamentu BIH.
Kao sto vidimo stvarno samo sloga Srbina spasava. Tu vam skidam kapu, imate ogromnu podrsku medju onima koji bajagi prestavljau zrtvu vase agresije i vaseg genocida. Nema nikakve sumnje da cete i na narednim izborima dobiti jos vecu podrsku, ali to je druga prica. Prva prica je ta da cete u ocima civilizovan svijeta vani, ostati obiljezeni kao neko ko je pocinio genocid. Sa tom hipotekom valja vam hodati po Evropi i svijetu, pravdati se cijeli zivot, kako vi tako i sve vase buduce generacije. A na kraju tu genocinu tvorevinu cemo valjda razmontirati cim odraste kakava normalna generacija.
I bit cemo dosadni, cesati vas genocidom dok vam ne razmontiramo Dabicevo zivotno djelo. Mozes se zaliti samo UN, EUFOR-u i td. Izaci ce vam u susret kao sto su nama tokom 90-ih.
Last edited by CiroK on 23/12/2009 21:14, edited 1 time in total.
-
CiroK
#128 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Koliko se sjecam doticni je izasao sa konkretnim prijedlogom: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=713411gorstak wrote:Pitaj ga da predlozi neki konkretan prijedlog moguceg djelovanja. Evo ja sam na ovoj temi kolegu essexa pitao sta konkretno predlaze i odmah je poceo ignorisati temu.nokia6170 wrote:Kako se vise ne umorite od ovih supljih trolanja.
- essex
#129 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
ma pusti nokiu i gorstaka, strucnjaci za medjunarodno pravo a polovicno citaju i znaju toliko da se i ja sa povrsnim znanjem mogu uz "kokice" nositi sa njima...pazi, gorstak nama pojma o zastiti likova i djela istaknutih licnosti u drzavama i po svijetu, to je s'o ameri kazu "common sense", ali jok, drug trazi jos da mu neko drugi googla, koje su to ljencuge...ovaj drugi, nasao jednu stvar, nije se ni potrudio da vidi gdje dalje vodi i pobjednicki izjavio da mi nemamo sta da trazimo, a opet ravnajuci se po "common sense" samo zagrebes po povrsinii lupis ga njegovim neznanjem, ionda jadan nastoji to da prebaci na mene jer fakticki nece da prizna da se usro do usiju nego u kontranapad na licnost, zahebi vise argumente...eto, koliki su obojica, misevi klasicni...CiroK wrote:Koliko se sjecam doticni je izasao sa konkretnim prijedlogom: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=713411gorstak wrote:Pitaj ga da predlozi neki konkretan prijedlog moguceg djelovanja. Evo ja sam na ovoj temi kolegu essexa pitao sta konkretno predlaze i odmah je poceo ignorisati temu.nokia6170 wrote:Kako se vise ne umorite od ovih supljih trolanja.
-
CiroK
#130 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
essex wrote: ma pusti nokiu i gorstaka, strucnjaci za medjunarodno pravo a polovicno citaju i znaju toliko da se i ja sa povrsnim znanjem mogu uz "kokice" nositi sa njima...pazi, gorstak nama pojma o zastiti likova i djela istaknutih licnosti u drzavama i po svijetu, to je s'o ameri kazu "common sense", ali jok, drug trazi jos da mu neko drugi googla, koje su to ljencuge...ovaj drugi, nasao jednu stvar, nije se ni potrudio da vidi gdje dalje vodi i pobjednicki izjavio da mi nemamo sta da trazimo, a opet ravnajuci se po "common sense" samo zagrebes po povrsinii lupis ga njegovim neznanjem, ionda jadan nastoji to da prebaci na mene jer fakticki nece da prizna da se usro do usiju nego u kontranapad na licnost, zahebi vise argumente...eto, koliki su obojica, misevi klasicni...
- essex
#131 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
faraoni bez piramida...zagrobni zivot pod vedrim nebomCiroK wrote:essex wrote: ma pusti nokiu i gorstaka, strucnjaci za medjunarodno pravo a polovicno citaju i znaju toliko da se i ja sa povrsnim znanjem mogu uz "kokice" nositi sa njima...pazi, gorstak nama pojma o zastiti likova i djela istaknutih licnosti u drzavama i po svijetu, to je s'o ameri kazu "common sense", ali jok, drug trazi jos da mu neko drugi googla, koje su to ljencuge...ovaj drugi, nasao jednu stvar, nije se ni potrudio da vidi gdje dalje vodi i pobjednicki izjavio da mi nemamo sta da trazimo, a opet ravnajuci se po "common sense" samo zagrebes po povrsinii lupis ga njegovim neznanjem, ionda jadan nastoji to da prebaci na mene jer fakticki nece da prizna da se usro do usiju nego u kontranapad na licnost, zahebi vise argumente...eto, koliki su obojica, misevi klasicni...Vidim, skretnicari. Cuvari plaze u zimskom periodu.
- 1gorstak
#132 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Kako rekoh, na osvrcem se na uvrede. A o argumentima kada nadjete koji. Papagajsko ponavljanje kako se trebamo vratiti na Ustav RBiH, bez da se ponudi konkretan plan politickog (vojnog ili sta vec) djelovanja je gubljenje vremena.essex wrote:faraoni bez piramida...zagrobni zivot pod vedrim nebomCiroK wrote:essex wrote: ma pusti nokiu i gorstaka, strucnjaci za medjunarodno pravo a polovicno citaju i znaju toliko da se i ja sa povrsnim znanjem mogu uz "kokice" nositi sa njima...pazi, gorstak nama pojma o zastiti likova i djela istaknutih licnosti u drzavama i po svijetu, to je s'o ameri kazu "common sense", ali jok, drug trazi jos da mu neko drugi googla, koje su to ljencuge...ovaj drugi, nasao jednu stvar, nije se ni potrudio da vidi gdje dalje vodi i pobjednicki izjavio da mi nemamo sta da trazimo, a opet ravnajuci se po "common sense" samo zagrebes po povrsinii lupis ga njegovim neznanjem, ionda jadan nastoji to da prebaci na mene jer fakticki nece da prizna da se usro do usiju nego u kontranapad na licnost, zahebi vise argumente...eto, koliki su obojica, misevi klasicni...Vidim, skretnicari. Cuvari plaze u zimskom periodu.
![]()
![]()
- essex
#133 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
neznam vise gdje da te udarim a da se pretvaras da te ne boli...grehota, pa to ti je..elem, procackaj malo moje postove, naci ces...evo ti dva (ponovo) nacina...1gorstak wrote:Kako rekoh, na osvrcem se na uvrede. A o argumentima kada nadjete koji. Papagajsko ponavljanje kako se trebamo vratiti na Ustav RBiH, bez da se ponudi konkretan plan politickog (vojnog ili sta vec) djelovanja je gubljenje vremena.essex wrote:faraoni bez piramida...zagrobni zivot pod vedrim nebomCiroK wrote:Vidim, skretnicari. Cuvari plaze u zimskom periodu.
![]()
![]()
prvi, dms u svojoj cijelosti nije ispostovan (annex7, za pocetak, dodaj tome usvajanje annex4 koje nikada nije proslo skupsitnsku proceduru kao ustavno rijesenje), samim time nije implementiran kao drzavno rjesenje i treba ici na reformu, sto se pokusava ali i blokira interesima otetog vilajeta...samo da te napomenem, taj dms nije deset bozijih zapovjesti uklesanih u kamenu nego prelazno rijesenje koje treba i trebalo je do danas korigovati...zbog svih tih neostvarenih tacaka, dms je sebe doveo u nemogucnost opstanka, pogotovo segragacijska politika koja ne odgovara evropi, sto dovodi do zakljucka da je prevazisao sebe i da oni koji su ga i nametnuli ga mogu i ukinuti na isti nacin na koji je i donesen, u vojnu bazu i nema izlaska dok se ne koriguje i usaglasi sa svim potrebama moderne drzave i vladavine prava, kao i zastite Gradjanina kao jedinke. znaci, NA ISTI NACIN KAKO JE I DONESEN, MARS U VOJNU BAZU!
drugi, jucer si imao prvi korak ka ukidanju segragacijskog drustva, finci i sejdic v bih. hajde da vidim ove barabe na vlasti da ne implementiraju ovu odluku kada od evropskih i svjetskih kredita zavise da podjele penzije...sve su rasprodali, nemaju vise sta i samo kroz kredite jos sebe odrzavaju na vlasti...zamisli sta ce se desiti da se ovo ne implementira u ustavno uredjenje, pipa koju sisaju se zavrce i da vidis opstenarodnog veselja...samim time, ovo je cak i veci korak nego sto se misli, ljudi prakticno rade na onome sto se tebi treba objasnjavati na svakom topiku. a bice jos tuzbi, ovaj dvojac je samo otvorio vrata...
vojno...neka hvala...ali se ni toga ne bojimo ako zatreba, pogotovo poslije onoga kada smo vidjeli da "4 vojna sila evrope" nije uspjela rijesiti se skoro golorukog naroda...nesto nesljaka sa "vojnom silom", jal' joj fali junaka iz mitskih prica jal' su te price ustvari samo to...price.
hajde demagog, da vidim tvoja klasicna poricanja i zamjene teza...ili kako ti vec neko rece "skretnicara"... PIS BRADER
- nokia6170
#134 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Za ovo boldirano:CiroK wrote:Zao mi je. Pokusaj diskreditacije na tackama i zapetama nije ti uspio.nokia6170 wrote:Ovaj strucnjak sto ti je pisao ovaj text bi trebao da zna da se svjetski sud zove Medjunarodni sud pravde i da nije sudio za agresiju i genocid, vec samo za genocid, jer je 1996. godine taj isti sud donio presudu kojom se proglasio nadleznim samo za postupanje po Konvenciji o sprijecavanju i kaznjavanju zlocina genocida.CiroK wrote:Ops. Dupli post. Izvinjavam se!
Nacitao sam se ja ovakvih strucnjaka poprilicno. Blage oni veze nemaju o medjunarodnom pravu....a o njihovim strucnim referencama da i ne govorim.
Kako se vise ne umorite od ovih supljih trolanja.
Pa sami sebi skacete u stomak...te tuzba BiH je legalna, pa se pozivate na presudu Medj. suda pravde, pa onda dodjemo do zakljucka da ni sama tuzba nije legalna jer je prekrsen ustav rbih kod podnosenja, pa hajmo onda ponistiti tuzbu, ali cek malo, pa po toj ilegalnoj tuzbi je medj. sud pravde onda donio i ilegalnu presudu, pa onda mozemo reci da genocida nije ni bilo, jer je tuzba ilegalna, presuda ilegalna i bla bla bla.
Jel "vi" primijecujete koliko ste neprincipijelni i dosadni?
Tuzba je legalna jer ju je ICJ preuzeo i po njoj donio presudu. Tuzba je podnesena za agresiju i genocid ali ju je vas Tihic osunetio samo za genocid, plus sabotirao dokaze, plus nije trazio odstetu. Ipak i tako osunecena Tuzba rezultirala je presudum da su institucije ilegalne, samozvane genocidne tvorevine pocinile genocid. Da to je bila presuda, ali na zalost vasi ljudi Tihic, Silajdzic i Lagumdzija ne samo da nisu htjeli da postupe po toj presudi, vec su cak takve institucije legalizovali u Parlamentu BIH.
...
Cemu laganje samog sebe i drugih. Koja je svrha zivljenja u zabludama i mitovima?
Tuzba je podnesena (protivno odredbama Ustava RBiH, ali u skladu sa medj. pravom u smislu "state responsibility" instituta) o1993. godine od strane Alije I. (preko M. Sarirbegovica) po raznim osnovama...genocid, agresija, krsenje haskih konvencija, obicaja ratovanja itd...a Medj. sud pravde je 1996. godine donio presudu u kojoj je fino jasno i glasno rekao da je nadlezan da postupa samo po navodima u vezi sa genocidom, po osnovu Konvencije za sprijecavanje i kaznjavanje zlocina genocida...a za sve ostale navode, ukljucjujuci i agresiju (koja u to vrijeme nije bila pravni pojam) se taj isti sud proglasio nenadleznim.
To je jedina prava istina i Tihic sa tim nema nikakve veze, jer u to vrijeme nije obnasao ama bas nikakvu vlast u vezi sa tuzbom.
A ti nastavi slobodno sebe lagati, umjesto da odes na stranicu Medj. suda pravde, kliknes na sporove, izaberes predmet Bosna v. SRJ (Serbia) i fino od pocetak procitas sve dokumente...bas kao sto sam ja to ucinio.
- 1gorstak
#135 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Ti kazes sta treba, ne kazes kako. OK, evo, slazem se s tobom, treba, sta sad ? Lako je imati generalan stav kako ne treba biti etnicke segregacije, kako ne treba biti gladne djece u Africi, kako treba biti vise ljubavi u svijetu, ali to su floskule ako se nista konkretno ne radi po tom. Tvoj prijedlog da se politicare zatvori u vojnu bazu i da ih se ne pusta dok ne ukinu elemente etnicke segregacije nije prijedlog, to je glupost. Ko kidnapuje Dodika i zatvara u vojnu bazu ? Sta ako Dodik na putu do vojne baze da ostavku a preuzme Mirjanic Zeljko ? Ti se vratis po Mirjanic Zeljka, povez preko ociju, u auto i prema vojnoj bazi, kad na pola puta saznas da je novi lider Mitrovic Slavko. Ti se opet vratis, Slavku vrecu na glavu, ubacis ga na zadnje sjediste pored Zeljka i pravac vojna baza. Kad ono zovu te i kazu da je novi lider Gostic Uros. Sta sa njim, u gepek ? Ko moze i koliko se moze ljudi oteti (i protiv njihove volje) odvuci do vojne baze da naprave novi ustav ? Ovaj je tvoj prijedlog primjer nerazumjevanja problema i raspolozivih opcija.essex wrote:neznam vise gdje da te udarim a da se pretvaras da te ne boli...grehota, pa to ti je..elem, procackaj malo moje postove, naci ces...evo ti dva (ponovo) nacina...1gorstak wrote:Kako rekoh, na osvrcem se na uvrede. A o argumentima kada nadjete koji. Papagajsko ponavljanje kako se trebamo vratiti na Ustav RBiH, bez da se ponudi konkretan plan politickog (vojnog ili sta vec) djelovanja je gubljenje vremena.essex wrote:
faraoni bez piramida...zagrobni zivot pod vedrim nebom![]()
![]()
prvi, dms u svojoj cijelosti nije ispostovan (annex7, za pocetak, dodaj tome usvajanje annex4 koje nikada nije proslo skupsitnsku proceduru kao ustavno rijesenje), samim time nije implementiran kao drzavno rjesenje i treba ici na reformu, sto se pokusava ali i blokira interesima otetog vilajeta...samo da te napomenem, taj dms nije deset bozijih zapovjesti uklesanih u kamenu nego prelazno rijesenje koje treba i trebalo je do danas korigovati...zbog svih tih neostvarenih tacaka, dms je sebe doveo u nemogucnost opstanka, pogotovo segragacijska politika koja ne odgovara evropi, sto dovodi do zakljucka da je prevazisao sebe i da oni koji su ga i nametnuli ga mogu i ukinuti na isti nacin na koji je i donesen, u vojnu bazu i nema izlaska dok se ne koriguje i usaglasi sa svim potrebama moderne drzave i vladavine prava, kao i zastite Gradjanina kao jedinke. znaci, NA ISTI NACIN KAKO JE I DONESEN, MARS U VOJNU BAZU!
Ponovo, totalno i apsolutno nerazumjevanje problema. I sam Dodik trazi da se ustav uskladi s ovom presudom, eliminaciju etnickog ekskluziviteta tokom izbora je on vec prihvatio jos prije nekoliko godina. I sta sad ? Sta si postigao ? Ova presuda nije nista revolucionarno, velikosrbi su se jos prije nekoliko godina pomirili s cinjenicom da ce po tom pitanju morati napraviti ustupak, ali jos nista nije uradjeno jer mi ne mislimo da je to dovoljno, da se tom reformom ustava ne postize znacajan napredak i da se radi samo o kozmetickom zahvatu.drugi, jucer si imao prvi korak ka ukidanju segragacijskog drustva, finci i sejdic v bih. hajde da vidim ove barabe na vlasti da ne implementiraju ovu odluku kada od evropskih i svjetskih kredita zavise da podjele penzije...sve su rasprodali, nemaju vise sta i samo kroz kredite jos sebe odrzavaju na vlasti...zamisli sta ce se desiti da se ovo ne implementira u ustavno uredjenje, pipa koju sisaju se zavrce i da vidis opstenarodnog veselja...samim time, ovo je cak i veci korak nego sto se misli, ljudi prakticno rade na onome sto se tebi treba objasnjavati na svakom topiku. a bice jos tuzbi, ovaj dvojac je samo otvorio vrata...
vojno...neka hvala...ali se ni toga ne bojimo ako zatreba, pogotovo poslije onoga kada smo vidjeli da "4 vojna sila evrope" nije uspjela rijesiti se skoro golorukog naroda...nesto nesljaka sa "vojnom silom", jal' joj fali junaka iz mitskih prica jal' su te price ustvari samo to...price.
hajde demagog, da vidim tvoja klasicna poricanja i zamjene teza...ili kako ti vec neko rece "skretnicara"... PIS BRADER
A ti se uhvatio za nesto na sto su cetnici vec pristali prije nekoliko godina i raspalio brigu na veselju. Ova presuda sluzi samo kao potvrda da se ustavnu reformu mora napraviti, a koliko ce se dobiti, zavisi od toga koliko budemo trazili.
Eto, naveo si dva primjera moguceg djelovanja i na oba pokazao da ne znas o cemu pricas. Imas li jos prijedloga ?
-
CiroK
#136 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Meni jesno ko koga ovdje laze sa ciljem da se opravda Tihiceva veleizdaja.nokia6170 wrote:
Za ovo boldirano:
Cemu laganje samog sebe i drugih. Koja je svrha zivljenja u zabludama i mitovima?
Tuzba je podnesena (protivno odredbama Ustava RBiH, ali u skladu sa medj. pravom u smislu "state responsibility" instituta) o1993. godine od strane Alije I. (preko M. Sarirbegovica) po raznim osnovama...genocid, agresija, krsenje haskih konvencija, obicaja ratovanja itd...a Medj. sud pravde je 1996. godine donio presudu u kojoj je fino jasno i glasno rekao da je nadlezan da postupa samo po navodima u vezi sa genocidom, po osnovu Konvencije za sprijecavanje i kaznjavanje zlocina genocida...a za sve ostale navode, ukljucjujuci i agresiju (koja u to vrijeme nije bila pravni pojam) se taj isti sud proglasio nenadleznim.
To je jedina prava istina i Tihic sa tim nema nikakve veze, jer u to vrijeme nije obnasao ama bas nikakvu vlast u vezi sa tuzbom.
A ti nastavi slobodno sebe lagati, umjesto da odes na stranicu Medj. suda pravde, kliknes na sporove, izaberes predmet Bosna v. SRJ (Serbia) i fino od pocetak procitas sve dokumente...bas kao sto sam ja to ucinio.
Duga je lista nadleznosti iCJ i sigurno nije samo genocid, kako ti tvrdis. Dokaz tome je Tuzba koju je Srbija podnjela u vezi sa Kosovom i Tuzba koju Hrvatska razmatra da uputu zbog agresije Srbije na njenu teritoriju. Osim toga moze seproci kroz stotine slucajeva koje je ICJ obradjivao i u kojima nema genocida. To tije bio naivan pokusaj da opravdas Tihica za sakacenje Tuzbe i sabotazu optuzbe, za koju ce jednog dana ako Bog d odgovarati pred sudom.
- nokia6170
#137 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
hajde uzmi procitaj presud ICJ iz 1996. godine, pa se vrati da nastavimo pricu.CiroK wrote:Meni jesno ko koga ovdje laze sa ciljem da se opravda Tihiceva veleizdaja.nokia6170 wrote:
Za ovo boldirano:
Duga je lista nadleznosti iCJ i sigurno nije samo genocid, kako ti tvrdis. Dokaz tome je Tuzba koju je Srbija podnjela u vezi sa Kosovom i Tuzba koju Hrvatska razmatra da uputu zbog agresije Srbije na njenu teritoriju. Osim toga moze seproci kroz stotine slucajeva koje je ICJ obradjivao i u kojima nema genocida. To tije bio naivan pokusaj da opravdas Tihica za sakacenje Tuzbe i sabotazu optuzbe, za koju ce jednog dana ako Bog d odgovarati pred sudom.
jel te imalo stid svog vlastitog neznanja, de bogati ti meni reci?
jel te imalo stid sto ti je mrsko uzeti nesto procitati?
opet ti kazem, uzeti presudu ICJ iz 1996. godine i procitati....nece te zaboliti glava od par stranica presude vjeruj mi..prezivjeces, a i iskoristices energiju u nesto konstruktivno...mozda i saznas nesto novo.
-
Gray
#138 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:Meni jesno ko koga ovdje laze sa ciljem da se opravda Tihiceva veleizdaja.nokia6170 wrote:
Za ovo boldirano:
Nigdje ne postoji generalna lista nadležnosti ICJ-a koja je jednaka prema svim zemljama, nego je nadležnost ICJ-a na, uslovno rečeno, "dobrovoljnoj bazi", tj sud sudi samo u predmetima kada mu stranke priznaju nadležnost i Sud ne može sam nametnuti svoju nadležnost za neko pitanje.
Nadležnost se obično propisuje u međunarodnim ugovorima i konvencijama, i to je i bio osnov za tužbu protiv Srbije, nadležnost suda po osnovu Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida koje je i BiH i Srbija potpisnik. Za eventualna druga pitanja bi se morao tražiti drugi osnov nadležnosti suda, ako država nije prihvatila bezuslovno nadležnost suda za sve sporove sa drugim državama.
Također pitanje agresije je veoma nezgodno pitanje za ICJ jer međunarodno pravo trenutno nema pojma agresije kao pravnog pojma na osnovu koga bi ICJ mogao donositi eventualne presude.
-
CiroK
#139 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Ne trebam citati ni jednu presudu kada na njihovom sajtu ima hiljade predmeta i ni jedan osim bosanskog ne tretira genocid, bar ono sto sam ja uspio pohvatati. Dakle nij tacno da je ICJ nadlezan samo za genocid. Uostalom zar je to bitno. Internacionalno pravo su i povelje UN i razne medjunarodne konvenicije i ni jedna od njih ne predvidja mogucnost pravljenja Ustava jdne suveree drzave nozem, genocidom, masovnim grobnicama i agresijom.nokia6170 wrote:hajde uzmi procitaj presud ICJ iz 1996. godine, pa se vrati da nastavimo pricu.CiroK wrote:Meni jesno ko koga ovdje laze sa ciljem da se opravda Tihiceva veleizdaja.nokia6170 wrote:
Za ovo boldirano:
jel te imalo stid svog vlastitog neznanja, de bogati ti meni reci?
jel te imalo stid sto ti je mrsko uzeti nesto procitati?
opet ti kazem, uzeti presudu ICJ iz 1996. godine i procitati....nece te zaboliti glava od par stranica presude vjeruj mi..prezivjeces, a i iskoristices energiju u nesto konstruktivno...mozda i saznas nesto novo.
Prema tome ovo sto mi imamo je rezultat agresije, genocida, ali i veleizdaje laznih bosnjackih lidera, koji su umjesto pravnih normi prigrlili vanistiutcionalnu nagodbu, citaj prodaju drzave u svoje licno ime i za svoj valstiti djep, za sta im mora biti sudjeno prije ili kasnije.
-
CiroK
#140 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Drzis se neformalnih pravnih kvakica. Hoces da kazes da su pravnici hrvatske vlade neznalice kada su izjavili da postoji mogucnost pokretanja Tuzbe protiv Srbije zbog agresije, ili hoces da kazes da je tuzba Srbije zbog Kosova bespredmetna jer Kosovo nije potpisalo nikakvu nadleznost ICJ-a i td.Gray wrote:CiroK wrote:Meni jesno ko koga ovdje laze sa ciljem da se opravda Tihiceva veleizdaja.nokia6170 wrote:
Za ovo boldirano:
Nigdje ne postoji generalna lista nadležnosti ICJ-a koja je jednaka prema svim zemljama, nego je nadležnost ICJ-a na, uslovno rečeno, "dobrovoljnoj bazi", tj sud sudi samo u predmetima kada mu stranke priznaju nadležnost i Sud ne može sam nametnuti svoju nadležnost za neko pitanje.
Nadležnost se obično propisuje u međunarodnim ugovorima i konvencijama, i to je i bio osnov za tužbu protiv Srbije, nadležnost suda po osnovu Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida koje je i BiH i Srbija potpisnik. Za eventualna druga pitanja bi se morao tražiti drugi osnov nadležnosti suda, ako država nije prihvatila bezuslovno nadležnost suda za sve sporove sa drugim državama.
Također pitanje agresije je veoma nezgodno pitanje za ICJ jer međunarodno pravo trenutno nema pojma agresije kao pravnog pojma na osnovu koga bi ICJ mogao donositi eventualne presude.
Uostalom da ponovim, bilo kom pravniku ne treba ni da gleda u ICJ pa da razumije da se ustavi jedne suveren drzave ne mogu nametati agresijom, genocidom, masovnim grobnicama. To je ilegalno po sva tri pravna osnova:
1. Po internacionalnom pravu. Preambula Povelje UN isključuje mogućnost interveniranja u ustavna pitanja zemalja članica. Povelja kaže da ništa ne može opravdati miješanje izvana u unutarnji ustavni sistem države članice UN. Zabrana se odnosi i na samu Organizaciju Ujedinjenih Nacija, a kamo li na famozne velike sile i kontakt grupe iz retorike branitelja Dejtonske suspenzije RBiH u korist RS.
2. Po ugovornom pravu. Bečka konvencija, kao referentna za internacionalne ugovore, isključuje mogućnost da atributi suverenosti budu predmet međudržavnih ugovora (član 46); ugovore donesene pod pritiskom smatra ništavnim (član 51 i 52), pa i one dobrovoljne ako su rezultat nelegitimne volje pregovarača ako su pregovarali o onome za što po vlastitom ustavu nemaju mandat (član 49).
3. Po ustavnom pravu. Tada važeći Ustav Republike BiH članovima 154 i 155 zabranjuje pregovaranje o Ustavu Republike izvan Parlamenta Republike, pogotovo u ratnom stanju.
Ove stvari ne mozete pobiti ni ti ni nokia sve da ukljuciti Pravni fakultet I Zdravka Grebu licno, sa bradom.
-
Gray
#141 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:
Drzis se neformalnih pravnih kvakica. Hoces da kazes da su pravnici hrvatske vlade neznalice kada su izjavili da postoji mogucnost pokretanja Tuzbe protiv Srbije zbog agresije, ili hoces da kazes da je tuzba Srbije zbog Kosova bespredmetna jer Kosovo nije potpisalo nikakvu nadleznost ICJ-a i td.
Uostalom da ponovim, bilo kom pravniku ne treba ni da gleda u ICJ pa da razumije da se ustavi jedne suveren drzave ne mogu nametti agresijom, genocidom, masovnim grobnicama. To je ilegalno po sva tri pravna osnova:
1. Po internacionalnom pravu. Preambula Povelje UN isključuje mogućnost interveniranja u ustavna pitanja zemalja članica. Povelja kaže da ništa ne može opravdati miješanje izvana u unutarnji ustavni sistem države članice UN. Zabrana se odnosi i na samu Organizaciju Ujedinjenih Nacija, a kamo li na famozne velike sile i kontakt grupe iz retorike branitelja Dejtonske suspenzije RBiH u korist RS.
2. Po ugovornom pravu. Bečka konvencija, kao referentna za internacionalne ugovore, isključuje mogućnost da atributi suverenosti budu predmet međudržavnih ugovora (član 46); ugovore donesene pod pritiskom smatra ništavnim (član 51 i 52), pa i one dobrovoljne ako su rezultat nelegitimne volje pregovarača ako su pregovarali o onome za što po vlastitom ustavu nemaju mandat (član 49).
3. Po ustavnom pravu. Tada važeći Ustav Republike BiH članovima 154 i 155 zabranjuje pregovaranje o Ustavu Republike izvan Parlamenta Republike, pogotovo u ratnom stanju.
Ove stvari ne mozete pobiti ni ti ni nokia sve da ukljuciti Pravni fakultet I Zdravka Grebu licno, sa bradom.
Tužba Hrvatske protiv Srbije je također zasnovana na Konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida, a vezano za Kosovo nema nikakve tužbe, nego je zatraženo savjetodavno mišljenje Suda, što je potpuno drugačija situacija.
-
CiroK
#142 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Gray wrote:CiroK wrote:
Drzis se neformalnih pravnih kvakica. Hoces da kazes da su pravnici hrvatske vlade neznalice kada su izjavili da postoji mogucnost pokretanja Tuzbe protiv Srbije zbog agresije, ili hoces da kazes da je tuzba Srbije zbog Kosova bespredmetna jer Kosovo nije potpisalo nikakvu nadleznost ICJ-a i td.
Uostalom da ponovim, bilo kom pravniku ne treba ni da gleda u ICJ pa da razumije da se ustavi jedne suveren drzave ne mogu nametti agresijom, genocidom, masovnim grobnicama. To je ilegalno po sva tri pravna osnova:
Tužba Hrvatske protiv Srbije je također zasnovana na Konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida, a vezano za Kosovo nema nikakve tužbe, nego je zatraženo savjetodavno mišljenje Suda, što je potpuno drugačija situacija.
Ja mislim da smo pitanje nadlznosti ICJ raspravili. Bio je i ostao nadlezan i donio presudu kakvu je donio, po kome su institucije RS pocinile genocid, a Srbija je osudjena krivom jer nije nista uradila da sprijeci genocid. Tihiceva uloga je tu potpuno jasna kada je odredio da se iznosene optuzbe ogranici na 4 sedmice i kada je uskratio pravo svjedocima da svjedoce.
Nego izbjegavate komentarisati cinjenicu da je dejtonski Ustav ilegalan po sva tri pravna osnova, kako sam gore naveo. Od toga bjezite,a trazite rupe u pravnim kvakicama, zapetama i td.
-
Gray
#143 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:Gray wrote:CiroK wrote:
Ja mislim da smo pitanje nadlznosti ICJ raspravili. Bio je i ostao nadlezan i donio presudu kakvu je donio, po kome su institucije RS pocinile genocid, a Srbija je osudjena krivom jer nije nista uradila da sprijeci genocid. Tihiceva uloga je tu potpuno jasna kada je odredio da se iznosene optuzbe ogranici na 4 sedmice i kada je uskratio pravo svjedocima da svjedoce.
Nego izbjegavate komentarisati cinjenicu da je dejtonski Ustav ilegalan po sva tri pravna osnova, kako sam gore naveo. Od toga bjezite,a trazite rupe u pravnim kvakicama, zapetama i td.
Ovo je problem našeg naroda, obavezno generaliziranje, stavljanje u torove, kolektiviziranje i sl. Prema tebi ja sam već "Onaj tamo", vjerovatno misliš da sam iz RS-a da želim uništiti ovu zemlju, negiram sve bosansko i sl.
A realnost je potpuno drugačija i zato ovoj zemlji nema spasa. Kao prvo, apsolutno nigdje nisam rekao da sud nije imao nadležnost da donese presudu, čak štaviše, rekao sam da jeste. Kao drugo, apsolutno nigdje nisam ni spomenuo Ustav BiH niti je li legala ili ilegalan, niti se izjasnio bilo kakvim stavom, tako da ne mogu izbjegavati ono o čemu nisam ni diskutovao.
Ja sam samo komentirao na tzv "listu nadležnosti" i to čisto na osnovu činjenica, odnosno odredbi Statuta ICJ-a, dakle čisto pravnih pitanja, i opet samo komentirao prvna pitanja, uopšte nisam ulazio u priču o Ustavu BiH, tako da samim tim ni ne znaš koji je moj stav prema tom pitanju.
Dakle, problem je što na osnovu komentara koji se ne slaže sa tvojim mišljenjem u jednom segmentu ti generaliziraš i prejudiciraš moje stavove i mišljenja na pitanja kojih se uopšte nisam dotakao i o kojima uopšte nisam komentirao i odmah me strpavaš u neki tor, mada ne znaš ni ko sam ni šta sam niti moje stavove.
-
CiroK
#144 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Ne mislim da sam ista pogrijesio. Genocidnu tvorevinu ne mogu sacuvati, ozakoniti, legalizovati ovi iz RS! To rade ovi iz Sarajeva takozvanom "realnom" politikom, zaglupljivanjem naroda, te raznim diverzijama na nacin kako to ti i nokia radite, izbjgavajuci cinjenice i skrecuci stvari na sporedan kolosjek.Gray wrote: Ovo je problem našeg naroda, obavezno generaliziranje, stavljanje u torove, kolektiviziranje i sl. Prema tebi ja sam već "Onaj tamo", vjerovatno misliš da sam iz RS-a da želim uništiti ovu zemlju, negiram sve bosansko i sl.
A realnost je potpuno drugačija i zato ovoj zemlji nema spasa. Kao prvo, apsolutno nigdje nisam rekao da sud nije imao nadležnost da donese presudu, čak štaviše, rekao sam da jeste. Kao drugo, apsolutno nigdje nisam ni spomenuo Ustav BiH niti je li legala ili ilegalan, niti se izjasnio bilo kakvim stavom, tako da ne mogu izbjegavati ono o čemu nisam ni diskutovao.
Ja sam samo komentirao na tzv "listu nadležnosti" i to čisto na osnovu činjenica, odnosno odredbi Statuta ICJ-a, dakle čisto pravnih pitanja, i opet samo komentirao prvna pitanja, uopšte nisam ulazio u priču o Ustavu BiH, tako da samim tim ni ne znaš koji je moj stav prema tom pitanju.
Dakle, problem je što na osnovu komentara koji se ne slaže sa tvojim mišljenjem u jednom segmentu ti generaliziraš i prejudiciraš moje stavove i mišljenja na pitanja kojih se uopšte nisam dotakao i o kojima uopšte nisam komentirao i odmah me strpavaš u neki tor, mada ne znaš ni ko sam ni šta sam niti moje stavove.
Tema je buzustavna neustavnost, koju su ljudi fino ispricali na ovom videu:
Ovo naravno ne zelite komentarisati, jer nemate nikakvih argumenata protiv. Ali tu su razne diverzije, pravopis, lapsusi, zapete, tacke, epiteti, kvalifikacije, i td. Ko mi levati, pa to kupujemo bez problema i upecamo se na te providne pravne zackoljice.
- kiky
#145 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
nemoguče pričat o dejtonu a ne potegnuti pitanje o ljudskim i moralnim vreijdnostima ali i o državničkim i svakim drugim kompentecijama
bivšeg predsjednika izetbegovića ...
bez potezanja odgovornosti dotičnog za rad i rezultate rada ( makar i posthumno ) nečemo moči nači odgovor na pitanje kako nam se desi dejton ...
bivšeg predsjednika izetbegovića ...
bez potezanja odgovornosti dotičnog za rad i rezultate rada ( makar i posthumno ) nečemo moči nači odgovor na pitanje kako nam se desi dejton ...
-
Gray
#146 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:Ne mislim da sam ista pogrijesio. Genocidnu tvorevinu ne mogu sacuvati, ozakoniti, legalizovati ovi iz RS! To rade ovi iz Sarajeva takozvanom "realnom" politikom, zaglupljivanjem naroda, te raznim diverzijama na nacin kako to ti i nokia radite, izbjgavajuci cinjenice i skrecuci stvari na sporedan kolosjek.Gray wrote: Ovo je problem našeg naroda, obavezno generaliziranje, stavljanje u torove, kolektiviziranje i sl. Prema tebi ja sam već "Onaj tamo", vjerovatno misliš da sam iz RS-a da želim uništiti ovu zemlju, negiram sve bosansko i sl.
Tema je buzustavna neustavnost, koju su ljudi fino ispricali na ovom videu:
Ovo naravno ne zelite komentarisati, jer nemate nikakvih argumenata protiv. Ali tu su razne diverzije, pravopis, lapsusi, zapete, tacke, epiteti, kvalifikacije, i td. Ko mi levati, pa to kupujemo bez problema i upecamo se na te providne pravne zackoljice.
Ja čovjeka, opet on. Pa naravno da nemam argumenata protiv kada i nisam protiv
Ali to je problem, što ne čitaš ono što sam napisao. Ja sam rekao ono što sam želio i ono što sam rekao sam upravu, a o ostalim stvarima koje mi prišivaš nisam ni progovorio i ti nagađaš bezveze koji su moji stavovi i šta ja hoću ili neću da kažem ili na kojoj sam "strani"
Ono što sam rekao nema veze sa politikom nego je čisto pravno pitanje.
-
CiroK
#147 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Pa zasto onda sutis? Ako si vec pravnik (bar tako zvucis) zar ti nije obaveza kao intelektualca da objasnis narodu o kakvoj se podvali radi.Gray wrote:
-
Gray
#148 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:Pa zasto onda sutis? Ako si vec pravnik (bar tako zvucis) zar ti nije obaveza kao intelektualca da objasnis narodu o kakvoj se podvali radi.Gray wrote:
Zato što je to ipak političko pitanje koliko i pravno, a ja se politikom ne bavim, ljepši mi je život bez nje i samim tim nisam htio ni da ulazim u to.
- nokia6170
#149 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
CiroK wrote:
Ne trebam citati ni jednu presudu kada na njihovom sajtu ima hiljade predmeta i ni jedan osim bosanskog ne tretira genocid, bar ono sto sam ja uspio pohvatati. Dakle nij tacno da je ICJ nadlezan samo za genocid. Uostalom zar je to bitno. Internacionalno pravo su i povelje UN i razne medjunarodne konvenicije i ni jedna od njih ne predvidja mogucnost pravljenja Ustava jdne suveree drzave nozem, genocidom, masovnim grobnicama i agresijom.
Prema tome ovo sto mi imamo je rezultat agresije, genocida, ali i veleizdaje laznih bosnjackih lidera, koji su umjesto pravnih normi prigrlili vanistiutcionalnu nagodbu, citaj prodaju drzave u svoje licno ime i za svoj valstiti djep, za sta im mora biti sudjeno prije ili kasnije.
Evo ti presuda iz 1996. godine, koju ne zelis da procitas jer te ocigledno strah da ti kojim slucajem ne obori tvoje veliko znanje:
http://www.icj-cij.org/docket/files/91/7349.pdf
vidi sta je Medj. sud pravde 1996. godine rekao u toj presudi za agresivni rat, krsenje obicaja rata, krsenje haskih konvencije iz 1949 sa njenim protokolima iz 1997. godine itd na koje se aplikant Bosna i Hercegovina pozvala u svojoj tuzbi i dopunama tuzbe:
41. It follows from the foregoing that the Court is unable to uphold
any of the additional bases of jurisdiction invoked by the Applicant and
that its only jurisdiction to entertain the case is on the basis of Article IX
of the Genocide Convention.
p.s. Kako te nije samo stid vlastitog neznanja koje ti se pred oci stavlja.
- 1gorstak
#150 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!
Znaci nemas ?1gorstak wrote:Ti kazes sta treba, ne kazes kako. OK, evo, slazem se s tobom, treba, sta sad ? Lako je imati generalan stav kako ne treba biti etnicke segregacije, kako ne treba biti gladne djece u Africi, kako treba biti vise ljubavi u svijetu, ali to su floskule ako se nista konkretno ne radi po tom. Tvoj prijedlog da se politicare zatvori u vojnu bazu i da ih se ne pusta dok ne ukinu elemente etnicke segregacije nije prijedlog, to je glupost. Ko kidnapuje Dodika i zatvara u vojnu bazu ? Sta ako Dodik na putu do vojne baze da ostavku a preuzme Mirjanic Zeljko ? Ti se vratis po Mirjanic Zeljka, povez preko ociju, u auto i prema vojnoj bazi, kad na pola puta saznas da je novi lider Mitrovic Slavko. Ti se opet vratis, Slavku vrecu na glavu, ubacis ga na zadnje sjediste pored Zeljka i pravac vojna baza. Kad ono zovu te i kazu da je novi lider Gostic Uros. Sta sa njim, u gepek ? Ko moze i koliko se moze ljudi oteti (i protiv njihove volje) odvuci do vojne baze da naprave novi ustav ? Ovaj je tvoj prijedlog primjer nerazumjevanja problema i raspolozivih opcija.essex wrote:neznam vise gdje da te udarim a da se pretvaras da te ne boli...grehota, pa to ti je..elem, procackaj malo moje postove, naci ces...evo ti dva (ponovo) nacina...1gorstak wrote:Kako rekoh, na osvrcem se na uvrede. A o argumentima kada nadjete koji. Papagajsko ponavljanje kako se trebamo vratiti na Ustav RBiH, bez da se ponudi konkretan plan politickog (vojnog ili sta vec) djelovanja je gubljenje vremena.
Ponovo, totalno i apsolutno nerazumjevanje problema. I sam Dodik trazi da se ustav uskladi s ovom presudom, eliminaciju etnickog ekskluziviteta tokom izbora je on vec prihvatio jos prije nekoliko godina. I sta sad ? Sta si postigao ? Ova presuda nije nista revolucionarno, velikosrbi su se jos prije nekoliko godina pomirili s cinjenicom da ce po tom pitanju morati napraviti ustupak, ali jos nista nije uradjeno jer mi ne mislimo da je to dovoljno, da se tom reformom ustava ne postize znacajan napredak i da se radi samo o kozmetickom zahvatu.drugi, jucer si imao prvi korak ka ukidanju segragacijskog drustva, finci i sejdic v bih. hajde da vidim ove barabe na vlasti da ne implementiraju ovu odluku kada od evropskih i svjetskih kredita zavise da podjele penzije...sve su rasprodali, nemaju vise sta i samo kroz kredite jos sebe odrzavaju na vlasti...zamisli sta ce se desiti da se ovo ne implementira u ustavno uredjenje, pipa koju sisaju se zavrce i da vidis opstenarodnog veselja...samim time, ovo je cak i veci korak nego sto se misli, ljudi prakticno rade na onome sto se tebi treba objasnjavati na svakom topiku. a bice jos tuzbi, ovaj dvojac je samo otvorio vrata...
A ti se uhvatio za nesto na sto su cetnici vec pristali prije nekoliko godina i raspalio brigu na veselju. Ova presuda sluzi samo kao potvrda da se ustavnu reformu mora napraviti, a koliko ce se dobiti, zavisi od toga koliko budemo trazili.
Eto, naveo si dva primjera moguceg djelovanja i na oba pokazao da ne znas o cemu pricas. Imas li jos prijedloga ?