Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post Reply
LaBomba

#2 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by LaBomba »

Umjesto beskonacnog analiziranja politicke situacije u BiH i trazenja izlaza iz zamrsenog labirinta niko da se pozove na ovo. Zasto ljudi ne preispituju Dejton??
CiroK

#3 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by CiroK »

LaBomba wrote:Umjesto beskonacnog analiziranja politicke situacije u BiH i trazenja izlaza iz zamrsenog labirinta niko da se pozove na ovo. Zasto ljudi ne preispituju Dejton??
Ne mogu jer svi mediji i sva rukovodstva stranaka blokiraju ove teme. BIH je okupirana drzava kojom vlada mafija i koalicijia nacionalista, grobara BH, udruzenih u zajednickom projektu rusenja BH drzave i stvaranja nove srbijanske drzave zapadno od drine kroz "dobro" planirarini dejtonski proces ("realnom politikom korak po korak").
Agic Nurija

#4 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by Agic Nurija »

CiroK wrote:
LaBomba wrote:Umjesto beskonacnog analiziranja politicke situacije u BiH i trazenja izlaza iz zamrsenog labirinta niko da se pozove na ovo. Zasto ljudi ne preispituju Dejton??
Ne mogu jer svi mediji i sva rukovodstva stranaka blokiraju ove teme. BIH je okupirana drzava kojom vlada mafija i koalicijia nacionalista, grobara BH, udruzenih u zajednickom projektu rusenja BH drzave i stvaranja nove srbijanske drzave zapadno od drine kroz "dobro" planirarini dejtonski proces ("realnom politikom korak po korak").
Najsigurnija i najdjelotvornija ANALIZA trenutnog društvenopolitičkog stanja na prostoru bosanske države jeste NASTAVAK utakmice koju su započeli srpskohrvatski okupatori 1992, a prekinuli euroamerički okupatori 1995 godine! Oružje u ruke i pokret za POVRATAK vladavine bosanskog naroda u Parlament REPUBLIKE BOSNE. Sve drugo je BOSANSKA AGONIJA BEZ GRANICA!
1gorstak

#5 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by 1gorstak »

Agic Nurija wrote:
CiroK wrote:
Najsigurnija i najdjelotvornija ANALIZA trenutnog društvenopolitičkog stanja na prostoru bosanske države jeste NASTAVAK utakmice koju su započeli srpskohrvatski okupatori 1992, a prekinuli euroamerički okupatori 1995 godine! Oružje u ruke i pokret za POVRATAK vladavine bosanskog naroda u Parlament REPUBLIKE BOSNE. Sve drugo je BOSANSKA AGONIJA BEZ GRANICA!
Glupost. Rat je posljednja opcija i mora nam biti nametnuta.

1. Ako se nastavi s politickim opstrukcijama, treba se nastaviti boriti politickim sredstvima, nastaviti lobirati i mrcvariti u parlamentu.

2. Ako se separatisti odluce na koristenje sile kako bi ugrozili teritorijalni integritet drzave ili nesmetano funkcionisanje drzavnih agencija na tlu citave BiH, imace rat i (maksimalno) dva mjeseca kasnije ce biti uhapseni, mrtvi ili u egzilu.

Ali mi da izlaz trazimo u ratu, pa to je ludost. Nema nista romanticno u ratu, rat je gadost, rat je dvogodisnje dijete pod najlonom, promrzlo i isprepadano, rat je zapaljen dom domacina koji je od usta odvajao da bi se skucio, rat je moj prijatelj u invalidskim kolicima kojem sam na Kosevo nosio grozdje i sokove, tebi ako je do rata, eno ti Somalija.

Ako se ponovo ugrozi BiH, ratovacemo, ali da ratujemo jer je tebi dosadilo ovako, ne pada mi na pamet.
osa

#6 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by osa »

1gorstak wrote:
Agic Nurija wrote:
CiroK wrote:

1. Ako se nastavi s politickim opstrukcijama, treba se nastaviti boriti politickim sredstvima, nastaviti lobirati i mrcvariti u parlamentu.

2. Ako se separatisti odluce na koristenje sile kako bi ugrozili teritorijalni integritet drzave ili nesmetano funkcionisanje drzavnih agencija na tlu citave BiH, imace rat i (maksimalno) dva mjeseca kasnije ce biti uhapseni, mrtvi ili u egzilu.

Ali mi da izlaz trazimo u ratu, pa to je ludost. Nema nista romanticno u ratu, rat je gadost, rat je dvogodisnje dijete pod najlonom, promrzlo i isprepadano, rat je zapaljen dom domacina koji je od usta odvajao da bi se skucio, rat je moj prijatelj u invalidskim kolicima kojem sam na Kosevo nosio grozdje i sokove, tebi ako je do rata, eno ti Somalija.

Ako se ponovo ugrozi BiH, ratovacemo, ali da ratujemo jer je tebi dosadilo ovako, ne pada mi na pamet.
pod 1. si u pravu, političko rješenje treba forsirati i od njega ne odustajati, ali pod dva, od kud tolika uvjerenost u uspjeh vojne opcije, pa i sam dobro znaš a i svi na ovom svijetu da bez nato bombardiranja i bez hv-a linija na štetu srba ne bi bila pomaknuta ni milimetar, dapače na primjeru srebrenice, žepe i skoro bihaća vidjeli smo kako bi izgledao kraj rata u bih.
KadSeMrtviProbudimo

#7 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Agic Nurija wrote: Najsigurnija i najdjelotvornija ANALIZA trenutnog društvenopolitičkog stanja na prostoru bosanske države jeste NASTAVAK utakmice koju su započeli srpskohrvatski okupatori 1992, a prekinuli euroamerički okupatori 1995 godine! Oružje u ruke i pokret za POVRATAK vladavine bosanskog naroda u Parlament REPUBLIKE BOSNE. Sve drugo je BOSANSKA AGONIJA BEZ GRANICA!
A ti češ nam slati humanitarnu pomoć? Ako može, malo više onog "peanut butter"a, odličan je, vojska ga obožava :D
osa

#8 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by osa »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Agic Nurija wrote: Najsigurnija i najdjelotvornija ANALIZA trenutnog društvenopolitičkog stanja na prostoru bosanske države jeste NASTAVAK utakmice koju su započeli srpskohrvatski okupatori 1992, a prekinuli euroamerički okupatori 1995 godine! Oružje u ruke i pokret za POVRATAK vladavine bosanskog naroda u Parlament REPUBLIKE BOSNE. Sve drugo je BOSANSKA AGONIJA BEZ GRANICA!
A ti češ nam slati humanitarnu pomoć? Ako može, malo više onog "peanut butter"a, odličan je, vojska ga obožava :D
ma on ima već spakovanu opremu za preživljavanje, dva borbena kompleta i sve ono što je potrebno za par dana da se kroz šume slovenije i hrvatske prebaci do bih.
KadSeMrtviProbudimo

#9 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by KadSeMrtviProbudimo »

osa wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:
ma on ima već spakovanu opremu za preživljavanje, dva borbena kompleta i sve ono što je potrebno za par dana da se kroz šume slovenije i hrvatske prebaci do bih.
Garant ide preko Bugojna :D
1gorstak

#10 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
Agic Nurija wrote:Najsigurnija i najdjelotvornija ANALIZA trenutnog društvenopolitičkog stanja na prostoru bosanske države jeste NASTAVAK utakmice koju su započeli srpskohrvatski okupatori 1992, a prekinuli euroamerički okupatori 1995 godine! Oružje u ruke i pokret za POVRATAK vladavine bosanskog naroda u Parlament REPUBLIKE BOSNE. Sve drugo je BOSANSKA AGONIJA BEZ GRANICA!

pod 1. si u pravu, političko rješenje treba forsirati i od njega ne odustajati, ali pod dva, od kud tolika uvjerenost u uspjeh vojne opcije
"Republika Srpska is strong enough to fight the High Representative, but far too weak to secede from the state. Its fragile geography, cut in two by the Brcko District; the complete absence of international sponsors; its lack of armed forces and war-weary population all make a serious breakaway unthinkable." ICG
osa

#11 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:

pod 1. si u pravu, političko rješenje treba forsirati i od njega ne odustajati, ali pod dva, od kud tolika uvjerenost u uspjeh vojne opcije
"Republika Srpska is strong enough to fight the High Representative, but far too weak to secede from the state. Its fragile geography, cut in two by the Brcko District; the complete absence of international sponsors; its lack of armed forces and war-weary population all make a serious breakaway unthinkable." ICG
oskudno tumačenje, ali hajde, stoji, sad tu daj tumačenje vojne snage bošnjaka da ju poraze.
1gorstak

#12 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by 1gorstak »

osa wrote:oskudno tumačenje, ali hajde, stoji, sad tu daj tumačenje vojne snage bošnjaka da ju poraze.
Pa ja i ne mislim da bi HDZ imao neku bitnu ulogu u tom svemu. Patriote BiH imaju prednost u odnosu na velikosrpske separatiste, a nase je da se nadamo da do tog nece doci.
osa

#13 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:oskudno tumačenje, ali hajde, stoji, sad tu daj tumačenje vojne snage bošnjaka da ju poraze.
Pa ja i ne mislim da bi HDZ imao neku bitnu ulogu u tom svemu. Patriote BiH imaju prednost u odnosu na velikosrpske separatiste, a nase je da se nadamo da do tog nece doci.

tko uopće spomenu hdz, daj objasni tu uvjerenost u uspjeh vojne opcije od strane bošnjaka, mislim ne želje, koje su legitimne, nego sredstva, način itd.
1gorstak

#14 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
tko uopće spomenu hdz, daj objasni tu uvjerenost u uspjeh vojne opcije od strane bošnjaka, mislim ne želje, koje su legitimne, nego sredstva, način itd.
Ako dodje do pokusaja otcjepljenja desice se jedan od dva sljedeca scenarija ...

1. zakonom predvidjena reakcija drzavnih organa, vojske i policije, hapsenje separatistickih kolovodja i uvodjenje vanrednog stanja na odredjenim dijelovima BiH. Ako bi separatisti upotrijebili silu protiv sluzbenika drzavnih organa (koji dolaze da ih hapse), pale bi mrtve glave i to bi bio pocetak rata. Objavilo bi se mobilizaciju i tri geografske cjeline manjeg entiteta, koje su fizicki izolovane jedna od druge (zapad, sjeveroistok i jugoistok) bi padale jedna za drugom. Vjerovatno je da bi se odmah islo na jugoistok, imamo prijateljsku Crnu Goru i Hrvatsku s druge strane i slabo naseljeno podrucje gdje bi otpor bio sporadican. Znaci u prvih nekoliko dana, Banja Luka bi izgubila kontrolu nad Trnovom, Trebinjem, Nevesinjem i citavim tim dzepom do drzavne granice na jugu i istoku, a Gorazda na sjeveru. Srebrenica vec danas ima potencijal da eliminise diktat manjeg entiteta, tako da bi se vjerovatno trebalo ovladati Visegradom (gradom duhova i starih ljudi) kako bi se spojilo slobodnu teritoriju sa Srebrenicom. Nema potrebe da se odmah ide dalje na sjever zbog mogucnosti snabdjevanja i dolaska dobrovoljaca iz Srbije nego bi se islo na postepeno gusenje potpuno opkoljenog zapadnog dijela manjeg entiteta, grad po grad, selo po selo .... a sve u skladu sa drzavnim zakonima. Nezavisnost manjeg entiteta zbog Kosova ni Srbija ne bi priznala, a i da prizna, nece niko drugi. Gusenje zapadnog dijela manjeg entiteta bi trajalo najvise dva mjeseca nakon cega bi doslo do kolapsa velikosrpskog sistema i to bi bio definitivni kraj ideji etnicke podjele BiH. Sjeveroistocni dio BiH, pod kontrolom separatista bi popustio par dana kasnije, suocen s realnoscu na terenu. Za ovaj scenario ne treba vise od 10 hiljada naoruzanih ljudi, koje bi se slalo s jednog mjesta na drugo, jer u slucaju pokusaja otcjepljenja ne bi bilo potrebe da se brani Tuzlu ili Bihac, svi gradovi u vecem entitetu bi mogli biti potpuno nebranjeni, tako da i nije potrebno mobilisati 100.000 ljudi, desetak hiljada bi bilo u stanju zavrsiti posao. Imamo dovoljno tenkova i naoruzanja, a okupiti 10 ili cak 20 hiljada ljudi se moze u roku od 6 sati. Samo Sarajevo ima oko pola miliona stanovnika.

2. drugi scenario je opasniji i ukljucuje izdaju od strane politicara u Sarajevu. Tako bi, na primjer nakon napada velikosrpske policije na granicni prelaz pod kontrolom Granicne policije BiH, Tihic (mozda) bio taj koji bi smirivao tenzije i "pozivao na dijalog" umjesto da preko svojih kadrova (ministri bezbjednosti i odbrane su iz SDA) organizuje odbranu drzave. Tada bi se sav teret obrusio na ledja pojedinaca i manjih grupa na tlu manjeg entiteta, koji bi svojim napadima na pobunjene organe javne uprave, policiju i separatisticki politicki aparat, morali izazvati eskalaciju i natjerati Sarajevo da se ukljuci. Danas je legalno posjedovati lovacki karabin s optikom, a onaj ko se detaljno upozna s terenom gdje postoje znacajne povratnicke sredine (na podrucju opstina Srebrenica, Prijedor...), u slucaju pokusaja otcjepljenja moze napraviti haos u velikosrpskim redovima. Tako bi neminovno doslo do eskalacije i izdajnici u Sarajevu bi (ako bi ih bilo) morali popustiti pred pritiskom javnosti i djelovati na terenu braneci teritorijalni integritet drzave. Nakon toga bi slijedio scenario pod brojem 1.
derion

#15 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by derion »

Zanimljiva analiza, gorštak. U svakom slučaju treba uvijek biti svjestan i imati na umu vertikalu Brčko (Posavina) - Tuzla -Srebrenica - Trebinje. Horizontala se, naravno, podrazumijeva, od Bihaća do Drine. Tu nema puno filozofije.
CiroK

#16 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by CiroK »

Sljedbenici Dr. Dabica iz RS nisu problem. Oni sami nista ne mogu uraditi. Problem su veleizdajnici koji neprincipijelnim nagodbama "realnom politikuom" ignorisu ustavno i internacionalno pravo i u ime zrtve daju velikosrpskom Milosevicevom projektu sve sto trazi ("korak po korak"). Tu je podjela energetskih resursa, komunikacijskog prostora, medija, izbacivanje sa posla svih onih kojima postenje, pravna drzava i BH nesto znace (Dragan Lukac), davanje ogromnog udjela u vlasti sljedbenicima Dr. Dabica, legalizacija Dabicevog zivotnog djela nastalog na genocidu u ime zrtava, bez pristanka zrtava.

Da nije takva situacije, jednostavnom obnovom sudskog procesa protiv Srbije na ICTY, moglo bi se zatraziti ponistenje ilegalnog dejtonskog Ustava (restitucija - povratak na prethodno pravno stanje) i po presudi ICTY-a u nasu korist insistirati na provedbi te odluke, sto bi se moglo okoncati i bez nastvaka oruzanih sukoba. Inace rat traje od 1991, samo se sada odvija drugim sredstvima, putem izdajnika i zavrsit ce kada sruse Repubiku BIH i legalizuju genocidnu tvorevinu tzv RS. Inace zahtjev za restitucijom je bio ukljucen u prvobitnu Tuzbu RBIH protiv Srbije, ali ju je Tihic izbacio, zajedno sa zahtjevom da se zrtvama obezbjedi nadoknada stete. Plus on je (putem Softica) zahtjevo skaracenje iznoseneje tuzbe na samo 4 sedmice, kao da se radilo o pljacki banke i nije dozvolio izvodjenje svjedoka jer bi oni mogli uticati na ishod presude.
stari grad Visegrad

#17 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by stari grad Visegrad »

CiroK wrote:Sljedbenici Dr. Dabica iz RS nisu problem. Oni sami nista ne mogu uraditi. Problem su veleizdajnici koji neprincipijelnim nagodbama "realnom politikuom" ignorisu ustavno i internacionalno pravo i u ime zrtve daju velikosrpskom Milosevicevom projektu sve sto trazi ("korak po korak"). Tu je podjela energetskih resursa, komunikacijskog prostora, medija, izbacivanje sa posla svih onih kojima postenje, pravna drzava i BH nesto znace (Dragan Lukac), davanje ogromnog udjela u vlasti sljedbenicima Dr. Dabica, legalizacija Dabicevog zivotnog djela nastalog na genocidu u ime zrtava, bez pristanka zrtava.

Da nije takva situacije, jednostavnom obnovom sudskog procesa protiv Srbije na ICTY, moglo bi se zatraziti ponistenje ilegalnog dejtonskog Ustava (restitucija - povratak na prethodno pravno stanje) i po presudi ICTY-a u nasu korist insistirati na provedbi te odluke, sto bi se moglo okoncati i bez nastvaka oruzanih sukoba. Inace rat traje od 1991, samo se sada odvija drugim sredstvima, putem izdajnika i zavrsit ce kada sruse Repubiku BIH i legalizuju genocidnu tvorevinu tzv RS. Inace zahtjev za restitucijom je bio ukljucen u prvobitnu Tuzbu RBIH protiv Srbije, ali ju je Tihic izbacio, zajedno sa zahtjevom da se zrtvama obezbjedi nadoknada stete. Plus on je (putem Softica) zahtjevo skaracenje iznoseneje tuzbe na samo 4 sedmice, kao da se radilo o pljacki banke i nije dozvolio izvodjenje svjedoka jer bi oni mogli uticati na ishod presude.
Kako mislis da "Sljedbenici Dr. Dabica iz RS nisu problem. Oni sami nista ne mogu uraditi." ????? Nasljednici Dabica rade na rusenju RBiH vec 15 godina. Znaci mogu prestati rusiti- to mogu uradti, a zatim mogu i da se zalazu za RBiH - i to mogu uraditi.
CiroK

#18 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by CiroK »

stari grad Visegrad wrote:
CiroK wrote:Sljedbenici Dr. Dabica iz RS nisu problem. Oni sami nista ne mogu uraditi. Problem su veleizdajnici koji neprincipijelnim nagodbama "realnom politikuom" ignorisu ustavno i internacionalno pravo i u ime zrtve daju velikosrpskom Milosevicevom projektu sve sto trazi ("korak po korak"). Tu je podjela energetskih resursa, komunikacijskog prostora, medija, izbacivanje sa posla svih onih kojima postenje, pravna drzava i BH nesto znace (Dragan Lukac), davanje ogromnog udjela u vlasti sljedbenicima Dr. Dabica, legalizacija Dabicevog zivotnog djela nastalog na genocidu u ime zrtava, bez pristanka zrtava.

Kako mislis da "Sljedbenici Dr. Dabica iz RS nisu problem. Oni sami nista ne mogu uraditi." ????? Nasljednici Dabica rade na rusenju RBiH vec 15 godina. Znaci mogu prestati rusiti- to mogu uradti, a zatim mogu i da se zalazu za RBiH - i to mogu uraditi.
Hipoteticki, ako Krsmanovic pobjedi, sto je skoro nemoguce. Snagu Dabicevim sljedbenicima daje koalicija nacionalista, veleizdajnika i mafije iz FBIH, koja ima iste motive da kontrolise tuzilsatvo, policiju i vojsku, zadrzi opljackano i rasproda sto je ostalo prije konacnog kolapsa RBH, za sta ce biti debelo nagradjeni od strane Beograda (kao nekada Mehmd Spaho). Stoga je Ustav RBIH jedina alternativa koju mozemo i imamo PRAVO traziti nazad, jer je suspendovan silom, ucjenom i veleizdajom.
stari grad Visegrad

#19 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by stari grad Visegrad »

Zar samo SDA i Tihic mogu obnoviti tuzbu protiv Sbije?
pengpeng

#20 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by pengpeng »

Opet "Bosnjacki Kongres" na prvoj liniji odbrane RBiH. RBiH je realna i postoji kao i SFRJ, kraljevina Austrougarska, itd.
essex

#21 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by essex »

CiroK wrote:
stari grad Visegrad wrote:

Hipoteticki, ako Krsmanovic pobjedi, sto je skoro nemoguce. Snagu Dabicevim sljedbenicima daje koalicija nacionalista, veleizdajnika i mafije iz FBIH, koja ima iste motive da kontrolise tuzilsatvo, policiju i vojsku, zadrzi opljackano i rasproda sto je ostalo prije konacnog kolapsa RBH, za sta ce biti debelo nagradjeni od strane Beograda (kao nekada Mehmd Spaho). Stoga je Ustav RBIH jedina alternativa koju mozemo i imamo PRAVO traziti nazad, jer je suspendovan silom, ucjenom i veleizdajom.
"novi" prijedlog ustava ustvari treba da pocne sa nekoliko recenica, a to su:

zbog nepostivanja DMS kao mirovnog sporazuma i konstantnog krsenja ljudskih prava ovaj amandmanski paket izvlaci iz suspenzije Ustav R BiH i postavlja kao temelj i osnov novom Ustavnom uredjenju drzave. ovim amandmanom (Amandman XYZ) Ustav R BiH se usaglasava sa zahtjevima modernog drustva za punim postovanjem gradjanskih sloboda i demokratije jednakosti.

svima nama je jasno (pa i 90-ih godina su pocele izmjene i uskladjivanje sa demokratskim i svjetskim standardima, ali je sve to rat zaustavio) da oblik ustava R BiH koji je ostao onakav kakav jeste sa njegovim potiskivanjem iz upotrebe je fakticki zastario ali niposto i nakada za odbaciti. treba ga samo usaglasiti sa danasnjim vremenom i potrebama naseg drustva, ali ostaviti sve ono sto je dobro za drzavu i sto jaca nasu drzavnost. sta treba dodati, jasno je...dosta toga o ljudskim pravima i odnosima modernog drustva koje je u posljednjih 15-ak godina i samo usaglasavalo svoje ustave sa ovim potrebama. izmjene i dopune nikako nesmiju se shvatiti kao pisanje novog ustava, to je samo adapdacija postojeceg, nikada ukinutog i jedinog pravnovaljanog Ustava R BiH. neznam koji je sljedeci amandman po redu, koji god, usvajanjem ovog amandmana kroz paralment obezbjedit ce kontinuitet nase drzavnosti a ponistit ce izdajom i ratom kroz progon i genocid stvaranje neke bih koja nikada nije imala sanse ni da se skine sa aparata smrti niti da sama prodise kao zdrav organizam, sve zahvaljujuci ludjackoj kosulji drzavnog uredjenja opcrtanoj u DMS-u.
Last edited by essex on 17/12/2009 15:56, edited 1 time in total.
essex

#22 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by essex »

pengpeng wrote:Opet "Bosnjacki Kongres" na prvoj liniji odbrane RBiH. RBiH je realna i postoji kao i SFRJ, kraljevina Austrougarska, itd.
aha, jos jedan expert o izumrlim politickim sistemima...a koliko jadan razumije jasno govori i ono "bosnjacki kongres" sto mu stvarno daje kredibilete da kaze i svrsta R BiH sa politickim fosilima. realnost i buducnost R BiH je neupitna vise nego realnost i buducnost danasnje drzave koja iz dana u dan sve vise postaje upitna u sve sirim krugovima drustva. u tvom slucaju, jedino sto je neupitno je neupucenost i nemogucnost razumjevanja promjena i napretka...
osa

#23 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Ako dodje do pokusaja otcjepljenja desice se jedan od dva sljedeca scenarija ...

1. zakonom predvidjena reakcija drzavnih organa, vojske i policije, hapsenje separatistickih kolovodja i uvodjenje vanrednog stanja na odredjenim dijelovima BiH. Ako bi separatisti upotrijebili silu protiv sluzbenika drzavnih organa (koji dolaze da ih hapse), pale bi mrtve glave i to bi bio pocetak rata. Objavilo bi se mobilizaciju i tri geografske cjeline manjeg entiteta, koje su fizicki izolovane jedna od druge (zapad, sjeveroistok i jugoistok) bi padale jedna za drugom. Vjerovatno je da bi se odmah islo na jugoistok, imamo prijateljsku Crnu Goru i Hrvatsku s druge strane i slabo naseljeno podrucje gdje bi otpor bio sporadican. Znaci u prvih nekoliko dana, Banja Luka bi izgubila kontrolu nad Trnovom, Trebinjem, Nevesinjem i citavim tim dzepom do drzavne granice na jugu i istoku, a Gorazda na sjeveru. Srebrenica vec danas ima potencijal da eliminise diktat manjeg entiteta, tako da bi se vjerovatno trebalo ovladati Visegradom (gradom duhova i starih ljudi) kako bi se spojilo slobodnu teritoriju sa Srebrenicom. Nema potrebe da se odmah ide dalje na sjever zbog mogucnosti snabdjevanja i dolaska dobrovoljaca iz Srbije nego bi se islo na postepeno gusenje potpuno opkoljenog zapadnog dijela manjeg entiteta, grad po grad, selo po selo .... a sve u skladu sa drzavnim zakonima. Nezavisnost manjeg entiteta zbog Kosova ni Srbija ne bi priznala, a i da prizna, nece niko drugi. Gusenje zapadnog dijela manjeg entiteta bi trajalo najvise dva mjeseca nakon cega bi doslo do kolapsa velikosrpskog sistema i to bi bio definitivni kraj ideji etnicke podjele BiH. Sjeveroistocni dio BiH, pod kontrolom separatista bi popustio par dana kasnije, suocen s realnoscu na terenu. Za ovaj scenario ne treba vise od 10 hiljada naoruzanih ljudi, koje bi se slalo s jednog mjesta na drugo, jer u slucaju pokusaja otcjepljenja ne bi bilo potrebe da se brani Tuzlu ili Bihac, svi gradovi u vecem entitetu bi mogli biti potpuno nebranjeni, tako da i nije potrebno mobilisati 100.000 ljudi, desetak hiljada bi bilo u stanju zavrsiti posao. Imamo dovoljno tenkova i naoruzanja, a okupiti 10 ili cak 20 hiljada ljudi se moze u roku od 6 sati. Samo Sarajevo ima oko pola miliona stanovnika.

2. drugi scenario je opasniji i ukljucuje izdaju od strane politicara u Sarajevu. Tako bi, na primjer nakon napada velikosrpske policije na granicni prelaz pod kontrolom Granicne policije BiH, Tihic (mozda) bio taj koji bi smirivao tenzije i "pozivao na dijalog" umjesto da preko svojih kadrova (ministri bezbjednosti i odbrane su iz SDA) organizuje odbranu drzave. Tada bi se sav teret obrusio na ledja pojedinaca i manjih grupa na tlu manjeg entiteta, koji bi svojim napadima na pobunjene organe javne uprave, policiju i separatisticki politicki aparat, morali izazvati eskalaciju i natjerati Sarajevo da se ukljuci. Danas je legalno posjedovati lovacki karabin s optikom, a onaj ko se detaljno upozna s terenom gdje postoje znacajne povratnicke sredine (na podrucju opstina Srebrenica, Prijedor...), u slucaju pokusaja otcjepljenja moze napraviti haos u velikosrpskim redovima. Tako bi neminovno doslo do eskalacije i izdajnici u Sarajevu bi (ako bi ih bilo) morali popustiti pred pritiskom javnosti i djelovati na terenu braneci teritorijalni integritet drzave. Nakon toga bi slijedio scenario pod brojem 1.
meni se čini da ti slabo poznaješ način donošenja odluka u bih, tko bi to donio zakonitu odluku o napadu na rs, zatim koje bi to oružane snage provele, i s kojim sredstvima, pričati o gušenju nekog područja u roku dva mjeseca, da bi nešto ugušio to mora biti opkoljeno, a koliko vidim niti jedan dio rs-a nije opkoljen bošnjacima, od kud ti ideja da bi hrvatskoj više odgovarala bošnjačka država od sadašnjeg stanja, a o hrvatima u bih koji imaju određena iskustva iz federacije da i ne govorim.
s obzirom da je danas bošnjačka politika u permanentnom sukobu sa srpskom a i hrvatskom politikom, jedina područja koja bi mogla biti izolirana u slučaju sukoba su upravo područja bih gdje žive bošnjaci(mislim gdje su većina), bojim se da bi oni koji bi na ovaj način pokušali nametnuti bošnjačku bih doživjeli teški neuspjeh.
essex

#24 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by essex »

osa wrote: meni se čini da ti slabo poznaješ način donošenja odluka u bih, tko bi to donio zakonitu odluku o napadu na rs, zatim koje bi to oružane snage provele, i s kojim sredstvima, pričati o gušenju nekog područja u roku dva mjeseca, da bi nešto ugušio to mora biti opkoljeno, a koliko vidim niti jedan dio rs-a nije opkoljen bošnjacima, od kud ti ideja da bi hrvatskoj više odgovarala bošnjačka država od sadašnjeg stanja, a o hrvatima u bih koji imaju određena iskustva iz federacije da i ne govorim.
s obzirom da je danas bošnjačka politika u permanentnom sukobu sa srpskom a i hrvatskom politikom, jedina područja koja bi mogla biti izolirana u slučaju sukoba su upravo područja bih gdje žive bošnjaci(mislim gdje su većina), bojim se da bi oni koji bi na ovaj način pokušali nametnuti bošnjačku bih doživjeli teški neuspjeh.
gledaj produkta jednoumlja! pa ti momak zaboravljas da u bosni postoji i kategorija ljudi koja nije toraski nastrojena i da bi taj dio populacije bio u stanju odbraniti svoju drzavu kao i 1992-1995, a danas smo jos obazriviji i pazljiviji tako da je tesko ponovo ubaciti trojanskog konja da nes vodi tamo gdje treba velikonebulatorima...
MuaDib

#25 Re: Bezustavna ustavnost ili kako smo prevareni!

Post by MuaDib »

essex wrote:
osa wrote: meni se čini da ti slabo poznaješ način donošenja odluka u bih, tko bi to donio zakonitu odluku o napadu na rs, zatim koje bi to oružane snage provele, i s kojim sredstvima, pričati o gušenju nekog područja u roku dva mjeseca, da bi nešto ugušio to mora biti opkoljeno, a koliko vidim niti jedan dio rs-a nije opkoljen bošnjacima, od kud ti ideja da bi hrvatskoj više odgovarala bošnjačka država od sadašnjeg stanja, a o hrvatima u bih koji imaju određena iskustva iz federacije da i ne govorim.
gledaj produkta jednoumlja! pa ti momak zaboravljas da u bosni postoji i kategorija ljudi koja nije toraski nastrojena i da bi taj dio populacije bio u stanju odbraniti svoju drzavu kao i 1992-1995, a danas smo jos obazriviji i pazljiviji tako da je tesko ponovo ubaciti trojanskog konja da nes vodi tamo gdje treba velikonebulatorima...
Ova populacija o kojoj ti govoriš je prvo izdata na Bošnjačkim saboru 1993. godine, do kraja iste godine desetkovana drugim valom iseljavanja patriotski orjentiranih Srba, Hrvata, Jugoslovena, Ostalih i većeg broja Bošnjaka sa teritorije pod kontrolom Armije BiH prvenstveno u inostranstvo, a dijelom u RS, odnosno Herceg-Bosnu. Ta populacija ne postoji, ona je razbijena i raseljena.
Tada je prihvaćena podjela BiH na tri etničke zajednice, od tada smo strana u sukobu, od tada Republika postaje misaona imenica, Armija muslimanska vojna falanga, predstavnici drugih naroda ikebane, a Alija lider Bošnjaka-Muslimana, a ne predsjednik Republike Bosne i Hercegovine. Sredinom 1993. godine u okupiranom Sarajevu je živjelo oko 35 000 Srba i 15 000 Hrvata, danas ih je svega par hiljada. To dovoljno govori o politici koja se ovdje sprovodi, o politici tihog etničkog čišćenja kroz isključivanje, šikaniranje, diskriminaciju, asimilaciju, psihički teror (posebno Bošnjaka iz Sandžaka) i da ne nabrajam. Bošnjaci birajući ovu garnituru proteklih 15 godina, izuzev vremena Alijanse, izabrali su dalju podjelu zemlje i dalju etničku homogenizaciju.
Danas mnogi Bošnjaci poručuju (pa i brojni posjetitelji sa-x.com-a) Bošnjacima Bosna, Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku. Mnogima je Bosna muslimanska zemlja. Mnogi sebi daju za pravo određivati posebno bh Srbima i bh Hrvatima njihov nacionalni identitet. Tražiti od takvog društva da se pozove na republički Ustav je iluzorno, krajnje je licimjerno i daje samo snagu okorijelim srpskim i hrvatskim nacionalistima. Ovo je podjeljena zemlja, ovo je zemlja puna mržnje, puna želje za osvetom, zemlja tri sukobljena tabora sa mesijanskim ulogama da "zaštite Evrope od fundamentalista, bijele Al-Kaide, mužahedina i džihadija", odnosno "borbe za opstank ugroženih muslimana". U takvoj zemlji nemoguće je naći ni minimum konsenzusa oko politike. Evo vam primjer isključivanja: Naša stranka kada je osnovana njen predsjednik je kod Bošnjaka označen kao "četnik u rukavicama" jer je Bojan, kod Srba kao "izdajnik srpskog naroda i nova muslimanska ikebana", a kod Hrvata kao "ortodoksna komunjara". I sutra da on ima super program neće dobiti ni 1 000 glasova, a zato će Fahro zvani SBB dobiti preko 100 000 glasova, jer je on novi lider Bošnjaka, figura reisa i istog onog krila bošnjačke oligarhije zbog koj je izdata Republika, u ime muslimanske državice, findžana muslimanskog, koji isti ti zovu getom za Bošnjake, koje li ironije. Patriote trebaju jasno i glasno se organizovati i ne libiti se jednako napadati srpske i hrvatske nacionlaliste i fašiste, kao i bošnjačke nacionaliste, izdajnike i fundamentaliste. Patriotske snage trebaju ponuditi prijedlog BiH kao stvarne demokratske, parlamentarne i decentralizovane države, promovirati taj program. Ali realno gledajući oni bi iste sekunde bilči označeni kao izdajnici od bošnjačkih medija, a ismijani od srpskih i hrvatskih. To je problem ove zemlje.
Post Reply