Beograd ili Zagreb???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
BosanaC100/100

#151 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by BosanaC100/100 »

Zapravo pogrijesio sam sa ovim info,ali ne sa zastarjelom kanalizacijom vec sa brojem septickih u velegradu kojih nema 16.000 vec preko 60.000.
"....U glavnom gradu postoji oko 60.000 septičkih jama, prema podacima koje poseduje JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija". Više od četvrtine objekata u prestonici nije priključeno na mrežu, a osim prigradskih naselja, kanalizaciju nemaju čak ni delovi samog centra - Dedinja, Senjaka, Starog sajmišta, kao i pojedine zgrade na Zelenom vencu! ...." - izvor:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beog ... +JAMA.html

A info za o zaostaloj kanalizaciji iz doba turaka su prenosili na B92 u emisiji Beogradska hronika?? mislim da se tako nekako zvase. Uglavnom radi se o nekim podzenim tunelima zidanim kamenom/opekom koji se i danas dan koriste u svrhe otpadnih voda.U emisiji se kritikuju gradske vlasti sto toliko godina nisu srusile sve to pa napravile kanalizaciju kakva dolikuje tom gradu.Upravo iz tih razloga nakon male kise veliki dio Beograda je poplavljen,svi su u autima ...uglavnom dosta problema.Znaci ako su oni lagali lazem i ja tebe.Pokusavam naci clanak na tu temu pa postam link.

Edit:
"… U doba turske uprave, Beograd je posedovao vodovodnu mrezu, ciji je jedan krak napajao vodom i Gornji grad..."-izvor - http://razgledanje.tripod.com/tvrdjava/price.htm

Naci cu i za kanalizacioni sistem.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#152 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by ladyblue18 »

@ Predstavnickidom - opomena!
Tijana_NS

#153 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Tijana_NS »

BosanaC100/100 wrote:.............Upravo iz tih razloga nakon male kise veliki dio Beograda je poplavljen,svi su u autima ...uglavnom dosta problema...................................................
nemoj molim te nishta postati, bolje ne pishi na ovoj temi ... lupas ko maksim po diviziji ...
BosanaC100/100

#154 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by BosanaC100/100 »

Tijana_NS wrote:
BosanaC100/100 wrote:.............Upravo iz tih razloga nakon male kise veliki dio Beograda je poplavljen,svi su u autima ...uglavnom dosta problema...................................................
nemoj molim te nishta postati, bolje ne pishi na ovoj temi ... lupas ko maksim po diviziji ...
Nevjerovatno je koliko puta si nazvala mene ili ono sto pisem glupim i tome slicno...u najmanju ruku ti fali kulture. Lupanje nije nesto sto se licno dozivi i jos jednom ponavljam da ne zelim da lazem o tome sto vidim svojim ocima.A ti si ociti dokaz kako ne dozvoljavas "na svoje"....no, to nije tema i bezze je upropastavamo.Predlazem ti da kada odes u Bg po 101 puta, pitas "prave" beogradjane o stanju na ulicama kada padaju kise(naravno ne u cijelom gradu
)....pokusaj da uhvatis taxi i mjeri vrijeme za koje ces preci recimo neku dionicu koju inace prelazis za 10 min...shvatit ces razliku,a onda pitaj vozaca cemu sve to(ovde predlazem dionicu od Konjarnika prema Gazeli jer je uvjek potopljena cesta)...I jos ti predlazem da nazoves ili posaljes e-mail na adrese B92,pressonline.rs...imas linkove, pa njima reci da lupaju,a ne meni!
theTruePath

#155 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by theTruePath »

Isto sam primjetio da je tamo religija(pravoslavna) jako zastupljena u svim porama zivota.Mnogo vise nego u BIH.Svi imaju na ulazu u kucu/stan neke ikone ili krstove ili neke textove....oko tv takodje mnogo ikona itd..po zidovima..onda u taxi neces uci a da makar jedna ikona ne visi na ogledalu,privatna auta takodje...Nemoj pogresno da me shvatis,meni to ne smeta,ali jednostavno ja nisam na to navikao(ni od jedne religije).
pa mozda i nekom srbinu ili hrvatu smetaju kada u sarajevu vidi tespih u autu,a toga vidjam stalno u BIH? ovo ti je glupo i spomenuti,neka svako drzi sta hoce.Uvijek ono strano upada u oci,ti si navikao na BIH pa ti se cini da je normalno a nekome iz Srbije je recimo Sarajevo previse islamsko
BosanaC100/100

#156 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by BosanaC100/100 »

theTruePath wrote:
Isto sam primjetio da je tamo religija(pravoslavna) jako zastupljena u svim porama zivota.Mnogo vise nego u BIH.Svi imaju na ulazu u kucu/stan neke ikone ili krstove ili neke textove....oko tv takodje mnogo ikona itd..po zidovima..onda u taxi neces uci a da makar jedna ikona ne visi na ogledalu,privatna auta takodje...Nemoj pogresno da me shvatis,meni to ne smeta,ali jednostavno ja nisam na to navikao(ni od jedne religije).
pa mozda i nekom srbinu ili hrvatu smetaju kada u sarajevu vidi tespih u autu,a toga vidjam stalno u BIH? ovo ti je glupo i spomenuti,neka svako drzi sta hoce.Uvijek ono strano upada u oci,ti si navikao na BIH pa ti se cini da je normalno a nekome iz Srbije je recimo Sarajevo previse islamsko
Ja to ne vidjam stalno, doduse ne zivim u Sarajevu pa i ne znam kakva je tamo situacija sa tespihom.U Tuzli i okolini zasigurno ne vidjam.Eventualno vidim sliku neke dzamije u kucama starijih ljudi (moje nane) ,ali kod mladjih nikada,bas nikada.Dok u BG svi to nose..u tome je razlika.I moram te ispraviti(a dva puta sam napomenuo) da me to ne smeta nego da nisam navikao to da vidjam!!!! Ne guraj mi rijeci u usta!
theTruePath

#157 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by theTruePath »

BosanaC100/100 wrote:
theTruePath wrote:
Ja to ne vidjam stalno, doduse ne zivim u Sarajevu pa i ne znam kakva je tamo situacija sa tespihom.U Tuzli i okolini zasigurno ne vidjam.Eventualno vidim sliku neke dzamije u kucama starijih ljudi (moje nane) ,ali kod mladjih nikada,bas nikada.Dok u BG svi to nose..u tome je razlika.I moram te ispraviti(a dva puta sam napomenuo) da me to ne smeta nego da nisam navikao to da vidjam!!!! Ne guraj mi rijeci u usta!

Dobro onda su ostali dijelovi Bosne pobozniji od Tuzle,gle cuda :lol: tespihe vidjam stalno,slike dzamije ne vidjam ali zato Kuran cesto vidjam u regalu,vetrini i sl.Lijepo je sto ti ne smeta ali eto nisi centar svijeta,neko drugi je navikao..mozda je do tebe a ne do njih? bio sam i u HR i tamo svako drugo auto ima kriz kao privjesak.Glupo mi da to bude mjerilo za bilo sta,,meni su recimo beogradjani po mentalitetu blizi nama nego zagrepcani
Ljubicasta27

#158 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Ljubicasta27 »

theTruePath wrote: Glupo mi da to bude mjerilo za bilo sta,,meni su recimo beogradjani po mentalitetu blizi nama nego zagrepcani
Kako kome, govori u svoje ime :wink:
theTruePath

#159 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by theTruePath »

Ljubicasta27 wrote:
theTruePath wrote: Glupo mi da to bude mjerilo za bilo sta,,meni su recimo beogradjani po mentalitetu blizi nama nego zagrepcani

govorim u ime vecine

onda tu ima i onog kulturoloskog,mi i srbi smo bili pod istom cizmom 500 godina,a hrvati pod drugom(zapadnom)...to se primjeti na njima i njihovom mentalitetu,,u zagrebu su puno zatvoreni,dok recimo u SA ili BGD skroz drugaciji,lakse se otvaraju i upoznavaju,te imaju drugaciji "sense of humor" sto bi ameri rekli
sofist

#160 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by sofist »

Ovaj Tuzlak nema pojma o Sarajevu ali zna Beograd bolje nego svoj dzep. :lol: A sve BG ne valja! :D Sta bi tek bilo da valja. :D
Ljubicasta27

#161 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Ljubicasta27 »

theTruePath wrote:
Ljubicasta27 wrote:

govorim u ime vecine

onda tu ima i onog kulturoloskog,mi i srbi smo bili pod istom cizmom 500 godina,a hrvati pod drugom(zapadnom)...to se primjeti na njima i njihovom mentalitetu,,u zagrebu su puno zatvoreni,dok recimo u SA ili BGD skroz drugaciji,lakse se otvaraju i upoznavaju,te imaju drugaciji "sense of humor" sto bi ameri rekli
Malo je reci da je to predrasuda koja datira jos od prije rata, da su ovi hladni a ovi kao ekstra srdacni...ne znam jesi li bio uopste i u jednom od tih gradova poslije rata...

Ja imam sasvim suprotna iskustva a i mnogi koje znam... :wink:

I btw ne volim agresivni mentalitet :D
Ljubicasta27

#162 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by Ljubicasta27 »

A sto tek u Sarajevu lete ljudi da se upoznaju.... :D Mozda u onim rijetkim trenucima kad ne gledaju sa visine i nesto se mangupisu :-) ako progovori s tobom odmah misli da mora biti nesto..i muski i zene, spontanost bas na visokom nivou :)
BosanaC100/100

#163 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by BosanaC100/100 »

theTruePath wrote:
Ljubicasta27 wrote:

govorim u ime vecine

Eto vidis,mene si obavijestio da nisam centar svijeta,ali ti govoris u ime vecine heheh ko te odabrao i cime ovlastio da predstavljas neku vecinu? Odakle ti znas ko je meni blizi po mentalitetu? Mozda znas ko je tebi i tvojoj porodici,prijateljima itd.Ja znam da meni i mojima def. nije, zapravo dosta su nam blizi iz Hr mada smo podaleko i od njih...Moram te pitati koliko si se puta upustio u komunikaciju sa zagrebcanima i beogradjanima pa si napravio tako finu statistiku ko je otvoreniji i ima bolji smisao za humor.Evo jedan advice free of charge: Ne generalizuj i zaboravi predrasude! Mozes se mnogo iznenaditi u zivotu!
Idemo dalje...ko kaze da BG ne valja? Ja to nisam rekao,grad kao grad svaki ima pozitivne i negativne strane.Ovdje se pravi paralela izmedju dva grada i njihovih univerziteta, a ja posto se smatram u neku ruku dobro informisanim o desavanjima u jednom od tih gradova, pokusavam pomoci koliko mogu i iznijeti svoje utiske o tom gradu onakve kakvi jesu.Bez lazne sminke.I zasto uopste tebi smeta sto ja posjecujem Beograd? Da Sarajevo nudi nesto vise mozda bi i njega cesce posjecivao...
I vidim da si apsolvirao da su drugi dijelovi BiH pobozniji od Tuzle.Aleluja! :P
Inace smo mi ovdje poznati kao zesce komunjare ni u ratu nam SDA nije bila na vlasti pa nece ni sad( a mislim da to ima debele veze sa tespisima u autima i ovdje govorim da mi je drago sto nije tako pa nek se ljuti ko hoce ).Iz istog razloga sto ne volim SDA i tespih u autu u Sarajevu, ne volim ni HDZ+kriz u Hr ili Radikale/Narodnjake/...+krst u SR.E sad ces rec moja je stvar i da pustim druge da nose sta hoce i rade sta hoce...slazem se s tim ali isto tako i ti mene pusti da imam svoje misljenje ;)
Kamo srece da je politika razdvojena od religije i radikalizma na ovim prostorima....Pozz iz mjesta gdje ljudi NISU OZNACENI ;)
drndalo

#164 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by drndalo »

A da se ova tema najzad zakljuca da ne lupamo vise !? Ocito su se dogovorili da se nece dogovoriti ! :mrgreen:
parkaš

#165 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by parkaš »

saibaba wrote:Ne razumijem zasto ovdje jos uvijek vazi ona predrasuda da je Bg jedna gostoljubiva sredina u ljudi koji se zabavljaju, piju, pricaju viceve, a Zg jedna ustogljena konzervativna stredina u kojoj ljudi hodaju u kravatama bez smisla za humor, dosadni i deprimirani ...

U zadnje vrijeme kako nije u bivšoj jugi beograd sve vise tone u ciganluk i to ocigledno ... Sve vise lici na sofiju i bukurest. Po meni je daleko bolje u svakom smislu studirati i zivjeti u Sarajevu nego u beogradu...
Dok je Zg jedna skroz druga prica ...
Au brate al ga lupi...??
Nisi ti dugo bio u BG vidi se iz aviona.....
BG definitivno, mada i ZG je na svoj nacin lijep. Sve zavisi od afiniteta... :run:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#166 Re: Beograd ili Zagreb???

Post by ladyblue18 »

Mislim da je autorica teme dobila odgovore koje je trebala, ovo sada vec vise nema veze sa temom.
Kljuc.
Locked