Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post Reply
Paranoid

#201 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Paranoid »

...policija ove zemlje nikad neće stići na vrijeme....
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#202 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by hrasno38 »

salik79 wrote:Jucer doslovno napisah ovo:
Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Postby salik79 » 07/11/2014 23:25

Bez uniformisane policije, odnosno jasno oznacenih policijskih vozila u pratnji (POLICIJA/SIPA) ovi papci iz Bikodza ("Da ti recem"), u crnim limuzinama i zatamnjenim staklima, su najobicniji ucesnici u saobracaju, kao i svi mi. Ove bljeskalice "piju vode" jedino u gore navedenom slucaju, da bi oznacavale sva vozila pod pratnjom.
da bih od strane forumasa, indikativnog nadimka, dobio repliku:
jesil ti budala il sta ?
te politicare prati i voze POLICAJCI iz DIREKCIJE ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TJELA - sa punim policijskim ovlastenjima(U CIVILU), i ako vozilo ima blinkere nema potrebe da ima oznake bilo kakve, nema ih nigdje u svijetu pa nema ni ovdje, pusti se gluposti... i gore je neko napiso, vani da se pribijo u vozilo pod rotacijom bio bi izresetan.
Sta reci?! :D
Neznanje nije kaznjivo djelo:) Mnogi misle da su blinker dovoljni da bi oni bili VIP osobe koje mogu da voze kako hoce ali to je potpuno netacno. Nijedan vozac minstra nije policijsko nego civilno lice a minsitri u svojoj pratnji imaju lica koja su iz direkcije za kordinaciju policijskih tijela tj SIPE na drzavnom nivou. I vecina auta imaju ugradjene blinkere ali su oni upravo za ovo sto si napisao da bi oznacavale koja su to vozila koja se nalze pod pratnjom. Posto SIPA nije ta koja treba da regulise saobracaj tj prolaz kolone pod pratnjom to radi policija tj automobile ili motori naprijed koji rasciscavaju put I nazad koji ne dozvoljavaju da se koloni neko previse priblizi. Cak ima I situacija kada auto ili motor ide sa strane kolone. Ali I takva kolona ne moze proletiti kroz crveno svjetlo ako nije postavljen saobracajac na raskrsnici niti moze preticati na punoj liniji sto zakon jasno kaze jer je to ugrozavanje ostalih ucesnika u saobracaju.
Ovo je bila cista zloupotreba zakona I prekrsaj kao sto je neko rekao radi kojeg bi se trebalo letiti sa posla ali na zalost od toga nista. I nema veze ako je to bio Becirovic u autu jer tako rade apsolutno svi samo sto se na to zmiri dok jednom kralju u Svedskoj oduzmu vozacku na godinu dana jer je prekoracio brzinu. Glasali smo evo nam ga!!!!!!
salik79

#203 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by salik79 »

hrasno38 wrote:
salik79 wrote:Jucer doslovno napisah ovo:
Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Postby salik79 » 07/11/2014 23:25

Bez uniformisane policije, odnosno jasno oznacenih policijskih vozila u pratnji (POLICIJA/SIPA) ovi papci iz Bikodza ("Da ti recem"), u crnim limuzinama i zatamnjenim staklima, su najobicniji ucesnici u saobracaju, kao i svi mi. Ove bljeskalice "piju vode" jedino u gore navedenom slucaju, da bi oznacavale sva vozila pod pratnjom.
da bih od strane forumasa, indikativnog nadimka, dobio repliku:
jesil ti budala il sta ?
te politicare prati i voze POLICAJCI iz DIREKCIJE ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TJELA - sa punim policijskim ovlastenjima(U CIVILU), i ako vozilo ima blinkere nema potrebe da ima oznake bilo kakve, nema ih nigdje u svijetu pa nema ni ovdje, pusti se gluposti... i gore je neko napiso, vani da se pribijo u vozilo pod rotacijom bio bi izresetan.
Sta reci?! :D
Neznanje nije kaznjivo djelo:) Mnogi misle da su blinker dovoljni da bi oni bili VIP osobe koje mogu da voze kako hoce ali to je potpuno netacno. Nijedan vozac minstra nije policijsko nego civilno lice a minsitri u svojoj pratnji imaju lica koja su iz direkcije za kordinaciju policijskih tijela tj SIPE na drzavnom nivou. I vecina auta imaju ugradjene blinkere ali su oni upravo za ovo sto si napisao da bi oznacavale koja su to vozila koja se nalze pod pratnjom. Posto SIPA nije ta koja treba da regulise saobracaj tj prolaz kolone pod pratnjom to radi policija tj automobile ili motori naprijed koji rasciscavaju put I nazad koji ne dozvoljavaju da se koloni neko previse priblizi. Cak ima I situacija kada auto ili motor ide sa strane kolone. Ali I takva kolona ne moze proletiti kroz crveno svjetlo ako nije postavljen saobracajac na raskrsnici niti moze preticati na punoj liniji sto zakon jasno kaze jer je to ugrozavanje ostalih ucesnika u saobracaju.
Ovo je bila cista zloupotreba zakona I prekrsaj kao sto je neko rekao radi kojeg bi se trebalo letiti sa posla ali na zalost od toga nista. I nema veze ako je to bio Becirovic u autu jer tako rade apsolutno svi samo sto se na to zmiri dok jednom kralju u Svedskoj oduzmu vozacku na godinu dana jer je prekoracio brzinu. Glasali smo evo nam ga!!!!!!

Upravo tako. Ali je najzalosnije to da je nas narod obicno stado, koje i naocitiji bahatluk politicke elite i njihovih potrckala opravdava na ovaj nacin. A to je sve posljedica neobrazovanosti, zatupljenosti i snishodljivosti prema onima koji su najvise i zasluzni za letargiju koja je sveprisutna, tako da nas mogu jahati bez bojazni da ce mentalitet stada nestati, a razum prevladati. Ovo sto sam naveo je najplasticniji primjer za to - napadnut sam samo jer samu auto-skoli koju sam pohadjao (prije skoro dvije decenije) s paznjom slusao predavanje profesora saobracaja i samo ponovio ono sto sam zapamtio. Eh sad, kad je ovakav slucaj kod najbanalnijih stvari, kao sto je ova, mozemo misliti kako se mentalitet stada ispoljava prilikom nekih esencijalnijih pitanja gdje se gaze ljudska prava, zakoni, propisi, pravilnici..., od strane vladajuce elite. Jer, Boze moj, oni su na vlasti, samim time su zasticeni od bilo kakvih preispitivanja njihovog ne/djelovanja, a pogotovo procesuiranja. Zahvaljujuci takvom mentalitetu ne preostaje nista drugo nego sutiti i trpiti, jer ako ukazes na nepravilnosti promptno bivas proglasen "budalom".
Šunj

#204 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Šunj »

Mene nista ne cudi jer je goli seljober sisao sa brda i iz opanaka dosao do pozicija o kojima su sanjali godinama u kukuruzistima

Kako to rade Ameri:

A uskoro cema da vidimo Dodu an Co. u ovakvom avionu i helikopteru kada bude predsjednik Republike Bosne i Hercegovine"
dobojlija81

#205 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by dobojlija81 »

hrusta wrote:evo kako se to radi na kulturan nacin, a n ko ove nase seljacine konta rotacija=bog

https://www.youtube.com/watch?v=Y8A_Un28wc8

Ovi ko da prate Tihica rahmetli,on nije dao nigdje ni 5 preko ogranicenja,al i ovo je trening samo u jednoj uredjenoj zemlji
salik79

#206 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by salik79 »

Šunj wrote:Mene nista ne cudi jer je goli seljober sisao sa brda i iz opanaka dosao do pozicija o kojima su sanjali godinama u kukuruzistima

S taljiga u limuzine s "blinkerima". To je njima njihova "borba" dala :D
hrusta

#207 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by hrusta »

dobojlija81 wrote:
hrusta wrote:evo kako se to radi na kulturan nacin, a n ko ove nase seljacine konta rotacija=bog

https://www.youtube.com/watch?v=Y8A_Un28wc8

Ovi ko da prate Tihica rahmetli,on nije dao nigdje ni 5 preko ogranicenja,al i ovo je trening samo u jednoj uredjenoj zemlji
jarane evo ti jedna "brzinska"... ovaj snimak jeste star, ali pokazuje dostavu organa u bolnicu sa jedne strane Londona na drugu u serd spice. ovo ti je profesionilizam "saobracajne" policije.
https://www.youtube.com/watch?v=qTN5X4JZFjU

u UK "saobracajci" moraju proci kroz tako rigorozan trening brze voznje da to glava boli. jaran mi je tek nakon 3 pokusaja "proso" da postane saobracajac i sad duzi Micibushi Evo 10.

Jedan klip o treningu (primijeti kako instruktor kaze studentu: e sad se zahvali vozacu sto the propustio, a nas bi ti psovo sve mrtvo i zivo sto si ga zadrzo 0.2sec)
https://www.youtube.com/watch?v=bVtQ4NN5_-Q

https://www.youtube.com/watch?v=SaYJ-8koyX4
Better Man

#208 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Better Man »

Prije koju sedmicu vraćam se kuči s posla i kolona uz Kobilju Glavu, kad iza crna auta sa nekim guzonjama od političara i upalili rotaciju i blicaju da im se ljudi sklanjau. Niko, ama baš niko ih nije jebao ni 2% i niko se nije htio skloniti, pogotovo što je iz suprotnog smjera bila kolona i ovi su morali da se voze u koloni. Nema te pojma koliko sam se osjećao happy što bahati političari i njihovi vozači nisu mogli nikog da preteknu, već su se morali voziti kao i sav normalan svijet.
Last edited by Better Man on 09/11/2014 01:37, edited 1 time in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#209 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by hrasno38 »

Better Man wrote:Prije koju sedmicu vraćam se kuči s posla i kolona uz Kobilju Glavu, kad iza crna auta sa nekim guzonjama od političara i upalili rotaciju i blicaju da sim e ljudi sklanjau. Niko, ama baš niko ih nije jebao ni 2% i niko se nije htio skloniti, pogotovo što je iz suprotnog smjera bila kolona i ovi su morali da se voze u koloni. Nema te pojma koliko sam se osjećao happy što bahati političari i njihovi vozači nisu mogli nikog da preteknu, već su se morali voziti kao i sav normalan svijet.
Moras se skloniti samo ako ima adekvatan prostor za to a inace ne. Ja im se nikad ne sklanjam ako nemam gdje a hitnoj se penjem ako treba I na plocnik pa makar I sjebo auto. Kad je neciji zivot u pitanju je jedna prica a kad je kurcanje totalno druga.
Ocito da I dalje nekim ljudima nisu jasne neke stvari. Kolona pod pratnjom ne podrazumjeva krsenje saobracajnih propisa a ako je zaista vrlo vazna licnost onda se saobracaj zaustavlja po vec poznatim procedurama blokiranja raskrsnica. Dakle ova auta ne smiju preticati na punoj liniji, ne smiju prolaziti kroz crveno svjetlo a ponajmanje ugroziti bilo kojeg ucesnika u saobracaju. Oni dakle mogu voziti brze od ogranicenja ako je cesta cista, nece ih policija zaustavljati radi takvog prekrsaja, vozaci su duzni da ih propuste na preticanju I smanje brzinu da bi kolona bez problema izvrsila preticanje na dozvoljenim mjestima I kolona ne dozvoljava priblizavanje drugih auta autu u kome je VIP. Ali sve to samo vazi ako je naprijed I nazad jasno obiljezeno policijsko auto sa upaljenim rotacijama citavo vrijeme. U svakom drugom slucaju to nije kolona sa prioritetom.
Dalje svaki policajac koji hoce da vas upozori, legtimise ili kazni duzan je da se identifikuje. Naravno vecina policajaca je u uniformama ali civilni isto tako moraju pokazati identifikacijski document. Vozaci koji voze VIP licnosti to ne mogu obavljati u farmerkama I tenama a ponajmanje u pripijenoj majici kratkih rukava. Tako moze biti obucena policija u civilu za posebne zadatke ali mora imati opet identifikacijski document jer drukcije bi svi mi mogli glumiti policajce.
U Njemackoj Kripo policija je uglavnom u civilu I zaista znaju biti obuceni kao spadala ali kad te zaustavi obavezno ide znacka, legitimacija I napomena da se radi o kripo policiji. Revizori u javnom prevozu se takodje oblace kao spadala ali cim ti pridje vadi akreditaciju I vrlo uljudno I kulturno trazi kartu za prevoz.
Mene je jednom na autoputu zaustavila kripo policija jer sam bio sa BH tablicama I ljudi su zaista prva liga sto bi mi rekli po PS-u. Mirno I lagano se potrude da objasne zasto si zaustavljen, odradis ono sto ti kazu I lijepo se razidjete. A zaustavljen sam blizu Holandske granice iz razloga sto masa naseg svijeta prenosi drogu iz Holandije u Njemacku. Cak smo na kraju I zapalili zajedno cigaru I prijateljski popricali.
Ovaj krusko iz kolone o kojoj pricamo je prekrsio sva moguca pravila koja se mogu prekrsiti I svojim ponasanjem doveo VIP osobu u opasnost tako da bi trebalo da bude zestoki pusac a ovaj momak sto je snimao nije prekrsio nista osim prekoracenja brzine I ako je preticao na punoj da bi imao sto bolji snimak.
Loopy

#210 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Loopy »

Čitam i ne mogu da vjerujem šta pojedinci pišu, da covjeku stekne utisak da ovde niko nema položen vozački ispit i osnovno znanje zobs na putevima u Bih. NE želim da opravdavam nikoga ali ovde na snimku se vidi klasično bahacenje vozača koji ulazi u eskort smijesno krši zakon i ugrožava bezbednost i sebi i drugima, vozilo pasat koliko vidim je ceono vozilo A iza se kreću ostala vozila iz eskorta u trenutku preticanja kada je isti snimatelj dužan da uspori vozilo i propusti vozila iz pratnje on nastavlja da juri za čitačem na kojem pri tom rade blinkeri u stopkama i vjerovatno naprijed. Ima ovde greške ovog gabaritnog gospodina iz passata ali to je cijena njegove obuke tj. Neobuke. I nije naše kao običnog učesnika u saobraćaju da ocenjujemo i procjenjujemo dali se opravdano ili neopravdano koristi signalizaciju već da se sklonimo i propustimo ista kao što zakon nalaže.
homega

#211 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by homega »

@Loopy, koga ti vozikaš po bosanskim cestama :-)
salik79

#212 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by salik79 »

Loopy wrote:Čitam i ne mogu da vjerujem šta pojedinci pišu, da covjeku stekne utisak da ovde niko nema položen vozački ispit i osnovno znanje zobs na putevima u Bih. NE želim da opravdavam nikoga ali ovde na snimku se vidi klasično bahacenje vozača koji ulazi u eskort smijesno krši zakon i ugrožava bezbednost i sebi i drugima, vozilo pasat koliko vidim je ceono vozilo A iza se kreću ostala vozila iz eskorta u trenutku preticanja kada je isti snimatelj dužan da uspori vozilo i propusti vozila iz pratnje on nastavlja da juri za čitačem na kojem pri tom rade blinkeri u stopkama i vjerovatno naprijed. Ima ovde greške ovog gabaritnog gospodina iz passata ali to je cijena njegove obuke tj. Neobuke. I nije naše kao običnog učesnika u saobraćaju da ocenjujemo i procjenjujemo dali se opravdano ili neopravdano koristi signalizaciju već da se sklonimo i propustimo ista kao što zakon nalaže.

Zakon, bez adekvatnih (oznacenih) policijskih vozila s upaljenim zvučnim i svjetlosnim signalima, apsolutno nista ne nalaže, naprotiv - nalaže da oni koji bez adekvatne pratnje koriste "blinkere" budu sankcionisani, naročito ako pri tome krše sve moguće stavke ZOBS-a.
dustaban

#213 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by dustaban »

Ja ovdje opet vidim odgovornost onog krmka kojeg voze. On moze narediti svojoj gorili da uspori i ugasi blinkere.
Kakvo je raspolozenje u narodu, ja bih, da sam na njegovom mjestu, trazio i da se skroz asimilira u kolonu jer pitanje je dana kad ce neki "men in black... car" odletiti u zrak!
hrusta

#214 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by hrusta »

salik79 wrote:
Loopy wrote:Čitam i ne mogu da vjerujem šta pojedinci pišu, da covjeku stekne utisak da ovde niko nema položen vozački ispit i osnovno znanje zobs na putevima u Bih. NE želim da opravdavam nikoga ali ovde na snimku se vidi klasično bahacenje vozača koji ulazi u eskort smijesno krši zakon i ugrožava bezbednost i sebi i drugima, vozilo pasat koliko vidim je ceono vozilo A iza se kreću ostala vozila iz eskorta u trenutku preticanja kada je isti snimatelj dužan da uspori vozilo i propusti vozila iz pratnje on nastavlja da juri za čitačem na kojem pri tom rade blinkeri u stopkama i vjerovatno naprijed. Ima ovde greške ovog gabaritnog gospodina iz passata ali to je cijena njegove obuke tj. Neobuke. I nije naše kao običnog učesnika u saobraćaju da ocenjujemo i procjenjujemo dali se opravdano ili neopravdano koristi signalizaciju već da se sklonimo i propustimo ista kao što zakon nalaže.
De majke ti reci nam gdje to u zakonu pise, izgleda da smo mi svi ovde polupali loncice. Mogu li ja onda ugraditi blinkere sa ebaya na svoj crni golf I upaliti ih kad zurim kuci na rucak, jbga ohladice se supa :-)
_mufljuz_

#215 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by _mufljuz_ »

uglavnom nesposobni familijarno-rodjacki dziberski uhljebi se jave da priopce i da ubjedjuju kako mješina koja normalno ne moze uc u auto ima prednost, ispravnost i pravo u nastaloj situaciji.....

ja bih savjetovao svim vozacima kad vide ovakve hohstaplere i primijete ovakvu zloupotrebu ovlasti i sredstava - slobodno izresetaju parmaka jer im NEPOSREDNO ovakav idiot ugrozava zivot.....
_mufljuz_

#216 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by _mufljuz_ »

hrasno38 wrote:
Better Man wrote:Prije koju sedmicu vraćam se kuči s posla i kolona uz Kobilju Glavu, kad iza crna auta sa nekim guzonjama od političara i upalili rotaciju i blicaju da sim e ljudi sklanjau. Niko, ama baš niko ih nije jebao ni 2% i niko se nije htio skloniti, pogotovo što je iz suprotnog smjera bila kolona i ovi su morali da se voze u koloni. Nema te pojma koliko sam se osjećao happy što bahati političari i njihovi vozači nisu mogli nikog da preteknu, već su se morali voziti kao i sav normalan svijet.
Moras se skloniti samo ako ima adekvatan prostor za to a inace ne. Ja im se nikad ne sklanjam ako nemam gdje a hitnoj se penjem ako treba I na plocnik pa makar I sjebo auto. Kad je neciji zivot u pitanju je jedna prica a kad je kurcanje totalno druga.
Ocito da I dalje nekim ljudima nisu jasne neke stvari. Kolona pod pratnjom ne podrazumjeva krsenje saobracajnih propisa a ako je zaista vrlo vazna licnost onda se saobracaj zaustavlja po vec poznatim procedurama blokiranja raskrsnica. Dakle ova auta ne smiju preticati na punoj liniji, ne smiju prolaziti kroz crveno svjetlo a ponajmanje ugroziti bilo kojeg ucesnika u saobracaju. Oni dakle mogu voziti brze od ogranicenja ako je cesta cista, nece ih policija zaustavljati radi takvog prekrsaja, vozaci su duzni da ih propuste na preticanju I smanje brzinu da bi kolona bez problema izvrsila preticanje na dozvoljenim mjestima I kolona ne dozvoljava priblizavanje drugih auta autu u kome je VIP. Ali sve to samo vazi ako je naprijed I nazad jasno obiljezeno policijsko auto sa upaljenim rotacijama citavo vrijeme. U svakom drugom slucaju to nije kolona sa prioritetom.
Dalje svaki policajac koji hoce da vas upozori, legtimise ili kazni duzan je da se identifikuje. Naravno vecina policajaca je u uniformama ali civilni isto tako moraju pokazati identifikacijski document. Vozaci koji voze VIP licnosti to ne mogu obavljati u farmerkama I tenama a ponajmanje u pripijenoj majici kratkih rukava. Tako moze biti obucena policija u civilu za posebne zadatke ali mora imati opet identifikacijski document jer drukcije bi svi mi mogli glumiti policajce.
U Njemackoj Kripo policija je uglavnom u civilu I zaista znaju biti obuceni kao spadala ali kad te zaustavi obavezno ide znacka, legitimacija I napomena da se radi o kripo policiji. Revizori u javnom prevozu se takodje oblace kao spadala ali cim ti pridje vadi akreditaciju I vrlo uljudno I kulturno trazi kartu za prevoz.
Mene je jednom na autoputu zaustavila kripo policija jer sam bio sa BH tablicama I ljudi su zaista prva liga sto bi mi rekli po PS-u. Mirno I lagano se potrude da objasne zasto si zaustavljen, odradis ono sto ti kazu I lijepo se razidjete. A zaustavljen sam blizu Holandske granice iz razloga sto masa naseg svijeta prenosi drogu iz Holandije u Njemacku. Cak smo na kraju I zapalili zajedno cigaru I prijateljski popricali.
Ovaj krusko iz kolone o kojoj pricamo je prekrsio sva moguca pravila koja se mogu prekrsiti I svojim ponasanjem doveo VIP osobu u opasnost tako da bi trebalo da bude zestoki pusac a ovaj momak sto je snimao nije prekrsio nista osim prekoracenja brzine I ako je preticao na punoj da bi imao sto bolji snimak.
:thumbup:

ista sam ti taka
imao sam takodjer bliski susret sa DeutscheBahn Polizei - i ne mogu naci rijeci hvale za pristojnost, profesionalnost, korektnost ma sve :thumbup: .... jedan drot prica samnom, drugi ima otkopcan holster, drzi ruku naslonjenu na pistolj, pregleda meglajtom auto.... sve bilo profesionalno do daske....
salik79

#217 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by salik79 »

Deutsche Bahn, skraceno DB, su Njemacke zeljeznice :D Pretpostavljam da se radilo o Autobahnpolizei :) Sta znaci jedna rijec :)

Ostatak upisa :thumbup: :)
Loopy

#218 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Loopy »

hrusta wrote:
salik79 wrote:
De majke ti reci nam gdje to u zakonu pise, izgleda da smo mi svi ovde polupali loncice. Mogu li ja onda ugraditi blinkere sa ebaya na svoj crni golf I upaliti ih kad zurim kuci na rucak, jbga ohladice se supa :-)
ZOBS BiH clan 125. (1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom,
podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije
ili vojne policije, sa posebnim motornim vozilima opremljenim
uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih
znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi
daju.
(2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod
pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod
pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće
nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih
svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta,
strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i
kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.
(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u
odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila
koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan
svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica,
i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i
46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav
(1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80),
pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u
saobraćaju.
(4) Da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima iz stava (1)
ovog člana, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza dok ta
vozila prođu.

:izet: Ja ne mogu ocjeniti na ovom snimku jel ovaj policajac iz DKPT BiH ukljucio zvucnu signalizaciju prilikom preticanja ovom m/v al koliko vidim da svjetlosna signalizacija radi a na snimku ton tek pocinje kada ovaj policijski sluzbenik malo cudnog izgleda izvlaci se iz sluzbenog m/v DKPT da upozori lice koje ugrozava eskort doduse na malo cudan nacin ali sa ovakvim likovima i ne moze drugacije.Veci je problem sto dosta vozaca na putevima u BiH ima mrznju prema policiji, mozda i opravdano stvarno ima previse vozila koja bljeste na razne nacine od krimosa do nacelnika opstina ali opret kazem nije nase kao obicnih ucesnika u saobracaju da ocjenjujemo ko opravdano a ko neopravdano koristi signalizaciju ima policija za to i propisane kazne. Samim tim sto opravdavamo ovog momka sto snima svjesno odobravamo bahacenje po cestama ... Da dodam da zakon nije propisao kako treba da izgleda eskort, jel mora da ima obiljezeno vozilo policije ili vojne policije ili vec samo da m/v bude sluzbeno i opremljeno zvucnom i svjetlosnom signalizacijom naravno sa pripadnicima tj. ovlastenim sluzbenim licima unutra. da uprostim ne mora biti vozilo koje ima jasne oznake drzavne agencije koja vrsi pratnju dovoljno je da ima jasno vidljive rotacije i da su sva vozila u eskortu jasno oznacena istim, ako vec nema zastitnog vozila na zacelju koje ce oznacavati kraj eskortne kolone
reis1

#219 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by reis1 »

Mnogima ovdje, koji svoj zivac i politicki protest iskazuju na saobracajnicama, ja bih potpuno oduzeo pravo upravljanja vozilima u saobracaju. Mislim da ih se treba ljekarski re-pregledati, i porazmisliti da li im dozvoliti posjedovanje vozacke dozvole u buducnosti.

Kad se mogu tvrditi ovakve proizvoljne nebuloze, kako se ne treba sklanjati vozilima pod rotacijom, onda se moze poceti i tvrditi da su na nekim mjestima postavljena ogranicenja 40km/h proizvoljno, i da se ona ne trebaju postivati, vec iz politickog protesta tuda treba voziti vise od tog ogranicenja. Onako kako kome odgovara.

A onda se moze tvrditi i da su semafori postavljeni na nekim mjestima samo da bi zajebavali raju, pa po tome vise ne treba postovati niti te semafore. MoRe i na crveno i na zeleno, a bogami i na zuto.

Mislim, halo baa... Are you listening to yourself, sta trkeljate? :-) Treba vas vratiti u shumu oKlen ste sljegli, na cesti se ocigledno ne znate ponasati. :oops:
salik79

#220 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by salik79 »

Lijepo, jos kad bi nam neko, ko zastupa prava ovih brdjana na konstantnu i NELEGALNU upotrebu treptaca/blinkera, ukazao na to gdje je na onom snimku zapazio pratnju policije ili vojne policije?! Crne limuzine s "blinkerima" i to bi bilo to.

Podsjecanja radi:
Policajci u BiH žmire na »treptače«
NIKOLA SALAPURA - 09.08.2013 19:31
Policajci u BiH žmire na »treptače«
BANJALUKA, SARAJEVO - Vozači desetina državnih, entitetskih, ali i kantonalnih funkcionera, te lidera nekih nevladinih organizacija u BiH prilikom vožnje na službenim vozilima i dalje koriste "treptače", iako nemaju, po zakonu, obaveznu pratnju policije ili Vojne policije.
Naime, ova apsurdna situacija i dalje prolazi nekažnjeno kod pripadnika policijskih agencija u BiH, koji su očigledno imuni gledajući vozila funkcionera sa zatamnjenim staklima, koja pritom imaju upaljene "treptače", a sve kako bi ih neko propustio u saobraćaju. Ti vozači i oni koje voze, očigledno ne znaju ili neće da znaju da su bez pratnje policije ili Vojne policije potpuno jednaki učesnici u saobraćaju kao i svi drugi.
U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kazali su da se "treptači", po zakonu, na vozilima mogu koristiti samo onda kada je osobi koja se prevozi u tom vozilu dodijeljena pratnja policije ili Vojne policije.
"Ukoliko to vozilo nema policijsku pratnju sa upaljenom rotacijom, nezakonito koristi 'treptače'. U ovom slučaju red treba da uvede policija na terenu i da sankcioniše one koji ove odredbe krše", kazali su oni. Prema njihovim riječima, kazne za nepoštovanje ovih odredaba kreću se od 100 do 8.000 KM.
"Vozač tog vozila je, i kad koristi 'treptače', potpuno ravnopravan sa drugim učesnicima u saobraćaju. To znači da, ako se nešto nepredviđeno desi, ne postoji niti jedna olakšica za tu osobu po pitanju odgovornosti u nezgodi zato što je koristio 'blinkere'", kazali su u Ministarstvu. A da se "treptači" i "blinkeri" plave i crveno plave boje, koji se ugrađuju na vjetrobrane sa unutrašnje strane automobila mogu naći i u slobodnoj prodaji pokazuju i oglasi na bh. internet portalima, gdje mogu biti kupljeni za od 20 do 120 KM.
Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da je "treptače" moguće vidjeti na vozilima direkcija, agencija, nevladinih organizacija, a posebno ministara i drugih funkcionera koji nisu ličnosti kojima je dodijeljena pratnja. Ipak, kazao je da se po ovom pitanju u većini slučajeva ide linijom manjeg otpora, da se izbjegne zamjeranje funkcionerima ili nekim značajnim ličnostima.
Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, kazao je da je u BiH postalo pravilo da funkcioneri na svim nivoima vlasti sebi mimo zakona ugrađuju "treptače" na vozila, a nemaju policijsku pratnju.
"To je nelegalno i to treba sankcionisati. Česta upotreba takvih svjetala kod ostalih učesnika u saobraćaju izaziva jedan animozitet", rekao je on.
hrusta

#221 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by hrusta »

evo raja naveliko hajmo, hajmo narode blinkera, blinkera, hajmoooooo

http://www.ebay.co.uk/itm/12v-CAR-DECK- ... 3f3f50f1a2

jos is Bugarske, bice brza postarina :-D

https://www.youtube.com/watch?v=ANL6bBTBTdA

https://www.youtube.com/watch?v=JPVP4FBWvv0
Akibh

#222 Re: Bahatost vozača službenih vozila na cestama u BiH

Post by Akibh »

reis1 wrote:
Kad se mogu tvrditi ovakve proizvoljne nebuloze, kako se ne treba sklanjati vozilima pod rotacijom,
Ama treba se sklanjati, u jarak pored puta i kad drugovi prodju, kazes kme, kme,.. Takav narod oni vole
Post Reply