Ukupna dužina koridora Vc od Svilaj do Bijače je 320 kilometara, od toga će 20% biti tuneli, 15% mostovi i vijadukti, 15% do 20% usjeci, podzide, ojačanja, sve ostalo je ili će biti na nasipu kao i normalan autoput.Thorgerson wrote: ↑02/01/2025 18:04Prvo, kakva bolan geologija? To je izvlakusa. Koridor je dug koliko cca 330km. Ti meni sad hoces da kaze da je sastav tla na citavih 330 km los? To naravno nije tacno.
- zasto cekamo evo 10 godina za lot 3c kod mostarskog? Losa geologija jelde?
- ovo dole kod pocitelja probijeni rokovi na oba projekta? Zasto i kako? Kamenjar sami? Sta je sad tu problem?
Itd itd. Most visok 100 kusur metara, ja i? Mislim, ok svaka cast, al jbmu necemo sad svrsavati jer u 21 vijeku smo napravili povisok most.
Jedino sto se moze priznati jeste ovaj dio kod Zenice. A opet i to nije razlog da se rokovi probiju po 2, 3 godine. Nema smisla.
Sve ostalo je izvakusa i nista vise. Eto cijeli svijet ima super sastav tla, samo mi los. Kmee, kme.
Ljudi napravili 2km mosta preko mora mi na kopnu ne mozemo za to vrijeme da uradimo 3km. Pa kako jbmu. Jel ti hoces da kaze da je lakse praviti put preko mora nego na suhom?
Ne samo da je teška geologija, već je i skupo. A ako ćemo govoriti od teškoj geologiji, teška je realno oko Doboja, teška je između Žepča i Tešnja, teška je oko Žepča, pa od Žepča sve južno od Zenice (Vijenac), pa zatim južno od Sarajeva prema Hadžićima i Konjicu.
Ostalo nije teška geologija, ali je teška izvedba.
Za investiciju vodovoda iz tunela "Hranjen" do Goražda potrebno je oko 3,5 miliona KM