Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Forumerrer
#31726 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
- drug_profi
#31727 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bila je vec vijest da radi EBRD mora da se prolongira dodjela ugovora za mart.
Jel razlog istinit ili izmišljen to je van mojih saznanja.
Jel razlog istinit ili izmišljen to je van mojih saznanja.
- Halcyon
-
mistek
#31729 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.Forumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
S kontra strane ne postoji skoro ništa. Tamo je potrebno od izlaza iz tunela do Goražda (ulaz zapad) napraviti potpuno novu saobraćajnicu skoro 6km. Tako bi cesta došla do Goražda. Ali, jednako važno je i napraviti tunel ispod Rorova, koji će predstavljati svojevrsnu obilaznicu Goražda i imati izlaz skoro na entitetskoj liniji prema Kopačima
Sve u svemu, glupo skuckane stotine miliona KM. Često kukamo kako hrvati izguraju svoje, pa imaju obilaznicu Ljubuškog, Livna, Tomislavgrada, ide brza cesta ka Širokom, obilaznica Kiseljaka, ali je činjenica da je Hranjen poklopio bar nekoliko ovakvih obilaznica. Evo mogao se ovaj Konjic davnih dana raditii bila bi strahovita korist, mogla se gurati obilaznica Živinica, Kladnja ili Bihaća.
-
saimidin
#31730 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zato i kažem, prvo su trebale biti napravljene nove magistrale, jer ih odavno nemamo, te stare su davno postale gradske ulice, seoski putevi
- Halcyon
#31731 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Autocesta A1 je davno morala biti izgrađena, a po njenoj izgradnji (ili uporedo) se moglo raditi na modernizaciji magistralnih i drugih cesta.
-
Forumerrer
#31732 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.mistek wrote: ↑02/01/2025 16:54Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.Forumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
S kontra strane ne postoji skoro ništa. Tamo je potrebno od izlaza iz tunela do Goražda (ulaz zapad) napraviti potpuno novu saobraćajnicu skoro 6km. Tako bi cesta došla do Goražda. Ali, jednako važno je i napraviti tunel ispod Rorova, koji će predstavljati svojevrsnu obilaznicu Goražda i imati izlaz skoro na entitetskoj liniji prema Kopačima![]()
Sve u svemu, glupo skuckane stotine miliona KM. Često kukamo kako hrvati izguraju svoje, pa imaju obilaznicu Ljubuškog, Livna, Tomislavgrada, ide brza cesta ka Širokom, obilaznica Kiseljaka, ali je činjenica da je Hranjen poklopio bar nekoliko ovakvih obilaznica. Evo mogao se ovaj Konjic davnih dana raditii bila bi strahovita korist, mogla se gurati obilaznica Živinica, Kladnja ili Bihaća.
Nemam nista protiv Gorazda, ali mislim da je pare trebalo preumjeriti prema Tuzli ili Bihacu. Treba i Gorazde povezati, ali ne na nacin da nemas zaokruzene finansije.
Ovo za Hranjen mi je isto kao da su rekonstrukciju pruge radili na nacin da su poceli sa nekom dionicom tipa Malta-Pofalici (gdje nemas okretaljki), pa onda da nastave ostatak kad skupe pare.
-
username_here
-
Naslovnica
#31734 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da su Tuzla i Bihać na istoku bilo bi drugačijeForumerrer wrote: ↑02/01/2025 17:15Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.mistek wrote: ↑02/01/2025 16:54Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.Forumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
S kontra strane ne postoji skoro ništa. Tamo je potrebno od izlaza iz tunela do Goražda (ulaz zapad) napraviti potpuno novu saobraćajnicu skoro 6km. Tako bi cesta došla do Goražda. Ali, jednako važno je i napraviti tunel ispod Rorova, koji će predstavljati svojevrsnu obilaznicu Goražda i imati izlaz skoro na entitetskoj liniji prema Kopačima![]()
Nemam nista protiv Gorazda, ali mislim da je pare trebalo preumjeriti prema Tuzli ili Bihacu. Treba i Gorazde povezati, ali ne na nacin da nemas zaokruzene finansije.
Ovo za Hranjen mi je isto kao da su rekonstrukciju pruge radili na nacin da su poceli sa nekom dionicom tipa Malta-Pofalici (gdje nemas okretaljki), pa onda da nastave ostatak kad skupe pare.
Ovako, na istoku su Goražde, Foča, Rogatica itd.
Prave ljudi sami sebi tunel.
-
Dr Arsla
#31735 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Neka hvala. Tuzli ne treba, kad nije 28 godina od rata napravljen ni metar brze ceste ni autoceste ne mora ni u budućem periodu. Vozacemo se po nasim magistralama izgrađenim 1968 godine. Navikli smo. Nase pare nek idu u Hercegovinu, Ze-Do i KS. HallalusumForumerrer wrote: ↑02/01/2025 17:15Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.mistek wrote: ↑02/01/2025 16:54Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.Forumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Naslovnica
#31737 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo je istina 100%.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#31738 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
išao sam s obje strane tunela...sa strane od Prače, ulaz u tunel je dosta blizu i tu će trebati možda 1 km nove ceste..možda i manjeForumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
al od Goražda prema gore ide neka uska seoska, asfaltirana cesta u dosta lošem stanju, pa se na nju nastavlja prošireni šumski, makadamski put....e sa te goraždanske strane će trebati barem nekih 10-15 km nove ceste da bi sam tunel imao smisla
a kada se sve završi Sarajevo-Goražde bi trebalo biti ispod 1 sata vožnje, pa čak mislim da će dosta skratiti puta za Višegrad, a i dalje za Srbiju
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#31739 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ibretim se...pa šta očekuješ od FGR-ovacaNaslovnica wrote: ↑02/01/2025 17:33Da su Tuzla i Bihać na istoku bilo bi drugačijeForumerrer wrote: ↑02/01/2025 17:15Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.mistek wrote: ↑02/01/2025 16:54
Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.
Ovako, na istoku su Goražde, Foča, Rogatica itd.
Prave ljudi sami sebi tunel.
![]()
-
sarajevsko_pivo
- Thorgerson
#31741 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Problem je sto niko ne govori koliko nas sve ovo kosta ukupno? Koliki je oporutitetni trosak? O tome niko ne prica. Koliko cemo na kraju vise iskihati jer ovoliko odugovlacimo sa tim projektom.
Nije isto jbt zavrsiti autoput za 10, za 15 i za 40 godina!
Koliko investicija propusteno? Koliko je ljudi izginulo? Koliko smo mogli razviti infrastrukturu van gradova, razviti malo i druga mjesta osim Sarajeva, Tuzle ili Mostara.
Ja bih shvatio da mi radimo na projektu, ne znam, istrazivanja Marsa. Pa ono, generacijski projekat, ljudi svjesno rade znajuci da nece docekati finalni produkt svog rada. Al mi mijesamo i tabamo asfalt. Ne moramo cak nista ni da izmisljamo. Sve sto radimo je vec radjeno. Dakle, ne nailazimo na neke stvari koje nigdje nisu uradjene. Pa sad da moramo dumati godinama sta i kako.
- tramvajtrojka
#31742 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa ovo i jeste generacijski projekat kod nas i bio bi u svakoj državi koja ima ovakvu geologiju samo kod nas je probijanje autoceste kroz ovakve uslove se doceka na podsmijeh i pametovanje nacija strucnjaka svi sve znaju a niko pojma nemaThorgerson wrote: ↑02/01/2025 17:51Problem je sto niko ne govori koliko nas sve ovo kosta ukupno? Koliki je oporutitetni trosak? O tome niko ne prica. Koliko cemo na kraju vise iskihati jer ovoliko odugovlacimo sa tim projektom.
Koliko investicija propusteno? Koliko je ljudi izginulo? Koliko smo mogli razviti infrastrukturu van gradova, razviti malo i druga mjesta osim Sarajeva, Tuzle ili Mostara.
Ja bih shvatio da mi radimo na projektu, ne znam, istrazivanja Marsa. Pa ono, generacijski projekat, ljudi svjesno rade znajuci da nece docekati finalni produkt svog rada. Al mi mijesamo i tabamo asfalt. Ne moramo cak nista ni da izmisljamo. Sve sto radimo je vec radjeno. Dakle, ne nailazimo na neke stvari koje nigdje nisu uradjene. Pa sad da moramo dumati godinama sta i kako.
- moon_walker_90
#31743 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Dr Arsla wrote: ↑02/01/2025 17:35Neka hvala. Tuzli ne treba, kad nije 28 godina od rata napravljen ni metar brze ceste ni autoceste ne mora ni u budućem periodu. Vozacemo se po nasim magistralama izgrađenim 1968 godine. Navikli smo. Nase pare nek idu u Hercegovinu, Ze-Do i KS. HallalusumForumerrer wrote: ↑02/01/2025 17:15Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.mistek wrote: ↑02/01/2025 16:54
Iz pravca Sarajeva, tunel se spaja na postojeću cestu M5 kod Hrenovice. S te strane je neophodno napraviti pristupni put od Hrenovice do ulaza u tunel, što je nekih 2km nove ceste. Prije toga, dionica Pale-Hrenovica nije loša, ali bi je valjalo popraviti. Po meni je najveći problem tu što nema obilaznice Pala, a pitanje je da li bi ikad neko u RS vidio potrebu da se to radi.
- Thorgerson
#31744 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Prvo, kakva bolan geologija? To je izvlakusa. Koridor je dug koliko cca 330km. Ti meni sad hoces da kaze da je sastav tla na citavih 330 km los? To naravno nije tacno.tramvajtrojka wrote: ↑02/01/2025 17:55Pa ovo i jeste generacijski projekat kod nas i bio bi u svakoj državi koja ima ovakvu geologiju samo kod nas je probijanje autoceste kroz ovakve uslove se doceka na podsmijeh i pametovanje nacija strucnjaka svi sve znaju a niko pojma nemaThorgerson wrote: ↑02/01/2025 17:51Problem je sto niko ne govori koliko nas sve ovo kosta ukupno? Koliki je oporutitetni trosak? O tome niko ne prica. Koliko cemo na kraju vise iskihati jer ovoliko odugovlacimo sa tim projektom.
- zasto cekamo evo 10 godina za lot 3c kod mostarskog? Losa geologija jelde?
- ovo dole kod pocitelja probijeni rokovi na oba projekta? Zasto i kako? Kamenjar sami? Sta je sad tu problem?
Itd itd. Most visok 100 kusur metara, ja i? Mislim, ok svaka cast, al jbmu necemo sad svrsavati jer u 21 vijeku smo napravili povisok most.
Jedino sto se moze priznati jeste ovaj dio kod Zenice. A opet i to nije razlog da se rokovi probiju po 2, 3 godine. Nema smisla.
Sve ostalo je izvakusa i nista vise. Eto cijeli svijet ima super sastav tla, samo mi los. Kmee, kme.
Ljudi napravili 2km mosta preko mora mi na kopnu ne mozemo za to vrijeme da uradimo 3km. Pa kako jbmu. Jel ti hoces da kaze da je lakse praviti put preko mora nego na suhom?
-
Dr Arsla
#31745 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Evo, mi smo krivi. Jesi sad zadovoljanmoon_walker_90 wrote: ↑02/01/2025 18:02Dr Arsla wrote: ↑02/01/2025 17:35Neka hvala. Tuzli ne treba, kad nije 28 godina od rata napravljen ni metar brze ceste ni autoceste ne mora ni u budućem periodu. Vozacemo se po nasim magistralama izgrađenim 1968 godine. Navikli smo. Nase pare nek idu u Hercegovinu, Ze-Do i KS. HallalusumForumerrer wrote: ↑02/01/2025 17:15
Hvala puno. Znaci u najboljem slucaju 3 godine da se tunel zavrsi i najmanje 5 godina da se zavrse te pristupne ceste. Bit ce ulupano najmanje pola milijarde KM.
Here we go again, svi su krivi osim nas samih
![]()
-
probook
#31746 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Glupo ulupane pare u tunel. Trebalo je prvo praviti brzi put Sarajevo - Tuzla, pa tek onda raditi ovaj tunel.JoseMujica wrote: ↑02/01/2025 17:41išao sam s obje strane tunela...sa strane od Prače, ulaz u tunel je dosta blizu i tu će trebati možda 1 km nove ceste..možda i manjeForumerrer wrote: ↑02/01/2025 14:32 Moze li ko objasniti za Hranjen - sta kad se napravi, jel se on spaja na neku postojecu cestu ili se moraju praviti nove ceste (koje nisu ni u planu)? Koliko kilometara skracuje put?
al od Goražda prema gore ide neka uska seoska, asfaltirana cesta u dosta lošem stanju, pa se na nju nastavlja prošireni šumski, makadamski put....e sa te goraždanske strane će trebati barem nekih 10-15 km nove ceste da bi sam tunel imao smisla
a kada se sve završi Sarajevo-Goražde bi trebalo biti ispod 1 sata vožnje, pa čak mislim da će dosta skratiti puta za Višegrad, a i dalje za Srbiju
Isto tako neki put prema Srb nema logike. Do Visegrada konjska staza, od Visegrada do granice isto konjska staza - bolje da su poslije brzog puta Sarajevo - Tuzla napravili brzi put negdje sa tog puta prema Zvorniku. Tu prelazis granicu i odmah ti je brzi put Loznica - Sabac i onda autoput do Bg. Kakvo Gorazde i Visegrad za vezu sa Srb to se nikad nece docekati.
-
Naslovnica
#31747 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Spoiler
Show
Thorgerson wrote: ↑02/01/2025 18:04Prvo, kakva bolan geologija? To je izvlakusa. Koridor je dug koliko cca 330km. Ti meni sad hoces da kaze da je sastav tla na citavih 330 km los? To naravno nije tacno.tramvajtrojka wrote: ↑02/01/2025 17:55Pa ovo i jeste generacijski projekat kod nas i bio bi u svakoj državi koja ima ovakvu geologiju samo kod nas je probijanje autoceste kroz ovakve uslove se doceka na podsmijeh i pametovanje nacija strucnjaka svi sve znaju a niko pojma nemaThorgerson wrote: ↑02/01/2025 17:51
Problem je sto niko ne govori koliko nas sve ovo kosta ukupno? Koliki je oporutitetni trosak? O tome niko ne prica. Koliko cemo na kraju vise iskihati jer ovoliko odugovlacimo sa tim projektom.
- ovo dole kod pocitelja probijeni rokovi na oba projekta? Zasto i kako? Kamenjar sami? Sta je sad tu problem?
Itd itd. Most visok 100 kusur metara, ja i? Mislim, ok svaka cast, al jbmu necemo sad svrsavati jer u 21 vijeku smo napravili povisok most.
Jedino sto se moze priznati jeste ovaj dio kod Zenice. A opet i to nije razlog da se rokovi probiju po 2, 3 godine. Nema smisla.
Sve ostalo je izvakusa i nista vise. Eto cijeli svijet ima super sastav tla, samo mi los. Kmee, kme.
Ljudi napravili 2km mosta preko mora mi na kopnu ne mozemo za to vrijeme da uradimo 3km. Pa kako jbmu. Jel ti hoces da kaze da je lakse praviti put preko mora nego na suhom?
EA vjerojatno ne bi ni postojao kao i mnoge sestrinske firme EA a sve pod šapom moćnog hadžije.
- Halcyon
#31748 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se 350 km ceste gradi 25 godina, i da se još ni upolovilo nije.Thorgerson wrote: ↑02/01/2025 18:04Prvo, kakva bolan geologija? To je izvlakusa. Koridor je dug koliko cca 330km. Ti meni sad hoces da kaze da je sastav tla na citavih 330 km los? To naravno nije tacno.tramvajtrojka wrote: ↑02/01/2025 17:55Pa ovo i jeste generacijski projekat kod nas i bio bi u svakoj državi koja ima ovakvu geologiju samo kod nas je probijanje autoceste kroz ovakve uslove se doceka na podsmijeh i pametovanje nacija strucnjaka svi sve znaju a niko pojma nemaThorgerson wrote: ↑02/01/2025 17:51
Primjer vjerovatno neviđen u normalnom dijelu svijeta.
- drug_profi
#31749 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo kad neko kaze, znas da je to lik koji je najsretniji u koloni koja ide 50-60.
- drug_profi
#31750 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne zeza. Gorazde hoce cijev da pruzi.