Autoput, svrha, cijene?????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#101 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

ins wrote:aaaa, ti ne izmisljas, ti si zapravo teoreticar :run:

E vidis, da se u praksi vozis, znao bi da odmah nakon sto se sa petlje Sl. Brod Zapad ukljucis na autoput u pravcu Zagreba, stoji tabla sa udaljenostima, i da pise da je Zagreb 179 km. A gle cuda, naplatna stanica na kojoj platis 78 kuna, Ivanja reka se zove, je cak dodatnih 10 km ispred, sto naci:

169 km = 78 Kn.

Pa racunaj...
To sto ti je dionicu naplatio unaprijed niposto ne znaci da je nije obracunao u punoj duzini, ako je po HAC-u cijena za 179km onda je to za 179km bez obzira sto su ti je mogli naplatiti i na 50-om km.
PapakizSarajeva

#102 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by PapakizSarajeva »

sha_ba wrote: .
..
...
ee hvala ti :) ma sto se tih presretaca tice nije me strah vozim ko puz :razz: a i kamere pretpostavljam da su za brzine tako da to je manje vise ok... ja kako preracunah oko 10 Eura je AC u HR, toliko je i bila zadnji put kad sam vozila a SLO sa 1.20 Eura na polugodisnju od 25 :D uzas...
nadam se samo da nisu velike guzve kako na putevima tako i na GP... i ako znas radi li GPS u BiH :)
hajd, ugnjavi ja tebe :) pozz
Ma kakav GPS u BiH ??? Sta ti je ??? U BiH je jos 12 vijek ...

Ovo ovdje raje sto tipka i zna sta je kompjuter je sve dijaspora ... Jer, Boze moj, da nije dijaspore i da se ne prica po sijelim u BiH kad dodju rodjaci "stranci" ne bi se ni znalo za kompjutere, ves-masinu, svjetlo u kuci, ...

Cuj GPS u BiH ? ? ? ? ?
ja1977

#103 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

sha_ba wrote: ee hvala ti :) ma sto se tih presretaca tice nije me strah vozim ko puz :razz: a i kamere pretpostavljam da su za brzine tako da to je manje vise ok... ja kako preracunah oko 10 Eura je AC u HR, toliko je i bila zadnji put kad sam vozila a SLO sa 1.20 Eura na polugodisnju od 25 :D uzas...
nadam se samo da nisu velike guzve kako na putevima tako i na GP... i ako znas radi li GPS u BiH :)
Greska, polugodisnja od 25 Eura je za motocikle, za aute je izbor 15 E sedmicna, 30 E mjesecna ili 90 Eura godisnja.
Novina je i to da sada ako ides od Zagrenba prema Grazu kroz Hrvatsku je komplet autoput, a u Soveniji je autoput od Ptuja go granice sa Austrijo,
ja1977

#104 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

PapakizSarajeva wrote:
sha_ba wrote: .
..
...
ee hvala ti :) ma sto se tih presretaca tice nije me strah vozim ko puz :razz: a i kamere pretpostavljam da su za brzine tako da to je manje vise ok... ja kako preracunah oko 10 Eura je AC u HR, toliko je i bila zadnji put kad sam vozila a SLO sa 1.20 Eura na polugodisnju od 25 :D uzas...
Ma kakav GPS u BiH ??? Sta ti je ??? U BiH je jos 12 vijek ...

Ovo ovdje raje sto tipka i zna sta je kompjuter je sve dijaspora ... Jer, Boze moj, da nije dijaspore i da se ne prica po sijelim u BiH kad dodju rodjaci "stranci" ne bi se ni znalo za kompjutere, ves-masinu, svjetlo u kuci, ...

Cuj GPS u BiH ? ? ? ? ?
:lol: :lol: :lol:
goran16v

#105 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

PapakizSarajeva wrote: Ma kakav GPS u BiH ??? Sta ti je ??? U BiH je jos 12 vijek ...

Cuj GPS u BiH ? ? ? ? ?
Pravo da ti velim ni ja nisam skontao ovo s GPS-om...
goran16v

#106 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

ja1977 wrote: Greska, polugodisnja od 25 Eura je za motocikle, za aute je izbor 15 E sedmicna, 30 E mjesecna ili 90 Eura godisnja.
Novina je i to da sada ako ides od Zagrenba prema Grazu kroz Hrvatsku je komplet autoput, a u Soveniji je autoput od Ptuja go granice sa Austrijo,
I sto je na ulasku u SLO odmah poslije GP ogranicenje 70 i ordinira radar!
ja1977

#107 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

Hajde da budemo fini i da ovo ne shvatamo kao provokaciju, nego kao ne znanje :-D

Da, ukoliko ukljucis GPS on ce vjerovatno raditi, cak ce i naci satelite i odrediti trenutnu lokaciju.
Ali, da li ce te navesti do odredista zavisi koje su mape u urerdjaju.
Ukoliko imas Garmin uredjaj potrebna ti je "Adria route" mapa pored one koju vjerovatno vec imas za Evropu.

:-D
ja1977

#108 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

goran16v wrote:
ja1977 wrote: Greska, polugodisnja od 25 Eura je za motocikle, za aute je izbor 15 E sedmicna, 30 E mjesecna ili 90 Eura godisnja.
I sto je na ulasku u SLO odmah poslije GP ogranicenje 70 i ordinira radar!
pa rekla je da joj brzina nije problem
sha_ba

#109 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sha_ba »

@PapakizSarajeva, ne znam cemo ovo prozivanje, apsolutno nista nisam rekla sa namjerom da vrijedjam nekoga... a sto si se ti nasao uvrijedjen, ne znam... ne bi mi namjera, oprosti...

Ja1977 & Goran,

hvala na info... mozda sam se pogresno izrazila, halalite, na navigaciju sam mislila.... al nije ni btino, znam put...
eto posto je tema jos aktuelna imam jos jedno pitanje :) zasto ma viamichellin mi daje preko Baja Luke?? nisam tim putem nikad isla pa mi malo cudno.. inace idem na SB..
LP
goran16v

#110 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

Zato sto Viamichelin definise teoretski najbolju rutu, s tim da u ovom slucaju teorija ne odgovara praksi.
sha_ba

#111 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sha_ba »

goran16v wrote:Zato sto Viamichelin definise teoretski najbolju rutu, s tim da u ovom slucaju teorija ne odgovara praksi.
jos jednom velika hvala Gorane :)
drndalo

#112 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

Zato sto ti moze racunati rutu kao: preporucenu, najkracu, najbrzu, sa/bez auto-puta, i jos mogucih varijabli... Znaci korisno mu je prije zahtjeva za racunanje rute zadati sto vise zeljenih parametara...
goran16v

#113 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

drndalo wrote:Zato sto ti moze racunati rutu kao: preporucenu, najkracu, najbrzu, sa/bez auto-puta, i jos mogucih varijabli... Znaci korisno mu je prije zahtjeva za racunanje rute zadati sto vise zeljenih parametara...
Ako ne zadas nista automatski ide na teoretski najoptimalniju rutu.
drndalo

#114 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

Da, da, samo sto nasa praksa sa njihovom teorijom nekada nema veze... :-D
sha_ba

#115 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sha_ba »

drndalo wrote:Zato sto ti moze racunati rutu kao: preporucenu, najkracu, najbrzu, sa/bez auto-puta, i jos mogucih varijabli... Znaci korisno mu je prije zahtjeva za racunanje rute zadati sto vise zeljenih parametara...

ee da... upravo zbog toga sam i pitala, sve vrste sam pregledala koje nude, cini mi se ma ih 5 ni jednu nisu stavili preko Sl. Broda... to mi je bilo cudno ...
drndalo

#116 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

Obicno kad trazis najbrzu, ukljuci ti onu koja ima najvise auto-puta, a to bi u tvom slucaju trebala biti preko Sl. Broda... Mislim da ima i opcija u kojoj mozes zadati grad preko kojeg hoces da te vodi, pa onda se ukljuci i to... Uglavnom, kad znas put prema tamo, sto ce ti navigacija ? OK, za snalazenje tamo moze biti jako korisna...
sha_ba

#117 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sha_ba »

drndalo wrote:Obicno kad trazis najbrzu, ukljuci ti onu koja ima najvise auto-puta, a to bi u tvom slucaju trebala biti preko Sl. Broda... Mislim da ima i opcija u kojoj mozes zadati grad preko kojeg hoces da te vodi, pa onda se ukljuci i to... Uglavnom, kad znas put prema tamo, sto ce ti navigacija ? OK, za snalazenje tamo moze biti jako korisna...

e hvala, na za navigaciju pitah cisto informativno (plus ispadoh papak na kvadrat jer Boze iz dijaspore), ma neise...
ma putovacu i kod nas dosta pa eto kontam bil' se mogla posluziti :D
LP
goran16v

#118 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

sha_ba wrote:
e hvala, na za navigaciju pitah cisto informativno (plus ispadoh papak na kvadrat jer Boze iz dijaspore), ma neise...
LP
Ako u uredjaju imas odgovarajuce mape BiH naravno da bi se mogla posluziti. Ja trenutno imam neke god stare mape u kojima nema ucrtano jednog dijela autoceste kroz SLO (na pravcu preko Mb do Sentilja).
sha_ba

#119 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sha_ba »

goran16v wrote:
sha_ba wrote:
LP
Ako u uredjaju imas odgovarajuce mape BiH naravno da bi se mogla posluziti. Ja trenutno imam neke god stare mape u kojima nema ucrtano jednog dijela autoceste kroz SLO (na pravcu preko Mb do Sentilja).
Nemam BiH kartu nikako.... Kako pitah onako usput nisam ni provjeravala... A i ne razumijem se nešto vala.. Doduše nema ni Hrvatska ni Slovenija .... Italija do Trsta i to je to :) svakako se ispričavam što vam oduze vrijeme i odoh u OT
LP :)
goran16v

#120 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

Nema problema. Probaj naci Adria route mape jer ces s njima dobti SLO, Hr, BiH, SRB (mislim da su to zemlje koje su pokrivene) i uploadovati na svoj uredjaj.
sarajevomd

#121 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by sarajevomd »

Pa nabavi ih sebi...koje ti je marke GPS, odes na stranicu skiens mape :D
ja1977

#122 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

goran16v wrote:Nema problema. Probaj naci Adria route mape jer ces s njima dobti SLO, Hr, BiH, SRB (mislim da su to zemlje koje su pokrivene) i uploadovati na svoj uredjaj.

Adria route: Slovenija, Hrvatska, BiH

Posebno ide mapa za Srbiju + Crnu goru

Ovako je za Garmina
goran16v

#123 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by goran16v »

ja1977 wrote:
goran16v wrote:Nema problema. Probaj naci Adria route mape jer ces s njima dobti SLO, Hr, BiH, SRB (mislim da su to zemlje koje su pokrivene) i uploadovati na svoj uredjaj.

Ovako je za Garmina
Moguce, kad imas jarana kojem se merak time baviti i koji ti nakrca svega u uredjaj onda i ne pratis bas previse... :-D
ja1977

#124 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

goran16v wrote:
ja1977 wrote:

Ovako je za Garmina
Moguce, kad imas jarana kojem se merak time baviti i koji ti nakrca svega u uredjaj onda i ne pratis bas previse... :-D
Ne zaboravi reci jaranu da ti stavi i fiksne radare sa scdb.info :-D
respo

#125 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by respo »

u adria route ima bivsu jugu i albaniju
a imas i zasebno scg
u nekim stavkama bolja je adria za scg nego ta izvorna za scg dok je u nekim stavkama bolja druga
doduse na najnovijoj karti europe i hr i sr su full mape tako da samo dodas bih cg kosovo makedoniju i albaniju
Post Reply