Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
herbert mekfjuger

#226 Re: Americka "auta"

Post by herbert mekfjuger »

^al pod pretpostavkom da znaš vozit, logično je da će se bolje pokazat neki od 5000 kubika nego od 1000-2000-3000...
internazionale

#227 Re: Americka "auta"

Post by internazionale »

Gost1515 wrote:Džaba litri, džaba cilindri ... treba znati voziti :wink:

http://www.viddler.com/explore/failblog/videos/1729/
znao ne znao kad su ovo auta ligure
možda je u ameriKi snijeg drugačiji, klizaviji
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#228 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

herbert mekfjuger

#229 Re: Americka "auta"

internazionale wrote:

... i opet se vrtimo u krug od prije nekoliko dana... Da li stvarno mislite da bi se neka druga vozila bolje snašla po ledu, preko kojeg je napadalo nešto snijega? Ne budite djeca... Ne može meni niko reć da Amerikanci ne valjaju kad sam vidio i osjetio lično šta je to, a znam i šta su evropske ligure... a vidio sam i šta su ligure u glavama, to je ono zbog čega se ne vidi dalje od Deutschland :D
Gost1515

#230 Re: Americka "auta"

Post by Gost1515 »

herbert mekfjuger wrote:
internazionale wrote:

... i opet se vrtimo u krug od prije nekoliko dana... Da li stvarno mislite da bi se neka druga vozila bolje snašla po ledu, preko kojeg je napadalo nešto snijega? Ne budite djeca... Ne može meni niko reć da Amerikanci ne valjaju kad sam vidio i osjetio lično šta je to, a znam i šta su evropske ligure... a vidio sam i šta su ligure u glavama, to je ono zbog čega se ne vidi dalje od Deutschland :D
kao i obično, fulaš poentu. nisam ni komentarisao vozila no vozače. autobus-izvlakači im daju lažnu sigurnost, kontaju "ta će meni snijeg" - i završe na kamari.
AmADin_gospo

#231 Re: Americka "auta"

Post by AmADin_gospo »

Dojčland uber ales :mrgreen:
exliberal

#232 Re: Americka "auta"

Post by exliberal »

da se i ja ukljucim u raspravu.
Otkad sam u Kanadi vozim americka vozila i nisam razocaran. Imao sam Pontiac, Buick, Chevrolet, Oldsmobil i Cadillac CTS. Dali se kvare?.... kvare kao i sva druga vozla ali im je opravka mnogo jeftinija nego japanska ili evropska vozila ( da nespominjem osiguranje).
Potrosnja kao i dizajn im nije jaca strana ali ja sam sa buickom ili cadilacom testirao potrosnju i na 120 KM potrosnja je 8/100 ili cak malo ispod ( motori su 3,8 ili 3,2 litra). Znam da mi je prijatelj govorio da je to puno jer njegova honda je trosila manje ali je to prestao da govori kad je vidio da ja vozim 120km na 1800 obrtaja u oldsmobilu ili buicku ( koji je imao 2 tone) dok njegova honda vrisiti na 3500.
Sa druge strane Chrysler 300 sa V8 motorom ima sistem voznje da kad si u gradskoj voznji ili kad si na auto putu i recimo ides 120 motor iskljuci 2 cilindra.....ako pritises pedalu do kraja svih osam ce da lansiraju auto :D
Sad je trend da se pocinju prodavat manja auta sto je pozitivno, ford ubacuje fiestu pored fokusa, fiat pocinje sa fiatom 500 i najavljuje prodaju alfe, mercedes je usao sa smartom i b clasom, isto kao audi sa a 3, da nespominjen golfa ili hundai i kia.
Sad koliko ce uspjet da opstanu na trzistu ostaje da vidimo.
Mnoge kompanije imaju problema sa americkim trzistem jer su uslovi voznje dosta zahtjevni. Audi A4 sa 1,8 motorom je skoro na crnoj listi zbog motora isto kao sto je bio Chrysler sa Intrepid modelom. Passat pokusava da se ponovo ubaci u jaku grupu jer su modeli 2005-2007 ocajni sa masinama ( 4 cilindra). Neki dan sam razgovarao sa zeninim kumom koji vozi novog BMW 5xi ( ne SUV) i covjek mi se zali da mu auto konstantno ima problema jer elektronika ledi ! Ajde da smo negdje sjeverno bogu iza ledja ali da se to desava u Torontu....navodno je to veliki problem sa tim modelima. Da nespominjem sve opozive Toyote ili ostalih japanaca....licno mislim da ce Hundai i Kia da preotmu dosta klijenata od Toyote dok ce amerikanci da se vrate skoro na prijasnju poziciju jer su se opekli sa konstantnim ignorisanjem americkog trzista naustb ulaska u europu i aziju
Last edited by exliberal on 16/01/2011 20:54, edited 1 time in total.
herbert mekfjuger

#233 Re: Americka "auta"

exliberal wrote:je).
Potrosnja kao i dizajn im nije jaca strana ali ja sam sa buickom ili cadilacom testirao potrosnju i na 120 KM potrosnja je 8/100 ili cak malo ispod ( motori su 3,8 ili 3,2 litra). Znam da mi je prijatelj govorio da je to puno jer njegova honda je trosila manje ali je to prestao da govori kad je vidio da ja vozim 120km na 1800 obrtaja u oldsmobilu ili buicku ( koji je imao 2 tone) dok njegova honda vrisiti na 3500.
e to je to :thumbup:
B6Redhell

#234 Re: Americka "auta"

Post by B6Redhell »

corolla02 wrote:
neki wrote:Da al ovaj model su potpuno sami razvili dok su prethodni Commodori ustvari bili blago redizajnirane Opel Omege :D
cije su finansije to je vazno :mrgreen: a sad mogu raditi i bosanci, kinezi, njemci, australci, i sl.. ali kajmak ide u centralu

U pravu je "neki". U proslom "Motor Trend-u" je bas pisalo o ovome. Djaba je sto gm own ovu australisku kompaniju i dalje su morali platiti za model i to dobre pare. Sada kad je Pontiac prop'o a skupo placeno ovo auto ce se vratiti na americko trziste pod Chervolet oznakom sa novim imenom, tako kazu samo cekaju jer Australci upravo rade facelift...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#235 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

B6Redhell wrote:
corolla02 wrote:
neki wrote:Da al ovaj model su potpuno sami razvili dok su prethodni Commodori ustvari bili blago redizajnirane Opel Omege :D
cije su finansije to je vazno :mrgreen: a sad mogu raditi i bosanci, kinezi, njemci, australci, i sl.. ali kajmak ide u centralu

U pravu je "neki". U proslom "Motor Trend-u" je bas pisalo o ovome. Djaba je sto gm own ovu australisku kompaniju i dalje su morali platiti za model i to dobre pare. Sada kad je Pontiac prop'o a skupo placeno ovo auto ce se vratiti na americko trziste pod Chervolet oznakom sa novim imenom, tako kazu samo cekaju jer Australci upravo rade facelift...
naravno da ce ga vratiti samo pod drugim bedgom, a do tad ce se nastaviti vozati u Australiji i na Bliskom Istoku
ista stvar je relacija sa Opelom, koji je do sad bio vezan sa Saturnom ali nakon rekonstrukcije Detroita to je palo na Buicka
Istu stvar radi Ford sa svojim evropskim ogrankom
Desert Wind

#236 Re: Americka "auta"

Post by Desert Wind »

ja americka auta posmatram epohalno. a bila su strasno mocna do jaja mrcine i mogu ljudi pricat sta hoce - skoro iznad svake konkurencije skoro 50tih 60tih 70tih godina - skoro svako je bilo opremljeno podizacima stakala klimom ogromnim suspenzijama servo uredjajem i radio uredjajem tako da su bili i tehnoloski i opremom prilicno daleko... dok je tad plafon u evropi bio mercedes rols aston martin ferari i slicno...

samo skontajte npr sta je za svoje vrijeme bio Cadillac Deville iz 1954. godine koji je imao opremu vecu od skoro danasnje vise srednje klase...

za to vrijeme amerima treba odat priznanje i tad su pravili zvijeri a stali su kad su poceli da spavaju na lovorikama i sa razvojem trulog kapitalizma.......
whow

#237 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Desert Wind wrote:ja americka auta posmatram epohalno. a bila su strasno mocna do jaja mrcine i mogu ljudi pricat sta hoce - skoro iznad svake konkurencije skoro 50tih 60tih 70tih godina - skoro svako je bilo opremljeno podizacima stakala klimom ogromnim suspenzijama servo uredjajem i radio uredjajem tako da su bili i tehnoloski i opremom prilicno daleko... dok je tad plafon u evropi bio mercedes rols aston martin ferari i slicno...

samo skontajte npr sta je za svoje vrijeme bio Cadillac Deville iz 1954. godine koji je imao opremu vecu od skoro danasnje vise srednje klase...

za to vrijeme amerima treba odat priznanje i tad su pravili zvijeri a stali su kad su poceli da spavaju na lovorikama i sa razvojem trulog kapitalizma.......
50 godina u automobilskom vremenu je odprilike kao 500 godina ljudske civilizacije. Ameri jesu pravili dobra auta pedesetih , sezdesetih i sedamdesetih ali je to trenutno irelevantno obzirom da su se stvari u indusriji drasticno izmjenile a ameri vise ne utvrduju trendovo nego ih sljede. Trenutni lideri auto industrije bez ikakve sumnje su Toyota i VW a sljede ih GM , Ford i Huyndaji. Na poslovnom uspjehu/ neuspjehu ovih kompanije se uspostavljaju trendovi auto industrije. Suprotno popularnom misljenju kompanije poput BMW-a, Mercedesa i slicne nemaju znacajan utjecaj na globalne tokove u industriji stoga su mlade auto kompanije i pesegnule za specificnim biznis modelom kojim su ukoorporirale svoje tkz. lukuzne brandove pod osnovni brand. Lexus-Toyota, Acura - Honda , Infinity -Nissan, Cadillac -GM itd. Ameri definitivno izlaze iz krize ali ukoliko su daleko od dominacije kakvu su imali prije 50 godina.
corolla02

#238 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

headbanger

#239 Re: Americka "auta"

Post by headbanger »

sta ce biti sa americkim autima i ovom 'homologoglolozacijom"

iskustva???
johntra

#240 Re: Americka "auta"

Post by johntra »

Neki dan sam vidio novog Granda na diplomatskim tablama, mislim da je iz USA ambasade...dobar... :thumbup:
mišmaš

#241 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

auuu brate malo je reć dobar... prijatelj ovdjeu swe ga je kupio nekako cim je izasao, dao "starog" WK u racun i jos para, preko Kolaka iz SAD je sve islo, jer valjda kod dilera u svedskoj mogo se uzeti samo dizel, a on je hemija nabavio... zvijer prava :D
help_desk

#242 Re: Americka "auta"

Post by help_desk »

Durango R/T - 5,7 HEMI V8, 360 KS, 520 Nm.

Image
Image
Image
Image

Charger SRT8 2012

Image
Image
Image
6,4 litarski HEMI V8 sa 465KS i 630 Nm (sa W5A580 petostupanjskom automatikom, maksimalna brzina oko 280 km/h).
Dodge se pravo razgoropadio!
mišmaš

#243 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

kad to dodge nije bio opasan 8-)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#244 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

Gdje neće biti opasan kad je to FIAT :thumbup:
mišmaš

#245 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

upravo tako doktore bravo svaka čast evo ruka :thumbup:
demetra22

#246 Re: Americka "auta"

Post by demetra22 »

Nije da je direkt vezano za temu ali jeeee vezano. Ima na Marindvoru neciji truck, parkiran pored onog shopping centra u izgradnji, registarska tablica NABRASKA, :D Zna li ko ciji je da kupim, Im so inlove. :)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#247 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

mišmaš wrote:upravo tako doktore bravo svaka čast evo ruka :thumbup:
Ma ko se to naljutio? :D

P.S. Nisam doktor 8-)
Bullet Tooth Tony

#248 Re: Americka "auta"

Post by Bullet Tooth Tony »

help desk , odakle su slike ?

Slika unutrasnjosti me konkretno zanima, jer dodge nije pustio danas slike unutrasnjosti a prema informacija , volan je pdorezan i ima polugice iza za 7 stepeni mjenjac
help_desk

#249 Re: Americka "auta"

Post by help_desk »

Moja greska ovo je slika unutrasnjosti RT modela!
Last edited by help_desk on 09/02/2011 22:44, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#250 Re: Americka "auta"

Post by Bullet Tooth Tony »

;-)
Post Reply