Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#126 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

Pa europljanima da je to cilj napravili bi bolje. Eno ti možeš svaki dan Dakar pratiti pa vidjeti šta tzv. touareg i X3 rade. Mogu da hoće, ali očito imaju drugačije poslovne politike.
Sinoć ili preksinoć gledam pregled na ES i prikazuje kako, meni se čini, Al Attiyah u "touaregu" pocijepa Gordona u hummeru.
Pošto Dakar, bar koliko ja znam, važi kao jedno od najzahtjevnijih offroad takmičenja, što za ljude što za mašine, nešto i ne viđam te almighty američke "izvuci autobus iz jarka" terence.
mišmaš

#127 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

daj ba stručnjak dakar ovo ono, taj tuareg nema kako treba ni serijski izgled školjke, a kamoli ostale dijelove... šeik reče o čemu se radi, iako nema hummera hemija, može se skontati bit o čemu je lik govorio... istjerajte granda i bilo kojeg šminkerskog evropljana na teren i pazite šta će bit... nemojte jest svašta :D
karanana

#128 Re: Americka "auta"

Post by karanana »

Qler wrote:Juce sam pricao sa covjekom koji se bavi uvozom auta, i kroz pricu sa njim, oko ovog uvoza, kaze kad pocne zakon, homologacija, sva auta iz USA ce se morati prepraviti prema nasim standradima. Sto znaci, novi farovi sa pozicijama, zadnja maglenka, kilometar sat u km/h a ne u miljama, a ovi iz engleske ce morati mijenjati strane volanima. Kaze ja jednog VW-a iz USA homologacija ce ga doci oko 2000KM i nece se moci registrovati dok se to ne odradi...
kako ce ta ustanova koja vrsi registraciju, mup ili ko vec, znati da je neki vw na primjer uvezen iz usa recimo 2003. godine i vozi po bosni 7-8 godina?
ja vjerujem da ce se ova pravila homologacije uspostavljati na novouvezenim usa autima, ali sumnjam da sada oni ici godinama unazad i istrazivati i traziti vec registrovana usa auta.
mišmaš

#129 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

ja eto živim vam u šveckoj i valjda ima te homologacije, jaran prije par mjeseci uvezo grand cherokeeja iz amerike, ništa što se farova i instrument table tiče nije moro radit (jer na kilometar satu i onako imaju i milje i kmh), rade se neke zajebavancije oko ispušnih plinova i neke uglavnom te gluposti sitne... to je tebe čovjek taj koji uvozi zajebo :-D
1946

#130 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

mišmaš wrote:daj ba stručnjak dakar ovo ono, taj tuareg nema kako treba ni serijski izgled školjke, a kamoli ostale dijelove... šeik reče o čemu se radi, iako nema hummera hemija, može se skontati bit o čemu je lik govorio... istjerajte granda i bilo kojeg šminkerskog evropljana na teren i pazite šta će bit... nemojte jest svašta :D
Zato sam i stavio touareg pod navodnike i rekao tzv. Inače su to ovi znakovi " " i skraćena riječ "takozvani", u tom kontekstu označavaju baš to - takozvani.
Očito i VW i BMW (a obje su fabričke ekipe na Dakar Rally-ju) znaju napraviti i hardcore offroad auto. To što su oni prepoznali da ljudi (koje oni smatraju svojim tržištem) ne žele izvlačiti autobuse iz jaraka niti čupati sekvoje iz korjena već imati samo malo robusnije auto od standardnih limuzinskih verzija, a da ta robusnost ne bude nauštrb luksuza i udobnosti.

P.S. I hummer na Dakaru je prilagođen, nije fabrički pa opet taraba. A evo na spisku takmičara vidim ima i jedan Cherokee, doduše nikad ga nisu prikazali, pošto nije u vrhu :)
simpozijum delirijum

#131 Re: Americka "auta"

Post by simpozijum delirijum »

1946 wrote:
mišmaš wrote:daj ba stručnjak dakar ovo ono, taj tuareg nema kako treba ni serijski izgled školjke, a kamoli ostale dijelove... šeik reče o čemu se radi, iako nema hummera hemija, može se skontati bit o čemu je lik govorio... istjerajte granda i bilo kojeg šminkerskog evropljana na teren i pazite šta će bit... nemojte jest svašta :D
Zato sam i stavio touareg pod navodnike i rekao tzv. Inače su to ovi znakovi " " i skraćena riječ "takozvani", u tom kontekstu označavaju baš to - takozvani.
Očito i VW i BMW (a obje su fabričke ekipe na Dakar Rally-ju) znaju napraviti i hardcore offroad auto. To što su oni prepoznali da ljudi (koje oni smatraju svojim tržištem) ne žele izvlačiti autobuse iz jaraka niti čupati sekvoje iz korjena već imati samo malo robusnije auto od standardnih limuzinskih verzija, a da ta robusnost ne bude nauštrb luksuza i udobnosti.

P.S. I hummer na Dakaru je prilagođen, nije fabrički pa opet taraba. A evo na spisku takmičara vidim ima i jedan Cherokee, doduše nikad ga nisu prikazali, pošto nije u vrhu :)
moram sada i braniti malo Americku koncepciju auta , pogotovo ovih off-road i pick-up ( ovdje ih kratko zovu ;"Truck" ili kamionce po naski :D )
odlicna privredna vozila sa luksuzom , oznojen poslije posla sjednes upalis klimu i muziku , a ne kao kod nas ; sjednes u FAP i bubrezi ti otpadnu :lol:
kao prvo ; USA je ogromna zemlja , na dva okeana , bez auta ma koliko ipak trebali ulagati vise i u druge vidove transporta, ne mores' nigdje
to je zivotna potreba dok u Evropskim malim drzavama sa solidnim javnim prevozom super brzom zeljeznicom i gustim avio-saobracajem ispada da auto i nije toliko neophodno cak je i suvisni trosak i glavobolja za nalazenje parkinga uz skup benzin
u USA je po zakonu svaki javni objekat treba imati parking mjesta onoliko koliko ljudi moze primiti , tacnije ; za svaku osobu jedno parking mjesto i nema glavobolje kao kod nas i guzvanja i makljanja oko toga ( izuzimam sada megalopolise kao Njujork jer ipak vecina Amerikanaca zivi u provinciji sa mnogo prostora naokolo )
jako malo ( osim teretnih vozila a i ona su cesto na benzin ) ima dizel pogonjenih vozila
benzinci sto neko lijepo tehnicki objasni uz veliku kubikazu su vladari Americkih prostranstava a i benzin jeftin i to funkcionira nema stucajucih i sporih dizelasa vec i kombiji jedu asfalt na auto putu hiljadama kilometara bez problema
zakljucak?
dva razlicita vidjenja auta , svakome svoje
ko ima para isplati mu se uvesti dobro probrano Americko vozilo , kao i Amerikancima Evropsko , ko sta voli !
luckylaka

#132 Re: Americka "auta"

Post by luckylaka »

simpozijum delirijum wrote:
1946 wrote:

moram sada i braniti malo Americku koncepciju auta , pogotovo ovih off-road i pick-up ( ovdje ih kratko zovu ;"Truck" ili kamionce po naski :D )
odlicna privredna vozila sa luksuzom , oznojen poslije posla sjednes upalis klimu i muziku , a ne kao kod nas ; sjednes u FAP i bubrezi ti otpadnu :lol:
kao prvo ; USA je ogromna zemlja , na dva okeana , bez auta ma koliko ipak trebali ulagati vise i u druge vidove transporta, ne mores' nigdje
to je zivotna potreba dok u Evropskim malim drzavama sa solidnim javnim prevozom super brzom zeljeznicom i gustim avio-saobracajem ispada da auto i nije toliko neophodno cak je i suvisni trosak i glavobolja za nalazenje parkinga uz skup benzin
u USA je po zakonu svaki javni objekat treba imati parking mjesta onoliko koliko ljudi moze primiti , tacnije ; za svaku osobu jedno parking mjesto i nema glavobolje kao kod nas i guzvanja i makljanja oko toga ( izuzimam sada megalopolise kao Njujork jer ipak vecina Amerikanaca zivi u provinciji sa mnogo prostora naokolo )
jako malo ( osim teretnih vozila a i ona su cesto na benzin ) ima dizel pogonjenih vozila
benzinci sto neko lijepo tehnicki objasni uz veliku kubikazu su vladari Americkih prostranstava a i benzin jeftin i to funkcionira nema stucajucih i sporih dizelasa vec i kombiji jedu asfalt na auto putu hiljadama kilometara bez problema
zakljucak?
dva razlicita vidjenja auta , svakome svoje
ko ima para isplati mu se uvesti dobro probrano Americko vozilo , kao i Amerikancima Evropsko , ko sta voli !
:thumbup: vrlo pametno
1946

#133 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

Kad američko auto(industrija) zapne, da ih iz govana čupa zovneš - FIAT :D
johntra

#134 Re: Americka "auta"

Post by johntra »

ih, stari FIAT-i imaju kultni status u Argentini, tako da se ne bih čudio da je ovo neka super prerađena 147-ica...inače ovaj Gordonov Hummer ima 2WD pogon, zato je i ovakva taraba u blatu...ne znam što se odlučio samo na 2WD, valjda da je na brzincima brži, što mi opet nikako nije logično...inače, dobro se držao do ovoga, bio je osmi u ukupnom poretku, dok je prošle godine bio prava taraba.... :D
1946

#135 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

johntra wrote:inače ovaj Gordonov Hummer ima 2WD pogon, zato je i ovakva taraba u blatu...ne znam što se odlučio samo na 2WD
Pa da može na startu rallyja praviti ludorije i vrtiti se u krug, kao i svaki amerikanac :D . Jebo rezultat na kraju takmičenja :skoljka:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#136 Re: Americka "auta"

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

1946 wrote: a da ta robusnost ne bude nauštrb luksuza i udobnosti.
Luksuz i udobnost na "touaregu" i "BMW-u" i "Pajeru" zaboravi!
Cjevasti kavez oklopljen kompozitom, sa motorom i mjenjačem što više gurnutim u centar, sa spremnikom goriva iza leđa i pod guzicom, gdje je bilo kakva izolacija nepotrebna balast, nisu uslovi za luksuz. A sjediš u školjki koja ti ne dopušta ni da guzove raširiš kad hoćeš prnut', onako stegnut u četiri tačke. Dvostruka A ramena sa dvostrukim amortizerima i gurtnama koje skraćuju hod nadolje da se točak ne podvrne pod auto na doskoku. Nema tu luksuza i udobnosti...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#137 Re: Americka "auta"

simpozijum delirijum wrote:dva razlicita vidjenja auta , svakome svoje
Ja bih jedan po 5-5-5 standardu: 500 cu.in, 500HP, 500 lb.ft :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#138 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

1946 wrote:

Kad američko auto(industrija) zapne, da ih iz govana čupa zovneš - FIAT :D
isti Zastava 101 sa strane gledano :D
1946

#139 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
1946 wrote: a da ta robusnost ne bude nauštrb luksuza i udobnosti.
Luksuz i udobnost na "touaregu" i "BMW-u"
Ovdje sam te izgubio... Govoriš o cestovnoj ili ovoj Dakar verziji?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#140 Re: Americka "auta"

Pod navodnicima, zar ne? Touareg (bez navodnika) ipak ima preskup lak da bi ga šibale grančice po kakvoj šumetini...
1946

#141 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

1946 wrote:To što su oni prepoznali da ljudi (koje oni smatraju svojim tržištem) ne žele izvlačiti autobuse iz jaraka niti čupati sekvoje iz korjena već imati samo malo robusnije auto od standardnih limuzinskih verzija, a da ta robusnost ne bude nauštrb luksuza i udobnosti.
Ja mislim da je iz ovoga jasno da ja govorim o cestovnim verzijama kad govorim o luksuzu i udobnosti. Ne vidim zašto bi iko stavljao neki luksuz i udobna sjedišta u auta namijenjena takmičenju.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#142 Re: Americka "auta"

Dobro, šta sada znači "robusnije"? Neće glumiti traktora, neće u blato, kamenjar i šumetinu, neće ni na ivičnjak (u Evropi se već odavno ne smije penjati po ivičnjacima), treba mu prostora za family and luggage, pa eno mu Sharan napucan do bola, za duplo manje para ili neka uzme Passata, A8 ili kakvu pravu limuzinu, npr Citroen C6, oličenje komfora...
Kad bih sad uzimao NOVOG terenca, da valja, uzeo bih FJ Cruisera i to samo zato što je pravi terenac, a ne cestovna jurilica. Nov G mi je preskup.
kreso_atac

#143 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

ne mogu da vas upratim nikako o cemu se govori. zaista. sad neki fiat, sad a8, fap, hummer, touareg :-?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#144 Re: Americka "auta"

jes' wallahi, s navodnicima, bez navodnika... sram nas bilo... :x
Static-X

#145 Re: Americka "auta"

Post by Static-X »

Kakava bre americka auta. Da valjaju cemu nebi ih toyota rasturala na vlatitom tlu.
internazionale

#146 Re: Americka "auta"

Post by internazionale »

1946 wrote:Pa europljanima da je to cilj napravili bi bolje. Eno ti možeš svaki dan Dakar pratiti pa vidjeti šta tzv. touareg i X3 rade. Mogu da hoće, ali očito imaju drugačije poslovne politike.
Sinoć ili preksinoć gledam pregled na ES i prikazuje kako, meni se čini, Al Attiyah u "touaregu" pocijepa Gordona u hummeru.
Pošto Dakar, bar koliko ja znam, važi kao jedno od najzahtjevnijih offroad takmičenja, što za ljude što za mašine, nešto i ne viđam te almighty američke "izvuci autobus iz jarka" terence.
ništa dakar
oni te terence čuvaju za još zajebanije terene nego što je dakar
npr. u državama kao što su kalifornija, nevada... tamo su surovi uslovi za vožnju
i bez takvih mašina ne možeš na ulicu izaći
mišmaš

#147 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

dakar ovo ono, duramax, cummins, power stroke :-D
1946

#148 Re: Americka "auta"

Post by 1946 »

Uz prigodnu muzičku pozadinu :D
shin

#149 Re: Americka "auta"

Post by shin »

Image

Image

Americka industrija automobila? Pa toliko je konkurentna da su im korejci i japanci uzeli komplet trziste.
shin

#150 Re: Americka "auta"

Post by shin »

Da jos dodam za Dakar rally. Imaju amerikanosi H3 na reliju, eno se ofiraju kvalitetno, bas sam sinoc gledao, izvlace hummera sa nekim 40g starim fiatom :lol:

edit:

evo ga

:lol:

edit:
and again

Post Reply