BAK-eV wrote: ↑26/02/2026 14:41
moonco wrote: ↑26/02/2026 12:29
BAK-eV wrote: ↑26/02/2026 11:07
Pa to je stvar nedostatka odlucnih ljudi ali i nedorecene politike.
Evo da sad Dodik udari granicu na entitetskoj liniji, nasi bi kukali i nista se ne bi poduzelo.
Cak i da pocnu tjerati preostale Bosnjake iz RS-a, razoruzavati granicare, paliti dzamije.... nista nasi ne bi uradili.
Pitali bi OHR kad ce intervencija.
Bilo je poslije odlučnih ljudi kad je došlo stani pani. Ne treba lagati ramazan je. Uostalom ne bi ni sjedili ni pričali danas o ovome. Broj ubijenih velikosrba najbolji je pokazatelj kako bi narod reagovao.
A za udaranje granice. Nema je čime udariti. Udarili bi oni da je imaju čime braniti. Nije to samo stavi brodski kontejner i stavi rampu. Čitava elektroenergetska elektro mreža ide preko Federacije. Odakle nafta? Itd...Većina izvoza ide cestom preko Doboja i Tuzle prema EU.
Svašta bi oni nešto, ali se plaše se kako će narod reagovati. Jer ako država ne može nikoga zaštiti od Bošnjaka u RS? Šta onda spriječava da se pojave nekakve nove Ćele, Juke, Cace, Puške, Kruške itd...Kad ne možeš tamo nikoga zaštiti, onda takvi neće imati nikakvu vlast ni u Federaciji. Logično.
Ja govorim o strukturama vlasti.
Naravno da bi se nasao neko od nasih momaka i reagovao.
Njega recimo upucaju i onda bi isla lavina.
Ali opet bi to bilo spontano, dok bi nasi ministri, sefovi nekakvih agencija, generali.... zvali USA ambasadu i pitali sta da rade.
HNS bi proglasio HB u roku 48 sati dok bi NS, SDA, SDP pozivali na mir .....
Sta ocekivati od Izetbegovica, Forte, Konakovica, Niksica.....
Mozda bi Zlatan Begic nesto konkretno poduzeo kao i Komsic.....
Ma kakve strukture vlasti. Njih se niko ne boji. Lahko bi S-H sa njima. Naroda se S-H politika boji. Naroda.
Kad govorimo o sistemu nisam za to da se generalizuje. Jer institucije opet čini narod. Od MUP-a, vojske, zdravstva, logistike, industrije i svega onoga što jedno društvo sadrži. Da ih čovjek strpa sve u jedan koš mislim da ne bi bilo pošteno ni realno.
Bilo ko, ko napreduje u bilo kojem sektoru ili nivou od ličnog, porodičnog, materijalnog, stručnog, obrazovnog, demografskog, ekonomskog je najveći neprijatelj S-H politike. Mislim na te obične ljude. Od ličnog i profesionalnog nivoa. Svako ko se bori da ima dostojan život je neprijatelj S-H politike. Svaka osoba koja se bori u ovom cirkusu je neprijatelj S-H politike.
Imala država, vojska, policija logistiku ili neka firma/firme u federaciji je neprijatelj S-H politici. Mujo u politici ili Mujo u svojoj firmi je neprijatelj. Imala država na raspolaganju milijarde eura godišnje ili narod poslao iz dijaspore milijarde eura. To je za S-H politiku isto ha Mujo imao u instituciji ha imao lične svoje pare. To je neprijatelj S-H politici. Jer se sve može iskoristiti protiv S-H politike. Svako dijete koje nauči strani jezik je neprijatelj, jer ne može S-H politika da protura svoju propagandu u inostranstvu. Svaka firma i fabrika koja se izgradi kod nas je neprijatelj S-H politici. Svaka kokoš, krava, ovca je neprijatelj S-H politici jer omogućava da se preživi bez uvoza. Svaki dulum zemlje posijan je neprijatelj S-H politici. Svaka poljoprivredna mašina je neprijatelj. Sve kod Muje je neprijatelj i brana njihovim S-H planovima, jer u slučaju bilo kakve nepredvidive situacije sve se može iskoristiti, apsolutno sve.
Tako kad se sve sabere i oduzme. Teško oni ovdje dugoročno mogu svoje planove da ostvare. Osim da žestoko demografski propadaju. Kao što je H faktor pao ispod 300K, kao što Crna Gora ima više rodjene djece od RS. Što znači da imaju i da će sve više imati manje ruku koje bi mogle Bošnjake da kolju.
Umjesto vreće krompira od Srbina iz Rogatice treba kupovati od naših povratnika. Kao što Bingo kupuje iz Janje kod Bijeljine. Lakše je našem povratniku prodati nešto u Federaciji, nego srbinu iz BiH u Srbiji. Čitavo Istočno Sarajevo živi preko leđa Sarajeva, i ne samo IS već kompletna istočna Bosna. Jesi Srbin? Idi u Srbiju pa prodaji i zarađuj. Nećeš meni prodavati i na meni zarađivati. Da ekonomski ovdje opstaješ da tvoje sutra dijete moje može klati. Sikter. Neka ti dijete ide u Srbiju. Šta će ovdje u Bosni.