Alija Izetbegović - duh i naslijedje
- BiH-x
#401 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
- ljubav_aha
#402 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
BiH-x wrote:![]()
![]()
![]()
O moj Boze, uopste nisam Alijin fan, ali kada njegovi protivnici citiraju Galijasevica i velicaju Abdica onda nema ni sumnje na cijoj sam strani.
ama meni su "prikrpili" Galijasevica,srpdancija
- NightSkyWalker
- XXS
#404 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Evo, iz ovih cestitki povodom dana drzavnosti HR koja je jos uvijek bila pod Tudjmanovim vodstvom dalo bi se zakljuciti da je HR raj na zemlji i susjed kakvog covjek samo pozeliti moze.Predsjednik Republike dr. Franjo Tudjman primio je u povodu Dana drzavnosti brojne cestitke iz inozemstva , medju kojima od Svetog Oca Ivana Pavla II.,americkog predsjednika Billa Clintona, njemackog predsjednika Romana Herzoga, francuskog predsjednika Jaquesa Chiraca, britanske kraljice Elizabete II., ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i talijanskog predsjednika Oscara Luigija Scalfara.
Papa Ivan Pavao II. u cestitki, uz ostalo, navodi da se moli Gospodinu da Vam svima dade hrabrosti za napore koje ulazete da bi se u ovoj regiji postigao mir zahvaljujuci postupcima za pomirenje i uzajamnu odgovornost medju narodima.
Time ce, stoji u papinu brzojavu, Hrvatska postati simbol nade i svjedok dostizanja pravde i sloge drustvenih slojeva u regiji.
U cestitki americkog predsjednika Billa Clintona predsjedniku Tudjmanu jest i ocjena da put hrvatskog naroda prema nezavisnosti nije bio lak, ali vi ste ustrajali. Veselim se nastavku izgradnje miroljubive i prosperitetne buducnosti za Hrvatsku i Vasu regiju, stoji u cestitki predsjednika Clintona.
Uvjeren sam da ce Vasa zemlja biti na razini svoje odgovornosti za mir i stabilnost u cijeloj regiji, te da ce time pridonijeti suzivotu svih drzava i narodnih skupina, napisao je u cestitki predsjedniku Tudjmanu njemacki predsjednik Roman Herzog.
To ce omoguciti Njemackoj da i u buducnosti, koliko moze, pruza potporu Hrvatskoj u njezinoj zelji za ukljucivanjem u europske i atlantske strukture, napomenuo je Herzog.
Jacques Chirac, predsjednik Francuske Republike, u svojoj cestitki, uz ostalo, kaze: Vasa je zemlja dosad ucinila mnogo na smirivanju stanja na jugoistoku Europe i provedbi mirovnih sporazuma u BiH, no potrebno je uloziti jos mnogo napora kako bi se uspostavilo istinsko povjerenje medju svim zemljama u regiji, kao i medju lokalnim pucanstvom.
Briga o sudbini prognanika i izbjeglica, a osobito stvaranje odgovarajucih uvjeta za povratak u njihove domove, ostaje prioritetna zadaca medjunarodne zajednice.
Na Hrvatskoj, o cijoj europskoj odluci ne dvojim, lezi posebna odgovornost u tom procesu, napisao je francuski predsjednik u svojoj cestitki.
Britanska kraljica Elizabeta II. u svojoj cestitki uputila je predsjedniku Tudjmanu pozdrave i najbolje zelje gradjanima Republike Hrvatske za srecu i blagostanje.
Cestitku ruskog predsjednika Borisa Jeljcina za predsjednika Tudjmana urucio je predstojniku Ureda Predsjednika Hrvoju Sarinicu, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Meceslav Senkevic.
U cestitki stoji: Mir i stvaralacki rad ustaljuju se na hrvatskoj zemlji. Razumijemo da su potrebni maksimalni napori i velika politicka volja kako bi postignuti politicki rezultati postali nepovratnog karaktera.
Rusija je, kao i prije, spremna na sve nacine pridonositi tom procesu, aktivno razvijati rusko-hrvatske odnose i uzajamnu korisnu suradnju na razlicitim podrucjima, porucio je predsjednik Jeljcin.
Talijanski predsjendik Oscar Luigi Scalfaro u svojoj cestitki predsjedniku Tudjmanu istice da ce Italija i dalje podupirati mirovni proces i postivanje svih preuzetih obveza strana na ovom podrucju, kako bi se osigurala stabilnost, medjusobna suradnja te gospodarski i drustveni razvoj svih naroda ovoga podneblja.
Zelim osim toga, ponovno potvrditi obvezu Italije da podupre Hrvatsku na njezinu putu prema Europi i njezinim ustanovama, u vjeri da Hrvatska nece odustati od svoje bitne uloge u stabilizaciji regije, napomenuo je talijanski predsjednik dodajuci da se zivo sjeca srdacnih razgovora tijekom njegova posjeta Zagrebu.
U svim cestitkama predsjedniku Tudjmanu strani drzavnici izrazavaju zelju za daljnjim jacanjem veza i unapredjenjem suradnje s Hrvatskom.
Cestitke u prigodi Dana drzavnosti predsjedniku Tudjmanu uputili su i austrijski predsjednik Thomas Klestil, ceski predsjednik Vaclav Havel, bugarski predsjednik Petar Stojanov, estonski predsjednik Lennart Meri, kuvajtski emir Jaber Al-Ahmad Al-Sabah, malezijski kralj Tuanku Jafar Ibni Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman, bahrainski sultan Essa Bin Salman Al-Khalifa, sudanski predsjednik Omar Al Bashir i predsjednik Republike Koreje Kim Dae-Jung.
Sta reci za predsjednika zemlje koja prima ovako divne cestitke. Ma mehlem, na ranu da ga stavis.
Nemojte se hvatati ovih izjava o Aliji k'o pijan plota. Sve to treba odvagati.
- NightSkyWalker
#405 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
U ratu i kada narod gine i vice da hoce mir, malo se drugacije razmislja.yyy_yyy wrote:Prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma je prekrsen Ustav RBiH član 155: ¨Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju niti da prihvati ili prizna okupaciju RBiH ili pojedinog njenog dijela¨
Alija je potpisao mirovni sporazum kada je bilo jasno da je BiH odbranjena i da bi spasio narod od daljeg stradanja.
Bas me zanima da li bi izabrao da se sutra ponovo zarati ili bi zadrzao ovam dejtonski mir???
- NightSkyWalker
#406 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
"U oslobodilackim ratovima ima neke neuhvatljive velicine koja se opire analizama"
AI
AI
-
razonodan
#407 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
lik je od 1993. kad samovoljno preuzima ulogu cjelog predsjedništva po definiciji bio
D I K T A T O R
i ostao dok nije crko tj. cjelu DECENIJU
shvatatel vi da se mi još nismo oporavili od posljedica njegove DIKTATURE??? a sad nam još i sinčinu uzgojilo da ga zamjeni da dovrši posao (našteljenim izborima)!!! ebo kim il sunga, šta rade izetbegovići -šeta vlast s babe na sina, welcome to feudalizam.
dajgle samo faca tupih bezizražajnih,dze može bit dobar insan kad je rugoba ,kaže faca ogledalo duše.mislim sva familija,sve akrepniji od akrepnijeg, divi tihica rođak od nene. wtf?! ti izjutra mrze sebe a odpodne cjeli dunjaluk.. dze to moze bit ILIR?! podmetnuti ba,isto u srbiji i hrvatskoj i mnogo zemalja gje ih je posijalo....korov dunjalučki
D I K T A T O R
i ostao dok nije crko tj. cjelu DECENIJU
shvatatel vi da se mi još nismo oporavili od posljedica njegove DIKTATURE??? a sad nam još i sinčinu uzgojilo da ga zamjeni da dovrši posao (našteljenim izborima)!!! ebo kim il sunga, šta rade izetbegovići -šeta vlast s babe na sina, welcome to feudalizam.
dajgle samo faca tupih bezizražajnih,dze može bit dobar insan kad je rugoba ,kaže faca ogledalo duše.mislim sva familija,sve akrepniji od akrepnijeg, divi tihica rođak od nene. wtf?! ti izjutra mrze sebe a odpodne cjeli dunjaluk.. dze to moze bit ILIR?! podmetnuti ba,isto u srbiji i hrvatskoj i mnogo zemalja gje ih je posijalo....korov dunjalučki
- essex
#408 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
NightSkyWalker wrote:
Naravno da nije, zato je uspio braniti i odbraniti zemlju od tri agresora, domacih izdajnika, i svjetskog licemjerstva, a sve to sa sakom momaka u patikama.![]()
To ti je nesto kao borba davida i golijata.
pravi komentar, upravo mitovi i legende kao kod pravog velikosrbina...sjeti se kada velikosrbin pjeva o kosovskoj bitci...naredo srpski junak turaka na sablju a sve proklinje kovaca sto duzu sablju nije otkovao...medjutim, historijske cinjenice su sasvim drugacije...tako i ovi nasi, u duhu alijinog velikosrpstva jos za zivota ga prozvali ocem nacije, toliko ih je zaludio da nisu u stanju zrelo razmisljati, ustvari preveo ih u velikosrpstvo (naucio ih o laznim mitovima) samo jadni to ni neznaju...oprosti im boze sto ne razumiju, samo oprosti i meni sto cu da ih nalupetam gdje stignem...ljubav_aha wrote:mitovi i legende
cuj mu price odbranio zemlju od tri agresora a kada je prvi navalio cekao 3 mjeseca da proglasi ratno stanje
a jado nocna setacka..koja tri jado kada historija zna za dva, sa istoka srbija i crna gora a sa zapada hrvatska..jedino ako u duhu mitova ne rastavljas dva oka u glavi pa da bi "posprajc'o" alijinu velicinu pokazujes crnogorce kao zasebnog agresora...dovoljno receno, jasno rece @ljubav_aha, mitovi i legende...
dalje, saka momaka u patikama, za to se sigurno pobrinuo prepustajuci agresoru naoruzanje TO tako da je tim momcima na kraju i ostalo uz njega samo sake i patike...a nije ba covjek izdajnik, ne nikako...
- essex
#409 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
a sjecas li se ti njegovih naredbi da se nasi povuku sa vraca i sa ilidze?, sjecas li se da je uletio cetnicima u ruke samo da bi izvukao kukanjca iz belaja? raspitaj se koliko puta su nasi izlazili na vraca i svaki put se povukli...raspitaj se sto niko od komandanata nije htio potpisati da se podje uz pofalice nego su dvojica operativaca poveli raju na svoju ruku i sprijecili da cetalji prepolove sarajevo kroz pofalice na dva dijela...ja se dobro sjecam tog perioda, treba li ti jos?sakop wrote:lako je sada govoriti loše protiv Alije, ali ljudi sjećate li se perioda 91.-95., ko se zalagao za normalnu BiH više od njega?
možemo biti nezadovoljni današnjom situacijom u BiH,što zbog ekonomije,stranaka,medjunarodne zajednice... samo kako god da okreneš "ono Alijino" je pravo rješenje za BiH, o zaslugama sve većim i većim samo će vrijeme to pokazati
- essex
#410 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
hey man!yyy_yyy wrote:Prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma je prekrsen Ustav RBiH član 155: ¨Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju niti da prihvati ili prizna okupaciju RBiH ili pojedinog njenog dijela¨
- NightSkyWalker
#411 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Essex,
Alija nije imao ni vojsku ni oruzije, ali je zato imao embargo i zatvorene(okruzene) granice.
Srbija i Hrvatska su imale ljudstvo, vojsku, naoruzanje, i otvorene granice.
Protiv Alije su bili Srbija, Hrvatska, CG, i nasi domaci srbi i hrvati a kasnije i abdicevci.
...a mi saka ljudi sa puskama i pet metaka.
Pametnom dosta...
Alija nije imao ni vojsku ni oruzije, ali je zato imao embargo i zatvorene(okruzene) granice.
Protiv Alije su bili Srbija, Hrvatska, CG, i nasi domaci srbi i hrvati a kasnije i abdicevci.
Pametnom dosta...
- essex
#412 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
kakva ba odbrana, agresor mu drzi 49% teritorije poslije njegova potpisa...hoce li se i ovo uciti na west point-u kao "odbrana"?NightSkyWalker wrote:U ratu i kada narod gine i vice da hoce mir, malo se drugacije razmislja.yyy_yyy wrote:Prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma je prekrsen Ustav RBiH član 155: ¨Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju niti da prihvati ili prizna okupaciju RBiH ili pojedinog njenog dijela¨
Alija je potpisao mirovni sporazum kada je bilo jasno da je BiH odbranjena i da bi spasio narod od daljeg stradanja.
Bas me zanima da li bi izabrao da se sutra ponovo zarati ili bi zadrzao ovam dejtonski mir???
hajvan je potpisao kada su oni koji su ga i postavili poceli da gube pa se prepao da nece moci ostvariti svoje begovate kako mu je garantovano od strane velikosrba ako razvali "komunjarsku, mrsku" R BiH...krvavih49, velikosrpski program na tlu R BiH je njemu potreban za deklarativne begovate jer je koristio njihovu snagu da bi rasparcao "mrsku, komunjarsku" R BiH...sam to nikada ne bi mogao jer bi bio pojeden sa svim svojim mladim muslimanima brze nego porcija cevepa...
to kako je on razmisljao svuda u svijetu se zove izdaja, samo jos vama osvjescenim to nije jasno...
- NightSkyWalker
#413 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Essex, bi li izabrao da se sutra ponovo zarati a da se skine potpis sa Dejtona? Ili bi radije cuvao ovaj mir?
- essex
#414 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
da, a kada mu je amerika skinula embargo znas sta je rekao? razuruzajte karadzica (!), meni netreba oruzijeNightSkyWalker wrote:Essex,
Pametnom dosta...
mislim da je ovo za pametnom dosta, a to sto smo ostali sa 5 metaka, vrati se na kasarnu u faleticima koju su zelene beretke drzale u okruzenju pa cetnici ipak prokopase put i izvukose vojnu spremu sarajevske TO...
i ovo je pametnom dosta...
- NightSkyWalker
#415 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Essex, stvarno brljas bezze
- essex
#416 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
kakav ba rat? pa dayton kao drzavno uredjenje pada preko ljudskih prava, tako je i napravljen...zasto rat? za zahtijevanje osnovnih ljudskih prava? pa oni koji su skrojili dayton su ga bas tako sastavili da ce se slomiti na ljudskim pravima...pogledaj sta se pokusavalo sa reformama i nije proslo...krvavih49 je po svim normama i poveljama o ljudskim slobodama i pravima u totalnoj kontradiktornosti...NightSkyWalker wrote:Essex, bi li izabrao da se sutra ponovo zarati a da se skine potpis sa Dejtona? Ili bi radije cuvao ovaj mir?
pusti ba suplje price da ako dayton nestane da ce izbiti rat...to su skontali oni koji zele da ovakva zombi drzava sto duze zivi da mogu pljackati, a prvenstveno velikosrbi jer sto nestabilnija R BiH vece su sanse da ce stranci na kraju popustiti njihovim zahtijevima...rata nema jer dayton kao drzavno uredjenje pada na miran nacin, finci i sejdic slucaj je samo pocetak...sacekaj pa ces vidjeti...sada ce im evropa zasjesti na vrat da implementiraju presudu (navodno prekratko do izbora, to je kao bio razlog), a jos kada se pocnemo buniti mi bosanci kojih nema ni na politickoj mapi, ma ima da oborimo entitete ko kule od karata, zajedno sa evropom i amerikom...
- essex
#417 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
sta je u pitanju, ona kasarna u faleticima ili nesto drugo?NightSkyWalker wrote:Essex, stvarno brljas bezze
- essex
#418 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
prvo, bolje je i tudjin a posten nego nas a baraba...zans li ti da je u IZ reisovao covjek koji je sljivu pio redovno? raspitaj se malo o reisu spahi, bratu onog ministra spahe iz kraljevine juge, a unuk mu je u sabcu jedan od osnivaca spo ili nekog drugog cetnickog pokreta (nisam bas siguran, znam sigurno da se hvalio koliko je muslimana ukljucio u cetnike, a znam i da je igrao rukomet za metaloplastiku)...hej, reis a loce...otidji na stranicu IZ, neces naci ove podatke, medjutim postoje pisma koja su pisali ugledni muslimani iz tog doba, zalbe na njegovo postavljanje za reisa bas iz ovih razloga....a prije nego je postao reis mislim da je bio nesto u kraljevoj vladi pri vjerama...eto, nas a covjek kano nije...znaci, bolje i tudjin posten nego nasa baraba.kurty wrote:Nekad je sutnja zlato...yyy_yyy wrote: JA sam primijetio da branioci Alije ne zele da komentarisu cinjenice koje iznosimo.
Ne znam kako da se postavim..Znam da je rahmetlija imao kikseva, ali znam da je imao i dobrih stvari...A ovdje ga se stavlja u isti kos sa Milosevicem, Tudjmanom, Karadjicem...
Stid me sto sam bosnjo kad citam pojedine komentare... Stid me sto su nam svi bolji od nas sami
- essex
#419 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
joj mu price, kao baba kada udje u brijacnicu...hahahaha...evo i pokojnog delica si probudio "ljudi moji, pa je li ovo moguce!"NightSkyWalker wrote:Agresor je bio puno nadmocniji i mi smo trebali svi da nestanemo.poostar wrote:Jah. Alija odbranio BiH. Sta je sa cijelom istocnom Bosnom gdje se BiH nije branila niti odbranila ? Hocemo li i to Aliji pripisati ?NightSkyWalker wrote: Naravno da nije, zato je uspio braniti i odbraniti zemlju od tri agresora, domacih izdajnika, i svjetskog licemjerstva, a sve to sa sakom momaka u patikama.![]()
To ti je nesto kao borba davida i golijata.
a zasto je bio nadmocniji? sjeti se one kasarne u faleticima...
- argyle
#420 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Smotra ARBIH, Kosevo '97, rahmetli Alija od 9:00
Vozuca '95
- essex
#421 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
daj mi dokumenat gdje je milosevic naredio protjerivanje nesrba...a sjeti se sedme muslimanske i mudzhedina koji su harali po srednjoj bosni...njih 500 pusteno da bi kompromitovali A R BiH jer je aliji trebalo (i velikosrpskom programu) da i armija republike pocini zlocine...NightSkyWalker wrote:Mozda to da Alija nikada nije naredio protjerivanje ili strijeljanje nebosnjaka iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, i ostalih dijelova drzave pod njegovom kontrolom, nikada nije naredio rusenje krscanskih bogomolja. ...a za to vrijeme svaki trag bosnjaka se pokusavao da zatre tamo gdje je bio HVO i VRS.ljubav_aha wrote:
kurty,napisoa si da je imao dobrih stvari: kojih dobrih stvari
Mozda to sto je iza Alije ostala drzava BiH medjunarodno priznata, a plan o velikoj srbiji je porazen.
itd... itd...
to koliko je plan o velikoj srbiji porazen najbolje se vidi na 49% krvave bosanke teritorije koju taj plan jos uvijek drzi...
- NightSkyWalker
#422 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
essex wrote: daj mi dokumenat gdje je milosevic naredio protjerivanje nesrba...
Kraj rasprave sa tobom.
-
seldzuk
#423 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Ulica Alije Izetbegovića u Rijadu na putu za Mekku
- essex
#425 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
njega ba bosanci nes ljive ni za suhu sljivu, ali ga sato "osvjesceni" bosnjaci kuju u zvijezde...za bosance je on samo jos jedna od baraba u nizu slicnih njemu, reis mehmed spaho, dva uhljuba koja izdadose Zmaja HKG...Utokkha wrote:U kontekstu Alije Izetbegovića:
nadam se da će on biti posljednja osoba među Bosancima respektovana kroz KULT LIČNOSTI!
Ovdje samo prolazi čoban koji predvodi svoje ovčice. Razlog: Josip Broz Tito + u većini islamskih zemalja je tako.
Vidi se to i po posljednjim izborima gdje se većina zapalila za utrku za Predsjedništvo koja je niđe veze funkcija u poređenju s parlamentima svih nivoa.
Moj lični stav o AI, SDA pretjerano je subjektivan. Apsolutno ih ne trpim, ne podnosim, ne gotivim i imam izuzetno loše mišljenje o njima. Međutim, poštujem pokretača teme i neću udarati kontru.