Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
AliceInChains

#301 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Čovjek wrote: Na žalost nisi imao priliku da Aliji daš savjet o načinu na koji se spašava BH narod...
Moraš shvatiti da je spašavanje naroda, veoma obiman i kompleksan posao. Pa i kad spasiš narod, doiviš da te neko od tog naroda pljuje...
Nije to bilo lahko uraditi, sada je lahko pričati, kada živimo u "DEMOKRATSKOM DRUŠTVU"!
E vala covjece, idi reci npr. preostalim Srebrenicanima: "Alija vas je spasio. Lahko je u demokratskom drustvu pricati, da je Alija mozda mogao i nesta za vas da uradi" - Vjeruj mi, ljudi(i to Bosnjaci) bi te kamenovali.
ljubav_aha

#302 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

Čovjek wrote:
ljubav_aha wrote:
Čovjek wrote: Ti si stavio akcenat na tu tablu, ali ta tabla nema nikakvo značenje osim provokacije, koja je na žalost dozvoljena. Jer ti očito nije jasno, da ne postoji zakon niti bilo kakva odredba iz ustava BiH, koja obavezuje nadležne institucije u BiH da postavljaju table poput te na slici, dok je obavezno da na Granici BiH postoje službena lica sa službenim obilježjima i službena obilježja Bosne i Hercegovine.

Čak ako si primjetio, na tabli se nalazi "Grb Nemanjića" koji je Ustavni sud BiH zabranio da se koristi kao grb RS-a.

Hajde što provociraju Dodikovci, nego si se i ti našao da provociraš i kroz to pokazuješ ogromno neznanje! :wink:
upravo tako DOZVOLJENA ;-)

Image

Europe | 03.12.2008
Ethnic Divisions Continue Burdening Bosnia and Herzegovina

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: A sign saying "welcome to Republika Srpska" clearly marks this part of Bosnia and HerzegovinaMore than 13 years after the end of the war in Bosnia, deep ethnic divisions still exist between Serbs, Croats and Bosnian Muslims. Secession calls from Republika Srpska could lead to the country's collapse.

Image

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3845871,00.html

proviciranje nema veze sa cinjenicama :!:

kako si zakljucio da sam muskarac :?:
Tako je, Činjenica je da si ti žensko, a to da te ja oslovljavam kao muškarca, može se protumačiti kao provokacija.
U glavnom, niko mnogo pažnje ne obraća na provokacije, samo su bitne činjenice.

A Činjenica je:
Image

opet lijepo ponavljam,pisem o unutrasnjoj strukturi BiH,a DW prezentirao isti problem,pasos i BiH granicna policija nisu problem,naravno
AliceInChains

#303 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

ljubav_aha wrote:
Čovjek wrote:
ljubav_aha wrote:ali tabla i dalje "visi" unutar granica BiH :D znaci,akcent je o unutarnjoj strukturi BiH :D
Ti si stavio akcenat na tu tablu, ali ta tabla nema nikakvo značenje osim provokacije, koja je na žalost dozvoljena. Jer ti očito nije jasno, da ne postoji zakon niti bilo kakva odredba iz ustava BiH, koja obavezuje nadležne institucije u BiH da postavljaju table poput te na slici, dok je obavezno da na Granici BiH postoje službena lica sa službenim obilježjima i službena obilježja Bosne i Hercegovine.

Čak ako si primjetio, na tabli se nalazi "Grb Nemanjića" koji je Ustavni sud BiH zabranio da se koristi kao grb RS-a.

Hajde što provociraju Dodikovci, nego si se i ti našao da provociraš i kroz to pokazuješ ogromno neznanje! :wink:
upravo tako DOZVOLJENA ;-)

Image

Europe | 03.12.2008
Ethnic Divisions Continue Burdening Bosnia and Herzegovina

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: A sign saying "welcome to Republika Srpska" clearly marks this part of Bosnia and HerzegovinaMore than 13 years after the end of the war in Bosnia, deep ethnic divisions still exist between Serbs, Croats and Bosnian Muslims. Secession calls from Republika Srpska could lead to the country's collapse.

Image

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3845871,00.html

proviciranje nema veze sa cinjenicama :!:

kako si zakljucio da sam muskarac :?:
Ne brini draga, Sumska nece nigdje otici, maksimalno ce nestati, sa ili bez uvelicavanja Alije. Hvala bogu, pa u Bosni danas postoje agresivniji cuvari i branitelji od Alije :wink:
Last edited by AliceInChains on 18/10/2010 18:21, edited 1 time in total.
Čovjek

#304 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Čovjek »

AliceInChains wrote:
Čovjek wrote: Na žalost nisi imao priliku da Aliji daš savjet o načinu na koji se spašava BH narod...
Moraš shvatiti da je spašavanje naroda, veoma obiman i kompleksan posao. Pa i kad spasiš narod, doiviš da te neko od tog naroda pljuje...
Nije to bilo lahko uraditi, sada je lahko pričati, kada živimo u "DEMOKRATSKOM DRUŠTVU"!
E vala covjece, idi reci npr. preostalim Srebrenicanima: "Alija vas je spasio. Lahko je u demokratskom drustvu pricati, da je Alija mozda mogao i nesta za vas da uradi" - Vjeruj mi, ljudi(i to Bosnjaci) bi te kamenovali.
Kamenovali me nebi, niti bi srebreničanima govorio takve stvari...Znaš i sam sve o srebrenici, ali siguran sam da bi i tebe kamenovali, kada bi im ti rekao da ih je izdao Alija...
Hajde ti meni reci, Ko je onda bio Lider Bošnjaka u "Čudu Bosanskoga otpora" ako toliko nešto imaš kontra Alije?
ljubav_aha

#305 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

AliceInChains wrote:Ne brini draga, Sumska nece nigdje otici, maksimalno ce nestati, sa ili bez uvelicavanja Alije. Hvala bogu, pa u Bosni danas postoje agresivniji cuvari i branitelji od Alije :wink:
kako ce nestati :?:
AliceInChains

#306 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Čovjek wrote:
AliceInChains wrote:
Kamenovali me nebi, niti bi srebreničanima govorio takve stvari...Znaš i sam sve o srebrenici, ali siguran sam da bi i tebe kamenovali, kada bi im ti rekao da ih je izdao Alija...
Hajde ti meni reci, Ko je onda bio Lider Bošnjaka u "Čudu Bosanskoga otpora" ako toliko nešto imaš kontra Alije?
Smjesno covjece. Objasni ti ljudima iz Istocne Bosne, da je Alija sve moguce uradio, da tamosnji narod spasi. Ja ti licno dolazim iz Istocne Bosne i znam, da Bosnjacki narod izmedu sebe ne prica bas samo najljepse stvari o Aliji. I veoma je kritican. Ima jednostavno dosta Bosnjaka iz te regije, koji se osjecaju izdati od strane Alije i SDA. Drugo je nesta, kad hoce Cetnik da ti ukaze, da je Alija bio los, a ne oni.
AliceInChains

#307 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

ljubav_aha wrote:
AliceInChains wrote:Ne brini draga, Sumska nece nigdje otici, maksimalno ce nestati, sa ili bez uvelicavanja Alije. Hvala bogu, pa u Bosni danas postoje agresivniji cuvari i branitelji od Alije :wink:
Voljom Srpskog naroda da pobjegne u Srbiju radi ekonomskih razloga :mrgreen: (kao primjer)
Čovjek

#308 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Čovjek »

ljubav_aha wrote:opet lijepo ponavljam,pisem o unutrasnjoj strukturi BiH,a DW prezentirao isti problem,pasos i BiH granicna policija nisu problem,naravno
Da li ja tebi trebam nacrtati, da je prenošenje nadležnosti sa entiteta na Državu, nešto što jača državu?
Da li ti trebam crtati, da je taj proces dug zbog situacije kakva jeste?
Da li ti trebam nacrtati da su vrlo važne institucije njih 71, prenesene na državni nivo sa entiteta?
Da li ti trebam nacrtati da je BH Vojska na pragu NATO-a?

To tebi ništa ne znači, nego si stavila sliku Dodikove Vlade...
Žao mi je, ali moram ti reći da si ograničena ko balkon!
ljubav_aha

#309 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

AliceInChains wrote:
ljubav_aha wrote:
Voljom Srpskog naroda da pobjegne u Srbiju radi ekonomskih razloga :mrgreen: (kao primjer)
aha,evo vec se pakuju,kazu nadrI-realisti :D
Čovjek

#310 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Čovjek »

AliceInChains wrote:Smjesno covjece. Objasni ti ljudima iz Istocne Bosne, da je Alija sve moguce uradio, da tamosnji narod spasi. Ja ti licno dolazim iz Istocne Bosne i znam, da Bosnjacki narod izmedu sebe ne prica bas samo najljepse stvari o Aliji. I veoma je kritican. Ima jednostavno dosta Bosnjaka iz te regije, koji se osjecaju izdati od strane Alije i SDA. Drugo je nesta, kad hoce Cetnik da ti ukaze, da je Alija bio los, a ne oni.
Ok, a hajde reci mi ko je onda bio lider Bosanskog otpora, ako to nije bio Alija?
AliceInChains

#311 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Čovjek wrote:
AliceInChains wrote:Smjesno covjece. Objasni ti ljudima iz Istocne Bosne, da je Alija sve moguce uradio, da tamosnji narod spasi. Ja ti licno dolazim iz Istocne Bosne i znam, da Bosnjacki narod izmedu sebe ne prica bas samo najljepse stvari o Aliji. I veoma je kritican. Ima jednostavno dosta Bosnjaka iz te regije, koji se osjecaju izdati od strane Alije i SDA. Drugo je nesta, kad hoce Cetnik da ti ukaze, da je Alija bio los, a ne oni.
Ok, a hajde reci mi ko je onda bio lider Bosanskog otpora, ako to nije bio Alija?
Mislis gloruki Bosanski otpor? :mrgreen: Jbg., hipijanci misle, da sve ide bez oruzja, pa i otpor :mrgreen:
AliceInChains

#312 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

ljubav_aha wrote:
aha,evo vec se pakuju,kazu nadrI-realisti :D
Ma oni su vec pakovali kofere, prije nego sto su okupirali taj dio Bosanske teritorije, samo nisu iskljucivo bjezali u Srbiju. Upravu si, sada to ipak nerade, jer zive u idili/prestolnoj sumi, a danasnja ekonomija je neuporediva sa onom prijasnjom, labavom, komunistickom. :mrgreen: Ko vam je kriv, kad zauzimate sume? :mrgreen:
Čovjek

#313 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Čovjek »

AliceInChains wrote:
Čovjek wrote:
Mislis gloruki Bosanski otpor? :mrgreen: Jbg., hipijanci misle, da sve ide bez oruzja, pa i otpor :mrgreen:
Mislim da sam postavio jasno pitanje...
argyle

#314 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by argyle »

ljubav_aha wrote:Image
Mahala, Kalesija

stara i nova tabla (prosle godine)

Image
Image
7cokanja

#315 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by 7cokanja »

..nije to "republic"..to je "samo ime"..rek'o aljo.. :lol: :lol:
AliceInChains

#316 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Čovjek wrote:
Mislim da sam postavio jasno pitanje...
Mislim, da ti je to malo glupo pitanje. Da Alije nije bilo, mi nebi uopste vise znali da ima Bosne ida smo mi Bosnjaci uopste muslimani. Naravno mu trebamo biti zahvalni za konstitutivnost, jer prije njega nije postojao nijedan pravi Bosnjacki patriota. Dobro jutro, covjece.
kamen spoticanja

#317 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

hercegovac_pravi wrote:
ljubav_aha wrote:
hercegovac_pravi wrote:Možeš li svegati prestati sa začatavanjem teme? Jednolinijski postovi sa brojem smajlića većim od broja riječi i pokoja slika jednostavno ne doprinose konstruktivnoj diskusiji. Hvala unaprijed.
zar RS u BiH i Alijom nema veze,unutarnje veze,he he he ,jer su unutrasnje veze nemoguce :D
dobro je popravljaš se. U ovome postu si povećala broj riječi bar za tri puta u odnosu na tvoj prijašnje postove a smajliće zamijenila sa "he he he"...nenadjebiv argument "he he he"... :-)
ne moze ona popraviti fond rijeci u postovima zato sto poznaje materiju ko ja kvantnu fiziku(mada mislim da ja istu poznajem malo bolje)...no ona voli povecavati broj postova infantilnim,nekad poluretardiranim uzvicima odobravanja tipa :thumbup: :lol: :D nekad malo zacini nekim pitajem koje ima veze s temom ko nail s materom tipa :?: :!: :?: i tako...ne ocekuj smislenu raspravu...to u ameriKi ne uce :wink:
AliceInChains

#318 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

kamen spoticanja wrote: ne moze ona popraviti fond rijeci u postovima zato sto poznaje materiju ko ja kvantnu fiziku(mada mislim da ja istu poznajem malo bolje)...no ona voli povecavati broj postova infantilnim,nekad poluretardiranim uzvicima odobravanja tipa :thumbup: :lol: :D nekad malo zacini nekim pitajem koje ima veze s temom ko nail s materom tipa :?: :!: :?: i tako...ne ocekuj smislenu raspravu...to u ameriKi ne uce :wink:
Jesi li ti siguran, da je ona Bosnjakinja? :mrgreen:
tabloid

#319 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by tabloid »

argyle wrote:o Srebrenici i "izdaji"

- zasto se Naser nije vratio
- zasto je pala Srebrenica
- vojna pomoc Srebrenicanima
- Uloga UN
- koliko je ljudi prezivjelo a koliko stradalo

Zasto se Naser nije vratio procitaj u intervju koji je dao u Oslobodjenju 1996:

http://www.scribd.com/doc/24182311/Nase ... jenje-1996

Zasto je pala Srebrenica i uloga UN-a.Te informacije mozes da procitas u Izvjestaju o Srebrenici koji je UN na celu sa Kofi Ananom objavio 1999 godine.
U tom izvjestaju se naravno nigdje ne spominje da je Alija Izetbegovic izdao Srebrenicu ili nesto slicno.
Koliko je dokument vjerodostojan ,govori cinjenica da se koristi kao relevantan dokaz u Haskom tribunalu.
Sto se tice vojni pomoci Srebrenici,Armija BiH slala je vazdusim putem oruzje i municiju.Koliko je to bilo dovoljno ili dali se moglo vise,to je sasvim drugo pitanje.
kamen spoticanja

#320 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

AliceInChains wrote:
kamen spoticanja wrote: ne moze ona popraviti fond rijeci u postovima zato sto poznaje materiju ko ja kvantnu fiziku(mada mislim da ja istu poznajem malo bolje)...no ona voli povecavati broj postova infantilnim,nekad poluretardiranim uzvicima odobravanja tipa :thumbup: :lol: :D nekad malo zacini nekim pitajem koje ima veze s temom ko nail s materom tipa :?: :!: :?: i tako...ne ocekuj smislenu raspravu...to u ameriKi ne uce :wink:
ama zar je vazno sta je...sebi je :D i ne bih joj bio u kozi :D
ljubav_aha

#321 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

AliceInChains wrote:

AinC,nisam Bosnjakinja,vec Bosanka i Hercegovka :-D
naiskrenije

#322 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by naiskrenije »

Alija Izetbegović,stajao na čelu velikodržavne ili velikonacionalne političke-oružane borbe,cilj - Bosna i Hercegovina , država BH muslimana kasnije nazvanih Bošnjaci .U jednom trenutku bio prinuđen da odustane od ostvarenja tog cilja putem rata.Njegovi naslednici,diplomatskim sredstvima se bore za iste ciljeve.
kamen spoticanja

#323 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

ljubav_aha wrote:
AliceInChains wrote:

jesi,zato zivis preko bare :lol:
nego znas ti da vagina ima prirodno kiselu sredinu sve iz razloga onemogucavanja razmnozavanja patoloskih bakterija :?:
reko da pricamo o onome sto razmijes :) valjda
AliceInChains

#324 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

ljubav_aha wrote:
AliceInChains wrote:

Pa onda to malo vise dokazuj u tvojim postovima :mrgreen: - Ne mislim sada, da mi trebas prepuno hvaliti i obozavati Aliju :mrgreen: , ali mislim da ta opasnost kod tebe ne postoji :P
ljubav_aha

#325 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

AliceInChains wrote:
ljubav_aha wrote:
AliceInChains wrote:Jesi li ti siguran, da je ona Bosnjakinja? :mrgreen:

Pa onda to malo vise dokazuj u tvojim postovima :mrgreen: - Ne mislim sada, da mi trebas prepuno hvaliti i obozavati Aliju :mrgreen: , ali mislim da ta opasnost kod tebe ne postoji :P
citiram sebe,drugi put,postavila sam na 3str doticne teme
ljubav_aha wrote:sa druge teme,zasto je sve uopste krenulo naopkao pocetkom 20 vijeka
ljubav_aha wrote:Bosniaks – The struggle for recognition
Members of the 19th century Illyrian movement, most notably Ivan Frano Jukić, emphasized Bosniaks (Bošnjaci) alongside Serbs and Croats as one of the “tribes” that constitutes the “Illyrian nation”.

With the dawn of Illyrian movement, Muslim intelligentsia gathered around magazine Bosnia in the 1860s promoted the idea of a Bosniak nation. A member of this group was father of Safet-beg Bašagić, a famous Bosniak poet. The Bosniak group would remain active for several decades, with the continuity of ideas and the use of the archaic Bosniak name. From 1891 until 1910 they published a magazine titled Bosniak. By the turn of centuries, however, this group has all but died out, due to its most prominent members either dying or deciding for Croat identity, the latter including Safet-beg Bašagić himself.

The administration of Benjamin Kallay, the Austria-Hungarian governor of Bosnia and Herzegovina, enforced the idea of a unitary Bosnian nation (Bosanci) that would include the Catholic and Orthodox Bosnians as well as Muslims. The idea was fiercely opposed by Croats and Serbs, but also by a number of Muslims. This policy further clouded the Bosnian ethnical issue and made the Bosniak group seem as pro-regime. After Kallays death in 1903, the official policy slowly drifted towards accepting the three-ethnical reality of Bosnia.Muslim National Organization (MNO), a political party founded in 1906, was a major opponent of the regime and promoted the idea of Muslims as a separate entity from Serbs and Croats. A group of dissidents that, among else, subscribed with the Croat Muslim identity formed a party named Muslim Proggressive Party (MNS), however it received little popular support and faded away in the next few years.

The first constitution of Bosnia and Herzegovina from 1910 explicitly mentioned Serbs, Croats and Muslims as the “native peoples”. This was reflected in the elections held soon thereafter, when the electoral was divided into a Serb, Croat and Muslim ballot. MNO, Serb National Organization (SNO) and Croat National Community (HNZ) received almost unanimous support in their respective ballots, and their members formed the parliament, albeit this parliament had little power in the Austria-Hungarian province of Bosnia and Herzegovina. All translations of the Constitution into native languages used lower-case M for Muslims as followers of Islam (This is because the proper nouns such as Muslim and Christian were and still are written in lowercase letters in Bosnian (Serbo-Croatian) language).

svi su krivi,nisu im dali nezavisnost na vrijeme,ah ta politika
:-D
Locked