Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
AliceInChains

#201 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

PasoDzigera007 wrote:Jaoo,jao,koliko samo providnih nickova,pa i lud zna da se pola forumasa predstavlja pod laznim nickovima i glume Bosnjake da bi bilo,kako se mrzi Alija. Svi mi dobro znamo da je 90% pljuvaca lika i djela Alije onih brdjana sa Pala odakle se granatiralo Sarajevo,a i onih iz Sirokog ti Briga. ODJEBAUSSSSSSSSSSSSSSSS

NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
JA BIH SVIJETLO ZVAO MRAKOM
DA TE NIJE ALIJA!
Ne vrijedaj me. Procitaj malo moje druge komentare, koje sam napisao po forumu. Mrzim dusmane! :x A i pizde, koji havle jednog i jedinog vodu, koji nije imao nijedne druge alternative, osim rata. Namjere Srba i Hrvata su bile potpuno jasne. E kolege, onda priznajte odmah, da je bilo jasno, da ce dosta nasih ljudi poginuti.

NE shvatite me pogresno. Vi ste veliki patrijoti u smislu drzave BIH. ALi ja sam veliki patrijot, sta se tice mog naroda(Bosnjaka), pa i tebe. I kad razmisljam iz tog ugla, onda jednostavno nemogu reci, da je Alijina opcija bila najbolja. Jer, u sustini nam je drzava u tolikim govnima, i Srbi i Hrvati nam dan danas na neki nacin odreduju sudbinu-a bas zbog toga smo htjeli da postanemo nezavisni. Stanje je tako gadno, da bi ljudi sve dali, da pobjegnu iz ove drzave, i u mirnim danima. I onda se zaista pitam, dali je to bilo vrijedno, da toliko ljudi pogine za ovu BIH, koju nam je Alija izborio?
ljubav_aha

#202 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

kiky wrote:bakir izetbegović je u prrdsjedništvu ...
narod, koji ne uči iz svoje istorije osuđen je da mu se ista ponavlja sve dok ne položi ispit ...
:D

:D :thumbup: :lol:
ljubav_aha

#203 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

DiplomataSaSela wrote:Vjerovatno je Holbrook-ova knjiga najtacnija...ostalo svako svoje misljenje....ali da je Alija danas ziv,sumnjam da bi bilo dodika ikako...

vjerovatno > da,ali , ipak nije ;-)
ljubav_aha

#204 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

StupskaBitanga wrote:Alija je u zlu koje je zadesilo BiH vidio savršenu šansu da ostvari ideju o muslimanskoj državi
Kojeg je đavla muslimane okarakterizirao kao Bošnjake???Dakako uvijek postoji izreka o mrtvima sve najbolje ali nažalost neki nepromišljeni glupi neshvatljivi potezi našeg dede A. i danas nas skupo koštaju

he he he ,dobro pitanje :D jer se zna ko su bili Bosnjaci tokom istorije :)
poostar

#205 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by poostar »

PasoDzigera007 wrote:Jaoo,jao,koliko samo providnih nickova,pa i lud zna da se pola forumasa predstavlja pod laznim nickovima i glume Bosnjake da bi bilo,kako se mrzi Alija. Svi mi dobro znamo da je 90% pljuvaca lika i djela Alije onih brdjana sa Pala odakle se granatiralo Sarajevo,a i onih iz Sirokog ti Briga. ODJEBAUSSSSSSSSSSSSSSSS

NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
DA TE NIJE ALIJA!
jel to ona 24 % avlija ? :lol:

Znaci, Bosnjaci su samo oni koji postuju "duh i naslijedje" A.I ?
kamen spoticanja

#206 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
StupskaBitanga wrote:Alija je u zlu koje je zadesilo BiH vidio savršenu šansu da ostvari ideju o muslimanskoj državi
Kojeg je đavla muslimane okarakterizirao kao Bošnjake???Dakako uvijek postoji izreka o mrtvima sve najbolje ali nažalost neki nepromišljeni glupi neshvatljivi potezi našeg dede A. i danas nas skupo koštaju

ko su bili Bosnjaci tokom historije? hajmo prosvjetlite nas mlada damo kad ste vec tu...i tokom koje historije...dakle od kulina,tvrtka,katarine,gradascevica,grge martica,mehmeda spahe,titinih Muslimana,do Alije Izetbegovica...bujrum da cujemo nesto konstruktivno
kamen spoticanja

#207 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

ljubav_aha wrote:
DiplomataSaSela wrote:Vjerovatno je Holbrook-ova knjiga najtacnija...ostalo svako svoje misljenje....ali da je Alija danas ziv,sumnjam da bi bilo dodika ikako...

vjerovatno > da,ali , ipak nije ;-)
a koja je tacnija? znas neku mjerodavniju?
Klodovik

#208 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Klodovik »

AliceInChains wrote:

NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
DA TE NIJE ALIJA!
Ne vrijedaj me. Procitaj malo moje druge komentare, koje sam napisao po forumu. Mrzim dusmane! :x A i pizde, koji havle jednog i jedinog vodu, koji nije imao nijedne druge alternative, osim rata. Namjere Srba i Hrvata su bile potpuno jasne. E kolege, onda priznajte odmah, da je bilo jasno, da ce dosta nasih ljudi poginuti.

NE shvatite me pogresno. Vi ste veliki patrijoti u smislu drzave BIH. ALi ja sam veliki patrijot, sta se tice mog naroda(Bosnjaka), pa i tebe. I kad razmisljam iz tog ugla, onda jednostavno nemogu reci, da je Alijina opcija bila najbolja. Jer, u sustini nam je drzava u tolikim govnima, i Srbi i Hrvati nam dan danas na neki nacin odreduju sudbinu-a bas zbog toga smo htjeli da postanemo nezavisni. Stanje je tako gadno, da bi ljudi sve dali, da pobjegnu iz ove drzave, i u mirnim danima. I onda se zaista pitam, dali je to bilo vrijedno, da toliko ljudi pogine za ovu BIH, koju nam je Alija izborio?
Druga opcija ti je bila podjela/nestanak države i fizički nestanak ili odlazak tvog naroda sa ovih prostora. Stanje je i sada gadno i bit će i dalje gadno. Pomiri se s tim i djeluj u tom smislu ako si već veliki patriota.
AliceInChains

#209 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Samo jedno da pojasnim, jer necu da ispadnem kao neki izdajnik, a nena mom dajdi trazila kosti na tom mjestu, gdje ga je cetnicki snajper upucao: Okrivljujem Aliju najvise zbog toga, zato sto je losu politiku vodio PRIJE rata. Po mom misljenju je imalo i drugih opcija osim direktne konfrontacije sa Srbima i sa tim bi mozda manje ljudi poginulo. Opet kazem....moje misljenje. Sta se tice toka rata.....pa u toj situaciji nebi nijedan drugi predsjednik nista bolje mogao uciniti. Ali pitanje je, dali je do toga moralo uopste doci? Neki mi ovdje palamude: Pa komsija bio spreman da mi ude u kucu? Danas bi nam te komsije iz PC-a isto radili, ako ne i gore, kad bi im voda dao zeleno svjetlo. Dali je moralo do toga doci, da im tadasnji voda (Karadzic/Milosevic) da zeleno svijetlo?? Nebih rekao, da se je to moralo tako desiti.
Jedino, zasta sam mu iskreno zahvalan je to, da nam je vratio nacionalno ime.
AliceInChains

#210 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

Klodovik wrote:
AliceInChains wrote:

NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
DA TE NIJE ALIJA!

Druga opcija ti je bila podjela/nestanak države i fizički nestanak ili odlazak tvog naroda sa ovih prostora. Stanje je i sada gadno i bit će i dalje gadno. Pomiri se s tim i djeluj u tom smislu ako si već veliki patriota.
Pazi, veliki sam patriota u svakom smislu i ponosan sam Bosnjak. Predstavljam sunarodnjake u dobrom svjetlu i to je to. Samo mi dijeluje smijesno ovo preuvelicavanje A.I. od strane onih koji misle, da je sukob sa Srbima bio jedini nacin za opstanak RBIH i Bosnjaka, ili da nije bilo drugog izbora, jer su Srbi i Hrvati odlucili. Pa super, sta je onda specijalno na A.I., kad je svaka druga budala isto mogla ici u direktnu konfrontaciju? Politicka retorika je jedno cudo, koje glavni politicari SDA nikad nisu posjedovali. Zato se BIH i dan danas nalazi u govnima.
NightSkyWalker

#211 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

AliceInChains wrote: imalo i drugih opcija osim direktne konfrontacije sa Srbima i sa tim bi mozda manje ljudi poginulo.

Ali pitanje je, dali je do toga moralo uopste doci?
Nismo se mi konfrontirali sa srbima, mi smo se branili od njihovog napada. Taj napad nismo mi izazvali, vec njihova zelja za stvaranjem velike srbije. A nase je pravo bilo da idemo u nezavisnost!

Do rata nije moralo doci da smo se mi odlucili na kapitulaciju. Ali posto nismo htjeli da nestanemo i budemo unisteni, onda smo se morali braniti pa cak i ratom.
kamen spoticanja

#212 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

AliceInChains wrote:

Pazi, veliki sam patriota u svakom smislu i ponosan sam Bosnjak. Predstavljam sunarodnjake u dobrom svjetlu i to je to. Samo mi dijeluje smijesno ovo preuvelicavanje A.I. od strane onih koji misle, da je sukob sa Srbima bio jedini nacin za opstanak RBIH i Bosnjaka, ili da nije bilo drugog izbora, jer su Srbi i Hrvati odlucili. Pa super, sta je onda specijalno na A.I., kad je svaka druga budala isto mogla ici u direktnu konfrontaciju? Politicka retorika je jedno cudo, koje glavni politicari SDA nikad nisu posjedovali. Zato se BIH i dan danas nalazi u govnima.
pa ko je posjedovao...adil mozda ...ili pak fikret abdic...o kojoj retorici govoris...imas kontra sebe dvije armije s naostrenim nozevima,cijelu usranu europu,busha na celu SAD-a...nemas puske kako treba i sacuvas drzavu u njenim granicama,ne okaljas obraz i ostanes cist...jel to moglo vise...jest mogle je hipoteticki i ovako forumski virtualno...u realnosti meni jos uvijek nije jasno kako smo i ovo dobili
ljubav_aha

#213 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:

ko su bili Bosnjaci tokom historije? hajmo prosvjetlite nas mlada damo kad ste vec tu...i tokom koje historije...dakle od kulina,tvrtka,katarine,gradascevica,grge martica,mehmeda spahe,titinih Muslimana,do Alije Izetbegovica...bujrum da cujemo nesto konstruktivno
The earliest Bosnian "name" was the historical term "Bošnjanin" (Latin: Bosniensis), which signified any inhabitant of the medieval Bosnian kingdom. By the early days of Ottoman rule, the word had been replaced by "Bosniak" (Bošnjak). No consensus exists as to whether the word Bosniak emerged as a Turkified variation of the old Slavic Bošnjanin or as a local linguistic progression where the suffix "-iak" replaced the traditional "-anin". The Bosniaks derive their ethnic name from Bosona (Bosnia), which has been proposed to have an Illyrian origin.[31] [32]

For the duration of Ottoman rule, the word Bosniak came to refer to all inhabitants of Bosnia; Turkish terms such as "Bosniak-milleti", "Bosniak-kavmi", and "Bosniak-taifesi", were used in the Empire to describe Bosnians in an ethnic or "tribal" sense. However, the concept of nationhood was foreign to the Ottomans at that time - not to mention the idea that Muslims and Christians of some military province could foster any common sur-confessional sense of identity. The inhabitants of Bosnia called themselves various names: from Bosniak, in the full spectrum of the word's meaning with a foundation as a territorial designation, through a series of regional and confessional names, all the way to modern-day national ones.
wolf07

#214 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

O Boze kakvih gluposti ovdje sve ima!!! Ja sam sinoc u neka doba noci napisao po drugi put da je vrhunsko umijece bilo stvariti tako dobre veze i sad SAD i sa Iranom pokazujuci time da je Alija bio odlican diplomata a onda dobijem odgovore u smislu:"sto Ameri nisu ranije reagovali", "ma kakvi amerikanci oni su napali VRS tek kad smo ih mi razvalili" i sl. gluposti. Ja samo postavljam pitanje da li su i SAD i Iran imali uopste pojma o tome gdje se uopste nalazi BiH i ko tamo zivi prije rata? Odgovor - NISU!!! Znaci Alijino je umijece bilo da se pridobije u prvom redu SAD na nasu stranu, politicki a zatim i vojno a nije skodila ni pomoc Irana. Oni koji su bili u vojsci znaju da smo od Irana dobili oruzje i da su Ameri zazmirili dok se to radilo. Tajming napada na VRS od strane SAD-a je bio takav da su nam upravo oni omogucili sjajne ofanzive u Krajini i Srednjoj Bosni a nije bilo obrnuto kako neki misle. Onaj ko misli drukcije ili nema pojma o tom periodu ili je nezahvalni bijednik. Sljedeca cesto ponovljena glupost se u najkracem odnosi na nekakvo samoorganizovanje. Ta se floskula cesto ponavljala u medijima tako da su neki zaista poceli da vjeruju u to. Takve tvrdnje su zestoka naivnost, vrlo cesto neki narodi ni uz dobro i pravovremeno organizovanje otpora ne uspijevaju u svojim nakanama (Palestina, Kurdi, Tamilski tigrovi........). Da se uspije odbraniti drzava samoorganizovanjem naroda bez mudrog politickog vodjstva je bajka koje bi se stidili i braca Grim! Dalje, prica o izbjegavanju rata je toliko providna da skoro i ne zasluzuje bilo kakvu elaboraciju. Samo jedno pitanje, zasto je naoruzanje TO iz opcina sa bosnjackom ili hrvatskom vecinom prebaceno na opcine sa srpskom vecinom jos 1989!!! Ako to nije bila priprema za rat od strane JNA i srpske politike sta onda jeste. A racun za taj potez treba valjda ispostaviti SKJ a ne SDA! I na kraju, zasto je potpisao Dejton??? Pa valjda zato da bi budale s pasosem na kojem pise BOSNA I HERCEGOVINA mogle da mu pljuju mezar, porucuju "zemlja mu kosti izmetala" i sl. a onda kad docekaju liberalizaciju viznog rezima i clanstvo u NATO mogli da kazu:"Ma to smo se mi samoorganizovali"! I jos jedna stvar, rat je vec bio poceo, izbjegli ljudi iz Visegrada u Gorazde i onda na poziv svojih "dobrih komsija" da se vrate veliki broj njih ode nazad da sacuva imanja, stanove, posao i sta sve ne. Kad su se fino vratili vjerujuci onima koji su ih koliko juce otjerali dozive najjezivije zlocine. Koliko za takav postupak ili recimo predaju oruzja bez borbe a onda transfer u logor (a i toga je bilo sirom Bosne koliko hocete) krivicu snosi Alija a koliko ti ljudi koji ne vide ni bijelu kobilu na 1m rastojanja! Zao mi ih je ali, sve mi se cini da su sami sebe odveli pod noz!
NightSkyWalker

#215 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Samo pogledati sta smo mi imali a sta je imao dusman, i sve je jasno kao dan.
ljubav_aha

#216 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

wolf07 wrote:O Boze kakvih gluposti ovdje sve ima!!! Ja sam sinoc u neka doba noci napisao po drugi put da je vrhunsko umijece bilo stvariti tako dobre veze i sad SAD i sa Iranom pokazujuci time da je Alija bio odlican diplomata a onda dobijem odgovore u smislu:"sto Ameri nisu ranije reagovali", "ma kakvi amerikanci oni su napali VRS tek kad smo ih mi razvalili" i sl. gluposti. Ja samo postavljam pitanje da li su i SAD i Iran imali uopste pojma o tome gdje se uopste nalazi BiH i ko tamo zivi prije rata? Odgovor - NISU!!! Znaci Alijino je umijece bilo da se pridobije u prvom redu SAD na nasu stranu, politicki a zatim i vojno a nije skodila ni pomoc Irana. Oni koji su bili u vojsci znaju da smo od Irana dobili oruzje i da su Ameri zazmirili dok se to radilo. Tajming napada na VRS od strane SAD-a je bio takav da su nam upravo oni omogucili sjajne ofanzive u Krajini i Srednjoj Bosni a nije bilo obrnuto kako neki misle. Onaj ko misli drukcije ili nema pojma o tom periodu ili je nezahvalni bijednik. Sljedeca cesto ponovljena glupost se u najkracem odnosi na nekakvo samoorganizovanje. Ta se floskula cesto ponavljala u medijima tako da su neki zaista poceli da vjeruju u to. Takve tvrdnje su zestoka naivnost, vrlo cesto neki narodi ni uz dobro i pravovremeno organizovanje otpora ne uspijevaju u svojim nakanama (Palestina, Kurdi, Tamilski tigrovi........). Da se uspije odbraniti drzava samoorganizovanjem naroda bez mudrog politickog vodjstva je bajka koje bi se stidili i braca Grim! Dalje, prica o izbjegavanju rata je toliko providna da skoro i ne zasluzuje bilo kakvu elaboraciju. Samo jedno pitanje, zasto je naoruzanje TO iz opcina sa bosnjackom ili hrvatskom vecinom prebaceno na opcine sa srpskom vecinom jos 1989!!! Ako to nije bila priprema za rat od strane JNA i srpske politike sta onda jeste. A racun za taj potez treba valjda ispostaviti SKJ a ne SDA! I na kraju, zasto je potpisao Dejton??? Pa valjda zato da bi budale s pasosem na kojem pise BOSNA I HERCEGOVINA mogle da mu pljuju mezar, porucuju "zemlja mu kosti izmetala" i sl. a onda kad docekaju liberalizaciju viznog rezima i clanstvo u NATO mogli da kazu:"Ma to smo se mi samoorganizovali"! I jos jedna stvar, rat je vec bio poceo, izbjegli ljudi iz Visegrada u Gorazde i onda na poziv svojih "dobrih komsija" da se vrate veliki broj njih ode nazad da sacuva imanja, stanove, posao i sta sve ne. Kad su se fino vratili vjerujuci onima koji su ih koliko juce otjerali dozive najjezivije zlocine. Koliko za takav postupak ili recimo predaju oruzja bez borbe a onda transfer u logor (a i toga je bilo sirom Bosne koliko hocete) krivicu snosi Alija a koliko ti ljudi koji ne vide ni bijelu kobilu na 1m rastojanja! Zao mi ih je ali, sve mi se cini da su sami sebe odveli pod noz!

kako los politicar moze biti odlican diplomata :D
wolf07

#217 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

ljubav_aha wrote:
wolf07 wrote:O Boze kakvih gluposti ovdje sve ima!!! Ja sam sinoc u neka doba noci napisao po drugi put da je vrhunsko umijece bilo stvariti tako dobre veze i sad SAD i sa Iranom pokazujuci time da je Alija bio odlican diplomata a onda dobijem odgovore u smislu:"sto Ameri nisu ranije reagovali", "ma kakvi amerikanci oni su napali VRS tek kad smo ih mi razvalili" i sl. gluposti. Ja samo postavljam pitanje da li su i SAD i Iran imali uopste pojma o tome gdje se uopste nalazi BiH i ko tamo zivi prije rata? Odgovor - NISU!!! Znaci Alijino je umijece bilo da se pridobije u prvom redu SAD na nasu stranu, politicki a zatim i vojno a nije skodila ni pomoc Irana. Oni koji su bili u vojsci znaju da smo od Irana dobili oruzje i da su Ameri zazmirili dok se to radilo. Tajming napada na VRS od strane SAD-a je bio takav da su nam upravo oni omogucili sjajne ofanzive u Krajini i Srednjoj Bosni a nije bilo obrnuto kako neki misle. Onaj ko misli drukcije ili nema pojma o tom periodu ili je nezahvalni bijednik. Sljedeca cesto ponovljena glupost se u najkracem odnosi na nekakvo samoorganizovanje. Ta se floskula cesto ponavljala u medijima tako da su neki zaista poceli da vjeruju u to. Takve tvrdnje su zestoka naivnost, vrlo cesto neki narodi ni uz dobro i pravovremeno organizovanje otpora ne uspijevaju u svojim nakanama (Palestina, Kurdi, Tamilski tigrovi........). Da se uspije odbraniti drzava samoorganizovanjem naroda bez mudrog politickog vodjstva je bajka koje bi se stidili i braca Grim! Dalje, prica o izbjegavanju rata je toliko providna da skoro i ne zasluzuje bilo kakvu elaboraciju. Samo jedno pitanje, zasto je naoruzanje TO iz opcina sa bosnjackom ili hrvatskom vecinom prebaceno na opcine sa srpskom vecinom jos 1989!!! Ako to nije bila priprema za rat od strane JNA i srpske politike sta onda jeste. A racun za taj potez treba valjda ispostaviti SKJ a ne SDA! I na kraju, zasto je potpisao Dejton??? Pa valjda zato da bi budale s pasosem na kojem pise BOSNA I HERCEGOVINA mogle da mu pljuju mezar, porucuju "zemlja mu kosti izmetala" i sl. a onda kad docekaju liberalizaciju viznog rezima i clanstvo u NATO mogli da kazu:"Ma to smo se mi samoorganizovali"! I jos jedna stvar, rat je vec bio poceo, izbjegli ljudi iz Visegrada u Gorazde i onda na poziv svojih "dobrih komsija" da se vrate veliki broj njih ode nazad da sacuva imanja, stanove, posao i sta sve ne. Kad su se fino vratili vjerujuci onima koji su ih koliko juce otjerali dozive najjezivije zlocine. Koliko za takav postupak ili recimo predaju oruzja bez borbe a onda transfer u logor (a i toga je bilo sirom Bosne koliko hocete) krivicu snosi Alija a koliko ti ljudi koji ne vide ni bijelu kobilu na 1m rastojanja! Zao mi ih je ali, sve mi se cini da su sami sebe odveli pod noz!

kako los politicar moze biti odlican diplomata :D
A to da je bio los tvrdis ni manje ni vise nego - TI!!!
AliceInChains

#218 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

NightSkyWalker wrote:
AliceInChains wrote: imalo i drugih opcija osim direktne konfrontacije sa Srbima i sa tim bi mozda manje ljudi poginulo.

Ali pitanje je, dali je do toga moralo uopste doci?
Nismo se mi konfrontirali sa srbima, mi smo se branili od njihovog napada. Taj napad nismo mi izazvali, vec njihova zelja za stvaranjem velike srbije. A nase je pravo bilo da idemo u nezavisnost!

Do rata nije moralo doci da smo se mi odlucili na kapitulaciju. Ali posto nismo htjeli da nestanemo i budemo unisteni, onda smo se morali braniti pa cak i ratom.
Tesko reci. Mislim, da bi bilo tesko napaliti Srbe do takve mjere, kao sto se je to i desilo, da Alija nije djelovao kao vjerski voda. Srbi su u to vrijeme vec gorili, ali ne u takvoj mjeri kao u Hrvatskoj ili u Kosovu. Recimo ovako, kad bi Alija malo tolerantnije djelovao(vise kao Bosanac), a ne kao neki veliki musliman(by the way: sa njegovom predstavom je stavio nas Bosnjake u lose svjetlo).....mislim, on je bezpotrebno vise nalozio vatru....onda bi se mozda malo vise Srba borilo za Bosnu, i MOZDA bi malo manje Srba podrzavalo unistavanje drzave. Ali jbg. Srbi su se zbog tog djelovanja isto prepali, i vlastima u Beogradu nije palo tesko, da ih manipuliraju. To je bila sa njegove strane direktna konfrontacija.
Ali, jbg., dost mi starih vremena :bih:
NightSkyWalker

#219 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by NightSkyWalker »

Alija nije bio vjerski vodja, vec predsjednik medjunarodno priznate drzave.
ljubav_aha

#220 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

wolf07 wrote:
ljubav_aha wrote: kako los politicar moze biti odlican diplomata :D

da,i u ime mnogih koji su to govorili tokom rata, a ne iksljucivo danas :-D
AliceInChains

#221 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

NightSkyWalker wrote:Alija nije bio vjerski vodja, vec predsjednik medjunarodno priznate drzave.
Hej ba, naravno je to bio. Ali ja mislim na vrijeme u Jugoslaviji. Pristojno je on djelovao, kad je postao clan predsjednistva, ali mislim na vrijeme prije toga.....tu je vise djelovao kao vjerski voda.
wolf07

#222 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by wolf07 »

ljubav_aha wrote:
wolf07 wrote:
ljubav_aha wrote: kako los politicar moze biti odlican diplomata :D

da,i u ime mnogih koji su to govorili tokom rata, a ne iksljucivo danas :-D
Onda izvini sto te nisam odmah prepozn'o g-dine/g/djo/g/djice portparol "Mnogih"! :-)
BiH-x

#223 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by BiH-x »

AliceInChains wrote:Tesko reci. Mislim, da bi bilo tesko napaliti Srbe do takve mjere, kao sto se je to i desilo, da Alija nije djelovao kao vjerski voda. Srbi su u to vrijeme vec gorili, ali ne u takvoj mjeri kao u Hrvatskoj ili u Kosovu. Recimo ovako, kad bi Alija malo tolerantnije djelovao(vise kao Bosanac), a ne kao neki veliki musliman(by the way: sa njegovom predstavom je stavio nas Bosnjake u lose svjetlo).....mislim, on je bezpotrebno vise nalozio vatru....onda bi se mozda malo vise Srba borilo za Bosnu, i MOZDA bi malo manje Srba podrzavalo unistavanje drzave. Ali jbg. Srbi su se zbog tog djelovanja isto prepali, i vlastima u Beogradu nije palo tesko, da ih manipuliraju. To je bila sa njegove strane direktna konfrontacija.
Superiska ti je logika. Da su samo poljski i ceski politicari u 1939 djelovali malo tolerantije, mozda bi malo manje Njemaca podrzavalo unistavanje njihove drzave.

Ali jbg :(
ljubav_aha

#224 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

wolf07 wrote:
ljubav_aha wrote: da,i u ime mnogih koji su to govorili tokom rata, a ne iksljucivo danas :-D
Onda izvini sto te nisam odmah prepozn'o g-dine/g/djo/g/djice portparol "Mnogih"! :-)
oh,zelis sreci da mnogi nisu tokom rata upravo zakljucili da je bio los politicar :D
AliceInChains

#225 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by AliceInChains »

BiH-x wrote:
AliceInChains wrote:Tesko reci. Mislim, da bi bilo tesko napaliti Srbe do takve mjere, kao sto se je to i desilo, da Alija nije djelovao kao vjerski voda. Srbi su u to vrijeme vec gorili, ali ne u takvoj mjeri kao u Hrvatskoj ili u Kosovu. Recimo ovako, kad bi Alija malo tolerantnije djelovao(vise kao Bosanac), a ne kao neki veliki musliman(by the way: sa njegovom predstavom je stavio nas Bosnjake u lose svjetlo).....mislim, on je bezpotrebno vise nalozio vatru....onda bi se mozda malo vise Srba borilo za Bosnu, i MOZDA bi malo manje Srba podrzavalo unistavanje drzave. Ali jbg. Srbi su se zbog tog djelovanja isto prepali, i vlastima u Beogradu nije palo tesko, da ih manipuliraju. To je bila sa njegove strane direktna konfrontacija.
Superiska ti je logika. Da su samo poljski i ceski politicari u 1939 djelovali malo tolerantije, mozda bi malo manje Njemaca podrzavalo unistavanje njihove drzave.

Ali jbg :(
Kad bi Italijanci do kraja rata podrzavali sopstvenu ideologiju i saveznistvo sa Hitlerom, onda bi i oni nahebali. :mrgreen: Volim, historijsko uporedenje-ne da ovoj diskusiji nesta pomaze, ali je smijesno.
Hajmo reci, rat je bio neizbjeziv. Dali je A.I. kao predsjednik stvorio dobre preduslove, da sto bolje zastiti sto vise zivota i da smanji sto vise napetost izmedu naroda? Znam, nismo mi htjeli rat i Karadzic i Co. su bili neporediva govna, nego mene vise zanima, dali je on sve tacno uradio, sta se tice bezbjednosti sto vise moguceg broja Bosnjaka/Bosanaca? Dali je politicki mogao bolje postupati? Mislim da jeste i bez uvrede, bas zbog toga necu da preuvelicavam njegovu politicku ulogu, sta ne znaci, da mi je namjera, da ga spustim na isti nivo kao Tudmana, Milosevica i ostalih dusmana.
Locked