ogromna,ugodinama, u obrazovanju, materijalnom stanju, a najbitnija je da je čovjek akter tih događanja, a ja nisam...kamen spoticanja wrote:a razlika izmedju tebe i hrvoja sarinica je u cemu?osa wrote:ne čitaš mene nego citat iz knjige.....kamen spoticanja wrote: jest da te prvi put citam na ovom forumu,mozda bi i prosloovako tesko
![]()
hebi ga ovde sam morao
Alija Izetbegović - duh i naslijedje
- osa
#176 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
- Prolaznik
#177 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Aliju Izetbegovića pamtim kao kao zagovornika islamizacije BiH zbog čega je u osamdesetim godinama bio osuđen i proveo više godina u zatvoru. Isto tako ga pamtim kao čovjeka koji je osnovao prvu nacionalističku stranku u sekularnoj i multinacionalnoj sredini i time joj prvi zabio nož u leđa a ujedno isprovocirao ostala dva naroda na reakcije koje su uslijedile nakon toga. Sjećam ga se kao osobu koja je prekidala sjednice parlamenta u petak kako bi se išlo na džumu. Ta javna demonstracija ličnih vjerskih osjećaja u osjetljivoj sredini je obična i jeftina provokacija upućena na adresu druga dva naroda. O zloupotebi vjere, tog tobožnjeg vjernika, na takav način nije potrebno trošiti riječi.
Tim činom početnog rasturanja države je kasnije doveo na ivicu biološke propasti jedan od tri naroda u BiH. Alija Izetbegović je od strane svojih istomišljenika proglašen za tzv. oca nacije i lidera jednog naroda što je klasični puč i uzurpacija vlasti. Bošnjački narod ga nikada nije izabrao za svog vođu već Fikreta Abdića kojeg je Alija Izetbegović na podmukli način uklonio iz vlasti i oteo mu mjesto. Zamislite kako bi bilo kada bi danas Bakiru Izetbegoviću mjesto u predsjedništvu oteo Sulejman Tihić? Alija se volio zvati predsjednikom što je protivno ustavu BiH. On je bio samo jedan od tri člana predsjedništva. Svojom lakomislenošću i naivnošću u teškim trenucima opstanka Bošnjačkog naroda samo je pogoršavao situaciju uvjeravajući narod da rata biti neće, da za rat treba dvoje, da to nije naš rat i ostale djetinjaste gluposti.
Alija Izetbegovića nakon što je uzurpirao vlast imao je katastrofalnu politiku: rasturio je sekularnu i multietničku patriotsku vojsku i instalirao muslimansku vojsku potpomognutu stranim ekstremistima. Svoje zalaganje za tobožnju multietničku BiH je na taj način popljuvao i najogavnije slagao narod za koji se, kao, borio. Instaliranjem muslimanske vojske samo je olakšao odluku patriotskih Srba i Hrvata da napuste zajedničke prostore i pređu na “svoje” teritorije za što su mu Radovan Karađić, Mate Boban i njihove gazde u Beogradu i Zagrebu bile vrlo zahvalne.
Imalo bi se ovdja još svašta napisati. Materijala je za dobru knjigu ali mi se gadi više vrtiti njegovo ime po glavi. Sve u svemu, o Aliji Izetbegoviću mislim najgore i proklinjem dan kada se je rodio. DABOGDA MU ZEMLJA KOSTI IZBACILA!!!
Tim činom početnog rasturanja države je kasnije doveo na ivicu biološke propasti jedan od tri naroda u BiH. Alija Izetbegović je od strane svojih istomišljenika proglašen za tzv. oca nacije i lidera jednog naroda što je klasični puč i uzurpacija vlasti. Bošnjački narod ga nikada nije izabrao za svog vođu već Fikreta Abdića kojeg je Alija Izetbegović na podmukli način uklonio iz vlasti i oteo mu mjesto. Zamislite kako bi bilo kada bi danas Bakiru Izetbegoviću mjesto u predsjedništvu oteo Sulejman Tihić? Alija se volio zvati predsjednikom što je protivno ustavu BiH. On je bio samo jedan od tri člana predsjedništva. Svojom lakomislenošću i naivnošću u teškim trenucima opstanka Bošnjačkog naroda samo je pogoršavao situaciju uvjeravajući narod da rata biti neće, da za rat treba dvoje, da to nije naš rat i ostale djetinjaste gluposti.
Alija Izetbegovića nakon što je uzurpirao vlast imao je katastrofalnu politiku: rasturio je sekularnu i multietničku patriotsku vojsku i instalirao muslimansku vojsku potpomognutu stranim ekstremistima. Svoje zalaganje za tobožnju multietničku BiH je na taj način popljuvao i najogavnije slagao narod za koji se, kao, borio. Instaliranjem muslimanske vojske samo je olakšao odluku patriotskih Srba i Hrvata da napuste zajedničke prostore i pređu na “svoje” teritorije za što su mu Radovan Karađić, Mate Boban i njihove gazde u Beogradu i Zagrebu bile vrlo zahvalne.
Imalo bi se ovdja još svašta napisati. Materijala je za dobru knjigu ali mi se gadi više vrtiti njegovo ime po glavi. Sve u svemu, o Aliji Izetbegoviću mislim najgore i proklinjem dan kada se je rodio. DABOGDA MU ZEMLJA KOSTI IZBACILA!!!
- AliceInChains
#178 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
- BiH-x
#179 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Karadzicu, jes' to ti?isprovocirao ostala dva naroda na reakcije koje su uslijedile nakon toga.
-
hercegovac_pravi
#180 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Mijenja itekako. Ako je neko očekivao da Predsjednik RBiH aminuje (koja tada nije bila nezavisna država) učešće svojih građana u ratu za drugu državu koja btw. u tome momentu počinje provoditi zločinački plan koji je danas poznatiji kao "udruženi zločinački poduhvat" kojemu se sudi u haškom tribunalu, onda stvarno ta osoba ima problema sa golom logikom.stecak wrote:I opet, da li to mjenja suštinu? Pola Jugoslavije gori, takva izjava jednostavno nije na mjestu. Da ju je izgovorio i godinu ranije opet kardinalna greška. S prvim metkom u Sloveniji jasno je bilo kojim tokom će se stvari odvijati. Što slični izjavu nije kazao lider Hrvatske, Kosova, Slovenije??? Izjavom "to nije naš rat" njegov narod je požurio da karanfilima i burecima počasti vojsku koja se ukopavala oko gradova i koja će ih ubrzo početi istrebljivati. Vidio svojim očima u Kupresu.Koja notorna neistina. Zbog čega se uvjek provaljujete sa ovim glupim forama ? Začuđujuđe ..![]()
Alijina izjava "to nije naš rat" se desila skoro 5 mjeseci ranije od razaranja sela Ravnog. Čemu laži?
Dalje, kako ti tvrdiš da su u Mostaru, Livnu, Bugojnu (nemoj ni Stolac izuzeti jer su i tamo postojale organizovane jedinice TO-a) itd...postojale jedince TO-a koje nikada ništa nisu dobile od Sarajeva, samo da te priupitam, ko je onda organizovao te jedinice TO-a? Otkud im naoružanje neophodno za formiranje? Ili ti misliš da su se takve jedinice napravile same od sebe onako stihijski?![]()
Otkud TO naoružanje? Zdrava logika sama sve objasni: Teritorijalna odbrana. Dakle ljudi iz pojedinih gradova decenijama izdvajali za oružje i opremu te imali svoje štabove.
Dalje, da je Alija tada izjavio nešto u smislu "ovo jeste naš rat, idite u ZNG i ratujte za Hrvatsku", kakva bi bila razlika da je tada rekao nešto u smislu "ovo jeste naš rat, odazivajte se na regrutaciju u srpsku vojsku"? Razlika bi bila nikakva jer politika i planovi Tuđmana prema BiH i tadašnjim Muslimanima nije se razlikovala od politike Miloševića i četnika.
A pozivaš se na TO
-
hercegovac_pravi
#181 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Jel to Alija izvršio etničko čišćenje Bošnjaka? Ova priča je toliko šuplja da je ni dijete od 5 godina starosti ne bi progutalo. Pričati o tajmingu referenduma kao lošem je zaista ludilo. Shvati da tada referendum nije proveden da bi tadašnji Muslimani postali samo secesionistička grupacija protiv koje bi Miloševićev režim učino istu stvar kao što je i uradio (etničko čišćenje, konc logori, genocid, masovni zločini). Jedina razlika bi bila u tome što bi tadašnji Muslimani izgubili bilo kakav legalitet neophodan za svoju odbranu. Jednostavno BiH Muslimani današnji Bošnjaci bi krišom "nestali" sa svojih vjekovnih ognjišta. Eto to je bila sudbina namjenjena našem narodu.AliceInChains wrote:Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
Dalje, svaki put se zaprepastim kad pročitam idiotariju tipa "rat se mogao izbjeći". Shvatite (ovo se ne odnosi konkretno na tvoj post) da se rat NIJE MOGAO izbjeći. Zar je to toliko teško shvatiti u današnje vrijeme kad postoji tolika količina dokumentacije koja jasno razotkriva namjere Tuđmanovog i Miloševićevog režima prema BiH?
-
hercegovac_pravi
#182 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
smajlikojipovraćaProlaznik wrote:Aliju Izetbegovića pamtim kao kao zagovornika islamizacije BiH zbog čega je u osamdesetim godinama bio osuđen i proveo više godina u zatvoru. Isto tako ga pamtim kao čovjeka koji je osnovao prvu nacionalističku stranku u sekularnoj i multinacionalnoj sredini i time joj prvi zabio nož u leđa a ujedno isprovocirao ostala dva naroda na reakcije koje su uslijedile nakon toga. Sjećam ga se kao osobu koja je prekidala sjednice parlamenta u petak kako bi se išlo na džumu. Ta javna demonstracija ličnih vjerskih osjećaja u osjetljivoj sredini je obična i jeftina provokacija upućena na adresu druga dva naroda. O zloupotebi vjere, tog tobožnjeg vjernika, na takav način nije potrebno trošiti riječi.
- kamen spoticanja
#183 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
provocirao druga dva naroda a svoj zavodio pricama kako rata nece biti taj toboznji vjernik koji je petkom isao na dzume s sjednica skupstine zbog cega se patriotski srbi i hrvati otisli na svoje karadjicu i bobanu...Prolaznik wrote:Aliju Izetbegovića pamtim kao kao zagovornika islamizacije BiH zbog čega je u osamdesetim godinama bio osuđen i proveo više godina u zatvoru. Isto tako ga pamtim kao čovjeka koji je osnovao prvu nacionalističku stranku u sekularnoj i multinacionalnoj sredini i time joj prvi zabio nož u leđa a ujedno isprovocirao ostala dva naroda na reakcije koje su uslijedile nakon toga. Sjećam ga se kao osobu koja je prekidala sjednice parlamenta u petak kako bi se išlo na džumu. Ta javna demonstracija ličnih vjerskih osjećaja u osjetljivoj sredini je obična i jeftina provokacija upućena na adresu druga dva naroda. O zloupotebi vjere, tog tobožnjeg vjernika, na takav način nije potrebno trošiti riječi.
ovo postaje sve jadnije i jadnije
-
popajic
#184 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
[/quote]
@essex
znas kako je...vise se pljuju izdajnici nego onaj ko te napada...izdajnik ti zabija noz u ledja, onaj ko te napada svjestan si da je protiv tebe...i na kraju, ja nemam nista sa karadzicem jer se deklarisao da je protiv svega normalnog i ljudskog ali je ipak zadrzao odanost svojoj drzavi kojoj pripada, srbiji, dok ZEMKI je rasprodao drzavu za interese karadzicevih ciljeva i omogucio mu da ode u velikosrpske legende, a on, ZEMKI ce vazda ostati popljuvan kao i njegovi prethodnici, smail aga cengic i ali pasa rizvanbegovic...a sve iz begovskih porodica...sta i ocekivati od begova nego da prodaju drzavu jer je nikada i nisu imali, vazda nekome sluge bili a vazno je sacuvati svoj begluk...to ti je alija izetbegovic ZEMKI.[quote][/quote]
Sto se trudis da objasnis ono sto je i bosanskim svrakama jasno ,ali zaludjenoj grupi nikako...
Izdaja ne boli kao udarac jasno definisanog napadaca,ali valja prvo skontati da se radilo i o izdaji.A to ne ide lako kako bi iole normalan covjek ocekivao.
Majko moja...u BL dizu spomenike ratnom zlocincu kao narodnom heroju,ovdje se okiva u zvijezde onaj koji je s tim istim zlocincem,za istim stolom preturao i trgovao BIH teritorijama ko da su mu babovina...ludilo totalno ,
@essex
znas kako je...vise se pljuju izdajnici nego onaj ko te napada...izdajnik ti zabija noz u ledja, onaj ko te napada svjestan si da je protiv tebe...i na kraju, ja nemam nista sa karadzicem jer se deklarisao da je protiv svega normalnog i ljudskog ali je ipak zadrzao odanost svojoj drzavi kojoj pripada, srbiji, dok ZEMKI je rasprodao drzavu za interese karadzicevih ciljeva i omogucio mu da ode u velikosrpske legende, a on, ZEMKI ce vazda ostati popljuvan kao i njegovi prethodnici, smail aga cengic i ali pasa rizvanbegovic...a sve iz begovskih porodica...sta i ocekivati od begova nego da prodaju drzavu jer je nikada i nisu imali, vazda nekome sluge bili a vazno je sacuvati svoj begluk...to ti je alija izetbegovic ZEMKI.[quote][/quote]
Sto se trudis da objasnis ono sto je i bosanskim svrakama jasno ,ali zaludjenoj grupi nikako...
Izdaja ne boli kao udarac jasno definisanog napadaca,ali valja prvo skontati da se radilo i o izdaji.A to ne ide lako kako bi iole normalan covjek ocekivao.
Majko moja...u BL dizu spomenike ratnom zlocincu kao narodnom heroju,ovdje se okiva u zvijezde onaj koji je s tim istim zlocincem,za istim stolom preturao i trgovao BIH teritorijama ko da su mu babovina...ludilo totalno ,
- AliceInChains
#185 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Pa dobro, ako je to sve bilo jasno( a bilo je, to ne negiram), sto je svetiAlija rekao njegovim slugama Bosnjacima, da nece biti rata, a sluge mu posmatraju u meduvremenu, kako se Cetnici naoruzavaju i kako so okupljavaju na brdima i u sumama? Ne, da se je to samo desavalo na pojedinim mijestima u Istocnoj Bosni(Gorazde, Visegrad, Foca, Zvornik, itd., itd.), nego i u samom Sarajevu! A ja, skroz zaboravih, Alija to sve nije mogao ni saznati, jer u ta doba nisu postojali telefoni!hercegovac_pravi wrote:Jel to Alija izvršio etničko čišćenje Bošnjaka? Ova priča je toliko šuplja da je ni dijete od 5 godina starosti ne bi progutalo. Pričati o tajmingu referenduma kao lošem je zaista ludilo. Shvati da tada referendum nije proveden da bi tadašnji Muslimani postali samo secesionistička grupacija protiv koje bi Miloševićev režim učino istu stvar kao što je i uradio (etničko čišćenje, konc logori, genocid, masovni zločini). Jedina razlika bi bila u tome što bi tadašnji Muslimani izgubili bilo kakav legalitet neophodan za svoju odbranu. Jednostavno BiH Muslimani današnji Bošnjaci bi krišom "nestali" sa svojih vjekovnih ognjišta. Eto to je bila sudbina namjenjena našem narodu.AliceInChains wrote:Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
Dalje, svaki put se zaprepastim kad pročitam idiotariju tipa "rat se mogao izbjeći". Shvatite (ovo se ne odnosi konkretno na tvoj post) da se rat NIJE MOGAO izbjeći. Zar je to toliko teško shvatiti u današnje vrijeme kad postoji tolika količina dokumentacije koja jasno razotkriva namjere Tuđmanovog i Miloševićevog režima prema BiH?
- Pitar s Kariba
#186 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Auu .. ovo je već otišlo daleko.
Kako sam shvatio, Fikret Abdić je jedini pravi predsjednik u Bošnjaka i da smo slijedili njega on bi nas odveo u svjetliju budućnost bez rata, stradanja i progona. Svi bi lijepo živjeli sa Legijom, Arkanom i ostalim našim dobrim susjedima.
A Alija je ubačeni srpski agent koji je od rane mladosti, odmah nakon 2svj.rata, pripreman za svoju ulogu krtice među Bošnjacima. Napravio je stranku da bi izazvao reakciju Srba i Hrvata, glumio je vjernika i išao na džumu da bi opet provocirao Srbe i Hrvate, koji onda nisu imali kud nego da pokolju i protjeraju muslimane. Šta će, nisu oni krivi, morali su. Pa šta su mogli drugo da rade kad su muslimani osnovali stranku i idu na džumu. To se klanje jednostavno i logično nameće samo od sebe u ovoj situaciji... I kako su to samo OZNA, UDBA i KOS dobro skontali i izrežirali i tako dobro pripremili svog agenta, da je morao zbog vjerodostojnosti kompletne priče, svoju ulogu da odigra do kraja i da umre i bude sahranjen kao musliman.. Briljantno!
Još samo da su ovi koji guraju ove priče, Vijeće kongresa Bošnjaka Amerike, ako se ne varam, lijepo '92 preletili veliku baru i kroz tunel došli da na licu mjesta praktično zagovaraju svoje teorije i planove borbe do posljednje kapi krvi i posljednjeg čovjeka ... To bi bilo stvarno lijepo
Kako sam shvatio, Fikret Abdić je jedini pravi predsjednik u Bošnjaka i da smo slijedili njega on bi nas odveo u svjetliju budućnost bez rata, stradanja i progona. Svi bi lijepo živjeli sa Legijom, Arkanom i ostalim našim dobrim susjedima.
A Alija je ubačeni srpski agent koji je od rane mladosti, odmah nakon 2svj.rata, pripreman za svoju ulogu krtice među Bošnjacima. Napravio je stranku da bi izazvao reakciju Srba i Hrvata, glumio je vjernika i išao na džumu da bi opet provocirao Srbe i Hrvate, koji onda nisu imali kud nego da pokolju i protjeraju muslimane. Šta će, nisu oni krivi, morali su. Pa šta su mogli drugo da rade kad su muslimani osnovali stranku i idu na džumu. To se klanje jednostavno i logično nameće samo od sebe u ovoj situaciji... I kako su to samo OZNA, UDBA i KOS dobro skontali i izrežirali i tako dobro pripremili svog agenta, da je morao zbog vjerodostojnosti kompletne priče, svoju ulogu da odigra do kraja i da umre i bude sahranjen kao musliman.. Briljantno!
Još samo da su ovi koji guraju ove priče, Vijeće kongresa Bošnjaka Amerike, ako se ne varam, lijepo '92 preletili veliku baru i kroz tunel došli da na licu mjesta praktično zagovaraju svoje teorije i planove borbe do posljednje kapi krvi i posljednjeg čovjeka ... To bi bilo stvarno lijepo
- Pitar s Kariba
#187 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
A Alijine sluge Bošnjaci nisu imale mozga da skontaju da možda Alija mora tako da govori zbog pozicije u kojoj se nalazi i nisu mogle da skontaju šta se sprema kad su već imali oči i gledali sve to! A ne kriv je Alija, pa oni su samo čekali njegov znak i njegov signal da učine nešto. Za sve je kriva ta Alijina izjava. Da je Alija samo rekao: "Biće rata, borite se!" svi bi skočili na noge, organizovali se i branili i sve bi bilo drugačije! Vidila bi JNA šta bismo joj uradili, samo da je Alija rekao!AliceInChains wrote:Pa dobro, ako je to sve bilo jasno( a bilo je, to ne negiram), sto je svetiAlija rekao njegovim slugama Bosnjacima, da nece biti rata, a sluge mu posmatraju u meduvremenu, kako se Cetnici naoruzavaju i kako so okupljavaju na brdima i u sumama? Ne, da se je to samo desavalo na pojedinim mijestima u Istocnoj Bosni(Gorazde, Visegrad, Foca, Zvornik, itd., itd.), nego i u samom Sarajevu! A ja, skroz zaboravih, Alija to sve nije mogao ni saznati, jer u ta doba nisu postojali telefoni!hercegovac_pravi wrote:Jel to Alija izvršio etničko čišćenje Bošnjaka? Ova priča je toliko šuplja da je ni dijete od 5 godina starosti ne bi progutalo. Pričati o tajmingu referenduma kao lošem je zaista ludilo. Shvati da tada referendum nije proveden da bi tadašnji Muslimani postali samo secesionistička grupacija protiv koje bi Miloševićev režim učino istu stvar kao što je i uradio (etničko čišćenje, konc logori, genocid, masovni zločini). Jedina razlika bi bila u tome što bi tadašnji Muslimani izgubili bilo kakav legalitet neophodan za svoju odbranu. Jednostavno BiH Muslimani današnji Bošnjaci bi krišom "nestali" sa svojih vjekovnih ognjišta. Eto to je bila sudbina namjenjena našem narodu.AliceInChains wrote:Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
Dalje, svaki put se zaprepastim kad pročitam idiotariju tipa "rat se mogao izbjeći". Shvatite (ovo se ne odnosi konkretno na tvoj post) da se rat NIJE MOGAO izbjeći. Zar je to toliko teško shvatiti u današnje vrijeme kad postoji tolika količina dokumentacije koja jasno razotkriva namjere Tuđmanovog i Miloševićevog režima prema BiH?I zato sto taj jadnik
nije imao pojma o tome sta se desava u Istocnoj Bosni, zbog nepostojecih telefona naravno, nam je hladno porucio, da mirnno spavamo. jer pazi, logicno je, da nije imalo nijedne druge alternative(npr. pobjeci i nedocekati paravojne jedinice ili JNA-vojsku),osim ostati u kuci i cekati na JNA i druge paravojne smrtonosnike. De ba, jesi li ti citav danas?
- kamen spoticanja
#188 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
sinak jesi ti svjestan da se narod u pomenutim opcinama borio...dakle oruzano borio...koliko je to bilo moguce...borio kao TO...a znas kako je nastao TO...odakle oruzje TO-u...AliceInChains wrote:Pa dobro, ako je to sve bilo jasno( a bilo je, to ne negiram), sto je svetiAlija rekao njegovim slugama Bosnjacima, da nece biti rata, a sluge mu posmatraju u meduvremenu, kako se Cetnici naoruzavaju i kako so okupljavaju na brdima i u sumama? Ne, da se je to samo desavalo na pojedinim mijestima u Istocnoj Bosni(Gorazde, Visegrad, Foca, Zvornik, itd., itd.), nego i u samom Sarajevu! A ja, skroz zaboravih, Alija to sve nije mogao ni saznati, jer u ta doba nisu postojali telefoni!hercegovac_pravi wrote:Jel to Alija izvršio etničko čišćenje Bošnjaka? Ova priča je toliko šuplja da je ni dijete od 5 godina starosti ne bi progutalo. Pričati o tajmingu referenduma kao lošem je zaista ludilo. Shvati da tada referendum nije proveden da bi tadašnji Muslimani postali samo secesionistička grupacija protiv koje bi Miloševićev režim učino istu stvar kao što je i uradio (etničko čišćenje, konc logori, genocid, masovni zločini). Jedina razlika bi bila u tome što bi tadašnji Muslimani izgubili bilo kakav legalitet neophodan za svoju odbranu. Jednostavno BiH Muslimani današnji Bošnjaci bi krišom "nestali" sa svojih vjekovnih ognjišta. Eto to je bila sudbina namjenjena našem narodu.AliceInChains wrote:Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
Dalje, svaki put se zaprepastim kad pročitam idiotariju tipa "rat se mogao izbjeći". Shvatite (ovo se ne odnosi konkretno na tvoj post) da se rat NIJE MOGAO izbjeći. Zar je to toliko teško shvatiti u današnje vrijeme kad postoji tolika količina dokumentacije koja jasno razotkriva namjere Tuđmanovog i Miloševićevog režima prema BiH?I zato sto taj jadnik
nije imao pojma o tome sta se desava u Istocnoj Bosni, zbog nepostojecih telefona naravno, nam je hladno porucio, da mirnno spavamo. jer pazi, logicno je, da nije imalo nijedne druge alternative(npr. pobjeci i nedocekati paravojne jedinice ili JNA-vojsku),osim ostati u kuci i cekati na JNA i druge paravojne smrtonosnike. De ba, jesi li ti citav danas?
- AliceInChains
#189 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Vidim ja, ovdje su neki teski ignoranti. Boli me ona stvar za Abdicem i drugima. Ako je tako, kao sto vi kazete, da mi nismo imali nikakog drugog izbora, sto Alija onim ljudima iz dijelova Istocne Bosne nije odmah rekao, da bjeze u inostranstvo, a ne u Srebrenicu? ZAto sto je mozda mislio, da su tamosnji ljudi tako pametni, da ce se izboriti i sa kamenjem protiv do zuba naoruzanih Srba? Dobro, prepuno ocekivam od svog vode......ali sto mi je budaletina rekla, da mirno spavam, jeli mi ta truhla glava nije mogla upozoriti na eventualne opasnosti? To je MINIMUM, koji ocekujem od jednog "vode"! 
-
palermo
#190 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Pogledah datum kada si se registrovao i začudih se konstataciji da je ovo predaleko otišlo. pa jarane dovoljno si dugo ovdje da znaš da ovdje ima likova koji su čitav svoj opus na ovome forumu posvetili pljuvanju na Aliju Izetbegovića (da ih ne spominjem prepoznat će se sami), da su ovdje jurišnici iz amerike kojima je i danas žao što ne mogu preko radija navijati kao da je kakva fudbalska utakmica, da ovdje ima nažalost nedozrele djece koja se uopšte ne sjećaju toga perioda,ali im to ne smeta da pametuju, da se ovdje manipulira izjavama kao što su "ovo nije naš rat" ili onom "prijepodne mislim jedno popodne drugo " (by the way, ta je izjava jedna od najljepših i načovječnijih izjava što je dao jedan političar) i uglavnom da je ovo već stota tema o Aliji, u kojoj dežurni pljuvači dolezae na svoje.Pitar s Kariba wrote:Auu .. ovo je već otišlo daleko.
Ali bez obzira na to, tebi hvala na uloženom naporu ( i svim drugim koji imaju strpljenja i volje) da im na uljudan način kažeš, more mrš barabe jedne. Ja nažalost nemam više živaca za to,al eto, tješi me da je njihov najveći domet pljuvanje na forumu...
-
michio
#191 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Mogli su gradjani i u ono doba izaci na ulice -nisu, mogu i danas- ali nece...Mislim malo je bezobrazno optuzivati Aliju bas za sve.
-
CAUS-VISOKO
#192 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Prihvatam, razumijem i ne zamjeram osporavanja lika i djela rahmetli Alije Izetbegovica. Ali, mrznja prema njemu !? Ma .ebo supke. Neka je tebi Predsjednice rahmet veliki, golemi, beskrajni...
-
hercegovac_pravi
#193 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Koja argumentacija hebo teAliceInChains wrote:Pa dobro, ako je to sve bilo jasno( a bilo je, to ne negiram), sto je svetiAlija rekao njegovim slugama Bosnjacima, da nece biti rata, a sluge mu posmatraju u meduvremenu, kako se Cetnici naoruzavaju i kako so okupljavaju na brdima i u sumama? Ne, da se je to samo desavalo na pojedinim mijestima u Istocnoj Bosni(Gorazde, Visegrad, Foca, Zvornik, itd., itd.), nego i u samom Sarajevu! A ja, skroz zaboravih, Alija to sve nije mogao ni saznati, jer u ta doba nisu postojali telefoni!hercegovac_pravi wrote:Jel to Alija izvršio etničko čišćenje Bošnjaka? Ova priča je toliko šuplja da je ni dijete od 5 godina starosti ne bi progutalo. Pričati o tajmingu referenduma kao lošem je zaista ludilo. Shvati da tada referendum nije proveden da bi tadašnji Muslimani postali samo secesionistička grupacija protiv koje bi Miloševićev režim učino istu stvar kao što je i uradio (etničko čišćenje, konc logori, genocid, masovni zločini). Jedina razlika bi bila u tome što bi tadašnji Muslimani izgubili bilo kakav legalitet neophodan za svoju odbranu. Jednostavno BiH Muslimani današnji Bošnjaci bi krišom "nestali" sa svojih vjekovnih ognjišta. Eto to je bila sudbina namjenjena našem narodu.AliceInChains wrote:Ponosan sam na Bosnu i Hercegovinu. Neka to budena na startu jasno. Misljenje o Aliji......tip, koji nije trebao da gradi karijeru u politici. Jeste, zbog njega ja mogu biti ponosan na ovu BIH, ali tajming referenduma/osamostaljena BIH je bio veoma glup. I ne razumijem, kako se moze zaboraviti, da je zbog Alijine opcije stradalo puno Bosnjaka i da skoro polovina Bosnjackog naroda zivi IZVAN BIH, cija djeca nece ni znati, odakle im roditelji dolaze. Da ne pricam o nekim gradovima u BIH, u kojima su vecina bili Bosnjaci...a danas nemozes ni prepoznati, da su oni tamo uopste egsistirali. Zbog toga on za mene nije nimalo pozitivna licnost....ali moje misljenje.
Ja tebi pišem istorijske činjenice, neosporne i neoborive, a ti meni odgovaraš standardnim floskulama tipa "čuo u mahali" "kažu" itd... Izvini legendo ali takva konverzacija ne vodi nikud. Ukoliko ti sam nemaš želje da se informišeš o početcima rata, onda je meni uzaludno da te o istim prosvjećujem.
P.S. ukoliko ti je sljedeći odgovor mantra tipa "vi ljubitelji lika i djela", nemoj se ni trudi da ga pišeš jer se ovdje razgovara o činjenicama i istorijskoj istinaia ne o Alija i njegovom liku i djelu.
- AliceInChains
#194 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Ok, evo drugacije. Napisao sam jos jednom, da sam ponosan na BIH PUNIM SRCEM. Pitanje: Ko je bolji predsjednik/predstavnik jedne nacije? Onaj, koji vodi njegov narod naoruzan do zuba u rat, ili onaj koji njegov narod vodi bez oruzija u rat(a ne samo to, nego nije u stanju da prepoznaje opasnosti, koji prijete njegovom narodu), ili treci, koji prepoznaje, da njrgov goloruki narod nema sanse da se odbrani u vojnom sukobu i trazi neku pametniju alternativu? Nije bilo alternative? Pa koji qrac sam onda trebao Aliju kao predsjednika, kad je rat bio jedina alternativa, koji qrac sam onda uopste trebao jednog predsjednika, koji nikako nije bio u stanju da obezbjedi moju sigurnost? Hmmmm, eto nije bilo alternative i zato sto je oko Tudmana i Milosevica i podjele Bosne bilo sve jasno, koji qrac se je Alija poceo bratiti sa Hrvatima?? Zato sto su oni bili vojno jaci od Srba? Veoma zanimljivo pitanje, cekam na odgovor.
-
michio
#195 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Jer je narod to htio. Naime Hrvati su trubili o Evropi u to vrijeme pa su i Bosnjaci htjeli ici u Evropu. Bilo je tu i nekog govora o uniju BiH,Hrvatske i Slovenije. To je vrijeme zanosa kad je svako htio privatnik i tako to.koji qrac se je Alija poceo bratiti sa Hrvatima??
-
tabloid
#196 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Da je 1991 godine BiH bila najveca kasarna dokazuje i ove cinjenice:hercegovac_pravi wrote: Koja argumentacija hebo teHajde se prisjeti u kakvoj je situacija bila BiH u tome momentu? Ako ne možeš onda da te podsjetim. Bila je skoro u potpunosti okupirana jedinicama bivše JNA koje su se povukle iz Slovenije, djelimično iz Hrvatske kao i tzv. rezervistima koji su u čoporu nadirali iz tadašnje Srbije a niko nije imao bilo kakva ovlaštenja da ih zaustavi. Na koji način je Alija mogao spriječiti tihu okupacija RBiH koja je tada bila u sklopu bivše yuge? Taj način nije postojao jer Alija nije imao niti mrvcu kontrole nad tadašnjim oružanim formacijama bivše yuge.
Početkom leta 1992, tadašnji predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić je u Skupštini saopštio da "u Bosni i Hercegovini nema više nijednog vojnika i oficira vojske Jugoslavije, a sva ratna tehnika JNA nije povučena zbog oružanih dejstava hrvatsko-muslimanskih snaga na kasarne i blokiranje saobraćajnica".
Poređenjem podataka za "ostavljeno" (Srbima državljanima BiH) i "oteto" (od strane "muslimansko-hrvatske koalicije") oružje, upadljivo je bolo oči odsustvo informacije o količinama mobilnog raketnog, minobacačkog i svakovrsnog pešadijskog naoružanja koje je prešlo u ruke Vojske Republike Srpske. Po tadašnjem Ćosićevom izveštaju Skupštini SRJ, JNA/VJ je ostala u Bosni i Hercegovini bez 24 aviona, 20 helikoptera, 531 tenka, četiri raketna diviziona, 87 lakih i teških bacača raketa, oko 5000 minobacača većih kalibara i oko 220.000 komada pešadijskog naoružanja. Ovim brojkama valja dodati objavljene brojeve "manjkova" oružja JNA/VJ posle rata u Hrvatskoj (15.000 pušaka, 6 aviona, 170 tenkova, 142 oklopna vozila, 500 oruđa raketne artiljerije, 600 topova, 2000 pt. raketa, oko 16.000 komada pešadijskog oružja, 13.000 mina, 30.000 bombi i oko 10 miliona metaka) i Sloveniji (stotinak tenkova i samohodnih i artiljerijskih oruđa, nekoliko oborenih helikoptera, neobjavljene količine drugog naoružanja).
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=588339
Ovisto pisu da je Alija bio izdanik,to im je Borogovac(dezerter,zivi u USA) isprao mozak.Njihove se teze zasnivao na pretpostavkama i nebulozama.
- PasoDzigera007
#197 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Jaoo,jao,koliko samo providnih nickova,pa i lud zna da se pola forumasa predstavlja pod laznim nickovima i glume Bosnjake da bi bilo,kako se mrzi Alija. Svi mi dobro znamo da je 90% pljuvaca lika i djela Alije onih brdjana sa Pala odakle se granatiralo Sarajevo,a i onih iz Sirokog ti Briga. ODJEBAUSSSSSSSSSSSSSSSS
NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
JA BIH SVIJETLO ZVAO MRAKOM
DA TE NIJE ALIJA!
NEBI SJALA OVAKO JAKO
OVA NASA LIJEPA AVLIJA
JA BIH SVIJETLO ZVAO MRAKOM
DA TE NIJE ALIJA!
-
palermo
#198 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
e, koliko li je tebi godina........AliceInChains wrote:Ok, evo drugacije. Napisao sam jos jednom, da sam ponosan na BIH PUNIM SRCEM. Pitanje: Ko je bolji predsjednik/predstavnik jedne nacije? Onaj, koji vodi njegov narod naoruzan do zuba u rat, ili onaj koji njegov narod vodi bez oruzija u rat(a ne samo to, nego nije u stanju da prepoznaje opasnosti, koji prijete njegovom narodu), ili treci, koji prepoznaje, da njrgov goloruki narod nema sanse da se odbrani u vojnom sukobu i trazi neku pametniju alternativu? Nije bilo alternative? Pa koji qrac sam onda trebao Aliju kao predsjednika, kad je rat bio jedina alternativa, koji qrac sam onda uopste trebao jednog predsjednika, koji nikako nije bio u stanju da obezbjedi moju sigurnost? Hmmmm, eto nije bilo alternative i zato sto je oko Tudmana i Milosevica i podjele Bosne bilo sve jasno, koji qrac se je Alija poceo bratiti sa Hrvatima?? Zato sto su oni bili vojno jaci od Srba? Veoma zanimljivo pitanje, cekam na odgovor.
ne nije bilo alternative ratu, i ne ,nismo mogli biti naoružani od zuba, i na kraju najvažnije , ovaj dio rata smo mi dobili...kad kažem mi, mislim na sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom.
Skupo smo platili, tačno, ali teško da je moglo biti drugačije.
- NightSkyWalker
#199 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
Alija je vojni i moralni pobjednik.
Vojni, jer je uspio odbraniti drzavu od dva daleko nadmocnija agresora i za malo izaci na Drinu.
Moralni, o tome se ne mora i pricati jasno je.
Vojni, jer je uspio odbraniti drzavu od dva daleko nadmocnija agresora i za malo izaci na Drinu.
Moralni, o tome se ne mora i pricati jasno je.
- kamen spoticanja
#200 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje
halo intelektualac da ti pojednostavim...ja sam ti komsija i naoruzan sam do zuba,zedan tvoje krvi i odlucio sam da ti dodjem kuci,otmem sve sto imam,tebe ubijem ili u najgorem slucaju protjeram...ti bi uradio sta...dakle ja sam kao komsija odlucio da to uradim...plan mi je takav(plan se zvao RAM,nadji na netu pa citaj)i ne mjenjam ga...sta bi ti uradio...dakle bujrum alternativa...daj mi je...necu uopste ulaziti u ostatak price jer ti to nikad neces shvatitAliceInChains wrote:Ok, evo drugacije. Napisao sam jos jednom, da sam ponosan na BIH PUNIM SRCEM. Pitanje: Ko je bolji predsjednik/predstavnik jedne nacije? Onaj, koji vodi njegov narod naoruzan do zuba u rat, ili onaj koji njegov narod vodi bez oruzija u rat(a ne samo to, nego nije u stanju da prepoznaje opasnosti, koji prijete njegovom narodu), ili treci, koji prepoznaje, da njrgov goloruki narod nema sanse da se odbrani u vojnom sukobu i trazi neku pametniju alternativu? Nije bilo alternative? Pa koji qrac sam onda trebao Aliju kao predsjednika, kad je rat bio jedina alternativa, koji qrac sam onda uopste trebao jednog predsjednika, koji nikako nije bio u stanju da obezbjedi moju sigurnost? Hmmmm, eto nije bilo alternative i zato sto je oko Tudmana i Milosevica i podjele Bosne bilo sve jasno, koji qrac se je Alija poceo bratiti sa Hrvatima?? Zato sto su oni bili vojno jaci od Srba? Veoma zanimljivo pitanje, cekam na odgovor.