S obzirom da (ako se ne varam) maltene jedino Sa-x objavljuje njihova istrazivanja, zauhar bi bilo podsjetiti obicne gradjane na razotkrivene afere mozda kroz direktnu podjelu clanaka odstampanih na papiru, recimo u FerhadijiVjecitiStudent wrote:CIN je vjerovatno posljednja oaza istrazivackog novinarstva u BiH.A_I_ wrote:Svaka cast za CIN !VjecitiStudent wrote:Evo iscrpnog teksta ovdje
http://cin.ba/Stories/AdHoc/?cid=1032,2,1
"U izvještaju se navodi da je preduzeću koje se nalazi u većinskom vlasništvu Vlade FBiH pričinjena šteta u iznosu od 26,75 miliona dolara.
U Kantonalnom tužilaštvo kažu da je ovaj predmet u fazi predistrage.
Branković je odbio da govori za CIN. Kazao je da se radi o stvarima kojih se više ne sjeća. "
Ne sjecam se ali je po zakonu. Ne sjecam se. Po zakonu. Po zaboravu...
Drzimo fige da donatorske pare potraju.
Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
- A_I_
#26 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
- A_I_
#27 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
"Prema podacima iz izvještaja Finansijske policije, Enegoinvest je kalkulirao sa više različitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznijela Komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza ovog preduzeća .
Komisiju je 1. januara 2000. godine, na neredni dan, osnovao Branković. Za predsjednika je postavio svog zamjenika Mensura Čauševića a za članove Ibrahima Bostu i Dževada Ganića, pomoćnike za komercijalne poslove i finansije. Njih trojicu Finansijska policija sumnjiči za nesavjesno poslovanje.
Branković ih je ovlastio da utvrde visinu potraživanja i predlože cijenu po kojoj će ona biti prodana, a propisao je i da se cjelokupan proces pripremanja, odobravanja i isplate superprovizije smatra poslovnom tajnom. Ovu odluku, prema statutu preduzeća, mogao je donijeti samo upravni odbor. Tajnost postupka je omogućila Brankoviću i članovima komisije da dokumentaciju o prodaji ne zavode u protokol Energoinvesta, već da je čuvaju na posebnom mjestu koje je bilo poznato ograničenom broju ljudi. Osim toga, na pojedinim dokumentima nije naveden datum potpisivanja, što je otežavalo rekonstrukciju događaja. "
Komisiju je 1. januara 2000. godine, na neredni dan, osnovao Branković. Za predsjednika je postavio svog zamjenika Mensura Čauševića a za članove Ibrahima Bostu i Dževada Ganića, pomoćnike za komercijalne poslove i finansije. Njih trojicu Finansijska policija sumnjiči za nesavjesno poslovanje.
Branković ih je ovlastio da utvrde visinu potraživanja i predlože cijenu po kojoj će ona biti prodana, a propisao je i da se cjelokupan proces pripremanja, odobravanja i isplate superprovizije smatra poslovnom tajnom. Ovu odluku, prema statutu preduzeća, mogao je donijeti samo upravni odbor. Tajnost postupka je omogućila Brankoviću i članovima komisije da dokumentaciju o prodaji ne zavode u protokol Energoinvesta, već da je čuvaju na posebnom mjestu koje je bilo poznato ograničenom broju ljudi. Osim toga, na pojedinim dokumentima nije naveden datum potpisivanja, što je otežavalo rekonstrukciju događaja. "
- veljaca
#28 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Lose vidis ..... ne branim ga .... Nije istina - ja samo govorim i uvijek cu govoriti ISTINU .... U trenutku cinjenja ovog nedjela nije bilo 100 mil $ nego 29,3 mil $ .....A_I_ wrote: " vidim opasno ga (indirektno) branis i opravdavas![]()
Da si onda pitao radnike E ( a i ja sam jedan od njih ) - da li zele da im se isplati 5 plata ili da cekaju 2011 - a mozda i 20?? - sta mislis koji bi odgovor dobio ....A_I_ wrote: Cuj "jedina greska" ccc
Lijepo je napisano u clanku da DANAS taj dug vrijedi 100 miliona $. DANAS je to potrazivanje od 100 miliona $, umjesto u rukama drzave Bosne i Hercegovine i Energoinvesta, u rukama lesinarskih mesetara!
Kriminal nema opravdanja i olaksavajucih okolonosti. Dosta vise s umanjivanjem znacaja kriminalnih radnji najvecih nam u nas lidera
Ponavljam - nije sve tako crno i bijelo .... Brankovic je pogrijesio sto nije trazio saglasnost NO Energoinvesta .... i zato treba da odgovara ...
- A_I_
#29 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Isti oni koji su doveli Energoinvest do propasti rasparcavanjem i privatizacijom proizvodnih dijelova firme, pricali su price kako se firma mora jos vise osakatiti da bi plate bile isplacivane.veljaca wrote: Da si onda pitao radnike E ( a i ja sam jedan od njih ) - da li zele da im se isplati 5 plata ili da cekaju 2011 - a mozda i 20?? - sta mislis koji bi odgovor dobio ....
Ponavljam - nije sve tako crno i bijelo .... Brankovic je pogrijesio sto nije trazio saglasnost NO Energoinvesta .... i zato treba da odgovara ...
Bolje tvornica da ti skuplja prasinu i ceka neka bolja vremena nego da je u bescijenje rasprodas i rasformiras jer vise nikad nece moci ponovo tu tvornicu uspostaviti.
Prica o pljacki zvanoj privatizacija drzavne imovine je obimna a isti oni koji su se okoristili tom pljackom, i dalje sjede na bitnim pozicijama u ovoj rasturenoj zemlji i palamude kako se moralo privatizovati i raskuciti nosioce nekadasnje ekonomije BiH.
- veljaca
#30 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Dobra ti je to prica .... Samo hajde to objasni radniku koji nije dobio mjesecima platu ..... i koji jedva ceka da mu se ona isplati ....A_I_ wrote:Isti oni koji su doveli Energoinvest do propasti rasparcavanjem i privatizacijom proizvodnih dijelova firme, pricali su price kako se firma mora jos vise osakatiti da bi plate bile isplacivane.veljaca wrote: Da si onda pitao radnike E ( a i ja sam jedan od njih ) - da li zele da im se isplati 5 plata ili da cekaju 2011 - a mozda i 20?? - sta mislis koji bi odgovor dobio ....
Bolje tvornica da ti skuplja prasinu i ceka neka bolja vremena nego da je u bescijenje rasprodas i rasformiras jer vise nikad nece moci ponovo tu tvornicu uspostaviti.
Ima ona narodna: bolje vrabac u ruci - nego golub na grani .... Tako razmislja velika vecina ljudi ....
Da se ja pitam ja bih i vrapca i goluba u ruci i to mojoj ....
Da ponovim GRESKA Brankovica je sto nije dobio saglasnost NO Energoinvest d.d. Sarajevo .... a krivicno ce odgovarati i ako mu se dokaze da je uzeo dio tih para za sebe ( ako se ovo dokaze - odmah mu oduzeti onu vilu na Poljinama - za pocetak ...)
Ja ne branim kriminal i kriminalce - kako mi ti pokusavas imputirati - ali cu uvijek braniti ISTINU ....
Last edited by veljaca on 23/11/2011 13:47, edited 2 times in total.
- A_I_
#31 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Prica o teskom stanju i platama ti je identicna Vlahovljakovoj. A evo malo vise o njemu:
"Finansijska policija je u sklopu istrage ove sarajevska kompanije 2008. godine podnijela tužilaštvu KS-a još tri krivična izvještaja protiv bivših direktora Energoinvesta: Ediba Bukvića, Nedžada Brankovića i Džemaila Vlahovljaka - za neovlaštenu prodaju potraživanja. Vlahovljak je osumnjičen za prodaju potraživanja od Iraka i Tanzanije, a zajedno sa Brankovićem i Bukvićem za prodaju potraživanja od Etiopije. "
Toliko o relevantnosti te izvlakuse za raskucivanje konglomerata zvanog Energoinvest.
"Finansijska policija je u sklopu istrage ove sarajevska kompanije 2008. godine podnijela tužilaštvu KS-a još tri krivična izvještaja protiv bivših direktora Energoinvesta: Ediba Bukvića, Nedžada Brankovića i Džemaila Vlahovljaka - za neovlaštenu prodaju potraživanja. Vlahovljak je osumnjičen za prodaju potraživanja od Iraka i Tanzanije, a zajedno sa Brankovićem i Bukvićem za prodaju potraživanja od Etiopije. "
Toliko o relevantnosti te izvlakuse za raskucivanje konglomerata zvanog Energoinvest.
Last edited by A_I_ on 23/11/2011 13:46, edited 1 time in total.
- iz dna duše
#32 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Hoćeš da kažeš da je Branković to uradio iz humanih pobuda: da bi radnicima mogao isplatiti platu?! Sumnjam iskreno u njegovu humanost, nakon svih ovih godina i saznanja o njemu! Ispast će još Majka Tereza...veljaca wrote:Dobra ti je to prica .... Samo hajde to objasni radniku koji nije dobio mjesecima platu ..... i koji jedva ceka da mu se ona isplati ....A_I_ wrote:Isti oni koji su doveli Energoinvest do propasti rasparcavanjem i privatizacijom proizvodnih dijelova firme, pricali su price kako se firma mora jos vise osakatiti da bi plate bile isplacivane.veljaca wrote: Da si onda pitao radnike E ( a i ja sam jedan od njih ) - da li zele da im se isplati 5 plata ili da cekaju 2011 - a mozda i 20?? - sta mislis koji bi odgovor dobio ....
Ima ona narodna: bolje vrabac u ruci - nego golub na grani .... Tako razmislja velika vecina ljudi ....
Da se ja pitam ja bih i vrapca i goluba u ruci i to mojoj ....
Da ponovim GRESKA Brankovica je sto nije dobio saglasnost NO Enrgoinvest d.d. Sarajevo ....
- veljaca
#33 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Kada se vec dotices i toga dijela:iz dna duše wrote:
Hoćeš da kažeš da je Branković to uradio iz humanih pobuda: da bi radnicima mogao isplatiti platu?! Sumnjam iskreno u njegovu humanost, nakon svih ovih godina i saznanja o njemu! Ispast će još Majka Tereza...
Brankovic je doveden u Energoinvest po partijskoj duznosti ( SDA ) i nastojao je da mu prodje taj mandat sto bezbolnije ( a da izvuce nesto i za sebe - vjerovatno ). Nije donosio neke krucijalne strucne odluke u vezi poslova Energoinvesta, jer su to nastavili raditi strucniji ljudi u Energoinvestu koji su to radili i prije njega ...
Da li je ovo u svezi duga uradio iz humanih pobuda - to moras pitati njega - jer ne zelim da ovdje gatam. Moje skromno misljene je da je tim potezom zelio da rastereti problem neisplacenih plata i sindikata na vratu ....
I jos jednom ponavljam - ne BRANIM ni njega a ni nikoga drugoga, ko se god ogrijesi o Zakon - treba da odgovara ... Postoje sluzbe u Drzavi BiH koje to treba da urade .....
- jazzer
#34 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Poznavajuci ''lik i djelo'' gospodina ''po zakonu'' ja sam siguran da je on to uradioveljaca wrote:....Da li je ovo u svezi duga uradio iz humanih pobuda - to moras pitati njega - jer ne zelim da ovdje gatam. Moje skromno misljene je da je tim potezom zelio da rastereti problem neisplacenih plata i sindikata na vratu ....
iz humanih ponuda. Ipak, radnik i gradjanin BiH mu je uvijek bio na prvom mjestu, nebrojano
puta je to dokazao. Pricaju upuceni da je sve plakao dok je kupovao stan na Ciglanama za 920 KM po m2.
Plakao, jer je pozelio da takav stan ima svaki radnik u BiH.
-
Korisničkoime
#35 Re: Afera Brankovic - Energoinvest - Kongo
Čuj zakonske zatezne su ti po našem Zakonu 12% mislim te kamata nikada ne može da prevaziđe osnovno potraživanje tj. glavnicu tako da ti dug minimalno ispadne 50 milona.veljaca wrote:Ne znam tacno - ali znam da nije sigurno bio 100 mil $ ..... Ovo sam siguran 100% ....iz dna duše wrote:@veljača
A koliki bi to bio osnovni dug?
100 mil $ je sa zateznim kamatama ....
Usput znaš onu narodnu s kim si tavak si a ti se ovdje pomalo svrstavaš uz Brankovića a ako ti je imalo stalo do obraza vjeruj mi to ne želiš. Sve da je dug i evo 50 miliona prodati ga za 3 je kriminal uz to zijaniti kakav posao pa neka je vala i u Kongu je grijeh.