Great Cornholio wrote:Hrulj wrote:Znaš šta, možda je moguće da je u pravu Jovan (Ivan), a ne Matej, Marko i Luka, možda Isus nije izgovorio riječi koje su ova trojica prenijeli, možda je kod njih strah bio uzrok pa su čuli ono što su željeli čuti, a ne ono što je Isus stvarno rekao, možda je i to moguće. Za mene je Isus Bog u ljudskom obliku, riječi koje je Isus izgovorio ja doživljavam kao Božije, i tako ih i tumačim, a ako je istina ovo što su Matej, Luka i Marko prenijeli kao zadnje Isusove riječi, onda ih ja tumačim na način koji sam naveo.
A sta je sa ostalim mjestima u bibliji na kojima Isus tvrdi da nije Bog, ili se moli, ili zahvaljuje Bogu za ucinjeno cudo itd...?
Hvala ti što si mi "ubacio sumnju", sad ću morati ponovo sve polako, natenane, iščitavati, i preispitati stavove koje sam do sada izgradio. U sve čovjek treba sumnjati, osim u to da Bog postoji,da nas voli, i da nam želi dobro ! Ono u šta ne mogu sumnjati je to da je Isus prije nešto više od 2000 godinu hodio Zemljom, činio čuda, govorio Božije riječi i "ustao iz mrtvih".
Ciniti cuda, govoriti rijeci Bozije i ustati iz mrtvih ne cini nekoga Bogom.
Titula Sina Bozijeg se javlja takodjer kroz historiju.
Davidu u psalmima Bog kaze, ti si moj Sin, od ovog dana si rodjen (psalmi 2:7)
Musa sa faraonom, u bibliji mu Bog kaze da faraonu poruci od Boga, Izrael je moj sin, moj prvijenac
U egzodusu 4:23, Bog prijeti da ce ako faraon ne pusti njegova sina (sina bozijeg) da ubije egipatske sinove prvijence.
Psalmi 89:27 Bog kaze o Davidu, uciniti cu ga svojim prvijencem, vecim od svih kraljeva...
U hronici 22:9 - 22:10 bog govori o Solomonu i kako ce ga uciniti svojim sinom kada napravi hram.
I mnogo drugih primjera..
U Mateju 21:11 mnostvo kaze Isusu: ovo je Isus, poslanik iz Nazareta iz Galileje.
A najvaznije od svega u Ivanu 5:30 Isus kaze:
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan;
jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.
I mnogo drugih...