tesko da bih se odlucila na ovaj korak, ali u potpunosti razumijem sve ostale, koje urade. respect!
uvijek sam za abortus, ukoliko okolnosti nisu 100% zadovoljavajuce (mlada mama, nema se para, lose zdravstveno stanje itd.)
ABORTUS
Moderator: anex
- Daphna
#27 Re: ABORTUS
U Bosni i Hercegovini je kiretaža, nažalost, još uvijek jedna od zastupljenijih metoda... Vjerovatno jer ju je najlakše izvesti a i u pogledu opreme nije previše zahtjevna, nisu potrebni skupi aparati i tome slično... No, mislim da ipak sve ovisi o zdravstvenoj ustanovi, koliko prate nove metode, koliko su opremljeni... Bar bi ove privatne poliklinike trebale prednjačiti tu. Javno zdravstvo, svi znamo u kakvoj je situaciji... Nažalost, opet napominjem!Latina wrote:Mislim da se kiretaza ( nadam se ) vise ne provodi. Ne bih je nikome preporucila, zbog opasnosti po fertilitet u buducnosti. Ne znam tacno kako ide u BiHwendy wrote:NajludjiObozavam moraliste
Latina, obzirom da si podrobno sve ovo lijepo izlozila, znas li slucajno koju metodu koriste ovi nasi doktori: aspiraciju sukcijom ili kiretazu, koja mi prilicno brutalno zvuci. Zanima me jer kroz sve ovo prolazim sa drugaricom koja je totalno prestravljena, a ocekuje je abortus uskoro. U sestoj je sedmici trudnoce, a postupak ce raditi u SaNASi...ako neko ima iskustva...
-
MA DAJ...
#28 Re: ABORTUS
vjerovatno si me krivo upratila,jer ja sam oduvijek bio protiv abortacije...a za ostalo veze nemam o cemu pricas.halilova vila wrote:@Wendy
Koliko se sjecam, cijena abortusa zavisi i od vrste anestezije, pa bez obzira koliko je skuplje, prijateljici preporucujem opcu anesteziju, zato sto je bolje da iz sale izadje sto manje istraumirana cijelom procedurom, kad je vec donijela tako tesku odluku.
@MA DAJ
Juce se ibretis nad trudnicom koja se zajedno s muzem raduje roditeljstvu, danas pljujes zene zbog prekida trudnoce. Malo se saberi, pusti kontru u svakom postu.
ujedno da pozdravim nasu clanicu deligtful,ili vec kako se potpisuje.
-
delightful
#29 Re: ABORTUS
ma daj, tvoji komentri se brisu jer prelaze granice ukusa i granice normalnog. ako jos ijedan napises na ovu temu, bices abortirana. znam nekog ko vrsi ABORTACIJE na ovom forumu.
procitaj pravila foruma na koji si prijavljen/a i postuj ih. ovo ti je zadnja opomena.
procitaj pravila foruma na koji si prijavljen/a i postuj ih. ovo ti je zadnja opomena.
- bokeh
#30 Re: ABORTUS
ovo me baš straši. npr. cula sam da se u splitskoj bolnici firule kiretaža radi bez anestezije, samo ti da par injekcija i to je to. mogu mislit koliko to boli.Aspiracija sukcijom ili vakumska kiretaza je tehnika abortusa koja se koristi u vecini abortusa prvog trimestra ( u prva 3 mjeseca trudnoce ). Tuba za usisavanje zasiljena na vrhu se ubacuje u matericu kroz dilatirani ( prosireni ) grlic materice. Sukcijom se plod uklanja skupa sa placentom, amniotskom tecnoscu, i dijelovima embriona u sukcionu bocu.
-
modesti
#31 Re: ABORTUS
Vrlo je važno da žena/djevojka koja se već odluči na abortus (nije bitno kakav je razlog u pitanju, za nju je dovoljno jak), ima podršku nekog iz neposrednog okruženja. I pod pretpostavkom da sam abortus prođe u najboljem redu, pod opštom anestezijom- tako da nije svjesna tog procesa, vrlo često se nakon kraćeg ili dužeg vremena javlja osjećaj krivice koji zna biti vrlo jak. Na stranu kakvo ko mišljenje ima i kakvog je morala, trebate pomoći bliskoj osobi da prevlada krizu. Ipak, osim fizičkog zdravlja imamo i mentalno zdravlje. Predrasude (jer je osuđivanje u ovom slučaju predrasuda a ne moral, žao mi je što moram reći) ostavite za neko drugo vrijeme. Najgore što možete uraditi ženi/djevojci koja se odlučila na abortus je reći kako vi (bezgriješni) ne opravdavate takav čin. Time gurate prijateljicu ili već šta vam dođe u grozan crnjak (koliki je onda vaš moral)?
Nadam se da nisam puno skrenula sa teme, ipak mislim da je i ovaj post o zdravlju (mentalnom).
Nadam se da nisam puno skrenula sa teme, ipak mislim da je i ovaj post o zdravlju (mentalnom).
- Mrs.Sassy
#32 Re: ABORTUS
Pravo na izbor sasvim sigurno nije pravo na sreću ali ponekad jeste način da se izbjegne gora nesreća!
Odlična tema
Odlična tema
-
wendy
#33 Re: ABORTUS
da ne otvaram novu temu, pitanje : koliko su dugo vidljive FIZICKE posljedice abortusa? da li doktor pri kontroli nakon pola godine moze ustanoviti da je osoba imala abortus?
- swirl
#34 Re: ABORTUS
Mislim, a ispravite me ako grijesim, da se to uopce ne moze vidjeti, osim ako ti doktoru ne kazes da li si imala abortusa. Samo odstranjuje plod, nema nikakvih oziljaka i slicno.wendy wrote:da ne otvaram novu temu, pitanje : koliko su dugo vidljive FIZICKE posljedice abortusa? da li doktor pri kontroli nakon pola godine moze ustanoviti da je osoba imala abortus?
- Daphna
#35 Re: ABORTUS
Pa ne bi trebalo da se vidi ako je intervencija urađena stručno, bez većih oštećenja i ožiljaka (ne znam, recimo ako je doktor nestručan ili grub pa zakači miometrij ili ako dođe do perforacije materice)... Jer u principu pri intervenciji se odstranjuje endometrij a on se i prirodno obnavlja svaki mjesecswirl wrote:Mislim, a ispravite me ako grijesim, da se to uopce ne moze vidjeti, osim ako ti doktoru ne kazes da li si imala abortusa. Samo odstranjuje plod, nema nikakvih oziljaka i slicno.wendy wrote:da ne otvaram novu temu, pitanje : koliko su dugo vidljive FIZICKE posljedice abortusa? da li doktor pri kontroli nakon pola godine moze ustanoviti da je osoba imala abortus?