ABORTUS

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#1 ABORTUS

Post by Latina »

Otvaram ovu temu zbog zelje da prenesem informacije u vezi sa abortusom. Isprovocirana sam postovima "profesionalaca" na temi "Trudna je.." i zeljela bih ovoj zivotnoj temi pristupiti na drugaciji nacin.

Ono sto je sigurno je da abortus nije nesto o cemu se moze ili smije diskutovati olako. Odluku svako donosi sam, ali o mogucim posljedicama treba dobro razmisliti.

Rijec abortus znaci prijevremena ekspulzija ploda iz materice zene, bilo na spontani nacin kod pobacaja, bilo induciran na vjestacki nacin kod hirurskog ili hemijskog pobacaja. Ogroman broj abortusa se vrsi zbog socijalnih, a ne medicinskih razloga. Otprilike 93% abortusa se vrsi zbog toga sto majka nije spremna na dijete ili zbog toga sto partner na nju izvrsi pritisak.

Srce embriona je vec pocelo kucati oko 31-og dana trudnoce. Hirurski abortus se obicno ne obavlja prije 49-og dana. Tada embrion vec ima nozice i rucice koje se mogu identificirati, i postoji mozdana aktivnost. Od 7-10-te sedmice trudnoce, mogu se identificirati genitalije i lice ploda.

Aspiracija sukcijom

Aspiracija sukcijom ili vakumska kiretaza je tehnika abortusa koja se koristi u vecini abortusa prvog trimestra ( u prva 3 mjeseca trudnoce ). Tuba za usisavanje zasiljena na vrhu se ubacuje u matericu kroz dilatirani ( prosireni ) grlic materice. Sukcijom se plod uklanja skupa sa placentom, amniotskom tecnoscu, i dijelovima embriona u sukcionu bocu.

Opasnost kod sukcije je probijanje matericnog zida, koja se prevenira pazljivim obavljanjem procedure. Takodje postoji opasnost od infekcije ukoliko u materici zaostanu produkti koncepcije ( dakle dijelovi embriona ili placente ). Infekcija je najcesca komplikacija.

nastavice se...
Last edited by Latina on 23/03/2009 01:47, edited 1 time in total.
Latina

#2 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Za zainteresovane - ovdje imate veoma zanimljiv prikaz razvoja ploda kroz sedmice.

https://www.ehd.org/resources_bpd_illus ... anguage=12
Latina

#3 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Dilatacija i kiretaza

Kod ove tehnike grlic materice se siri da bi se u matericu ubacio celicni noz oblika petlje. Ovim nozem se struze plod skupa sa placentom. Krvarenje kod dilatacije i kiretaze je vece nego kod vakumske aspiracije ploda, i postoji veci rizik od perforacije materice i infekcije.

RU 486

Ovo je hemijska metoda abortusa, u kojoj se koriste 2 sinteticka hormona, sa generickim nazivom - Mifepriston i Misoprostol, da bi se na hemijski nacin inducirao abortus kod zena izmedju 5-9 sedmice trudnoce.

RU486 blokira akciju progesterona ( hormona trudnoce ). Misoprostol inicira kontrakcije materice i embrion se na taj nacin izbacuje iz materice. Ovaj hormon pocinje svoje dejstvo u periodu izmedju 4 sata da maksimalno 5 dana nakon uzimanja. Nakon otprilike dvije sedmice potvrdjuje se abortus na Klinici, ili se pristupi hirurskoj intervenciji kod zaostalih produkata koncepcije ( oplodjenja ).

Postoje potencijalna ozbiljna nezeljena svojstva asocirana sa dejstvom RU486, ukljucujuci produzeno krvarenje ( do 44 dana ), mucnina, povracanje, bolovi. Dugotrajna nezeljena svojstva nisu dovoljno dobro ispitana.
Latina

#4 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Methotrexate

Mislim da se Methotrexat ne koristi u BiH za indukciju abortusa, ali evo cisto radi informacije.

Procedura je slicna onoj sa RU486, ali se Methotrexate daje intramuskularnom injekcijom, umjesto u obliku tablete. Methotrexat spada u citostatike - dizajniran je da napada brzorastuce stanice kao one kod kancera neutraliziranjem folicne kiseline koja je neohodna za djelenje celija, methotrexat atakuje i stanice trophoblasta ( tkiva koje se stvara oko embrija iz koga nastaje placenta ). Methotrexate inicira dezintegraciju trofoblasta iz koga inace nastaje hormon ( hCG ) koji signalizira corpus luteumu da nastavi produkciju progesterona koji je neophodan da se preduprijedi ostecenje matericne sluznice i gubitak trudnoce. Posto nestane ishrane, kisika i tecnosti neophodne za odrzavanje embriona, embrio odumre. 3 do 7 dana nakon toga cepic sa Misoprostolom se stavlja u vaginu da bi izazvao kontrakcije materice i izbacivanje ploda. Grcenje materice sa moze desiti u roku od nekoliko sati, ali nekada je potrebno dati drugu dozu hormona, tako da krvarenje do zavrsenog abortusa moze trajati nekoliko sedmica. U rijetkim slucajevima je ipak potrebno izvrsiti i hirursku intervenciju zbog nekompletnog abortusa.

Methotrexate ima visoku toksicnost i tesko je predvidjeti sva nezeljena svojstva. Najcesca nezeljena svojstva su mucnina, bol, dijareja. Rjeca su ozbiljan anemija, depresija kostane srzi, ostecenje jetre i methotrexatom izazvano oboljenje pluca. Doza je mnogo manja nego kod terapije kancera, ali potencijal za ozbiljne posljedice postoji.
Latina

#5 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Dilatacija i Evakuacija

Metoda je slicna Dilataciji i Kiretazi. Provodi se do 24 sedmice trudnoce.

http://www.abortioneducation.org/ae/ima ... iagram.jpg
Latina

#6 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Prostaglandini

Prostaglandini su prirodno proizvedene hemijske tvorevine koje asistiraju porod. Injekcija koncentriranih vjestackih prostaglandina prijevremeno u amniotsku tecnost izaziva prijevremeni nasilni porod ploda koji je obicno nedovoljno razvijen da prezivi. Koristi se u drugom trimestru trudnoce.

Potencijalni rizici ove metode su - zaostala placenta, trauma grlica materice, infekcija, krvarenje, kao i rijetke ozbiljne komplikacije, pa se doza prostaglandina mora pazljivo prilagoditi proceduri.
Latina

#7 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Histerotomija

Histerotomija je slicna Carskom rezu. Koristi se ukoliko metoda indukcije poroda prostaglandinima ne uspije. Rezovi se prave u trbusnom zidu i materici i plod, placenta i amniotska vreca se uklanjaju.

Ova metoda ima najveci rizik po zdravlje zene, zbog potencijala za pucanje materice u narednim trudnocama. Ovo je rijetko, medjutim rizik postoji.
Latina

#8 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Fizicke komplikacije abortusa

Bez obzira na upotrebu lokalne ( a u odredjenom broju slucajeva i opste anestezije ) vecina zena osjeca intenzivan bol tokom aborusa.

Ranije pomenute komplikacije su produzeno krvarenje, ostecenje grlica, upala zdjelice ( koja je rjedja komplikacija ).

Mehanicka kiretaza kod koje je tesko ocijeniti dovoljan pritisak moze dovesti do ostecenja sluznice materice i trajne neplodnosti. Zene koje su imale abortus imaju povecan rizik od vanmatericne trudnoce u buducnosti, kao i dva puta veci rizik od neplodnosti u buducnosti u odnosu na druge zene. Rizik od buducih spontanih pobacaja raste sa svakim narednim abortusom.

Moguce komplikacije abortusa jako ovis o iskustvu ljekara koji vrsi isti. Kod zena koje su imale abortus je povecan rizik oboljevanja od raka dojke.
Latina

#9 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Psihicke komplikacije abortusa

Klinicka istrazivanja obezbjedjuju rastuci broj naucnih dokaza da vrsenje abortusa moze izazvati psihicku stetu nekim zenama. One se krecu od nocnih mora nakon abortusa do simptoma slicnih Postraumatskom stresnom sindromu ( PAS - Post Abortion Syndrome ) i depresiji.

Moguce je da je metoda hemijskog abortusa i vise traumaticna za zenu od mehanickih metoda. Kod hemijske metode moze se desiti da zena vidi formirani maleni plod prilikom izbacivanja iz materice.

Zene koje pate od PAS-a mogu poceti zloupotrebljavati alkohol i droge, imati poteskoce u medjuljudskim odnosima, dozivjeti poremecaje seksualne funkcije, ponavljati abortuse, imati poremecaj samopostovanja. Emocionalne poteskoce se nekada jave 5-10 godina nakon obavljenog abortusa.

Dosta zena s druge strane, vremenom bude u stanju da se suoci sa psiholoskim posljedicama abortusa.
Latina

#10 Re: ABORTUS

Post by Latina »

Toliko od mene na ovu temu. Nadam se da ce informacije o abortusu barem nekome koristiti.
ajde_vise

#11 Re: ABORTUS

Post by ajde_vise »

ja sam spremna :D
MA DAJ...

#12 Re: ABORTUS

Post by MA DAJ... »

Abortus...to je cin ubistva jednog od nas koji smo bili dio takvoga jednog perioda,kada nismo mogli da kazemo,niti da se odbranimo od takvih surovih majki koje donose takve odluke...sram da ih bude,one koje se odluce na taj korak...FUJ!
Latina

#13 Re: ABORTUS

Post by Latina »

ajde_vise wrote:ja sam spremna :D
Blago tebi.
ajde_vise

#14 Re: ABORTUS

Post by ajde_vise »

MA DAJ... wrote:Abortus...to je cin ubistva jednog od nas koji smo bili dio takvoga jednog perioda,kada nismo mogli da kazemo,niti da se odbranimo od takvih surovih majki koje donose takve odluke...sram da ih bude,one koje se odluce na taj korak...FUJ!
aaaaaa nema dje te nema :D malo si ogorcen na mogucnost takvog izbora a? sto li...
wendy

#15 Re: ABORTUS

Post by wendy »

Najludji ;) Obozavam moraliste :)

Latina, obzirom da si podrobno sve ovo lijepo izlozila, znas li slucajno koju metodu koriste ovi nasi doktori: aspiraciju sukcijom ili kiretazu, koja mi prilicno brutalno zvuci. Zanima me jer kroz sve ovo prolazim sa drugaricom koja je totalno prestravljena, a ocekuje je abortus uskoro. U sestoj je sedmici trudnoce, a postupak ce raditi u SaNASi...ako neko ima iskustva...
[Matrix]

#16 Re: ABORTUS

Post by [Matrix] »

Ma super ! Da je bogdom vise zena sa "vizijom" pa kad vam "zgotovimo" neko "bebe" a vi
umjesto u bracne vode na nash budget,pravac u bolnicu "kod strine kiretaze" da vas "ocisti".
Zene sa vizijom ,vazda,il' vecinom svoja prava izvode iz prava na slobodnu upotrebu medjunozja.
Samo napijed ! Bas ste nama muskarcima olaksali situaciju ! :-) :sax:
ako vam fali postupaka za "ciscenje" imam ja cijelu enciklopediju istih,da iste kopirate
pa da nosate ko prirucnik.kad vam se ushebe da znate koja vam je radnja sledeca.
A kazu da je bosanska zena konzervativna,valjda kontraceptivna . :-)
suncica24

#17 Re: ABORTUS

Post by suncica24 »

Koja je to Bozija greska sto muskarci ne radjaju.
Sto nisu silovani.
Ostavljeni u bijedi sa plodom u utrobi.
Seksualno ponizeni.
Nesposobni i nedorasli brinuti se o djetetu.
Da vidimo moralnost tada...

Uvijek sam se pitala kako to da ne postoji zakon koji zabranjuje nekima imati djecu. Ima onaj koji brani imati zivotinju, kupiti kucu, voziti auto...ali, svaki monstrum moze imati dijete.
Pa i Fritzil. I neka se samo jos javi neki moralista da kaze kako su ta djeca bozije davanje i kako je abortus grijeh...

Muskarci pocinju ratove, pri tom ubijajuci stotine hiljada dusa, zabijaju nozeve, postavljaju bombe... i usudjuju se pricati o grijehu i izboru...
Zato, ako neko nema sta konkretno reci, mozda je bolje da zaobidje temu.

PS: Sorry latina sto ti, na neki nacin spamovah temu, ali... :roll:
chuchumbamayumbe

#18 Re: ABORTUS

Post by chuchumbamayumbe »

Kada sam sa zenom otisao na pregled/ultrazvuk u cetvrtoj sedmici trudnoce i kada smo vidjeli to malo bice kako je zivo i kako mu KUCA SRCE, zakleo sam se sebi da cu uvijek biti protivnik abortusa!
Dobili smo i drugo dijete, sada cemo se malo bolje pripaziti, ali abortus nikada.
Nije da moralisem, naravno, subjektivan sam i iznosim svoje misljenje a neka radi ko sta hoce.
Jesam za abortus u slucaju ako se ustanovi da je fetus abnormalan, da ce dijete patiti od neizljecivi bolesti i u slucaju silovanja (znam da ispadam kontradiktoran, ali sam takvog misljenja).
Sve ostalo, tipa, kao sto moj jaran dobije platu pa odmah ostavi 200 km sa strane ako zatreba za abortusa (ozenjen covjek) meni je ravno ubistvu.
Nastavite.
delightful

#19 Re: ABORTUS

Post by delightful »

stvarno ne razumijem ovaj mentalitet, o cemu se ovdje radi....
podforum je zdravlje, i niko vas ne pita jeste li vi za ili protiv necega. ovo nije anketa.
ljudi, molim vas da ne zachatavate. ako nemate nesto reci sa prakticne strane, nemojte ni svoje osjecaje iznositi ovdje. ima drugih foruma na kojima mozete otvarati teme i do mile volje izrazavati svoja misljenja.
Latina

#20 Re: ABORTUS

Post by Latina »

wendy wrote:Najludji ;) Obozavam moraliste :)

Latina, obzirom da si podrobno sve ovo lijepo izlozila, znas li slucajno koju metodu koriste ovi nasi doktori: aspiraciju sukcijom ili kiretazu, koja mi prilicno brutalno zvuci. Zanima me jer kroz sve ovo prolazim sa drugaricom koja je totalno prestravljena, a ocekuje je abortus uskoro. U sestoj je sedmici trudnoce, a postupak ce raditi u SaNASi...ako neko ima iskustva...
Mislim da se kiretaza ( nadam se ) vise ne provodi. Ne bih je nikome preporucila, zbog opasnosti po fertilitet u buducnosti. Ne znam tacno kako ide u BiH, ali sema je otprilike ovakva :

Od 1 - 9-te sedmice se provodi medicinski abortus ( znaci abortus se vrsi tabletama vjestackih hormona ). Navela sam iznad - pod RU486.

Od 5 - 15-te sedmice se vrski vakumska aspiracija ploda.

Od 15 - 20-te - Dilatacija i Evakuacija.

Nakon 20 sedmice se prostaglandinima inducira prijevremeni "porod" da bi omeksao grlic materice, jer je plod vec velik. Zatim se vrsi Dilatacija i Evakuacija.

p.s. Nisam pobornik abortusa, samo sam zeljela prezentirati dostupne informacije. Isto tako se ne zanosim da ce moje misljenje bilo koga u bilo cemu zaustaviti. Mislim da je vazno sto vise znati o ovome, prije nego sto neko donese definitivnu odluku, to je sve.
Last edited by Latina on 24/03/2009 17:33, edited 1 time in total.
johnnybravo

#21 Re: ABORTUS

Post by johnnybravo »

ABORTUSI KAO NADE ZA ZENE MLADE

ABORTUSI KAO MODA NAKON UBODA

neko rece :)
anais_nin

#22 Re: ABORTUS

Post by anais_nin »

suncica24 wrote:Koja je to Bozija greska sto muskarci ne radjaju.
Sto nisu silovani.
Ostavljeni u bijedi sa plodom u utrobi.
Seksualno ponizeni.
Nesposobni i nedorasli brinuti se o djetetu.
Da vidimo moralnost tada...

Uvijek sam se pitala kako to da ne postoji zakon koji zabranjuje nekima imati djecu. Ima onaj koji brani imati zivotinju, kupiti kucu, voziti auto...ali, svaki monstrum moze imati dijete.
Pa i Fritzil. I neka se samo jos javi neki moralista da kaze kako su ta djeca bozije davanje i kako je abortus grijeh...

Muskarci pocinju ratove, pri tom ubijajuci stotine hiljada dusa, zabijaju nozeve, postavljaju bombe... i usudjuju se pricati o grijehu i izboru...
Zato, ako neko nema sta konkretno reci, mozda je bolje da zaobidje temu.

PS: Sorry latina sto ti, na neki nacin spamovah temu, ali... :roll:
nema tu Bozije greske... :) greske su ljudske...sve je stvar percepcije...jer ono sto nas, zene, cini ranjivijim nas istovremeno cini i jacim...zar nam nije podaren nevjerovatan dar u vidu te mogucnosti da radjamo...jadne smo i zrtve smo samo onoliko koliko to same sebi u svojoj svjesti dozvolimo da budemo :)

@Latina jako fina tema, sa jako puno prakticnih informacija....kad budem imala vremena napisacu vise o psiho-emotivnom aspektu istog...
wendy

#23 Re: ABORTUS

Post by wendy »

Hvala na informacijama. A moderatori bi stvarno malo trebali cesce urgirati, jer ako se lijepo da do znanja zasto se otvara tema i da nema mjesta necemu, ne znam koja vise potreba goni ljude da drze propovijedi ovdje. Kupite si cuku, macu, nadjite prijatelja, pa se dobro ispricajte ;) Sve sami seoski mudraci...
swirl

#24 Re: ABORTUS

Post by swirl »

Hvala dragom Bogu, pa kada se odlucimo na abortus, imamo opciju da niko ne zna. Pritsne se enter, i ne mora se nikome pravdati zasto, i kako, niti se moraju slusati price o ubistvu, nemoralu, i slicnim stvarima. Ko god se odlucio za abortus, nije to od ljepote uradio, svako je imao svoj razlog. Da, prilikom odnosa se treba paziti, ali mogu se desiti nepredvidjene stvari. Citam, dijete od 13 godina rodilo blizance. Dijete rodilo djecu. Bas ce joj biti super, sa 13 godina biti majka.
halilova vila

#25 Re: ABORTUS

Post by halilova vila »

@Wendy
Koliko se sjecam, cijena abortusa zavisi i od vrste anestezije, pa bez obzira koliko je skuplje, prijateljici preporucujem opcu anesteziju, zato sto je bolje da iz sale izadje sto manje istraumirana cijelom procedurom, kad je vec donijela tako tesku odluku.

@MA DAJ
Juce se ibretis nad trudnicom koja se zajedno s muzem raduje roditeljstvu, danas pljujes zene zbog prekida trudnoce. Malo se saberi, pusti kontru u svakom postu.
Post Reply