Ahmmed wrote:danas, pitao sam ovog NIN-a, a ne tebe![]()
A ti si, kao što znaš, VIP
Ahmede,
NIN nije ''ovaj'', i izgleda da nisi shvatio moj post.
Tema je ''Bivsi Musliman'',
pa je li bas bivsi covjek, moj Ahmmede?
Joooooj zaboravi staklenik..imam novi biznis...wind power...strujne vjetrenjache...CiCiban wrote:ge si bobicuj napravi onaj staklenik
pa se useli u njega
zar ovo drugo nije takodje kaznjivo smrcu? po serijatu?Ahmmed wrote: Abla, ovaj jado ne treba biti pogubljen, jer u konstelaciji odnosa kakvi danas vladaju u svijetu, nije riječ o veleizdaji države, već odustajanja od doktrine islama.....
muslimani se ne slazu sa tobom...Ahmmed wrote:Nije!U ovakvoj konstelaciji odnosa, ne nalazim razlog za smrtnu presudu!
Ahmmed wrote:danas, zena je pojasnila stvar, onako kako je i ja razumijem!
Drugo, ti i Cici ste komentirale ajet ,koji se ne odnosi na Kršćane i Jevreje, već na idolopoklonike!
Naravno, ne mislim da idolopoklonike, a danas je takvih u ovom svijetu najviše, treba sjeći iza vrata, ničim izazvan....
Treće, ajet koji ste vas dvije komentirale, ajet je koji se odnosi na konkretan historijski događaj: Prekršen sporazum,između mekanskih mušrika i medinskih muslimana....
Četvrto, svaki ajet Kur ana, definitivno se ne može posmatrati " bukvalno"!
Ne zagovaram ovdje tumačenje po principu " kako kome i kada odgovara",već jednostavno, zagovaram poznavanje konteksta u kojem je određeni ajet objavljen, takvi kontesti postoje, postoje i sasvim odgovarajuća tumačenja, tefsiri Kur ana....
Postoje derogirani i derogirajući ajeti, postoji postupnost u dokidanju određenih navika, postoje ajeti koji se odnose JEDINO i ISKLJUČIVO, na konkretnu situaciju u kojoj se našao Poslanik i prvi muslimani....
Stvari uopće nisu prekomplicirane, nije Kur an u hiljadu tomova objavljen...
No, slažem se da stvari znaju izmaći kontroli.....
Da budem do kraja jasan:
Abla, ovaj jado ne treba biti pogubljen, jer u konstelaciji odnosa kakvi danas vladaju u svijetu, nije riječ o veleizdaji države, već odustajanja od doktrine islama.....
Afganistanskoj ulemi bi bilo bolje da zaista počne implementirati Šerijat:
Da učini sve, da napaćeni muslimani Afganistana, ne budu više željni kruha.... Za početak.....
nikada nisam cula da postoji druga kazna osim smrtne za ovaj grijeh... ova interpretacija se uci na komparativnog religiji, i ako progooglas i sam ces naci da je ovo doslovno tumacenje serijata -- ne u "drzavnom" shvatanju izdaje, vec striktno u vjerskom shvatanju okretanja ledja bogu... ovo je gora izdaja jer je autoritet boga veci od autoriteta svjetovne drzave, te je tako i ta izdaja uzasnija.Ahmmed wrote:Abla, muslimani se slažu sa mnom
to je vrlo lijepo, ali ocigledno je da potrebna i dovoljna zakonska podloga postoji za njegovo pogubljenje u avganistanu za ovaj grijeh...Ahmmed wrote:Danas, ja mogu samo ponoviti ono što je žena napisala....
I ponoviti još jednom, da smatram da nema nikakvog razloga da čovjek o kojem raspravljamo bude pogubljen....
Ahmmed wrote:Danas, ja mogu samo ponoviti ono što je žena napisala....
I ponoviti još jednom, da smatram da nema nikakvog razloga da čovjek o kojem raspravljamo bude pogubljen....