Abdul Rahman - bivsi musliman

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
klif

#1 Abdul Rahman - bivsi musliman

Post by klif »

Vjerovatno ste čuli za Abdul Rahmana, Afganistanca koji je napustio Islam i konvertirao u kršćanstvo. Zbog tog čina bi u njegovoj domovini nad njim trebala biti izvršena smrtna kazna, jer je to kazna koja ga po šerijatskom pravu ceka za pocinjeno djelo.

Kanadski premijer, američka ministirka inostranih poslova i sam američki predsjednik, njemačka kancelarka su licno intervenisali kod predsjednika Karsaia, koji je rekao da se zapad ne treba brinuti oko moguće egzekucije, jer ce on naci rjesenje za nastali problem.

U slucaju karikatura je doslo do zestokih muslimanskih demonstracija, jer se time bio povrijedjen vjerski osjecaj muslimana.

U ovom slucaju se, od strane muslimana, nekako necujno prelazi preko cinjenice da neko treba biti ubijen, jer se usudio promjeniti vjeru.

Zanima me, kako gledate na ovo?
Eshek

Post by Eshek »

Kreteni...eto kako
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Tema i pitanja su jako interesantni. Nazalost, ... mislim da neces dobiti odgovore od onih forumasha, cija bi misljenja o ovome bilo interesantno procitati. Oni "nece primjetiti" ovu temu. :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Kao i obratan prelazak :D ........lična stvar pojedinca u prošlim , a u današnjim vremenima .......vrlo pogodna iskra za politizaciju čina pojedinca .......Pape .......šta je tu interesantno ? :D :D
pape

Post by pape »

manijak1 wrote::oops: Kao i obratan prelazak :D ........lična stvar pojedinca u prošlim , a u današnjim vremenima .......vrlo pogodna iskra za politizaciju čina pojedinca .......Pape .......šta je tu interesantno ? :D :D
:) Sa ovim boldiranim se slazem i tu negdje bi svaka prica o ovome trebala biti zavrsena, ali .... kad zbog toga cina glavica dodje na panj, .... trnci mi prolaze kroz nejaka plecha. Interesantno, ... zar ne!? :oops:
vesela

Post by vesela »

meni je logicno da se ne dize velika prasina oko ljudi koji mijenjaju vjeru...ja im ne vjerujem...

ne opravdavam ubitstvo, a petljanje zapada nema veze sa ovim covjekom...on je povod, a razlog petljanja zapada je politicke prirode
CiCiban

Post by CiCiban »

_
pape wrote::roll: Tema i pitanja su jako interesantni. Nazalost, ... mislim da neces dobiti odgovore od onih forumasha, cija bi misljenja o ovome bilo interesantno procitati. Oni "nece primjetiti" ovu temu. :oops:
:D cika paape, evo ja bih rado ostavila jeDDdno interesantno nisljenje :D .. ali se bojim da ces opet dijeliti kuline za njega
:cry:
:D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Neće :D :D ja bih volio vidjeti pitanje :D :D
pape

Post by pape »

CiCiban wrote:_
pape wrote::roll: Tema i pitanja su jako interesantni. Nazalost, ... mislim da neces dobiti odgovore od onih forumasha, cija bi misljenja o ovome bilo interesantno procitati. Oni "nece primjetiti" ovu temu. :oops:
:D cika paape, evo ja bih rado ostavila jeDDdno interesantno nisljenje :D .. ali se bojim da ces opet dijeliti kuline za njega
:roll: Cici, ... sceri draga, .... niti sam kada dijelio "kuline", niti bih to olako uradio. :roll: Moje ingeRRencije se zavrsavaju u okvirima brisanja na SPORT-u. :)
DakleM, .... iznesi slobodno svoje misljenje, ... zbog toga u "nasoj demokratiji", .... nadam se, ... jos ne ide glavica. :P
Saian

Post by Saian »

CiCiban wrote:_
pa Cici kakvo je to misljenje vrijedno kulina :? :-) jel to kontas nekom "famaliju" spominjat :D
Saian

Post by Saian »

A wrote:
vesela wrote:meni je logicno da se ne dize velika prasina oko ljudi koji mijenjaju vjeru...ja im ne vjerujem...

ne opravdavam ubitstvo, a petljanje zapada nema veze sa ovim covjekom...on je povod, a razlog petljanja zapada je politicke prirode
Petljanje zapada ima veze s tim da zapadne vojske odrzavaju sigurnost u zemlji predsjednika Karzaia, da organizuju koliko-toliko demokratske izbore, da donose hranu, pomoc, lijekove, popravljaju infrastrukturu, da jedini garantuju slobodan rad vlade koja eto zeli da ubije svog sugradjanina jer je presao na vjeru tih zapadnjaka.

Nastaviti podrzavati tu vladu znacilo bi - sloziti se sa njihovim sistemom vrijednosti i time indirektno pomoci sprovodjenje diskriminacionih zakona.
jel postojao taj zakon prije nego su zapadne vojske pochele donositi lijekove, pomoc, hranu...? i ako jeste kako to da ih to nije sprijechilo da oslobode narod s takvim zakonima od talibana, pa i u S.A.D.-u se jos izvrsava smrtna kazna, za ovakve stvari ne, ali ipak postoji. Nemojte me krivo shvatiti da branim ovakve sulude zakone, medjutim doci u neku zemlju i dijeliti hranu, pomoc i lijekove, a onda ochekivati da ti to daje pravo da im mijenjas zakone i sisteme vrijednosti kakvi god oni bili (necu u to ulaziti) je sahibski. Mislim da bi trebalo pustiti te ljude da sami dodju na to da zakon nije u redu. Sta se desi kad u Sj. Koreji onaj pacijent nekog pogubi ? ? Izraze zaljenje ili ulozhe protest, ako i to i vozi dalje. Zhao mi je tog chovjeka, a u isto vrijeme ne mogu vishe licemjerja.
Saian

Post by Saian »

Kako sam skontao taj chovjek je protjeran iz Njemachke nazad u Afganistan. Nijemci su tamo stacionirani i nadam se upoznati sa zakonima zemlje (da se njihovi vojnici makar o one glavne ne ogrijeshe). Kolika je moralna odgovornost Njemachke vlade koja tog chovjeka protjera nazad ? Gdje je tu humanitarstvo, zapadne vriejdnosti ? WTF :-) :-)
Saian

Post by Saian »

Eh da i koja je logika uvesti smrtnu kaznu za prelazak na drugu vjeru. Ispravite me ako je moje vidjenje vjere i vjerovanja pogreshno, ali ja imam sliku religijske pripadnosti kao stvari slobodnog izbora. Ono sto mene drzhi u mojoj vjeri nije chinjenica da cu visjeti ako je napustim nego uvjerenje da je to pravi izbor za koje ne trebam dodatni motiv kao sto je sigurno egzistiranje na ovom svijetu. Volio bih chuti sta se kazhe u Kur'an-u, da li je potrebno imati takvu mjeru kao "mjeru opreza" protiv odlijeva vjernika? Nije mi logichno!
Saian

Post by Saian »

A wrote:
Saian wrote:Kako sam skontao taj chovjek je protjeran iz Njemachke nazad u Afganistan. Nijemci su tamo stacionirani i nadam se upoznati sa zakonima zemlje (da se njihovi vojnici makar o one glavne ne ogrijeshe). Kolika je moralna odgovornost Njemachke vlade koja tog chovjeka protjera nazad ? Gdje je tu humanitarstvo, zapadne vriejdnosti ? WTF :-) :-)
U novinama nalazim da je presao na hriscanstvo prije 16 godina, dok je radio u izbjeglickim logorima u Pakistanu.
pa gdje je dosad bio? u Pakistanu? moguce da sam ja tu nesto pogresno skont'o, ne znam kad i gdje je preshao na krshchanstvo, ali sam prilichno siguran da je nakon povratka (dobrovoljnog ili ne, ne znam) iz Njemachke bio prijavljen, od strane svog oca, vlastima
black

Post by black »

Saian wrote:Eh da i koja je logika uvesti smrtnu kaznu za prelazak na drugu vjeru. Ispravite me ako je moje vidjenje vjere i vjerovanja pogreshno, ali ja imam sliku religijske pripadnosti kao stvari slobodnog izbora. Ono sto mene drzhi u mojoj vjeri nije chinjenica da cu visjeti ako je napustim nego uvjerenje da je to pravi izbor za koje ne trebam dodatni motiv kao sto je sigurno egzistiranje na ovom svijetu. Volio bih chuti sta se kazhe u Kur'an-u, da li je potrebno imati takvu mjeru kao "mjeru opreza" protiv odlijeva vjernika? Nije mi logichno!
ne znam moje poznavanje serijatskog prava je tanko ali koliko znam u drzavi koja ima serijatsko uredjenje ( e sad to je diskutabilno da li ga i jedna drzava islamska danas ima u onom pravom smislu ) je zakon takav da osoba koja predje na neku drugu vjeru podlijeze smrtnoj kazni a njegova zena ( ako je ima ) nema pravo na nasljedstvo ali ima pravo da nastavi zivjeti u toj zemlji..itd. eh sad ovo je ono u grubo sto kazu sad da li ima nekih finesa u tom zakonu ne znam..ono da li recimo sad takav neko moze izbjeci tu kaznu a da ode zivjeti nedze drugo itd. ne bih da lupam posto ipak nedovoljno poznam serijatsko pravo :-)
vesela

Post by vesela »

[quote="A"
Petljanje zapada ima veze s tim da zapadne vojske odrzavaju sigurnost u zemlji predsjednika Karzaia, da organizuju koliko-toliko demokratske izbore, da donose hranu, pomoc, lijekove, popravljaju infrastrukturu, da jedini garantuju slobodan rad vlade koja eto zeli da ubije svog sugradjanina jer je presao na vjeru tih zapadnjaka.

Nastaviti podrzavati tu vladu znacilo bi - sloziti se sa njihovim sistemom vrijednosti i time indirektno pomoci sprovodjenje diskriminacionih zakona.[/quote]

ova teorija je cista petica!....afganistan nema sanse da egzistira kao samostalna drzava zbog dobrodusnog prisustva velikih sila, gledajuci samo od 1945.g. pa na ovamo...bar mi iz bosne znamo gdje zavrsava pomoc izvana i koliko oni izvana zaradjuju na toj pomoci...

klif je postavio temu, jer ga zanima zasto muslimani necujno prelaze preko cinjenice da neko treba biti ubijen, jer se usudio promijeniti vjeru...

a sta bi drugo moglo biti nego da smatraju da ga treba ubiti!?...jasno k'o dan!

ja ponavljam da sam energicno protiv ubitstva, to je barbarstvo...ali mi nije jasno zasto je taj covjek ostao tu, jer on zna, bolje od drugih sta ga je cekalo...ili je mozda htio zrtvovati sebe, i pokazati afganistanu da treba mijenjati vjeru?!...i opet ponavljam : ne vjerujem ljudima koji mjenjaju vjeru...
CiCiban

Post by CiCiban »

:D kad nesto bolje :cry: :D popijem kaFFu, i ja bih da cujem ona pitanja uncle paape :oops: :D
revolver amidza

Post by revolver amidza »

nisam baš najbolje upućen kakav bi bio stav islama po pitanju prelaska u drugu vjeru,..ono stoji da u vjeri nema prisile,..ali se to mislim odnosi na pripadnike drugih vjera da ih se ne prisiljavau prelazak u islam, a obratno već nisam siguran,..valjda je u pitanju preventiva protiv"odliva"vjernika,..ali čemu takve preventivekad se u tom istom islamskom svijetu,bukvalno svaki dan "odlije" vjernika na onaj svijet,pravih i zdravih,koji su ubijeni od "braće" muslimana,recimo irak,svaki dan cirka 40-50 ih se "odlije",..po meni je ovo čisto licemjerje,..pogubiti nekog rahmana što je promijenio vjeru,a u isto vrijeme ne dići glas zbog masovnog međumuslimanskog ubijanja,..i na kraju svega,..j... rahmana!
Kwaheri

#19 Re: Abdul Rahman - bivsi musliman

Post by Kwaheri »

klif wrote:Vjerovatno ste čuli za Abdul Rahmana, Afganistanca koji je napustio Islam i konvertirao u kršćanstvo. Zbog tog čina bi u njegovoj domovini nad njim trebala biti izvršena smrtna kazna, jer je to kazna koja ga po šerijatskom pravu ceka za pocinjeno djelo.

Kanadski premijer, američka ministirka inostranih poslova i sam američki predsjednik, njemačka kancelarka su licno intervenisali kod predsjednika Karsaia, koji je rekao da se zapad ne treba brinuti oko moguće egzekucije, jer ce on naci rjesenje za nastali problem.

U slucaju karikatura je doslo do zestokih muslimanskih demonstracija, jer se time bio povrijedjen vjerski osjecaj muslimana.

U ovom slucaju se, od strane muslimana, nekako necujno prelazi preko cinjenice da neko treba biti ubijen, jer se usudio promjeniti vjeru.

Zanima me, kako gledate na ovo?
serijatsko pravo o kojem se ovdje govori, danas vise nije na snazi. vise je razloga za to. nema nijednog uslova, koji treba biti ispunjen da bi se primjenio serijatski zakon, posebno iz ove oblasti.

u vrijeme kada je ovakav zakon predlozen i primjenjivan, svijet je bio podijeljen (sto se muslimanskih pravnika tice) na darul-harb i darul-islam. konvertiranje iz islama se tretiralo (ne po vjerskoj liniji) kao cin velizdaje, a za veleizdaju se svugdje primjenjuje ista kazna, koliko je meni poznato. ovakva podjela svijeta vise ne postoji. ne postoji halifa, niti se serijat moze primjenjivati parcijalno. sve ili nista. s jednom kvakicom, serijat ili zakoni moraju biti prilagodeni (dakle ovakvi zakoni, koji su plod pravnih skola) danasnjem svjetskom poretku.

u suprotnom postoji serijatski kodeks ponasanja, ali on se preselio u nase domove i srca. sto ce reci, tice se samo mene.

ja protestiram zbog zloupotrebe serijata. i zao bi mi bilo da ovaj covjek plati glavom, zbog idiotluka. od ljudi koji su podrzali talibane ne ocekujem nista bolje.

voljela bih kada bi ovam covjeku spasilo glavu to da bivsi talibani shvate kako nemaju prava na oduzimanje zivota na ovakav nacin i iz ovog razloga, a ne zato sto je "demokratija" spustila svoju sapu na njih.

na komentare se necu osvrtati, opet cu zakuhat s Andjom, i njenim duplim arsinima, a necu, jer ne mislim da su plod zloce, vec neznanja. Bog nam se smilovao.Amin.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Evo, ovako
1. isto kao sto se ocekuje od muslimana da shvate da je sasvim normalno sto se dva muskraca fataju u parku, da zena hoda gola vani, da sinu ili scerki koji se drogiraju ne smiju rec ni rijeci, da im cak i drogu moraju kupit...
isto je ocekivat i od zapadnajka da shvate da se za promjenu vjere ''tamo negdje'' na istoku gubi glava! ili recimo sto se od musliimana ocekuje da shvate da je sasvim normalno da neko njihovo dijete u skoli seksualno zlostavlja, napravi od njega mentalnog bolesnika i za to dobije dvije godine zatvora, ili sto se ocekuje da shavtimo pravdu zapada kada covjek ubije na stotine ljudi i zato dobije nagradu da zivi par godina u luksuznom hotelu!
i mi koji smo izmedju tog zapda i istoka a i zapad moramo shavtiti da je zivot i mentalitet drugaciji na ''istoku''!!! da je ''nas'' i ''njihov'' nacin poimanja zivota drugaciji!
neke stvari nemaju istu vrijednost na istoku kao sto imaju na zapadu, isto kao sto dolar nema istu vrijednost svugdje, u Nepalu sa dolarom mozes zivjet 2 dana ko hadzija, u Norveskoj mozes za njeg kupit sendvic!
Cinjenica da se niko do sad u toj zemlji protiv toga nije pobunio sem tog covjeka i njegovog advokata, govori da su ti ljudi zadovoljni sa jednim takvim zakonom! :roll:

2.Eh sad kad pogledamo u serijatski zakon, da istina je da za otpadnistvo od vjere slijedi smrtna kazna, ali pod kakvim uslovima?
Znamo da je Poslanik s.a.v.s cinio sve da se smrtne kazne ne izvrse i odgadjao ih do poslednjeg momenta!
Znamo da je 3. haliha Omer u vrijeme velikog siromastva kad su ljudi umirali od gladi priveremno ukino odsijecanje ruke za kradju!
Dakle mora bit ekonomsko blagostanje u drzavi, svi moraju bit upoznati sa temeljima islama i temeljima serijatskog prava, drzava mora da sprovede sigurnsot i mogucnost da se svi upoznaju sa temeljima islama i temeljima serijtaskog prava!
A sta danas imamo u Afganistanu i prije i posle tzv. ''oslobodjenja''?
pismen covjek im je fenomen, zene jos uvijek ne idu u skolu i nemaju gotovo nikakva prava, jedva znaju temelje islama, bolnice nema nigdje, proizvodnja opijuma (koji je 100% haram, a znamo da je haram porizvodit haram) je povecna za 90%, ekonomsko stanje nikakvo, ljudi zive od danas do sutra...i sad glume nekakav serijat!!! :x

P.S. da i ja sam protiv toga da se ovom covjeku odrubi glava uzevsi u obzir i cinjenicu da ga tuzi rodbina zbog nasljedstva, ono pod jedan bi recimo mozda moglo proc za Arapske emirate! Al ope tesko, jer nema danas zemlje gdje serijat na vlasti, gdje su pravi ljudi, pravi vjernici na vlasti!
Bosanac sa dna kace

A wrote:I da, govori se o sutnji muslimanskih zemalja pred ovim najavljenim zlocinom. O tome sto su hiljade mislile da islam vise blati nekoliko crteza nekih lijevih danskih crtaca, nego neljudske odluke islamskih vlada.
Da, govori se o 30to godisnjoj sutnji muslimanskih zemlja o afganistanskom ratu, o tomme sto svi sute kad se serijatski kazni zena u Afganistanu za pocinjen blud a muskarac ne! :shock: govore se o tome da svi presucuju glad, nepismenost i zaostalost Afganistana, a digli se svi na noge zbog famoznih i nevazxnih crteza!
Bosanac sa dna kace

vesela wrote: ne vjerujem ljudima koji mjenjaju vjeru...
:shock: a zasto im ne vjerovat? :?
stvar izbora i ukusa!
P.S. ako gledas sa stanovista jedne muslimanke, greska velika, jer neko je takodje morao promijenit vjeru da bi i ti danas bila muslimanka! :roll:
Zox

Post by Zox »

@Saian: pitanje slobodnog izbora u vjeri sam i ja jednom potegnuo, evo sta mi je Engram, ljubazno, odgovorio (parafraziram): u Islam ulazis svjestan posljedica i odgovornosti. ULAZAK u Islam je stvar slobodnog izbora. Poslije toga, nema vise hocu-necu.

Moje misljenje, vezano za temu, je da ocigleno razdor stoji u obrnutom sistemu vrijednosti, kako u svijetu tako i na ovom forumu. Angie i ja i jos neki smatramo zivot svetinjom, neko drugi smatra vjeru svetinjom, ne zelim razmisljati o tome ko je u pravu jer to ne vodi nikuda.
Jos nesto, APSURDNO je usporedjivati OVAJ SLUCAJ sa analogijama na zapadu (droga, prostitucija, pedofilija) koje su KAZNJIVE, a ne OPRAVDANE zakonom.
pape

Post by pape »

Bosanac sa dna kace wrote:
vesela wrote: ne vjerujem ljudima koji mjenjaju vjeru...
:shock: a zasto im ne vjerovat? :?
stvar izbora i ukusa!
P.S. ako gledas sa stanovista jedne muslimanke, greska velika, jer neko je takodje morao promijenit vjeru da bi i ti danas bila muslimanka! :roll:
:) Bsdk, ... istim slijedom razmisljajuci, .... zasto nekoga obezglaviti, ... ako pozeli da se vrati korijenima. :oops: :zzzz:
I sada ozbiljno, .... bavimo se glupostima, .... to su apsolutno osobne stvari svakog pojedinca. Banaliziram, ali sta koga briga za kog cu navijati, .... "Sarajevo" ili "Zeljo". Na moju srecu, ... odabrao sam, ... "Sarajevo". 8-)
Bosanac sa dna kace

pape wrote:Banaliziram, ali sta koga briga za kog cu navijati, .... "Sarajevo" ili "Zeljo". Na moju srecu, ... odabrao sam, ... "Sarajevo". 8-)
sve je super dok ti navijas za Sarajevo, ali problem nasutapa kad mene pocnes tjerat i proganjat da i ja navijam za isti klubi i zabranis mi da navijam za Sokolove iz Mrduse Sredenje! 8)
Post Reply