...a koja sekularna BiH da prostite???

GOLFER

#326 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by GOLFER »

slucajno wrote:Samo SDP.Jedina postena stranka, bez minderasa_tekbirasa kriminalaca. Stranka koja nema veze s terorizmom i vehabizmom i Bugojnom. Samo SDP. Nakon izbora preporod BiH. Kadrovska renesansa narode.Samo SDP.
:-) :-) :-) :-)
probuseni $

#327 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by probuseni $ »

Chisum vam je dobro opisao sta bi trebala biti sekularna drzava.... :thumbup:

Bosna to danas sigurno nije. Sekularnost je politicka odluka i tice se identiteta same drzave u cjelini. U citavom svom postojanju Bosna je bila sekularna samo u periodu vlasti komunista. Tad je funkcionisala kao republika gdje su komunisti imali vlast, a kler je bio iskljucen iz tih tokova. Bili su prisutni u javnosti ali tek formalno i teatarski.

Kad je srusena republika ( mislim na unutarnje uredjenje) u Dejtonu, otvorila se mogucnost da kler ponovno aktivno ucestvuje u vlasti sto danas i cini ali samo na nivou etnickih granica. Pravoslavlje ima politicke ingerencije u RS, Katolicka Crkva u kantonima sa katolickom-hrvatskom vecinom, a na djelu gdje vlast drze bosjaci, djeluje IVZ. To je problem koji je Bosnu tistio od njenog nastanka gdje su se religiozne ingerencije preklapale na terenu, fizicki, i nije se znalo ko gdje ima vlast u religioznom djelu. Eto , bile su potrebne tri i pol godine rata, stotine hiljada zrtava i milioni izbjeglica da bi konacno religije mogle imati svoj ekskluzivni dio Bosne.
Ralog tome vam je objasnio Chisum. Balkanci nisu dozivjeli renesansu, budjenje, osvjescenje i to su krvavo platili.
iceman2010

#328 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

Chisum wrote:Prvo da kazem da cu morati duboko uci u off topic, ali jednostavno nisam mogao da se ne osvrnem na ono sto se prosulo po ovom forumu....

Sama cinjenica da se jedna strana u ovoj raspravi, kada brani svoje stavove, poziva na danasnji datum - 19. 08. 2010 te sve ono do cega je napredni svijet dosao... dok druga strana, kada pozeli laskati "sebi" i "svojima", braniti svoje stavove i dokazivati svoj znacaj - mora bjezati barem 900 godina unazad - govori SVE! :)

Ovdje neki zaborave da je Evropa prosla kroz RENESANSU! Na svim poljima i u manje-vise svim sferama zivota.

Nakon te renesanse, nakon uzdizanja i vracanja covjeka na pijedestal - gdje mu je i mjesto - nakon sto je zivot, sadasnjost i buducnost uzeo u svoje ruke, te do zakljucaka i objasnjenja, polako ali sigurno, poceo dolaziti posmatranjem, proucavanjem, razmisljanjem, eksperimentisanjem, ucenjem, otvaranjem ociju, rusenjem dogmi i lazi onih koji su, blejeci u nebo, cekali nekakvu objavu, "signal" i pomoc - koja nikada ne dolazi - stanovnik Zapada, nekada gusenog u vatri, krvlju i neznanju pomahnitalog crkvenog klera - postaje nosilac svega onoga sto danas smatramo naprednim... svega onoga o cemu sanjaju oni sto su zaglavili u nekom procjepu izmedju stvarnosti i tjesenja nekim pricama o proslosti.

Vidim, ovdje se vodi rasprava uglavnom na liniji islam - i shvatanje/neshvatanje sekulaizma, ali i jedni i drugi su smetnuli s uma da se, mimo ovih nasih dnevnopolitickih prepucavanja, u glavama i jedne i druge strane vodi rat svjetova, kultura, rat civilizacija.

Meni, meni kojeg je, ako vec nisam vjernik, ime vezalo za jedan kontekst, za islam i muslimane koji ce me, kada im kazem kako se zovem, potapsati po ramenu i reci - ti si "nas", meni, dakle, tuzno i jadno u glavi odzvanja cinjenica da je muslimanski svijet, ako na trenutak kao realnost prihvatimo to imaginarno tijelo zvano ummet, nekada davno, prije hiljadu i kusur godina, imao vece sanjare, bistrije umove, imao sire i slobodnije poglede, ljude od kojih je tadasnji zapad ucio - nego sto to danas sebi moze - radi mraka i procjepa u kojem se nasao - "priustiti".

Pa evo, kada vec govorimo o sekularizmu... Opet diskurs koji, sto radi neznanja, sto radi sljepila i cistog refleksa, neartikulisanog misljenja - ode pogresnim putem.

Dovoljno je bilo da neko pomene krscansku Evropu, koja je fakt, sa jedne strane, te islamski svijet, koji je fakt, sa druge, pa da oni koji u raspravu ulaze samo da ispune dnevnu mantru, pa da rasprava postane bitka islama protiv krscanstva.

Opet, nakon odredjenog vremena, i ovdje bi se povela prljava dnevnopoliticka rasprava i stvorila paradoksalna situacija:
s jedne strane muslimani, koji, izgubljeni u vremenu i prostoru, nemocni da se odupru bajkama i mitovima, i pocnu zivjeti u sadasnjosti, NE ZNAJU VISE NI SAMI, po obicaju, o cemu govore i sta zele, a sa druge strane, zajedljivi mrzitelji muslimana, tacnije - Bosnjaka, koji sami sebi pocnu pishati u usta braneci krscanstvo (prevedeno na nas dnevnopolitick jezik - hrvatstvo i srpstvo) - sekularizmom, dakle - necim sto je tom istom krscanstvu upravo STALO UKRAJ, te oslobodilo Evropu mraka, paljevine, klanice i neznanja koje je ta dogma, kada joj se dozvolilo da se razvije - nosila sa sobom.

Sekularizam nije nastao kao prirodan tok krscanstva, koje se, u svojoj bazi, ideji i aspiracijama, od islama NI PO CEMU NE RAZLIKUJE (u oba slucaja se radi o bajkama nastalim na jednom te istom podrucju, sa jednim te istim korjenom, jednim te istim mitovima iz proslosti, te jednim te istim OPSTIM istinama, porukama i moralnim podukama, koje bi covjeku, i bez islama i krscanstva, a kao kroz iskustvo covjecanstva naucenu lekciju, dala svaka mati kojoj je stalo do svog djeteta...), nego kao prirodan tok "zapadne misli", koja je kroz Grcku filozofiju preko Rima, a onda i Arapa (@piupiu... pricati o sekularizmu, a ne pomenuti Ibn Rusda - nemoguce je... nazalost ideje koje su provejavale iz ucenja Ibn Rusda, bile je prerano rodjene, rano ubijene...) - u vremenima dok je muslimanski svijet jos uvijek sanjao i razmisljao - plodno tlo nasla na podrucju kojem je to tada bilo najpotrebnije - Evropi - koja je jos renesansom opisala put novog covjeka, put koji ce prelaziti uzdignute glave, te je cekala priliku da na neki nacin uoblici i ozvanici pobjedu nad dogmom i mrakom koji dogma, ma kakva ona bila, i ma koliko mi lagali ili ne lagali sami sebe - nosi.
Ta pobjeda bila je stavljanje crkve gdje joj je i mjesto - u cetiri zida crkve!

Naravno, ne radi se ovdje o procesu koji se desio preko noci.... Evropa se i dalje bori sa ovim, i dalje zapada u zamke i cesto protivrijeci sama sebi, ali temelji, opravdanost i nuznost POSTOJE, dokazani su, a pruzeni su prostor OPRAVDALI bezbroj puta.

Ne zovemo dzaba danas taj svijet NAPREDNIM.... a onaj drugi svijet.... ni ime mu vise ne bih znao dati... :)

Sa druge strane islamski svijet i dan danas na vratu nosi svoje rigidne besmislene zakone, iste one koje je krscanstvo zapadnog svijeta izgubilo u okrsaju sa COVJEKOM, oblikujuci se vremenom po mjeri tog covjeka i njegovih POTREBA, presavsi dug, po covjeka krvav put od jedne celicne dogme koja je nekada davno krojila zivote i sudbine - u jedno obicno paradno odjelo koje se oblaci po potrebi, u vremenima svetkovina, u vremenima sjete i strahova, vremenima masovne histerije, mrznje, nekada i dokolice...

Ti zakoni su, pored one opste istine - koja, moram da priznam, u meni ne budi nikakvo divljenje nekoj toboznjoj "genijalnosti" izrecenog, jer ZAISTA se radi tek o opstim istinama, istim onim koje postoje jos "od faraona", ili sto bi mi, lijevo orijentisani rekli - jos od neolita :) :D - samo su praznjenja jednog vremena, danas, nama nazadnih shvatanja i iskustava, patrijarhata, zaostalih plemenskih kanona, rudimenata neke praistorije koja nam je strana, nejasna, od koje smo se, jasno, odrodili, pa kao takvi, dakle, ti zakoni jednostavno NE MOGU biti primijenjeni u danasnjem vremenu ukoliko ne prodju kroz neki filter, neku reformu.
Veliku reformu!

Zato taj svijet dans i izgleda tuzno i izgubljeno, zato se, kao sto rekoh, nakon sto ga dirnes u ranu, lijeci samo - i zaista SAMO - starom slavom i ostvarenjima... jer danasnjih nema.

Citam neki dan Putopise Milosa Crnjanskog, njegove opise Kordobe, Granade, velicanstvene Alhambre, koje on upotpunjuje nista manje velicanstvenim stihovima starih arapskih pjesnika, kojih se prisjeca... Takvu ljepotu, takvu sirinu, takvu istinu, covjecnu i stvarnu, danasnji muslimanski svijet, ugusen dogmom koje se vremenom jos i izvitoperila te potpuno otrgla od covjeka i onoga sto on jeste - moze samo da sanja.

Preletivsi, nabrzinu, kroz vijekove i iskustva, mogu reci da sekularizam nije privilegija samo krscanskog, zapadnog svijeta... Sekularizam je privilegija NAPREDNIH. Privilegija racionalnog, pragmaticnog svijeta koji je shvatio - ajde da stvari pojednostavimo - ko ga hrani, ko ga lijeci, ko ga gura naprijed, svijeta koji je kadar da svoju patnju, svoje neuspjehe, ali i svoje uspjehe pripise sebi, svom znanju i mogucnostima do kojih je sam dosao, a ne nekom nebu, rasporedu zvijezda i tome - da li su bogovi taj dan ustali na lijevu ili na desnu nogu.

Privilegija... ali i POTREBA.

Sto se tice Bosne... namjerno sam preskocio tu pricu.

Mi smo svjetlosnu godinu daleko od Zapada... Kod nas je sekularizam shvacen, kao manje-vise i sve ostalo - pogresno - jer nismo prosli kroz procese koji bi takvoj jednoj ideji prethodili... Kod nas, u ovom klerofasistickom drustvu u kojem vjerske zajednice, mise i munare, sluze kao megafoni na prljavim prljavim politickim igrama, gdje vjerski fanatici i kojekakvi probisvjeti sto su se ugnijezdili u ovom rusvaju i nepravdi, te njihovi retrogradni postupci bivaju blagoslovljeni od strane klera, gdje se u vremenima najvece bijede vjerske zajednice prolamaju od para i vlasti, a povrh svega - i djecu bi da nam truju!
"Po zakonu", kazu, i Bozijem... i drzavnom...
Svasta ti napisa. I sto jest i sto nije ali da se vratimo na temu postavicu ti par konkretnih pitanja:

1. Kosi li se sa principima sekularnosti i evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja je sastavni dio ustava ove drzave i iznad svakog drugog zakona moje pravo da petkom imam pauzu za dzumu?

2. Imaju li vjerski lideri i vjernici uposte pravo glasa i kao i svaka druga skupina pravo djelovati prema institucijama drzave sa zahtjevima da im se nesto odobri ili dozvoli? Napominjem ponovo primjer vladajuce koalicije u Njemackoj.

3. Sta po tebi znaci odredba Evropske konvencije o ljudski pravima o pravu roditelja da svoju djecu obrazuju u skladu sa svojim vjerskim svjetonazorima? Mislis li da tu odredbu treba mijenjati kako se neki zalazu ovde?

I na kraju moram reci da si zavrsavajuci svoj komentar iznio niz pausalnih odredbi onako rafalno i optuzbi koje ne stoje. Prvo niko tvoju djecu "ne truje" (ovaj izraz za vjerski odgoj djece je posebno zanimljiv da se shvati na koji nacin ti posmatras vjeru pogotovo ako se osvrnemo na moje posljewdnje pitanje) niti tjera na nesto. Ako ja svoju djecu hocu da "trujem" time vidis li da mi to "trovanje" dozvoljava Evr.konv.oljudskim pravima? U skaldu sa tim odredbama naveo sam primjer skola u holandiji gdje djeca bez problema imaju islamsku vjeronauku pored ostalih predmeta i to placa drzava. I holandjani truju djecu sta li.

Vidim i da si se zanio pricom o "klerofasizmu". Mogao si malo onda (posto si vidim lijevi) udrobiti i malo stanjinizma (pricao si o nekom krvoprolicu pa rekoh da samo malo spomenem i tog simpaticnog cikicu posto je tvoj lijevi) ili boljsevizma. Mislim kada se vec gadjamo teskom artiljerijom.
iceman2010

#329 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

piupiu wrote:
iceman2010 wrote:Evropska konvencija o ljudskim pravima/Protokol broj 1.
Član 2.
Pravo na obrazovanje

Niko ne može biti lišen prava na obrazovanje. U vršenju svih svojih funkcija u oblasti obrazovanja i nastave država poštuje pravo roditelja da osiguraju takvo obrazovanje i nastavu koji su u skladu sa njihovim vlastitim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.
Super. Treba pokrenuti kampanju za reviziju jer roditelji ne bi trebali imati pravo nametati svoja vjerska uvjerenje djetetu do trenutka dok dijete nije sposobno donijeti svoj sopstveni sud i odluku o njima. To je protiv generalnog principa na kojem je povelja o ljudskim pravima i konvencija zasnovana.

Ako cinjenice nisu na mojoj strani onda tesko se cinjenicama.

Uz to danima se raspravljas po ovom forumru troseci sate i sate u radnom vremenu, ali si toboze zabrinuta za propusteni sat koji musliman provede na dzumi. Ako se ovo ne zove licemjerje ja neznam onda sta je. Pricas mi pricu o tome kako rintas 15 sati, a visis na Sa-x zajedno sa mnom. Ali avaj, problem je onaj sat vremena i kako to nadoknaditi.
piupiu

#330 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by piupiu »

iceman2010 wrote:
piupiu wrote:
iceman2010 wrote:Evropska konvencija o ljudskim pravima/Protokol broj 1.
Član 2.
Pravo na obrazovanje

Niko ne može biti lišen prava na obrazovanje. U vršenju svih svojih funkcija u oblasti obrazovanja i nastave država poštuje pravo roditelja da osiguraju takvo obrazovanje i nastavu koji su u skladu sa njihovim vlastitim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.
Super. Treba pokrenuti kampanju za reviziju jer roditelji ne bi trebali imati pravo nametati svoja vjerska uvjerenje djetetu do trenutka dok dijete nije sposobno donijeti svoj sopstveni sud i odluku o njima. To je protiv generalnog principa na kojem je povelja o ljudskim pravima i konvencija zasnovana.

Ako cinjenice nisu na mojoj strani onda tesko se cinjenicama.

Uz to danima se raspravljas po ovom forumru troseci sate i sate u radnom vremenu, ali si toboze zabrinuta za propusteni sat koji musliman provede na dzumi. Ako se ovo ne zove licemjerje ja neznam onda sta je. Pricas mi pricu o tome kako rintas 15 sati, a visis na Sa-x zajedno sa mnom. Ali avaj, problem je onaj sat vremena i kako to nadoknaditi.
Ne, nego mahom nocima i nocima raspravljam, kod mene tek nedavno svanulo. Doduse, ponekad se covjeku potrefi da bude i na odmoru. :D :wink:

Samo tebi za ljubav: u mjesecu aprilu, na primjer, ukupno 8 postova, u mjesecu maju, ukupno 2. I nemam pauzu od jedan sat sedmicno koju placa moj poslodavac za moje humanisticke potrebe. :wink: :wink:
Last edited by piupiu on 20/08/2010 01:54, edited 1 time in total.
high_volume

#331 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by high_volume »

iceman2010 wrote:...Uz to danima se raspravljas po ovom forumru troseci sate i sate u radnom vremenu, ali si toboze zabrinuta za propusteni sat koji musliman provede na dzumi. Ako se ovo ne zove licemjerje ja neznam onda sta je. Pricas mi pricu o tome kako rintas 15 sati, a visis na Sa-x zajedno sa mnom. Ali avaj, problem je onaj sat vremena i kako to nadoknaditi.
Ako su privatni poslodavci spremni i voljni poklanjati radne sate - plaćati svake sedmice po min. dva neradna sata, što mjesečno iznosi 8 sati, a godišnje 88 - sve po min. cijeni 3KM/sat što čini oko 450 KM sa doprinosima godišnje za jednog zaposlenog, rukovodioci u državnim institucijama nemaju pravo na taj luksuz i bacanje tuđih para.
Posebno uz činjenicu da je najveći broj uposlenih u BiH - FBiH upravo u budžetskim organizacijama, pa ako pretpostavimo min. 10.000 vjernika u FBiH koji svakog petka izostaju s posla po ta dva sata, onda je računica jasna - Federracija BiH godišnje gubi - poklanja vjernicima muslimanima 4.500.000 KM. Minimalno...

Ovo nije licemjerje, ovo je bestidna pljačka!
probuseni $

#332 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by probuseni $ »

Neko gore napisa i pomenu konvencije o ljudskim pravima ....Da, njih treba postovati i sprovoditi, ali kako ?

Po pitanju vjeronauke, drzava , cim je dozvolila religijama das djeluju na njenoj teritoriji , omogucila im je vjersko obrazovanje i skolovanje. Ali ne u drzavnim institucijama jer skolske institucije vjerskog tipa se nalaze u institucijama same religije. Religije otvaraju svoje skole, mejtafe, sjemenista, fakultete. Zato drzava i religija jesu dva zasebna sistema, dvije zasebne administracije. Zamisli da drzava iz poreza gradjana treba da placa odlazak na hadz bilo muslimana ili krscana ?
iceman2010

#333 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

high_volume wrote:
iceman2010 wrote:...Uz to danima se raspravljas po ovom forumru troseci sate i sate u radnom vremenu, ali si toboze zabrinuta za propusteni sat koji musliman provede na dzumi. Ako se ovo ne zove licemjerje ja neznam onda sta je. Pricas mi pricu o tome kako rintas 15 sati, a visis na Sa-x zajedno sa mnom. Ali avaj, problem je onaj sat vremena i kako to nadoknaditi.
Ako su privatni poslodavci spremni i voljni poklanjati radne sate - plaćati svake sedmice po min. dva neradna sata, što mjesečno iznosi 8 sati, a godišnje 88 - sve po min. cijeni 3KM/sat što čini oko 450 KM sa doprinosima godišnje za jednog zaposlenog, rukovodioci u državnim institucijama nemaju pravo na taj luksuz i bacanje tuđih para.
Posebno uz činjenicu da je najveći broj uposlenih u BiH - FBiH upravo u budžetskim organizacijama, pa ako pretpostavimo min. 10.000 vjernika u FBiH koji svakog petka izostaju s posla po ta dva sata, onda je računica jasna - Federracija BiH godišnje gubi - poklanja vjernicima muslimanima 4.500.000 KM. Minimalno...

Trebao si tu istu racunici napraviti i za ateiste i druge vjernike koji ispijaju kafice po citav dan ne rade ce nista. Drugo, govorimo o pravima. Ovo o cemu ti pricas se lako da urediti preraspodjelom radnog vremena, ali ti vjerovatno mislis da treba ukinuti pravo iz Ustava BiH koje garantuje svakome da moze otici na dzumu. Ako tako mislis to je licemjerje jer se zaklanjas iza laznih razloga. Kazem AKO tako mislis. Jer evo preraspodjelom radnog vremena niko ne bi bio na gubitku zar ne?

Drugo, zakljucili smo da su subota i nedelja neradni dani zbog krscana koji subotu ne rade radi biblijskih tekstova, a nedelju radi mise. Pauza za dzumu nije cak ni trzaenje istih prava vec manje od toga. Vidis nekima smetaju i dva dana za vjerske praznike. Oni bi neka druga dva dana u godini, ali im ne smetaju dva neradna dana u sedmici koja su neradna iz religijskih, a ne sekularnih razloga. Gdje je sada ovde ravnopravnost?

Trece, eventualno kada bi imali moc da zabranite pravo zagarantovano evropskom konvencijom o ljudskim pravima stvorili bi ste veliki broj nezadovoljnih gradjana. A vama nista ne znaci, niti vas na bilo koji nacin ugrozava necije pravo, odlazak na dzumu odredjenog broja gradjana. Ocigledno se radi o nesnosljivosti prema istim samo necete to da priznate i zaklanjate se iza raznih razloga. Jer kako cete vi biti netolerantni, a zalazete se za ravnopravnost svih! Ustvari niste iskreni sami sa sobom. Kada dublje zavirite u svoje duse i budete iskreni prema sebi vidjecete nesnosljivost i mrznju i nista vise. Da se iko od vas zapita: A zasto mi to smeta? Da li me to ikako tangira? I ako sebi da iskren odgovor vidjece da se radi samo o ovome. Vidim ja to na svakoj temi gdje se osporavaju razna prava i to uglavnom muslimana. I da ovu mrznju osjecaju uglavnom Bosnjaci. Opis ovakvih je najbolje dao Mesa Selimovic.
iceman2010

#334 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

probuseni $ wrote:Neko gore napisa i pomenu konvencije o ljudskim pravima ....Da, njih treba postovati i sprovoditi, ali kako ?

Po pitanju vjeronauke, drzava , cim je dozvolila religijama das djeluju na njenoj teritoriji , omogucila im je vjersko obrazovanje i skolovanje. Ali ne u drzavnim institucijama jer skolske institucije vjerskog tipa se nalaze u institucijama same religije. Religije otvaraju svoje skole, mejtafe, sjemenista, fakultete. Zato drzava i religija jesu dva zasebna sistema, dvije zasebne administracije. Zamisli da drzava iz poreza gradjana treba da placa odlazak na hadz bilo muslimana ili krscana ?
Ja ti garantujem da vlada holandije finansira skole koje rade po holandskom planu i programu plus imaju islamsku vjeronauku. Vlada cak obrazuje ucitelje Holandjane koji predaju islamsku vjeronauku u ovim skolama. Znam licno covjeka koji zivi u Holandiji i salje djecu u ovakvu skolu. Sta cemo sada?
iceman2010

#335 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

- Sta smo to onda mi? Lude? Nesrecnici?
- Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu salu kao s nama. Do juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rjesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili da vise ne znamo ni sta smo.
probuseni $

#336 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by probuseni $ »

iceman2010 wrote:- Sta smo to onda mi? Lude? Nesrecnici?
- Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu salu kao s nama. Do juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rjesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili da vise ne znamo ni sta smo.
Tvoje ili tudje ? ko? Sta ? Na stase odnosi?
iceman2010

#337 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

probuseni $ wrote:
iceman2010 wrote:- Sta smo to onda mi? Lude? Nesrecnici?
Tvoje ili tudje ? ko? Sta ? Na stase odnosi?
Ma to Mesa opisao neke Bosnjake.
gurabija78

#338 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

iceman2010 wrote:
probuseni $ wrote:Neko gore napisa i pomenu konvencije o ljudskim pravima ....Da, njih treba postovati i sprovoditi, ali kako ?

Ja ti garantujem da vlada holandije finansira skole koje rade po holandskom planu i programu plus imaju islamsku vjeronauku. Vlada cak obrazuje ucitelje Holandjane koji predaju islamsku vjeronauku u ovim skolama. Znam licno covjeka koji zivi u Holandiji i salje djecu u ovakvu skolu. Sta cemo sada?

jao frajera i Holandije??? :roll:
ti pricas o istoj drzavi koja odobrava istospolne brakove, gdje su legalizirne lake droge i prostitucija i jos toga koliko hoces? drzavi gdje je na vlast prije koji mjesec dosao i covjek ciji je program baziran iskljucivo na mrznji prema islamu i muslimanima - ali ne na ovom bosanskom principu islamofobije u dnevnopoliticke svrhe, nego generalno? i tu drzavu uzimas za primjer? mislim to jest prava demokratija, slazem se, ali sta mislis da podjonimo kompletan njihov sistem i da ga Hapliciramo u BiH???
gurabija78

#339 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

gurabija78 wrote:
jao frajera i Holandije??? :roll:
ti pricas o istoj drzavi koja odobrava istospolne brakove, gdje su legalizirne lake droge i prostitucija i jos toga koliko hoces? drzavi gdje je na vlast prije koji mjesec dosao i covjek ciji je program baziran iskljucivo na mrznji prema islamu i muslimanima - ali ne na ovom bosanskom principu islamofobije u dnevnopoliticke svrhe, nego generalno? i tu drzavu uzimas za primjer? mislim to jest prava demokratija, slazem se, ali sta mislis da podjonimo kompletan njihov sistem i da ga Hapliciramo u BiH???
zaboravih stranku pedofila....
iceman2010

#340 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

gurabija78 wrote: jao frajera i Holandije??? :roll:
Pa eto drug. I u toj i takvoj holandiji postoji ovo pravo, ali bi ga ti uskratio u zemlji gdje su muslimani vecina ccccc. Hoces da pricamo o Velikoj Britaniji? Mozemo i o tome. Cini mi se da ti uopste nemas problema sa pederima i njihovim pravima. Imas samo sa muslimanima i njihovim pravima. Oko njihovih prava mi se nesto plaho sekiras iako te nikako ne doticu.
gurabija78

#341 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

iceman2010 wrote:
gurabija78 wrote: jao frajera i Holandije??? :roll:
Pa eto drug. I u toj i takvoj holandiji postoji ovo pravo, ali bi ga ti uskratio u zemlji gdje su muslimani vecina ccccc. Hoces da pricamo o Velikoj Britaniji? Mozemo i o tome. Cini mi se da ti uopste nemas problema sa pederima i njihovim pravima. Imas samo sa muslimanima i njihovim pravima. Oko njihovih prava mi se nesto plaho sekiras iako te nikako ne doticu.

ja nemam problema ni sa kim, osim sa onima koji meni i mom djetetu zele da nametnu da zivim po postulatima srednjeg vijeka.... svi oni koji sve do cega drze provode u svojim okvirima i ne peglaju mene, samo naprijed.... muslimanima-dzamija; hriscanima-crkve; pederi a i heteroseksualci - u cetiri zida... ne vidim problem?

a vidim da bi ti prihvatio i pedofiliju, i homoseksualizam i narkomaniju kroz zakonsko uredjenje, ali da ti petak bude neradni da mozes na dzumu pa onda lagano.... a i ja bezze pricam, chisum je imao zivaca pa gore sve lijepo objasnio... 143x je po hidzri, nije po opsteprihvacenom kalendaru, mada bi neki bili sretniji da je drukcije....
iceman2010

#342 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

gurabija78 wrote: ja nemam problema ni sa kim, osim sa onima koji meni i mom djetetu zele da nametnu da zivim po postulatima srednjeg vijeka.... svi oni koji sve do cega drze provode u svojim okvirima i ne peglaju mene, samo naprijed.... muslimanima-dzamija; hriscanima-crkve; pederi a i heteroseksualci - u cetiri zida... ne vidim problem?

a vidim da bi ti prihvatio i pedofiliju, i homoseksualizam i narkomaniju kroz zakonsko uredjenje, ali da ti petak bude neradni da mozes na dzumu pa onda lagano.... a i ja bezze pricam, chisum je imao zivaca pa gore sve lijepo objasnio... 143x je po hidzri, nije po opsteprihvacenom kalendaru, mada bi neki bili sretniji da je drukcije....
Drug vidi, stvarno mi nije jasno ko tebi i tvom djetetu namece bilo sta? Ima samo opcija. Ti je ako hoces izaberes, a ako neces neces. Tvoje pravo. Drugo postulati vjere nisu postulati srednjeg vijeka. Nema potrebe da na taj nacin komuniciramo. Ja imam zavrsen jedan od tehnickih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Rodjen i citav zivot proveo u ovom gradu. Ne vidim zasto sam ja nazadan, samo zato sto sam musliman???

Ja bi volio da mogu petak da zamjenim za nedelju, ali mi to zakon i pravila kompanije u kojoj radim to ne dozvoljavaju. Mogu izostati sat vremena petkom. Mislim da bi se ova pauza trebala dati zakonom uz preraspodjelu radnog vremena, tj. da se izgubljeno vrijeme nadoknadi u nekom drugom terminu. Posto zakon mora da vazi jednako za sve neka glasi: "Uposlenik ima pravo u toku radne sedmice, jedan dan, u bilo koje terminu, koristi pauzu u trajanju od 1 sata. Uposlenik mora pismeno da se izjasni da li zeli da koristi ovu zakonsku odredbu i u kojem terminu." Jel to problem?

Ja imam stavove o homoseksualcima u skladu sa islamskim ucenjima. Sto se mene tice ja licno ne bih dozvolio javnu manifestaciju i javno djelovanje istih, ali im zakon to omogucava i ja to postujem. Legalista sam i postujem sve zakone ove drzave, pa makar mi se i ne svidjali. Ako zakon kaze da imaju ta prava, onda imaju ta prava. Pozivam se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kada trazim prava za sebe. Bilo bi licemjerno okrenuti ledja istoj toj konvenciji kada su njihova prava u pitanju. Napominjem da je Evropska konvencija o ljudskim pravima sastavni dio Ustava BiH i iznad svih drugih zakona. Druga stvar je sto ja mislim da oni ta prava ne zasluzuju. Ali to je samo moje misljenje i stav.
gurabija78

#343 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

iceman2010 wrote:
gurabija78 wrote: ja nemam problema ni sa kim, osim sa onima koji meni i mom djetetu zele da nametnu da zivim po postulatima srednjeg vijeka.... svi oni koji sve do cega drze provode u svojim okvirima i ne peglaju mene, samo naprijed.... muslimanima-dzamija; hriscanima-crkve; pederi a i heteroseksualci - u cetiri zida... ne vidim problem?

Drug vidi, stvarno mi nije jasno ko tebi i tvom djetetu namece bilo sta? Ima samo opcija. Ti je ako hoces izaberes, a ako neces neces. Tvoje pravo. Drugo postulati vjere nisu postulati srednjeg vijeka. Nema potrebe da na taj nacin komuniciramo. Ja imam zavrsen jedan od tehnickih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Rodjen i citav zivot proveo u ovom gradu. Ne vidim zasto sam ja nazadan, samo zato sto sam musliman???

Ja bi volio da mogu petak da zamjenim za nedelju, ali mi to zakon i pravila kompanije u kojoj radim to ne dozvoljavaju. Mogu izostati sat vremena petkom. Mislim da bi se ova pauza trebala dati zakonom uz preraspodjelu radnog vremena, tj. da se izgubljeno vrijeme nadoknadi u nekom drugom terminu. Posto zakon mora da vazi jednako za sve neka glasi: "Uposlenik ima pravo u toku radne sedmice, jedan dan, u bilo koje terminu, koristi pauzu u trajanju od 1 sata. Uposlenik mora pismeno da se izjasni da li zeli da koristi ovu zakonsku odredbu i u kojem terminu." Jel to problem?

Ja imam stavove o homoseksualcima u skladu sa islamskim ucenjima. Sto se mene tice ja licno ne bih dozvolio javnu manifestaciju i javno djelovanje istih, ali im zakon to omogucava i ja to postujem. Legalista sam i postujem sve zakone ove drzave, pa makar mi se i ne svidjali. Ako zakon kaze da imaju ta prava, onda imaju ta prava. Pozivam se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kada trazim prava za sebe. Bilo bi licemjerno okrenuti ledja istoj toj konvenciji kada su njihova prava u pitanju. Napominjem da je Evropska konvencija o ljudskim pravima sastavni dio Ustava BiH i iznad svih drugih zakona. Druga stvar je sto ja mislim da oni ta prava ne zasluzuju. Ali to je samo moje misljenje i stav.
slazemo se u svemu osim u tome da uposlenik po zakonu treba imati pauzu 1 sat jednom sedmicno... ta pauza treba biti zagarantovana svaki radni dan! i nemoj misliti da bi meni smetalo da umjesto subote i nedjelje druga dva dana budu slobodna u sedmici... dok god su dva! nazalost mnogi u BiH nemaju uopste slobodnih dana, vec rade od zvijezde do zvijezde, i ne smiju se ni razboliti kako ne bi odsustvovali u strahu od gubitka posla... zato i mislim da je sva ova prica deplasirana pod krinkom vjerskih sloboda, jer to su slobode koje su u BiH najmanje osporene....
high_volume

#344 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by high_volume »

high_volume wrote: Ako su privatni poslodavci spremni i voljni poklanjati radne sate - plaćati svake sedmice po min. dva neradna sata, što mjesečno iznosi 8 sati, a godišnje 88 - sve po min. cijeni 3KM/sat što čini oko 450 KM sa doprinosima godišnje za jednog zaposlenog, rukovodioci u državnim institucijama nemaju pravo na taj luksuz i bacanje tuđih para.
iceman2010 wrote: ... Ovo o cemu ti pricas se lako da urediti preraspodjelom radnog vremena, ali ti vjerovatno mislis da treba ukinuti pravo iz Ustava BiH koje garantuje svakome da moze otici na dzumu. Ako tako mislis to je licemjerje jer se zaklanjas iza laznih razloga. Kazem AKO tako mislis. Jer evo preraspodjelom radnog vremena niko ne bi bio na gubitku zar ne?

Drugo, zakljucili smo da su subota i nedelja neradni dani zbog krscana koji subotu ne rade radi biblijskih tekstova, a nedelju radi mise. Pauza za dzumu nije cak ni trzaenje istih prava vec manje od toga. Vidis nekima smetaju i dva dana za vjerske praznike. Oni bi neka druga dva dana u godini, ali im ne smetaju dva neradna dana u sedmici koja su neradna iz religijskih, a ne sekularnih razloga. Gdje je sada ovde ravnopravnost?

Trece, eventualno kada bi imali moc da zabranite pravo zagarantovano evropskom konvencijom o ljudskim pravima stvorili bi ste veliki broj nezadovoljnih gradjana. A vama nista ne znaci, niti vas na bilo koji nacin ugrozava necije pravo, odlazak na dzumu odredjenog broja gradjana.
Privatno je da li će neko u radno vrijeme ići na džumu ili na kafu, ali - ako radi u budžetskoj organizaciji i ako naplaćuje to vrijeme koje izbiva s posla, onda se i mene tiče, više nije privatno. Svi takvi trebaju uzeti neplaćeno otsustvo s posla, pa čak i neplaćene dane - to je njihovo pravo, zar ne?

Oni koji bi i petak da bude neradni dan, mogu ga zamijeniti za subotu, npr. Ili da vrijeme potrebno za odlazak i povratak na džumu narade neki drugi dan.

Miješaš upotrebu prava i zloupotrebu prava. Zloupotreba prava i konvencija je kada se muslimani u FBiH kriju iza prava i izlaze s posla, a to vrijeme otsustva im bude plaćeno.

Prikazao sam ti minimalan iznos od 4,5 mil KM koji država pokloni muslimanima - vjernicima plaćajući im odlazak petkom na džumu. Nisi ni pomislio da komentarišeš ovaj iznos. Po tebi - BiH je prebogata država i može si priuštiti ovakvu plajčku :-)
probuseni $

#345 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by probuseni $ »

Gotovo svi u diskusiji zaboravljaju da drzava i religija nisu jedno tjelo, da nisu jedno te isto. Drzava je sistem za sebe i sluzi svim gradjanima, a religija je samo gost u drzavi. Ta dva nezavisna sistema mogu suradjivati da bi se zadovoljile potrebe vjernika, ali u okvirima koje ne ugrozavaju ostale gradjane.
Drzava je fleksibilna, prilagodljiva, ima prostora za sve za razliku od religija koje su betonirane svojim dogmama i ciji korijeni se vuku iz vremena kamenog doba. Muslimani pokusavaju imitirati zivot Muhameda i to je OK. Ali imitirajte ga i zivite po njegovim nadzorima samo u onom djelu u kojem je zivio i on. Muhamed nije radio u fabrici , niti kakvom institutu, vec je trgovao, ratovao, vodio narod i mogao je sebi priustiti takav stil zivota. Da je on radio na kakvoj benzinskoj pumpi vjerovatno bi hadisi danas izgledali drugacije. Meni je licemjerje okruziti se danasnjom tehnologijom, stanovati u udobnim stanovima, kucama, voziti se modernim automobilima, a zagovarati "muhamedovo vidjenje i filozofiju zivljenja" jer je to njemu nepoznato. Isti slucaj je isa krscanstvom.
Takodje je , barem za mene, problematican i kulturoloski pristup religiji. Tesko mi je zamisliti jednog eskima da upraznjava islam kad covjek mozda nikad u zivotu nije dodirnuo palmu, ili datulu, kad nje dozivio temperaturu od 50C, kad nije sjeo golom guzicom na pjesak, kad mu je izvor hrane samo riba i irvasi. Kako on, eskim, da prati sunce , izlazak i zalazak, kad mu dva-tri meseca u godini sunce i ne zalazi za obzorje, ili obratno, kad se zimi i ne pojavljuje.

Jedno zelim naglasiti ; Drzava i religija su dva zasebna i samostalna sistema sa komletnom strukturom i medju njima moze postojati samo suradnja , stim da je drzava ta koja odredjuje pravila a ne religija.
gurabija78

#346 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

probuseni $ wrote:Gotovo svi u diskusiji zaboravljaju da drzava i religija nisu jedno tjelo, da nisu jedno te isto. Drzava je sistem za sebe i sluzi svim gradjanima, a religija je samo gost u drzavi. Ta dva nezavisna sistema mogu suradjivati da bi se zadovoljile potrebe vjernika, ali u okvirima koje ne ugrozavaju ostale gradjane.
Drzava je fleksibilna, prilagodljiva, ima prostora za sve za razliku od religija koje su betonirane svojim dogmama i ciji korijeni se vuku iz vremena kamenog doba. Muslimani pokusavaju imitirati zivot Muhameda i to je OK. Ali imitirajte ga i zivite po njegovim nadzorima samo u onom djelu u kojem je zivio i on. Muhamed nije radio u fabrici , niti kakvom institutu, vec je trgovao, ratovao, vodio narod i mogao je sebi priustiti takav stil zivota. Da je on radio na kakvoj benzinskoj pumpi vjerovatno bi hadisi danas izgledali drugacije. Meni je licemjerje okruziti se danasnjom tehnologijom, stanovati u udobnim stanovima, kucama, voziti se modernim automobilima, a zagovarati "muhamedovo vidjenje i filozofiju zivljenja" jer je to njemu nepoznato. Isti slucaj je isa krscanstvom.
Takodje je , barem za mene, problematican i kulturoloski pristup religiji. Tesko mi je zamisliti jednog eskima da upraznjava islam kad covjek mozda nikad u zivotu nije dodirnuo palmu, ili datulu, kad nje dozivio temperaturu od 50C, kad nije sjeo golom guzicom na pjesak, kad mu je izvor hrane samo riba i irvasi. Kako on, eskim, da prati sunce , izlazak i zalazak, kad mu dva-tri meseca u godini sunce i ne zalazi za obzorje, ili obratno, kad se zimi i ne pojavljuje.

Jedno zelim naglasiti ; Drzava i religija su dva zasebna i samostalna sistema sa komletnom strukturom i medju njima moze postojati samo suradnja , stim da je drzava ta koja odredjuje pravila a ne religija.
vrlo dobro ja znam sta su muslimani donijeli u evropu, i koliko su uvijek bili napredan narod... zalosno je to da neki danasnji muslimani, pod plastom nekih svojih privatnih tumacenja, tjeraju ostale nazad u srednji vijek i zanemaruju cinjenice do kojih je covjecanstvo doslo vremenom... jedan i dan danas osporavani profesor islamskih nauka, sarajlija, je izjavio da bi i poslanik danas, da je ziv, i da zivi na podneblju kakvo je BiH, hodao obucen u kreacijama armanija.... i pri tome ne bi bio manji musliman.... ne moze ni religija ni njeno tumacenje biti isto danas i prije 700 godina.... ali integralno, a ne parcijalno.... i izvini ako sam te icim uvrijedio, ali samo smatram da je spona religije i drzave uzasno opasna i pogodna za manipulacije ljudima, a to je kod nas prisutno u svakoj pori drustva...

istu sam stvar rekao, ne moze se nesto sto je nastalo prije hiljadu i kusur godina danas tumaciti ocima savremenog covjeka na isti nacin kao sto je to bilo tada.... nije bitan islam, govorim o svim religijama....
Last edited by gurabija78 on 20/08/2010 11:18, edited 1 time in total.
iceman2010

#347 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

high_volume wrote: Privatno je da li će neko u radno vrijeme ići na džumu ili na kafu, ali - ako radi u budžetskoj organizaciji i ako naplaćuje to vrijeme koje izbiva s posla, onda se i mene tiče, više nije privatno. Svi takvi trebaju uzeti neplaćeno otsustvo s posla, pa čak i neplaćene dane - to je njihovo pravo, zar ne?

Oni koji bi i petak da bude neradni dan, mogu ga zamijeniti za subotu, npr. Ili da vrijeme potrebno za odlazak i povratak na džumu narade neki drugi dan.

Miješaš upotrebu prava i zloupotrebu prava. Zloupotreba prava i konvencija je kada se muslimani u FBiH kriju iza prava i izlaze s posla, a to vrijeme otsustva im bude plaćeno.

Prikazao sam ti minimalan iznos od 4,5 mil KM koji država pokloni muslimanima - vjernicima plaćajući im odlazak petkom na džumu. Nisi ni pomislio da komentarišeš ovaj iznos. Po tebi - BiH je prebogata država i može si priuštiti ovakvu plajčku :-)
Onda se uglavnom slazemo. Zloupotrijebiti se moze svasta. Mislim da racunica i nije bas tacna ali nek bude da se ne raspravljamo. Nerad i bjezanje s posla drzavnih sluzbenika nije vezano samo za muslimane i dzumu, a pogotovo petkom jer je kraj radne sedmice. Ostala praksa iz starog sistema :-D Petkom se bjezalo ranije i kada se nije islo na dzumu. Onda ovom tvojom racunicom izadje puno veci iznos.
Po tebi - BiH je prebogata država i može si priuštiti ovakvu plajčku :-)
Nigdje to nisam napisao zar ne?
iceman2010

#348 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

gurabija78 wrote:
probuseni $ wrote:Gotovo svi u diskusiji zaboravljaju da drzava i religija nisu jedno tjelo, da nisu jedno te isto. Drzava je sistem za sebe i sluzi svim gradjanima, a religija je samo gost u drzavi. Ta dva nezavisna sistema mogu suradjivati da bi se zadovoljile potrebe vjernika, ali u okvirima koje ne ugrozavaju ostale gradjane.

vrlo dobro ja znam sta su muslimani donijeli u evropu, i koliko su uvijek bili napredan narod... zalosno je to da neki danasnji muslimani, pod plastom nekih svojih privatnih tumacenja, tjeraju ostale nazad u srednji vijek i zanemaruju cinjenice do kojih je covjecanstvo doslo vremenom... jedan i dan danas osporavani profesor islamskih nauka, sarajlija, je izjavio da bi i poslanik danas, da je ziv, i da zivi na podneblju kakvo je BiH, hodao obucen u kreacijama armanija.... i pri tome ne bi bio manji musliman.... ne moze ni religija ni njeno tumacenje biti isto danas i prije 700 godina.... ali integralno, a ne parcijalno.... i izvini ako sam te icim uvrijedio, ali samo smatram da je spona religije i drzave uzasno opasna i pogodna za manipulacije ljudima, a to je kod nas prisutno u svakoj pori drustva...

istu sam stvar rekao, ne moze se nesto sto je nastalo prije hiljadu i kusur godina danas tumaciti ocima savremenog covjeka na isti nacin kao sto je to bilo tada.... nije bitan islam, govorim o svim religijama....
Ovo podvuceno je bezobrazno kao i citav komentar. Cudi me da si uzeo jedan ovakav komentar da zastupas svoje ideje. Ja sam uskladio sve svoje obaveze i vjerske i drustvene. Citat je bezobrazan i tendenciozan. Evo ja zivim u 21. vijeku, radim u jednoj velikoj kompaniji, zavrsio sam jedan od tehnickih fakultet i stignem da obavim sve svoje vjerske obaveze. Druga stvar je percepcija da je Muhammed a.s. imao previse slobodnog vremena sto nije tacno, ali to nije tema danasnje emisije pa necu o tome. Pitanje: Da li tebe raduje kada neko ovako vrijedja muslimane, podrzavas li to i imas li potrebu da se o njima izrazavas na isti nacin?
gurabija78

#349 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by gurabija78 »

iceman2010 wrote:
gurabija78 wrote:

Ovo podvuceno je bezobrazno kao i citav komentar. Cudi me da si uzeo jedan ovakav komentar da zastupas svoje ideje. Ja sam uskladio sve svoje obaveze i vjerske i drustvene. Citat je bezobrazan i tendenciozan. Evo ja zivim u 21. vijeku, radim u jednoj velikoj kompaniji, zavrsio sam jedan od tehnickih fakultet i stignem da obavim sve svoje vjerske obaveze. Druga stvar je percepcija da je Muhammed a.s. imao previse slobodnog vremena sto nije tacno, ali to nije tema danasnje emisije pa necu o tome. Pitanje: Da li tebe raduje kada neko ovako vrijedja muslimane, podrzavas li to i imas li potrebu da se o njima izrazavas na isti nacin?
ne znam zasto smatras vrijedjanjem fakt da je potrebno da se covjek prilagodi situaciji i vremenu u kojem zivi... opet ti kazem, rijeci da muslimani u BiH trebaju biti okrenuti vremenu u kojem zive su izasle iz usta prof. islamskih nauka, mislim, Resida Hafizovica... koji je doduse cesto osporavan od neistomisljenika, reisa i ostalih koji pokusavaju biti utjecajniji u okvirima drustvenog nego vjerskog.... a tebi svaka cast sto uspijevas uskladiti svoje vjerske obaveze sa drustvenim, ovo krajnje iskreno!... ali i dalje smatram da drzava ne treba da svoje zakonodavstvo uskladjuje i formira principe na bazi vjerskih pravila.....
probuseni $

#350 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by probuseni $ »

iceman2010 wrote:
gurabija78 wrote:

Moja zadnja namjera je da vrijedjam nekog, ali neke stvari se moraju napisati onakve kakve jesu. To sto ti to pisanje dozivljavas kao provokaciju je tvoje licno vidjenje,a imam osjecaj da me time zelis zaustaviti da kazem sta mislim i sta osjecam. Cemu inace treba da sluzi forum ako ne iznosenju svojih licnih stavova prema nekim stvarima. Ja nisam nikog uvrijedio niti ista slagao ako pisem da Muhamed nikad nije radio na jednoj benzinskoj pumpi. Jesam li?
Drzava i njena ekonomoja ovisi o radu, o porezima koje placamo. Zasto mislis da bi drzava trebala da pravi ustupke tipa "neradimo petkom", zato sto se nije radilo prije 1500g. u vrijeme Muhameda. Kakve veze ima drzava sa vjerskim petkom. Drzava ima svoje praznike, rodjendane , znacajne datume iz proslosti, neke planetarne praznike, a medju njima si u religiozni i to je sasvim dovoljno. Svi mi skupa sa vama slavimo i dva dana Bozica, i dva dana Bajrama, i ja se radujem da to slavlje podjelim s tobom mada nisam vjernik. Tako ljepse dozivljavamo jedni druge. Ali tvoje religiozne ceremonije, klanjanje, dzuma i sl. su tvoja privatna stvar. Sta ima trgovinakoja radi 24 sata dnevno s tim.? Drzavna skola, drzavna administracija, privatna radja ili bilo koja druga institucija. Kako mislis u praksi izvesti da vatrogasci prestanu asiti kucu u 12 sati petkom je je vrijeme dzume ?

Sta si htio reci s tim da si fakultetski obrazovan? Kakve to ima veze sa tvojim vjerovanjem. A sad cu te upitati nesti i cini ce ti se provokativno, a nije ! Zasto nisi ostao nepismen kao Muhamed. Ako je on uzor u svemu zasto se uopste skolujete.?
Post Reply