...a koja sekularna BiH da prostite???

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#1 ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Bosanac sa dna kace »

stalno se govori kako je BiH sekularna drzava???? po cemu? kako ? zasto? gdje? :?
kako to da nam je dezurnim sekularistima promakla ova vijest??? po cemu tu penziju nije zasluzio banjalucki biskup Komarica, pa eto i banjalucki muftija, ono jel ka dje bal nek i hala gori :oops:

nikako, ali bas nikako ne mogu da shvatim sta ce osobama koje su se zavjetovale na siromastvo 2300 maraka mjesecno? jel nam to standard toliki da je granica siromastva na 2300 maraka?

usput izvinite ako je bila tema :)
Vladike zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Nikolaj od 1. jula, po odluci Vlade RS, primaju penzije od 2.300 KM mjesečno. Ove odluke donesene su skoro tajno - nisu se našle na dnevnom redu niti izvještaju sa sjednice Vlade RS dostavljenog medijima. BLIN istražuje koliko je opravdana ova odluka i na čemu je izvršna vlast temelji!
Image
Mitropolit Nikolaj - Vladika Vasilije Kačavenda - Vladika Jefrem

Piše: Siniša VUJANOVIĆ

Ipak, BLIN Magazinu su u Birou Vlade RS za odnose sa javnošću potvrdili da su odluke donesene i uputili nas na Sekretarijat za vjere gdje nismo saznali zašto je cijela procedura obavijena velom tajne iako bi rad izvršne vlasti i svih njenih institucija trebalo da bude transparetntan.

Direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS Jovo Turanjanin, uz želju da se o ovome ne izlazi u javnost, rekao je da je inicijativa za dodjelu ovako visokih penzija vladikama i mitropolitu potekla prije godinu dana od Međureligijskog vijeća BiH.

- Mislim da penzija, sama po sebi nije neka 'pljačka', jer nije to Bog zna šta. Cijeneći doprinos ove trojice episkopa ja bih im lično dao te penzije – kratko je rekao Turanjanin za BLIN ocjenjujući da je doprinos u duhovnom razvoju RS trojice velikodostojnika nemjerljiv i da su svojim radom unutar crkve zaslužili penzije koje im je Vlada dodijelila "poštujući kriterijume za dodjelu izuzetnih penzija".

Redakcija BLIN Magazina napominje da je u posjedu sve tri pojedinačne odluke o dodjeli penzija vladikama Vasiliju Kačavendi, Jefremu i mitropolitu Nikolaju u kojima se navodi da im se "pravo na izuzetnu penziju priznaje od 01. jula 2010. godine u mjesečnom iznosu od 2.300 KM", da se "sredstva za isplatu penzije određene tim rješenjem obezbjeđuju iz budžeta RS" te da "isplatu obavlja Fond PIO RS".

RS NIJE SEKULARNA DRŽAVA

Sociolog Ivan Šijaković smatra da sve ovo potvrđuje da RS nije sekularna država.

- Zapravo, nijedna državica nastala poslije raspada Jugoslavije nije više sekularna već su pod velikim uticajem vjere i crkve te da predstavljaju mješavinu teokratske i partiokratske vlasti. To je počelo uvođenjem vjeronauke u škole, a potvrđuje se raznim dešavanjima do dana današnjeg –
kaže Šijaković za BLIN.

Ekonomski analitičar i bivši ministar finansija Svetlana Cenić za BLIN Magazin ističe da za spomenute odluke nema uporišta u zakonu i da je riječ o najjeftinijoj predizbornoj kampanji SNSD-a.

Da bi problem bio veći, obezbjeđenje isplate penzija vladikama i mitropolitu moralo je da bude osigurano na uštrb neke druge stavke u budžetu RS jer ova sredstva nisu planirana tim dokumentom, upozorava naša sagovornica.

U obrazloženju prijedloga koji je Vladi dostavio upravo Sekretarijat za vjere navodi se da su "pored rada na obnavljanju crkvenog života i hramova na području svojih eparhija", sva trojica crkvenih velikodostojnika "imala izuzetno cijenjen doprinos izgradnji i očuvanju RS".

- Nigdje u budžetu nećete naći tu stavku. Postoji stavka 'pomoć vjerskim zajednicama', ali to se odnosi na sve vjerske zajednice. Pitam se kakvu poruku šaljemo! Zašto su odabrana pomenuta trojica? Zašto se tu nije pojavio biskup Komarica ili muftija Čamdžić? I oni su zaslužni jer su čuvali neke stanovnike, vodili računa o dušama onih građana koji nisu pravoslavni –
kaže Cenić.

Po njenim riječima, vladike koje pripadaju instituciji koja se zove Srpska pravoslavna crkva unutar nje imaju regulisan radni vijek, pravo na penziju, rješavanje stambenog pitanja i slično.

- Zašto izdvajati samo ta tri čovjeka i dati im penzije i po kom osnovu? To je strašno ako znamo da u RS ima toliko zaslužnih ljudi. Ne mogu, a da se ne pitam koliku to penziju prima majka koja je u ratu izgubila troje ili četvoro djece?! Ako crkva sve to prihvata pitam se kom se Bogu oni mole. Zadatak crkve je da gleda nesrećne i bolesne i da se odriču blagodeti u korist Boga i ljudi. Što bi narod rekao: 'A, gdje će im duša' pita se Cenić i zaključuje da se o RS ne može govoriti kao o sekularnoj državi.

Iznenađena je jedino izostankom reakcije Vladike Jefrema koji "joj nije djelovao kao čovjek koji će prihvatiti da se njemu da nešto, a da ne postavi pitanje šta je s drugima".
Image
Srpski Versaj Vladike Kačavende Foto: Zbog raskoši vladičanskog dvora u Bijeljini mnogi su dom Vasilija Kačavende nazvali 'Srpski Versaj'

Zoran Milošević, profesor sociologije i sociolog religije, objašnjava da vladike ni na koji način ne mogu da budu penzinisane jer to nije pravno regulisano. Zapravo, vladike nemaju "radni vijek" već svoj posao obavljaju do smrti.

- Taj status nije pravno regulisan. Vladika ili episkop svoj posao obavljaju do smrti. Do sada je bila prakasa da vladika raspolaže eparhijskom kasom, autonomnim novčanim sredstvima. Iz budžeta eparhije on uzima novac za svoje izdržavanje. Naravno, oni se činom monašenja obavezuju da nikakva materijala dobra, pa ni penziju ni lična primanja nemaju – rekao nam je Milošević.

Image

Image

Image

Napomena: Dokumenti koje objavljujemo su nepotpisani jer su u našu redakciju stigli prije usvajanja na sjednici Vlade RS
izvor: BLIN magazin
ultima_palabra

#2 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by ultima_palabra »

Kako Mile da izostavi svog brata po oružju 8-) Grigorija :?:
Suti i trpi

#3 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Suti i trpi »

Iz prilicno pouzdani izvora znam da je Vasilije Kacavenda biseksualac i mafijas. Obicna ljudska spodoba koja se skriva iza crkve i crkvene uniforme. Otpada u SPC ima prilicno dosta, posebno medju episkopima. Mnogi koji nose crkvene uniforme nisu vrijedni tog casnog poziva. Crkva ostaje, ljudi se mjenjaju. Doci ce vrijeme kada ce Srbi ponovo imat dostojne cuvare svojih svetinja. Ne moze ovo ludilo vjecno trajati.

Sto se tice sprege vlasti u RS sa SPC!? Sta drugo ocekivat od Dodika gladnog vlasti i mafijasa Kacavende!? Zastitnik srpskog naroda i siromasni monah... E Srbi, sta ste dozivili i sta telorisete :-x ...

Dodik i Kacavenda ce biti zapisani crnim slovima u srpskoj historiji (KAD TAD).
xsk

#4 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by xsk »

ja mislim da ovi vjerski sluzbenici zasluzuju monasku platu, minimalac :-) evo sve bih nesto da obrazlozim zasto tako mislim, ali mi je em suvisno objasnjavati em ocigledno...
kockica_kockica

#5 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by kockica_kockica »

2300 KM-cica ... nije ni onaj Kacavenda lud... :shock:

MI smo skloni kad se prica o SPC-u odmah ubaciti dlaku o IZ-i, ili kad se prica o Reisu i slicnim odmah ubaciti kontru sa Dodom i grupacijom.. takav narod.. nije do nas.. takva nam gradnja :roll:

A moram dodati i to da nam je drzava sekularna koliko je i moja rahmetli nana Rabija bila Jevrejka :lol:
MuaDib

#6 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by MuaDib »

Ne trebamo mi ići u RS, ima i ovdje kod nas itekako primjera koji opovrgavaju tezu da smo mi sekularno društvo.
Sjetite se prošle godine i divljanja prema posjetiocima Queer festivala, a fol zbog Ramazana, ili ovogodišnjeg pomjeranja SFF zbog Ramazana. Šta će vjeronauka u vrtićima i školama, u multietničkoj državi?
Dalje pogledajte salu Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona i raspelo u njoj i škole po Hercegovini. A da ne pričamo o učenju fatihe ili krštenju pred partizanskim spomenicima. Kako je BiH sekularna država, kada malo malo neki vjerski fanatik običnim građanima počne srati.
BSn

#7 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by BSn »

nije neprirodno da sekulrne drzave financiraju vjerske zajednice, dapace to je sasvim normalno. sekularna drzava ne podrazumijeva da drzava nema ama bas nikakve veze s religijskim zajednicama.
medjutim, sekularna drzava ne moze imati krsnu slavu.

desavanja na kvir-festu nemaju veze sa sekularnom drzavom, nego sa losom bezbjednosnom situacijom i policijom koja nije mogla/znala/smjela razdvojiti dva legalna skupa i ne dozvoliti im kontakt.

pomjeranj sff-a, takodjer, nema veze s tim da li je drzava sekularna ili ne. pomjera se radi ekonomske racunice, vise prodanog alkohola, bolje posjecenih koncerata, etc.
cak i da se pomjera samo radi ramazana, a da je ramazan, npr., nesto sasvim drugo i da nema nikakve veze s prodanim alkoholom, posjecenoscu itd., opet to ne bi imalo nikakve veze sa sekularizmom, nego sa postovanjem osjecanja drugih. cak i da drzava naredi pomjeranje festivala zbog vjerskih praznika, opet to ne bi bio ataka na sekularizam.

udar na sekularizam jesu raspela po ucionicama, ali nije izucavanje "kulture religija", odnosno religije kao pojave (vjeronakua je nesto sasvim drugo, naravno).
petunija

#8 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by petunija »

Ne razumijem :?
Ako je crkva odvojena od države (valjda je to definicija sekularne države :? ) zašto onda država da finansira bilo koju vjersku instituciju? Zašto oni ne bi finansirali državu? Ionako su bogatiji.
high_volume

#9 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by high_volume »

petunija wrote:Ne razumijem :?
Ako je crkva odvojena od države (valjda je to definicija sekularne države :? ) zašto onda država da finansira bilo koju vjersku instituciju? Zašto oni ne bi finansirali državu? Ionako su bogatiji.
ako je... :D
Suti i trpi

#10 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Suti i trpi »

Image

Iz ovih ociju izbija zlo :x . Ja u svom zivotu nisam vidio i osjetio ovoliko kolicinu negativne energije, kao sto je vidim i osjecam kada gledam Kacavendu na slikama i na TVu. Mogu mislit kako izgleda uzivo :x . Da stvar bude gora, Kacavenda da je istaknuti crkveni vjerodostojnik :roll: :( :-x :x ...
exliberal

#11 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by exliberal »

petunija wrote:Ne razumijem :?
Pa i za vrijeme "mracnog komunistickog rezima" koji je na nasu srecu srusen 90 vjerski sluzbenici su dobijali penzije od drzave....to niko sad nespominje....
Bosanac sa dna kace

#12 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

exliberal wrote:Pa i za vrijeme "mracnog komunistickog rezima" koji je na nasu srecu srusen 90 vjerski sluzbenici su dobijali penzije od drzave....to niko sad nespominje....
tacno!
ali ne tako visoko bezobrazne pemzije i bile su za predstavnike svih vjerskih zajednica koji su bili podobni :oops:

i to je bio sistem u kojem penzioneri nijesu rovili po kontenjerima :x
XXS

#13 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by XXS »

Sto se zalite. Prihvatite realnost i ucutite.
Vec 20 godina se glasa za iste opcije i ocigledno je da vecina svjesno bira ovakvu situaciju.
Prema tome nema vise nikakvog govora o zavedenome i zasljepljenom narodu. Sve je ovo svjesno, bas kao sto ce im se svjesno i uz slavlje produziti mandat za jos 4 godine u oktobru.
Svima je jasno da je glas za Aliju bio i glas za Karadzica i Kecevandu. Svima je jasno da je glas za Karadzica bio i glas za Aliju i Cerica.
Vi glasate, oni se hadzijaju, a onda vam kasnije ko fol krivo i muka.
I treba da vas deru dok vam kozu s ledza ne oderu. Ovaj narod bolje ne zasluzuje.
JThomas

#14 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by JThomas »

jesam glupson kud ne upisah teologiju... :roll:

jeftino religije narode, pala cijena...
bicebolje

#15 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by bicebolje »

Evo kako to amerikanci rade.
Molitveni doručak u Washingtonu
4.2.2010.

U hotelu Hilton International u Washingtonu održan je 58. nacionalni molitveni doručak. Sudionicima se obratio američki predsjednik Barack Obama, kao i pozvani govornik, španjolski premijer Jose Louis Zapatero.

Molitvenom doručku prisustvovalo je više od 3000 gostiju iz svijeta - državnika, ministara, parlamentaraca te vjerskih velikodostojnika. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Ivan Bagarić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

Bagarić je izjavio za Hinu kako je nacionalni molitveni doručak tradicija koja u Americi uspješno okuplja ljude, kako bi nadišli svoje različitosti i nalazili rješenja. Dirljivo je vidjeti toliko ljudi iz toliko zemalja, toliko različitosti, ujedinjenih oko osobe Isusa Krista, dodao je. Ocijenio kako bi Hrvatski sabor, kao parlament zemlje u kojoj se većina građana izjašnjava kršćanima, trebao preuzeti tu tradiciju i održavati molitve prije svakoga zasjedanja, pa bi onda i sjednice bile uspješnije.

Američki predsjednik Barack Obama u govoru je pozvao na vraćanje duha uljudnosti u politiku. Barack Obama u svom je govoru pozvao Amerikance da raspravljaju o najvažnijim pitanjima bez demoniziranja protivnika, rekavši da učtivost nije znak slabosti.

Sigurno možete sumnjati u moju politiku, bez da sumnjate u moju vjeru, rekao je Obama, dodajući u šali ili u moje državljanstvo. To je bila rijetka opaska na račun njegovih konzervativnih kritičara koji nastavljaju tvrditi da je on musliman i da nije rođen u SAD-u pa prema Ustavu nije legitiman predsjednik.

Obama je, među ostalim kazao, kako je Božja milost izražena kroz napore američke vojske u pružanju humanitarne pomoći na Haitiju. Tu milost pronose Amerikanci svake vjere, i oni bez vjere, ujedinjeni oko zajedničkog, višeg cilja, rekao je.

Obamin poziv na povratak uljudnosti i opetovano isticanje važnosti molitve pozdravljeni su velikim pljeskom.
detroit-mercy

#16 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by detroit-mercy »

MuaDib wrote:Ne trebamo mi ići u RS, ima i ovdje kod nas itekako primjera koji opovrgavaju tezu da smo mi sekularno društvo.
Sjetite se prošle godine i divljanja prema posjetiocima Queer festivala, a fol zbog Ramazana, ili ovogodišnjeg pomjeranja SFF zbog Ramazana. Šta će vjeronauka u vrtićima i školama, u multietničkoj državi?
Dalje pogledajte salu Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona i raspelo u njoj i škole po Hercegovini. A da ne pričamo o učenju fatihe ili krštenju pred partizanskim spomenicima. Kako je BiH sekularna država, kada malo malo neki vjerski fanatik običnim građanima počne srati.
Ja koliko znam nisu svi partizani bili ateisti, koliko me sjecanje sluzi u NOBu si imao cak i Muslimanske brigade, tako da ukoliko neko zeli da iskaze postu poginulima na taj nacin, bujrum. I u Americi kao sekularnoj drzavi svako malo neki vjerski fanatik sere raji o koje cemu da li to pravi Ameriku manje sekularnom. Mi smo prilicno sekularna drzava, samo sto se kod nas vjera i vjerski sluzabenici iskoristavaju za politicke svre, jer stado ipak voli da ide za cobanima hocu reci pastirima. Ne boj se jaro, kada nasi politicari vide da se raja vise lozi na ateizam nego na religiju ima u hodu da se presaltaju i da budemo najateistickija drzava na svijetu. Pametni su oni samo sto je narod glup :mrgreen:
zateznistub

#17 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote:
MuaDib wrote:Ne trebamo mi ići u RS, ima i ovdje kod nas itekako primjera koji opovrgavaju tezu da smo mi sekularno društvo.
Ja koliko znam nisu svi partizani bili ateisti, koliko me sjecanje sluzi u NOBu si imao cak i Muslimanske brigade, tako da ukoliko neko zeli da iskaze postu poginulima na taj nacin, bujrum. I u Americi kao sekularnoj drzavi svako malo neki vjerski fanatik sere raji o koje cemu da li to pravi Ameriku manje sekularnom. Mi smo prilicno sekularna drzava, samo sto se kod nas vjera i vjerski sluzabenici iskoristavaju za politicke svre, jer stado ipak voli da ide za cobanima hocu reci pastirima. Ne boj se jaro, kada nasi politicari vide da se raja vise lozi na ateizam nego na religiju ima u hodu da se presaltaju i da budemo najateistickija drzava na svijetu. Pametni su oni samo sto je narod glup :mrgreen:
:thumbup:
Bravo na postu, svima su puna usta kako Bosna nije sekularna drzava. Uredu ima problema svakakve prirode, Ali ako nam je USA primjer sekularne drave (KKK, skinhedsi i razno razna sicret society) onda blago nama.
Bosanac sa dna kace

#18 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

[quote="zateznistub"
Bravo na postu, svima su puna usta kako Bosna nije sekularna drzava. Uredu ima problema svakakve prirode, Ali ako nam je USA primjer sekularne drave (KKK, skinhedsi i razno razna sicret society) onda blago nama.[/quote]
a ko reče da nam je SAD primjer sekularne države na koju treba da se ugledamo?
:shock:
exliberal

#19 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by exliberal »

Bosanac sa dna kace wrote:[quote="zateznistub"
Bravo na postu, svima su puna usta kako Bosna nije sekularna drzava. Uredu ima problema svakakve prirode, Ali ako nam je USA primjer sekularne drave (KKK, skinhedsi i razno razna sicret society) onda blago nama.
:shock:[/quote]

odkad su KKK i skinheads vjerske institucije :-) :-) :-) :-) :-)
zateznistub

#20 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zateznistub »

exliberal wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:[quote="zateznistub"
:shock:
odkad su KKK i skinheads vjerske institucije :-) :-) :-) :-) :-)[/quote]
U vecini slucajeva se komentatori okrecu prema USA kao primjer svemu dobrom (ne tolkio na ovoj temi) koliko u nekim razgovorima mimo foruma. Znam da ova udruzenja nisu vjerske institucije, uzeo sam ih kao primjer u drzavi koja je vecini svijeta primjer uredjenog drustva. Po meni BiH je sekularna drzava bez obzira sto ima problema. Treba uzeti u obzir blisku proslost i zemlje u okruzenju i bice neke stvari mnogo jasnije.
osa

#21 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by osa »

mirovina im skoro kao moja, stvarno sramota....
uvjek dobar gost

#22 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by uvjek dobar gost »

Mi nismo sekularna država niti jedne sekunde... da ironija bude još i veća... sekularnost je navodno hit sada u svijetu.. u Italiji je borba da se "raspela" skinu sa zidova u javnim školama, Amerika je recimo tu neprejebiva.. u stvari da se ispravim pojedine države u okviru SAD-a su neprejebive, mislim da se radi o Kanzasu.. oni ne drže Darvina, a Misisipi Frojda... zasniva se skoro sve na pušci i religijskom dogmatizmu... sad mi ovakvi nazadni, isfrustrirani, dekadentni, isprepadani... pomalo gladni i vrlo neobrazovani... gdje smo mi tu na mapi sekularizma....?

Turska recimo je tamo gdje je naša bivša država trebala biti, oni su mnogo puta branili svoj sekularizam, da stvar po nas bude apsurdnija to je činila armija ... ljudi su dosegli civilizacijski nivo u kojem razumiju šta znači opšte dobro... i neki viši cilj... Ataturk se još uvijek cijeni i ljudi znaju gdje idu i čemu teže..., sad što u Europi ima idiota koji to ne razumiju i sve te napore ne cijene te ljude ne prime u Uniju to je politika pomiješana sa religijskim fanatizmom umotanim u lijepe kravate i skupe naočale...

Da se vratim na nas.... mi smo de facto podijeljeno društvo, u naša tri društva koja vedre i oblače... vjera je dominantna, danas je najgore biti ateista... biti produkt miješanog braka i pride tome imati mišljenje drugačije od vjerskog vođe. Uvukli su nas u primitivnu igru skrivača gdje dogma je prisutna i poželjna je čak, gdje se strah fabrikuje i oblikuje pažljivo u interesu gospodara. Feudalni sistem je prisutan, nameti su visoki, sloboda nema, noći su duge... obrazovanje nije u službi spoznaje već nekih drugih stvari... mnogi faktori rade protiv nas... medicina je recimo 500 godina usporavana od strane crkve i njenih datašnjih slijepih dogmatičara koji su gle čuda mislili da rade za dobrobit crkve, ljudi i sebe..... šta se danas usporava u BiH od kraja agresije... ???

Kako dalje... vjera, odnosno vjerovanje je privatna stvar svakog pojedinca i pojedinke, interes svih nas koji činimo ovo društvo jeste napredak i prosparitet, jeste budućnost i jesu to naša djeca... mi moramo da se izborimo sa fanaticima i desničarima koji danas propovjedaju vijerske knjige.. na sebi svostven način... jer jedno pričaju, drugo rade a treće tumače.... njima je vijera izgubljena u prevodu... jer vijera šta je to Mustafi ili Vinku.. il Nikolaju.... njima je to samo alat... oni su prevrnuli od svile i kadife.. njima nema više pomoći, a ima li meni ili Vama.... ?
sammo

#23 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by sammo »

Svi znamo ko su krivci da BIH nije sekularna, pojedinci ne reagiraju, boje se osvete svog tora, a drzava ne funkcionira i to je to...
zambaklija

#24 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zambaklija »

Bosanac sa dna kace wrote:stalno se govori kako je BiH sekularna drzava???? po cemu? kako ? zasto? gdje? :?
kako to da nam je dezurnim sekularistima promakla ova vijest??? po cemu tu penziju nije zasluzio banjalucki biskup Komarica, pa eto i banjalucki muftija, ono jel ka dje bal nek i hala gori :oops:

nikako, ali bas nikako ne mogu da shvatim sta ce osobama koje su se zavjetovale na siromastvo 2300 maraka mjesecno? jel nam to standard toliki da je granica siromastva na 2300 maraka?

usput izvinite ako je bila tema :)
Vladike zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Nikolaj od 1. jula, po odluci Vlade RS, primaju penzije od 2.300 KM mjesečno. Ove odluke donesene su skoro tajno - nisu se našle na dnevnom redu niti izvještaju sa sjednice Vlade RS dostavljenog medijima. BLIN istražuje koliko je opravdana ova odluka i na čemu je izvršna vlast temelji!
Image

Piše: Siniša VUJANOVIĆ

Ipak, BLIN Magazinu su u Birou Vlade RS za odnose sa javnošću potvrdili da su odluke donesene i uputili nas na Sekretarijat za vjere gdje nismo saznali zašto je cijela procedura obavijena velom tajne iako bi rad izvršne vlasti i svih njenih institucija trebalo da bude transparetntan.

Direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS Jovo Turanjanin, uz želju da se o ovome ne izlazi u javnost, rekao je da je inicijativa za dodjelu ovako visokih penzija vladikama i mitropolitu potekla prije godinu dana od Međureligijskog vijeća BiH.

- Mislim da penzija, sama po sebi nije neka 'pljačka', jer nije to Bog zna šta. Cijeneći doprinos ove trojice episkopa ja bih im lično dao te penzije – kratko je rekao Turanjanin za BLIN ocjenjujući da je doprinos u duhovnom razvoju RS trojice velikodostojnika nemjerljiv i da su svojim radom unutar crkve zaslužili penzije koje im je Vlada dodijelila "poštujući kriterijume za dodjelu izuzetnih penzija".

Redakcija BLIN Magazina napominje da je u posjedu sve tri pojedinačne odluke o dodjeli penzija vladikama Vasiliju Kačavendi, Jefremu i mitropolitu Nikolaju u kojima se navodi da im se "pravo na izuzetnu penziju priznaje od 01. jula 2010. godine u mjesečnom iznosu od 2.300 KM", da se "sredstva za isplatu penzije određene tim rješenjem obezbjeđuju iz budžeta RS" te da "isplatu obavlja Fond PIO RS".

RS NIJE SEKULARNA DRŽAVA

Sociolog Ivan Šijaković smatra da sve ovo potvrđuje da RS nije sekularna država.

- Zapravo, nijedna državica nastala poslije raspada Jugoslavije nije više sekularna već su pod velikim uticajem vjere i crkve te da predstavljaju mješavinu teokratske i partiokratske vlasti. To je počelo uvođenjem vjeronauke u škole, a potvrđuje se raznim dešavanjima do dana današnjeg –
kaže Šijaković za BLIN.

Ekonomski analitičar i bivši ministar finansija Svetlana Cenić za BLIN Magazin ističe da za spomenute odluke nema uporišta u zakonu i da je riječ o najjeftinijoj predizbornoj kampanji SNSD-a.

Da bi problem bio veći, obezbjeđenje isplate penzija vladikama i mitropolitu moralo je da bude osigurano na uštrb neke druge stavke u budžetu RS jer ova sredstva nisu planirana tim dokumentom, upozorava naša sagovornica.

U obrazloženju prijedloga koji je Vladi dostavio upravo Sekretarijat za vjere navodi se da su "pored rada na obnavljanju crkvenog života i hramova na području svojih eparhija", sva trojica crkvenih velikodostojnika "imala izuzetno cijenjen doprinos izgradnji i očuvanju RS".

- Nigdje u budžetu nećete naći tu stavku. Postoji stavka 'pomoć vjerskim zajednicama', ali to se odnosi na sve vjerske zajednice. Pitam se kakvu poruku šaljemo! Zašto su odabrana pomenuta trojica? Zašto se tu nije pojavio biskup Komarica ili muftija Čamdžić? I oni su zaslužni jer su čuvali neke stanovnike, vodili računa o dušama onih građana koji nisu pravoslavni –
kaže Cenić.

Po njenim riječima, vladike koje pripadaju instituciji koja se zove Srpska pravoslavna crkva unutar nje imaju regulisan radni vijek, pravo na penziju, rješavanje stambenog pitanja i slično.

- Zašto izdvajati samo ta tri čovjeka i dati im penzije i po kom osnovu? To je strašno ako znamo da u RS ima toliko zaslužnih ljudi. Ne mogu, a da se ne pitam koliku to penziju prima majka koja je u ratu izgubila troje ili četvoro djece?! Ako crkva sve to prihvata pitam se kom se Bogu oni mole. Zadatak crkve je da gleda nesrećne i bolesne i da se odriču blagodeti u korist Boga i ljudi. Što bi narod rekao: 'A, gdje će im duša' pita se Cenić i zaključuje da se o RS ne može govoriti kao o sekularnoj državi.

Iznenađena je jedino izostankom reakcije Vladike Jefrema koji "joj nije djelovao kao čovjek koji će prihvatiti da se njemu da nešto, a da ne postavi pitanje šta je s drugima".
Image
Srpski Versaj Vladike Kačavende Foto: Zbog raskoši vladičanskog dvora u Bijeljini mnogi su dom Vasilija Kačavende nazvali 'Srpski Versaj'

Zoran Milošević, profesor sociologije i sociolog religije, objašnjava da vladike ni na koji način ne mogu da budu penzinisane jer to nije pravno regulisano. Zapravo, vladike nemaju "radni vijek" već svoj posao obavljaju do smrti.

- Taj status nije pravno regulisan. Vladika ili episkop svoj posao obavljaju do smrti. Do sada je bila prakasa da vladika raspolaže eparhijskom kasom, autonomnim novčanim sredstvima. Iz budžeta eparhije on uzima novac za svoje izdržavanje. Naravno, oni se činom monašenja obavezuju da nikakva materijala dobra, pa ni penziju ni lična primanja nemaju – rekao nam je Milošević.

Image

Image

Image

Napomena: Dokumenti koje objavljujemo su nepotpisani jer su u našu redakciju stigli prije usvajanja na sjednici Vlade RS
izvor: BLIN magazin
hmmm,vidi čuda niđe ekavice? :shock:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Truba »

ako smetaju penzije glasajte za one koji će ih ukinuti :)
tako je jednostavno
Post Reply