...a koja sekularna BiH da prostite???

Post Reply
zonbirile

#201 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

@icemane2010
ima još "smislenih" pitanja,anamo njiha,pa bih ja da ih pokušam predstaviti,znam da će ti biti muka,ali izdrži:
jaslice
provlačenje kroz iglene uši
caru carevu...
mrvice sa stola
kalvarija
sretna zvijezda
ne bacati dragulje pred...
jerihonske trube

ima more toga,ali drug ne ide ,ne može se mjenjati,probao Anto pa Franjo i samo izazvali salve smijeha.Ružan je i Reisov nastup u vezi veljače ,srpanj,kolovoz i ostalih naziva,ali vjeruj meni budali to su naš nazivi,da naši slavenski,balkanski,a februar i sl. je od anamo onih.Ružno je petljati dnevnu politiku,a pogubno po đemat to kao lider ne znati.
iceman2010

#202 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

gurabija78 wrote:
metronom wrote:
gurabija78 wrote:pa budite dosljedni do kraja.... sto ne jasete kamile i ne dovikujete se preko brda
Budi i ti dosljedan principima koje slijedis pa jasi na magarcu, organizuj javno spaljivanje knjiga, vjestica, proganjaj naucnike...
ja vozim auto, imam mobitel, i ne furam se na laznu skromnost i modne detalje iz 650 g. n.e ili p.n.e., svejedno.... a sto se tice naucnika i proganjanja njih i svakog ko misli svojom glavom, zna se ko je vijekovima najveci protivnik nauke, egzaktnosti i dokazanih cinjenica... i kome je jedna knjiga dovoljna za tumacenje svega na 'dunjaluku'..... imas vise odgovora na to pitanje, i ni sa jednim neces pogrijesiti... i da, covjek je evoluirao od majmuna... i to pise u knjigama.....
Sada si bezobrozan i vrijedjas. A o nauci i Islamu bi trebao malo vise istraziti. Zacudio bi se sta bi tamo nasao. Istrazi malo sta su muslimani donijeli sa sobom u Evropu od nauke pa cemo pricati. Napominjem da su slucajno bili inspirisani prvom objavom. Ali prvo ovo je offtopic, a kao drugo, i kao sto vec rekoh, bezobrazan si. Pripazi na rijecnik.
zonbirile

#203 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

@metronom
--------------------------------------------------------------------
jarane ja ukucah vidi šta mi izbaci,kuku lele šta otkucah

Dio govora Hafiza A.B. Muhammeda, direktora Al-Baraka Banke:

Demografski podaci:
- Svjetska populacija jevreja: 14 miliona
Nastanjenost: 7 miliona u Americi
5 miliona u Aziji
2 miliona u Evropi
100 hiljada u Africi

- Svjetska populacija muslimana: 1,5 milijarda
Nastanjenost: 1 milijarda u Aziji i Srednjem istoku
400 miliona u Africi
44 miliona u Evropi
6 miliona u Americi
- Svaki peti insan je musliman.
- Na jednog pripadnika hinduističke religije idu dva muslimana. (statistički)
- Na jednog pripadnika budizma idu dva muslimana. (statistički)
- Na jednog jevreja ide 107 muslimana. (statistički)

Ali, 14 miliona jevreja su jači od 1,5 milijarde muslimana. Zašto? Evo razloga:

-Pokretači promjene historije:
Albert Einstein, Sigmund Freud, Karl Marx, Paul Samuelson, Milton Friedman - Jevreji

-Medicinska otkrića:
Vakcinacija - Benjamin Ruben
Vakcinacija dječije paralize - Jonas Salk
Lijek za leukemiju - Gertrude Elion
Hepatitis B - Baruch Blumberg
Lijek za sifilis - Paul Ehrlich
Embriologija - Stanley Cohen
Bubrežna dijaliza - Willem Kloffcame
- Svi navedeni su jevreji

-Nobelovci:
U posljednjih 104 godine, jevreji su osvojili 180 Nobelovih nagrada, a muslimani samo 3.

-Naučna otkrića koja su promijena svijet:
Mikroprocesorski čip - Stanley Mezor
Nuklearni lančani reaktor - Leo Sziland
Optički kabal - Peter Schultz
Semafori - Charles Adler
Nehrđajući čelik - Benno Strauss
Filmovi sa zvukom - Isador Kisee
Telefonski mikrofon - Emile Berliner
Video rekorder - Charles Ginsburg

(Preskočit ću mnoge)

Zašto su oni moćni, a muslimani ne?

-U cijelom islamskom svijetu (57 muslimanskih država) postoji samo 500 univerziteta.
-Samo u SAD-u postoji 5758 univerziteta.
-Samo u Indiji postoji 8407 univerziteta.
-Nijedan od muslimanskih univerziteta nije u Top 500 svjetskih univerziteta.
-Pismenost u kršćanskom svijetu - 90%
-Pismenost u muslimanskom svijetu - 40%
-Pismenost u 15 najjačih kršćanskih zemalja - 100%
-Muslimani nemaju "najjačih" država
-98% u kršćanskim državama je završilo osnovnu školu
-50% u muslimanskim državama je završilo osnovnu školu
-40% kršćanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
-2% muslimanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
-Najjače muslimanske države imaju 230 naučnika po milionu stanovnika
-SAD ima 5000 naučnika po milionu stanovnika
-Kršćanski svijet ima 1000 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
-Cijeli arapski prostor ima 50 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
-Muslimanski svijet troši 0,2% ukupnog profita na obrazovanje
iceman2010

#204 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

zonbirile wrote:
iceman2010 wrote:Par pitanja na koja se nadam da cete ponuditi odgovor: Kako su bas subota i nedelja izabrani za neradne dane? Po kojim principima? Da li ti principi imaju veze sa sekularnom drzavom i njenim principima?
------------------------------------------------------------------------
Baš subota i nedjelja su izabrani po Novom i Starom zavjetu.Stari zavjet ti je više knjiga od Postanka,Exodus i sl. i judejske je podloge (cca 5000g),Novi zavjet od pojave Hrista (tačno 2000g-ok dogmatski).U čemu je problem?Što odmah ne kažeš,a što nije petak.E jebi ga,zadnje se učenje javilo,najkraća tradicija,ovi drugi se naneradili subota (Sabat) i nedjelja i čiča miča gotova priča.Nego da ti nisi iz doline Swat,Kunduz,možda?
Znam ja dobro Bibliju drug. Znam i onu o 7 danu i "bozijem odmoru", Znam i citavu pricu o stvaranju ali za to imas temu Biblija i Kur'an. Niko nije trazio petak, vec pauzu. Kakve veze ima sto je najmladja? Ne razumijem argument. Uostalom radno vrijeme je puno mladje od svih ovih religija.

P.S. Zasto vrijedjas? Jesam li ti dao povoda za tako nesto? Imas temu i molim te da je se drzis i komentarise vezano za nju, a ne da mene diskreditujes i vrijedjas na takav nacin.
piupiu

#205 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by piupiu »

metronom wrote:
Imam osjecaj da tebi u stvari vise smeta to sto se vjernici muslimani okupljaju u dzemate i gaje to zajednistvo, da ti smetaju hutbe, nego tih famoznih pola sata...
Je l'? :) Na kraju se sve svede na to da onaj koji brani principe koji nisu vjerski zapravo ima nesto protiv tvoje religije? To je ovdje vec postao ustaljeni argument. :-).

Gregorijanski kalendar se primjenjuje i u konfucijanskoj Kini, i u sintoistickom i budistickom Japanu, i u paganskoj Papua Novoj Gvineji, i u katolickom Brazilu, i u hinduistickoj Indiji, jednostavno, takva je medjunarodna konvencija zasnovana na trzisnoj ekonomiji, nema to veze sa nadmetanjem islama i krscanstva i ko ce biti nad kim.

Zanimljivo je da postovanje zakona i principa koji bi po definiciji sekularne drzave trebali biti iznad religije bas i ne ulazi u raspravu. U principu se slazem s tobom da se o svemu moze dogovoriti, parlament moze biti prilagodljiv i pokazati postovanje prema najbrojnijoj religijskoj grupi tako sto nece zasjedati tokom dzume. Mene i dalje zanima sta ce se desiti kad iste takve ustupke napravimo za sve interesne grupe, koje su naredni koraci u prilagodjavanju sekularnog drustva vecinskoj religijskoj grupi, sta to znaci po pitanju sekularnosti tog drustva, sta to znaci za ostale religijske grupe i njihova prava, sta znaci za opste funkcije drustva, sta za ekonomiju, itd.

Na moju zalost, odgovori koje dobijam se svode iskljucivo na razgovor o vjerskim pravima koje ja svojim stavovima ugrozavam, o ljudskim pravima koja bi ja da krsim i tome kako meni zapravo smeta okupljanje dzematlija, :wink:. Mislim da ovo ne treba ni udostojiti komentara. A moji "stavovi" su samo opsta praksa vecine sekularnih drzava svijeta.
Ateista

#206 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Ateista »

iceman2010 wrote:
Ateista wrote:Kad vec pominjete neradne dane za vjerske praznike, koliko je posteno da ja kao ateista nemam praov na na slobodne dane, ili imam pravo da uzmem za neki od vjerskih praznika cime bi me automatski svrstali uneku religiju sto ne zelim da dozvolim?

Kakva je to sekularna drzava koja daje po dva slobodna dana iskljucivo na vjerske praznike, sta ako ja imam neki svoj "duhovni" praznik koji nije vjerski, zasto je to manje vrijedno od ovih?

Sto se tice prilagodjavanja radnog vremena, kao sto Piupiu kaze, zamisli da se to prilagodjava svakoj religiji, jedni hoce da ne rade petkom, jedni subotom, jedni nedjeljom, naci ce se neko sigurno ko nece ponedjeljkom ili utorkom, na kraju bi svi dani ispali neradni... :-) :-)
Imas ti praznika kao recimo 1 maj, 1 mart, 25 novembar, nova godina :-D
Drugo su drzavni praznici, tad niko ne radi i nista ti se ne pripisuje zato sto ih ne radis, ovako ili cu uzeti neki od vjerskih praznika i sam sebe svrstati negdje gdje ne pripadam ili necu imati te slobodne dane, a najradije bih uzeo za neki sebi bitan dan, sta ja znam dan mladosti ili tako nesto. :D
iceman2010

#207 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

De ba prestani spamati. Ja cu ti vrlo rado na temi Biblija i Kur'an sve objasniti pogotovo oko ove price o nastanku svijeta i kako nauka gleda na to. Bice ti jako zanimljivo. A mozemo i da otvorimo i novu temu i da tamo pricamo i o spaljivanju vjestica i o galileu i o relaciji crkva-nauka. Isto tako cemo da pricamo i o odnosu islamskog svijeta prema nauci ali nemoj spamati ovu temu. Hvala!
piupiu

#208 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by piupiu »

iceman2010 wrote:
Ateista wrote:Kad vec pominjete neradne dane za vjerske praznike, koliko je posteno da ja kao ateista nemam praov na na slobodne dane, ili imam pravo da uzmem za neki od vjerskih praznika cime bi me automatski svrstali uneku religiju sto ne zelim da dozvolim?

Kakva je to sekularna drzava koja daje po dva slobodna dana iskljucivo na vjerske praznike, sta ako ja imam neki svoj "duhovni" praznik koji nije vjerski, zasto je to manje vrijedno od ovih?

Sto se tice prilagodjavanja radnog vremena, kao sto Piupiu kaze, zamisli da se to prilagodjava svakoj religiji, jedni hoce da ne rade petkom, jedni subotom, jedni nedjeljom, naci ce se neko sigurno ko nece ponedjeljkom ili utorkom, na kraju bi svi dani ispali neradni... :-) :-)
Ateisticki praznici ne postoje, u tome je problem. A ove navedene slave i vjernici. 1. maj -- svi radnici, 1. mart -- Bosanci i Hercegovci, isto tako i 25. nov, Nova Godina -- svi. Koji su to ateisticki praznici koje samo ateisti slave i drzava im garantuje to pravo?
Ateista

#209 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Ateista »

piupiu wrote:
iceman2010 wrote:

Ateisticki praznici ne postoje, u tome je problem. A ove navedene slave i vjernici. 1. maj -- svi radnici, 1. mart -- Bosanci i Hercegovci, isto tako i 25. nov, Nova Godina -- svi. Koji su to ateisticki praznici koje samo ateisti slave i drzava im garantuje to pravo?
Ne mora biti ateisticki, problem je u definiciji vjerskih praznika, dovoljno je da dozvole svakom da odabere bilo koji dan odnosno dva dana koji su njemu bitni, neka vjernicima to budu vjerski praznici a ostali bi nesto nasli, ovako je to segregacija i nametanje da se ljudi izjasne religijski.
metronom

#210 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by metronom »

zonbirile wrote:@metronom
Pa evo mozes onda procitat i:
http://www.amaana.org/ISWEB/contents.htm
http://www.ummah.net/history/scholars/
http://www.famousmuslims.com/
http://www.al-bab.com/arab/science.htm
http://scienceislam.com/muslims_science.php
http://www.ummah.net/what-is-islam/history/science.htm
http://www.cns.ba/izdanja/muslimanski-d ... ilizaciji-
http://www.cyberistan.org/islamic/

Eto mozes procitat pa se onda vratit temi, da ne skrecemo vise.
iceman2010

#211 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

piupiu wrote: Je l'? :) Na kraju se sve svede na to da onaj koji brani principe koji nisu vjerski zapravo ima nesto protiv tvoje religije? To je ovdje vec postao ustaljeni argument. :-).

Gregorijanski kalendar se primjenjuje i u konfucijanskoj Kini, i u sintoistickom i budistickom Japanu, i u paganskoj Papua Novoj Gvineji, i u katolickom Brazilu, i u hinduistickoj Indiji, jednostavno, takva je medjunarodna konvencija zasnovana na trzisnoj ekonomiji, nema to veze sa nadmetanjem islama i krscanstva i ko ce biti nad kim.

Zanimljivo je da postovanje zakona i principa koji bi po definiciji sekularne drzave trebali biti iznad religije bas i ne ulazi u raspravu. U principu se slazem s tobom da se o svemu moze dogovoriti, parlament moze biti prilagodljiv i pokazati postovanje prema najbrojnijoj religijskoj grupi tako sto nece zasjedati tokom dzume. Mene i dalje zanima sta ce se desiti kad iste takve ustupke napravimo za sve interesne grupe, koje su naredni koraci u prilagodjavanju sekularnog drustva vecinskoj religijskoj grupi, sta to znaci po pitanju sekularnosti tog drustva, sta to znaci za ostale religijske grupe i njihova prava, sta znaci za opste funkcije drustva, sta za ekonomiju, itd.

Na moju zalost, odgovori koje dobijam se svode iskljucivo na razgovor o vjerskim pravima koje ja svojim stavovima ugrozavam, o ljudskim pravima koja bi ja da krsim i tome kako meni zapravo smeta okupljanje dzematlija, :wink:. Mislim da ovo ne treba ni udostojiti komentara. A moji "stavovi" su samo opsta praksa vecine sekularnih drzava svijeta.
Problem je sto ti sekularno dozivljavas kontra vjersko. Kao protivnike. Nikako, ali bas nikako ne mozes da pojmis da to dvoje egzistira zajedno. Tvoje shvatanje sekularne drzave je potpuno iskrivljeno.
Draga ta kutija je vec otvorena sa subotom i nedeljom. U nekim drugim drzavam petak je neradni dan. Koje su to religijske skupine u BiH? Koliko ih ima u BiH? 0.01%? Koliko ih ti znas? Obavezi ih da moraju raditi 40 sati sedmicno necu imati nista protiv njihovih vjerskih prava. Drugo, pricas u fikciji i sta bi bilo kad bi bilo.
iceman2010

#212 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

piupiu wrote:
iceman2010 wrote:

Pa eto vam uzmite deset ako hocete samo nama dajte nasa prava. Koja nesnosljivost. Koristis li i ti te praznike? Ne radis za Bajram jel de? Hoces neki drugi dan? Bujrum uzmi. Fino zakon kaze dva dana za vjerske praznike, a nije definisao koje. Uzmite vi svoja dva dana za tu vasu vjeru.
zonbirile

#213 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

metronom wrote:

----------------------------------------------------
ista boljka bila kod Kineza dok su se gušili u žabokrečini sadašnjosti,vazili o papiru,svili,barutu i sl.,ali ljudi se trgoše sada druga ekonomija planete,šeću svemirom.Čeka se na trzaj islamskog svijeta,do tada olabavi o ličnostima iz 904g.
metronom

#214 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by metronom »

piupiu wrote:A moji "stavovi" su samo opsta praksa vecine sekularnih drzava svijeta.
... ciji sekularizam su u stvari prepakovani hriscanski principi i nasljedje zasnovano na hriscanstvu. Gregorijanski kalendar nije eto nasljedje hriscanstva nego eto "konvencija". Neradne subote i nedjelje su eto opet samo "konvencija". Neradni Bozic, Uskrs, Svi sveti, 3 kralja itd. je opet samo "konvencija". Ima li gdje u tim "sekularnim" drzavama konvencije zasnovane na nekom islamskom principu ili tradiciji muslimana?

Hajde daj nam to konkretan primjer te sekularne drzave, bas me interesuje :)
zonbirile

#215 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

metronom wrote:
piupiu wrote:A moji "stavovi" su samo opsta praksa vecine sekularnih drzava svijeta.
... ciji sekularizam su u stvari prepakovani hriscanski principi i nasljedje zasnovano na hriscanstvu. Gregorijanski kalendar nije eto nasljedje hriscanstva nego eto "konvencija". Neradne subote i nedjelje su eto opet samo "konvencija". Neradni Bozic, Uskrs, Svi sveti, 3 kralja itd. je opet samo "konvencija". Ima li gdje u tim "sekularnim" drzavama konvencije zasnovane na nekom islamskom principu ili tradiciji muslimana?

------------------------------------------------------------------
kako da ti da primjer sekularne države zasnovane na islamskom principu.Nego ne izlazi na sunce i pij što više tekućine.
metronom

#216 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by metronom »

zonbirile wrote:
metronom wrote:

----------------------------------------------------
ista boljka bila kod Kineza dok su se gušili u žabokrečini sadašnjosti,vazili o papiru,svili,barutu i sl.,ali ljudi se trgoše sada druga ekonomija planete,šeću svemirom.Čeka se na trzaj islamskog svijeta,do tada olabavi o ličnostima iz 904g.
Da nije tih likova iz "904-te" ti bi sad vjerovatno pishao kroz prozor i kupao se jednom godisnje, umirao nakon obicne upale slijepog crijeva, putovao na konjima i smatrao da je zemlja ravna ploca.

Ovo gore su navedeni naucnici koji su nemjerljivo doprinjeli nauci u vrijeme kad je hriscanska evropa bila u mraku, kad su se naucnici spaljivali na lomacama, kad su knjige smatrane smrtnim grijehom itd. Postoje hiljade naucnika muslimana koji i dan danas doprinose nauci. Jah kinezi secu svemirom, pa sta, eto i Iranci su doprli do svemira usprkos svim sankcijama...

I kao sto rekoh, nije tema, ne namjeravam vise o ovome.
metronom

#217 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by metronom »

zonbirile wrote:
metronom wrote:

------------------------------------------------------------------
kako da ti da primjer sekularne države zasnovane na islamskom principu.Nego ne izlazi na sunce i pij što više tekućine.
Procitaj opet komentar pa ako shvatis napisano javi se, ako ne onda nikom nista.
iceman2010

#218 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

metronom wrote:

Sekularna drzava po krscanskim principima :-D

Mogao si jos navesti krstove u ucionicama u nekim od tih drzava pod kojim svi uce. Ja jos navedoh trenutno vladajucu koaliciju u Njemackoj.

I sada moram opet da napisem recenicu koju ponavljam puno zadnjih dana na ovom forumu, a rekao ju je davno jedan jako pametan cika:

"Teze je razbiti predrasudu nego atom."
zonbirile

#219 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

iceman2010 wrote:
metronom wrote:

Sekularna drzava po krscanskim principima :-D

Mogao si jos navesti krstove u ucionicama u nekim od tih drzava pod kojim svi uce. Ja jos navedoh trenutno vladajucu koaliciju u Njemackoj.

I sada moram opet da napisem recenicu koju ponavljam puno zadnjih dana na ovom forumu, a rekao ju je davno jedan jako pametan cika:

"Teze je razbiti predrasudu nego atom."
-------------------------------------------------------------
pa da ti i @metronom ne bi o sekularnosti islamskih zemalja.Koji cinizam,blasfemija kritizirati tuđu sekularnost,na kršćanskoj tradiciji i stavljane u kontekst sa islamom.Djeco morate jesti pure i špinata zdravo je za razvoj mozga.
GOLFER

#220 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by GOLFER »

jel to musliman radnik nesmije dobiti pauzu da ode petkom na dzumu? :)

kako se ovdje skrece sa sustine nekakvu demagogiju i supljiranje, u sekularnoj drzavi svi imaju svoja prava pa tako i vjernici, i niko nema pravo da vrijedja osnove i svetinje drugih (kao to se ovdje neki pozivaju na crtanje poslanika) cinjenica jeste da ateistima religija i vjera ne prestavlja NISTA, cak neki su izrazito negativno nastrojeni prema vjeri, i bas radi toga njih ne treba ni da interesuje sto ce jedan musliman otici na dzumu, za njih je to nepotrebno i cisto gubljenje vremena a za vjernika je to nesto od najvece vaznsti u tih 30 minuta. fazon je sto ateista zeli da sekularizam stiti sve njegove ideje ali ne i vjernikove jer eto time se odvaja vjera od drzave, ali sto to nema nikakve veze sa ovim primjerima to nije ni bitno...

I ateisti i vjernici ovdje govore iz svojih licnih UVJERENJA, jedina razlika je sto bi neki ateisti da zabrane vjernicima neke stvari i da pri tome legalizuju velike uvrede na racun vjernika jer eto to je sekularna drzava, A NIJE....
piupiu

#221 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by piupiu »

iceman2010 wrote:Problem je sto ti sekularno dozivljavas kontra vjersko.
Ne "kontra", nego tacno onako kako su mene naucili da se definise sekularizam -- odvajanje vjere i drzave, gdje sekularni zakoni imaju primat nad vjerskim. Moja je sekularnost Ataturkovog tipa.
iceman2010 wrote:Draga ta kutija je vec otvorena sa subotom i nedeljom. U nekim drugim drzavam petak je neradni dan.
Koja kutija? Znam da je u nekim drzavama petak neradni dan i nemam nista protiv da bude i u BiH, ako gradjanima tako odgovara. Subota i nedjelja su u 21.om vijeku medjunarodna konvencija za vecinu svijeta. Ne zanima me sto one nekom evociraju uspomene na 2000 godina religijskih prepucavanja.
iceman2010 wrote: Koje su to religijske skupine u BiH? Koliko ih ima u BiH? 0.01%? Koliko ih ti znas? Obavezi ih da moraju raditi 40 sati sedmicno necu imati nista protiv njihovih vjerskih prava.
Ima ih mnogo, od kojih neke ne mogu ostvariti ni osnovna vjerska prava -- da naprave bogomolje. Ima i onih koje su prilicno brojne, pa ne mogu dobiti svoje ucitelje vjeronauka u obdanistima i skolama (sarajevskim, na primjer). Pogledaj Izvjestaj o krsenju vjerskih prava u Bosni, pa mi onda reci da pricam fiktivno. Zar nije krsenje ljudskih prava da se iste priviligije ne daju i ostalim religijama, bez obzira na njihovu brojnost?
iceman2010 wrote: Drugo, pricas u fikciji i sta bi bilo kad bi bilo.

Ne pricam 'u fikciji'. Prvo, istorija je uciteljica zivota. Drugo, s obzirom da sam sociolog, jako dobro razumijem i prepoznajem drustvene trendove. :wink:
zonbirile

#222 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by zonbirile »

@golferu
odlazak na đumu nije predmet rasprave,nego sekularnost,a sam odlazak,pa najbolje će ti objasniti privatnik ako budeš kod njega radio.
piupiu

#223 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by piupiu »

iceman2010 wrote:
piupiu wrote:
iceman2010 wrote:

Pa eto vam uzmite deset ako hocete samo nama dajte nasa prava. Koja nesnosljivost. Koristis li i ti te praznike? Ne radis za Bajram jel de? Hoces neki drugi dan? Bujrum uzmi. Fino zakon kaze dva dana za vjerske praznike, a nije definisao koje. Uzmite vi svoja dva dana za tu vasu vjeru.
Meni ne treba ni jedan ni drugi, ja ni vikende ne koristim, kao sto rekoh. :wink: Samo odgovaram na tvoj post da su drzavni praznici ateisticki. Ateizam nema praznike i nije religija. :)
iceman2010

#224 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by iceman2010 »

zonbirile wrote: -------------------------------------------------------------
pa da ti i @metronom ne bi o sekularnosti islamskih zemalja.Koji cinizam,blasfemija kritizirati tuđu sekularnost,na kršćanskoj tradiciji i stavljane u kontekst sa islamom.Djeco morate jesti pure i špinata zdravo je za razvoj mozga.
Pa ti stvarno ne mozes da se fokusiras na temu? Ovde vlada ovakav sistem. Sistem sekularne drzave. Ona ima svoje zakone i na njih se poziva. Ja se isto tako pozivam na iste te zakone i principe. O zemljama o kojim ti govoris uopste ne pricamo. Tamo vladaju drugi zakoni. Te drzave uglavnom nisu sekularne drzave niti se furaju da su sekularne drzave. Neke od njih jasno kazu da u tim drzavam vlada serijat. Ovde kazu da se radi o sekularnoj drzavi i o njoj pricamo.
Bosanac sa dna kace

#225 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???

Post by Bosanac sa dna kace »

a tema ono bjese..... :run: :run: :run: :run:
????
Post Reply