4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
seoBIH

#3226 Re: 4G u BiH

Post by seoBIH »

Ja mislim da je samo udaljenost u pitanju. Da su krenuli sa sarajevom i sirili krug, preko Kaknja, Zenice, Zavidovica, Tesnja i tako dalje. Valjda se tom dinamikom i vrse radovi, a ne posalji ekipu na sjever, jug, istok i zapad, pa gdje se sretnu. Valjda je u cilju kompaktna i povezana mreza.

Sta ti znaci 20km precnika gdje imas 4G? Ako 10 godina nisi imao i nisi nasao alternativu, ni 2-5 mjeseci nece napraviti razliku. Nije da opravdavam mrski telekom :)
mulderm

#3227 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

mirza_15 wrote:
mulderm wrote:
un1ted wrote:Neko mora biti i zadnji.
Tacno ! Ali ni u kom slucaju USK.

BHTelecom RD Bihac ima vise korisnika te veci promet od RD Travnik, RD Gorazde, RD Mostar i RD Banja luka. Znaci po tom osnovu ne moze biti zadnji.
Po kojem je kljucu zadnji znaju u BHT ja ne znam. Pretpostavljam politika :(
Ti stvarno misliš da neko u BH Telecomu, iz nama nepoznatih razloga, ima neki politički razlog da nekoga priključi mjesec prije, a nekoga mjesec poslije? Samo još da nam objasniš šta je cilj te "politike", odnosno šta će se time dobiti. Ranije je jedan forumaš fino objasnio da postoji razlog zašto se radi ovako. Jedini razlog je geografski. Uzmeš kartu BiH, pogledaš, i sve ti se samo kaže. Ja ne znam kada će se šta raditi. Čovjek ti je napisao da će se raditi ove sedmice i ti prvi dan poletio sa teorijama zavjere i nas niko ne voli pričom. Vjerovatno je trebao Telecom prvo uraditi Bihać mimo svake logike. Onda bi se našao neko iz nekog drugog mjesta da piše po forumu kako njih niko ne voli i sl. RD Mostar se morao raditi prvi zajedno sa Sarajevom i Zenicom. Valjda su razlozi za to jasni. Poslije se iz te jezgre mreža širi dalje. Bihać je samo, geografski na kraju.
Hvala na objasnjenju
Ako je geografski razlog onda se izvinjavam BHTelecomu.
Radar71

#3228 Re: 4G u BiH

Post by Radar71 »

objasnio čovjek al' treba crtati izgleda
_Reds_ wrote: Radi se klaster po klaster. Ima na desetine razloga zasto se ne radi napreskocke. Jedan od vaznijih je problemi stare i nove mreze, a drugo ljudske. Ima tu preko 25 ekipa koje to rade. I sada zamisli da svaki dan na put samo gube po nekoliko sati tamo i ovamo. Zato se uzme klaster i onda tu negdje u sredini klastera ekipe spavaju, tu im je skladište u koje se roba dovuče i dalje distribuira. Sve je to jedan ogroman posao zvani zamijeniti u 4 5 mjeseci svu opremu na preko 1200 lokacija. Lte zahtjeva i puno bolje pristupne brzine prema samim baznim stanicama. Pa to negdje podrazumijeva opticki pristup lokaciji gdje nije bio prije, negdje povećanje kapaciteta radio relejnih likova koji vecinom podrazumijeva zamjenu postojece opreme za prenos.
Terarij+

#3229 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

Bh telekom gramza i ne jebe živu silu, ako ponude dobre 4G pakete tj pokućni internet, biće sa konkurencijom drama :D , usput da kažem nikad nisam bio korisnik bh telekoma :D
fusion_ba

#3230 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

Za mobilni net su ponudili sasvim solidne NET pakete (Sudent NET, Combo NET, Extra NET). Ne znam ima li konkurencija nesto slicno.
sencobih

#3231 Re: 4G u BiH

Post by sencobih »

Terarij+ wrote:Bh telekom gramza i ne jebe živu silu, ako ponude dobre 4G pakete tj pokućni internet, biće sa konkurencijom drama :D , usput da kažem nikad nisam bio korisnik bh telekoma :D
zar taj "pokućni internet " nije ovaj L-net koji su uvijek imali u ponudi?
Terarij+

#3232 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

sencobih wrote:
Terarij+ wrote:Bh telekom gramza i ne jebe živu silu, ako ponude dobre 4G pakete tj pokućni internet, biće sa konkurencijom drama :D , usput da kažem nikad nisam bio korisnik bh telekoma :D
zar taj "pokućni internet " nije ovaj L-net koji su uvijek imali u ponudi?
Ne, https://forum.klix.ba/4g-u-bih-t134463s3200.html

https://www.tele2.hr/privatni-korisnici ... GQodXnYCYQ

telenor srbija nudi ovako

https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponu ... -internet/

ima i ovaj vipov

https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet
sencobih

#3233 Re: 4G u BiH

Post by sencobih »

dobro su ovo ponude , za dijelove koji nemaju mreže, sad kako će biti vidjećemo
meni sve to liči na ovo, samo da pojačaju malo
https://www.bhtelecom.ba/index.php?id=7288
Radar71

#3234 Re: 4G u BiH

Post by Radar71 »

sencobih wrote:dobro su ovo ponude , za dijelove koji nemaju mreže, sad kako će biti vidjećemo
mana ovih paketa je brzina uploada
arnes_king

#3235 Re: 4G u BiH

Post by arnes_king »

sencobih wrote:dobro su ovo ponude , za dijelove koji nemaju mreže, sad kako će biti vidjećemo
"32 GB internet saobraćaja (upload+download)
neograničen upload brzine do 384 Kbit/s"

Kazu dole neogranicen upload a iznad pise da se upload racuna u tih 32GB :-D

Koje su brzine downloada na ovim paketima posto ne vidim nigdje da pise?

EDIT: Nasao pod uslovima :D
Tesla Edison

#3236 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

Radar71 wrote:objasnio čovjek al' treba crtati izgleda
_Reds_ wrote: Radi se klaster po klaster. Ima na desetine razloga zasto se ne radi napreskocke. Jedan od vaznijih je problemi stare i nove mreze, a drugo ljudske. Ima tu preko 25 ekipa koje to rade. I sada zamisli da svaki dan na put samo gube po nekoliko sati tamo i ovamo. Zato se uzme klaster i onda tu negdje u sredini klastera ekipe spavaju, tu im je skladište u koje se roba dovuče i dalje distribuira. Sve je to jedan ogroman posao zvani zamijeniti u 4 5 mjeseci svu opremu na preko 1200 lokacija. Lte zahtjeva i puno bolje pristupne brzine prema samim baznim stanicama. Pa to negdje podrazumijeva opticki pristup lokaciji gdje nije bio prije, negdje povećanje kapaciteta radio relejnih likova koji vecinom podrazumijeva zamjenu postojece opreme za prenos.
Ne bih da podjebajem, fakat mi nije cilj ali ovdje ima jedna stvar koja mi bode oči.

Ako ima 25 ekipa, zašto jednu od njih nisu stacionirali u USK a ostale u Sa, Ze i Mo? Do sada bi ta jedna ekipa pokrila veliku večinu USK a sumnjam da bi ostali gradovi drastično osjetili razliku manjka jedne ekipe.
_Reds_

#3237 Re: 4G u BiH

Post by _Reds_ »

Za BHT radi Huawei, a za Huawei opet 4 druge firme, i te firme moraju da svako malo sele svoja skladišta. U BiH nema dovoljno firmi koji moge raditi ovaj posao,pa su angažovane i ekipe van BiH, kako bi se u roku stiglo.

Isporuka opreme sa strane samog Huawei-ija ide klasterski njihovom podizvođačima. Koliko znam Huawei je ponudio baš nisku cijenu, i sada jednostavno nastoji da uštedi u svemu. SA druge strane, BHT bi trerbao da angažuje i svoje resurse koji prate tu samo jednu ekipu.

Radi se o ogromnom poslu, koji nekim djeluje eto onako usputno. Nisu samo uključene ekipe na terenu, nego i support, BHT osobolje za nadzor, kontrolu, prijeme.

I nije tačno da je USK kanton zadnji. Mislim da su tek na pola projekta, a evo došlo se do njih.

I drugi veliki problem je stara i nova operma, gdje BHT vjerovatno više nema support od strane Ericssona, i prelazi sa Ericsson mreže na Huawei i obratno ne rade dobro, i onda imaš ogroman broj žalbi.

Treći veliki razlog su KPI Key Performance Indicators (ključni pokazatelji učinaka), koji se teško mogu pratiti pojedinačno, pa se radi klasterski.

Četvrti veliki razlog nisu sve lokacije iste, i jednako zahtjevne, pa onda imaš situacije da bolje ekipe rade zahtjevnije lokacije, one slabije neke lakše.

Peti razlog, na neke lokacija možeš doći samo dobrnim terencima, a nemaju sve ekipe terence. Na neke ne možeš ni terencima, nego se pješke nosi.

Itd itd....
Last edited by _Reds_ on 02/07/2019 12:31, edited 1 time in total.
allem_77

#3238 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

_Reds_ wrote:

I drugi veliki problem je stara i nova operma, gdje BHT vjerovatno više nema support od strane Ericssona, i prelazi sa Ericsson mreže na Huawei i obratno ne rade dobro, i onda imaš ogroman broj žalbi.
Da li je u planu zamjena svih BS?
Ako jeste, da li će sve BS biti 4g? Ili će neke ostati na 2g?
MTV

#3239 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

allem_77 wrote:
_Reds_ wrote:

Naravno da ce ostati 2G.
allem_77

#3240 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

MTV wrote:
allem_77 wrote:
_Reds_ wrote:

Naravno da ce ostati 2G.
Znam da će ostati 2g. Mislio sam da neke BS budu samo na 2g, odnosno da nemaju 3g i 4g? Kao što je slučaj sa starim BS.
Dupli_skalp

#3241 Re: 4G u BiH

Post by Dupli_skalp »

4g brzina kod atmejdana, dakle centar grada... sramota!

Check out my Speedtest result! How fast is your internet? https://www.speedtest.net/my-result/a/5080421463
_Reds_

#3242 Re: 4G u BiH

Post by _Reds_ »

allem_77 wrote:
_Reds_ wrote:

Sve se mijenja, stavlja se novija oprema.

Koliko znam u prvoj fazi neće na svim lokacijama biti 4G, čini bi se na pola, negdje je pisalo oko 600, ali će se vremenom širiti, neće potrebni biti veći zahvati da se nekoj lokaciji pusti 4G.
Mehemed
Vozim: automobil

#3244 Re: 4G u BiH

Post by Mehemed »

Daybreaker

#3245 Re: 4G u BiH

Post by Daybreaker »

Zna li neko kad ce na red za 4G doci Bjelasnica... neki dan gore tuga ziva... ni klix ne moze da otvori ono H+! :)
mulderm

#3246 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

Daybreaker wrote:Zna li neko kad ce na red za 4G doci Bjelasnica... neki dan gore tuga ziva... ni klix ne moze da otvori ono H+! :)
Eh ti bi 4G na vrhu planine. Cekaj da se prvo rijese urbana podrucja.

Ekipe dosle do USk i sad trebaju krenuti raditi Bihacku regiju i ti bih ih sad vratio na Bjelasnicu ! :?
_Reds_

#3247 Re: 4G u BiH

Post by _Reds_ »

Daybreaker wrote:Zna li neko kad ce na red za 4G doci Bjelasnica... neki dan gore tuga ziva... ni klix ne moze da otvori ono H+! :)
https://www.bhtelecom.ba/stanjemreze+M5425e4ddf2a.html

Zminjac.
Tesla Edison

#3248 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

A Neum?

Turistički gradić i on je sad bitniji od Bihaća realno gledajući a 4G ni na pomolu.
Terarij+

#3249 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

TESLA_EDISON wrote:A Neum?

Turistički gradić i on je sad bitniji od Bihaća realno gledajući a 4G ni na pomolu.
Ni eronet nema 4G u neumu
mulderm

#3250 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

TESLA_EDISON wrote:A Neum?

:-)

Jesi li ikad bio u Bihacu ? I Bihac je turisticki grad. ;-) ( Zeleni kanton)

Nacionalni park UNA !

Bihacko ljeto
Una regata

Itd....

Sorry znam da nije za ovu temu.
Post Reply