4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
_Reds_

#3201 Re: 4G u BiH

Post by _Reds_ »

allem_77 wrote:
ZE - DO kanton, vidim jučer da su radili jednu BS koja je oko 1 km udaljena od mene. Ponadao sam se da ću sa nje moći uhvatiti signal (mada nikada nisam mogao). Danas je nema među ovim koje su nabrojane među RD Zenica? Vjerojatno su je možda i završili? Čudno mi što se ne zakači na tu BS? A inače hvatam signal sa BS koja udaljena 7-8 km.
Što se tiče kartice i mobitela, to je u redu, već sam koristio u drugim mjestima 4g.

A ova današnja obavijest za RD Zenica, nabrojana neka mjesta koja su Banja Luka? Ne znam gdje je ovaj Gornji Šeher?
Gornji Šeher je Maglaj.

Znači oko tebe je tek poče mreža da se radi. To što su jučer radili, ne znači da je i završena.
Očukuj probleme narednih 10tak dana dok se ne popegla okolina oko tebe. Tako je bilo i u Sarajevu. Sada nema nekih problema.
Drugo nema na svim baznim stanicama 4G mreže.
allem_77

#3202 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

_Reds_ wrote:
allem_77 wrote:
ZE - DO kanton, vidim jučer da su radili jednu BS koja je oko 1 km udaljena od mene. Ponadao sam se da ću sa nje moći uhvatiti signal (mada nikada nisam mogao). Danas je nema među ovim koje su nabrojane među RD Zenica? Vjerojatno su je možda i završili? Čudno mi što se ne zakači na tu BS? A inače hvatam signal sa BS koja udaljena 7-8 km.
Što se tiče kartice i mobitela, to je u redu, već sam koristio u drugim mjestima 4g.

A ova današnja obavijest za RD Zenica, nabrojana neka mjesta koja su Banja Luka? Ne znam gdje je ovaj Gornji Šeher?
Gornji Šeher je Maglaj.

Znači oko tebe je tek poče mreža da se radi. To što su jučer radili, ne znači da je i završena.
Očukuj probleme narednih 10tak dana dok se ne popegla okolina oko tebe. Tako je bilo i u Sarajevu. Sada nema nekih problema.
Drugo nema na svim baznim stanicama 4G mreže.
OK, hvala na informaciji. Moguće da su pogrijesili? Umjesto Novi Šeher, napisali Gornji Šeher? Nadam se da će i ove druge BS koje nisu imale 3g, nego samo 2g zamijeniti. Trenutno sa jedne takve hvatam signal. Jer sam u mobitelu prebacio samo na 2g. I sa nje je signal prilično dobar. Ne bih to ni znao, dok nisam instalirao aplikaciju Network Cell Info. Mislim ne bih znao da su samo neke BS do sada imale 3g. :D
omi73

#3203 Re: 4G u BiH

Post by omi73 »

diablobih wrote:https://i.imgur.com/Yy6RsQ8.jpg

Samo za one sto kažu da mtel nema 4G+
Gdje je to?? Banja Luka sigurno nije .. :?
diablobih

#3204 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

omi73 wrote:

Gdje je to?? Banja Luka sigurno nije .. :?
Sarajevo, blizu BBI bio.
MMM1977

#3205 Re: 4G u BiH

Post by MMM1977 »

Ima li neko ideju kako pojačati prijem 4g signala? Na vikendici mi ne radi 3g (iako pokazuje h+) a ponekad uhvati 4g i tada radi sve normalno, nije bogzna kakva brzina ali sasvim dovoljno.

Preko opensignal aplikacije vidim da su mi bazne stanice otprilike 2 km udaljene i ne vjerujem da ima optička vidljivost.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#3206 Re: 4G u BiH

Post by maks_rs »

MMM1977 wrote:Ima li neko ideju kako pojačati prijem 4g signala? Na vikendici mi ne radi 3g (iako pokazuje h+) a ponekad uhvati 4g i tada radi sve normalno, nije bogzna kakva brzina ali sasvim dovoljno.

Preko opensignal aplikacije vidim da su mi bazne stanice otprilike 2 km udaljene i ne vjerujem da ima optička vidljivost.
Postoje 4G extender-i , proguglaj cijene pa ako ti se isplati...
Terarij+

#3207 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

nema potrebe neka se malo strpi uskoro telekomi kreću sa ponudama 4G USB modem kao i Huawei WiFi 4G Router
Tesla Edison

#3208 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

MMM1977 wrote:Ima li neko ideju kako pojačati prijem 4g signala? Na vikendici mi ne radi 3g (iako pokazuje h+) a ponekad uhvati 4g i tada radi sve normalno, nije bogzna kakva brzina ali sasvim dovoljno.

Imaš extendere ali su papreno skupi i mislim da ih u BiH ne možeš legalno kupiti jer ne dozvoljava RAK. Band 20 nije komercijalni tako da, teško se tu šta može.
papebih

#3209 Re: 4G u BiH

Post by papebih »

_Reds_ wrote:
papebih wrote:
xoklix wrote:Nisu mi dragi,ali trenutno se ispred konkurencije.
Pokrivenost odlična. Proletih SBK i u svakom trenutku imao sam 4G, negdje u nekom selu kraj Fojnice pun signal.
Također na mjestima gdje se okuplja veća masa ljudi fercera besprijekorno (i to je zapravo najveća prednost 4G mreže-kapacitet bazne stanice).
Inače, od jedne žene koja radi u BHT dobih informaciju kako im najbolji inžinjeri i elektro tehničari odlaze u privatne firme. Nije vani ,već u domaće privatne firme.
Taj dio SBK mozda, Gornjevrbasku regiju su za sada stavili na ignore, G Vakuf, Bugojno, D Vakuf, Jajce, jos nema niti jedna 4g bs. S druge strane sela oko kiseljaka i fojnice su pokrili
Radi se klaster po klaster. Ima na desetine razloga zasto se ne radi napreskocke. Jedan od vaznijih je problemi stare i nove mreze, a drugo ljudske. Ima tu preko 25 ekipa koje to rade. I sada zamisli da svaki dan na put samo gube po nekoliko sati tamo i ovamo. Zato se uzme klaster i onda tu negdje u sredini klastera ekipe spavaju, tu im je skladište u koje se roba dovuče i dalje distribuira. Sve je to jedan ogroman posao zvani zamijeniti u 4 5 mjeseci svu opremu na preko 1200 lokacija. Lte zahtjeva i puno bolje pristupne brzine prema samim baznim stanicama. Pa to negdje podrazumijeva opticki pristup lokaciji gdje nije bio prije, negdje povećanje kapaciteta radio relejnih likova koji vecinom podrazumijeva zamjenu postojece opreme za prenos.
Posteno. Samo naprijed
sasagrbic

#3210 Re: 4G u BiH

Post by sasagrbic »

Evo vidim pomjerio se i BHT kada je u pitanju pokrivenost 4G u Banjaluci. Koliko sam mogao vidjeti neki dan pisalo je da će biti mijenjana bazna stanica na ATV i evo sad je u Boriku, kod Delta planeta i u Kampusu pun signal. Kada sam ušao u kancelariju u Kampusu signal je uglavnom 3 crtice. Naleti kratko pun, ali je uglavnom 3 crtice. Eronet takođe ima 3 crtice 4G signala kod mene u kancelariji. Jedino Mtel ima pun 4G signal, ali šta im to vrijedi kad je najmanja brzina.
MMM1977

#3211 Re: 4G u BiH

Post by MMM1977 »

Terarij+ wrote:nema potrebe neka se malo strpi uskoro telekomi kreću sa ponudama 4G USB modem kao i Huawei WiFi 4G Router
Kupio sam ja 4G router ali džaba kad je signal loš
toooka

#3212 Re: 4G u BiH

Post by toooka »

Ja sam na Mtelu prošle sedmice uhvatio signal 4G+ u Bijeljini...

EDIT: Da li neko pouzdano zna, da li će Mtel raditi na proširenju 4G mreže u federaciji i u okolnim mjestima a ne samo u strogim centrima gradova?
MTV

#3213 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

toooka wrote:

Ja sam na Mtelu prošle sedmice uhvatio signal 4G+ u Bijeljini...

EDIT: Da li neko pouzdano zna, da li će Mtel raditi na proširenju 4G mreže u federaciji i u okolnim mjestima a ne samo u strogim centrima gradova?
Hoce jer im to traze u ovoj dozvoli za 4G mrezu.
Terarij+

#3214 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

Mtel u Mostaru ko singerica samo manja brzina nego kod ostala 2 telekoma
zomri

#3215 Re: 4G u BiH

Post by zomri »

Terarij+ wrote:nema potrebe neka se malo strpi uskoro telekomi kreću sa ponudama 4G USB modem kao i Huawei WiFi 4G Router
Hoće bit kakvog flat-rate paketa povoljnog uz ovo? Ne može mi optika do kuće pa sam osuđen na bakar (25Mb/s trenutno), ovo bi riješilo stvar.
Terarij+

#3216 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

zomri wrote:
Hoće bit kakvog flat-rate paketa povoljnog uz ovo? Ne može mi optika do kuće pa sam osuđen na bakar (25Mb/s trenutno), ovo bi riješilo stvar.
Nemam pojma za flat ali tele 2 nudi ove pakete

https://www.tele2.hr/privatni-korisnici ... GQodXnYCYQ

telenor srbija nudi ovako

https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponu ... -internet/

ima i ovaj vipov

https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet

mislim da će i kod nas nešto slično da bude!
zomri

#3217 Re: 4G u BiH

Post by zomri »

Terarij+ wrote:
zomri wrote:
Nemam pojma za flat ali tele 2 nudi ove pakete

https://www.tele2.hr/privatni-korisnici ... GQodXnYCYQ

telenor srbija nudi ovako

https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponu ... -internet/

ima i ovaj vipov

https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet

mislim da će i kod nas nešto slično da bude!
Dobro je ovo, toliko otprilike i sada plaćam. Po max brzinama 4g+ bi to bilo vrhić :thumbup:
Terarij+

#3218 Re: 4G u BiH

Post by Terarij+ »

zomri wrote: Dobro je ovo, toliko otprilike i sada plaćam. Po max brzinama 4g+ bi to bilo vrhić :thumbup:
Mislim da od naših telekoma ne treba prvu godinu očekivati ništa spektakularno, poznavajući menadžment oni nemaju pojma o potrebama korisnika, biće to neki papreno skupi i škrti paketi, to im je pravilo.
mulderm

#3219 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

NIsta od zamjene BS na 4g za RD Bihać . radi se i RD Goražde. :!:

Svaki komentar je suvisan. :(

Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 01.07.2019
01.07.2019 13:24
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na širenju 4G mreže, dana 01.07.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih baznih stanica: Podgrab, Pazarić, Hrid, Spahin Han, Bistrik, Holiday Mikro (RD Sarajevo), Lopanja, Golubinja, Gornji Šeher, Kasarna Kozara, Lauš, Trn, ATV, Konzum Banja Luka, Toplane, Briznik, Radoševići, Musići, Pogar, Kraljeva Sutjeska, Paklenik, Olovo TKC (RD Zenica), Ravna Trešnja, Morančani, Brateljevići, Hotilj, Stražba, Sjenina (RD Tuzla), Urkuni, Gložin, Bačci, Zaborak, Rorovi, Mravinjac, Kreča, Prača i Mahala Džamija, (RD Goražde). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.

zecov wrote:
mulderm wrote:
Cossack wrote:Radi se Bihać:)

Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 25.06.2019
25.06.2019 08:27
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na širenju 4G mreže, dana 25.06.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih baznih stanica: Vrh Bjelašnice, Nahorevo, BC Faza, PTI Drozgometva, Skupština (RD Sarajevo), Vranduk tunel mikro, TKC Doboj, Župča, Roščevina, Ponijeri, Gora, Moštre, Starposle, Briznik, Lisac, Lukovo Polje, Saračica (RD Zenica), Buturović Polje (RD Mostar), BKC Tuzla, Dokanj, Dobošnica, Lohinja, Gračanica, Tadići, Babunovići (RD Tuzla), Kalibunar, Bočac, Mosor, Novi Travnik, Plava Voda, Račići (RD Travnik), Ramići (RD Bihać). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju

Ne radi se još Bihać :) U Bihaću je puštena samo jedna BS 4G+ na Union banci Centar grada ( 08.Maj.2019)
BS Ramići su Banja Luka. Koliko znam Banja luku BHTelecom vodi preko RD Bihać.

Nema Ramića na USK.

BS Ramici

https://www.google.ba/maps/place/Rami%C ... 1515?hl=hr

BS Bistrica

https://www.google.ba/maps/place/Bistri ... 0396?hl=hr
Bihac se radi sav u periodu od 1.7 do 7.7
eto trazio si info
allem_77

#3220 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

mulderm wrote:NIsta od zamjene BS na 4g za RD Bihać . radi se i RD Goražde. :!:

Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 01.07.2019
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na širenju 4G mreže, dana 01.07.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih baznih stanica: Podgrab, Pazarić, Hrid, Spahin Han, Bistrik, Holiday Mikro (RD Sarajevo), Lopanja, Golubinja, Gornji Šeher, Kasarna Kozara, Lauš, Trn, ATV, Konzum Banja Luka, Toplane, Briznik, Radoševići, Musići, Pogar, Kraljeva Sutjeska, Paklenik, Olovo TKC (RD Zenica), Ravna Trešnja, Morančani, Brateljevići, Hotilj, Stražba, Sjenina (RD Tuzla), Urkuni, Gložin, Bačci, Zaborak, Rorovi, Mravinjac, Kreča, Prača i Mahala Džamija, (RD Goražde). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.

Dok završe Banja Luku. Vidiš li da su je sada utrpali pod RD Zenica? A sve to da se vi kraišnici ne bi ljutili. :D
mulderm

#3221 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

allem_77 wrote:
mulderm wrote:NIsta od zamjene BS na 4g za RD Bihać . radi se i RD Goražde. :!:

Dok završe Banja Luku. Vidiš li da su je sada utrpali pod RD Zenica? A sve to da se vi kraišnici ne bi ljutili. :D
:-) u pravu si. Nisam primjetio.

Za BHTelecom je USK - RD Bihac zadnja rupa . To Usk nije zasluzio . :sad: :sad: :sad:
Nedin00

#3222 Re: 4G u BiH

Post by Nedin00 »

Kakva je pokrivenost Posavskog kantona sa 4G signalom BHT?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3223 Re: 4G u BiH

Post by un1ted »

Neko mora biti i zadnji.
mulderm

#3224 Re: 4G u BiH

Post by mulderm »

un1ted wrote:Neko mora biti i zadnji.
Tacno ! Ali ni u kom slucaju USK.

BHTelecom RD Bihac ima vise korisnika te veci promet od RD Travnik, RD Gorazde, RD Mostar i RD Banja luka. Znaci po tom osnovu ne moze biti zadnji.
Po kojem je kljucu zadnji znaju u BHT ja ne znam. Pretpostavljam politika :(
mirza_15

#3225 Re: 4G u BiH

Post by mirza_15 »

mulderm wrote:
un1ted wrote:Neko mora biti i zadnji.
Tacno ! Ali ni u kom slucaju USK.

BHTelecom RD Bihac ima vise korisnika te veci promet od RD Travnik, RD Gorazde, RD Mostar i RD Banja luka. Znaci po tom osnovu ne moze biti zadnji.
Po kojem je kljucu zadnji znaju u BHT ja ne znam. Pretpostavljam politika :(
Ti stvarno misliš da neko u BH Telecomu, iz nama nepoznatih razloga, ima neki politički razlog da nekoga priključi mjesec prije, a nekoga mjesec poslije? Samo još da nam objasniš šta je cilj te "politike", odnosno šta će se time dobiti. Ranije je jedan forumaš fino objasnio da postoji razlog zašto se radi ovako. Jedini razlog je geografski. Uzmeš kartu BiH, pogledaš, i sve ti se samo kaže. Ja ne znam kada će se šta raditi. Čovjek ti je napisao da će se raditi ove sedmice i ti prvi dan poletio sa teorijama zavjere i nas niko ne voli pričom. Vjerovatno je trebao Telecom prvo uraditi Bihać mimo svake logike. Onda bi se našao neko iz nekog drugog mjesta da piše po forumu kako njih niko ne voli i sl. RD Mostar se morao raditi prvi zajedno sa Sarajevom i Zenicom. Valjda su razlozi za to jasni. Poslije se iz te jezgre mreža širi dalje. Bihać je samo, geografski na kraju.
Post Reply