Aha, pomijesao sam gajoint union wrote:Naravno da neces, jer si ga pomijesao sa nekim drugim. A tema jeste (i) o Delalicu, cak stavise.Ripicipi wrote:Ja pretpostavljam da si ti bio ovdje u ratu, jer ovo sto sam ja naveo nisu nikakve tajne, ili nesto sto je prvi put receno ili napisano.joint union wrote: Predpostavljam da, za razliku od cmolje, ti za ovo podvuceno imas neki dokaz?
Tema nije o Delalicu, tako da necu vise o doticnom.
24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
-
Ripicipi
#301 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
- joint union
#302 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Evo baci neki link ili dokaz za Grabovicu ili Kazane? Ili samo lupas bezveze?Ripicipi wrote:
Aha, pomijesao sam ga
- Grean
#303 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Oni su vec revidirali istoriju 41' - 45', kolektivno su ubijedjeni da su najvece i jedine zrtve tog rata (8,2% Bosnjaka u odnosu na 7,9% Srba po podacima Didijera, cini mi se da su to postotci navedeni u "Kratkoj povijesti Bosne" a izvor). Dio toga je i amnestiranje cetnika, odgovrnih za najvece zlocine na teritoriji BiH u II svjetskom.hizo ramidovic wrote:tako je, brate!ANAKIN wrote:
Ne opravdavam ništa ali 1941 srbi su bili previše pasivni previše naivni, pogotovo srbi u bih i hrvatskoj. I nismo se dobro proveli. Kasnije se usadio strah, opreznost i nažalost preveliki šovinizam.
Sve ono što se danas dešava i bošnjacima.
premalo je tih godina turskih glava odseceno u istocnoj bosni, pa su nas zato i napali '92.
Ovo sada je faza dva, upravo ovo sto citamo na ovoj temi, za pedeset godina imat ce kolektivnu svijest kao najvece zrtve i ovog rata 91' - 95'.
Ne postoji narod koji je sposobniji da kreira i vjeruje u svoje lazi. Mozda su Ameri, oni iz unutrasnjosti, jedina postena konkurencija.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#304 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Ne opravdavam ubistvo, ali ga i ne zhalim. Za Ramiza sam vech rekao da je kriminalac, valjda je to pozitivno shta li?Ripicipi wrote:Stvarno glupo receno, pravo da ti kazem.
Mozda bi, mozda ne bi, ali zvuci kao da bez ikakvog argumenta osim "potencijalni" opravdavas ubistvo.
Slicna prica je i onih koji su poubijali Bosnjake u Srebrenici, kao... potencijalni vojnici ako ih puste.
Je l' to znaci da sutra u Bl na otvaranju Ferhadije neko nekoga treba ubiti jer nosi zelenu zastavu?
A ovo ti pise neko ko je izgubio clana porodice u proteklom ratu u tom istom Sarajevu.
Potencijalni potezach je imao izbor, Srebrenichani nisu. Zato ti je analogija promashena. Mozhda je grubo recheno, ali bottom line je: isko je, dobio je. Zhao mi je ljudi koje poubijashe na Kazanima, zhao mi je ljudi koji su zaplatili zbog stana na dobroj lokaciji i pogreshnog imena. Zhao mi je shto se nije josh ranije i odluchnije obrachunalo sa Cacinim ubicama.
Provokatora nije. Ne opravdavam ubistvo, ali je lik bio u sluzhbi zlochinachke i ksenofobne politike.
Zhao mi je shto si nekoga izgubio, ali ti to ne daje tapiju na raspravu.
- Grean
#305 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Bravo @cmoljo, kontaju to i oni samo se prave Englezi, sto bi se u nas reklo.Chmoljo wrote:Ne opravdavam ubistvo, ali ga i ne zhalim. Za Ramiza sam vech rekao da je kriminalac, valjda je to pozitivno shta li?Ripicipi wrote:Stvarno glupo receno, pravo da ti kazem.
Mozda bi, mozda ne bi, ali zvuci kao da bez ikakvog argumenta osim "potencijalni" opravdavas ubistvo.
Slicna prica je i onih koji su poubijali Bosnjake u Srebrenici, kao... potencijalni vojnici ako ih puste.
Je l' to znaci da sutra u Bl na otvaranju Ferhadije neko nekoga treba ubiti jer nosi zelenu zastavu?
A ovo ti pise neko ko je izgubio clana porodice u proteklom ratu u tom istom Sarajevu.
Potencijalni potezach je imao izbor, Srebrenichani nisu. Zato ti je analogija promashena. Mozhda je grubo recheno, ali bottom line je: isko je, dobio je. Zhao mi je ljudi koje poubijashe na Kazanima, zhao mi je ljudi koji su zaplatili zbog stana na dobroj lokaciji i pogreshnog imena. Zhao mi je shto se nije josh ranije i odluchnije obrachunalo sa Cacinim ubicama.
Provokatora nije. Ne opravdavam ubistvo, ali je lik bio u sluzhbi zlochinachke i ksenofobne politike.
Samo provokator, zadrti cetnik ili kompletna budaletina moze 92' doci na Carsiju masuci srpskom zastavom. On je bio u sluzbi te politike, zrtvovan je za vise ciljeve i ispunio je zacrtano. Mozda nisu mislili da ce biti takve posljedice ali sranje su planirali.
-
Ripicipi
#306 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Odgovorit cu na oba posta.Grean wrote:Bravo @cmoljo, kontaju to i oni samo se prave Englezi, sto bi se u nas reklo.Chmoljo wrote:Ne opravdavam ubistvo, ali ga i ne zhalim. Za Ramiza sam vech rekao da je kriminalac, valjda je to pozitivno shta li?Ripicipi wrote:Stvarno glupo receno, pravo da ti kazem.
Samo provokator, zadrti cetnik ili kompletna budaletina moze 92' doci na Carsiju masuci srpskom zastavom. On je bio u sluzbi te politike, zrtvovan je za vise ciljeve i ispunio je zacrtano. Mozda nisu mislili da ce biti takve posljedice ali sranje su planirali.
Stvarno mi je nevjerovatno da tako lako prihvatate ubistvo zbog BILO KOJE zastave.
To bi slicno bilo kao da kazes... neka su ubili Sejfudina Tokica jer je mahao ljiljanima u Banjaluci
Ako vec namjerno provocira, zar nije dovoljno, AKO VEC MORA NESTO
Znaci sutra bi bilo ok sasuti rafal ako bi Titovom prosli svatovi sa npr. HB zastavom
Sta su ovi trebali, napraviti krvoprolice??

Cak i u ratu izmedju 2 vojske treba da se pridrzava nekih konvencija, a ovdje bi se ubijalo zbog provokacije.
Sreca pa su u ratu ipak o tome odlucivali neki drugi ljudi, jer slusajuci vas, sada bi se i nama sudilo mozda za genocid
A to da je dosao s namjerom da provocira i bude ubijen je na fonu "sami sebe granatirali".
Cmoljo, ti se prebukvalno shvatio o Srebrenicanima, a ja sam mislio generalno koliko je neozbiljno kao opravdanje navoditi "potencijalni".
Pa to onda svakome moze dati "argument" za ubistvo, ali taj "argument" ne bi nikada prosao i na jednom sudu, jer je neozbiljan.
Jbg. ne mogu vise, ocigledno su kod mene moralna nacela drugacija.
Last edited by Ripicipi on 18/03/2016 01:49, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#307 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Pa i ti prebukvalno shvatas sve to sto se tamo desilo. Niko nije sasipao rafale, nego je doslo do natezanja, naguravanja i desilo se.
Kazem, iskao dobio.
Ne idu ti analogije, a za Sejfudina si pogodio i njega bih bih halalio. I ako me pitas: jeste, i Sejfudin je provocirao. Njegovi ciljevi bili su isto tako niski kao Gardovicevi. Samo sto su ovog potonjeg bili u opasnija vremena, i sto je jedan prosipao sovenstvo, a drugi trazio sponzora.
Kazem, iskao dobio.
Ne idu ti analogije, a za Sejfudina si pogodio i njega bih bih halalio. I ako me pitas: jeste, i Sejfudin je provocirao. Njegovi ciljevi bili su isto tako niski kao Gardovicevi. Samo sto su ovog potonjeg bili u opasnija vremena, i sto je jedan prosipao sovenstvo, a drugi trazio sponzora.
-
Ripicipi
#308 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Ne vjerujem da si uvijek principijelan oko toga.Chmoljo wrote:Pa i ti prebukvalno shvatas sve to sto se tamo desilo. Niko nije sasipao rafale, nego je doslo do natezanja, naguravanja i desilo se.
Kazem, iskao dobio.
Jbg. ja sam vise za ovo
I to izmedju ljudi koji su se ubijali medjusobno koji sat ranije, a ne provocirali.
- Chmoljo
#309 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
a kako sam to ja protiv toga?
zato što ne žalim tuđu *určevitost? ja, recimo, ne vidim ništa slično između slučaja o kojem pričamo i onog u videu. zar nikad nisi čuo da se više cijene ljudi koji se muški potuku, od onih smradova koji laju sa sigurne distance i u masi? onih koji su najjači u sigurnom okruženju, mali Adolfi koji su onaj prvi glas u rulji koja je krenula u linč.
bilo bi mi draže da nije ubijen, ili da je Delaliću odrezana kazna, mada to ništa ne bi promijenilo, i toga smo svi svjesni. topovi se ne bi vratili u kasarne, oružje se ne bi vratilo SDS-u, Vukovar se... a ja... on se već desio... svakako bi se našao neki izgovor. jednako glup.
e sad, to što si ti sebi uvrtio u glavu da smo na sudu, nije moj problem. što mi bacaš analogije koje se u putu nisu srele, isto nije moj problem.
zato što ne žalim tuđu *určevitost? ja, recimo, ne vidim ništa slično između slučaja o kojem pričamo i onog u videu. zar nikad nisi čuo da se više cijene ljudi koji se muški potuku, od onih smradova koji laju sa sigurne distance i u masi? onih koji su najjači u sigurnom okruženju, mali Adolfi koji su onaj prvi glas u rulji koja je krenula u linč.
bilo bi mi draže da nije ubijen, ili da je Delaliću odrezana kazna, mada to ništa ne bi promijenilo, i toga smo svi svjesni. topovi se ne bi vratili u kasarne, oružje se ne bi vratilo SDS-u, Vukovar se... a ja... on se već desio... svakako bi se našao neki izgovor. jednako glup.
e sad, to što si ti sebi uvrtio u glavu da smo na sudu, nije moj problem. što mi bacaš analogije koje se u putu nisu srele, isto nije moj problem.
- exliberal-ex
#310 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Chmoljo wrote:Pa i ti prebukvalno shvatas sve to sto se tamo desilo. Niko nije sasipao rafale, nego je doslo do natezanja, naguravanja i desilo se.
Kazem, iskao dobio.
Cmoljo majka mu stara doslo do natezanja, naguravanja i celo koji je bio mladji umjesto da ga cepira on pistolj ....daj nemoj zajebavat i ti
Da je svat dosao pred carevu ili begovu djamiju pa mahao sa zastavom ja bi prihvatio sto ti kazes da je bila provokaciija ali u blizini crkve u vezi crkvenog vjencanja i to je provokacija?, ....e bogami nije
Nije rat krenuo zbog starog svata to je svima jasno , da je iskoristeno to ubistvo kao okidac je ocito,...isto tako je ocito da jos uvijek preovladava misljenje da srbi na carsij ( iako postoji crkva koja je stara skoro ko i begova djamija) moraju da paze da "neisprovociraju staru gradsku raju"....
kao sto napisah u predhodnom postu meni tip kaze ako se srbima nije svidjalo (a misli na mene) sto MI hocemo da budeo nezavisni sto se nisu pokupili pa otisli...a on dosao iz crne gore na moju djedovinu da pravi kucu guzovace.
- fakat
#311 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Dzaba visegodisnje sankcije, dva puta nato intervencija, dzaba nacionalni heroji okupljeni u Hagu.....da Isus licno sidje sa neba i kaze :"jeste, ogresili ste se braco" oni bi i njega ubjedjivali da nisu, nego su za rat krive zelene beretke.
- spreca
#312 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
to bi za njih bio alijin issusfakat wrote:Dzaba visegodisnje sankcije, dva puta nato intervencija, dzaba nacionalni heroji okupljeni u Hagu.....da Isus licno sidje sa neba i kaze :"jeste, ogresili ste se braco" oni bi i njega ubjedjivali da nisu, nego su za rat krive zelene beretke.
- studiorum_tuzlaensis
#313 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Čitava rasprava se vrti oko toga ko je počeo rat. Naslov teme ukazuje da su to uradili bosanski Srbi, i to je istina.
Ako gledamo hronološki, po mom misljenju, rat u širem smislu te riječi nije počeo ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića, Kemala Ademovića, Rame Bibera, Abdulaha Kovačevića, ubistvom Suade i Olge na protestima, napadom na selo Ravno u Hercegovini (u vrijeme napada na Ravno JNA je još uvijek bila legitimna vojna sila na prostoru SR BiH) , referendumom o nezavisnosti itd., već 1. aprila 1992. godine kada su srpske paravojne jedinice, Arkanovci i Stanišićevi teroristi ušli, zauzeli i preuzeli vlast u Bijeljini ubivši 40-tak Bošnjačkih civila samo tih nekoliko dana.
To se sve desilo pod patronatom Miloševića, Karadžića, Plavšićke i Stanišića uz prećutno odobravanje Fikreta Abdića koji je bio dijelom izmanipulisan, a dijelom je uvijek smatran za srpskog igrača u muslimanskom korpusu, nešto kao Bogić Bogićević u obratnom slučaju. Tog dana, a možda i ranije, agresorske jedinice iz SR Srbije, prešle su granicu SR Bosne i Hercegovine (rijeku Drinu) kod Sremske Rače i Badovinaca i napale njene žitelje. Tog dana je počeo rat između Srbijanaca i ostalih naroda u BiH. Poslije su krenuli južnije na Srebrenicu i Zvornik (Bajina Bašta i Karakaj), Foču i Višegrad (Šćepan Polje i Vardište) itd. Rat u BiH inače ima obilježja agresije Srbije uz građanski element unutar države što svi vrlo dobro znamo.
Svaka regija ima neki svoj datum početka, ali ja bi zvanično i historijski izbacio ubistvo svata i ostale incidente u okidače rata, već bi ih uveo u događaje koji su prethodili početku rata jer nijedan do upada Arkanovaca u Bijeljinu nema dovoljnu težinu da se započne sveopća mobilizacija i razlog da se ide u rat, već se mogu okarakterisati kao pojedinačni incidenti koji su doveli do rata.
Ako gledamo hronološki, po mom misljenju, rat u širem smislu te riječi nije počeo ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića, Kemala Ademovića, Rame Bibera, Abdulaha Kovačevića, ubistvom Suade i Olge na protestima, napadom na selo Ravno u Hercegovini (u vrijeme napada na Ravno JNA je još uvijek bila legitimna vojna sila na prostoru SR BiH) , referendumom o nezavisnosti itd., već 1. aprila 1992. godine kada su srpske paravojne jedinice, Arkanovci i Stanišićevi teroristi ušli, zauzeli i preuzeli vlast u Bijeljini ubivši 40-tak Bošnjačkih civila samo tih nekoliko dana.
To se sve desilo pod patronatom Miloševića, Karadžića, Plavšićke i Stanišića uz prećutno odobravanje Fikreta Abdića koji je bio dijelom izmanipulisan, a dijelom je uvijek smatran za srpskog igrača u muslimanskom korpusu, nešto kao Bogić Bogićević u obratnom slučaju. Tog dana, a možda i ranije, agresorske jedinice iz SR Srbije, prešle su granicu SR Bosne i Hercegovine (rijeku Drinu) kod Sremske Rače i Badovinaca i napale njene žitelje. Tog dana je počeo rat između Srbijanaca i ostalih naroda u BiH. Poslije su krenuli južnije na Srebrenicu i Zvornik (Bajina Bašta i Karakaj), Foču i Višegrad (Šćepan Polje i Vardište) itd. Rat u BiH inače ima obilježja agresije Srbije uz građanski element unutar države što svi vrlo dobro znamo.
Svaka regija ima neki svoj datum početka, ali ja bi zvanično i historijski izbacio ubistvo svata i ostale incidente u okidače rata, već bi ih uveo u događaje koji su prethodili početku rata jer nijedan do upada Arkanovaca u Bijeljinu nema dovoljnu težinu da se započne sveopća mobilizacija i razlog da se ide u rat, već se mogu okarakterisati kao pojedinačni incidenti koji su doveli do rata.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 18/03/2016 11:52, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#314 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
arkanovci su usli u bijeljinu sa najboljim namerama da razbiju brojne i organizovane jedinice islamskih fundamentalista i da tako zastite neduzni srpski narod od pokolja u tom gradu. slike ubijenih tela po bijeljeni su ustvari zrtve koje su iza sebe ostalili alijini islamisti a ne arkanovci, kako se to prikazuje u muslimanskim medijima. nakon bekstva iz bijeljine, turske snage, koje su brojale nekoliko desetina hiljada do zuba naoruzanih fanatika, povukle su se u pravcu bratunca, srebrenice, foce i visegrada, gde su ih sustigli hrabri srpski vojnici i nadljudskim naporima zestoko porazili. vama ne odgovara istina i cinjenice, iako je sve to lepo objavljeno i dokumentovano na srpskoj televiziji srna pa zato i falsifikujete istoriju proslog gradjanskog rata u bih
-
ANAKIN
#315 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Pa da svi su krivi i zli samo je hrvatsko cvijeće nevino i nikad ne bi činili zločine, to je sve bilo igrom slučaja. Kakvo negiranje istine i istorije.matrix2 wrote:Bošnjaci su pokazali da su merhametli, da nisu fašisti ni genocidni ni osvetoljubivi na najtežem ispitu, kada su ubijani i protjerivani na svakom koraku, za razliku od tih tvojih 80% srba koji su vas obilježili kao fašistički, genocidan narod ZA SVA VREMENA, dokle postoji svijet bit ćete prepoznavani kao fašisti pri samom spomenu Srebrenice, kao što se Njemci za sva vremena prepoznaju i obilježeni su kao takvi pri pomenu Aušvica, samo između vas i Njemaca je DRASTIČNA razlika, oni su svjesni da su BILI fašisti, da su počinili zločine, kaju se, i nikad to ne bi ponovili, naučili lekcijuANAKIN wrote:Dakle ti bi pobio samo 80% srba? Toliko si stručno izračunao da je dovoljno
vi četnike zločince smatrate herojima, da ste bili upravu, da ste "branili" srpstvo od "turaka", negirate zločine i genocid, prepravljate i lažirate istoriju, niste nimalo svjesni svoje krivice (tih 80-90% srba četnika) izjednačavate žrtvu i zločinca i na sve načine nastojite propagandom i tupljenjem mozga (ti si očit primjer) da se prikažete kao nevina strana,
i zbog svega toga, PONOVILI bi sve to i sutra samo kad bi vam se ukazala prilika, a onda naravno da bi bilo oko za oko i zub za zub, jer nema vam više JNA da vam da strateško taktičku prednost i ostavi svo naoružanje koje je 50 godina gomilano.....elem bilo bi jebavanje mamice...žestoko, ali Bošnje nikad neće krenut prvi, ali jao si ga vam majci ako krenete ponovo, a pošto pameti niste došli, bojim se da ćete načinit tu fatalnu grešku....evo referendum i krme laktaško vam priprema taj scenarij
Vidim srbi nisu ni ginuli u drugom svjetskom ratu, ma ne ne da nisu najveće žrtve istog na balkanu već uopšte nisu ginuli iako su nečiji preci imali čak logore za srpsku djecu, logore koje su punili uz pomoć svog cvijeća.
-
ANAKIN
#316 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Reče čovjek koji bi pobio 80% jednog naroda. Šta treba da ćutimo o stradanju u WWII? Ćutali smo decenijama zarad bratstva i jedinstva, pravili se da je neko drugi kriv za to a ne braća i komšije..matrix2 wrote:pa da, opet klasika, predvidljiv ti je mentalni sklop i šta ćeš napisati, guslanje se nastavlja, odmah pozivanje na 2. svjetski rat, turke i njihovo karanje 500 godina i naravno to služi kao "opravdanje' za ratne zločine iz nedavnog rata
kao što sam rekao časnim partizanskim Srbima drugog svjetskog rata skidam kapu ( iz poštovanaj ih pišem velikim slovima, ostali ninto ne zaslužuju i na taj jednostavan način ih želim omalovažit) ali ste se na sve to posrali kada ste dozvolili da postanete četnici, da pobjedi ono zlo protiv kojeg su se ti ljudi borili i danas 80/90 %srba ima četnički mentalni sklop
o hrvatima nije bilo ni riječi, nisu ništa bolji, udružili se tuđman bobanovci sa milošević karadžićevcima, samo što oni nisu uspjeli dobiti treći blentitet jer su vojno popušili od Bošnjaka u ratnom sukobu, a vas spasio Dejton i šupak holbruk koji vam poklonio četnitet, to je jedina razlika između vas
Ti si dragi dečko fašista. Poricanje zločina nad drugima, pozivanje na ubistvo genocid nad jednim narodom, govor mržnje. Nisi ti kriv naučen si tako
- joint union
#317 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Kakve veze WW2 ima sa naslovom teme?ANAKIN wrote:Reče čovjek koji bi pobio 80% jednog naroda. Šta treba da ćutimo o stradanju u WWII? Ćutali smo decenijama zarad bratstva i jedinstva, pravili se da je neko drugi kriv za to a ne braća i komšije..matrix2 wrote:pa da, opet klasika, predvidljiv ti je mentalni sklop i šta ćeš napisati, guslanje se nastavlja, odmah pozivanje na 2. svjetski rat, turke i njihovo karanje 500 godina i naravno to služi kao "opravdanje' za ratne zločine iz nedavnog rata
kao što sam rekao časnim partizanskim Srbima drugog svjetskog rata skidam kapu ( iz poštovanaj ih pišem velikim slovima, ostali ninto ne zaslužuju i na taj jednostavan način ih želim omalovažit) ali ste se na sve to posrali kada ste dozvolili da postanete četnici, da pobjedi ono zlo protiv kojeg su se ti ljudi borili i danas 80/90 %srba ima četnički mentalni sklop
o hrvatima nije bilo ni riječi, nisu ništa bolji, udružili se tuđman bobanovci sa milošević karadžićevcima, samo što oni nisu uspjeli dobiti treći blentitet jer su vojno popušili od Bošnjaka u ratnom sukobu, a vas spasio Dejton i šupak holbruk koji vam poklonio četnitet, to je jedina razlika između vas
Ti si dragi dečko fašista. Poricanje zločina nad drugima, pozivanje na ubistvo genocid nad jednim narodom, govor mržnje. Nisi ti kriv naučen si tako
-
ANAKIN
#318 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Čovjek je čitav jedan narod proglasio genocidnim kao da nije pripadnik drugog naroda čije su ruke kroz istoriju jednako krvave. Sve je povezano na ovom krvavom smetlištu evrope. Sve.joint union wrote:Kakve veze WW2 ima sa naslovom teme?ANAKIN wrote:Reče čovjek koji bi pobio 80% jednog naroda. Šta treba da ćutimo o stradanju u WWII? Ćutali smo decenijama zarad bratstva i jedinstva, pravili se da je neko drugi kriv za to a ne braća i komšije..matrix2 wrote:pa da, opet klasika, predvidljiv ti je mentalni sklop i šta ćeš napisati, guslanje se nastavlja, odmah pozivanje na 2. svjetski rat, turke i njihovo karanje 500 godina i naravno to služi kao "opravdanje' za ratne zločine iz nedavnog rata
Nadam se da ćemo jednog dana u dalekoj budućnosti prevazići ova sranja. Daj Bože.
- joint union
#319 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Kako se mjeri "krvavost" ruku?ANAKIN wrote:
Čovjek je čitav jedan narod proglasio genocidnim kao da nije pripadnik drugog naroda čije su ruke kroz istoriju jednako krvave. Sve je povezano na ovom krvavom smetlištu evrope. Sve.
Nadam se da ćemo jednog dana u dalekoj budućnosti prevazići ova sranja. Daj Bože.
Tebi je isto ako ti je neki apac prije 500 godina ubio pretka i ako ti je neko prije 20 godina ubio oca?
- Grean
#320 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Prvo da bi ulazili u ovakvu diskusiju morali bi znati gdje si ti bio, jesi li se rodio, koliko godina si imao kad su se desavale 90', od Milosevicevog Gazimestana, nosanja kostiju onog srpskog kralja, preko kuhanja u Hrvatskoj, jezika mrznje na svakom TV-u (ja sam ona generacija kojoj je u JNA dozvoljeno da ne gleda dnevnik, tj. nije bilo obavezno jer smo se klali ciji ce se dnevnik gledati), Vukovara te vec pokojeg ubistva koja su se desavala u pogranicnim oblastima u BiH a cija pozadina je bila netrpeljivost prema nesrbima.Ripicipi wrote:
Odgovorit cu na oba posta.
Stvarno mi je nevjerovatno da tako lako prihvatate ubistvo zbog BILO KOJE zastave.
To bi slicno bilo kao da kazes... neka su ubili Sejfudina Tokica jer je mahao ljiljanima u Banjaluci![]()
Ako vec namjerno provocira, zar nije dovoljno, AKO VEC MORA NESTO, da se nasamara, otme zastava ili sta vec
Znaci sutra bi bilo ok sasuti rafal ako bi Titovom prosli svatovi sa npr. HB zastavom![]()
Sta su ovi trebali, napraviti krvoprolice??
Cak i u ratu izmedju 2 vojske treba da se pridrzava nekih konvencija, a ovdje bi se ubijalo zbog provokacije.
Sreca pa su u ratu ipak o tome odlucivali neki drugi ljudi, jer slusajuci vas, sada bi se i nama sudilo mozda za genocid
A to da je dosao s namjerom da provocira i bude ubijen je na fonu "sami sebe granatirali".
Cmoljo, ti se prebukvalno shvatio o Srebrenicanima, a ja sam mislio generalno koliko je neozbiljno kao opravdanje navoditi "potencijalni".
Pa to onda svakome moze dati "argument" za ubistvo, ali taj "argument" ne bi nikada prosao i na jednom sudu, jer je neozbiljan.
Jbg. ne mogu vise, ocigledno su kod mene moralna nacela drugacija.
Sve ovo iz prostog razloga jer ti poredis neuporedivo, prica ti nema dodirnih tacaka sa stvarnoscu. Ti poredis Tokiceve Ljiljane danas 20 godina nakon rata ili susret dvije svadbe u danasnje vrijeme.
Umjesto odgovora probaj zamisliti uporediviju situaciju, Albanca kako mase sa crnim dvoglavim orlom negdje na Terazijama u vrijeme bombardovanja NATO-a. Kad me u tom scenariju ubijedis da bi taj hrabri ili ludi provokator prezivio onda cemo pricati o ovome. Ja recimo da se tako nesto desilo i da je izgubio glavu (ovo "da" mi sigurno ne treba jer bi bilo "je") prvi bih rekao pa gdje mu je pamet, sto je isao da provocira.
Znaci nemas ti drugacija moralna nacela, djeca cvijeca, ovo, ono nego jednostavno nemas predstavu niti si se uspio staviti u tu poziciju i istorijski kontekst da bi mogao trezveno suditi, po mojoj nekoj pretpostavci.
-
krater
#321 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
spreca wrote:to bi za njih bio alijin issusfakat wrote:Dzaba visegodisnje sankcije, dva puta nato intervencija, dzaba nacionalni heroji okupljeni u Hagu.....da Isus licno sidje sa neba i kaze :"jeste, ogresili ste se braco" oni bi i njega ubjedjivali da nisu, nego su za rat krive zelene beretke.
-
trocadero
#322 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Nisu ni svatovi pozivali na rat nego na radost , veselje i da sve prodje u miru.Chmoljo wrote:moderator nije pozivao srpski narod u rat, i obranu srpstva od imaginarnih neprijatelja. moderator također nije natjerao nikoga da se tom pozivu i odazove.trocadero wrote: Kako za koga.
Za moderatora Nikola je POTENCIJALNI potezac topovske kanafe.
također, moderator očekuje da ćeš reagovati i na opaske da u Maoči ima potencijalnih terorista. valjda držiš do principa.
Ne kontam kakvo ti je to poredjenje svatova i potencijalnih terorista u Maoci? Briga mene ko je u Maoci niti se ja time bavim, ima ko je placen za to.
Ne sjecam se da sam je ikad spomenuo niti napisao rijec vehabija aludirajuci na terorizam.
Bilo je i prije svadbi u toj crkvi , cak jedna i sedmicu prije toga pa je sve proslo u redu. Mozda bi tako bilo i 1.marta da nisu naouruzani dosli Celo,Taib Torlakovic , onaj Svrakicev mali...sve cvjecka do cvjecke.
-
trocadero
#323 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
More bit bidne da je onda i do Bascarsije. Trebao si uzet kredu pa po asfaltu iscrtat cizu dokle je ta granica za zastavu ili je "Anarhija all over Bascarsija"?bingov buraz wrote: Cinjenica je da je na bascarsiju dosao sa srpskim barjakom cini ga vrlo jakim kandidatom za tu poziciju.
-
bole1st
#324 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
Rat je prakticno poceo koncem 1991-ve kad su se poceli vuci medjusobno iskljucivi potezi.
Vec 9.1.1992 je jednostrano proglasena RS, sto je znacilo formalizovanje sukoba sa ostatkom BH jer nije postojala saglasnost o njenom formiranju, niti o njenoj ulozi u BIH, niti su postojale granice. To je sve definirano tek u Dejtonu, nazalost tek poslje rata.
Vec 9.1.1992 je jednostrano proglasena RS, sto je znacilo formalizovanje sukoba sa ostatkom BH jer nije postojala saglasnost o njenom formiranju, niti o njenoj ulozi u BIH, niti su postojale granice. To je sve definirano tek u Dejtonu, nazalost tek poslje rata.
- exliberal-ex
#325 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista
bole1st wrote:Rat je prakticno poceo koncem 1991-ve kad su se poceli vuci medjusobno iskljucivi potezi.
rat u bosni tj oko bosne je krenuo davno....davno prije tite i kralja...kad je turska napustila ovo podrucje i prodala bosnu austrij rat je krenuo, sa jedne strane srbi i pravoslavlje sa druge strane hrvati i katolicizam...a ko je ostao u sredini napusten i od boga i od sultana...
ovaj zadnji rat je samo jedan od jebenih ratova sa tog podrucja, gdje se mali kolju za "velike" ciljeve