24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Locked
dileja

#1 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by dileja »

Slavlje i zadovoljstvo nakon objave rezultata referenduma o nezavisnosti BiH 1992. godine nisu dugo trajali, jer samo nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, na prilazima glavnom gradu BiH i na njegovim glavnim ulicama počele su nicati barikade. Pored barikada pod fantomkama su stajali naoružani članovi i simpatizeri SDS-a. Tadašnji zamjenik šefa Specijalne jedinice MUP-a BiH Zoran Čegar bio je akter tih događaja, a tokom postavljanja barikada bio je na terenu sa svojim kolegama.

- Prve barikade pojavile su se na Grbavici, kod zgrade Metalke. Pored njih stajali su naši prijatelji, nažalost pod fantomkama. Nakon toga barikada niče na Dobrinji, čime je onemogućen prolazak trolejbusa – sjeća se Čegar.

Upravo na dobrinjskoj barikadi, priča Čegar, ranjen je i prvi specijalac, pokojni Željko Jandrić.

- Tamo je otišlo nas nekoliko, Željko Jandrić, Ismir Jusko Švabo, Gavranović... Počelo je pucati na nas s Mojmila, iz tenka, tu je ranjen Željko. Ljudi su bili u šoku, mi specijalci smo i bili spremni, ali građani ne. Čak je u policiji bilo ljudi koji nisu mogli vjerovati i nisu htjeli da shvate šta se događa, da njihovi prijatelji sada pucaju na njih – kaže Čegar.

Akter ovih događaja bio je Dževad Rađo, bivši komandant Vojne policije ARBiH. On kaže da su barikade bile proba, odnosno test spremnosti za ono što bi kasnije uslijedilo – najduža opsada jednog grada u historiji modernog ratovanja.

- Kada je referendumom odlučeno, odgovor SDS-a bio je postavljanje barikada. To je, ustvari, bila generalna proba pred agresiju. Radilo se o jednoj sinhronizovanoj akciji koju je vodilo rukovodstvo SDS-a. To se u prvi mah doživjelo s nevjericom, u drugi mah sa strahom – priča Rađo.http://www.avaz.ba/clanak/222631/na-dan ... K6eAP.dpuf
calculator

#2 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by calculator »

dileja wrote:Slavlje i zadovoljstvo nakon objave rezultata referenduma o nezavisnosti BiH 1992. godine nisu dugo trajali, jer samo nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, na prilazima glavnom gradu BiH i na njegovim glavnim ulicama počele su nicati barikade. Pored barikada pod fantomkama su stajali naoružani članovi i simpatizeri SDS-a. Tadašnji zamjenik šefa Specijalne jedinice MUP-a BiH Zoran Čegar bio je akter tih događaja, a tokom postavljanja barikada bio je na terenu sa svojim kolegama.

- Prve barikade pojavile su se na Grbavici, kod zgrade Metalke. Pored njih stajali su naši prijatelji, nažalost pod fantomkama. Nakon toga barikada niče na Dobrinji, čime je onemogućen prolazak trolejbusa – sjeća se Čegar.

Upravo na dobrinjskoj barikadi, priča Čegar, ranjen je i prvi specijalac, pokojni Željko Jandrić.

- Tamo je otišlo nas nekoliko, Željko Jandrić, Ismir Jusko Švabo, Gavranović... Počelo je pucati na nas s Mojmila, iz tenka, tu je ranjen Željko. Ljudi su bili u šoku, mi specijalci smo i bili spremni, ali građani ne. Čak je u policiji bilo ljudi koji nisu mogli vjerovati i nisu htjeli da shvate šta se događa, da njihovi prijatelji sada pucaju na njih – kaže Čegar.

Akter ovih događaja bio je Dževad Rađo, bivši komandant Vojne policije ARBiH. On kaže da su barikade bile proba, odnosno test spremnosti za ono što bi kasnije uslijedilo – najduža opsada jednog grada u historiji modernog ratovanja.

- Kada je referendumom odlučeno, odgovor SDS-a bio je postavljanje barikada. To je, ustvari, bila generalna proba pred agresiju. Radilo se o jednoj sinhronizovanoj akciji koju je vodilo rukovodstvo SDS-a. To se u prvi mah doživjelo s nevjericom, u drugi mah sa strahom – priča Rađo.http://www.avaz.ba/clanak/222631/na-dan ... K6eAP.dpuf
Zašto milicija RMUP-a nije razbila barikade, dva puta postavljene na Grbavici i kasnije na Dobrinji? Da jeste, tok rata i opsade Sarajeva vjerovatno bi bio promijenjen.
madner

#3 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by madner »

Pa podjelio se i SUP, nije bas bilo jasno ko bi koga uhapsio :D
karanana

#4 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by karanana »

pa ne znam bas da li bi se tok rata promjenio, mozda bi cak i poceo ranije.....
tako sam se ja pitao, mislim da su oni veliki protesti bili 5. aprila kada su poginule suada i olga, i mi na videu vidimo pucnjavu na vrbanji, vidimo maskirane ljude gore kod pumpe i u onim kucama....zatim dolazi konjica, vikic, specijalci, tenkovi, dzipovi....i kontas sad ce ih gore zaganjati, krenuti na kovacice, grbavicu......
a oni skrenuse preko mosta pa lijevu za skenderiju.
ne kazem da bi ista bolje i drugacije bilo da su odmah tu uletili i razbili ih, ali nekako se teroristima previse dopustilo. ili je lako sad pametovati?
muha_sa

#5 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by muha_sa »

fakat

#6 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by fakat »

Ne vjerujem da smo vojno ista znacajno mogli promjeniti bez obzira koliko zapeli, izdaja JNA je bila kljucna, to je jednostavno bila nenadoknadiva prednost u samom stratu , dobili su na tacni kompletnu armiju. Mozda smo jedino politicki i diplomatski mogli bolje povlaciti poteze, mozda....

EDIT: ovo se odnosilo na pitanje razbijanja barikada i dalji tok opsade i rata, ne zelim da zvuci kao da se nismo uopste trebali braniti.
Ali Kemal

#7 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

dileja wrote:Slavlje i zadovoljstvo nakon objave rezultata referenduma o nezavisnosti BiH 1992. godine nisu dugo trajali, jer samo nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, na prilazima glavnom gradu BiH i na njegovim glavnim ulicama počele su nicati barikade. Pored barikada pod fantomkama su stajali naoružani članovi i simpatizeri SDS-a. Tadašnji zamjenik šefa Specijalne jedinice MUP-a BiH Zoran Čegar bio je akter tih događaja, a tokom postavljanja barikada bio je na terenu sa svojim kolegama.

Namjerno se preskače da je neposredni povod za barikade bilo ubistvo srpskog svata na Baš Čaršiji.
To je fakt, vrlo važan, koji se ignoriše do te mjere kao dokaz da nama nije važna istina, kao kada se radi popis pa nije važno da se ljudi popišu pravilno i utvrdi koliko zaista ljudi živi u zemlji, nego je njavažnije od svega praviti neku bolesnu propagandu.
Ubica Ramiz Delalić Ćelo nije nikada uhapšen, niti je iko ikada poduzeo bilo šta ozbiljno u vezi tog groznog ubistva.
Barikade su sa druge strane bile jedna nenormalna reakcija u jednoj nenormalnoj zemlji.

Sada se slavi 1.mart mada objektivno tu nema šta da slavi, samo da se obilježi kao jedan kontraverzni datum iz povijesti BiH.
Danguba

#8 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote: Namjerno se preskače da je neposredni povod za barikade bilo ubistvo srpskog svata na Baš Čaršiji.
To je fakt, vrlo važan, koji se ignoriše do te mjere kao dokaz da nama nije važna istina, kao kada se radi popis pa nije važno da se ljudi popišu pravilno i utvrdi koliko zaista ljudi živi u zemlji, nego je njavažnije od svega praviti neku bolesnu propagandu.
Ubica Ramiz Delalić Ćelo nije nikada uhapšen, niti je iko ikada poduzeo bilo šta ozbiljno u vezi tog groznog ubistva.
Barikade su sa druge strane bile jedna nenormalna reakcija u jednoj nenormalnoj zemlji.

Sada se slavi 1.mart mada objektivno tu nema šta da slavi, samo da se obilježi kao jedan kontraverzni datum iz povijesti BiH.
Opet guslas.
Tito_i_Partija

#9 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Tito_i_Partija »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Namjerno se preskače da je neposredni povod za barikade bilo ubistvo srpskog svata na Baš Čaršiji.

Opet guslas.
K'o da je frisko stig'o sa Ravne Gore. :lol:
Ali Kemal

#10 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:

Opet guslas.
Da li je ubijen na Čaršiji svat Nikolaa Gardović 1.marta 1992? Jeste!
Da li je zna ime ubice? Zna, Ramiz Delalić Ćelo!
Da li je bilo ko odgovarao za to nedjelo? Nije!

I sada bi ti to da sakriješ, 21. stoljeće je za tvoju informaciju :oops:
muha_sa

#11 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by muha_sa »

da ne ubiše svata na čaršiji opsade i granatiranja ne bi bilo :thumbup:
Danguba

#12 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote: Da li je ubijen na Čaršiji svat Nikolaa Gardović 1.marta 1992? Jeste!

...i po djikanski odmah balvane na cestu.

Po tvojoj logici onaj rat ne bi nikada trebao da stane koliko zlocinaca hoda slobodno.

p.s. paj sad ovo
Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja i učenjem Fatihe, u Kalesiji je danas obilježena 22. godišnjica ubistva kalesijskih policajaca Sead Bukvarevića i Zijada Živčića.

Njih je 12. marta 1992. godine ubio Rade Janković iz Dubnice kod Kalesije, pripadnik SDS-ove paravojne formacije.

Iako će se zvanični početak agresije na BiH desiti nešto kasnije, 12. mart 1992. godine sasvim sigurno je bio dan kada je, ustvari, počeo rat u Kalesiji.

Poslije ubistva Rade Janković se sakrio u Dubnici, gdje su ga štitili mještani, na čelu sa Petrom Jankovićem, predsjednikom kalesijskog SDS-a. Isto veče u Kalesiju je stiglo 100 specijalaca i oklopno borbeno vozilo tadašnjeg CJB Tuzla, sa zadatkom da intervenišu i uhapse ubicu.

Istragu su vodili Goran Žugić, načelnik Službe državne bezbjednosti Tuzla, i Srpko Antić, načelnik Odjeljenja milicije CSB Tuzla. Međutim, Žugić je, potvrdit će se kasnije, umjesto da uhapsi ubicu, učinio sve da omogući Radetu Jankoviću bijeg iz Dubnice.

Rade Janković nikad nije procesuiran i priveden licu pravde. Iako se tvrdilo da je poginuo u saobraćajnoj nesreći tokom rata, ta informacija nikada nije zvanično potvrđena.

Danas su cvijeće ispred spomen-obilježja podignutog na mjestu pogibije, osim članova porodica, položili i predstavnici Općine Kalesija, PU Kalesija i boračkih organizacija.

Načelnik Rasim Omerović je kazao da je 12. marta 1992. godine, kada su mučki ubijeni policajci, zapravo i počela agresija na području kalesijske općine. Dodao je da sjećanje na njih i na ovaj događaj treba prenositi na mlađe jer se o ovome ne uči u školskim udžbenicima.

Enver Jukanović, predsjednik Udruženja Kalesijska policija 1991 – 1995, je kazao da bi Općinsko vijeća Kalesija trebalo uvrstiti 12. mart u program obilježavanja značajnih datuma za općinu Kalesija.

(Bportal.ba)
Last edited by Danguba on 02/03/2016 20:00, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#13 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by dječak sa šibicama »

karanana wrote:pa ne znam bas da li bi se tok rata promjenio, mozda bi cak i poceo ranije.....
tako sam se ja pitao, mislim da su oni veliki protesti bili 5. aprila kada su poginule suada i olga, i mi na videu vidimo pucnjavu na vrbanji, vidimo maskirane ljude gore kod pumpe i u onim kucama....zatim dolazi konjica, vikic, specijalci, tenkovi, dzipovi....i kontas sad ce ih gore zaganjati, krenuti na kovacice, grbavicu......
a oni skrenuse preko mosta pa lijevu za skenderiju.
ne kazem da bi ista bolje i drugacije bilo da su odmah tu uletili i razbili ih, ali nekako se teroristima previse dopustilo. ili je lako sad pametovati?
Jeste, lijevo za Skenderiju, pa preko Bistrika na Sirokacu, a sa Sirokace prema Gornjim Kovacicima, gdje ih je JNA zaustavila tenkovima. Prici skoli MUP-a je bilo nemoguce.

Svojim sam ocima gledao onaj plavo bijeli transporter i djipove vikicevaca kod doma na Sirokaci, na transporter je jedno 20 zelenih beretki popelo hoce da idu sa policijom, samo cudo je sprijecilo vece krvoprolice vec prvog dana. Odnosno policija, tj Vikic i Ademovic koji su ljude skidali sa transportera.

Na Vracama je tada na skolu MUP-a jurisala ista ta Specijalna jedinica, ali "srpski kadrovi" pod komandom Milenka Karisika. Takodje, tamo su vec bili rasporedjeni JNA tenkovi, barikade, nisu to bili teroristi vec dobro pripremljene trupe.
dezurni_ucenik

#14 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:42, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#15 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Celo ne da nije uhapsen, nego se pred kamerama hvalio, i predstavljan je kao heroj zbog ubistva civila na Bascarsiji.

To je bolesno, ali nije nikakav povod za barikade. Prije ce biti da su SDS-ovci jedva docekali ubistvo, da bi aktivirali probnu akciju blokade Sarajeva kroz barikade.
Crvena Tifoza

#16 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Crvena Tifoza »

Možemo li sada konstatovati da se selo Ravno zapalilo samo od sebe? Ili su možda vanzemaljci došli da pale? Izgleda da je rat počeo samo kao odmazda za ubijenog svata na čaršiji. :roll:
jao_situacije

#17 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
Opet guslas.
haj ga prijavi svijuti da ne bude da ga ja stalno prijavljujem, a i blokirao sam ga, neću da ga odblokiram samo da bih ga prijavio
čuj kontroverzni datum i nema se šta slaviti
Ali Kemal

#18 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Da li je ubijen na Čaršiji svat Nikolaa Gardović 1.marta 1992? Jeste!

...i po djikanski odmah balvane na cestu.

Po tvojoj logici onaj rat ne bi nikada trebao da stane koliko zlocinaca hoda slobodno.
Ja sam jasno rekao da su barikade bile nenormalan odgovor, medjutim ti ni sada i ako je jasno da znaš sve o tom ubistvu ne želiš da priznaš ni da se desilo ni da je to zločin, niti te interesuje zašto nije niko procesiran.
Prema tome ne trudi se da mi odgovaraš, jer ti ne želiš da raspravljaš o činjenicama.
muha_sa wrote:da ne ubiše svata na čaršiji opsade i granatiranja ne bi bilo :thumbup:
To niko ne kaže, ali zašto se to preskače, jedan dogadjaj koji je bio značajan, u negativnom smislu, bez obzira koliko se želi minimizirati njegoc značaj.
Eto ti mi reci zašto, onako objektivno, ako možeš?
Ako ne možeš, nema veze :D
dječak sa šibicama

#19 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Crvena Tifoza wrote:Možemo li sada konstatovati da se selo Ravno zapalilo samo od sebe? Ili su možda vanzemaljci došli da pale? Izgleda da je rat počeo samo kao odmazda za ubijenog svata na čaršiji. :roll:
U njemu su se krile povampirene ustaske zlikovacke formacije.

Ima jedna zanimljivost iz tog perioda, nakon sto su JNA jedinice usle u Ravno, spalile selo u kojem naravno nije bilo nikakvih ustasa samo nekoliko baba... 7 JNA brigada Sava Kovacevic, rezervisti iz Niksica ja mislim, produzise putem preko Trebimlje u Cepikuce, par kilometara dalje ali vec u Hrvatskoj. Na celu vesele pripite kolone, na haubi djipa, harmonikas. Uz pjesmu i veselje dodjose do Cepikuca, a tamo u nekom klancu Dajdza im pripredio docek. Isto ko u kaubojskim filmovima, kad indijanci naprave zamku u klancu. Kazu da je harmonikas prvi dobio metak, i jos njih 30-ak. Osvetili su se naravno nad civilima u Ravnom.
Last edited by dječak sa šibicama on 02/03/2016 20:25, edited 1 time in total.
Danguba

#20 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Danguba »

jao_situacije wrote:
Danguba wrote:
Opet guslas.
haj ga prijavi svijuti da ne bude da ga ja stalno prijavljujem, a i blokirao sam ga, neću da ga odblokiram samo da bih ga prijavio
:lol:

ne znam da sam ikada ikoga prijavio osim sebe... :-)
fino je imati ovakve pored sebe pa makar i u virtuelnom svijetu. da se zna kako ko razmislja i da se ljedi ne uljuljaju. znam da ovako razmisljaju neprijatelji ove zemlje ali neko ko kaze da zivi u sarajevu, iznenadjujuce.
zbog ovakvih covjek se ogrijesi i o postenom.
dezurni_ucenik

#21 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:42, edited 1 time in total.
TheMule

#22 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by TheMule »

Ali Kemal wrote:

Namjerno se preskače da je neposredni povod za barikade bilo ubistvo srpskog svata na Baš Čaršiji.

Sto si preskocio ubistvo cuvara na Trebevicu?
Ali Kemal

#23 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

jao_situacije wrote:
Danguba wrote:
Opet guslas.
Pa zar nije kontroverzni? Negdje u BiH je neradni dan, a negdje radni. Ti ne shvataš onda Bosnu.
Što se tiče slavlja, slaviti postanak ovakve države, ovakve vlasti, bez ikakve perspektive, siromašne, odakle se narod konstantno iseljava, niko ne vraća nije za mene, a ti slavi, ko ti brani.
Rampage

#24 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Rampage »

Tito_i_Partija wrote:
Danguba wrote:

Opet guslas.
K'o da je frisko stig'o sa Ravne Gore. :lol:
Pogledaj ti o čemu bi ono raspravljalo, molim te lijepo :-) Možeš milisti šta li se tek "pjeva" na sjelima uz gusle.
Ali Kemal

#25 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

dječak sa šibicama wrote:
Crvena Tifoza wrote:Možemo li sada konstatovati da se selo Ravno zapalilo samo od sebe? Ili su možda vanzemaljci došli da pale? Izgleda da je rat počeo samo kao odmazda za ubijenog svata na čaršiji. :roll:
U njemu su se krile povampirene ustaske zlikovacke formacije.

Ima jedna zanimljivost iz tog perioda, nakon sto su JNA jedinice usle u Ravno, spalile selo u kojem naravno nije bilo nikakvih ustasa samo nekoliko baba... 7 JNA brigada Sava Kovacevic, rezervisti iz Niksica ja mislim, produzise putem preko Trebimlje u Cepikuce, par kilometara dalje ali vec u Hrvatskoj. Na celu vesele pripite kolone, na haubi djipa, harmonikas. Uz pjesmu i veselje dodjose do Cepikuca, a tamo u nekom klancu Dajdza im pripredio docek. Isto ko u kaubojskim filmovima, kad indijanci naprave zamku u klancu. Kazu da je harmonikas prvi dobio metak, i jos njih 30-ak. Osvetili su se naravno nad civilima u Ravnom.
Pametno je Daidža to uradio :oops:
Locked