24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Locked
jao_situacije

#26 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by jao_situacije »

dezurni_ucenik wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Crvena Tifoza wrote:Možemo li sada konstatovati da se selo Ravno zapalilo samo od sebe? Ili su možda vanzemaljci došli da pale? Izgleda da je rat počeo samo kao odmazda za ubijenog svata na čaršiji. :roll:
U njemu su se krile povampirene ustaske zlikovacke formacije.

Ima jedna zanimljivost iz tog perioda, nakon sto su JNA jedinice usle u Ravno, spalile selo u kojem naravno nije bilo nikakvih ustasa samo nekoliko baba... z JNA brigada Sava Kovacevic, rezervisti iz Niksica ja mislim, produzise putem preko Trebimlje u Cepikuce, par kilometara dalje ali vec u Hrvatskoj. Na celu vesele pripite kolone, na haubi djipa, harmonikas. Uz pjesmu i veselje dodjose do Cepikuca, a tamo u nekom klancu Dajdza im pripredio docek. Isto ko u kaubojskim filmovima, kad indijanci naprave zamku u klancu. Kazu da je harmonikas prvi dobio metak, i jos njih 30-ak. Osvetili su se naravno nad civilima u Ravnom.

:lol: podsjeti me na onog gitaristu iz Mad Maxa, samo sto je djikanska verzija. :-)

:serbo:
Image

:D
:lol:
sinoć gledao film, frajer dere gitaru sve vrijeme samo u jednoj sceni spava :lol:
krater

#27 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by krater »

Gledaj sto se maskiraju imenima, to idriz, ali, kemal :lol: :lol:
Crvena Tifoza

#28 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Crvena Tifoza »

dječak sa šibicama wrote:
Crvena Tifoza wrote:Možemo li sada konstatovati da se selo Ravno zapalilo samo od sebe? Ili su možda vanzemaljci došli da pale? Izgleda da je rat počeo samo kao odmazda za ubijenog svata na čaršiji. :roll:
U njemu su se krile povampirene ustaske zlikovacke formacije.

Ima jedna zanimljivost iz tog perioda, nakon sto su JNA jedinice usle u Ravno, spalile selo u kojem naravno nije bilo nikakvih ustasa samo nekoliko baba... 7 JNA brigada Sava Kovacevic, rezervisti iz Niksica ja mislim, produzise putem preko Trebimlje u Cepikuce, par kilometara dalje ali vec u Hrvatskoj. Na celu vesele pripite kolone, na haubi djipa, harmonikas. Uz pjesmu i veselje dodjose do Cepikuca, a tamo u nekom klancu Dajdza im pripredio docek. Isto ko u kaubojskim filmovima, kad indijanci naprave zamku u klancu. Kazu da je harmonikas prvi dobio metak, i jos njih 30-ak. Osvetili su se naravno nad civilima u Ravnom.

Nedavno sam prošao kroz Čepikuće (kako bi zaobišao sve one granične prelaze), i baš sam se sjetio vijesti i koliko je onda brujilo na TV oko tog sela. Kad su konačno Čepikuće pale, i guslari su imali onu 'Tuđmane jel moguće padoše ti Čepikuće'.
Crvena Tifoza

#29 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Crvena Tifoza »

krater wrote:Gledaj sto se maskiraju imenima, to idriz, ali, kemal :lol: :lol:
:lol:

Idriz :lol: :lol:

Još malo pa će kakav Savudin ili Sabahudin navratiti. :D
dezurni_ucenik

#30 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:41, edited 1 time in total.
TheMule

#31 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by TheMule »

Slijedeca osoba koja se registruje ce se zvati Šaban ili Hanka
Kaligrafija

#32 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Kaligrafija »

Ali Kemal wrote:
Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Namjerno se preskače da je neposredni povod za barikade bilo ubistvo srpskog svata na Baš Čaršiji.
To je fakt, vrlo važan, koji se ignoriše do te mjere kao dokaz da nama nije važna istina, kao kada se radi popis pa nije važno da se ljudi popišu pravilno i utvrdi koliko zaista ljudi živi u zemlji, nego je njavažnije od svega praviti neku bolesnu propagandu.
Ubica Ramiz Delalić Ćelo nije nikada uhapšen, niti je iko ikada poduzeo bilo šta ozbiljno u vezi tog groznog ubistva.
Barikade su sa druge strane bile jedna nenormalna reakcija u jednoj nenormalnoj zemlji.

Sada se slavi 1.mart mada objektivno tu nema šta da slavi, samo da se obilježi kao jedan kontraverzni datum iz povijesti BiH.
Opet guslas.
Da li je ubijen na Čaršiji svat Nikolaa Gardović 1.marta 1992? Jeste!
Da li je zna ime ubice? Zna, Ramiz Delalić Ćelo!
Da li je bilo ko odgovarao za to nedjelo? Nije!

I sada bi ti to da sakriješ, 21. stoljeće je za tvoju informaciju :oops:
Kakva glupost, cetnicka propaganda i ta prica da je zbog ubistva Gardovica poceo rat, prije toga samo ste napali Sloveniju, Hrvatsku, u BiH vam se na vrata '91 godine dostavljalo oruzje i municija u vrecama od brasna, rat je Srpska komponenta u JNA, pripremala i prije 1990. godine, stampali ste brosure, "kako zaklati", licno je vidio, jel te stid bolan, tvoje sramote i gluposti koje pises...!???
Tito_i_Partija

#33 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Tito_i_Partija »

Crvena Tifoza wrote: Nedavno sam prošao kroz Čepikuće (kako bi zaobišao sve one granične prelaze), i baš sam se sjetio vijesti i koliko je onda brujilo na TV oko tog sela. Kad su konačno Čepikuće pale, i guslari su imali onu 'Tuđmane jel moguće padoše ti Čepikuće'.
Nisam znao da si svercer, kako ide pos'o ovih dana? :D
daddy-kool

#34 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by daddy-kool »

muha_sa wrote:da ne ubiše svata na čaršiji opsade i granatiranja ne bi bilo :thumbup:
:thumbup: To i zato što je Alija povukao potpis sa Lisabonskog sporazuma.

btw zašto u naslovu prosrpskih, valjda srpskih?
Ali Kemal

#35 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

Kaligrafija wrote:Kakva glupost, cetnicka propaganda i ta prica da je zbog ubistva Gardovica poceo rat, prije toga samo ste napali Sloveniju, Hrvatsku, u BiH vam se na vrata '91 godine dostavljalo oruzje i municija u vrecama od brasna, rat je Srpska komponenta u JNA, pripremala i prije 1990. godine, stampali ste brosure, "kako zaklati", licno je vidio, jel te stid bolan, tvoje sramote i gluposti koje pises...!???
To je samo tvoje glupo razmišljanje :-)
Gdje bilo ko tvrdi da je zbog Gardovića počeo rat, ja sam samo rekao da se to ubistvo na nacionalnoj osnovi dogodilo, da se to zaobilazi, i da je to bio neposredan povod prvih barikada.
U takvoj atmosferi, koje se se vjerovatno i ne sjećaš, a možda se nisi ni rodio, muha se sjća svakako :D , ubiti nekoga zbog nacionalne zastave na svadbi je velika stvar i ne vidim razlog da se to preskače i želi zaboraviti.
Ja se sjećam te večeri, osjećao sam da će se nešto desiti, medjutim ja sam mislio da će biti neki protesti, demonstracije, barikade nisam očekivao.
Fudo387

#36 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Kaligrafija wrote:Kakva glupost, cetnicka propaganda i ta prica da je zbog ubistva Gardovica poceo rat, prije toga samo ste napali Sloveniju, Hrvatsku, u BiH vam se na vrata '91 godine dostavljalo oruzje i municija u vrecama od brasna, rat je Srpska komponenta u JNA, pripremala i prije 1990. godine, stampali ste brosure, "kako zaklati", licno je vidio, jel te stid bolan, tvoje sramote i gluposti koje pises...!???
Gdje bilo ko tvrdi da je zbog Gardovića počeo rat, ja sam samo rekao da se to ubistvo na nacionalnoj osnovi dogodilo, da se to zaobilazi, i da je to bio neposredan povod prvih barikada.
U takvoj atmosferi, koje se se vjerovatno i ne sjećaš, a možda se nisi ni rodio, muha se sjća svakako :D , ubiti nekoga zbog nacionalne zastave na svadbi je velika stvar i ne vidim razlog da se to preskače i želi zaboraviti.
Ja se sjećam te večeri, osjećao sam da će se nešto desiti, medjutim ja sam mislio da će biti neki protesti, demonstracije, barikade nisam očekivao.
Cuj osjecao da ce se nesta desiti?
A nije ti rodbina rekla sta sprema, nije?
Kaligrafija

#37 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Kaligrafija »

Ali Kemal wrote:
Chedo kad nema sta da pametno kaze, odmah izvrce cinjenice i spletkari...vratimo se na napad Hrvatske i Slovenije od strane razularenih cetnickih hordi, razne balvane po cesti i u glavama...dostavu naoruzanja u vrecama svim Srbima koji su to htjeli, na podrucju cijele BiH, koje je trajalo citavu 91' godinu, cetnicke skupove po raznim jamama i spiljama po BiH... Djevojcice mala, sve je bilo spremno za rat jos 87' godine dok smo mi u Sarajevu jos vjerovali u bratstvo i jedinstvo ili vise kao hipici vjerovali svojim komsijama, dok su se oni nemilice naoruzavali...O vrsljanju stranih sluzbi i utjecaju na raspad Jugoslavije, nekom drugom prilikom...
Kaligrafija

#38 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Kaligrafija »

A da ne zaboravimo Karadzicevog sina i njegove cetnike, koji pucaju po raji, okupljenjoj na "skupu, za mir", iz snajpera u masu...to nije bitno, to onako, dijete se malo zabavljalo???
Ali Kemal

#39 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Ali Kemal »

Kaligrafija wrote:Chedo kad nema sta da pametno kaze, odmah izvrce cinjenice i spletkari...vratimo se na napad Hrvatske i Slovenije od strane razularenih cetnickih hordi, razne balvane po cesti i u glavama...dostavu naoruzanja u vrecama svim Srbima koji su to htjeli, na podrucju cijele BiH, koje je trajalo citavu 91' godinu, cetnicke skupove po raznim jamama i spiljama po BiH... Djevojcice mala, sve je bilo spremno za rat jos 87' godine dok smo mi u Sarajevu jos vjerovali u bratstvo i jedinstvo ili vise kao hipici vjerovali svojim komsijama, dok su se oni nemilice naoruzavali...O vrsljanju stranih sluzbi i utjecaju na raspad Jugoslavije, nekom drugom prilikom...
Nemamo se šta vraćati na bilo šta, tema je jasna 24 godine od 1.marta i hajde da pokušaš da se koncentrišeš na 1.mart kada je Ramiz Delalić ubio Nikolu Gardovića.
Šta ti misliš o konkretno tom ubistvu, ako ne želiš o tome da pričaš reci da ne pričamo bez veze :oops:
Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:To je samo tvoje glupo razmišljanje :-)
Cuj osjecao da ce se nesta desiti?
A nije ti rodbina rekla sta sprema, nije?
Kakvo glupo pitanje, moja rodbina su obični ljudi raznih nacionalnosti, bez ikakvih ambicija i veza sa politikom, vojskom, policijom...
nego šta si ti pomislio tada, ako si išta mislio :oops:
Crvena Tifoza

#40 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Crvena Tifoza »

Tito_i_Partija wrote:
Crvena Tifoza wrote: Nedavno sam prošao kroz Čepikuće (kako bi zaobišao sve one granične prelaze), i baš sam se sjetio vijesti i koliko je onda brujilo na TV oko tog sela. Kad su konačno Čepikuće pale, i guslari su imali onu 'Tuđmane jel moguće padoše ti Čepikuće'.
Nisam znao da si svercer, kako ide pos'o ovih dana? :D
:D

Ako naiđeš prije 7 ujutro, nema nigdje nikog. :run:
Kaligrafija

#41 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Kaligrafija »

Ali Kemal wrote:
Kaligrafija wrote:Chedo kad nema sta da pametno kaze, odmah izvrce cinjenice i spletkari...vratimo se na napad Hrvatske i Slovenije od strane razularenih cetnickih hordi, razne balvane po cesti i u glavama...dostavu naoruzanja u vrecama svim Srbima koji su to htjeli, na podrucju cijele BiH, koje je trajalo citavu 91' godinu, cetnicke skupove po raznim jamama i spiljama po BiH... Djevojcice mala, sve je bilo spremno za rat jos 87' godine dok smo mi u Sarajevu jos vjerovali u bratstvo i jedinstvo ili vise kao hipici vjerovali svojim komsijama, dok su se oni nemilice naoruzavali...O vrsljanju stranih sluzbi i utjecaju na raspad Jugoslavije, nekom drugom prilikom...
Nemamo se šta vraćati na bilo šta, tema je jasna 24 godine od 1.marta i hajde da pokušaš da se koncentrišeš na 1.mart kada je Ramiz Delalić ubio Nikolu Gardovića.
Šta ti misliš o konkretno tom ubistvu, ako ne želiš o tome da pričaš reci da ne pričamo bez veze :oops:

Da mu uzviseni Allah dz.s. podari lijepi dzenet...

Image

Eto ti moje misljenje! Kad neces da se vracamo na stvarne cinjenice rata... :bih:
asurbanipal

#42 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by asurbanipal »

Sarajmen wrote:Kriminalac, osumnjičeni ubica u bjekstvu, branilac Sarajeva i odmetnuti lokalni komandant , saradnik najmanje dvije obavještajne službe. Ko se mača hvata, od njega i strada.

I jedan od krivaca za zločin u Grabovici nad Hrvatima. Jedna od rijetkih mrlja na časnu borbu ABiH pada zbog tog čovjeka...
Altair_SA

#43 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Altair_SA »

Sjecam se vrlo dobro svega, iako sam tada bio bas mlad... Stanovali tada na Koshevskom, kontali svi proci ce brzo... a ono tek krenulo, ustvari te barikade, iako uvertira, sad covjek vidi bile zaHebancija za ono sto nam je usljedilo... Inace stanovali u Muhameda Hadzijahica i ko sad se sjecam kako je znalo tuci po Velesicima, ma i po nama ovamo. Tada smo stanovali u zgradi gdje je zivio Vedran Puljic pokojni i sjecam se da je stan ispod njegovog cini mi se tacno bio razoren granatom...
Altair_SA

#44 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Altair_SA »

Ali Kemal wrote:
Cuj nije ocekivao :lol: a cijenim da si bio sa fantomkom na jednoj od njih... :zoka: :mrgreen:
limeni

#45 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by limeni »

E jbg sad, eto slozit cemo se da je Ramiz ubica, vaki naki..Ali se onda morate svi sloziti i pomiriti sa tim da su 80% odraslih Srba iz BIH u periodu 92-95 UBICE??
Najvise je civila Bosnjaka stradalo, posebno mislim na Srbe iz Prijedora, Podrinja, Brckog...gdje skoro da nema Srbina koji se ne nije ogrijesio pa shodno tome ga ogromna kazna ceka?
insomnia78

#46 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by insomnia78 »

Joj skupine na temi
Samo Bato fali
Kaligrafija

#47 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Kaligrafija »

Nema vise ni "salonaca" u rukavicama, ovo se i cetalji dokopali interneta...Kazu dobar signal u Vucijoj Luci... :D
Altair_SA

#48 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Altair_SA »

Sarajmen wrote:Da, ali to je već vakat kada su stvari počele da se kristaliziraju. Nema nikakve sumnje da su prve barikade od 1 marta bile samo generalna proba za one par dana kasnije. Ako je potrebno mogu se potruditi i postaviti transkripte odgovornih ljudi za to. Međutim, objektivno govoreći najveći dio stanovništva Sarajeva nije bio svjestan čemu sve to može da odvede. Zdrav razum je tražio blagovremenu rakciju sistema (MUP ili JNA), do koje nije došlo a moglo je. Zato sam se javio da ukažem na tu činjenicu , ubice pokojnog Gardovića i rahmetli Demirovića i Bibera nisu uhapšeni. Sve što je usliedilo nakon toga je samo obimnija tragedija , kao posljedica uzimanja pravde u svoje ruke i ubijanja bez suđenja.

Ne zamjerite, odoh ja dalje...
Naravno da stanovnistvo nije bilo svjesno... ustvari ja tu dosta krivim i samu nasu vlast jer smo prakticno totalno nespremno usli u sve. Ne samo da stanovnistvo nije bilo spremno, ni psihicki, a ni na bilo koji drugi nacin, vec ni MUP, ni TO, niko... nesto se jeste ko malo pripremalo, ali sve je to smijesno za ono sto su oni nama spremili... Nazalost je tako kako je, mogli smo puno bolje proci da smo imali bolje naouruzane i spremne jedinice prije pocetka rata, ali sad sta je tu je...

Kad se sad sjetim raje u tenama, jarane, pa to je islo srcem braniti grad... koliko ih samo nije docekalo deblokadu i kraj rata... :(
Gojeni H

#49 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Joj skupine na temi
Samo Bato fali
:lol: :thumbup:
Lug

#50 Re: 24 godine od prve pobune prosrpskih separatista

Post by Lug »

Gojeni H wrote:
insomnia78 wrote:Joj skupine na temi
Samo Bato fali