Zvucnici radio itd all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#1 Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Nisam nasao temu pa da otvorim sve na jednom mjestu

Konkretno pezo 307 i zelim zamjeniti fabricke zvucnike
Imam 4 zvucnika odgovarajucih velocina naprijed nazad i svi su sa skretnicama i visokotoncima
Ima li neko da ugradjuje zvucnike i da ime sve zice konektore i te zezancije ili ako se ko bas razumije da mi kaze sta mi sve treba i koja debljina kablova i te fore da ja to sam ugradim
supercali

#2 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Sta je ovo jebote svi inzinjeri razumiju se u nasine motore a niko ne zna oko zvucnika i tih stvari
Throttle

#3 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by Throttle »

Pa imas vec ozicenje, cviknes dzekove, kupis stopice odgovarajuce sirine ako je na zvucnicima kopcanje na stopice, kabl moze bilo koji sa vise licni (ne kao struja u kuci da je sav u komadu), poskidas tapacirunge i lagano
supercali

#4 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Dobio sam zvucnike sa visokotoncima i skretnicama e sada me zanima jel sa ovih postojecih zica ide na skretnice pa sa njih na zvucnike ili ima jos nekih fora
ado-šampion

#5 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by ado-šampion »

Ako su postojeci zvucnici tvornicki zvucnici punog spektra, naprimjer imaju samo 2 naprijed u vratima, ili 2 naprijed a 2 nazad, onda kabal koji ide u taj zvucnik kod tebe ide na skretnicu, a sa skrenice ide na visokotonac i srednje-/niskotonac. Ti osnovi radio uredjaji u automobilima imaju ili dvokanalna ili cetverokanalna pojacala, to ces skontati tako sto ako imas zvucnike samo naprijed onda je dvokanalno a ako imas i nazad onda je cetvrokanalno. Svaki kanal je jedan zvucnik punog spektra, sto znaci da dvokanalno pojacalo ima dva izlaza - za lijevi i desni zvucnik. Kabal s tog izlaza ide na skretnicu.

Ako vec imas zvucnike na tabli, tj. 2 na tabli i 2 u vratima, ne treba ti skretnica, samo umjesto tih zvucnika stavi svoje.

Ja nisam strucnjak ali se prilicno razumijem u zvuk iz hobija. Za pocetak prvo sto treba da kazes koliko imas zvucnika fabricki i gdje se nalaze, Ali, ako ne znas ni kako idu ove osnovne stvari bolje odvezi nekom da ti to uradi.
supercali

#6 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Imam 6 zvucnika 2 visokotonca u tabli naprijed i po 2 u vratima i nazad sa strana zadnje klupe
ado-šampion

#7 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by ado-šampion »

Ti nazad, ako mislis na zvucnike iznad gepeka, su punog spektra. Ako sam te dobro skonto ti imas 4 nova zvucnika s visokotncima, znaci 8 ukupno?

Prednja dva s visokotoncima samo zamijenis ako mogu stati, ne trebaju ti skrenice, znaci stavis mid-bass po 1 u vrata lijevo i desno, i visokotonac lijevo i desno na tablu. Da bi ti prednji zvucnici u vratima i na tabli radili, tj. dobili svoj spektar, vec mora postojati skretnica. Samo zamijeni i spoji zice koje idu na postojece zvucnike.

Sto se tice zadnjih, ako sam te ja dobro skontao i ako imas i tu 2 nova s visokotoncima od tih nema nista, jer nemas mjesta za visokotonce. Ako nadjes mjesto, kabal koji ide na te trenutne zadnje zvucnike iznad gepeka prikljucis na skretnicu i onda dalje od skretnice vodis prema zvucnicima.

U biti ako naprijed imas 4 zvucnika, bez ozbira bila sva 4 u vratima ili 2 u vratima a dva na tabli, vec postoji skretnica. Obrati samo paznju da fakat imaju zvucnici, jer se cesto zna desiti da ima priprema a unutra nema zvucnika. Isto tako i za nazad, ako imas 4 zvucnika imaju skretnice vec, ako imas 2 onda su punog spektra i na njih ide kabal direktno s radija/pojacala.

I da bi to sve radilo kako sad radi, znaci da je kod tebe 4-kanalno pojacalo.

Da dodam, kvalitet zvuka nikako ne uslovljava broj zvucnika, nego njihov kvalitet. Generalno bolje imati manje kvalitetnih zvucnika nego vise manje kvalitetnih. Ako su ti zvucnici koje si dobio fakat dobri, cak i kad ugradis samo 4 naprijed trebalo bi biti razlike. Cak i kad zadnje odspojis da ti ne kvare zvuk. :D
Last edited by ado-šampion on 28/07/2016 16:51, edited 1 time in total.
supercali

#8 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Imam ispod instrument table visokotonce i 4 zvucnika u "vratima" jer je auto sa dvoje vrata nemam nazad onu dasku iznad gepeka

Razumijem se ja donekle u to
Ono sto meni treba je samo koji kabal ide na skretnice i sa skretnica na visokotonce i zvucnike i da trebaju mi oni adapteri za zvucnike jer ne zelim sjeci zicu od orginalnih

I da jel ja mogu sa da imati jedna vrata po zvucnik i visokotonac x 4 i jos ta 2 naprijed sto ispade ukupno 10 zvucnika 6 tweetera i 4 obicna

Ps ne zelim ja puno zvucnika nego tako ispade jbg
Ove bi naprijed visokotonce mjenjao al ne znam kako da to skinem ako moze jos bolje tako da meni treba samo normala zvuk i da je cist jer necu sad da se cuje 2 kilometra

A zvucnike koje sam dobio su najskuplji sony zvucnici tako da nisu bas smece a svjestan sam da nisu najbolji na svijetu
supercali

#9 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

ado-šampion

#10 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by ado-šampion »

Aha, kontam.

Ne valja 6 tweetera i 4 obicna. Idu u paru. Znaci 4 tweetera i 4 "obicna". S tim da "obicni" ne bi smjeli imati visoki dio spektra, znaci moraju biti parovi. Obicni su srednji i niski tonovi, tweeter je visokotonac. Prednji setup ti je ok tako kako jeste, znaci stavi 2 tweetera na tablu i 2 ta druga iz parova (obicna) u vrata. Ti novi zvucnici ako su sve parovi za pozadi ne odgovaraju, tj. ne mogu zamijeniti zadnje zvucnike jer su oni puni.

Ja ti za kablove i adaptere ne mogu puno pomoci gdje ces naci, ali sto se tice kablova idu obicni zvucnicki, moze biti i onaj plavo bijeli telefonski kabal, ja tako imam kuci. :D

Medjutim, prije svega treba da imas predstavu sta hoces da radis. Ja da sam na tvom mjestu prvo bih uradio najjednostavnije, tj. zamijenio 4 zvucnika prednja s tim novim pa provjerio kako to zvuci. Probaj se igrati s faderom pa ga malo namjesti samo na prednje a malo na sva 4 da cujes kako zvuci. Moguce da ce bolje zvucati samo s tim novim prednjim.

To custom postavljanje zvucnika za koja ne postoje originalna mjesta ne bih preporucio da se radi u sopstvenoj reziji, jer vrlo lako mozes pokvariti stanje umjesto da popravis i plus da imas da ti stalno nesto klepece. Custom ugradnja je za profesionalce koji su to radili vise puta.
Takodjer dodatak na ovo, zavisno kakve zvucnike si dobio moguce da se ne isplati nista raditi. Ako su neki Pioneer narandzasti ili crni, ili god forbids Sony, bolje nista nemoj raditi. :D Ti zvucnici koji dodju u Pezou su osrednji, ali najveci problem je bas, tj. ne postoji zvucni za duboki bas (u narodu poznat kao sabvufer :) ).

Edit, vidjeh zvucnike. Bolje nemoj nista raditi. :D
supercali

#11 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Prrdstava je ako moze prednji zvucnici da se zamjene sa sony zvucnicima ti tweeteri isto ako moze sa sony zvucnicima a nazad posto nije puni sony moze li bez tweetera ili da njih isto ubacim pa cu ih fiksirati negdje s tim da necu imati otvoren zvuk vani e sad ne znam kako bi to zvucalo
supercali

#12 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Zasto da nista ne radim?

Ps. Meni ne trebaju basovi subwooferi klinci palci samo cistiji zvuk nego fabricki
Na proslom autu sam zamjenio za obicne sony zvucnike i zvuk bio bolji od fabrickih i to mi je taman
ado-šampion

#13 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by ado-šampion »

Sve sto Sony radi od akustike je prosjek prosjeka, i to ne sad nego sve sto su ikad radili, osim nekih serija CD plejera za kucu (davno) i zvucnika koji do Evrope nisu ni dosli (jos davnije).

Ono sto je speficno za Sony danas, bilo kod zvucnika, bilo kod CD plejera, je da imaju dosta nahajcan visoki dio spektra, tako da daju dojam da je zvuk cistiji ali u biti nidje veze. Smanji malo visoke tonove na radiju i imaces isto sto si i prije imao. I to ne samo za Sony, to je trik koji se koristi na dosta bezveznih zvucnika. Probaj na tim fabrickim malo nahajcati visoke tonove pa vidi kako zvuci, isti je efekat.

Elem, zamijeni ti te prednje ako si vec radoznao pa probaj, i na tabli i u vratima. Zadnje nemoj, ne mogu ti srednji-bas bez visokotonaca, neces nista dobiti sto se tice cistoce, naprotiv. Zamijeni samo prednje pa ako te zadnji toliko iritiraju iskljuci ih na radiju. Onda skontaj treba li ti da radis dalje.
supercali

#14 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Pa znam ja da su prosjek al ja ne vozim kamion sa love parade-a nego samo hocu normalan zvuk
A ovi zvucnici su sigurno bolji od fabrickih
Oxygenn

#15 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by Oxygenn »

supercali wrote:Imam ispod instrument table visokotonce i 4 zvucnika u "vratima" jer je auto sa dvoje vrata nemam nazad onu dasku iznad gepeka
Naprijed imas 2 tweetera i 2 bassa u vratima, a nazad imas najvjerovatnije dvosistemske (niski i visoki tonovi zajedno)
Razumijem se ja donekle u to
Ono sto meni treba je samo koji kabal ide na skretnice i sa skretnica na visokotonce i zvucnike i da trebaju mi oni adapteri za zvucnike jer ne zelim sjeci zicu od orginalnih

I da jel ja mogu sa da imati jedna vrata po zvucnik i visokotonac x 4 i jos ta 2 naprijed sto ispade ukupno 10 zvucnika 6 tweetera i 4 obicna
Tanko se razumijes - u zadnja vrata ako nema rupa za tveetere onda idu dvosistemci a naprijed odvojeno bass i tweeter (2 tweetera, 2 bassa i 2 dvossitemca)
Ps ne zelim ja puno zvucnika nego tako ispade jbg
Ove bi naprijed visokotonce mjenjao al ne znam kako da to skinem ako moze jos bolje tako da meni treba samo normala zvuk i da je cist jer necu sad da se cuje 2 kilometra

A zvucnike koje sam dobio su najskuplji sony zvucnici tako da nisu bas smece a svjestan sam da nisu najbolji na svijetu
Trebao si navesti tacan model tih najskupljih sonya

Moj savjet - ako si iz Sarajeva ziv bio kontaktiraj Muhu - caraudio.ba pa se fino sa njim dogovori da on pogleda sta se moze uraditi
supercali

#16 Re: Zvucnici radio itd all about

Post by supercali »

Muhu? neka hvala ne bih
Naveo sam koji zvucnici i kao sto rekoh donekle se razumijem naravno da se tanko razumijem da znam ne bih ni pitao
Post Reply