Zvornik 7!?

Post Reply
da pamtis

#1 Zvornik 7!?

Post by da pamtis »

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Društvo za ugrožene narode zajedno s udruženjima preživjelih srebreničkih žrtava i organizacijama za ljudska prava iz Srbije zahtjevaju od Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države, da u skladu sa svojim ovlastima abolira trojicu nepravedno osuđenih Srebreničana - Ahmu Harbaša, Nedžada Husića i Behrudina Hasića, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

Njih je, kako se navodi, Glavni sud Republike Srpske osudio na 20 i 11 godina robije u montiranom procesu s političkom pozadinom održanom u Bijeljini 12. decembra 1998. godine.

Među potpisnicima zahtjeva su udruženja preživjelih srebreničkih žrtava "Srebreničke majke","Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" i "Udruženje žena Srebrenice", te organizacije za ljudska prava iz Srbije "Fond za humanitarno pravo" i "Helsinški odbor Srbije" i "Žene u crnom".

“Od Predsjedništva države BiH zahtjevamo da u skladu sa svojim ovlastima obustavi krivično gonjenje, te da izvrši aboliciju za Ahmu Harbaša, Nedžada Husića i Behudina Hasića”, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode.

Kako se navodiu u saopćenju, oni pripadaju grupi sedam Srebreničana koja je nakon upada Mladićevih trupa u Srebrenicu umakla masovnoj egzekuciji skrivajući se po šumama oko Srebrenice.

“Nakon deset mjeseci zamolili su američke trupe IFOR-a da ih uzmu u zaštitu. Trupe IFOR-a izdale su, međutim, ideale humanosti i demokracije radi kojih su i poslane u BiH. Sedmoricu preživjelih Srebreničana te trupe izručuju Karadžićevoj policiji RS-a”, navodi se u saopćenju.

Kako se ističe, u policijskoj stanici u Zvorniku Karadžićeva policija tukla je optužene tjerajući ih da priznaju ubistvo srpskih drvosječa koja su se desila 2. maja 1996. godine.

“Aprila 1997. godine u sudskom procesu koji je trajao "puna dva dana" i u kojem nije uočen ni minimum pravnodržavnosti Ahmo Harbaš, Behudin Husić i Nedžad Hasić osuđeni su na po 20 godina zatvora. Proces protiv tih ljudi bio je montirani proces”, ističe se.

Nakon uložene žalbe osuđenih Okružni sud u Bijeljini je 31. decembra 1997. godine, kako se navodi, ukinuo prvostepenu presudu Osnovnog suda u Zvorniku te obnovio postupak.

U saopćenju se navodi da je u obnovljenom postupku Ahmi Harbašu i Nedžadu Husiću izrečena kazna od 20 godina zatvora, dok je Behudin Hasić dobio kaznu od 11 godina zatvora.

“Jedini dokaz koji povezuje optužene sa ubistvima za koja se terete su njihova iznuđena priznanja data u istražnom postupku. Na prijedlog ministra pravde Republike Srpske 20.01.1999. osuđeni Srebreničani su razmjenjeni za srpske zatvorenike koji su osuđeni za ratne zločine. Srebreničani su upućeni na izdržavanje kazne u Tuzlu, a zatim su privremeno pušteni na slobodu do okončanja glavnog pretresa”, ističe se.

“Na glavni pretres koji je zakazan za 24. juni 1999. godine nisu se odazvali. Odtad, pa do danas, oni se kriju i ne žele da se odazovu na poziv suda koji im je dva puta u montiranom i nefer procesu sa političkom pozadinom izrekao kazne za krivično djelo koje nisu počinili”, navodi se.

“I dok su na hiljade masovnih ubica koje su učestvovale u srebreničkom masakru još na slobodi, zajedno sa inspiratorima genocida Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, preživjelim žrtvama genocida Hasiću, Harbašu i Husiću oduzeto je to pravo da žive na slobodi. Oni su krivi samo zato što su preživjeli genocide”, ističe se u saopćenju.
da pamtis

Post by da pamtis »

ZVORNIK 7
DNEVNI AVAZ
Daily Voice, Bosnian national daily from Sarajevo, 15 Dec 98
WHAT LAWYERS ASKED FROM WESTENDORP

The lawyers of the three accused persons from Srebrenica sent on Monday a request to HR Carlos Westendorp asking from him to do his best to reconsider the validity and legal base of the verdict brought on Saturday. Bakir Pasic and Mensur Radoncic informed Westendorp of their readiness to give all evidence during the trial verifying that the verdict was brought
in a way not known in court practice. During the press conference held in Tuzla, Radoncic and Pasic announced the appeal to the Supreme Court of the RS, and they explained one more time why they addressed a letter to the Office of the High Representative. "We consider that only OHR can have some influence to have a trial in accordance with the law and to bring a verdict based on law procedures. This verdict was based on the extorted statements of these three persons given in May in a Police station in Zvornik. It's well known these statements were given under torture to the police in Zvornik. Only a few days after the arrest IPTF officers visited them in prison. The record of their torture was made based on it. Even Alexander
Ivanko affirmed it during the press conference in that period," noted Radoncic and Pasic. The lawyers brought up much evidence proving the thesis that this was "a set-up process in the service of RS politics."

LETTER OF THE UNION OF EX CAMP INMATES TO OHR

The Organization of Ex-inmates of BH sent a request on Monday to the Office of the High Representative to do everything in order to organize the trial for the convicted citizens from Srebrenica in The Hague Tribunal. It's been noted in the letter that The Hague Tribunal didn't bring such severe verdicts even for more important acts of war crimes. The Organization wonders
whether "such previously planned trials and political verdicts want to fog the genocide over Bosniacs from Srebrenica. Shouldn't the IC be ashamed for letting their representatives turn these people over to politics that created the war crimes and that hides the greatest number of war criminals, "they asked in the letter.
da pamtis

Post by da pamtis »

http://www.ohr.int/print/?content_id=5077

Human Rights Report December 1998

SUMMARY
IPTF inspection team deployed to examine performance of Stolac police in preventing and responding to returnee-related violence
Violent incidents in Eastern RS following SFOR detention of indicted war crimes suspect, including attack on ECMM monitors
Progress on returns to Polje and Rastani
RS police officers disqualified for involvement in torture and ill-treatment in Pale
OSCE, OHR, OHCHR and UNMiBH condemn verdict handed down in re-trial of Zvornik 7 case
PIC human rights and rule of law priorities for 1999
da pamtis

Post by da pamtis »

Image
St.Germain

Post by St.Germain »

ovo je sramota ne samo za pravosudje nego i za sve pravdoljubive ljude. Ja sam za pokretanje online peticije, bilo kakav vid solidarnosti...
da pamtis

Post by da pamtis »

Bosnia and Herzegovina

News Service 74/97
AI INDEX: EUR 63/7/97
24 APRIL 1997

Bosnia-Herzegovina: Amnesty International Condemns Unfair Trial of "Zvornik Seven"

A Bosnian Serb Court today sentenced seven Bosnian Muslims -- the "Zvornik Seven" -- to up to 20 years' imprisonment, following a grossly unfair trial, according to Amnesty International.

Three of the men were sentenced to 20 years' imprisonment and the other four to one year's imprisonment.

"The trial represents a gross failure of the Republika Srpska authorities to live up to the human rights commitments which they agreed to at Dayton-- and of the international community to see those rights respected," Amnesty International said today. "What is more, all the men appear to have been tortured in custody and were denied lawyers of their choice."

The organization is calling for an urgent re-trial with proceedings which meet international standards for fair trials.

The seven men, all Bosniacs (Bosnian Muslims), were tortured or ill-treated following their detention by Bosnian Serb police in the Republika Srpska Entity of Bosnia-Herzegovina in May 1996. During the initial interrogation, when the ill-treatment took place, two of the men reportedly had no access to a lawyer at all. Civilian police monitors of the United Nations International Police Task Force who visited them some days after they had been detained recorded marks on each man's body consistent with ill-treatment, including bruising on all but one of them. The men were charged in July 1996.

After a two-day trial, in which court-appointed defence lawyers reportedly spoke only briefly, the men were convicted and sentenced. Three of the men -- Ned ad Hasi , Ahmo Harbaš and Behudin Husi -- were convicted of the murder of four Serbs on 2 May 1996 and were sentenced today to 20 years' imprisonment. In addition, the three were sentenced to one year's imprisonment for the "illegal possession of arms" as were the four other defendants. Charges against two of the men for the killing of a Muslim were dropped.

The Republika Srpska authorities refused to recognize lawyers from the other Entity, the Bosniac-Croat Federation of Bosnia and Herzegovina. The men's defence lawyers from the Federation reportedly refused offers from the Republika Srpska to allow them to "assist" defence lawyers who had been appointed by the authorities.

The men, all from Srebrenica, were originally detained when they surrendered to a patrol of US soldiers from the Implementation Force (IFOR) led by NATO (North Atlantic Treaty Organization) in May 1996. As they were armed, IFOR quickly handed them over to the Republika Srpska police as the Dayton peace agreement dictated.

Amnesty International believes that IFOR should have obtained strict guarantees about their treatment before any such handover. An eighth man who was later detained and released was reportedly not ill-treated.
ENDS\
http://www.amnestyusa.org/countries/bos ... 0000692F38
St.Germain

Post by St.Germain »

ne mogu da vjerujem da za ovaj slucaj niko nije cuo i da niko ne nadje za shodno da barem na ovaj nacin reaguje na nepravdu
ukratko: cetnici su u jeku "oslobadjanja" Srebrenice nafatali 3 Bosnjaka na kojima se izzivljava gnjev cetnickih vlasti RS-a jer je tragedija Srebrenice obisla svijet. Namontiran im je proces i oni su JOS UVIJEK zatvoreni. Dajte da barem simbolicno damo doprinos, pokrenemo neki vid online peticije i iskazemo stav naspram ove fasisticke onanije.
Klon

Post by Klon »

Pa ljudi sta konkretno mozemo uraditi.
danas

Post by danas »

Klon wrote:Pa ljudi sta konkretno mozemo uraditi.
pa pisati amnesty international, mozda za pocetak.
ja idem na put danas, ali eto kad se vratim sa puta srocicu protestno pismo na engleskom (kao template) pa ko hoce neka kopira i potpise, i posalje AIntl.

:(
da pamtis

Post by da pamtis »

danas wrote:
ja idem na put danas, ali eto kad se vratim sa puta srocicu protestno pismo na engleskom (kao template) pa ko hoce neka kopira i potpise, i posalje AIntl.

hajd danas ziva bila...........hvala unaprijed...
danas

Post by danas »

da pamtis wrote:
danas wrote:

hajd danas ziva bila...........hvala unaprijed...
saljem sutra ili za dan dva, i dalje sam na putu...
ovo je stvarno uzas, treba dici glas... :(
danas

Post by danas »

OK, jucer sam gledala sta i kako bi se dalo izvesti -- ako ste zainteresovani, mislila sam napisati pismo AI u kojem ih pozivam da ovaj zvornicki slucaj izaberu za svoju "act now" kampanju. ako se to ostvari, onda bi (izmedju ostaloga) ovaj slucaj bio profiliran na njihovoj web-stranici, i ljudi bi mogli slati svoje potpise za peticiju, a i sam AI bi urgirao na kljucnim mjestima. ovo mi se nekako ucinilo jedino smisleno.

ako vam se ovo dopada, napisacu generalno pismo, koje onda svako moze kopirati, potpisati svojim imenom, te poslati AI trazeci da se oni zaloze sa ove ljude time sto ce slucaj odabrati za "act now" kampanju. javite sta mislite.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...ja bih to isto srocio za njemacku filijalu AI...ili da prevedem od danas?
danas

Post by danas »

Kurt_Kombajn wrote:...ja bih to isto srocio za njemacku filijalu AI...ili da prevedem od danas?
pa kako god hoces; ja sam mislila staviti pismo na nasem i na engleskom. mozda je -- iz cisto strateskih razloga -- bolje da je imamo jedan zahtijev tj. pismo, a onda neka ljudi prevode na svedski, njemacki, francuski... pa neka postiraju ovdje da se moze kopirati... :)
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

jes', u pravu si...valja tako

zatim, pada li kome na pamet jos ko kome se moze obratiti?
danas

Post by danas »

Kurt_Kombajn wrote:jes', u pravu si...valja tako

zatim, pada li kome na pamet jos ko kome se moze obratiti?
da pisemo novom nam upravniku u OHR? :roll: jer on zapravo ima neku moc...
danas

Post by danas »

evo, mozemo poslati nesto ovako -- ko je zainteresovan, neka iskopira pismo, potpise ga, i posalje na adresu AI generalnog sekreterijata koja se nalazi ovdje: http://web.amnesty.org/contacts/index/eng-000

ako je neko zainteresovan i poznaje jezik, moze prevesti pismo i na lokalne jezike, i onda slati lokalnim ograncima AI.

Dear Amnesty International:

As this month marks the seventh year anniversary of the unfair trial and sentencing of the “Zvornik 7” by the Republika Srpska (RS) authorities, I am writing to urge you to consider this case for your “Act Now” action.

As Amnesty International has originally reported ( http://web.amnesty.org/library/index/ENGEUR630141998 ; http://web.amnesty.org/library/print/ENGEUR630071997 ), the human rights of these men were -- and continue to be -- severely violated: there was evidence of them having been tortured while in RS custody; the RS authorities refused to accept a legal defense team from the Federation; and almost all evidence related to the purported murder charges rested on self-incriminating statements signed without the lawyers’ presence by the defendants after they had been tortured. Three of these men -- Nedžad Hasić, Ahmo Harbaš, and Behudin Husić -- were sentenced to 20 years imprisonment, and continue to serve their prison time.

Given the unfair and highly questionable legal process under which these men were sentenced, as well as the political implications of this trial for the reconciliation process in Bosnia-Herzegovina, I urge you again to give more international attention to this case by making it part of your “Act Now” action.

Thank you very much for your consideration.
Sincerely,
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Ok, evo i na njemackom:

Sehr geehrte Damen und Herren,

Mitte diesen Monats war der siebte Jahrestag des ungerechten Prozesses der Republika Srpska (RS) - Behörden gegen die "Zvornik 7" - Gruppe. Aus diesem Grund schreibe ich Ihnen und bitte Sie, diesen Fall zu "Urgent Action" hinzuzufügen.

Wie Amnesty International schon berichtete (http://web.amnesty.org/library/index/ENGEUR630141998; http://web.amnesty.org/library/print/ENGEUR630071997), sind die Menschenrechte dieser Männer strengstens verletzt worden: Es gibt Indizien für die Folter während der Inhaftierung und des Prozesses, die RS-Behörden lehnten ab, legale Verteidiger aus der Föderation Bosnien-Herzegowina anzuerkennen, und fast alle Beweise bezogen sich auf die selbstbeschuldigende Aussagen, die ohne die Anwesenheit der Rechtsanwälte von den Beklagten unterzeichnet wurden, nachdem sie gefoltert worden waren.

Drei dieser Männer - Nedzad Hasic, Ahmo Harbas, und Behudin Husic - sind zu 20 Jahren Gefängnis verurteilt worden.

Ich bitte Sie, mehr internationale Aufmerksamkeit auf diesen Fall zu lenken, auf diese drei Männer, die in einem unfairen und höchst fragewürdigen Prozess verurteilt worden sind und sich seitdem in einer Strafanstalt befinden.

Vielen Dank für Ihre Bemühungen.
Mit freundlichen Grüßen,

Austrija:http://www.amnesty.at, kontakt: http://www.amnesty.at/impressum/index.htm

Njemacka: http://www.amnesty.de, kontakt: http://www2.amnesty.de/internet/aiallge ... 311C8?Open

Svajcarska: http://www.amnesty.ch/indexd.html, kontakt: http://www.amnesty.ch/d/nd/n2d.html
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ama il sam ja sanjo,il sam nesto propustio, ne znam , sad ubite me, al znam dobor da sam gledo na TK da su ljudi izisli iz zatvora, ne mogu se sjetit, a ako jesu onda ce bit da su na ono uslovno, da se ope vrnu u cuzu ne znam....
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:Ama il sam ja sanjo,il sam nesto propustio, ne znam , sad ubite me, al znam dobor da sam gledo na TK da su ljudi izisli iz zatvora, ne mogu se sjetit, a ako jesu onda ce bit da su na ono uslovno, da se ope vrnu u cuzu ne znam....
bila su dva sudjenje; jedno '97 pa onda '98. koliko znam, ova trojica sto su osudjena na 11 i po 20 godina i dalje robuju. od njih sedam, trojica su valjda vec odsluzili manje kazne (na po par godina, jer njih trojicu nisu teretili za ubistva vec samo za "posjedovanje oruzja") i pusteni su do sada, a zadnji od ove sedmorice je bio brzo pusten i protiv njega valjda nije ni bilo optuznice (ako se dobro sjecam).

ako se nesto promijenilo, javite da znamo...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hvala teyze! :)
Post Reply