Zvoni mi u uhu :)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

valter.ba

#1 Zvoni mi u uhu :)

Post by valter.ba »

Heeeelp! Zvoni mi u uhu od jutros ludjacki:lol::lol::lol:. Mjerio pritisak, sve OK, ne boli me nista, nemam nesvjestice niti bilo kakve druge probleme...ali zvoni ne prestaje! Sjetih se odmah filma A Beautiful Mind :lol:. Valjda cu se nauciti da ignorisem ovo iako me nervira nenormalno. Opet kontam bolje da zvoni nego da cujem glasove:lol::lol::lol:. Ako neko zna sta bi moglo biti neka javi.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
muha_sa

#2 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by muha_sa »

valter.ba wrote:Heeeelp! Zvoni mi u uhu od jutros ludjacki:lol::lol::lol:. Mjerio pritisak, sve OK, ne boli me nista, nemam nesvjestice niti bilo kakve druge probleme...ali zvoni ne prestaje! Sjetih se odmah filma A Beautiful Mind :lol:. Valjda cu se nauciti da ignorisem ovo iako me nervira nenormalno. Opet kontam bolje da zvoni nego da cujem glasove:lol::lol::lol:. Ako neko zna sta bi moglo biti neka javi.

ispiranje ušiju i prestane zvonit. garant si onim štapicima cistio.
valter.ba

#3 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by valter.ba »

Moj Muha jutros nisam uho dotakao, probudila me zvonjava:grin:. Bilo je strasno dok nisam izasao u gradsku buku pa mi se to malo izbalansiralo ali evo opet, tisina me ubi:lol:
P.S
Cujem dobro;)
muha_sa

#4 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by muha_sa »

valter.ba wrote:Moj Muha jutros nisam uho dotakao, probudila me zvonjava:grin:. Bilo je strasno dok nisam izasao u gradsku buku pa mi se to malo izbalansiralo ali evo opet, tisina me ubi:lol:

moguce u snu :-)

meni se to desilo poslije kupanja, valjda sam procacko uho :lol: pocelo zvonit :-) potpuno te razumijem i mislim da ce ispiranje pomoc 100% jer je i meni pomoglo--cim je teta dr. gurnula onu špricu sa vodom i pritisla "puljku" meni svanulo :)
BJB

#5 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by BJB »

valter.ba wrote:Heeeelp! Zvoni mi u uhu od jutros ludjacki:lol::lol::lol:. Mjerio pritisak, sve OK, ne boli me nista, nemam nesvjestice niti bilo kakve druge probleme...ali zvoni ne prestaje! Sjetih se odmah filma A Beautiful Mind :lol:. Valjda cu se nauciti da ignorisem ovo iako me nervira nenormalno. Opet kontam bolje da zvoni nego da cujem glasove:lol::lol::lol:. Ako neko zna sta bi moglo biti neka javi.

Joj meni je to sedmicama trajalo i prestalo samo od sebe..
Mislim da su miImage earplugs uzrokovale taj problem..Kad slusam knjige ili muziku preglasno i predugo slusam, zvoni mi u usima.
Meni je mama cijedila cuvarkuce u uho i to je pomoglo.
smak

#7 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by smak »

Moli Boga da nije Tinnitus
valter.ba

#8 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by valter.ba »

Jos mi tinnitus nedostaje u zivotu:lol:. Hvala na korisnim savjetima svima. Sacekacu dan-dva, ako ne prestane idem kod chika dr.

muha_sa

#9 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by muha_sa »

valter.ba wrote:Jos mi tinnitus nedostaje u zivotu:lol:. Hvala na korisnim savjetima svima. Sacekacu dan-dva, ako ne prestane idem kod chika dr.

tebi ne zvoni cim možeš cekat dan dva :-) :lol:

kraju zeza, sutra furaj dr. --nemoj cekat da samo prestane.
kerima1

#10 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by kerima1 »

Ma hajde barem ne moras slusat muziku,eto ti svirke u uhu. :lol:
BJB

#11 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by BJB »

Zvoni, zapravo sisti mi nekad u usima kad mi skoci pritisak, narocito ako se najedem oraha pa se oljuljam.
Bodkin

#12 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by Bodkin »

valter.ba wrote:Jos mi tinnitus nedostaje u zivotu:lol:. Hvala na korisnim savjetima svima. Sacekacu dan-dva, ako ne prestane idem kod chika dr.

taman da napisem da se pregledas za tinitus
P308

#13 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by P308 »

BJB wrote:Zvoni, zapravo sisti mi nekad u usima kad mi skoci pritisak, narocito ako se najedem oraha pa se oljuljam.
I meni, ali traje par sekundi i prestane.
DIF354

#14 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by DIF354 »

Zna li neko ima li u Sarajevu neka klinika ili slično da prodaje specijalnu zaštitu za uši tzv čepove sa filterom zvuka ovog tipa:
http://www.bontech.hr/index.php/hr/proi ... ta-od-buke ?
valter.ba

#15 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by valter.ba »

Pa gdje ces na moju temu sa cepicima:lol::lol::lol:. Update situacije:Jos mi zvoni a svi nalazi u redu (ORL, Neurolog, Internista) :|. Dijagnoza je fucking Tinitus! Ostaje mi jos da uradim audiovestibulometriju ali nikako da se nakanim zakazati termin.

shminka

#16 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by shminka »

Upravo sam mislio da otvorim ovakvu temu ako je ne bude, kad ono vidim.Primjecujem isto da jako malo ljudi ovo ima kod nas ali vec u Hrvatskoj je jako rasireno i jako puno ljudi pati od zujanja :D

Imam i ja Tinitus i to od glasne muzike,sad ce 5 mjeseci otkako mi zuji, radio testove na audiologiji gore na CUM-u i nije pokazalo nikakvo ostecenje , i rekli mi ako ne prestane da dodjem na kontrolu, naravno nije prestalo pa planiram ovih dana otici. Sto je najgore imam 20 godina a postoji velika sansa da ce mi do kraja zivota ovo zujati

Mislim, najgore je kada hocu da spavam, definitivno.Po danu dosta dosta lakse da kazem bez ikakvi problem ali noc je najgora i ne mogu jos reci da sam se navikao

Valter, na svako zujanje ti je dijagnoza Tinitus jer je to upravo bilo kakvo zujanje, sum ili nesto slicno u uhu. E sve zavisi koji je njegov uzrok, postoje uzroci koji se mogu lijeciti a postoji oni za koje nema lijeka

Ja sam u ovoj drugoj grupi. Zujanje moze nastati od mali milion razloga, posto kada sam ga dobio, sve stvari iscitao na netu i moram ti reci da sam nasao nekog ko se tako jedno jutro probudio i zujalo mu
dita von teese

#17 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by dita von teese »

Mozda moje iskustvo sa zujanjem u uhu moze nekome pomoci. Uglavnom, prije godinu dvije, legnem ja, i cim se okolo zvukovi utisaju, meni nesto pocne zujati. Najgore mi je bilo sto nisam mogla skontati jel mi zvuk dolazi iz glave, jel ga umisljam, ili je iz uha.
Skoro tri noci nisam ni spavala.

Tek poslije tri dana vidim da sam ustavila punjac ukljucen u struju. Priblizim se - cujem zujanje, dolazi iz punjaca.

Od tada mi vise nije zujalo u uhu:)
shminka

#18 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by shminka »

Moracu te razocarati ali ipak ne moze, tvoje iskustvo vise lici na sprdanciju a vjeruj mi Tinitus ljudima unistava zivote i nije uopste za zajebanciju
DIF354

#19 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by DIF354 »

shminka wrote:Upravo sam mislio da otvorim ovakvu temu ako je ne bude, kad ono vidim.Primjecujem isto da jako malo ljudi ovo ima kod nas ali vec u Hrvatskoj je jako rasireno i jako puno ljudi pati od zujanja :D

Imam i ja Tinitus i to od glasne muzike,sad ce 5 mjeseci otkako mi zuji, radio testove na audiologiji gore na CUM-u i nije pokazalo nikakvo ostecenje , i rekli mi ako ne prestane da dodjem na kontrolu, naravno nije prestalo pa planiram ovih dana otici. Sto je najgore imam 20 godina a postoji velika sansa da ce mi do kraja zivota ovo zujati

Mislim, najgore je kada hocu da spavam, definitivno.Po danu dosta dosta lakse da kazem bez ikakvi problem ali noc je najgora i ne mogu jos reci da sam se navikao

Valter, na svako zujanje ti je dijagnoza Tinitus jer je to upravo bilo kakvo zujanje, sum ili nesto slicno u uhu. E sve zavisi koji je njegov uzrok, postoje uzroci koji se mogu lijeciti a postoji oni za koje nema lijeka

Ja sam u ovoj drugoj grupi. Zujanje moze nastati od mali milion razloga, posto kada sam ga dobio, sve stvari iscitao na netu i moram ti reci da sam nasao nekog ko se tako jedno jutro probudio i zujalo mu
Zujaće ti do kraja života to znaj.Isto tako znaj da ćeš se navići i uopšte ti neće smetati ALI ALI ALI nemoj biti glup kao ja pa zbog ne znanja kako doktora tako i ličnog da ne zaštitiš uši dalje.
Ja sam dobio tinitus od buke,u početku je bio mogu slobodno reći bezvezan (smješan) ,ali šta se desilo dalje.
Nisam znao da su od tada uši mnogo osjetljive i da ih treba zaštiti ali baš,da se ne pojača tinitus.
Prvo mi je na 2 metra od mene jedan lik odvrnuo glasnu muziku u autu na 5 sekundi,kada sam došao kući tinitus se pojačao na jedno uvo mogu slobodno rećo 10 x.Prije toga sam ga jedva mogao čuti po noći i to ako se baš koncentrišem,a od tog dana sam ga čuo i po danu.
Onda mi je zalajao pas pokraj mene,pa svirene od auta,na kraju petarde.Sve je to dovelo da je sada nepodnošljiv i čujem ga 24/7.
Da sam prije znao da postoji ova zaštita profesionalna koja propušta normalne zvukove do 80dB a sve preko neutrališe,do ovoga ne bi došlo.Nisam znao a kada sam saznao bilo je kasno jer u Bosni kao što vidim nema tako slično ništa kupiti.Oni čepići protiv buke u apotekama nisu dovoljno dobri.
Sada ću morati u Hrvatsku po ove što sam link stavio prije.

Zaključak:Nabavi sebi zaštitu pod hitno vjeruj mi,najbolje ovu što sam link stavio,stavlja se skroz unutar uva tako da niko ne vidi da nosiš i ima filter zvuka koji sve preko 80 dB neutrališe/smanjuje!

60 dB = normalan govor
80 dB - 90 dB = prometna cesta
100 dB = sirena auta,lajanje psa ...

Sve preko 80 dB će ti povećati tinitus trajno.
Pa ti sad vidi kako i šta.

P.S.
Kupi do tada i one u apoteci čepiće ,najbolji su voštani,pa spužvasti ,smanju buku za 20-30 dB ali to baš nije realno uvijek.Svakako znaj da petarde proizvode od 150- 190 tako da i sa tim čepićima nećeš biit uvijek zaštićen ali ih KUPI!

i još nešta
80 dB = 60 dB x 2 (duplo od 60 dB) ,a 100 dB je ja mislim preko 10 x 80 dB nisam siguran
shminka

#20 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by shminka »

Moram ti reci da mi se za sekundu vec pojacao, ne izlazim nigdje gdje se pusta toliko glasna muzika ali ocito svaki vid iole glasne utice, tako da mogu reci da mi se za mrvicu vec pojacao, tako da posto poto idem da kupim te cepice

Koliko ti vec imas?

I kako autoritativno kazes da ce mi zujati, tacno bi se prepao da nisam toga svjestan :D Ja dosao gore na CUM, meni ona govori nista se ti ne brini proci ce to :lol:
valter.ba

#21 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by valter.ba »

Poslao sam ti pp nisam vidjeo ranije da ste se ovdje raspisali :grin:. Ovo mi bas stvara nervozu i cini me razdrazljivim, pogotovo sto djeci ne mogu dokazati koliko mi smeta vriska po kuci :lol:. Obavezno pred spavanje pustim muziku da mi ponisti taj zvuk i onda se moze zaspati. Ne povecava se zasad a pazicu se naravno jer ako krene i u drugom uhu pocecu pricati sam sa sobom 24/7 :lol:

stakasa

#22 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by stakasa »

Postoji li nacin, medicinski, da se malo ublazi? Naviknu li se svi na kraju?
shminka

#23 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by shminka »

valter.ba wrote:Poslao sam ti pp nisam vidjeo ranije da ste se ovdje raspisali :grin:. Ovo mi bas stvara nervozu i cini me razdrazljivim, pogotovo sto djeci ne mogu dokazati koliko mi smeta vriska po kuci :lol:. Obavezno pred spavanje pustim muziku da mi ponisti taj zvuk i onda se moze zaspati. Ne povecava se zasad a pazicu se naravno jer ako krene i u drugom uhu pocecu pricati sam sa sobom 24/7 :lol:

Dobro guras, i ja sam se bas bio navikao ali eto ko mi se zadnjih par dana pojacao malo pa sam se opet bas unervozio i zna da mu bude lose ali opcenito to je to.

Najvaznije je stvar da se naviknes i prihvatis to stanje, naucno nista nije dokazano da pomaze ali naravno da je bilo slucajeva kojima je prestajalo sve u zavisnosti uzroka Tinitusa
DIF354

#24 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by DIF354 »

Ja imam već 9 mjeseci.
Najvažnije je da se zaštitiš i dobiješ što više znanja o samom problemu ukoliko je tinitus uzrokovan oštećenjem slušnog živca od buke (zvučna trauma).
Nažalost u ovoj mrtvoj Bosni nema ništa kupiti da valja niti ima ko da te posavjetuje.
Ja sam aktivan na internet zajednici ljudi koji pate od ovoga.
Pustite sve doktore ,stručnjake ,familiju koja viče 'proćiće'.Doktori ne samo kod nas već uopšte u svijetu slabo znaju o ovome (stalno srećem ljude na internetu iz različtih krajeva svijeta čija iskustva to svjedoče).
Većinom prepišu Ginko tablete i Betaserc za poboljšanje cirkulacije srednjeg uva.

Kome je tinitus uzrokovan bukom bude li se prepustio svakodnevnim nebulozama doktora i bližnjih upropastiće sam sebe.Nemojte učiti na svojim greškama već na tuđim!Zato vam i govorim ovo sve.

U ranoj fazi tinitusa (prva 3 mjeseca ali neki tvrde da može i poslije) najviše što može pomoći je LLLT (low light lasert herapy),laserkoji obnavlja i sluh i pomaže kod tinitusa.On zapravo regeneriše djelimično oštećenje fine slušne ćelije (hair cells).Još može pomoći ,ali baš u toj ranoj fazi od 3 mjeseca,hiperbarična komora koja povećava količinu kisionika u organizmu ,a kiseonik pomaže obnavljanju kako tkiva tako i živca ( u ovom slučaju slušnog/tinitus).

Moja priča ,ukratko:
-4 sata izložen nekvalitetnom ozvučenju u diskoteci
-sutradan ono normalno pištanje u ušima poslije diskoteke ne prestaje
-smirilo se tek nakon 4 dana
-jedino u noći sam čuo baš kada se koncetrišem neki blagi šum koji prije nije bio =tinitus
-odlazim kod dr. koji mi papreno naplati pregled i prepiše neke gluposti
-navikao sam se,kao što rekoh zvuk u ušima je bio blag ,samo sam ga po noći čuo i to kad se baš napregnem da ga čujem
-prošlo je mjesec dana ja zaboravio na to...jedan lik 2 metra od mene odvrće muziku u autu do kraja na 3-5 sekundi...dolazim kući sjedam za komp a ono ŠUŠTI LI ŠUŠTI!
-Eto koliko je malo trebalo i koliko su uši osjetljive poslije prve traume ,da se tinitus poveća enormno
-naravno nisam znao da postoji profesionalna zaštita ,mjeseci su prolazili ,počeo sam koristiti neke iz apoteke čepove klix (2 KM) kojih je čas bilo čas ne kupiti + bilo me je sramota to nositi da svi vide
-Nisam ih uvijek imao tako da su :lajanje psa ,svirene automobila,lupanje čekićem,zvono kućno ,petarde = sve mi je to do danas povećalo tinitus da sam skoro htio da se ubijem
-SVE PREKO 80dB (decibeal) MOŽE TRAJNO POVEĆATI TINITUS I SVE OVO ŠTO SAM NAVEO IZNAD JE PREKO 80dB.
POSTOJI I TAKOZVANI 'SPIKE' (eng) A TO VAM JE KADA VAM NEKI SVAKODNEVNI MALO JAČI ZVUK POVEĆA TINITUS A ON SE NAKON NEKOG VREMENA SMANJI ,TAKO DA ZNATE AKO VAM SE POVEĆAO DA NE PANIČITE ,MOŽE SE SMANJITI SAMO SE SMIRITE.

PROBLEM 2. Od korištenja ovih jednokratnih čepiča protiv buke ali i daljnjeg oštećenja slušnog živca dobio sam i HYPERACUSSIS = osjetljivost na zvukove.Korištenjem čepića uši se naviknu na tišinu i postanu lijene.Normalne zvukove čujete povišeno,tako da npr zveckanje escajga mi toliko odzvanja u glavi da nmg da trpim.
TO JE PROBLEM GLAVNI KOJI SAM MOGAO RANIJE RJEŠITI DA SAM ZNAO ZA OVU PROFESIONALNU ZAŠTITU = CUSTOM MADE EAR PLUGS.NA NETU IH IMATE U STRANIM ZEMLJAMA GDJE IH PRAVE ZA MUZIČARE.UZIMA SE KALUP UVA TAKO DA PERFEKTNO LIJEŽU.ONI PROPUŠTAJU NORMALNE ZVUKOVE KOJI VAM NE MOGU POVEĆATI TRAJNO TINITUS (MOŽE SE JAVITI 'SPIKE' KOJI SAM IZNAD OBJASNIO) VEĆ ČUJETE SVE NORMALNO DO 80 dB ,TAKO DA NE MOŽETE DOBITI I OSJETLJIVOST NA ZVUK (hyperacussis) , (ljudski govor je 60 dB) a preko 80 dB NEUTRALIŠU.
TIME STE RIJEŠILI PROBLEME I STRAH OD DALJNE ŠTETE.

Ja ću kada budem kupovao uskoro nadam se,tražiti što bolji filter zvuka koji bi me štitio i od zvuka vatrenog oružja jer kod nas nije rijetko da se tu i tamo zapuca.

Ovo uopšte nije smješno i znam da slabo ko ovo razumije ali niste jedini sa ovim.
Proći neće,manite se tih savjeta ,zaštite se prije nego postane nepodnošljivo.
Vjerujte mi ,potražite po netu ljudi žive očajno ,depresija non stop ,život 0.
Ne dozvolite to sebi kao što sam ja,trenutno sam na granici do nervnog sloma.

http://www.bontech.hr/index.php/hr/proi ... ta-od-buke
http://www.bontech.hr/index.php/hr/uslu ... apija-lllt
DIF354

#25 Re: Zvoni mi u uhu :)

Post by DIF354 »

Eto da još dodam da sam prije 3-4 mjeseca tinitus čuo samo 4 sata dnevno,ujutru kad ustanem nekoliko minuta i uveče kada liježem,dnevno kad sam u baš tihoj prostoriji tipa sobe gdje nema tv-a ,frižedera da zuji itd.
Sad je 24/7 ma gdje god da se nalazim.
Sve zbog ne znanja,padanju u depresiju i nerazumjevanja porodice,tako da na vrijeme nisam potražio moguća rješenja zaštite.
22 su mi godine...čekam mrtvi pasoš da mogu preći granicu da uzmem aBd dobre ear plugs.
Post Reply