Žurnalistika na FPN-u ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
kx6

#1 Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

Ovako , ucenik sam cetvrtog razreda ali ne znam sta da upisem .. puno ideja mi je prolazilo kroz glavu i ni u jednoj se nisam nalazio kao u ovoj .. tj . u zurnalistici .. plus moram napomenuti da imam veliku ljubav prema fotografijama pa bih nekako to spojio i radio u toj oblasti ..

Znam da ce neki reci da nema puno prespektive za ovaj posao,ali ako si uporan i najbolji u tome , uvijek ce biti .. to je barem neko moje misljenje .

Šta vi mislite ?! :) :)
X2000

#2 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by X2000 »

Kad sam ja svojevremeno razmisljala o zurnalistici, jedan poznati novinar dao mi je odlican savjet:

Sa zurnalistikom mozes biti samo novinar, a ako nisi najbolji, onda si niko i nista. A sa bilo kojim drugim fakultetom ( ili bez njega), mozes biti novinar.

Tako ja nisam to zavrsila, ali sam u medijima.

Moj ti je savjet - mani se corava posla. Mozda bi ti najbolje bilo, ako te to vec inetresira, da se negdje vani upises na studij fotografije, koji kod nas ne postoji, koliko znam.

Inace, moj savjet svima su informatika, masinstvo, elektrotehnika, medicina.... Naravno, uvijek su tu i pravo i ekonomija
kx6

#3 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

X2000 wrote:Kad sam ja svojevremeno razmisljala o zurnalistici, jedan poznati novinar dao mi je odlican savjet:

Sa zurnalistikom mozes biti samo novinar, a ako nisi najbolji, onda si niko i nista. A sa bilo kojim drugim fakultetom ( ili bez njega), mozes biti novinar.

Tako ja nisam to zavrsila, ali sam u medijima.

Moj ti je savjet - mani se corava posla. Mozda bi ti najbolje bilo, ako te to vec inetresira, da se negdje vani upises na studij fotografije, koji kod nas ne postoji, koliko znam.

Inace, moj savjet svima su informatika, masinstvo, elektrotehnika, medicina.... Naravno, uvijek su tu i pravo i ekonomija

e pa to me najvise i koci .. a takodjer i boli .. sto pola njih tamo u medijima nema odgovarajuci zavrsen faklutet za to .

A ima u ZG,ali mi se ne ide vani sada .. a sto se tice tih navedenih fakluteta .. ni u jednom se ne vidim :D :-?
X2000

#4 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by X2000 »

Iz mog iskustva, fakultet, narocito nasi, u BiH, ne garantira ti nikakav nivo znanja niti strucnosti.

Sve se, u sustini, svodi na licni angazman, talent i interesiranje.

Poznajem dosta novinara sa faxom, ali su glupi ko noc i nit' znaju sta i o cemu, niti znaju prepoznati vijest, niti je znaju plasirati kako dolikuje. S druge strane, poznajem i dosta SSS novinara koji su vrhunski.

Hocu da kazem da i taj fax pomalo gubi smisao s obzirom na nacin zaposljavanja. Drzava nam je eldorado za neobrazovane pametnjakovice i dupelisce, a fakulteti ocigledno postoje samo da bi prof. dr. i ostali akademski prepisivaci doktorskih disertacija i drugih naucnoistazivackih radova mogli primati place, pausale i ostale naknade za (ne)rad.

Moj ti je savjet da se ipak okrenes nekom "nedrustvenom" zanimanju. Danas se sve svodi na banke i tehnologiju, a i ljudi su uvijek bolesni i umiru.

Svoju ljubav prema novinarstvu zadovolji nekim blogom. Sretno!
casanova123

#5 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by casanova123 »

odlicno receno x2000 .. otvori blog pa pisi i radi na novinarstvu.. sto se tice fakulteta zar ne vidis i ne citas sve moguce vijestio stanju u drzavi? ima medju najvise nezaposlenih novinara a ti bi u novinare gdje ti treba opet stela da dobijes kakav posao xD
kx6

#6 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

X2000 wrote:Iz mog iskustva, fakultet, narocito nasi, u BiH, ne garantira ti nikakav nivo znanja niti strucnosti.

Sve se, u sustini, svodi na licni angazman, talent i interesiranje.

Poznajem dosta novinara sa faxom, ali su glupi ko noc i nit' znaju sta i o cemu, niti znaju prepoznati vijest, niti je znaju plasirati kako dolikuje. S druge strane, poznajem i dosta SSS novinara koji su vrhunski.

Hocu da kazem da i taj fax pomalo gubi smisao s obzirom na nacin zaposljavanja. Drzava nam je eldorado za neobrazovane pametnjakovice i dupelisce, a fakulteti ocigledno postoje samo da bi prof. dr. i ostali akademski prepisivaci doktorskih disertacija i drugih naucnoistazivackih radova mogli primati place, pausale i ostale naknade za (ne)rad.

Moj ti je savjet da se ipak okrenes nekom "nedrustvenom" zanimanju. Danas se sve svodi na banke i tehnologiju, a i ljudi su uvijek bolesni i umiru.

Svoju ljubav prema novinarstvu zadovolji nekim blogom. Sretno!
to si upravu,ali kakva nam je drzava ni poslije jednog zavrsenog fakluteta ne mogu ocekivati zasiguran posao ..

u svakom slucaju,hvala :)
kx6

#7 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

casanova123 wrote:odlicno receno x2000 .. otvori blog pa pisi i radi na novinarstvu.. sto se tice fakulteta zar ne vidis i ne citas sve moguce vijestio stanju u drzavi? ima medju najvise nezaposlenih novinara a ti bi u novinare gdje ti treba opet stela da dobijes kakav posao xD
nisam informisan o nezaposljenju novinara ,a stela bi se nasla :-D
X2000

#8 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by X2000 »

:) Sa stelom ces daleko dogurati :roll:
kx6

#9 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

X2000 wrote::) Sa stelom ces daleko dogurati :roll:
jel ti ironija ili ?!
casanova123

#10 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by casanova123 »

ne vjerujem da je ironija.. 30% je nesiguran a 100% siguran da ces sa stelom dobro da zavrsis ako je imas ahah :D
Eleonora

#11 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by Eleonora »

kx6 wrote:Ovako , ucenik sam cetvrtog razreda ali ne znam sta da upisem .. puno ideja mi je prolazilo kroz glavu i ni u jednoj se nisam nalazio kao u ovoj .. tj . u zurnalistici .. plus moram napomenuti da imam veliku ljubav prema fotografijama pa bih nekako to spojio i radio u toj oblasti ..

Znam da ce neki reci da nema puno prespektive za ovaj posao,ali ako si uporan i najbolji u tome , uvijek ce biti .. to je barem neko moje misljenje .

Ovo je jedan od onih zanimanja koji su se prije 20-30 godina izuzetno cijenili, a danas...malo je reci.
Ali dzaba ako nesto volis...Potpuno te razumijem.
Ko da mi svi ne znamo koja zanimanja danas donose profit, ali sta ako jednostavno nismo rodjeni za to?!
Nismo. I gotovo.

Samo novinar razumije novinara. :D Radis i kad nisi na radnom mjestu, moras uvijek biti u toku, biti brz, stalno u pokretu, spreman na sve i svasta. Dinamican posao i jako zanimljiv.
Urednici od tebe ocekuju nekad nemoguce. I kad im objasnis da to ne moze, ne vjeruju, vrse pritisak, traze stalno NOVOSTI. A nekad ti se jednostavno ne da ''roviti'', naidje period...
Helem, mukotrpan je ovo poziv, mada onima koji se time ne bave, djeluje smijesno i prelagano. Ali ako zelis biti kvalitetan novinar, trebas puno ulagati. A vjeruj mi, jako malo ces dobiti. :wink:
kx6

#12 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

Eleonora wrote:
kx6 wrote:Ovako , ucenik sam cetvrtog razreda ali ne znam sta da upisem .. puno ideja mi je prolazilo kroz glavu i ni u jednoj se nisam nalazio kao u ovoj .. tj . u zurnalistici .. plus moram napomenuti da imam veliku ljubav prema fotografijama pa bih nekako to spojio i radio u toj oblasti ..

Ovo je jedan od onih zanimanja koji su se prije 20-30 godina izuzetno cijenili, a danas...malo je reci.
Ali dzaba ako nesto volis...Potpuno te razumijem.
Ko da mi svi ne znamo koja zanimanja danas donose profit, ali sta ako jednostavno nismo rodjeni za to?!
Nismo. I gotovo.

Samo novinar razumije novinara. :D Radis i kad nisi na radnom mjestu, moras uvijek biti u toku, biti brz, stalno u pokretu, spreman na sve i svasta. Dinamican posao i jako zanimljiv.
Urednici od tebe ocekuju nekad nemoguce. I kad im objasnis da to ne moze, ne vjeruju, vrse pritisak, traze stalno NOVOSTI. A nekad ti se jednostavno ne da ''roviti'', naidje period...
Helem, mukotrpan je ovo poziv, mada onima koji se time ne bave, djeluje smijesno i prelagano. Ali ako zelis biti kvalitetan novinar, trebas puno ulagati. A vjeruj mi, jako malo ces dobiti. :wink:

e upravo tako ,jesi ti novinar ili ??

je li mislis pod tim "malo dobiti" na novac ili ?!
Eleonora

#13 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by Eleonora »

Ne pisem sigurno napamet, vec radim to i znam.

U prvom redu - novac. Onda malo se cijeni. Tesko je biti najbolji jer su vrednovanja i ukusi razliciti.
A mozes biti i najbolji, a opet da zivis jadno bez nekog financijskog priliva.

A nas fakultet je posebna prica. Prvo sto mi je urednik rekao kada sam dosla na radno mjesto : e sad fino sve zaboravite sto ste ''ucili'' na fakultetu, sad ide ono pravo.
I zaista je tako i bilo. Fax ko fax samo mi je bio neki plusić. Koristi konkretne - nikakve nemas.
Smijesno i zalosno u isto vrijeme.
amko76

#14 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by amko76 »

Bome hoće, bez toga neće naći ni posao.

Sine ako imaš neke veze, naročito rodbinske, ne beri brigu šta god da završiš. Ako nemaš, neće ti pomoći izbor fakulteta, pa makar to bio Harvard ili Oxford. Pošteno zaboravi.

Možda pomogne i davanje mita, ali nepotizam je daleko više zastupljen.

Takvo smo društvo i takvi ljudi, pa što prije to shvatiš lakše će ti biti u budućnosti.
kx6

#15 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

Eleonora wrote:Ne pisem sigurno napamet, vec radim to i znam.

U prvom redu - novac. Onda malo se cijeni. Tesko je biti najbolji jer su vrednovanja i ukusi razliciti.
A mozes biti i najbolji, a opet da zivis jadno bez nekog financijskog priliva.

A nas fakultet je posebna prica. Prvo sto mi je urednik rekao kada sam dosla na radno mjesto : e sad fino sve zaboravite sto ste ''ucili'' na fakultetu, sad ide ono pravo.
I zaista je tako i bilo. Fax ko fax samo mi je bio neki plusić. Koristi konkretne - nikakve nemas.
Smijesno i zalosno u isto vrijeme.
sve u svemu,zajebano .. jesi ti zadovoljna ?!
kx6

#16 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by kx6 »

amko76 wrote:
Bome hoće, bez toga neće naći ni posao.

Sine ako imaš neke veze, naročito rodbinske, ne beri brigu šta god da završiš. Ako nemaš, neće ti pomoći izbor fakulteta, pa makar to bio Harvard ili Oxford. Pošteno zaboravi.

Možda pomogne i davanje mita, ali nepotizam je daleko više zastupljen.

Takvo smo društvo i takvi ljudi, pa što prije to shvatiš lakše će ti biti u budućnosti.
pa moglo bi se naci :D
a sa tim ostalim dijelom se slazem :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Žurnalistika na FPN-u ?

Post by Truba »

kakav je sad fakultet s postdiplomskim???

treba mi iskustvo iz prve ruke :D malo sam ispao iz toka :D

šta rade s onima što su završili prije bolonje :D jel idu jednu ili 2 godine ili kako već
Post Reply