ZURITI ILI NE...???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ajdinq

#1 ZURITI ILI NE...???

Post by ajdinq »

Pozdrav
kod mene se u toku Ramazana barem jednom ili dva puta spomene naredna tema..
Treba li sa iftarom žuriti ili ne???
Treba li prvo sačekati da izuči ezan ili je Ok odmah jesti i piti..
Kaze se: "Ljudi su na dobrom putu dok god žure sa iftarom a otežu sa sehurom."
Sta vi mislite o ovome???
emra_a

#2 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by emra_a »

ja licno uvijek cekam da ezan zavrsi
travar

#3 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by travar »

Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
Iako pri tom tražimo kanal sa bržim tempom :D
beautyfool

#4 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by beautyfool »

Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede :)
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom :)
Prozor

#5 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by Prozor »

beautyfool wrote:Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede :)
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom :)
Hvala Allahu :)
Ahmmed

#6 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by Ahmmed »

Prozor wrote:
beautyfool wrote:Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede :)
Hvala Allahu :)

:thumbup:
dino_sara

#7 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by dino_sara »

U mojoj tradiciji ide, cim zauci ezan treba se omrsiti vodom,hurmom, sokom...... sacekati onda da ezan zavrsi, prouciti Fatihu i onda nastaviti sa obrokom.
Eto toliko ;)
sesalmir

#8 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by sesalmir »

travar wrote:Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
Na hayatu brze uci nego na tvsa :)
travar

#9 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by travar »

sesalmir wrote:
travar wrote:Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
Na Alfi je brži :D
sesalmir

#10 Re: ZURITI ILI NE...???

Post by sesalmir »

travar wrote:
sesalmir wrote:
Na Alfi je brži :D
Sad mi kazes, prodje cijeli ramazan :-?
Post Reply