Pozdrav
kod mene se u toku Ramazana barem jednom ili dva puta spomene naredna tema..
Treba li sa iftarom žuriti ili ne???
Treba li prvo sačekati da izuči ezan ili je Ok odmah jesti i piti..
Kaze se: "Ljudi su na dobrom putu dok god žure sa iftarom a otežu sa sehurom."
Sta vi mislite o ovome???
ZURITI ILI NE...???
-
emra_a
#2 Re: ZURITI ILI NE...???
ja licno uvijek cekam da ezan zavrsi
- travar
#3 Re: ZURITI ILI NE...???
Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
Iako pri tom tražimo kanal sa bržim tempom
- beautyfool
#4 Re: ZURITI ILI NE...???
Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom
- Prozor
#5 Re: ZURITI ILI NE...???
Hvala Allahubeautyfool wrote:Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede![]()
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom![]()
- Ahmmed
#6 Re: ZURITI ILI NE...???
Prozor wrote:Hvala Allahubeautyfool wrote:Ja koliko znam cim aksam pocne moze se jesti, eh sad kako ko voli, neko odmah jede, neko saceka ezan a neko saceka ezan pa klanja aksam pa tek onda jede![]()
Npr. ne cuje se ezan u svim djelovima svijeta i nemaju svi mogucnost da cuju ezan iz dzamije a koliko znam nama nije obaveza kad bude iftar da proucimo ezan prije jela !? A svakako je lijepo saslusati ezan a lijepo je i zahvaliti Allahu dz.s. na blagodatima koje nam je dao, na danu koji smo postili samo zbog Njega i na hrani koju nam je podario za iftarom... jos ako smo u drustvu nasih najmilijih pa nema ljepsih momenata od momenata provedenih za iftarom![]()
-
dino_sara
#7 Re: ZURITI ILI NE...???
U mojoj tradiciji ide, cim zauci ezan treba se omrsiti vodom,hurmom, sokom...... sacekati onda da ezan zavrsi, prouciti Fatihu i onda nastaviti sa obrokom.
Eto toliko
Eto toliko
- sesalmir
#8 Re: ZURITI ILI NE...???
Na hayatu brze uci nego na tvsatravar wrote:Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
- travar
#9 Re: ZURITI ILI NE...???
Na Alfi je bržisesalmir wrote:Na hayatu brze uci nego na tvsatravar wrote:Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!
- sesalmir
#10 Re: ZURITI ILI NE...???
Sad mi kazes, prodje cijeli ramazantravar wrote:Na Alfi je bržisesalmir wrote:Na hayatu brze uci nego na tvsatravar wrote:Kod mene se u kući sačeka da ezan završi pa se onda iftari, čisto radi onog pravila da se sve ostavi dok ezan uči!