Zupcasti remen

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Tuzla111

#1 Zupcasti remen

Post by Tuzla111 »

Znam da je tesko al moze li se pretpostaviti u kakvom je stanju ovaj remen?
Image
Image
Bakir1

#2 Re: Zupcasti remen

Post by Bakir1 »

nisi slikao ono sto treba da se vidi
muha_sa

#3 Re: Zupcasti remen

Post by muha_sa »

nisu izbrisana slova i brojke--dobar
Tuzla111

#4 Re: Zupcasti remen

Post by Tuzla111 »

Bakir1 wrote:nisi slikao ono sto treba da se vidi
znam Bake al kako da guram telefon da se vidi unutra. Ja bio zadovoljan da je jos u jednom komadu :D
Tuzla111

#5 Re: Zupcasti remen

Post by Tuzla111 »

muha_sa wrote:nisu izbrisana slova i brojke--dobar
Pa i ja po tome kontam da ima mozda oko 60-70k km predjenih, moze jos jedno 30 mozda max.
commendatore

#6 Re: Zupcasti remen

Post by commendatore »

mozda vanjski dio ne prolazi preko rolera ko zna
ElRe

#7 Re: Zupcasti remen

Post by ElRe »

Izgleda dobro, ali nemoguce je ovako utvrditi stanje.
ja71

#8 Re: Zupcasti remen

Post by ja71 »

zupcasti se MORA mijenjati nakon odredjenog broja kilometara bez obzira sto izgleda "ko nov".
tu svaki model ima svoju cifru kad se mora mijenjati. nekad je to 80.000 nekad 100.000.
na mom pasatu je to npr. svakih 150.000.
pogledaj sta ti pise u upustvu ili pitaj zastupnika proizvodjaca.

naravno da nije problem prekoraciti recimo nekih 5%.
ali sto vise cekas vise se izlazes riziku da pukne.
starenjem zupcasti remen ne gubi na funkcionalnosti nego se povecava taj rizik.
a kad pukne ...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9 Re: Zupcasti remen

Post by mali_milojica »

Tuzla111 wrote:Znam da je tesko al moze li se pretpostaviti u kakvom je stanju ovaj remen?
Image
Image
Koji je auto?
tempuser

#10 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

Nije to mikroremen da mu gledas stanje po stampi s vanjske strane.
Ako ne znas kad je mijenjan zadnji put, racun, upisano u servisnu, onda zbog sebe zamjenis set zupcastog kad kupis auto/dobijes u ruke i miran. To je zlatno pravilo, kavko crno gledanje stanja zupcastog i procjenjivanje koliko je presao... :-)
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#11 Re: Zupcasti remen

Post by Leon16v »

Ja kad sam radio prosle godine dihtung glave, rekao da i remen zamjeni, zove covjek, kaze moze on jos izdurati bez problema, pa za godinu i po cak i vise, cemo da sredimo to, sad vjerovatno je sve skidao, pa pogledao i vidio da jos to moze. :-D
tempuser

#12 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

Leon16v wrote:Ja kad sam radio prosle godine dihtung glave, rekao da i remen zamjeni, zove covjek, kaze moze on jos izdurati bez problema, pa za godinu i po cak i vise, cemo da sredimo to, sad vjerovatno je sve skidao, pa pogledao i vidio da jos to moze. :-D
Ako ga on nije mijenjao ili nema zapisano na samom motoru pa da ti je to rekao, kad skida glavu stanje remena moze bolje vidjeti, a dosta toga govore stanje remenica, spanera i vodene pumpe ako se mijenja u setu, ali generalno, cast svakome ali ja takvom "procjenitelju" nikad vise ne bih parkirao auto u servis.
Rugafet

#13 Re: Zupcasti remen

Post by Rugafet »

Tuzla111 wrote:
Pa i ja po tome kontam da ima mozda oko 60-70k km predjenih, moze jos jedno 30 mozda max.
Nista nemoj kontat i gatat. Ako ne znas kad je radjen servis (a ne znas) onda ga ti uradi i miran si. Da ne bi bilo skuplja pita od tepsije, sta ce ti to.
tempuser

#14 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

Rugafet wrote:
Tuzla111 wrote:
Nista nemoj kontat i gatat. Ako ne znas kad je radjen servis (a ne znas) onda ga ti uradi i miran si. Da ne bi bilo skuplja pita od tepsije, sta ce ti to.
Ja nikad necu zaboraviti epizodu odmah poslije rata kad je jedan sad vec rah. mehanicar, koji je radio honorarno u servisu, a inace kao vozac, svom sefu (kupio coek auto i dovezao da mu promjeni sve sto reba ukljucujuci i zupcasti) "procjenio" da moze jos. Lik poslije servisa krenuo na more sa zenom i djetetom, na 1/2 pukne remen. Sva sreca bio Opel benz pa nije bilo vece havarije...
sparky

#15 Re: Zupcasti remen

Post by sparky »

tempuser wrote:Nije to mikroremen da mu gledas stanje po stampi s vanjske strane.
Ako ne znas kad je mijenjan zadnji put, racun, upisano u servisnu, onda zbog sebe zamjenis set zupcastog kad kupis auto/dobijes u ruke i miran. To je zlatno pravilo, kavko crno gledanje stanja zupcastog i procjenjivanje koliko je presao... :-)
Ja kad sam kupio auto, nisam znao kad je mjenjan. Pregledali sve dijelove i evo auto od tada prešlo 85 hiljada. Nakon nekih godinu i po nađem servisnu knjigu ispod rezervnog točka i piše da je urađen na 150 hiljada. Dakle, procijeniti se može prilično tačno, ko zna.
tempuser

#16 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

sparky wrote:
tempuser wrote:Nije to mikroremen da mu gledas stanje po stampi s vanjske strane.
Ja kad sam kupio auto, nisam znao kad je mjenjan. Pregledali sve dijelove i evo auto od tada prešlo 85 hiljada. Nakon nekih godinu i po nađem servisnu knjigu ispod rezervnog točka i piše da je urađen na 150 hiljada. Dakle, procijeniti se može prilično tačno, ko zna.
NHF ali moze jedino da gata...
sparky

#17 Re: Zupcasti remen

Post by sparky »

tempuser wrote:
sparky wrote:
Razbacio je kasike :) ne kažem da moze 100% ali stanje se može utvrditi. Mada uvijek postoji ona doza straha
tempuser

#18 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

sparky wrote:
tempuser wrote:
Razbacio je kasike :) ne kažem da moze 100% ali stanje se može utvrditi. Mada uvijek postoji ona doza straha
Moze utvrditi samo da nije ispucao i da ga nesto fizicki nije ostetilo, ali to ne mora nista da znaci! Gdje su spaneri, rolne, vodena pumpa, sve to moze sutra da promjeni stanje!
E upravo se o toj dozi straha radi...
taureg71

#19 Re: Zupcasti remen

Post by taureg71 »

dakle, bez obzira na sve, mijenjat ovo na 5 god ili na 100 000 km
Rugafet

#20 Re: Zupcasti remen

Post by Rugafet »

sparky wrote:
A cuj, imas ti extrema koliko hoces, ali cemu to. MIslim mozda mozes preci i 300 hiljada bez zamjene, ali samo mozda. Znaci ako nisi siguran a mislis zadrzati auto kod sebe neko duze vrijeme minenjaj brate i mirna bosna.

@tempuser, a imas tonu takvih slucajeva, moze jos samo vozi i sl. a kad marfi (obicno nisi ni blizu kuce) opici po usima tri dana zvoni
ja71

#21 Re: Zupcasti remen

Post by ja71 »

negdje sam citao da je opel za neki model 2 puta mijenjao preporuku za mijenjanje.
Kad je tek izasao taj model glasilo je svakih 120.000.
onda su skontali da brzo puca pa su promijenili na 100.000.
zadnja preporuka je bila 80.000.

preporuka proizvodjaca se bazira na vjerovatnoci za pucanje remena.
kada niko ne bi mijenjao remen vjerovatno bi bio i manji procenat onih koji su presli i duplo vise od prepuruke.
isto tako postoji i vrlo mali procenat onih kojima puca iako jos nisu presli kilometrazu sa preporuke.
proizvodjac preporukom pokusava minimizirati rizik za pucanje.
tempuser

#22 Re: Zupcasti remen

Post by tempuser »

ja71 wrote:negdje sam citao da je opel za neki model 2 puta mijenjao preporuku za mijenjanje.
Kad je tek izasao taj model glasilo je svakih 120.000.
onda su skontali da brzo puca pa su promijenili na 100.000.
zadnja preporuka je bila 80.000.

preporuka proizvodjaca se bazira na vjerovatnoci za pucanje remena.
kada niko ne bi mijenjao remen vjerovatno bi bio i manji procenat onih koji su presli i duplo vise od prepuruke.
isto tako postoji i vrlo mali procenat onih kojima puca iako jos nisu presli kilometrazu sa preporuke.
proizvodjac preporukom pokusava minimizirati rizik za pucanje.
Mislim da je to bilo na Astrama G i Ecotec motorima sa 16v.
Preporuka proizvodjaca se bazira na tome da ne postoji rizik od pucanja, na preporucenoj kilometrazi nece puci sigurno, poslije toga je sve rizik, ondosno nije bitno koliko moze izdrzati.
ja71

#23 Re: Zupcasti remen

Post by ja71 »

nazalost je rizik nemoguce potpuno iskljuciti.
proguglaj malo (ako razumijes na Njemackom) koliko ljudi se zali da im puca remen prije isteka preporuke.
to u ukupnom broju jeste vrlo vrlo mali procenat (odnosno promil) ali kao sto rekoh nemoguce je rizik potpuno iskljuciti
BlueBlood

#24 Re: Zupcasti remen

Post by BlueBlood »

:lol: :lol: :thumbup: :mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#25 Re: Zupcasti remen

Post by mali_milojica »

Na G4 SDI je cini mi se preporuka bila 80k,a vodena pumpa na 160k. Kad su raji poceli pucati zupcasti jer vodena zablokira,onda su poceli i vodenu mijenjati svaki put kad i zupcasti.
Post Reply