Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hrusta

#1 Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hrusta »

Pozdrav svima,

Imam jedno pitanje sto se tice promijene zupcastog remen kaisa na Golfu V 1.9Tdi 2008 godiste. Trenutno sam u Engleskog i auto ce napunit 4 god u Junu i po savijetu VW UK kais se treba promijeniti, prema njihovim uputama svake 4 god ili 60 000 milja (oko 90 000km) sta se ispuni prije (god. ili kilometraza). Moj auto ima samo 14 000 milja (22 500km), jer ga samo supruga koristi. Razlog sto ovde savijetuju svage 4 godine mijenjanje (ako nepravis veliku kilometrazu) je valjda da guma stari i da moze puknuti posilje 4 god. Ovde na UK forumima svako savijetuje njegovo mijenjanje svake 4 god bez obzira na kilometrazu, i u isto vrijeme mijenjanje vodene pumpe. Sad kad sam bio u SA frajer mi je reko u VW servisu da oni samo gledaju na kilometrazu i da 4 god faktor oni ne uzimaju u obzir. Burazov Polo 1.4tdi 2005 god, nije nikad mijenjo remen kais, redovno je pregledan na servisu svake god i za sad je ok. Isto tako sam cuo da u Njemackoj samo mijenjaju kad dodje kilometraza u obzir.

Koji su vasi savijeti i ikustva sa ovim, i ako ima neko sto bas radi u VW ili je mehanicar da mi dadne savijet, bio bih zahvalan. Ovde je zamijena kaisa i vodene pumpe £300-400.

Pozz.
hostapler

#2 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hostapler »

Da sam na tvom mjestu,ja bih mjenjao. To je ulaganje od par stotina,a moze ti ustediti nekoliko hiljada. Ja se sa tim ne bih igrao.
Iskustvo iz zivota,rodzak je na Alfi 156 takođe mjenjao zbog starosti a ne zbog kilometraze.
hrusta

#3 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hrusta »

hostapler wrote:Da sam na tvom mjestu,ja bih mjenjao. To je ulaganje od par stotina,a moze ti ustediti nekoliko hiljada. Ja se sa tim ne bih igrao.
Iskustvo iz zivota,rodzak je na Alfi 156 takođe mjenjao zbog starosti a ne zbog kilometraze.

upotpunosi se slazem sa tobom, odradi cu to ubrzo. nego bas me cudi sto u SA savijetuju samo sto se tice kilometraze a ne spominju starost kaisa, pa reko da vidim sta raja na forumu misle.
hostapler

#4 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hostapler »

Pazi,za ovo iskustvo cu ti reci ovo.
Rođak je takođe kupio nov auto,redovno odrzavan u ovlastenom servise Alfa Romeo. Za pet godina je presao oko 50 000 km i kad je mjenjao ulje i filtere covjek mu kaze trebalo bi uraditi kompletan veliki servis. Covjek bukvalno nije htio preuzeti auto dok se sve ne uradi sto treba,sa komentarom koji je bio slican mom. Par stoja nije nista u odnosu na jednu jedinu hiljadarku,da ne kazem dvije.
Cudi me da su to rekli ovdje u ovlastenom servisu VW,jer su oni mnogo ozbiljniji igrac na nasem trzistu od Fiata.
goran16v

#5 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by goran16v »

Meni su za 1,9 TDI u ovlastenom rekli ili 5 god ili 90k km, pa sa prije dodje na red, ali su za 2,0 TDI rekli 120k km bez obzira na starost. Auto trenutno 6 god star, trenutno 112k km, na 118k servis kad ce se zamjeniti zupcasti.
hrusta

#6 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hrusta »

hostapler wrote:Pazi,za ovo iskustvo cu ti reci ovo.
Rođak je takođe kupio nov auto,redovno odrzavan u ovlastenom servise Alfa Romeo. Za pet godina je presao oko 50 000 km i kad je mjenjao ulje i filtere covjek mu kaze trebalo bi uraditi kompletan veliki servis. Covjek bukvalno nije htio preuzeti auto dok se sve ne uradi sto treba,sa komentarom koji je bio slican mom. Par stoja nije nista u odnosu na jednu jedinu hiljadarku,da ne kazem dvije.
Cudi me da su to rekli ovdje u ovlastenom servisu VW,jer su oni mnogo ozbiljniji igrac na nasem trzistu od Fiata.

i ja sam se bio zacudio odgovoru, kad sam reko frajeru to za 4 god, bez obzira na kilometrazu, pogledo me ko da sam pao sa marsa i on konto da ga ja zaj*****m. znaci po ovom tempu koristenja zeninog auta koje nepredje 6 000km godisnje po njima trebo bi ga tek promijeniti za jedno 6-7 god, sto je fakat puno.

evo cistog primjera, burazov polo 2005 god 1.4tdi tek ce mozda ove godine mijenjat a tek preso oko 46 000km.
hrusta

#7 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hrusta »

goran16v wrote:Meni su za 1,9 TDI u ovlastenom rekli ili 5 god ili 90k km, pa sa prije dodje na red, ali su za 2,0 TDI rekli 120k km bez obzira na starost. Auto trenutno 6 god star, trenutno 112k km, na 118k servis kad ce se zamjeniti zupcasti.

gorane, bas to nekontam sto se tice 1.9 i 2l za ovaj prvi daju ti 5 god a za drugi nista???
hostapler

#8 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hostapler »

Mislim da bi trebao uraditi onako kako su ti rekli ili kako pise u knjizi. Vidis da VW za razlicite motore propisuje razlicit interval zamjene. Ako su ti rekli 5 god ili 90k uradi kako su rekli i cao.
Jedno pitanje,nevezano za ovo,bez ikakve zle namjere. Zar vam se isplatilo uzeti dizel s obzirom da auto prelazi samo 6000 godisnje?
vukojebina

#9 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by vukojebina »

Ja da sam na tvom mjestu, jos dvije godine sigurno nebi nista mijenjo..jer to je sve vise postalo bezobrazluk majstora, koji pomalo sve vise skracuje taj interval mijenjanja remena...prije je bilo 7 god ili 120000, pa 5 god ili 90000, ev sad su sisli na 4 godine...konkretno mislim na taj 1.9 motor... Imo sam bas to auto sa tim motorom, tak da sam se raspitivo kod bruku majstora...a fakt je da ces vjerovatno vozit i 10 god ili 200000 a da on nece puci...ok mozda vodena pumpa nece izdrzat toliko...
No slazem se definitivno da iz preventivnih razloga ne treba se toliko upustit.. 120 000 ili 6-7 godina je neka optimala...
Kako su krenuli majstori, jos malo pa ce predlagat da se zupcasti mijenja prikom svake promjene ulja...
hrusta

#10 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hrusta »

hostapler wrote:Mislim da bi trebao uraditi onako kako su ti rekli ili kako pise u knjizi. Vidis da VW za razlicite motore propisuje razlicit interval zamjene. Ako su ti rekli 5 god ili 90k uradi kako su rekli i cao.
Jedno pitanje,nevezano za ovo,bez ikakve zle namjere. Zar vam se isplatilo uzeti dizel s obzirom da auto prelazi samo 6000 godisnje?

gledali smo i benz. opcije a ovaj je naletio bas povoljno. 1.9tdi 2008 godiste i kad smo ga uzeli (prosle godine) i na broijcaniku je imo 10k milja (16 000km), (i tad je bila 1 funta = 2.15km i tako nas je doso oko 21.500 BAM), kupljen je od vw ato kuce ko rabljeno vozilo, neki stariji par ga koristio. ovo je karavan/varijant jer imamo bebicu, pa extra mijesto u gepeku je bonus. doso me £10k a SE specifikacija (comfortline),za 3 god star auto, sa punom vw historijom (svake god servisiran u vw auto kuci a i dobra mu je potrosnja. znam benzinci nisu losi ali ovaj je ispo pa smo ga uzeli.

evo ga isti ovakav na glavnoj slici, samo je crni
http://www.volkswagen.ba/cms/?dio=autom ... lf_variant
hostapler

#11 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by hostapler »

vukojebina wrote:Ja da sam na tvom mjestu, jos dvije godine sigurno nebi nista mijenjo..jer to je sve vise postalo bezobrazluk majstora, koji pomalo sve vise skracuje taj interval mijenjanja remena...prije je bilo 7 god ili 120000, pa 5 god ili 90000, ev sad su sisli na 4 godine...konkretno mislim na taj 1.9 motor... Imo sam bas to auto sa tim motorom, tak da sam se raspitivo kod bruku majstora...a fakt je da ces vjerovatno vozit i 10 god ili 200000 a da on nece puci...ok mozda vodena pumpa nece izdrzat toliko...
No slazem se definitivno da iz preventivnih razloga ne treba se toliko upustit.. 120 000 ili 6-7 godina je neka optimala...
Kako su krenuli majstori, jos malo pa ce predlagat da se zupcasti mijenja prikom svake promjene ulja...
Ovdje bi se u potpunosti s tobom slozio. Ali krive Drine niko ne ispravi kad se belaj desi.
Sjecam se davno,kad je tek Golf IV izasao i na SDI motorima je interval bio cini mi se na 80k,ali bez mjenjanja vodene pumpe koja se tek kod sljedeceg mjenjanja zupcastog remene i ona mjenjala. Kad belaj hoce ljudima riknjavali motori zbog zatajivanja vodene na 90 ili 100 hiljada,pa je od tada VW stavio stavku da se kod svakog mjenjanja zupcastog mijenja i vodena pumpa. Ako grijesim neka me neko ispravi.
530i

#12 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by 530i »

Ma zamijeni...ne bih strepio hoće li mu šta biti ili ne...
goran16v

#13 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by goran16v »

hrusta wrote:
goran16v wrote:Meni su za 1,9 TDI u ovlastenom rekli ili 5 god ili 90k km, pa sa prije dodje na red, ali su za 2,0 TDI rekli 120k km bez obzira na starost. Auto trenutno 6 god star, trenutno 112k km, na 118k servis kad ce se zamjeniti zupcasti.

gorane, bas to nekontam sto se tice 1.9 i 2l za ovaj prvi daju ti 5 god a za drugi nista???
Pojma nemam, posto kupio - po to prodao, a mimo toga mi ne preostaje nista drugo nego pa radim po preporuci.
_Alcatraz_

#14 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by _Alcatraz_ »

hostapler wrote:
vukojebina wrote:Ja da sam na tvom mjestu, jos dvije godine sigurno nebi nista mijenjo..jer to je sve vise postalo bezobrazluk majstora, koji pomalo sve vise skracuje taj interval mijenjanja remena...prije je bilo 7 god ili 120000, pa 5 god ili 90000, ev sad su sisli na 4 godine...konkretno mislim na taj 1.9 motor... Imo sam bas to auto sa tim motorom, tak da sam se raspitivo kod bruku majstora...a fakt je da ces vjerovatno vozit i 10 god ili 200000 a da on nece puci...ok mozda vodena pumpa nece izdrzat toliko...
Ovdje bi se u potpunosti s tobom slozio. Ali krive Drine niko ne ispravi kad se belaj desi.
Sjecam se davno,kad je tek Golf IV izasao i na SDI motorima je interval bio cini mi se na 80k,ali bez mjenjanja vodene pumpe koja se tek kod sljedeceg mjenjanja zupcastog remene i ona mjenjala. Kad belaj hoce ljudima riknjavali motori zbog zatajivanja vodene na 90 ili 100 hiljada,pa je od tada VW stavio stavku da se kod svakog mjenjanja zupcastog mijenja i vodena pumpa. Ako grijesim neka me neko ispravi.
Ovdje je u pitanju mala kilometraza, a 4 godine nisu razlog mijenjanja zupcastog. Hajd neka neko kaze da je zamijenio zupcasti na autu samo zbog godina koje su prosle od posljednjeg mijenjanja, a ne zbog kilometraze!? VEZE TO NEMA!
Ako je vec pumpa u pitanju ona bi trebala da prvo ili procuri ili da se po malo cuje, a ne da kao grom iz vedra neba pri 20000km vrisne. Da je zupcasti napravljen samo od gume on bi pucao svaka 3 dana, ali u onoj gumi se nalaze neka specijalna vlakna koja sprecavaju rastezanje gume.
Raja prica o nekom iskustvu, a spominju Alfa Romeo, Zastavu, Forda i sl. Ta prica ide uz sve oni koji panicare bezveze. NIKOME KO ME RANIJE URADJEN SERVIS KAKO TREBA I SA DOBRIM DIJELOVIMA NIJE PUKAO ZUPCASTI ILI PROCURILA PUMPA NA 20000km.

U pitanju je G5 i slobodno vozi i ne sekiraj se kao sto ti je to @vukojebina rekao. Servisi su postali bezobrazni i to jedan od razloga zasto sada daju produzene garancije, jer veze te za servis i deru i deru 4 godine svojom cijenom servisa.

100% ces samo baciti pare na servisu jer ti dijelovi u tvom autu su NOVI.
drndalo

#15 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by drndalo »

Ja ga isto ne bi mijenjao... Pretezno zbog principa... A ako mu je rizik velik sada, onda mu je i novom 12% manji, ali opet velik...
530i

#16 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by 530i »

Zašto na gumama postoje DOT oznake...onako reda radi? Poreza radi? Zašto stara guma, korištena ili ne, mijenja svojstva...pod rukom se osjeti razlika u friškoj gumi i nekoj staroj pet ili više godina...Zašto se ulje mijenja računajući i vrijeme, a ne samo kilometre...

Da se razumijemo - šta piše u servisnoj - to bih i uradio...sve ostalo je glupiranje i pokušaj da se ispadne pametniji. Ko ti savjetuje da ne trebaš - neka ti on da garanciju na još godinu, dvije, pet pa ako pukne nek kešira popravku. Ima li smisla vozati takav auto i mijenjati v.pumpu tek kad skontaš da je procurila...nema...uostalom remen nije podložan promjenama samo po vremenskoj i kilometarskoj osnovi, bitno je i kako je auto voženo...
goran16v

#17 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by goran16v »

530i wrote:Zašto na gumama postoje DOT oznake...onako reda radi? Poreza radi? Zašto stara guma, korištena ili ne, mijenja svojstva...pod rukom se osjeti razlika u friškoj gumi i nekoj staroj pet ili više godina...Zašto se ulje mijenja računajući i vrijeme, a ne samo kilometre...
Cisto evidencije radi: oznaka DOT je skracenica za americki Department Of Transport kojom se potvrdjuje da odredjeni proizvod odgovara americkim standardima i da se moze prodavati na americkom trzistu i ne odnosi se na datum proizvodnje ili rok trajanja.
Edin H.

#18 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by Edin H. »

Ma nema sanse da zvekne na toj miljazi. Na zavaljuj se bezveze.
drndalo

#19 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by drndalo »

Koliko za taj motor propisuju Njemacki VW i npr. ASA kod nas ? Ako je vise od 4 god./60.000 km onda je to neko britansko pljackasko opredjeljenje...
em11r

#20 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by em11r »

samo mjenjaj ... kao sto 530i nabroja zasto zasto zasto ... e pa zato zato zato ... zato sto su svi nabrojani "dijelovi" organskog porijekla i kao takvi podlozni starenju i biorazgradnji tokom vremena. To sto auto nije preslo puno km ne znaci da guma od koje je remen napravljen nije stara i na rubu pucanja ...
530i

#21 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by 530i »

goran16v wrote:
Cisto evidencije radi: oznaka DOT je skracenica za americki Department Of Transport kojom se potvrdjuje da odredjeni proizvod odgovara americkim standardima i da se moze prodavati na americkom trzistu i ne odnosi se na datum proizvodnje ili rok trajanja.
Čisto evidencije radi...zna se na šta sam mislio navodeći DOT oznaku na gumama...sedmicu i godinu proizvodnje, to su ti "detalji i detaljčići"... :lol:
goran16v

#22 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by goran16v »

530i wrote:
goran16v wrote:
Čisto evidencije radi...zna se na šta sam mislio navodeći DOT oznaku na gumama...sedmicu i godinu proizvodnje, to su ti "detalji i detaljčići"... :lol:
Ne znam na sta si mislio ali DOT oznaka na gumi znaci da se moze prodavati u Americi.
milojicabrzi

#23 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by milojicabrzi »

...treba se pridrzavati preporuke proizvodjaca.

Nisu sva vozila za svako trziste ista, nije ista ni eksploatacija...Ako je navedeno tako, ispostujte preporuke.

Servisi kazu i da se servisni interval velikog servisa skracuje, ako vozilo vozi vise od jedne osobe.

Dakle, sve ima svoje. Dugo su ljudi tvrdili da postoje ulja koja mogu dobaciti i 15-20 hiljada km, te da ljudi koji mijenjaju na 10 000 bacaju pare, ali kada su ljudima pocele zvizdati turbine na 120 000 km poceli su se hvatati za glavu :o :o
Fauja Singh

#24 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by Fauja Singh »

Ja sam bio u istoj dilemi, ljudi mi govorili da sam budala jer mijenjam, bacam pare... svakog od njih sam pitao hoce li mi dati pare da napravim auto ako mi pukne zupcasti... znas da hoce... uglavnom zagledao sam sa majstorom zupcasti i kaze mi da sam na vakat dosao, kais je vec ispucao i mogao je svakog trena puci, zao mi je samo sto ga nisam slikao da pokazem ovima sto govore da ne mijenjas... u trenutku mijenjanja sam presao manje od 60 000... ali godine cine svoje i materijal od kojeg je kais napravljen gubi svoja svojstva... moj ti je savjet da mijenjas.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
eeeeeee

#25 Re: Zupcasti remen kais zamijena (VW Golf V 1.9Tdi)

Post by eeeeeee »

samo jedna info evo ja sam sad pogledao u servisnu knjigu pise fino da je preporuka vw na 150.000 za dizelske motore, a 90.000 za benzinske, cak na nekim modelima i na 180.000 tipa 2.0 110kw i 147kw TFSI...

znaci gorim o autima 2005.g. pa gore ne ispod...

pa sad ko je ovdje u pravu nasi majstori ili preporuke VW ako treba skeniracu pa da pogledate...
Post Reply