ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sajber87
#1 ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Gledajuci po netu nisam mogao pronaci mnogo o ovoj temi, pa rekoh da je pokrenem ovde. Jednostavno interesuje me da li je bolji lanac ili zupcasti remen.
- zambaklija
#2 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
ovako,remen puca bez najave a lanac se najavljuje jer se izduži i počne preskakati,auto trza a i čuješ jer lanac počne lupati o poklopac i tako možeš spriječiti ono najgore.Kod lanca ima još peripetija,npr.imali elektronski španer koji javlja kada sa lancem nešto nije uredu,lanac sam košta nekih 15€, mijenja se najdalje kod 100.000 km a već kod dostignutih 200.000 moraju se i lanac i svi zubčanici izmjenuti i nije nimalo jeftino.Znam o čemu pišem vozim vena sa lancem. 
-
sajber87
#3 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Pa da biras novi motor i da imas opciju lanac ili remen za sta bi se odlucio?
-
susc_ovjek
#4 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Ne mozes generalizovati.zambaklija wrote:ovako,remen puca bez najave a lanac se najavljuje jer se izduži i počne preskakati,auto trza a i čuješ jer lanac počne lupati o poklopac i tako možeš spriječiti ono najgore.Kod lanca ima još peripetija,npr.imali elektronski španer koji javlja kada sa lancem nešto nije uredu,lanac sam košta nekih 15€, mijenja se najdalje kod 100.000 km a već kod dostignutih 200.000 moraju se i lanac i svi zubčanici izmjenuti i nije nimalo jeftino.Znam o čemu pišem vozim vena sa lancem.
Pogledaj u upustvo automobila o preporuci perioda zamjene lanca.
U vecini slucajeva lanac nadzivi auto. Dok zupcasti remen moras periodicno preventivno mjenjat, jer jednostavno pukne bez upozorenja.
Proizvodjaci stavljaju zupcasti remen, umjesto lanca... zbog udobnosti. Auto tise i "ljepse" radi sa zupcastim remenom.
Ne znam zasto toliku vaznost predajes toj razlici, tj. zasto odluka samo zbog toga pada.. sta ces kupit. To su konstrukcijska rjesenja motora i oba su dobra.. da neces pogrijesit niti sa jednim od njih.
Kod zupcastog ces mjenjat kad ti je naredjeno da mjenjas.
Kod lanca ces ici kod majstora kad cujes lupetanje i nenormalan zvuk motora. I cao.
To sto vozis nesto, ne znaci da znas o cemu pricas, ljudi voze avione pa dzaba
- zambaklija
#5 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
nemogu dati direktan odgovor jer sam prezadovoljan ovim modelom i vjerovatno će biti opet isti kada ovom dođe vakat.sajber87 wrote:Pa da biras novi motor i da imas opciju lanac ili remen za sta bi se odlucio?
- zambaklija
#6 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
sa ovim boldiranim se nebi baš složio i pogotovu ne na našim putevima jer veliku ulogu igra način vožnje,opterećenje itd...metal se ipak troši,zagrijava i mjenja strukturu kako unutanju tako i vanjskususc_ovjek wrote:Ne mozes generalizovati.zambaklija wrote:ovako,remen puca bez najave a lanac se najavljuje jer se izduži i počne preskakati,auto trza a i čuješ jer lanac počne lupati o poklopac i tako možeš spriječiti ono najgore.Kod lanca ima još peripetija,npr.imali elektronski španer koji javlja kada sa lancem nešto nije uredu,lanac sam košta nekih 15€, mijenja se najdalje kod 100.000 km a već kod dostignutih 200.000 moraju se i lanac i svi zubčanici izmjenuti i nije nimalo jeftino.Znam o čemu pišem vozim vena sa lancem.
U vecini slucajeva lanac nadzivi auto. Dok zupcasti remen moras periodicno preventivno mjenjat, jer jednostavno pukne bez upozorenja.
Proizvodjaci stavljaju zupcasti remen, umjesto lanca... zbog udobnosti. Auto tise i "ljepse" radi sa zupcastim remenom.
Ne znam zasto toliku vaznost predajes toj razlici, tj. zasto odluka samo zbog toga pada.. sta ces kupit. To su konstrukcijska rjesenja motora i oba su dobra.. da neces pogrijesit niti sa jednim od njih.
Kod lanca ces ici kod majstora kad cujes lupetanje i nenormalan zvuk motora. I cao.
-
maxell_sarajevo
#7 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Pitanje:Fabija prve generacije jel ima lanac ili zupcasti?Motor je 1.2 47KW.
-
susc_ovjek
#8 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Slazem se da se trosi, zagrijava i mjenja strukturu. Samo sve to daleko manje manje desava kod lanca lanac nego kod remena.zambaklija wrote:sa ovim boldiranim se nebi baš složio i pogotovu ne na našim putevima jer veliku ulogu igra način vožnje,opterećenje itd...metal se ipak troši,zagrijava i mjenja strukturu kako unutanju tako i vanjskususc_ovjek wrote:Ne mozes generalizovati.zambaklija wrote:ovako,remen puca bez najave a lanac se najavljuje jer se izduži i počne preskakati,auto trza a i čuješ jer lanac počne lupati o poklopac i tako možeš spriječiti ono najgore.Kod lanca ima još peripetija,npr.imali elektronski španer koji javlja kada sa lancem nešto nije uredu,lanac sam košta nekih 15€, mijenja se najdalje kod 100.000 km a već kod dostignutih 200.000 moraju se i lanac i svi zubčanici izmjenuti i nije nimalo jeftino.Znam o čemu pišem vozim vena sa lancem.
Zato se remen mnogo cesce mjenja nego lanac.
A zasto nam covjek ne kaze oko kojeg modela se dvoumi, mozda bude konkretnijih odgovora.
- ami8
#9 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Slucajno vas uocih pa da se nadovezem mada nije odgovor na postavljeno pitanje.sajber87 wrote:Gledajuci po netu nisam mogao pronaci mnogo o ovoj temi, pa rekoh da je pokrenem ovde. Jednostavno interesuje me da li je bolji lanac ili zupcasti remen.
Postoji i motor koji nema ni zupcasti ni lanac. Radi se o motoru koji se koristio za citroenova vozila spacek,ami,dijana a
prenos je bio napravljen direktno sa radilice, preko jednog zupcanika koji se nalazi na radilici i drugog koji je direktno na bregastoj. Postoje kanali za ulje kojima se mehanizam podmazuje i nema nikakvog odrzavanja.
To su mali motori od 602 ccm i vazdusnim hladjenjem, prevazidjeni vjerovatno pa samim tim i ne prave se vise.
Posto ja imam spaceka vez 20 godina, uvjerio sam se da osim redovnog mjenjanja ulja svjecica i filtera odrzavanja skoro i nema.
-
susc_ovjek
#10 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Morao si mjenjat svakih 156 022km taj zupcanik izmedju radilice i bregaste, zato sto usljed promjena temperature dolazi do deformacije materijalaami8 wrote:Slucajno vas uocih pa da se nadovezem mada nije odgovor na postavljeno pitanje.sajber87 wrote:Gledajuci po netu nisam mogao pronaci mnogo o ovoj temi, pa rekoh da je pokrenem ovde. Jednostavno interesuje me da li je bolji lanac ili zupcasti remen.
Postoji i motor koji nema ni zupcasti ni lanac. Radi se o motoru koji se koristio za citroenova vozila spacek,ami,dijana a
prenos je bio napravljen direktno sa radilice, preko jednog zupcanika koji se nalazi na radilici i drugog koji je direktno na bregastoj. Postoje kanali za ulje kojima se mehanizam podmazuje i nema nikakvog odrzavanja.
To su mali motori od 602 ccm i vazdusnim hladjenjem, prevazidjeni vjerovatno pa samim tim i ne prave se vise.
Posto ja imam spaceka vez 20 godina, uvjerio sam se da osim redovnog mjenjanja ulja svjecica i filtera odrzavanja skoro i nema.
- ami8
#11 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Jes` i antifriz moram mijenjat svakih 100 godinasusc_ovjek wrote:Morao si mjenjat svakih 156 022km taj zupcanik izmedju radilice i bregaste, zato sto usljed promjena temperature dolazi do deformacije materijalaami8 wrote:Slucajno vas uocih pa da se nadovezem mada nije odgovor na postavljeno pitanje.sajber87 wrote:Gledajuci po netu nisam mogao pronaci mnogo o ovoj temi, pa rekoh da je pokrenem ovde. Jednostavno interesuje me da li je bolji lanac ili zupcasti remen.
-
frankwhite
#12 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
e samo da pitam usput, svakih koliko kilometara se mora mijenjati zupcasti?
- donsedin
#13 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Po pravilu trebalo bi svakih 100.000, mada neki pazljivijom voznjom naguraju cak i po 300.000, tako da sve zavisi od tebe kako i sta vozis i hoces li da imas sigrno auto il da stedis na njemu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#14 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
imo lanac na Corolli presla 350K km i nikakvih izdataka nisam imao na motoru, jednom kupis i vazda traje
Sad je Mazda6 opet sa lancem; opet po zvuku motora mogu reci navozat cu je se
Prije imao G2 i Acura Integra oba sa kajisima, i kad ih mijenjas moras jos nekih dijelova mijenjati, spanere, vod. puma, itd itd zavisno sta se mora sve skinuti dok se ne zamjeni taj kais. I znas sta: "nije za mene"
Jedina prednost kaiseva je ta da je motor tisi i manje su vibracije, medjutim kod vecih klassa auta to se i ne osjeti radi njihove bolje zvucne izolacije!
Sad je Mazda6 opet sa lancem; opet po zvuku motora mogu reci navozat cu je se
Prije imao G2 i Acura Integra oba sa kajisima, i kad ih mijenjas moras jos nekih dijelova mijenjati, spanere, vod. puma, itd itd zavisno sta se mora sve skinuti dok se ne zamjeni taj kais. I znas sta: "nije za mene"
Jedina prednost kaiseva je ta da je motor tisi i manje su vibracije, medjutim kod vecih klassa auta to se i ne osjeti radi njihove bolje zvucne izolacije!
-
mišmaš
#15 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
ne znam jel isitna, al kako sam ja primijetio većina jačih vozila imaju lanac, i evropska, i američka... američka su onako generalno jača pa možda više ih je sa tim lancem, ali provjereno znam recimo da laguna coupe v6 ima lanac... i vala mirno radi šta je je, ne bih nikad primijetio razliku da ne znam da je lanac...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#16 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
generalno kaisevi su tisi i tu im prestaju sve prednostii..
-
Bordolini
#17 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
donsedin wrote:Po pravilu trebalo bi svakih 100.000, mada neki pazljivijom voznjom naguraju cak i po 300.000, tako da sve zavisi od tebe kako i sta vozis i hoces li da imas sigrno auto il da stedis na njemu.
Pazljivija ili ne, nema smisla "gurati" dalje od propisanog, ima razlog za tu zamjenu. Svi interference motori ce usljed pucanja remena pokriviti sve zivo, ogromna steta tako da se ne isplati rizikovati bez obzira koliko za sebe mislis da si pazljiv vozac. Remen je guma, nije vjecna jbg. Preventivna zamjena je preporucljiva, ako u knjigama pise recimo zamjena na 100k, zamjeni ga na 80k i mirno spavas.
@sajber87, dobro ti je susc_ovjek rekao, nemoj da ti to bude glavni kriterij pri kupovini auta.
-
missko
#18 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Novija auta uopste to i nemaju.sajber87 wrote:Pa da biras novi motor i da imas opciju lanac ili remen za sta bi se odlucio?
- Bakir1
#19 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
nemaju takve opcije ili nemaju lanac?missko wrote:Novija auta uopste to i nemaju.sajber87 wrote:Pa da biras novi motor i da imas opciju lanac ili remen za sta bi se odlucio?
lanac prijateljumaxell_sarajevo wrote:Pitanje:Fabija prve generacije jel ima lanac ili zupcasti?Motor je 1.2 47KW.
- donsedin
#20 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Ja tebe savrseno razumijem i ja praktijuem isto,al kazem da moji poznanici tako vozaju, idu logikom moze on jos nece puknut, doduse neki su i upravu jer kad skines isti stim da si pazljiviji vizac remen ne pokazuje znake istrosenosti.Bordolini wrote:donsedin wrote:Po pravilu trebalo bi svakih 100.000, mada neki pazljivijom voznjom naguraju cak i po 300.000, tako da sve zavisi od tebe kako i sta vozis i hoces li da imas sigrno auto il da stedis na njemu.
Pazljivija ili ne, nema smisla "gurati" dalje od propisanog, ima razlog za tu zamjenu. Svi interference motori ce usljed pucanja remena pokriviti sve zivo, ogromna steta tako da se ne isplati rizikovati bez obzira koliko za sebe mislis da si pazljiv vozac. Remen je guma, nije vjecna jbg. Preventivna zamjena je preporucljiva, ako u knjigama pise recimo zamjena na 100k, zamjeni ga na 80k i mirno spavas.
@sajber87, dobro ti je susc_ovjek rekao, nemoj da ti to bude glavni kriterij pri kupovini auta.
- corolla02
#21 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
mislim da vozac vs kais nema smisla uporedjivati
dok majstor, ili ocuvanost auta vs kais itekako ima povezanosti
dok majstor, ili ocuvanost auta vs kais itekako ima povezanosti
-
Bordolini
#22 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
Vjeruj da nisu u pravu cak i ako im remen izgleda dobro a nikad nije mjenjan. Da prosirimu pricu, ne radi se tu samo o zupcastom remenu. On ide preko remenica koje lako mogu zaribati. Vodena pumpa, a pogotov zatezac kad zaribaju mogu nov zupcasti remen u komade samljeti. Desava se to ljudima, cjepidlace i zamjene samo remen a onda zariba neka od remenica i sjebe nov remen samo mjesec kasnije. Zato se i preporucuje da se ugradi cijeli set, uglavnom to ukljucuje: remen, zatezac, vodena pumpa, roleri, negdje i termostat (ako je sakriven ispod da se nebi cijeli posao radio ponovo ako samo termostat prosvira i sl). Uglavnom, sto se mene tice to je jedna od stvari kod koje stvarno treba preventivno djelovati i ne biti skrt.donsedin wrote:Ja tebe savrseno razumijem i ja praktijuem isto,al kazem da moji poznanici tako vozaju, idu logikom moze on jos nece puknut, doduse neki su i upravu jer kad skines isti stim da si pazljiviji vizac remen ne pokazuje znake istrosenosti.Bordolini wrote:donsedin wrote:Po pravilu trebalo bi svakih 100.000, mada neki pazljivijom voznjom naguraju cak i po 300.000, tako da sve zavisi od tebe kako i sta vozis i hoces li da imas sigrno auto il da stedis na njemu.
- AmADin_gospo
#23 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
ma kupiš Opela 8ventilca s remenom i nemoraš se sekirati i kad ti pukne, jer neče povaljati ventile. samo staneš na proširenje. namjestiš bregastu i radilicu na nulti položaj, uglaviš novi zubčasti i gas narednoh 70-80k dok ne pukne opet 
-
japo-
#24 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
đes t ido sad mjenjo zupčaste 
-
palamuda
#25 Re: ZUPCASTI REMEN ILI LANAC
fabia 1.4 ima lanac, ova nemaxell_sarajevo wrote:Pitanje:Fabija prve generacije jel ima lanac ili zupcasti?Motor je 1.2 47KW.