Zupcasti i vodena pumpa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Mini_Star
#1 Zupcasti i vodena pumpa
Interesuje me da li je obavezno (preporucljivo) mijenjanje vodene pumpe kada se mijenja zupcasti. Moze li, npr. vodena da "izdrzi" dva zupcasta? 
- Qler
#2 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
- Mini_Star
#3 Re: Zupcasti i vodena pumpa
A Citroen Xsara?Qler wrote:Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
- 2AK-47
#4 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Qler wrote:Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
Buraz nemoj da kupuješ ništa u motorexu to je čista laž da daju garanciju. Dijelovi su im Made in PRC. Kažu ti garancija ti je račun, ja sam se opržio jednom i to baš na zupčastom i nikad više.
Vodenu pumpu je obavezno zamijeniti kao i sve ostale dijelove (španer, roler...) koji se nalaze u sistemu zupčastog remena.
-
goran16v
#5 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Ako vodenu pumpu pogoni zupcasti remen onda se pri zamjeni remena podrazumjeva i zamjena svih elemenata vezanih za zupcasti remen (pumpa, spaneri, rolne itd) jer je zamjena bilo kojeg od tih elemenata pojedinacno isto posla kao i zamjena svega zajedno.
-
Leftist
#6 Re: Zupcasti i vodena pumpa
goran16v wrote:Ako vodenu pumpu pogoni zupcasti remen onda se pri zamjeni remena podrazumjeva i zamjena svih elemenata vezanih za zupcasti remen (pumpa, spaneri, rolne itd) jer je zamjena bilo kojeg od tih elemenata pojedinacno isto posla kao i zamjena svega zajedno.
Ako ti vodena pumpa ima remenicu preko koje ide zupcasti remen onda je obavezna zamijena. Reci mi podatke od auta i ja cu ti reci sta ti sve ide.
- muha_sa
#7 Re: Zupcasti i vodena pumpa
gdje kupovat dijelove2AK-47 wrote:Qler wrote:Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
Buraz nemoj da kupuješ ništa u motorexu to je čista laž da daju garanciju. Dijelovi su im Made in PRC. Kažu ti garancija ti je račun, ja sam se opržio jednom i to baš na zupčastom i nikad više.![]()
Vodenu pumpu je obavezno zamijeniti kao i sve ostale dijelove (španer, roler...) koji se nalaze u sistemu zupčastog remena.
- Mini_Star
#8 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Citroen Xsara 1.6 2003 godiste. Zadnji put mjenjan remen, spaner i pumpa na nekih 95.000 km, a sada je presla oko 145.000. Zamjena remena je napisana na 155.000.Leftist wrote:goran16v wrote:Ako vodenu pumpu pogoni zupcasti remen onda se pri zamjeni remena podrazumjeva i zamjena svih elemenata vezanih za zupcasti remen (pumpa, spaneri, rolne itd) jer je zamjena bilo kojeg od tih elemenata pojedinacno isto posla kao i zamjena svega zajedno.![]()
Ako ti vodena pumpa ima remenicu preko koje ide zupcasti remen onda je obavezna zamijena. Reci mi podatke od auta i ja cu ti reci sta ti sve ide.
-
goran16v
#9 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Nazalost rijetko ko (zapravo niko) vise ne prodaje kvalitetne zamjenske dijelove nego svi neke no name i PRC. U zadnjih nekoliko god ja sam najzadovoljniji bio s dijelovima iz Aneta (prije nego ih je Hilmo kupio) ali su sad otanjili i sa Skorom. Bez obzira na kvalitet u Motorexu sam znao naci dijelove koje ni u ovlastenom nisu imali na stanju (Npr. sajla kvacila za Fiat Seicento).muha_sa wrote:gdje kupovat dijelove2AK-47 wrote:Qler wrote:Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
Buraz nemoj da kupuješ ništa u motorexu to je čista laž da daju garanciju. Dijelovi su im Made in PRC. Kažu ti garancija ti je račun, ja sam se opržio jednom i to baš na zupčastom i nikad više.![]()
Vodenu pumpu je obavezno zamijeniti kao i sve ostale dijelove (španer, roler...) koji se nalaze u sistemu zupčastog remena.ozbiljno pitam jer fakat nisam pametan
- Qler
#10 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Ima u motorexu svega i PRC a i kvalitetnije...
-
Mustafapasa
#11 Re: Zupcasti i vodena pumpa
licno iskustvo:
bora tdi, promjena na 65000, u servisu procijenili da "moze" izrdrzati bez zamjene vodene pumpe, poslije pumpa zaribala i sve polomila u motoru...steta oko 2500...
dakle, promjenji, nije vrijedno da se ne promjeni a to ce ti se vratiti kroz bolju funkcionalnost motora...
bora tdi, promjena na 65000, u servisu procijenili da "moze" izrdrzati bez zamjene vodene pumpe, poslije pumpa zaribala i sve polomila u motoru...steta oko 2500...
dakle, promjenji, nije vrijedno da se ne promjeni a to ce ti se vratiti kroz bolju funkcionalnost motora...
- 2AK-47
#12 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Buraz nemoj da kupuješ ništa u motorexu to je čista laž da daju garanciju. Dijelovi su im Made in PRC. Kažu ti garancija ti je račun, ja sam se opržio jednom i to baš na zupčastom i nikad više.
Vodenu pumpu je obavezno zamijeniti kao i sve ostale dijelove (španer, roler...) koji se nalaze u sistemu zupčastog remena.[/quote]
gdje kupovat dijelove
ozbiljno pitam jer fakat nisam pametan
[/quote]
Nazalost rijetko ko (zapravo niko) vise ne prodaje kvalitetne zamjenske dijelove nego svi neke no name i PRC. U zadnjih nekoliko god ja sam najzadovoljniji bio s dijelovima iz Aneta (prije nego ih je Hilmo kupio) ali su sad otanjili i sa Skorom. Bez obzira na kvalitet u Motorexu sam znao naci dijelove koje ni u ovlastenom nisu imali na stanju (Npr. sajla kvacila za Fiat Seicento).[/quote]
Ima kako nema. Ja kupujem kod Ivice na Ilidži. Roba prva liga, njemačka 100 %. Tu kupujem još od 96., kad niko šarafa nije imao u gradu za BMW Ivica je imao sve.
Vodenu pumpu je obavezno zamijeniti kao i sve ostale dijelove (španer, roler...) koji se nalaze u sistemu zupčastog remena.[/quote]
gdje kupovat dijelove
Nazalost rijetko ko (zapravo niko) vise ne prodaje kvalitetne zamjenske dijelove nego svi neke no name i PRC. U zadnjih nekoliko god ja sam najzadovoljniji bio s dijelovima iz Aneta (prije nego ih je Hilmo kupio) ali su sad otanjili i sa Skorom. Bez obzira na kvalitet u Motorexu sam znao naci dijelove koje ni u ovlastenom nisu imali na stanju (Npr. sajla kvacila za Fiat Seicento).[/quote]
Ima kako nema. Ja kupujem kod Ivice na Ilidži. Roba prva liga, njemačka 100 %. Tu kupujem još od 96., kad niko šarafa nije imao u gradu za BMW Ivica je imao sve.
Last edited by 2AK-47 on 16/01/2012 09:49, edited 1 time in total.
-
Leftist
#13 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Ide na tom autu obavezno i vodena pumpa, sto se intervala zamjene tice kod tog auta, ukoliko je prvi put sve zamijenjeno kako treba :Mini_Star wrote:Citroen Xsara 1.6 2003 godiste. Zadnji put mjenjan remen, spaner i pumpa na nekih 95.000 km, a sada je presla oko 145.000. Zamjena remena je napisana na 155.000.Leftist wrote:goran16v wrote:Ako vodenu pumpu pogoni zupcasti remen onda se pri zamjeni remena podrazumjeva i zamjena svih elemenata vezanih za zupcasti remen (pumpa, spaneri, rolne itd) jer je zamjena bilo kojeg od tih elemenata pojedinacno isto posla kao i zamjena svega zajedno.![]()
"every 120.000 km / 10 years "
Znaci sta ti prije nastupi ili 120.000 predjenih km ili 10 godina
-
goran16v
#14 Re: Zupcasti i vodena pumpa
gdje kupovat dijelove2AK-47 wrote:Buraz nemoj da kupuješ ništa u motorexu to je čista laž da daju garanciju. Dijelovi su im Made in PRC. Kažu ti garancija ti je račun, ja sam se opržio jednom i to baš na zupčastom i nikad više.![]()
Predpostavljam da je kupujes kod Ivice, tamo sa i ja kupovao, to sto je njemacka 100% ne znaci nista... Ja sam fabricke stablizatore skinuo poslije 80k km i one Made in Germany koje sam kupovao kod Ivice mijenjao svakih 30k km. Bas kao i svi ostali tako i Ivica ima u kvalitetnih dijelova i fusha.
- Arslan_11
#15 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Qler koji ti je Ford i zasto ne moras mijenjati vodenu??? Kod mene je Focus 1.6 2003 i vrijeme mu je za veliki servis. Zna li ko kakvi su dijelovi u firmi "ATU" ja mislim, pordavnica otvorena nedavno preko puta Hote u nedzaricima! Poz!!
- Qler
#16 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Mislim da ne moras mijenajti vodenu, 90% sam siguran da ne moras, jer mi kum ima tog. 1.6 benzin, 2003 godina... A kod mene je Modeo '98 1.8 benzin... i ne moram mijenjati vodenu..
-
Leftist
#17 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Qler wrote:Mislim da ne moras mijenajti vodenu, 90% sam siguran da ne moras, jer mi kum ima tog. 1.6 benzin, 2003 godina... A kod mene je Modeo '98 1.8 benzin... i ne moram mijenjati vodenu..
Radim sa dijelovima i napisao sam iznad da se na tom auto treba mijenjati vodena pumpa ako hoces da obavis ono sto se zove "zamjena seta zupcastog remena" na tom autu
Evo kako dodje na tvom Citroenu vodena pumpa (jasno se vidi gdje ide zupcasti preko nje):

Na tvom Mondeu dodje ovako (znaci ne ide preko zupcastog) :

- AmADin_gospo
#18 Re: Zupcasti i vodena pumpa
nije mi jasno kako neko može kupovati djelove u motorexu, pogotovo komplikovanu mehaniku kao što je vodena pumpa.Qler wrote:Ako je VW valjda je obavezno, znam da motorex ne daje garanciju ako ne zamijenis komplet set.. dok ja na fordu ne moram to mijenjati...
oni ni za kupovine brisača nisu
-
amir79
#19 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Ja vozim ford mondeo 1.8 td '99 godište. Kad sam ga kupio na 95.000 km zamjenio sam zubcaste i sve sta ide osim vodene pumpe. Djelove sam kupio kod Ivice. Sada sam presao 155.000km.
Moje pitanje: da li je vrijeme da se mjenje zubčasti remen i morm li mjenjati pumpu? Imate li neku preporuku gdje kupiti djelove? Koliko košataju cca "ruke"?
Moje pitanje: da li je vrijeme da se mjenje zubčasti remen i morm li mjenjati pumpu? Imate li neku preporuku gdje kupiti djelove? Koliko košataju cca "ruke"?
-
lavic
#20 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Kod mene ta "Made in Germany" zamjenska vodena pumpa je skripala i zapinjala cim sam je stavio, tako da sam kupio nakon dva mjeseca uzeo original u Blok-u, i platio ruke dva puta. Nikad vise zamjenski dio, samo original sto su vitalni dijelovi auta.
- Qler
#21 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Sad bi nekada trebao poceti razmisljati o zamjeni remenja i spanera, a vodenu mislim da ne moras...
A sto se tice motorexa, kazem ti ima svega, ali ako znas sta trazis mozes i dobre dijelove naci. U ostalom, svi bi mi voljeli da servisiramo u ovlastenom, samo sto nema se love majstore. Ja odem u ovlastenom ne bih mijenjao pola stvari jednostavno sto su precjenjeni. Stabilizator u ovlastenom mi je oko 200KM u motorexu je nekih cca 40KM, a vjeruj mi da nije toliko bolji ovaj skuplji. Dobro sam se raspitivao. Tako da neke stvari na auto od 14 godina nema smisla kupovati u ovlastenom. Ali evo cekam bajpas ventil iz forda to sam kupio original..
A sto se tice motorexa, kazem ti ima svega, ali ako znas sta trazis mozes i dobre dijelove naci. U ostalom, svi bi mi voljeli da servisiramo u ovlastenom, samo sto nema se love majstore. Ja odem u ovlastenom ne bih mijenjao pola stvari jednostavno sto su precjenjeni. Stabilizator u ovlastenom mi je oko 200KM u motorexu je nekih cca 40KM, a vjeruj mi da nije toliko bolji ovaj skuplji. Dobro sam se raspitivao. Tako da neke stvari na auto od 14 godina nema smisla kupovati u ovlastenom. Ali evo cekam bajpas ventil iz forda to sam kupio original..
- HaHaHa2
#22 Re: Zupcasti i vodena pumpa
Haj kad sredis auto da se dogovorimoQler wrote:Sad bi nekada trebao poceti razmisljati o zamjeni remenja i spanera, a vodenu mislim da ne moras...
- Arslan_11
#23 Re: Zupcasti i vodena pumpa
sada sam gledao vodene za focusa slicne su ovoj ili cak i iste, sto bi znacilo da ne moram mijenjati pumpuLeftist wrote:Qler wrote:Mislim da ne moras mijenajti vodenu, 90% sam siguran da ne moras, jer mi kum ima tog. 1.6 benzin, 2003 godina... A kod mene je Modeo '98 1.8 benzin... i ne moram mijenjati vodenu..
Radim sa dijelovima i napisao sam iznad da se na tom auto treba mijenjati vodena pumpa ako hoces da obavis ono sto se zove "zamjena seta zupcastog remena" na tom autu![]()
Evo kako dodje na tvom Citroenu vodena pumpa (jasno se vidi gdje ide zupcasti preko nje):
Na tvom Mondeu dodje ovako (znaci ne ide preko zupcastog) :
-
biglebovski
#24 Re: Zupcasti i vodena pumpa
pred novu godinu promijenio zupcasti i spanere na focusu 1.8 benzin 2000. godiste. Zadnja izmjena bila na 120.000 km prije sedam godina. Sad preso 190.000 km. Zvao ford ac u sarajevu, rekli samo ti dovezi, izace odoka nekih 900-1000 KM. Od toga nekih 400 za ruke ostalo dijelovi sa vodenom pumpom. Konsultovao svog majstora ovdje u Zenici, rekao mi koju marku zupcastog da kupim (gdje god kupi samo nemoj kod Jasmina), otiso uzeo zupcasti i 2 spanera za 130 KM sa 10 % popusta novogodisnjeg, majstor uzeo 50 KM za ruke i cao. Kupio ulje i filtere za 70, servis mu napravio samo taki za 250 KM. Zupcasti se zdrvenio, vec mu je bilo vrijeme za zamjenu. Vodenu pumpu kaze netreba mijenjati. Mislim, davati 1000 KM za zamjenu zupcastog na autu koje sad vrijedi 6-7 milja mi malo ridikulus. Bila opcija opcija i da se u f-ac kupi samo zupcasti, al kontam izdrzace i ovaj jos tri-cetiri godine, brat-bratu. Skupe su ruke u ovlastenom salonu, dijelovi i nisu puno skuplji.
-
frngla
#25 Re: Zupcasti i vodena pumpa
to boldirano nije dzaba 100%Qler wrote:Sad bi nekada trebao poceti razmisljati o zamjeni remenja i spanera, a vodenu mislim da ne moras...