Zujanje/Tremor u ushima
Moderator: anex
-
53
#1 Zujanje/Tremor u ushima
Braaate slatki pa to je da popi*dish evo vec 2-3 dan...slusam muziku/radio/ljude ali ih cujem skroz drugacije...kao neki pritisak-tremor (treperenje) E sad shta bi moglo biti ? Ima li neko slicnog iskustva.
- sheilak
#2 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Mozda su ti usi zacepljene. Imas li vrtoglavicu ili da li mozda osjecas mucninu?
Zujanje, moze biti i od niskog tlaka, ali kako to kod tebe vec 3 dana traje, sumnjam da je to. Isto tako, moze biti i tinitus, dakle osjecaj zvizdanja, zujanja ili sumova u usima, koji nastaju zbog akusticne traume ( prejake buke ) ili slabe cirkulacije.
Najbolje je da odes na pregled da se tacno utvrdi sta je i kako to otkloniti.

Zujanje, moze biti i od niskog tlaka, ali kako to kod tebe vec 3 dana traje, sumnjam da je to. Isto tako, moze biti i tinitus, dakle osjecaj zvizdanja, zujanja ili sumova u usima, koji nastaju zbog akusticne traume ( prejake buke ) ili slabe cirkulacije.
-
53
#3 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Sto se tice pritiska.Ok je...prilicno je uravnotezen.E sad sto se tice buke to stoji, ali tek 4-5 dana nakon "izlozenosti buci" sam to osjetio.A slaba cirkulacija, e to je takodje moguce, kretnja mi se u zadnje vrijeme svodi na kuca*auto*kancelarija*auto*kuca :S.sheilak wrote:Mozda su ti usi zacepljenje. Imas li vrtoglavicu ili da li mozda osjecas mucninu?
Zujanje, moze biti i od niskog tlaka, ali kako to kod tebe vec 3 dana traje. sumnjam da je to. Isto tako, moze biti i tinitus, dakle osjecaj zvizdanja, zujanja ili sumova u usima, koji nastaju zbog akusticne traume ( prejake buke ) ili slabe cirkulacija.
Ali ponedjeljak cu da odvojim za posjet doktoru, cisto da budem siguran.
Hvala
- Epitop
#4 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Anemija ili malokorvnost često se manifestuje zujanjem u ušima, ako još imaš svjetiljke pred očima kad naglo ustaneš onda je to 99%.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#5 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Zujanje je prva naznaka gubljenja sluha... oficijalna dijagnoza se zove tinnitus.
Ako se o tome radi - ne vjerujem da ti se moze puno pomoci.
Primjecujes zujanje kad si sam, jel tako? Najvise kad treba leci spavati i kad je tisina oko tebe? Kao da cujes dalekovode kad struju prenose?
Ako je to i ako imas 50-60 godina, mislim da se radi o gubitku sluha. Neces ostati gluh vec pocinjes da cujes slabije i ovo su naznake tog procesa. To zujanje s vremenom ili se naviknes na njega ili prestane....
Ukoliko si mladji, nebi trebalo da gubis sluh osim ako nemas neke druge probleme. Otidji kod doktora za uho/grlo/nos, oni su za to tata-mate.
Uho i organ za balans dijele iste nerve i slicno, te bih ja se zabrinuo ukolio imas problema i sa balansom, soba se okrece oko tebe, ili se ti okreces u sobi, imas osjecaj da si pjan, moras zatvorenih ociju da lezis i sjedis i slicno - mada ti to nisi opisao, to je tipicni vertigo. Postoji posebna bolest koje se zove Meneier's disease - jedan od simptoma je zujanje u usima. Imao ju je Van Gogh i zbog toga je odsjekao sebi usi jer se je vjerovalo, da to moze izljeciti bolest + sto je bio shizofrenicar pa kad to dvoje saberes dobijes jedan takav dogadaj.
Kako ovo izcekirati. Krenes od pregleda, preko audiometrije, do snimanja glave s CT-om ako te toliko zabrinjava jer postoji tumor slusnog nerva koji se zove acoustic neroma, kao sto je i moguce da cujes - anuerizmu. Neki ljudi cuju svoje - bruit's tj. zacepljenja krvnih sudova koja kreiraju odpor krvotoku npr. u vratu ili po sljeponicama - neki ljudi su sposobni da ovo cuju...
Uglavnom kad bi se morao kladiti na jednu stvar, to bi bilo da gubis sluh, od starosti + sto si bio veci dio zivota u bucnim prostorijama, ili gdje su masine ili gdje je jaka muzika ili nesto trece. To ti je - i najbolja dijagnoza, od svih ovih drugih. Druge stvari su mnogo rijede - ali - kao sto rekoh ili su ozbiljne ili dolaze u kombinaciji za vertigom sto nije prijatan osjecaj. Takodje neki ljekovi imaju nus-efeket zujanja u usima, najbolje poznati po tome je aspirin.
Ono sto vec sam mozes skontati je da vidis s cim je tinitus sinhroniziran tj. provjeri svoj pulse, i vidi da li ima korelacije izmedju pulsa ti na ruci ili na vratu i zujanja. Ukoliko ima veza - radi se o vaskularnom problemu - aneurzime/bruitsa. Ukoliko nema - par dana nije dovoljno da se trose velike sume novca da bi se to cekiralo - ukoliko potraje 3 mjeseca, npr. onda bi trebalo poceti od audiograma pa do magnetske rezonance/CT scana. Audiogram moze potvrditi da se radi o gubitku sluha, a CT se uradi da se provjeri da nemas tumor - acoustic schwanoma su benigni tumori, dakle, ne metastaziraju ali - bilo kakav rast - neceg u glavi - ima svoje simptome i to je nesto sto je potrebno - ukoliko ovo zujanje potraje - cekirati tek toliko da se nesto ne propusti.
Evo ti par savjeta o tome sta ti mozes uraditi
* Avoid exposure to loud sounds and noises.
* Control blood pressure.
* Decrease salt intake.
* Avoid nerve stimulants such as coffee and colas (caffeine) and tobacco (nicotine).
* Reduce anxiety.
* Try to stop worrying about the tinnitus. Often, the more you worry and concentrate on the noise, the louder it will become.
* Get adequate rest and avoid fatigue.
* Exercise.
* Utilize masking noise. Tinnitus is usually more bothersome when the surroundings are quiet, especially when you are in bed. A competing sound such as a ticking clock, a radio, a fan or white noise machine may help mask tinnitus. Small hearing aid like devices which generate a competitive sound may help reduce the awareness of the tinnitus.
* Biofeedback may help or diminish tinnitus in some patients.
* Avoid aspirin or aspirin products in large quantities.
Ako se o tome radi - ne vjerujem da ti se moze puno pomoci.
Primjecujes zujanje kad si sam, jel tako? Najvise kad treba leci spavati i kad je tisina oko tebe? Kao da cujes dalekovode kad struju prenose?
Ako je to i ako imas 50-60 godina, mislim da se radi o gubitku sluha. Neces ostati gluh vec pocinjes da cujes slabije i ovo su naznake tog procesa. To zujanje s vremenom ili se naviknes na njega ili prestane....
Ukoliko si mladji, nebi trebalo da gubis sluh osim ako nemas neke druge probleme. Otidji kod doktora za uho/grlo/nos, oni su za to tata-mate.
Uho i organ za balans dijele iste nerve i slicno, te bih ja se zabrinuo ukolio imas problema i sa balansom, soba se okrece oko tebe, ili se ti okreces u sobi, imas osjecaj da si pjan, moras zatvorenih ociju da lezis i sjedis i slicno - mada ti to nisi opisao, to je tipicni vertigo. Postoji posebna bolest koje se zove Meneier's disease - jedan od simptoma je zujanje u usima. Imao ju je Van Gogh i zbog toga je odsjekao sebi usi jer se je vjerovalo, da to moze izljeciti bolest + sto je bio shizofrenicar pa kad to dvoje saberes dobijes jedan takav dogadaj.
Kako ovo izcekirati. Krenes od pregleda, preko audiometrije, do snimanja glave s CT-om ako te toliko zabrinjava jer postoji tumor slusnog nerva koji se zove acoustic neroma, kao sto je i moguce da cujes - anuerizmu. Neki ljudi cuju svoje - bruit's tj. zacepljenja krvnih sudova koja kreiraju odpor krvotoku npr. u vratu ili po sljeponicama - neki ljudi su sposobni da ovo cuju...
Uglavnom kad bi se morao kladiti na jednu stvar, to bi bilo da gubis sluh, od starosti + sto si bio veci dio zivota u bucnim prostorijama, ili gdje su masine ili gdje je jaka muzika ili nesto trece. To ti je - i najbolja dijagnoza, od svih ovih drugih. Druge stvari su mnogo rijede - ali - kao sto rekoh ili su ozbiljne ili dolaze u kombinaciji za vertigom sto nije prijatan osjecaj. Takodje neki ljekovi imaju nus-efeket zujanja u usima, najbolje poznati po tome je aspirin.
Ono sto vec sam mozes skontati je da vidis s cim je tinitus sinhroniziran tj. provjeri svoj pulse, i vidi da li ima korelacije izmedju pulsa ti na ruci ili na vratu i zujanja. Ukoliko ima veza - radi se o vaskularnom problemu - aneurzime/bruitsa. Ukoliko nema - par dana nije dovoljno da se trose velike sume novca da bi se to cekiralo - ukoliko potraje 3 mjeseca, npr. onda bi trebalo poceti od audiograma pa do magnetske rezonance/CT scana. Audiogram moze potvrditi da se radi o gubitku sluha, a CT se uradi da se provjeri da nemas tumor - acoustic schwanoma su benigni tumori, dakle, ne metastaziraju ali - bilo kakav rast - neceg u glavi - ima svoje simptome i to je nesto sto je potrebno - ukoliko ovo zujanje potraje - cekirati tek toliko da se nesto ne propusti.
Evo ti par savjeta o tome sta ti mozes uraditi
* Avoid exposure to loud sounds and noises.
* Control blood pressure.
* Decrease salt intake.
* Avoid nerve stimulants such as coffee and colas (caffeine) and tobacco (nicotine).
* Reduce anxiety.
* Try to stop worrying about the tinnitus. Often, the more you worry and concentrate on the noise, the louder it will become.
* Get adequate rest and avoid fatigue.
* Exercise.
* Utilize masking noise. Tinnitus is usually more bothersome when the surroundings are quiet, especially when you are in bed. A competing sound such as a ticking clock, a radio, a fan or white noise machine may help mask tinnitus. Small hearing aid like devices which generate a competitive sound may help reduce the awareness of the tinnitus.
* Biofeedback may help or diminish tinnitus in some patients.
* Avoid aspirin or aspirin products in large quantities.
-
53
#6 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Svaka cast NOSFERATU ovo je bilo i vise nego poucno
Nisam bas toliko star da bise plasio gubitka sluha...ali mislim da sam nasao uzrok izlozenost buci + stres + nezdrav zivot = zujanje i mantanej
Rijesio sam to na slijedeci nacin trcanje 60min + vjezba prije tushiranja + zdravija ishrana (koliko toliko) + stugeron forte
2dana = bolji osjecaj 
Rijesio sam to na slijedeci nacin trcanje 60min + vjezba prije tushiranja + zdravija ishrana (koliko toliko) + stugeron forte
-
freak_beauty87
#7 Re: Zujanje/Tremor u ushima
ja sam danas bila kod doktora zbog zujanja u usima koje mi traje vec 4 mjeseca...sve je uredu sa usima ali ne smijem vise cistiti usi sa stapicima vec sa prstima i vodom FUJ...ali moram
- Amazonka27
#8 Re: Zujanje/Tremor u ushima
freak_beauty87 wrote:ja sam danas bila kod doktora zbog zujanja u usima koje mi traje vec 4 mjeseca...sve je uredu sa usima ali ne smijem vise cistiti usi sa stapicima vec sa prstima i vodom FUJ...ali moram
meni se zujanje u usima pojavilo nakon alergijske reakcije na pencilin...u momentu kada sam primila pencilin...imala sam osjecaj da mi je bumbar u uho usao...poslije toga mi se javljalo sustanje kad god sam bila uznemirena...umorna...i sl. Izludjivalo me je... uglavnom...u tramvaju mi je bilo lose...i sustanje se povecalo..izasla sam iz stanice i uputila se ka prvoj ambulanti - igrom slucaja - stari grad. tamo me je primila jedna doktorica koja me je rijesila mog problema..
Bukvalno samo snaga volje. Moras se koncetrisati na sustanje i mislima tjeras tegobu napolje...ne znam kako da objasnim...meni je doktorica rekla da pratim njezin rad ruku...ono...kao da odgurujes knjige sa stola na pod. glavna recenica je "prestani sustati". zvuci ublehaski al fakat je pomoglo.
- Skyfox
#9 Re: Zujanje/Tremor u ushima
a sta je naveo kao razlog da ne bi trebala stapicima cistiti...freak_beauty87 wrote:ja sam danas bila kod doktora zbog zujanja u usima koje mi traje vec 4 mjeseca...sve je uredu sa usima ali ne smijem vise cistiti usi sa stapicima vec sa prstima i vodom FUJ...ali moram
- Amazonka27
#10 Re: Zujanje/Tremor u ushima
pa navodno su stapici stetni za usi jer kao guras prljavstinu dublje u uho...i mozes ostetiti bubnjic kad se zadas da se dobro poceses stapicem
meni se svi smiju kada vide da stapic prvo pokvasim toplom vodom...ev dok pomislim da stavljam suh stapic...sva se najezim 
- Skyfox
#11 Re: Zujanje/Tremor u ushima
iskreno nisam cuo za to prije a inace ako mi nestane stapica nema sance da se kupam
dok ih ne kupim... mislim da su neophodni ipak...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Štapići za uši=Ušatke!Skyfox wrote:iskreno nisam cuo za to prije a inace ako mi nestane stapica nema sance da se kupamdok ih ne kupim... mislim da su neophodni ipak...
Cerumen = Ušni uhljupak
(Ima i onaj iz pupka)
- Skyfox
#13 Re: Zujanje/Tremor u ushima
jooj tek sam jeo.
on topic marka stapica su najbolji, meni ako su malo veci sa vise vate
on topic marka stapica su najbolji, meni ako su malo veci sa vise vate
-
freak_beauty87
#14 Re: Zujanje/Tremor u ushima
doktor mi je napisao u dijagnzi da mi je bubjic uvucen,smanjenog sjaja,ja sam svaki dan cistila usi,nisam znala da je to stetno da je taj cerumen zapravo potreban jer ima zastitnu funkciju a vjerovatno da ce mi tako uvijek ostati zujanje
- Kraljica_Suza
#15 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Desilo mi se jednom na putovanju preko Alpa da sam bukvalno ustala u busu i pocela vristati i plakati, jer mii je zujanje i pritisak u usima bio nepodnosljiv. valjda zbog prevelike nadmorske visine.. Od tada imam fobiju i ne znam kako cu danas sutra letjeti avionom, jer me strah da mi ne puknu bubnjici
Takodjer sam jednom imala i upalu uha, neizdrzivi bolovi, krv mi je tekla..srecom pa sam otisla ljekaru i odmah mi propisao penciline tako da sam spasena a inace bih imala dozivotno ostecenje sluha.
Takodjer sam jednom imala i upalu uha, neizdrzivi bolovi, krv mi je tekla..srecom pa sam otisla ljekaru i odmah mi propisao penciline tako da sam spasena a inace bih imala dozivotno ostecenje sluha.
-
Diddy
#16 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Imam zujanje u ušima (tinitis) već 10-tak mjeseci. U stvari zuji samo u lijevom uhu. Išao sam kod otorinolaringologa i ona mi je nakon kratkog pregleda dala ginko biloba i B-kompleks, kao i vježbe za vrat koje bi trebao raditi do sljedeće kontrole. Naravno taj tretman mi nije pomogao ali je ona insistirala da nastavim sa tretmanom. Zujanje u uhu prati i blaga nesvjestica tako da sam se obratio i specijalisti fizijatru čija je dijagnoza Cervicovestibulare Lumbalgia. Predstoji mi Rtg vrata i nada da će mi ovaj fizijatar adekvatnim tretmanom pomoći. Interesuje me da li neko ima slična iskustva. Po forumima vidim da ogroman broj ljudi ima konstantno zujanje u ušima i da praktično (osim u rijetkim slučajevima) i nema neke posebne mogućnosti izlječenja. Iskreno već sam se prilično navikao na zujanje, jedino mi je frka ako postoji mogućnost da to zujanje možda može uticati na nešto drugo.

- ljubav_aha
#17 Re: Zujanje/Tremor u ushima
NOSFERAT je dao savjet kako ublaziti tonove tintus-a,ali odredjeni uzornci faktori garantuju egzistenicju doticnog problema paraleno vlastitoj egzistenciji ,ako ne mozes otkloniti tinitus,ublazi ga,i to je to , u pocetku je grozna osjecaj,kasnije se prosto naviknes
-
Bolesni Doktor
#18 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Evo ja vec dobrih 10 dana,svako jutro kad se ustanem nekako mi kao zacepljeno jedno uho,i nakon nekog vremena prođe.
A nekad zuji na strani na kojoj spavam,pa eto da priupitam ako netko zna sta je?
A nekad zuji na strani na kojoj spavam,pa eto da priupitam ako netko zna sta je?
- 033_NS
#19 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Bolesni Doktor wrote:Evo ja vec dobrih 10 dana,svako jutro kad se ustanem nekako mi kao zacepljeno jedno uho,i nakon nekog vremena prođe.
Imam isti problem, vec nekih mjesec dana, pa ako neko zna sta je molim da odgovori?!
-
Bolesni Doktor
#20 Re: Zujanje/Tremor u ushima
Druže,odmah u ambulantu i neka ti isperu uši,barem sa ja to tako rješio,evo već neko vrijeme mi je super.
- 033_NS
#21 Re: Zujanje/Tremor u ushima
hvala drug, otici cu danasBolesni Doktor wrote:Druže,odmah u ambulantu i neka ti isperu uši,barem sa ja to tako rješio,evo već neko vrijeme mi je super.