zračni jastuk i naočare

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
m a c a n

#1 zračni jastuk i naočare

Post by m a c a n »

vrijeme se proljepšalo....sunce....i naravno vrijeme za sunčanice... a u pitanju su i oni koji nose redovno naočare
ali kontam nešto, u slučaju aktiviranja zračnog jastuka, šta bi se dogodilo ?
jel ima opasnost da se sunčanice polome-smrskaju i povrijede lice ili oči :shock: :cry:
Qler

#2 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

Nema, jer se odavno stakla ne prave od stakla nego od plastike.. Ja mislim da nema ni teoretske sanse da ih zracni jastuk saspe...
m a c a n

#3 Re: zračni jastuk i naočare

Post by m a c a n »

kakve to veze, to se plastika ne može smrskat ili polomit u komadiće, a dijelovi unakazit lice ili oči
Filter

#4 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Filter »

"The study found that the risk of any type of eye injury caused by airbags was very slight at only 2.5%, and most of those injuries were very mild, such as an eyebrow cut or bruise. The risk of severe eye injury was even smaller, 0.4%, and none of those individuals lost their sight as a result of their injury."

http://www.webmd.com/eye-health/news/20 ... njury-risk
amir79

#5 Re: zračni jastuk i naočare

Post by amir79 »

obavezno skidati naočare u vožnji, u nekim težim slučajevima predlazu deaktiviranje zračnih jastuka.
_mufljuz_

#6 Re: zračni jastuk i naočare

Post by _mufljuz_ »

amir79 wrote:obavezno skidati naočare u vožnji, u nekim težim slučajevima predlazu deaktiviranje zračnih jastuka.
veca si opasnost u prometu kad nemas naocala suncanih na glavi nego da ih stavis i kontas kako ces se zapucat u nesto....

cak mislim da jedna americka drzava obavezuje vozace da nose suncane naocale u suncanim danima zbog smanjenog rizika od nesrece....
Qler

#7 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

m a c a n wrote:kakve to veze, to se plastika ne može smrskat ili polomit u komadiće, a dijelovi unakazit lice ili oči

Pa uzmi ti plastiku, pa je opali, i vidi koja sila treba da se smrska. Jabo ga kralj, nosao sam naocale 15 godina, znam sta pricam. I dozivio sam i taj sudar, pa eto iz prve ruke ti mogu reci, okvir se sav izvitoperio staklu nije bilo nista. Sto se pravis pametan i kontriras ako nemas pojma o necemu?
Qler

#8 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

Moze i bankina proletiti kroz sajbu... svasta nesto moze biti...

Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
vješalica

#9 Re: zračni jastuk i naočare

Post by vješalica »

amir79 wrote:obavezno skidati naočare u vožnji, u nekim težim slučajevima predlazu deaktiviranje zračnih jastuka.
i usput plati kaznu,bar ovi što nose dioptrijske
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: zračni jastuk i naočare

Post by mk ultra »

aha, isto kao i ovi što varalice trpaju..... :lol:
kad ih lupi airbag bit će veselo
mufa1

#11 Re: zračni jastuk i naočare

Post by mufa1 »

Qler wrote:Nema, jer se odavno stakla ne prave od stakla nego od plastike.. Ja mislim da nema ni teoretske sanse da ih zracni jastuk saspe...
Hahah, najveća provala decenije. Cuj ne prave vise od stakla... pa uzmi recimo jedan ray ban, 95% modela sunčanih naočala su im stakla pravljena od stakla, a ne od plastike.
Kakve li si ti naočale 15 godina nosio pa se razumiješ, na buvljaku kupovao garant.
Što se tiče dioptrijskih naočala, mi kao optičari, jer mi je to profesija, moramo svaku mušteriju pitati od čega želi stakla, i objasniti naravno šta su prednosti i mane jednih i drugih.
Qler

#12 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

E pa eto mufa, koliko si procentualno prodao stakala od stakla? I ne racunaj ljude starije od 70 godina :) I sad mi jos reci da nisu nekako laminirana i na ray ban naocalama, nego da je onako, cisto staklo? I nosao sam dioptrijske naocale, ne sa pijace nego se dobro izuvao za stakla. Sad sam operisan :) i vidim ko' laser :)
stup metropola

#13 Re: zračni jastuk i naočare

Post by stup metropola »

Pa to su jastuci, nisu stijene
mufa1

#14 Re: zračni jastuk i naočare

Post by mufa1 »

Qler wrote:E pa eto mufa, koliko si procentualno prodao stakala od stakla? I ne racunaj ljude starije od 70 godina :) I sad mi jos reci da nisu nekako laminirana i na ray ban naocalama, nego da je onako, cisto staklo? I nosao sam dioptrijske naocale, ne sa pijace nego se dobro izuvao za stakla. Sad sam operisan :) i vidim ko' laser :)

Procentulano, glupo je govoriti, ne vodi se evidencija, ali ko god uzima naocare za posla, ili ko ih često briše i ko zeli površinu bez ogrebotina (ili znaaaaatno manje u odnosu na plastiku) uzet će naravno staklo. Još kad tome dodaš da je staklo jeftinije, eto musterija koji se odlučuju baš za staklo.
Sto se tiče ray ban-a, ne nisu laminirana kako kažeš, nego parket po njima polijepljen. Staklo je staklo, nema nikakvih dodatnih smjesa. Jedino sto može bit jos je polarizacija, ali to apsolutno nikako ne ulazi u sam sastav stakla.
I zadnje, to što si se ti izuvao, de nam reci sta si konkretno uzimao. Veoma velika vjerovatnoća je da si se izuvao za ram, kao što većina i radi, joop, hilfiger, boss itd itd...
meni serbe

#15 Re: zračni jastuk i naočare

Post by meni serbe »

jedan kolega sa posla imao je sudar. Čovjek nosi naočale (plastične), čitavo lice je bilo sasjeceno od, najgore je od svega je bio rez na kapku. I dan danas (poslije 3 godine) ima ožiljke
Qler

#16 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

mufa1 wrote:
Qler wrote:E pa eto mufa, koliko si procentualno prodao stakala od stakla? I ne racunaj ljude starije od 70 godina :) I sad mi jos reci da nisu nekako laminirana i na ray ban naocalama, nego da je onako, cisto staklo? I nosao sam dioptrijske naocale, ne sa pijace nego se dobro izuvao za stakla. Sad sam operisan :) i vidim ko' laser :)

Procentulano, glupo je govoriti, ne vodi se evidencija, ali ko god uzima naocare za posla, ili ko ih često briše i ko zeli površinu bez ogrebotina (ili znaaaaatno manje u odnosu na plastiku) uzet će naravno staklo. Još kad tome dodaš da je staklo jeftinije, eto musterija koji se odlučuju baš za staklo.
Sto se tiče ray ban-a, ne nisu laminirana kako kažeš, nego parket po njima polijepljen. Staklo je staklo, nema nikakvih dodatnih smjesa. Jedino sto može bit jos je polarizacija, ali to apsolutno nikako ne ulazi u sam sastav stakla.
I zadnje, to što si se ti izuvao, de nam reci sta si konkretno uzimao. Veoma velika vjerovatnoća je da si se izuvao za ram, kao što većina i radi, joop, hilfiger, boss itd itd...

Obicno je bila plastika, anti refleksna, foto osjetljiva stakla... Baros, Sefic, onaj Salihovic, ili kako li vec, ali najcesce Sefic.

I operacija u Svijetlosti...
mufa1

#17 Re: zračni jastuk i naočare

Post by mufa1 »

Djelomična ili puna anti refleksija? Jesu imala anti-fog? Koja debljina stakla na koju dioptriju? Jel bila dodatna zastita na ogrebotine? To su stvari koje najviše utiču na cijenu stakla. I koju cijenu si ti plaćao ako nije tajna po staklu?
Qler

#18 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Qler »

Iskreno veze nemam, oko 2-3 stoje sam stakla placao, i okvir tako nekako. Dioptrija 1,5 na oba oka i cilinda na jednom oko 2 a drugo ne znam... Ja ko da sam opet na pregledu :)

Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
jefferson

#19 Re: zračni jastuk i naočare

Post by jefferson »

Stari an zalost prije nekoliko godina imao bliski susret sa zracnim jastukom. Kod nejga jos veliki cilindri, nista njemu ne bi, a naocare citave ostadose.
Googlerica

#20 Re: zračni jastuk i naočare

Post by Googlerica »

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1298254/

http://www.meajo.org/article.asp?issn=0 ... ulast=Ogun
The public should be enlightened to the risk of severe ocular injuries from airbag systems and should be advised to avoid sitting too close to the dashboard or sleeping while seated in the front passengers' seat. The public should be encouraged to ensure regular vehicle and airbag module maintenance especially in older model automobiles, commonly found in the resource-constrained developing world. With this illustrative case, we hope that ophthalmologists will continue to advocate for safer airbag module designs, which address the vulnerability of the face and globe.
šestiverbalnimesija

#21 Re: zračni jastuk i naočare

Post by šestiverbalnimesija »

I prve ruke. Udarao u stijenu, s naocalima na glavi. :mrgreen:
Od udara prvo odletile naocale, pa se onda zracni jastuk aktivirao.
Meni vise manje nista.
Tako da se ne sikiraj drug.
Prvo ce one svojim putem. Pa onda sve ostalo. Sto slijeduje.
mayab

#22 Re: zračni jastuk i naočare

Post by mayab »

Nema u zivotu 100 procentnih stvari, tako da sve i sto je dobro nosi neki rizik sa sobom, manji ili veći
Post Reply