Zoo vrtovi-mučilišta!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Stjui
Posts: 1786
Joined: 23/09/2013 13:32

#1 Zoo vrtovi-mučilišta!

Post by Stjui »

Najtužniji medvjed na svijetu

Image

Arturo je polarni medvjed koji živi u Argentini i često ga zovu "najtužnijom životinjom na svijetu". Dane provodi u zatvorenom betonskom dijelu na 40 stepeni, u argentiskom Mendoza zoo vrtu.

Od kako je prije dvije godine uginula njegova dugogodišnja prijatljica Pelusa, postao je veoma depresivan.



U zatočeništvu živi već 29 godina i počeo da je da pokazuje znake mentalnog oboljenja. Arturo nema nikakav kontakt sa svojom vrstom, prenosi Kurir.


Polarni medvjedi žive oko 20 godina, dok u zoo vrtu žive do 30, pa bi njegovo premještanje zahtijevalo dosta anestezije, te postoji veliki rizik da on to ne preživi.

"Izgleda toliko tužno. Možete da zamislite polarnog medvjeda u pustinji sa bazenom koji je 50 cm dubok. Zaista je teško gledati kako se jadna životinja muči", navodi profesorica Fernanda Arensten, koja je pisala argentinskoj vladi u nadi da će se ovaj problem riješiti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ovo je za mene mučenje i iživljavanje.šta vi mislite o trpanju divljih životinja u kaveze? nedavno smo i kod nas imali primjer gdje je jedan pametnjaković strpao vuka u kavez 1.5x1.5m.
Keiko
Posts: 1238
Joined: 01/02/2013 21:52

#2 Re: Zoo vrtovi-mučilišta!

Post by Keiko »

Ne idem u ZOO vrtove, akvarije, Sea World-ove (posebno) i protivim se bilo kojoj vrsti zivotinja u zatocenistvu a posebno njihovom iskoristavanju za profit.
Post Reply