Zona.ba Dasto semtel

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mentalist

#1 Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Kako ne nadjoh temu o ovom wireles provideru, nije na odmet da zonini pacenici razmijene iskustva :D
Iskreno, razlog otvaranja teme je uvodjenje famoznog FLAT saobracaja na zoni. Dali ce oni uspjeti odrzati korak sa konkurencijom? Znajuci njihov kvalitet sa ogranicenim Down, kako ce tek sada biti kada puste flat.

Evo novog "cjenovnika"
Image

Pa navalite :-D
bordo_boy

#2 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by bordo_boy »

Bilo je i vrijeme da ukinu limit. Ali su opet škrti sa brzinama. Ja sam prošle godine dao 200 KM za ugradnju (antena 2.4Ghz, router, kablove i ruke)... I sad mi je nekako žao preći na mojaTV internet bh telecoma koji nudi bolje brzine za isto para i bez limita. (Imam MojaTV paket, al samo fiksni + tv)... Kažem žao, jer ne znam šta ću sad s tom opremom...

Što se tiče komentara o brzinama, i ja često imam problem da dostignem "obećanu" brzinu downloada, iako sam svjestan da ona ne zavisi samo od Zona.ba nego i od servera s kojih skidam, itd...

Kako god, moja ocjena njihove usluge je 6/10 korektni su, ali bi moglo puno bolje...
Last edited by bordo_boy on 01/03/2011 17:33, edited 1 time in total.
motachjointa

#3 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by motachjointa »

ja sam ih koristio par godina prije nego sto sam presao na adsl i ne bih ih preporucio nikome ko ocekuje iole pouzdanu i stabilnu vezu bar sto se tice ovog neta na 2,4, za ovaj extra na 5 ghz ne znam ali sumnjam u neki vele kvalitet.
mentalist

#4 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Ja sam imao konstantno probleme prosle godine kako su uveli "vece" brzine. Sad su se malo popravili u zadnjih mjesec dana, ali opet od 8 do 11 sati mrcvarenje zivo. Jedino sto su sredili, barem kod mene, pucanje konekcije.
Ajatolah_

#5 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Danas se obradovah, slučajno sam vidio ovo za flat :D Što se usluge inače tiče, kod mene je konekcija stabilna i rijetko se desi da puca, zapravo se i ne sjećam posljednjeg prekida. Moja primjedba ide na ovo što bordo reče, obično mjerim između 1500 i 1700kbps, a plaćam 2048. Nažalost u Zenici i nemam bolju alternativu, Telekabelov (jedini konkurent u Zenici na kojeg se imam priliku priključiti) kablovski ne može doći do mene, a njihov wireless nije ništa bolji od Zone, sada sa ovim uvođenjem je i gori. Pa eto, vidjet ćemo kakvim će se flat pokazati. :) Ja sam u principu zadovoljan, limiti su mi uvijek bili gori od loših brzina.

Edit: Zaboravih pitati, koliko "60% od teoretski mogućeg kapaciteta" zapravo iznosi, otprilike?
mentalist

#6 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Ma i mene to buni kako racunaju tih 60%. Ja koristim 2.4 Ghz od 1 Mbit, i po mojoj nekoj racunici 60% bi doslo oko 195 GB. Dali sam dobro izracunao, ne znam. Ali ako sa teoretskom brzinom za minut skinem 7.5 MB podataka, valda ide X 60 min X 24 sata X 30 dana :lol: I od toga 60% :?
Nemoj te se smijati :lol: :lol: :lol:
manki

#7 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by manki »

Šta je ovo zar se čitava država prepala Telemacha pa svi okrenuli na flat? :D :dance: :bih:
_sonic_

#8 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by _sonic_ »

Nebi preporucio ni najvecem neprijatelju.. patio se 3 godine sa njima .. koristio 2.4GHz opremu .. nikad stabilnu konekciju nisam imao.. i sa 100% signalom nisam imao kako treba protok.. istrosio zivce dok nisam presao na adsl net..
Ni 5GHz oprema nije bog zna sta.. jest u svakom slucaju stabilniji internet ali nije se pokazao dobrim na Zona-i.. evo i dokaza ..postovi na forumu slijedecem: http://www.elitesecurity.org/t240015-Be ... a-iskustva
a uvodjenjne flat paketa ..da bog da da bude sve to uredu.. jer 20GB koliki sam imao limit nikad nisam mogao dostici sa katastrofa protokm konekcije..
gol-man

#9 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gol-man »

Kod mene bat ima Zonu ( extra paket na 5GHz) , konekcija stabilna , ne puca. Brzina je 1700 - 1900. Ne znam k'o je kod vas zastupnik Zone, ali to plaćanje 200 KM za priključak je :shock: .
On je platio 100 KM priključa prije petnaestak mjeseci i samo doplatio za UTP kabl 1 KM po metru cca 12 KM jer mu nije trebalo nešto puno. Antena je njihovo vlasništvo.
weltschmertz

#10 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by weltschmertz »

gol-man wrote:Kod mene bat ima Zonu ( extra paket na 5GHz) , konekcija stabilna , ne puca. Brzina je 1700 - 1900. Ne znam k'o je kod vas zastupnik Zone, ali to plaćanje 200 KM za priključak je :shock: .
On je platio 100 KM priključa prije petnaestak mjeseci i samo doplatio za UTP kabl 1 KM po metru cca 12 KM jer mu nije trebalo nešto puno. Antena je njihovo vlasništvo.
E kod mene je Extra M paket 5GHz, prikljucen u februaru prosle godine.. Nikad nisam im'o nekih vecih problema, nikad mi nije veza pucala a brzina download-a mi je rijetko, al' bas rijetko ispod 200 kbps.. Meni su zasad odlicni..
Skoro svaki mjesec dostignem onih 20GB, a prethodni sam otis'o na 22GB..:D

Vidim i na elitesecurity da se mnogi zale, ali ja stvarno nemam nekih primjedbi..
greenlight

#11 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by greenlight »

Koristio sam njihov internet 3 godine, i mogu reci samo da je jako los. Jest da sam ja imao ovaj na 2.4GHz ali mogu reci da od interneta nisam vidio nista. Radio je od 1 sat noci, pa negdje do 7 ujutro, nakon toga mislim da je brzi bio i dial-up pristup, jer mi je brzina bila 2 - 3 KB/s.
Mislim da je ovo sramota za nekoga tko sebe naziva Bosnian ISP, a kvalitet usluge im je ovako los.
I jos ne racunam i to da im internet obavezno nije radio svake sedmice bar po jedan dan, zbog "radova" na opremi.
Last edited by greenlight on 21/03/2011 23:39, edited 1 time in total.
neo7

#12 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

Kuci se taj internet koristi jedno 3 godine. NI NAJVECEM NEPRIJATELJU GA NE BI PREPORUCIO :D
Ono nije internet,ono je zlo....
Ajatolah_

#13 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

gol-man wrote:Ne znam k'o je kod vas zastupnik Zone, ali to plaćanje 200 KM za priključak je :shock: .
Bilo je svojevremeno 200 KM, i to kada sam ja uvodio. S vremenom su postajali jeftiniji, vidim da su sada spustili na 25/50 KM.
josyp

#14 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by josyp »

Za ovaj novi limit od 1.4. kod ZONA.ba imam pitanje
Jel se taj novi limit odnosi na sve ili samo za one koji sada potpišu ugovor (u 4 mjesecu i dalje).Ja sam u prvom mjesecu 2011 pa me zanima jel moram obnavljat ugovor ili promet bez limita dobivam automatski sljedećom uplatom uplatom? Hvala!
Johnny_x

#15 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Johnny_x »

neo7 wrote:Kuci se taj internet koristi jedno 3 godine. NI NAJVECEM NEPRIJATELJU GA NE BI PREPORUCIO :D
Ono nije internet,ono je zlo....
Ja ga koristim od 2007, tri godine je odlican bio a evo nekih pola godine me zajebaje mnogo. Razmisljam o prelasku
mentalist

#16 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

josyp wrote:Za ovaj novi limit od 1.4. kod ZONA.ba imam pitanje
Jel se taj novi limit odnosi na sve ili samo za one koji sada potpišu ugovor (u 4 mjesecu i dalje).Ja sam u prvom mjesecu 2011 pa me zanima jel moram obnavljat ugovor ili promet bez limita dobivam automatski sljedećom uplatom uplatom? Hvala!
Ti ako si potpisao ugovor, nemas vise sta potpisivati . Novi ugovori stupaju na snagu od 1. 4. Meni sada istice net 30, pa cu cekati do prvog da me ne obavezuju 1 god nego 6 mjeseci. A flat starta svima, bez obzira kad je ko potpisao ili uplatio
brazzo19

#17 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by brazzo19 »

Imao sam ovu zonu znaci prije par godina kad sam presao sa dial up.a na zonu i mogu vam reci ovo : ZONA JE NAJGORI INTERNET U HISTORIJI COVJECANSTVA I SVIH VIDOVA I OBLIKA KOMUNIKACIJE . Sama pomisao na zonu dasto semtel se najezim kad se sjetim euforije na pocetku poslije prelaska sa dial.upa na ovaj kontejner od konekcije placanje "opreme" antena , konektora , kablova , kartica preko 200 km onda mjesecnih racuna od 30 km za ni pola megabita brzine bez ikakve mogucnosti igranja nesto online ili nekog veceg skidanja megabajta a kamo li giga ne daj Boze. Sto bi reko u mene jaran dok je lijepo vrijeme radi al cim padne kisa il neko prospe casu vode na asfalt i ona se ispari eto problema sa konekcijom . Jednostavno nemogu opisati nezadovoljstvo koje sam imao , podrska u vidu ne javlja se po par sati a kad se javi u pozadini ubi Dragana Mirkovic i Boban Rajovic jedva da se cuje ista ( a zove se Bjeljina gore ) a impulsi telefonski samo lete onda mojih prijetnji da cu zapalit' baznu stanicu ( koja mi je bila blizu zgrade) ako se ne popravi konekcija i tako dalje :D al nista nije uspjelo i samo sam molio dragog Boga da prokopaju kablovsku i onda sam rahat imam nekad malo problema i sa Telemachom al dovoljno je reci da ja na Telemachu za nekih 35 minuta skinem citav 1 GB a na zoni sam skidao jednu pjesmu od 3 mb po 15-20 minuta sve samo govori. NE PREPORUCUJEM OVO NI NAJGOREM NEPRIJATELJU ali eto ako neko nema mogucnosti nek prikljuci i place onda pored svog FLAT INTERNETA. :D

p.s Ovo sto pisem mi se desavalo prije nekih 3-4 godina ma da nejvrujem da se ista promjenilo posto neki moji i dalje imaju ovo smece i nisu se prestali zaliti nikada eto toliko od mene 8-) :D
josyp

#18 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by josyp »

mentalist wrote:
josyp wrote:Za ovaj novi limit od 1.4. kod ZONA.ba imam pitanje
Ti ako si potpisao ugovor, nemas vise sta potpisivati . Novi ugovori stupaju na snagu od 1. 4. Meni sada istice net 30, pa cu cekati do prvog da me ne obavezuju 1 god nego 6 mjeseci. A flat starta svima, bez obzira kad je ko potpisao ili uplatio

Hvala!!!
Ajatolah_

#19 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

Kakav 1.4., ja sam na flatu poodavno, vidim zadnji put mi promet obračunat 11.2. :D Od moje zadnje uplate, tačnije pet dana, već sam dostigao limit od 20 GB koji sam dosad imao. :D
josyp

#20 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by josyp »

EdoI wrote:Kakav 1.4., ja sam na flatu poodavno, vidim zadnji put mi promet obračunat 11.2. :D Od moje zadnje uplate, tačnije pet dana, već sam dostigao limit od 20 GB koji sam dosad imao. :D

Ne znam al tako im piše na stranici da kreće u ponudu 1.4.2011
E da i ovo im piše: "Paketi su po principu 'fair use'. Fair use podrazumijeva maksimalnu potrošnju od 60% teoretski mogućeg kapaciteta".Koliki je taj mogući kapacitet?
mentalist

#21 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

josyp wrote:
EdoI wrote:Kakav 1.4., ja sam na flatu poodavno, vidim zadnji put mi promet obračunat 11.2. :D Od moje zadnje uplate, tačnije pet dana, već sam dostigao limit od 20 GB koji sam dosad imao. :D

E da i ovo im piše: "Paketi su po principu 'fair use'. Fair use podrazumijeva maksimalnu potrošnju od 60% teoretski mogućeg kapaciteta".Koliki je taj mogući kapacitet?
Za paket
768=150 GB
1024= 196 GB
2048=398 GB
3584=700 GB
Cak i sa Flex S paketom bi bio zadovoljan (poslije normalno) samo da je veca brzina.......
mentalist

#22 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

I kod mene je 11.2 zadnji puta ocitano stanje, ali imas na trenutnim logovima koliko si potrosio poslije uplate :D
Ajatolah_

#23 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Ajatolah_ »

mentalist wrote:
I kod mene je 11.2 zadnji puta ocitano stanje, ali imas na trenutnim logovima koliko si potrosio poslije uplate :D
Pa da, to i govorim, a onaj brojač koji se kod njih pika stoji na 25 GB od 11.2. Znam i ja, josype, da flat starta formalno od aprila, ali praktično je flat od ovog posljednjeg obračuna.
mentalist

#24 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

EdoI wrote:
mentalist wrote:
Pa da, to i govorim, a onaj brojač koji se kod njih pika stoji na 25 GB od 11.2.
Moguce da su i startali (nezvanicno) mada cisto sumnjam. Koja korist od toga, i da je test faza, ako svi cijede net.
Interesuje me, kako se placaju Extra paketi, jeli svakog prvog ili si datumski obavezan pa bio to i 15. I jeli placas prije isteka ili mozes profurati ?? Meni ako je istekao net u subotu nisu mi nikada iskjucili do ponedeljka ujutru.
PS-Ja sam na paketima bez ugovora
josyp

#25 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by josyp »

mentalist wrote:
josyp wrote:

Za paket
768=150 GB
1024= 196 GB
2048=398 GB
3584=700 GB
Cak i sa Flex S paketom bi bio zadovoljan (poslije normalno) samo da je veca brzina.......

Znači ja koristim extra s 2048=398 GB! Meni dosta! Hvala! :lol: :-D
Post Reply